Роль медіа у київських виборах: «Нічого не бачу. Нічого не чую. Нічого нікому не скажу»

30 Травня 2008
34572
30 Травня 2008
12:06

Роль медіа у київських виборах: «Нічого не бачу. Нічого не чую. Нічого нікому не скажу»

34572
Роль медіа у київських виборах: «Нічого не бачу. Нічого не чую. Нічого нікому не скажу»
«Детектор медіа» завершує підбиття підсумків столичних виборів опитуванням експертів. Ми поставили журналістам і політтехнологам такі запитання:
 
1. Наскільки, на вашу думку, засоби масової інформації є відповідальними за результат київських виборів?
 
2. Якби треба було схарактеризувати поведінку медіа під час кампанії двома-трьома реченнями, що б ви сказали?
 
3. Чию (з політиків і політичних сил) активність у медіа під час кампанії ви можете відзначити?
 
4. Чи помітили ви якісь нові піар- та політтехнології? Чия команда була найбільш винахідливою?
 
5. Чому, на вашу думку, медіа практично самоусунулися від безпосередньої передвиборної боротьби, скасувавши всі прямі ефіри або проігнорувавши у політичних програмах київську тематику?
 
 
Володимир Золоторьов, публіцист:
1. Выборы и средства массовой информации – это разные стороны одной проблемы. Поэтому СМИ несут ответственность в любом случае.
 
2. Я бы сказал, что, к сожалению, массмедиа уже давно (по моему мнению – с 2004 года, то есть после оранжевой революции, когда я лично возлагал большие надежды на то, что что-то изменится) в понимании собственных общественных функций остаются на уровне времен Кучмы. Они воспринимают выборы как театр, как шоу. Массмедиа пока находятся в подростковом возрасте.
 
3. Я бы разделил медиа на несколько категорий – печатные, электронные (телевидение и радио) и интернет. В печатных СМИ мне трудно кого-то выделить, все были представлены, всех можно было увидеть. То же можно сказать о телевидении. Что касается интернета, то некоторые кандидаты сделали ставку на него, например, Бродский. В общем-то, у него ничего не вышло, но это не означает, что работа была неэффективной. Можно констатировать, что интерес политиков начал смещаться в сторону интернета как средства коммуникации. Не просто для рекламы, но и с попыткой изложить свою позицию. Можно еще выделить Катеринчука. Он довольно четко позиционировал себя во всех СМИ. То есть было понятно, чего он хочет.
 
4. Креативность – это вещь относительная. Можно и консервативными способами добиться результата. Вопрос в том, был ли понятен кандидат своему избирателю, смог ли он донести до него какие-то послания. Опять-таки хочу отметить Катеринчука, потому что он единственный, с моей точки зрения, провел достаточно продуманную целенаправленную кампанию. Насколько она была креативной, сложно судить. Вместе с тем, другие кандидаты страдали от излишней креативности, довольно смешной. Ну и, мы наблюдали примеры черного пиара. Используют одни и те же приемы, которые, по-моему, уже не работают. Думаю, что эффективность кампании определяется, в первую очередь, способностью сформулировать четкие, понятные избирателю месседжи.
 
5. Я выскажу гипотезу: видимо, есть понимание того, что эти выборы не имеют большого значения. Они были инициированы БЮТом, непонятно, какую цель ставила Тимошенко. Если она ставила цель поставить своего человека на пост мера, у нее это не вышло, и об этом все знали заранее. У этих выборов не было сюжета. В них не было того, что обычно привлекает массмедиа. Особенно наши массмедиа, которые, к сожалению, пока работаю в жанре «собака укусила человека, а потом человек укусил собаку», то есть в стиле скандальных новостей. Поэтому в итоге эти выборы были в какой-то степени проигнорированы. По крайней мере, не было ажиотажа, какой бывает при парламентских или президентских выборах.
 
 
Анатолій Луценко, директор Інституту політичних технологій:
1. Вважаю, що ЗМІ не несуть жодної відповідальності за результат київських виборів – несуть політики і політтехнологи.
 
2. Медіа поводились доволі нормально, жодних серйозних претензій до них висунути не можна, а те, що вони публікували інформацію, яка йшла як рекламна, - питання нормальних стосунків між політичними силами і медіа, які висвітлюють їх діяльність. Проявлялася заангажованість тільки муніципальних ЗМІ, і це було видно. Адмінресурс використовувався на тих медіа, що залежні від влади. Але це питання до нас, громадськості, яка повинна змусити владу швидше роздержавити медіа та вивести їх із комунальної та інших форм власності.
 
3. Найактивнішими були Черновецький, Турчинов, Кличко, Пилипишин.
 
4. Жодних нових піар- та політтехнологій під час цих виборів застосовано не було. Моя думка, що користь від вкладення ресурсу отримали ті, хто вкладав у інформаційні засоби, а не в рекламно-агітаційні.
 
5. Гадаю, так ставити питання не варто – там були, наскільки я знаю, досить суб’єктивні й об’єктивні чинники, які впливали. Савік Шустер виступив із поясненням, чому не було на «Інтері» його програми, на інших каналах, гадаю, були подібні мотиви, які диктуються радше медіаринком, аніж надзвичайною ангажованістю.
 
 
Максим Равреба, заступник головного редактора ІА «ІнтерМедіаКонсалтинг»:
1. Не несут. Потому что журналисты не рискнули взять на себя ответственность за весь этот балаган. Они отказались говорить правду и отстаивать ее. А правда в том, что законных оснований для проведения внеочередных выборов Киевского мэра не было. Законная процедура отстранения действующего мэра не была соблюдена. Вместе с тем, мэр Черновецкий, которого обвиняли в коррупции, продолжал выполнять свои обязанности – он остался мэром. И еще останется.
 
Вот на этом основании журналисты и должны были строить свои информационные материалы. О незаконности и абсурдности происходящего нужно было говорить. А журналисты шли в русле политики тех СМИ, в которых работали. Одни СМИ работали за деньги, другие лежали под своими владельцами-политиками, третьи просто молчали. Результат – ничего эти выборы не изменили, кроме того что продлили срок пребывания Леонида Черновецкого на посту мэра Киева. Это хорошо или плохо? Если Черновецкий действительно замешан в коррупции – позор на головы тех, кто не смог это доказать, и горе киевлянам и гостям столицы. Если его оклеветали – хорошо, что восторжествовала справедливость.
 
2. Прогрессирующий рахит. Журналистика продолжает деградировать и девальвировать как профессия. Результат налицо.
 
3. Медиакампании со всех сторон выглядели вяло. Я имею в виду средства массовой информации. Главная причина – отсутствие единого кандидата от так называемых демократических сил. Разрозненность претендентов и отсутствие единой позиции порождали сумбур в информационных кампаниях. В то время как СМИ, подконтрольные мэру Черновецкому, были собраны в единый кулак.
 
4. Команда Юлии Тимошенко в моих глазах заслужила высший балл за лучший пиар-ход. Я говорю о провозглашении Александра Турчинова единым кандидатом в мэры от БЮТ и НУНС на митинге в Киеве 23 мая. Но это решение было принято поздно, поэтому удачный тактический шаг не оказал никакого влияния на стратегический результат. Юлия Тимошенко потерпела поражение в битве за Киев.
 
5. Мое мнение: например, владельцы СМИ (все) могли увидеть во сне, что Леонида Черновецкого поддерживает Президент Украины Виктор Ющенко. Возможно, возвращаясь из ночного клуба, они (все) увидели на темном шоссе кого-то в белом, который посоветовал на всякий случай не вещать наутро после выборов. А объявить профилактику. Я 11 лет проработал на телеканале «Интер» ведущим и руководителем утренних новостей. И я отчетливо помню, что профилактика объявлялась в первый понедельник нового месяца. А здесь вдруг телеканалы «Интер», «1+1», Первый национальный, Новый, ICTV, СТБ, «Энтер», 5 канал, ТОНИС, «Украина», ТЕТ, НТН, «Сити», К1, «Киев» решили проверить состояние техники в последний понедельник уходящего месяца. Уверен, что здесь мы имеем дело не с политическим давлением и не с заговором. Просто так встали звезды.
 
 
Віктор Шлінчак, президент компанії «Главред-Медіа»:
1. З філософської точки зору, кожен працівник ЗМІ є відповідальним за результат виборів, оскільки ми також є виборцями. І від того, який ми зробили (або не зробили) вибір, в першу чергу залежав їх результат.
 
2. Медіа були агресивними, технологічними, в більшості своїй прагматичними. Але не завжди об’єктивними.
 
3.Подивіться на список тих, хто перейшов 3%-й бар’єр.
 
4. Нових – ні. В основному було видно модифікацію старих – як у кращому, так і в гіршому виконанні.
 
5. Мабуть, злякалися реакції «Детектор медіа» :) А якщо серйозно, очевидно, це – пересторога з урахуванням попередніх кампаній, коли в останні прямі ефіри виливалося більше бруду, ніж давалося поживної інформації виборцям.
 
 
Ольга Таукач, головний редактор журналу «Політика і час»:
1. Відповідальність засобів масової інформації за результат мерських виборів сумірна, на мою думку, з безпосередньою участю співробітників редакцій у процесі голосування і є персональною справою кожного. Комусь більш відповідальним видалося ігнорувати цей фарс, комусь принципово було розпорядитися власним голосом.
 
2. Телекомпанія «Київ» чесно відпрацьовувала гроші міського бюджету, старання колег викликали такі ж співчуття, як і в попередні роки за інших міських начальників. Переважна більшість медіа намагалися не помічати столичних баталій або, бодай, не акцентувати на них особливу увагу. Взагалі, мене, приміром, не залишало відчуття несправжності того, що відбувається, очікування, що зараз цю комедію відмінять і актори розійдуться по своїх гримерках.
 
3. Хочу відзначити агресивно-войовничу активність пана Луценка. Як на мене, найпозитивнішим результатом виборів є ті відсотки, які набрав особисто він і блок під його керівництвом. Думаю, що Черновецький має подякувати Луценку за таку кампанію, що не могла не принести Леоніду Михайловичу додаткові голоси.
 
4. Здається, раніше політичні партії не використовували в якості агіток сценарії розіграшів для програми «Прихована камера». Акція Партії регіонів «Обійми» скоротила і так невеличку відстань між українською політикою і шоу-бізнесом. А найвинахідливішою, тобто такою, що знайшла спосіб бути найефективнішою, безумовно, була команда Черновецького, про що свідчить її результат.
 
5. Набридло.
 
 
Андрій Куликов, ведучий програми «Свобода слова», ICTV:
1. Мені видається, що результат київських виборів жодною мірою не залежав від засобів масової інформації. 
 
3. Усіх на свій кшталт. Радше, потрібно вести мову про брак активності тих, хто і не міг розраховувати на жодний успіх. 
 
4. Вихід за межі Києва з огляду на дедалі більшу кількість авт у приватній власності. У приміських селах і на в’їздах до Києва наочна агітація не могла не впадати в очі. І ще – спроба вразити кількістю портретів кандидатів. У переддень виборів чимало вулиць і мостів виглядали порожніми, бо звідти познімали портрети. 
 
5. Медіа і не повинні брати участь у передвиборній боротьбі, а мали б подавати інформацію і аналізувати її. А якраз ті, що брали участь, ні від чого не усунулися. ТРК «Київ», наприклад.
 
 
Катерина Кириченко, прес-секретар Віталія Кличка:
1. За кожним зі ЗМІ стоять конкретні прізвища. Ці люди і є відповідальними. На сто відсотків!
 
2. Нічого не бачу. Нічого не чую. Нічого нікому не скажу.
 
3. Черновецького і його оточення. Вони жили в екранах телевізорів і були прописані на газетних шпальтах. Плюс до цього – умовний київський холдинг на повну катушку танцював під їхню дуду.
 
4. Всі технології «старі, як світ». На цих виборах була наймасштабніша банальна купівля голосів – каруселі, «вавілони», світлофори і т. д. Ця кампанія свідчить, що в Україні не потрібні в першу чергу журналісти, у другу – політтехнологи, не кажучи вже про соціологів і політологів. Політикам треба просто брати хороших «манаґерів» із мережевого маркетингу і мати купу готівки.
 
5. Для когось вирішальними були матеріальні речі, хтось приймав таке рішення через адміністративний тиск. Чому самоусунулися? Тому що їм це було неймовірно вигідно.
 
 
Тарас Петрів, голова Національної комісії з питань утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при Президентові України:
1. Без сумніву, під час київської виборчої кампанії ми пережили не найкращу сторінку медійної історії країни. В деяких ЗМІ виборчого періоду залюбки попрацював би Швейк. На жаль, було порушено, передовсім, принцип рівності можливостей громадян одержувати неупереджену, правдиву інформацію для усвідомлених рішень. А це, без сумніву, відповідальність ЗМІ. Прикро констатувати, що медіа більшою мірою не впоралися із завданням бути справжнім комунікатором у трикутнику «влада – преса –громадянське суспільство».
 
2. Вистачить одного речення: пухнасті зайчики на вовчих ягодах.
 
3. Класиків не бракувало. Але більшість співали вже занадто фальшиво.
 
4. Кампанія була дуже пісна на нові ідеї. Домінували нафталінові технологічні схеми відомих сусідських майстрів.
 
5. Тому що це не просто проблема вітчизняного медіапростору, це симптом «хворобливого» розвитку інформаційного суспільства у країні. Нині суспільна комунікаційна функція, яку мають виконувати мас-медіа, зводиться тільки до певного економічного інтересу. Сьогодні ж ми все частіше бачимо, як медіа часто-густо стають звичайними трансляторами або й ретрансляторами не якісної інформації, а політтехнологічних схем чи політтехнологічних ідей. Я певен, ні для кого не секрет, що українська журналістика нині не тільки не дає відповідей на багато запитань, котрі хоче отримати пересічний споживач інформації, але часто дивує споживача. Українське суспільство давно готове до якіснішої інформації, аніж та, яку пропонують політики і самі медіа. Власне, коли ми говоримо про розвиток і свободу преси, ми розуміємо їх як систему підтримки національних пріоритетів та соціального відповідальних медій усіх форм власності.
 
 
Лаврентій Малазонія, продюсер:
1. Риторический вопрос. СМИ не несли ответственности за результаты выборов разных уровней за последние 10 лет. С чего бы это им нести ответственность за результат последних киевских выборов? Кто реально, а не гипотетически, может привлечь СМИ к ответственности?
 
2. Ирина Бекешкина (чудесный «вербальный археолог») раскопала термин «абсентеизм» – неучастие в выборах. Ирина считает, что «в стране не работают демократические механизмы, что люди в них не верят. Особенно опасно, когда это поражает думающую часть населения. В будущем это может привести к общей апатии и к установлению диктатуры». Так вот, медиа, предположим, угадали настроение электората и сделали абсентеизм своей ширмой. Ширмой.
 
3. Мы можем обсуждать, почему и какую часть проголосовавшего электората можно кормить баснями... в отличие от соловья. Это продуктивнее, чем обсуждать КПД на этом поприще в медиа их «кормильцев».
 
4. По Бисмарку, оценивать следует не намерения, а возможности. Пиар и технологии в наших реалиях – это уже больше тюнинг намерений, чем возможностей. Реальные возможности зашиты в потоках. Присмотритесь к кампании и результатам, к примеру, ГАК и попробуйте поспорить с Бисмарком.
 
5. Если бы вдруг СМИ решили добиваться правды, то окончательно добили бы ее. Особенно в случае демонстрации электорату левой стороны Леонида Черновецкого.
 
Карикатура з газети «Україна молода»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, Юрій Шевченко
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
34572
Читайте також
29.05.2008 17:37
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
10 853
27.05.2008 17:37
Николай Кузякин
10 727
21.05.2008 10:05
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
14 958
16.05.2008 12:19
Евгений Минко
21 264
13.05.2008 17:36
Наталья Лигачева
23 339
10.04.2008 10:56
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
13 155
09.04.2008 13:11
Вікторія Сюмар
, ІМІ
14 962
Коментарі
34
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ффу...
5806 дн. тому
Надоел Интер-срач
Нуф Нуф
5806 дн. тому
Эй, приходи выпить пивка! Расскажи нам правду! Мужик!
Ниф Ниф
5807 дн. тому
Ого, какой мужик отписался! Чмо даже подписаться под оскорблением не захотело. все они - чмо!
Наф Наф
5807 дн. тому
Прикольно что свиньи кого-то называют боровом.
Minen
5807 дн. тому
А это еще что за хрюндель?
Магнефик
5807 дн. тому
Раврепа, поди отлей пивка- ты за своим пузом правду давно не видел.Ты давно не мужик так себе трепло )
Inter forever
5807 дн. тому
"Проффеси..." - да уж. Писали грамотеи с НИС...
Безлюдная
5807 дн. тому
Эвенки мои! Вижу, что вы обрели наконец понимание, что для вас Равреба и что он вам, дети мои, несет. Поэтому держитесь крепче за мамину титю! Пусть и скудную, но не лазьте вы в Телекритику! А то в качестве годового бонуса получите не 100 долларов а еще будете должны за разговоры по рабочему телефону!
Барсик-воин
5808 дн. тому
НИС - пиши еще.... Мы еще доберемся до вас.... Макс - это хорошо что они так пишут. Значит они чувствуют свой финиш. Он не за горами.
Не равреба
5808 дн. тому
Гы гы гы... Равреба казаху не понадобился или казах Равребе? Смеюсь над этими животными из НИСа. Животные! Вам все равно кердык. Вас всех смерть на пять минут отлить отпустила. Когда мы вернемся в тот же день вы все пойдете искать работу у уйгуров. Ненавижу вас! Сборище штрейкбрехеров, коллаборационистов и предателей. Свиньи!
Транспортное средство (Боров)
5808 дн. тому
А ты заходи. Вернем тебе. И айфон и еще кое что. Не донесешь.
Фесенко, Погребинський, Малинкович
5808 дн. тому
Так точно.Все он сексоты, были и будут.Равреба в тряпочку молчал, когда с канала попросили Мустафина.Когда вымели его-выл , как боров под ножем.Даже казаху нафиг не нужен, со своим 11-м стажем проффесиАнального лизоблюдства.Айфон верни хозяину, боров!
CounterSpy
5808 дн. тому
Фесенко, Погребинський, Малинкович всі - агентура російських спецслужб. Малєнкович, - ще з 60-х років.
народ-хочу бути кілером
5808 дн. тому
Хочешь быть килером?Будь им! Народ поймет и оценит
Фесенко, Погребинський, Малинкович
5808 дн. тому
Організатори: газета «Хрещатик», тижневик «Українська столиця».:)))Пишить прямо "Проплачено Черновецьким"
андрушко
5808 дн. тому
На зйомках у КМДА то представники прес-служби кидаються на журналістів, то охорона - то зліва Льону не знімай - у нього там щось заніміло, то питань не став! Абарзели! Ось так, Равреба "СМИ, подконтрольные мэру Черновецкому, были собраны в единый кулак." На 1+1 профілактики не було.
Хочу бути кілером
5809 дн. тому
У середу, 28 травня, о 12:00, у приміщенні редакції газети «Хрещатик» (вул. Володимирська, 51-б, другий поверх, приймальня), відбувся круглий стіл: «Уроки київських виборів» Організатори: газета «Хрещатик», тижневик «Українська столиця». Питання для обговорення: 1. Вибори у Києві – кінець технології політичного Бліцкригу. 2. Київський парад технологій – найкраща та найгірша виборча технологія за компанію. 3. ФЕНОМЕН ЧЕРНОВЕЦЬКОГО. СХОДЖЕННЯ НОВОГО ЛІДЕРА ЗАГАЛЬНОНАЦІОНАЛЬНОГО РІВНЯ. Серед учасників - Фесенко, Погребинський, Малинкович. Телекритико, де матеріал? На тебе остання надія.
Луценку
5809 дн. тому
Не бути тобі кілером.Будеш прибиратись у бектурсунова :)
Хочу бути кілером - Перебийносу
5809 дн. тому
Нічого він їм не закидає. Він взагалі сказав і вашим, і нашим, хочете - розумійте, що журналісти безвідповідальні, хочете - що нічого не можуть через поганих власників, хочете - що Черновецький святий та божий. Розумний, як Малазонія. Чи у нього почуття гумору таке? "Если Черновецкий замешан в коррупции..." - Равреба де живе? Яке "если"? А словосполучення "мер Черновецький" з того ж смітника, що й "господин Леонид". Привіт Ірі. Але в одному він правий, і здається взагалі єдиний про це сказав: про абсурдність виборів, коли людину підозрюють у корупції, проти неї заводять кримінальну справу - і її не тільки не відсторонюють від обов'язків на час слідства, а й виставляють кандидатом на другий строк. Всенародне голосування "як ви думаєте, корупціонер Черновецький чи ні?" І ніхто (включаючи БЮТ!) не захотів помітити. Сподівалися і так перемогти?
Бебереба
5809 дн. тому
Равреба всех вылизал, умеет ведь.
Папаша Люстюгрю
5809 дн. тому
В чем респект? Единственный кто внятно ответил - Равреба. Остальные - КГАМ
Наталі
5809 дн. тому
Куликов, Малазонія, Золотарев, Петрів- респект.Цікаво-Луценко це хвамілія, чи вже діагноз?
лола
5809 дн. тому
все правильно - медиа отвечают на сто процентов! просто все боятся потерять работу, потому и делают вид, что ничего не происходит. ПОЗОР
Юрій Шеляженко
5809 дн. тому
Цікаві експертні думки, жаль тільки, що всі в одні ворота. Про кукловодство власників ЗМІ - ні слова.
Перебийніс
5809 дн. тому
Не зрозумів. Кажете семеро з дев`яти. Так Равреба ж сказавши "не несуть" (відповідальності) як раз і закидає журналістам те, що вони безвідповідальні. Тож поясніть будь ласка свою позицію.
Хочу бути кілером
5809 дн. тому
А окрема подяка Малазонії. Так зрозуміло усе пояснив... Якщо маєш якусь інформацію, нікому про неї не кажи. Зроби розумний вигляд і говори загадками. А то не дай боже усі дізнаються і будуть такі ж розумні.
Хочу бути кілером
5809 дн. тому
Круто. Семеро з дев'яти вважають, що ЗМІ тут ні до чого. Отже, єдиний громадянський обов'язок журналістів - голосувати на виборах. Круто...
Слесарь-космонавт
5809 дн. тому
Значит так и вправду стали звезды, но уж больно совпадение странное.
ps
5809 дн. тому
В понедельник после выборов была должна была состояться ПЛАНОВАЯ профилактика, в соответствии с ДАВНО утвержденным графиком. Она НЕ СОСТОЯЛАСЬ, телеканалы работали. А 2 июля будет внеплановая профилактика, т.к. профилактику проводить то надо, а во время она проведена не была
Вася просто Космос
5809 дн. тому
Катерине Кириченко: Кличко такой же политик , как Вы журналист и пресс-секретарь. Не СМИ надо винить, а свою тупость и неумение давать информповоды и коменты. Впрочем, по Вашим коментам все и так ясно. А за Кличко хором болеем, но на ринге.
Недоверчивый
5809 дн. тому
Не знаю. Я в такие совпадения не верю. Не верю, что на следующий день после выборов при Кучме телеканалы посмели бы мыть окна в аппаратных. Кстати, если вы не в курсе в следующий понедельник по моему на каналах опять профилактика. Так что. А тот факт, который привел Равреба на самом деле правда. Профилактика всегда проводится в первый понедельник наступившего месяца.
ps
5809 дн. тому
Чепуха Равреба глупости говорит. График профилактик возник не вчера, а был утвержден еще в прошлом году, когда про выборы никто не думал. А если и думал, то даты точно не знал никто
Невігласи бовваніють і чамріють
5809 дн. тому
Бо телевізійникам, схоже, начхати. Вони так само висвітлювали цю кампанію. Патріотів на ТБ немає. Суцільні манкурти та повії.
Вася - Вселенная
5809 дн. тому
Единственный, кто дал ясный четкий, остроумный и понятный ответ - Равреба. Старик влупил в самую точку. Остальные жевали сопли.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду