Телепрограма «П’ять копійок» з Романом Чайкою, 5 канал, 1 березня 2008 року

2 Березня 2008
28227
2 Березня 2008
14:58

Телепрограма «П’ять копійок» з Романом Чайкою, 5 канал, 1 березня 2008 року

28227
Телепрограма «П’ять копійок» з Романом Чайкою, 5 канал, 1 березня 2008 року

ВЕДУЧИЙ: Не вірте тим, хто вам каже, що в політиці неможливо зробити чудо. Чудо, наприклад, сьогодні трапилося. В древньому місті Сєвєродонецьку вдалося Віктору Федоровичу Януковичу здійснити це чудо. Не лишень зібрати депутатів всіх селищних та інших рад, а навіть отримати делегацію з Федеративної республіки Нігерія. Ну, який ще партз’їзд може зібрати нігерійців. А от, до речі, після виступу відомого українофоба і заслуженого персони нон-грата Кості Затурина, який так і сказав вам: «Дорогие соотечественники». Після того, як він запропонував нарешті строго і серйозно зробити з унітарної федеративну державу, йому скандували, правильно, всі депутати і Верховної та інших рад скандували: «Россия, Россия!». Спробуйте тепер собі уявити, наприклад, що у Франції по телевізору половину дня транслюють з’їзд німецьких депутатів всіх рівнів і ті стоять, і скандують так: «Франція, Франція!». І махають при цьому німецькими прапорами. Правильно, все це чути можна було і дивитися сьогодні по каналу «РТР». Ось такий наш подарунок їхньому Медведєву і хай попробує тепер не оцінити наш подарунок до виборів. До речі, і в середині країни цікаво, все ділиться, об’єднується, але підкилимно. Тому це називається напередодні великих змін. Про це далі в сюжеті.

 

Сюжет: «Після зимової сплячки Парламент, за вилученням трьох десятків комуністів, готовий прокинутися. Декоративний пошук компромісу і спроба сховатися за політичною угодою завершується. Ну, хоча б якась зміна при поганій грі. Дехто навіть встигає виголошувати гасла. Перед лицем загрози знищення парламентаризму та прийняття неконституційної Конституції урочисто клянусь виконувати Конституцію і ходити з депутатським значком і без надувних кульок на роботу. Якщо «Партія Регіонів» розблоковує себе і Парламент чи означає це, що формула зміни владної коаліції остаточно знайдена і питання повернення до влади прийнято на найвищих рівнях. Якщо б усе було так гладко, то для чого збирати мовно-патріархальну лякалку у Сєвєродонецьку? Тим більше, що це ніщо інше, як з’їзд вірних особисто Віктору Януковичу депутатів «Партії Регіонів» з усіх селищних та міських рад країни і демонстративна відсутність бізнес-крила регіоналів на тлі політичного грипу Ахметова. Рейтинг катастрофічно впав і перевиборів вже не хочуть. В іншому крилі підписантів коаліціантів також прискорились процеси біологічного самознищення блоку «Наша Україна – Народна самооборона». Тиждень демонстративно виходили з партії народний союз «Наша Україна» вже не депутати і друзі сім’ї Голови Секретаріату Віктора Балоги, а губернатори нашоукраїнці. Втікачами стали: Глава херсонської облдержадміністрації Борис Целенков та його дніпропетровський колега Віктор Бондар. А після першоберезневої політради ймовірний вихід з президентської партії обережно оголосили губернатор Харківщини та Київщини. Самі нунсівці запевняють одні одних, що процес руйнування партій та блоку призупинено і ліки знайдено. Але дивує співпадіння в часі зборів проянуковичів у Сєвєродонецьку і політрада в партії НСНУ в Києві. Тим часом Уряд колекціонує газові погрози від «Газпрому» з одного боку та дружню критику працівників Президентського Секретаріату з іншого. За два тижні команда Тимошенко вже назбирала критичних заяв більше, ніж кабмін Януковича за весь свій період. Почалися розмови про початок усунення чинного Уряду чи то руками авторів широкої коаліції чи це газовою удавкою «Газпрому». Допоки Юлія Тимошенко публічних виступів у відповідь не веде, можливо через грип, а можливо тому, що не хоче робити різких рухів і відкрито вв’язуватися в президентські перегони. Фальстарт за рік до виборів дорівнюватиме падінню на злеті».

ВЕДУЧИЙ: Як бачите, більше запитань, ніж відповідей. Ми спробуємо з нашими гостями сьогодні їх і віднайти. Щойно із гарячого з’їзду з берегів Сіверського Донця регіонал Валерій Коновалюк. Доброго Вечора.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Добрий вечір.

ВЕДУЧИЙ: Володимир Яворівський від Блоку Юлії Тимошенко.

Володимир Яворівський, народний депутат, БЮТ: Добрий вечір.

ВЕДУЧИЙ: Керівник служби Секретаріату Президента по зв’язках із Урядом і з Парламентом Ян Берназюк. Пане Яне, вітаємо, Ви у нас сьогодні вперше. Політтехнолог Анатолій Луценко, він є директором Інституту політичних технологій.

Анатолій Луценко, політтехнолог: Добрий вечір.

ВЕДУЧИЙ: І вас вітаємо. Політолог центру досліджень корпоративних відносин Ростислав Іщенко. Та вперше також політичний оглядач Ганна Сергеєва. Вітаємо на нашій програмі. Чи почалася вже ця спецоперація геть Уряд або там під назвою ще «Хай живе «ширка», куди ж втікають губернатори, чи широка коаліція це вже реальність, ну, дана нам по відчуттях тільки не усвідомлена. Про все це ми побалакаємо, але перед тим поцікавимося в наших телеглядачів, ми розуміємо, що ви вже змучились від цього всього, але хочемо дізнатися, якщо така «ширка» таки трапиться, якщо трапиться, то краще було б… От подивіться, перший номер телефону - це коли «Партія Регіонів» плюс Блок Юлії Тимошенко, дзвоніть на цей номер телефону. Якщо вважаєте, що краще б було «Наша Україна – Народна самооборона» плюс «Партія Регіонів», плюс «Блок Литвина» - дзвоніть другим номером телефону. От Валерій Коновалюк від «Партії Регіонів» і політтехнолог Анатолій Луценко розпочнуть перший раунд. По гарячих слідах, до Вас як до соотечественника звертаюся. Ви скандували «Россия, Россия!» як народний депутат України?

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Дякую. Я хочу почати з того, що хочу привітати з початком весни. Весна це взагалі нові надії, нові, знаєте…

Анатолій Луценко, політтехнолог: До чого тут весна?

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Умови для того, щоб відчувати себе в цій країні впевнено.

ВЕДУЧИЙ: Просто коли запитуєш у політика, коли починаєш…

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Але дайте відповісти на питання.

ВЕДУЧИЙ: П’ять копійок, Ви не користуєтесь ними, прошу.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Так, будь ласка.

ВЕДУЧИЙ: Користуйтесь. Ви скандували «Россия!» чи ні?

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Я радію від того, що я був на цьому з’їзді, але тільки на початку, тому що намагався прийти до вас в студію.

ВЕДУЧИЙ: Не змогли.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Щоб почути ці образи. Це, дійсно, був з’їзд, який фактично сьогодні не тільки запропонував розуміти кожного громадянина в Україні, але і поставив питання, що відбувається в державі взагалі. Я вам хочу надати, я вам хочу надати…

Анатолій Луценко, політтехнолог: По-моєму, цей з’їзд…

ВЕДУЧИЙ: Прошу.

Анатолій Луценко, політтехнолог: По-моєму, цей з’їзд позиціонував, навпаки, холуйському вимірі наших народних депутатів.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ви знаєте, я хочу надати Вам, Романе, знаєте, для того, щоб не було якихось спекуляцій, тому було достатньо на початку з’їзду, от цю резолюцію до делегатів з’їзду, які фактично представляли всю Україну.

Анатолій Луценко, політтехнолог: Навіщо українцям резолюція, якщо вони дивилися…

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ну, я не знаю, як Вам відповідати…

ВЕДУЧИЙ: Давайте по черзі.

Анатолій Луценко, політтехнолог: Кидайте п’ять копійок, якщо Ви хочете сказати.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: В цьому плані, фактично немає жодного коментарю…

Анатолій Луценко, політтехнолог: Я ще раз тоді кину.

ВЕДУЧИЙ: Спробуйте. Прошу.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: А я був сьогодні на з’їзді і кажу вам…

Анатолій Луценко, політтехнолог: Хочу сказати, що українці дивляться…

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Не тільки був, а й чув ті виступи.

Анатолій Луценко, політтехнолог: Дивляться не резолюцію з’їзду, яку вони не побачать, а то, що там народні депутати України, обрані ними кричать якісь здравиці, значить, на тему сусідньої держави.

ВЕДУЧИЙ: Прошу.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Нажаль, мій опонент не розуміє української, я буду русским языком говорить и понятные речи…

Анатолій Луценко, політтехнолог: Я розумію.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Здесь не только резолюция съезда, это представительство всех тех людей…

Анатолій Луценко, політтехнолог: Я розумію українську і російську, і українську мову.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Которые сегодня, действительно, стараются внести в страну стабильность, понимание перспективы для каждого из нас.

Анатолій Луценко, політтехнолог: В чому?

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Здесь и резолюция защиты прав русскоговорящего населения.

Анатолій Луценко, політтехнолог: Конкретно, конкретно. Конкретно.

ВЕДУЧИЙ: Панове, панове, панове, стоп.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: И наших русских, россиян в Украине.

ВЕДУЧИЙ: Згадайте, що тут ще я є.

Анатолій Луценко, політтехнолог: Нема конкретики, немає конкретики.

ВЕДУЧИЙ: Я хочу, хочу зараз відреагувати.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Поэтому я Вам даю этот документ для того, чтобы Вы всё-таки имели его и могли с ним ознакомиться.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Я сьогодні дивився пряму трансляцію по каналу «РТР» «Вести России» як і багато людей в Російській Федерації. Так що не про це моє запитання було, я ж тільки запитався…

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Будь ласка.

ВЕДУЧИЙ: Суть полягає, для чого це робилося. От перше ми відреагуємо на червону картку. Ви хочете вже її використати, так, пане Володимире?

Володимир Яворівський, народний депутат, БЮТ: Звичайно.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Червона картка, а тоді моє запитання для чого цей був з’їзд.

Володимир Яворівський, народний депутат, БЮТ: Звичайно, те, що зараз пан Коновалюк пускає ще раз кольорові кульки про те, що це видатний з’їзд, це епігонський з’їзд, навіть їхнього першого з’їзду. І те, що фактично цей з’їзд може нагадувати ті самі кульки, які вони, в які вони видувають весь свій політичний ентузіазм і своє реформаторство. З’їзд закінчився фактично нічим. Він зірвав маску з них, абсолютно зрозуміло, що це антиукраїнські сили зібралися на цей з’їзд. Появився, вибачайте мені, появився депутат із Росії і вони всі встають.

ВЕДУЧИЙ: Прошу, реагуйте, це була картка на Ваші репліки.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Я полагаю, что не надо комментировать, что сегодня много было провокаций и спекуляций на эту тему. Мы видим истерику тех людей, которые сегодня, действительно, воспринимают народное собрание как какую-то для себя опасность их замыслов и провокаций. Поэтому, я думаю, что…

Анатолій Луценко, політтехнолог: А в чому, а в чому питання…

ВЕДУЧИЙ: Прошу, прошу. Право, по правилах.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Раскол страны, раскол страны, который начинался в 2004-ом году…

Анатолій Луценко, політтехнолог: Я вважаю, що некоректно…

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: За счёт провокаций. Потому что эти люди сегодня мыслят категориями только противостояния, антагонизма.

Анатолій Луценко, політтехнолог: Ми, по-моєму, як на виборах, наче. Можна я як експерт скажу?

ВЕДУЧИЙ: Так, я думаю, що так. Вибори вже закінчилися. Я хочу, щоб ми тепер перебралися до експертної думки.

Анатолій Луценко, політтехнолог: Так.

ВЕДУЧИЙ: В процесі, коли лунають дискусії про зміну політичної палітри, а, можливо, владної палітри, а, можливо, навіть і Уряду, постає питання до Вас, як до політтехнолога. Для чого було проводити з’їзд в Северодонецьку, який показав розкол в партії? Адже пан Ахметов з політичним грипом дивився футбол на відкритому повітрі, сьогодні «ТРК Україна» це показала.

Анатолій Луценко, політтехнолог: Ні, до мене запитання.

ВЕДУЧИЙ: Я запитання до політтехнолога перше, а тоді Ви.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Зачем в такую плоскость переводить нашу дискуссию, она не беспредметна.

ВЕДУЧИЙ: Я питаюсь політтехнолога.

Анатолій Луценко, політтехнолог: Можна я відповім на запитання.

ВЕДУЧИЙ: Можна я почую думку політтехнолога, а тоді Вашу думку.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Я узнал только сегодня, что это политтехнолог, да.

Анатолій Луценко, політтехнолог: Значить, мені здається… Ну, я ж Вас не ображаю.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Пожалуйста.

Анатолій Луценко, політтехнолог: Я теж тільки сьогодні дізнався, що Ви в «Партії Регіонів», бо Ви трудову недавно створювали.

ВЕДУЧИЙ: Отже, відповідь, це.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Я створю нову…

Анатолій Луценко, політтехнолог: Значить, значить, тут така ситуація, насправді, те, що відбувалося в Северодонецьку свідчить про те, що в більшій частині «Партії Регіонів», це виключно експертна оцінка, є невпевненість в тому, яким шляхом йти далі. Я думаю, що це робила та частина, яка спрямована сьогодні на вибори, їм вигідні вибори і вона на це спрямована.

ВЕДУЧИЙ: Прошу, для чого ви робили цей з’їзд?

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Знаете, на эту тему очень много различных спекуляций. «Партия Регионов» продемонстрировала своё единство. Вот, наверное, это Вас и пугает больше всего.

ВЕДУЧИЙ: А чому Ахметова не було?

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Сегодня мы выступаем с точки зрения обеспокоенности ситуацией в стране. Мы сегодня опираемся на поддержку своих избирателей, их половина страны, понимаете. И заинтересованность…

Анатолій Луценко, політтехнолог: До речі, виступ мого колеги як раз в даному випадку і доводить, що він зараз говорить, як раз в нього риторика виборча. Я ж спокійно...

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Не виборча риторика.

Анатолій Луценко, політтехнолог: Абсолютно виборча.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Я також буду спокійно говорити.

Анатолій Луценко, політтехнолог: В даному випадку все одно виборча.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Пане Валерію.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Да.

ВЕДУЧИЙ: Уточніть мені, якщо Ви говорите показав єдність, подивіться, Раїси Богатирьової, одного із людей першого з’їзду ми не бачили там. Ми не бачили Бориса Колеснікова. Ми бачили пана Ахметова, який не транслював по своєму телеканалу цей з’їзд і як він з політичним грипом вболівав за футбол і ми теж вболівали з ним. Що це?

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Вы знаете, Роман, наверное, мы неправильно сегодня относимся к подобным действиям «Партии Регионов», потому что сегодня не только эти перечисленные особы определяют позицию партии, но, прежде всего, наши сторонники, наши избиратели.

ВЕДУЧИЙ: Вітренко, Симоненко.

Анатолій Луценко, політтехнолог: А хто, хто?..

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: А мы всегда переводим, замалчиваем ситуацию по отношению нарушения прав русского языка в том беспорядке, в стране, в хаосе, когда мы пребываем сегодня уже не первый год и забираем право, прежде всего, у этих молодых людей будущее, право на будущее.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Анатолій Луценко, політтехнолог: Мені здається, що в даному випадку це тільки підтвердження того, що я казав.

ВЕДУЧИЙ: Пане Анатолію.

Анатолій Луценко, політтехнолог: Коли абсолютно одна частина…

ВЕДУЧИЙ: Прошу мікрофон, маємо другу червону картку.

Анатолій Луценко, політтехнолог: Будь ласка.

ВЕДУЧИЙ: Давайте ми відреагуємо і закінчимо цю тему, бо хочемо порухатися трошки далі.

Анатолій Луценко, політтехнолог: Да.

ВЕДУЧИЙ: Можна мікрофон, пане Володимире?

Володимир Яворівський, народний депутат, БЮТ: Прошу.

ВЕДУЧИЙ: Друга червона картка кому, за що? Прошу.

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Да. Благодарю. Обоим дискуссантам, потому что отвечая на вопрос о расколе в партии, они старательно его, так сказать, обходят, один говорит о выборах, другой говорит… Поскольку, да, не секрет, что в «Партии Регионов» давно сложилась бизнес-группа Ахметова-Колесникова, которая постоянно толкает партию на переговоры с Ющенко. Не секрет и то, что избиратели этим недовольны и «Партия Регионов» постоянно теряла своих избирателей именно из-за такой позиции. Я думаю, что когда более радикальное крыло или более адекватное крыло собралось на съезд в Северодонецке и сказало те слова, которые хотели слышать избиратели, теперь Ахметов может делать выбор.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Дякую.

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Или быть с партией, или быть нигде.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Отже, це мені допоміг експерт по тому, що ви мусите відповідати на запитання, а не пробувати мене переконати, щоб я за вас проголосував.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Я хотел ещё сказать, четыре тысячи делегатов, 250 представителей средств массовой информации.

ВЕДУЧИЙ: Делегація з Нігерії була.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: О каких инсинуациях раскола в этом идёт речь.

Анатолій Луценко, політтехнолог: Насправді, насправді, насправді це не показник, але те, що політичний грип, який відмітили, Ахметова, який відмітили всі оглядачі, ну, це говорить про те, що просто ця частина, яка організовувала як раз з’їзд в Сєвєродонецьку, вона більше налаштована на вибори і зміну ситуації.

ВЕДУЧИЙ: Пане Анатолію, у мене запитання до Вас трошки далі тепер. Бо цей з’їзд, можливо, задумувався з одною метою, а вийшов в іншій зовсім ситуації. Ситуація ж політична зараз дещо інакше виглядає на арені. Подивіться, блокували, блокували роботу Парламенту, в результаті що змінилося, та нічого не змінилося, йдуть на розблокування на основі того, що вступ до НАТО буде. Спочатку ПДЧ, потім нас запросять, потім референдум, а потім вже або вступимо, або не вступимо. Це пропонувалося ще місяць тому, як почалась блокада. Тобто, нічогісінько не змінилося, але буде розблоковано. Отже, широка коаліція, чи як кажуть журналісти «ширка», стала реальністю, така підозра у мене закралася. Підтвердьте або спростуйте.

Анатолій Луценко, політтехнолог: Насправді, я не бачу. Насправді, от навіть, Романе, те, що Ви навели масу аргументів, які ніби не на пряму мають свідчити про те, що буде «ширка», але насправді, якщо експертно спостерігати цю ситуацію, на даному етапі видно, що «Партія Регіонів» вичікувала, вона просто вичікувала.

ВЕДУЧИЙ: Вичікувала, що?

Анатолій Луценко, політтехнолог: Я зараз розшифровую. Вона вичікувала або їй йти на вибори і скористатися насправді тим самим, можливістю, як вони можуть скласти мандати і так дальше. Або їм йти, значить, продовжити працювати в опозиційному статусі.

ВЕДУЧИЙ: І вирішили?

Анатолій Луценко, політтехнолог: І чекати, можливо…

ВЕДУЧИЙ: Прошу, вже тепер Ви скажете.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Давайте мы, наверное, всё-таки спросим избирателей, которые полгода назад пришли на участки и проголосовали. Наверное, они на что-то рассчитывали, когда им обещали закон один для всех, когда им обещали реальное решение социальных проблем. Мы сегодня не говорим о повторных досрочных выборах, они не нужны стране. Они нужны, наверное, Вам, потому что…

Анатолій Луценко, політтехнолог: Пан Коновалюк представляє ту частину, яка пішла на вибори, я так і бачу.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Да, она нужна технологам, которые, наверное, уже привыкли на выборах зарабатывать. Людям сегодня нужна стабильность и простые вещи. На съезде звучали призывы к пониманию тех проблем, которые сегодня у нас есть.

Анатолій Луценко, політтехнолог: А шарики в Парламенте - это стабильность, это стабильность?

ВЕДУЧИЙ: Я не про з’їзд.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: И сегодня требования наши стали более жёстче, они стали принципиальнее, и мы не позволим всем играться, играться.

Анатолій Луценко, політтехнолог: Так чого ви тоді розблоковуєте трибуну?

ВЕДУЧИЙ: Пане Валерію, Ви не почули моє запитання.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Так, будь ласка.

ВЕДУЧИЙ: Те, що було принциповим для вас на початку блокування, лягло в основу політичної домовленості розблокування Парламенту. Де ж логіка? Я ж не про кульки питаю чи Северодонецьк питаю.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Абсолютно нет. Мы достигли результата, безусловно. Мы не занимали электрощитовую или туалетные комнаты, как это делали год назад наши оппоненты.

ВЕДУЧИЙ: Нічого, кульки теж добре.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Мы публично довели сегодня мировому сообществу, что Украина имеет полярное, имеет полярную позицию по вопросам вступления в НАТО. И я уверен, что это сыграет в свою очередь на саммите в Бухаресте. Но я хотел бы акцентировать вопрос о другом.

Плакат із залу: «28 листопада 2004 – заклик до створення ПіСУАРу. 01 березня 2008 - ? Що далі???»

Анатолій Луценко, політтехнолог: По-моєму, Бухарестський самміт він зовсім лежить в іншій площині. Я не думаю, що тут позиція «Партії Регіонів», тим більше, яка в опозиції, буде визначальною.

Плакат із залу: «Держава понад партії, нація понад класи».

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Постоянно происходят провокации.

ВЕДУЧИЙ: Хто, хто вас провокує?

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ведь только подпись Тимошенко могла это… По порядку, это, собственно говоря, общепринятая практика, что Премьер-министр должен отправлять был письмо в отношении вступления, присоединения к плану ПДЧ. Но создали ситуацию и на этом пытаются спекулировать.

Анатолій Луценко, політтехнолог: Це, по-моєму, не регламентується.

ВЕДУЧИЙ: Хто, хто Вам здав…

Анатолій Луценко, політтехнолог: Не регламентується це.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Прошу. Добре, панове, ми не про НАТО. Я скористаюся своїми п’ятьма копійками. Я про майбутнє. Ваш лідер, так, Янукович сказав, або, це був початок тижня, або зміна формату коаліції владної, за участю «Партії Регіонів» звичайно, він так і сказав, або перевибори. Кінець тижня: перевиборів нам не потрібно. Відповідно, це означає другий варіант, переформатування коаліції. Що заважає переформатувати коаліцію сьогодні?

Анатолій Луценко, політтехнолог: Насправді, те, що сьогодні заважає переформатувати коаліцію - це те, що, по-перше, негативний, ресурс негативних взаємовідносин між, наприклад, «Нашою Україною» і БЮТ не набрав критичної межі, це однозначно.

ВЕДУЧИЙ: Ще не набрав?

Анатолій Луценко, політтехнолог: Не набрав критичної межі.

ВЕДУЧИЙ: Є межа терпіння ще, так?

Анатолій Луценко, політтехнолог: Ні, ну, Ви зрозумійте, будь-яка коаліція вона, в даному випадку…

ВЕДУЧИЙ: Що заважає сьогодні зробити?..

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Я как раз заинтересован, чтобы как раз эта коалиция, которая сегодня созданная в Парламенте, чтобы она доработала, чтобы она продемонстрировала свою состоятельность окончательно. Но работа, которая возобновится во вторник, лишь подчеркнёт, что фактически эта коалиция уже не состоятельна голосовать. И у меня так, знаете, создаётся у всех мнение…

ВЕДУЧИЙ: Що заважає створити широку коаліцію? Ваша відповідь.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Создаётся у всех мнение, что нас возвращают в 2005-ый год, понимаете, когда будут возникать те же коррупционные скандалы, те же, знаете, постоянные выяснения отношений. И всем это надоело, люди хотят сегодня реального решения своих проблем.

Анатолій Луценко, політтехнолог: Ну, я все одно, я просто не почув в цій репліці, що справді заважає створити широку коаліцію.

ВЕДУЧИЙ: Так, а що заважає все-таки? Ви кажете особиста…

Анатолій Луценко, політтехнолог: Мені здається, що просто ще не вичерпаний ресурс взаєморозуміння настільки між БЮТ і «Нашою Україною», і між Прем’єром, і Президентом для того, щоб зараз були якісь рухи в бік…

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Мы каждый день слышим взаимные упрёки, заявления сегодня о выходе из состава «Нашей Украины».

Анатолій Луценко, політтехнолог: Ми говоримо про кількісні параметри.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Они сегодня проводят политсовет, который кончится только одним, полным развалом и расколом.

Анатолій Луценко, політтехнолог: Ми говоримо про кількісні параметри.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Про это мы говорили и предупреждали. Но люди, которые, они должны быть сегодня в состоянии заложников. Они должны понимать, почему сегодня растут цены катастрофически, как сегодня решаются социальные и коммунальные проблемы. Выступают губернаторы и заявляют, что правительство не финансирует сегодня нормальные расходы.

Анатолій Луценко, політтехнолог: По-моєму, це в даному випадку, я ще раз кажу, це виборчі ці. Давайте поговоримо про реальні речі. В нас запитують конкретні, реальні ці…

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Давайте поговоримо.

Анатолій Луценко, політтехнолог: Як Ви вважаєте, коли створиться коаліція?

ВЕДУЧИЙ: Широка коаліція.

Анатолій Луценко, політтехнолог: Широка коаліція.

ВЕДУЧИЙ: От у мене запитання тільки це, коли буде інший формат коаліції?

Анатолій Луценко, політтехнолог: От Роман Чайка Вас запитує, коли буде?

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Я переконаний, якщо до цього будуть підстави.

ВЕДУЧИЙ: Є підстави?

Анатолій Луценко, політтехнолог: А вони на сьогоднішній день є?

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Якщо фактично, Ви знаєте, я налаштований, щоб Президент особисто очолював виконавчу владу, щоб він сьогодні також продемонстрував наскільки він може подолати ці «десять кроків на зустріч людям». І я хочу запевнити, «Партія Регіонів» визнала, вона є сьогодні демократичною опозицією. Нас влаштовує позиція сьогодні контролювати владу.

Анатолій Луценко, політтехнолог: Значить, вони просто… Романе, тут нормальна ситуація, вони визнали, просто вони хочуть в даному випадку, просто вони зрозуміли, просто чи соціологію провели, чи якісь експертні оцінки отримали, що їм вигідно на сьогоднішній момент почекати, щоб при владі якийсь час побула «помаранчева коаліція» і Уряд, тому вони розблокували роботу.

ВЕДУЧИЙ: Отже, така мотивація. Я хотів би дізнатися у вас ще один момент. От після, уявімо собі, що «Партія Регіонів» входить у владну коаліцію, ще не уявляємо з ким, чи там, наприклад, з Блоком Юлії Тимошенко чи з НУ-НС і «Блоком Литвина», на Вашу думку, це не вдарить більше по їхньому рейтингу, зокрема підтримки виборців, їхнього електорату, коли вони ввійдуть?

Анатолій Луценко, політтехнолог: Насправді, відповідь на питання тут лежить і вони теж це прорахували цілком очевидно, тому що там працюють серйозні структури аналітичні.

ВЕДУЧИЙ: Вам комплімент.

Анатолій Луценко, політтехнолог: У них і так десять, у нас десять, у них десять відсотків падіння, тому їм зараз будь-яка дія не…

ВЕДУЧИЙ: Що заважає Вам ввійти в коаліцію влади?

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Панове, з’ясуймо, що сьогодні, яка коаліція потрібна взагалі державі.

Плакат із залу: «DURALEX SEDLEX. Деньги – барьер, мы – жертвы».

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ви знаєте, завдання коаліції не тільки обрати Прем’єр-міністра, а виконати всі ті зобов’язання, схвалити програму дій Уряду.

Плакат із залу: «Дежа вю: «Ширка 1» - «Ширка 2».

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Провести структурні реформи, але цього немає.

Анатолій Луценко, політтехнолог: Ви не просто…

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Любе голосування сьогодні…

Анатолій Луценко, політтехнолог: Ви людям, навіть не політикуму, людям навіть ви не показали, що треба вам.

Плакат із залу: «Не давайте фантастичні обіцянки своїм російськомовним виборцям».

Анатолій Луценко, політтехнолог: Ви програму Уряду так і не прийняли для тих западенців. Як люди мають це оцінювати?

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ну, я Вам хочу сказати, що половину терміну ми працювали під час політичної кризи.

ВЕДУЧИЙ: Панове, це був наш гонг.

Анатолій Луценко, політтехнолог: Ну, це вже…

ВЕДУЧИЙ: Це лишень початок перших аргументів, які ми почали збирати протягом цієї програми. Було лишень дві червоні картки. Але тепер час експертам висловити незгоди на аргументи сторін політтехнолога і політика. Їм слово. Пане Іщенко, Ваші зауваження на аргументи сторін.

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Да, я просто обратил бы внимание на то, что в процессе этой дискуссии постоянно менялась позиция политтехнолога, который то говорил, что регионалам выгодно идти на выборы, то, что не выгодно идти на выборы.

Анатолій Луценко, політтехнолог: Я зараз скажу.

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: То есть, я так понимаю, что одной выверенной позиции нет. Единственное, что мы можем констатировать, исходя из данной дискуссии, что, действительно, так сказать, раскол в «Партии Регионов» есть, это показал съезд. Значит, он не формализован, его, очевидно, будут до конца, так сказать, закрывать. И, значит, точно так же находится, существует раскол в «Нашей Украине». И Ваш вопрос, почему не создана широкая коалиция в том и заключается, у Ахметова и Балоги не хватает депутатов.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, дякую. Зараз ми не реагуємо, ми слухаємо експертів, так. Прошу Ваш мікрофон передати пану Яну. Пане Ян, Ваші зауваження на аргументи сторін. Тільки ближче мікрофон.

Ян Берназюк, керівник служби Секретаріату Президента по зв’язках із КМУ та ВР: Ну, я би хотів сказати про те, що за Конституцією зміна коаліції можлива тільки тоді, коли буде рішення відповідно тих політичних сил, які прийшли до Верховної Ради. Зробити це можливо тільки тоді, коли, ну, умовно кажучи, або в партії, або в блоку БЮТ проголосує більше 50-ти відсотків депутатів за те, щоб вийти з коаліційної угоди або внести до неї зміни, оскільки там передбачено, що коаліція неможлива за участю «Партії Регіонів» та комуністів. Тобто, це означає, що тільки «Блок Литвина» може теоретично приєднатися до цієї коаліції. А іншого варіанту Конституція не передбачає. Тобто, на сьогодні є коаліція демократичних сил і будь-які розмови про те, що потрібно ще вийти пару депутатів і так далі, це пусті балачки без рішення, фактично, суб’єкта, який пройшов до Парламенту, це не є можливими.

ВЕДУЧИЙ: А Ви виключаєте можливість, що один із суб’єктів може раптом прийняти таке рішення на політраді, зібрати терміновий з’їзд і вийти?

Ян Берназюк, керівник служби Секретаріату Президента по зв’язках із КМУ та ВР: Ну, я вважаю, що це теоретично можливо, але ті дії і ті заяви політиків, які показують, що це в найближчій перспективі є малоймовірним.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Пані Сергеєва, Ваші зауваження. Ви не скористались червоною карткою, але, напевно, маєте, прошу.

Ганна Сергеєва, політичний оглядач: Я также позволю себе не согласиться с нашими участниками, а солидарна с позицией нашего ведущего Чайки, о том, что съезд в Северодонецке, он всё-таки зафиксировал реальный раскол в «Партии Регионов», политический грипп Рената Ахметова, который вчера, так скажем, словами Виктора Януковича приболел, простуда, вроде бы грипп. Однако, всем очевидно понятно, почему такая личность не приехала на этот съезд, как и Раиса Богатырева, как и Борис Колесников. То есть, мы стали яркими свидетелями того, что в партии существует раскол и это явное подтверждение того, что есть определённая договорённость между новой командой Секретариата Президента во главе с Виктором Балогой и Рената Ахметова все, так скажем. И экспертное сообщество, и журналисты знают об этом, да. Это уже очевидные вещи. Поэтому, я думаю, что в ближайшее время мы не станем свидетелями, так званой, реальной новой коалиции, а, возможно, оранжевая коалиция БЮТ и НУ-НС будет существовать в таком вялом, вялотекущем состоянии и…

ВЕДУЧИЙ: Дізнаємось далі в нашій програмі. Дякую.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Очень жаль, что Вы, что Вас не было на съезде, очень жаль.

ВЕДУЧИЙ: Його транслювали, не треба було там бути, можна було подивиться. Ваші зауваження на аргументи сторін.

Володимир Яворівський, народний депутат, БЮТ: Шановний Романе, я хотів би зафіксувати той момент, що «Партія Регіонів» сьогодні перебуває в глибокій кризі, в глибокій нерішучості після того, коли їх покинула Раїса Богатирьова, партія фактично залишилася сьогодні без інтелектуального ядра. Вони програли вибори, фактично, ну, програли створення, програли владу, так буде точніше. Вони залишили новому Уряду колосальні борги за газ, вони розкрутили інфляцію, вони прийшли сьогодні у Парламент і фактично немічні бути діловою інтелектуальною опозицією. Через те вони надувають кульки, через те вони роблять все для того, не в НАТО сьогодні річ, річ у тому, що вони бояться. Сьогодні КРУ почало вже йти по слідах, сьогодні встановили одне єдине, Азаров зробив собі, повішав люстру за один мільйон з державних коштів. Вони бояться, в них тремтять жижки. Вони пішли на з’їзд і на з’їзді нічого не сталося. Вони ж готували зовсім інший з’їзд, вони просто в страху, в них тремтять коліна сьогодні, через те вони говорять ось такі якісь речі, що буде нова коаліція. Не буде її ніколи.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Дякую. Ми зібрали зараз всі аргументи. Я тільки знаю, що люстра за мільйон – це сила. Тут говорили про якісь таємні домовленості між Ренатом Ахметовим і Секретаріатом. Через рекламу ми дізнаємося про це.

 

Реклама

 

ВЕДУЧИЙ: Ми тут сперечаємося про наміри благі і погані, про різні речі, і я аж навіть не помітив, що ми до вас повернулися. До речі, знаєте, яка є наукова суперечка двох київських політологів, там сперечаються десь за кавою. Каже: «А Віктор Ющенко вже не збирається розпускати Верховну Раду», - «Да? А Балога?». Ну, от такі анекдоти сьогодні на каві гуляють. «П’ять копійок» повернулися із своїм же запитанням до своїх же глядачів. А ми запитуємо, якщо-таки трапиться в нашому житті дожити до щасливого дня і утвориться широка коаліція, то краще б було… І ви нам дзвоните, якщо вважаєте, що це «Партія Регіонів» і Блок Юлії Тимошенко, то першим номером телефону; якщо вважаєте, що це «Наша Україна – Народна самооборона» плюс «Партія Регіонів», плюс «Блок Литвина», то Ваш номер телефону другий. Нам це дуже важливо знати. А от до людей на вилицях чіплялись наші журналісти із запитанням в Луцьку і в Донецьку. І кажуть перехожим: «А чому-то губернатори почали виходити з партії «Наша Україна»? Ось як люди вважають.

Донецьк:

«Наверное, какой-то раскол. А с другой стороны, всё-таки губернаторов назначает Президент, возможно, это инициировалось самим Президентом выход их из партии».

«Ну, мне вообще, честно говоря, поведение этой партии не нравится. То есть, с моей точки зрения она какая-то бесхребетная что ли, я бы так сказал».

«Ну, Балога. Это всем известно, эти новости. И вообще, это сброд, честно говоря, это не партия. Не «Наша Украина», там восемь или девять партий и они перегрызлись. Националист этот Костенко. Вот это, я считаю причины».

 

Луцьк:

«Україна» вона демократична, але тут багато недемократичного».

«Недовіру, напевно, до партії мають».

«Може, недовіра Ющенку, чи як. Ну, даже не знаю, думаю, що так».

«Что-то затеяли, наверное, игры какие-то».

«Ну, я думаю, що партія вже буде розпадатися».

 

ВЕДУЧИЙ: Які цікаві думки в перехожих Луцька і Донецька. До речі, співпадають. Пані Ганна щось подібне говорила, тому зараз ми і розпочинаємо раунд другий. Давайте ми для початку зрозуміємо, так, Ваша версія і Ваша. Чому раптом губернатори так сміливо почали виходити з партії де головою є, почесним головою сам Президент, який їх призначав? Ваша версія.

Ганна Сергеєва, політичний оглядач: Однозначно очевидно, что Виктор Иванович Балога, который вышел первым из партии «Наша Украина», он, по сути, открыл ящик Пандоры и показал зеленый свет всем остальным членам «Нашей Украины» о том, что нужно выходить из этой партии в какой-то новый политический проект.

ВЕДУЧИЙ: А що, перепрошую, що губернатори слухають Голову секретаріату?

Ганна Сергеєва, політичний оглядач: Губернаторы, конечно. Губернаторы, это не секрет, что они являются, по сути, ну, так скажем, в кавычках, «карманными людьми» того же Секретариата.

ВЕДУЧИЙ: Ви бачите, яка у Вас сила, губернатори бояться Ваш Секретаріат.

Ян Берназюк, керівник служби Секретаріату Президента по зв’язках із КМУ та ВР: Дозвольте не погодитися з тим, що губернатори призначаються і звільняються Президентом одноособово, тому що Конституція передбачає, що для того, щоб призначити губернатором будь-яку особу потрібне подання Прем’єр-міністра України.

Ганна Сергеєва, політичний оглядач: Позвольте, ну, Конституция уже неоднократно подтверждалась и временем и событиями прошлого года, Конституция нарушается и Президентом в том числе.

Ян Берназюк, керівник служби Секретаріату Президента по зв’язках із КМУ та ВР: Я попрошу, назвіть прізвище хоч одного губернатора, який призначений без подання Прем’єр-міністра. Тобто, всі губернатори сьогодні призначені за поданням або Прем’єр-міністра Януковича, або Прем’єр-міністра Тимошенко.

Ганна Сергеєва, політичний оглядач: Однако, мы знаем, что губернаторы вызываются на ковёр к Президенту и выполняют непосредственно указания Виктора Ющенко.

Плакат із залу: «Парт-олигархов под купол ЧАЭС, в зону недоторканности».

ВЕДУЧИЙ: Пане Яне, я хочу почути ще від Вас версію зараз відповіді на це запитання, мотиви. Але давайте зреагуємо, є червона картка, можна мікрофон, перша червона картка від Валерія Коновалюка на цю дискусію.

Володимир Яворівський, народний депутат, БЮТ: У мене не було червоної картки.

ВЕДУЧИЙ: Я розумію, але мікрофон у Вас є. Монополія на мікрофон – це майже те саме, що монополія на засоби масового виробництва.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Знаєте, я не погоджуюсь, тому що призначення губернатора Львівської області також відбулось без подання Кабінету міністрів, він зараз виконує обов’язки. Ну, і Ви знаєте, з’ясовувати таке питання, що хтось кудись пішов, а, хоча ми забуваємо, що було зобов’язання дев’яти партій фактично, створити єдину партію і це був певний крок, який мав зобов’язання перед виборцями. Тому питання виконавчої влади, яка сьогодні демонструє таке ставлення і Президента, і Прем’єр-міністра робить заручниками взагалі все суспільство, от це потрібно розуміти.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Дякую. Ви скористалися своєю червоною карткою. Тепер я від Вас хотів почути мотивацію, так. Як Ви бачите, чому губернатори виходять з партії, яку очолює почесно Президент України?

Ян Берназюк, керівник служби Секретаріату Президента по зв’язках із КМУ та ВР: Ну, я не можу коментувати одноособово рішення цих людей, цих громадян України.

ВЕДУЧИЙ: Ні, цікава Ваша думка просто.

Ян Берназюк, керівник служби Секретаріату Президента по зв’язках із КМУ та ВР: Моя думка - це те, що вони її заявили, це те, що вони не погоджуються з політикою цієї партії і вважають, що партія не дотримується своїх обіцянок і не виконує своїх статутних завдань. Це їх право, право любого громадянина вийти з тієї політичної сили, куди він вступив.

ВЕДУЧИЙ: Але, кажуть, що це є початок формування нової партійної сили. І про що нам пишуть, що цю силу будуть формувати зверху до низу. Знаєте, кого, Вашого безпосереднього начальника по Секретаріату, кажуть, що він є автор побудови нової політичної сили. І що Ви скажете тим, хто таке пише?

Ян Берназюк, керівник служби Секретаріату Президента по зв’язках із КМУ та ВР: Ви знаєте, говорити можна багато, але я не бачу жодного реального кроку, ні по реєстрації будь-якої політичної партії, ні по зміні керівництва будь-якої політичної партії ми не бачимо заяв цих людей про те, що вони кудись вступають, або мають наміри вступити. Тобто, вони стають просто позапартійними і говорити, або робити прогнози можливо, але на то немає будь-яких достовірних доказів.

Плакат із залу: «Досить говорити, почніть робити. Люди чекають».

Ганна Сергеєва, політичний оглядач: Однако, однако, как…

ВЕДУЧИЙ: Пані Ганно, Ви належите до тих, хто пише такі речі, що Секретаріат творить партію.

Ганна Сергеєва, політичний оглядач: Такие вещи, так, действительно, мы пишем.

ВЕДУЧИЙ: Так.

Ганна Сергеєва, політичний оглядач: И, я думаю, что стоит подождать, буквально немного осталось. И мы станем…

ВЕДУЧИЙ: Скільки?

Ганна Сергеєва, політичний оглядач: Ну, некоторые заявляют, что чуть ли там не неделя или две недели, и мы станем свидетелями уже создания юридического, создания, оформления уже новой политической силы. И, кстати, между прочим, очень важная деталь. То есть, новый политический проект, который создаётся, по сути, Главой Секретариата Виктором Балогой под Президента Виктора Ющенко, чтобы обеспечить второй срок президентства нашему Виктору Андреевичу. Главное, что главное в партии, да, в новом проекте, это финансы, и ни для кого не секрет, что финансирует этот новый политический проект, во всяком случае, так утверждает большинство экспертов и журналистов, которые общаются непосредственно с экспертным сообществом, о том, что финансировать будет ни кто иной, как Ренат Леонидович Ахметов. И новый проект, главная его цель, это… Всё-таки позвольте закончить.

Ян Берназюк, керівник служби Секретаріату Президента по зв’язках із КМУ та ВР: Дайте, дайте хоч якісь підтвердження тому.

Ганна Сергеєва, політичний оглядач: Это создание из Виктора Ющенко, так скажем, образа нового Президента, который соединяет и восток, и запад Украины.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Мотивація зрозуміла. Як би Ви могли надати докази, а Ви довести доказами цю неправдивість от цього, все нібито логічно вимальовується, але доказів же ж нема.

Ян Берназюк, керівник служби Секретаріату Президента по зв’язках із КМУ та ВР: Яка логіка в тому, що ми маємо вибори, які відбулися зовсім недавно, так, ми маємо Конституцію, яка говорить про те, що п’ять років має працювати Парламент, так. Немає ніяких підстав говорити ні про дострокові вибори, Президент чітко заявив, що він не вбачає підстав і такого рішення приймати не буде.

Ганна Сергеєва, політичний оглядач: Мы сегодня говорим о президентских выборах.

ВЕДУЧИЙ: Пані Ганна говорить про президентські вибори, а Ви про дострокові парламентські. Це різні речі.

Ян Берназюк, керівник служби Секретаріату Президента по зв’язках із КМУ та ВР: Ну, до президентських виборів чуть більше, або фактично рік і вісім чи десять місяців. І створювати політичну силу для, одноразову для виборів президента, я думаю, що є недоцільно.

Ганна Сергеєва, політичний оглядач: Однако мы видим, и мы видим, что президентская кампания уже, по сути, стартовала, и все основные игроки уже активно действуют.

ВЕДУЧИЙ: А Ваша версія, хто вже вв’язався в президентську кампанію, назвіть їх.

Ганна Сергеєва, політичний оглядач: Ну, ми являемся яркими свидетелями постоянной борьбы Кабмина, Секретариата, и знаем, все кандидаты основные…

ВЕДУЧИЙ: Хтось з секретаріату буде кандидатом в Президенти, чи що?

Ганна Сергеєва, політичний оглядач: Я думаю, что мы ещё станем свидетелями… Нет, не секретариат, а Виктор Ющенко, который, так скажем, главный кандидат, но Секретариат, как главное пиар-агентство Виктора Андреевича.

Ян Берназюк, керівник служби Секретаріату Президента по зв’язках із КМУ та ВР: Ну, можу сказати свою думку, просто як громадянина, що президент будь-якої країни не повинен базуватися або очікувати того, що одна політична сила його підтримає і він має стати президентом. Це, на мою думку, є неправильним, і якщо в нашій такій багатопартійній системі, то як мінімум Президент або реальний кандидат на цю посаду має залучитися підтримкою ряду політичних, провідних політичних сил. Розраховувати на одну політичну партію…

ВЕДУЧИЙ: Чи за Вашими словами це означає, що Президент в найближчий час, так як і Голова Секретаріату, вийде з «Нашої України – Народної самооборони», тобто складе повноваження Почесного голови?

Ян Берназюк, керівник служби Секретаріату Президента по зв’язках із КМУ та ВР: Я не можу сказати, оскільки, ну, це має сказати тільки Президент. Таких позицій, навіть натяків на це ми не чули і, мабуть, я надіюсь, що не почуємо.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Вас критикують, я маю на увазі вас як структуру Секретаріат, всі шишки летять на вас, я Вам серйозно кажу. І тут я дивлюся, що колишній голова секретаріату, а тепер радник Президента Олег Рибачук відвідав дружне видання під назвою «ВВС». Там він нам сказав, що Віктор Балога, цитую: «Не завжди відображає позицію Президента». Кінець цитати. От в мене прохання до Вас, може Ви нам допоможете, можете дати дієвий рецепт нам, простим смертним. От коли говорить Балога і ми маємо розуміти, що це він зараз говорить позицію як Віктор Іванович, а от це він говорить, от це він дає позицію вже від Президента. Як нам розібратися, коли як?

Ян Берназюк, керівник служби Секретаріату Президента по зв’язках із КМУ та ВР: Ну, по-перше, скажу з приводу заяви Олега Рибачука. Ну, людина, яка очолювала буквально два роки тому цей самий орган - Секретаріат Президента, він має право робити такі заяви і давати будь-які оцінки.

ВЕДУЧИЙ: Він неправду сказав?

Ян Берназюк, керівник служби Секретаріату Президента по зв’язках із КМУ та ВР: Я думаю, що це його особиста позиція. Я так само не можу сказати правду чи не правду. Людина зробила свою позицію і він на то має право. Щодо, коли позиція Віктора Івановича - це є позицією Віктора Андрійовича, якщо така інформація розміщена на офіційному сайті Президента України, коли Президент жодного разу не робив заяв про те, що це не є моя позиція, або не спростовував цю позицію, то, я вважаю, що всі ці заяви можна сприймати як заяву або як позицію Віктора Андрійовича.

Плакат із залу: «Гарт» - дитина НУ-НС, антипод БЮТ».

ВЕДУЧИЙ: Через офіційний орган Президента ми мусимо, це є лакмусовий папірець про, так?

Ян Берназюк, керівник служби Секретаріату Президента по зв’язках із КМУ та ВР: Ще один такий цікавий момент, що Президент України, або Президент, він, мабуть, єдина посадова особа в державі, яка не має своїх заступників.

Плакат із залу: «Широкая коалиция = сговор барыг!»

Ян Берназюк, керівник служби Секретаріату Президента по зв’язках із КМУ та ВР: Прем’єр-міністр може захворіти, в нього, його позицію може озвучити перший Віце-прем’єр. Голова Верховної Ради може захворіти, ну, зараз таке неможливо, але в нього є Перший віце-спікер. Президент України – це та особа, яка немає заступників і яка немає права за Конституцією делегувати будь-які свої повноваження. Але позицію Секретаріат Президента, який повинен забезпечувати діяльність Президента, він може робити. І якщо ми не бачимо, що Президент спростовує або заперечує, що це його позиція.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пані Ганно.

Ганна Сергеєва, політичний оглядач: Позвольте мне всё-таки не согласиться.

ВЕДУЧИЙ: В чому, чому Ви не згодні?

Ганна Сергеєва, політичний оглядач: Всё-таки не секрет, что Виктор Иванович Балога позволяет себе в последнее время выражать личную позицию, во всяком случае об этом подтверждают представители БЮТ. Депутаты БЮТ неоднократно в интервью…

ВЕДУЧИЙ: А може БЮТ зацікавлені демонізувати Віктора Балогу?

Ганна Сергеєва, політичний оглядач: Я думаю, что Виктор Балога уже сам себя сделал демоном, и времена Медведчука покажутся многим сказкой по сравнению с тем, что делает Виктор Балога. И, думаю, что политика Секретариата, она сама собой подтверждает то, что Виктор Балога выбрал агрессивную линию. Он создаёт, по сути, третий, а может быть четвёртый, хотя третий, поскольку Парламент не работает сегодня центр власти. Второй Кабмин...

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пані Ганно, можна я хочу уточнення зразу до Вашого ж запитання.

Плакат із залу: «Збільшити зарплату науковцям».

ВЕДУЧИЙ: Мене зацікавило, що зробили журналісти, взяли і порахували кількість критичних зауважень на Уряд Януковича і на Уряд Тимошенко. Виявилось, що за два останніх тижні кількість критичних зауважень з боку Секретаріату Уряду перевалила за кількість, за весь час роботи Януковича Уряду. Є два моменти, ми робимо висновок так як люди більш-менш розумні, да. Ми говоримо, що або Уряд Януковича був ідеальним і ми розквітали, або щось не те. Поясніть, чому така арифметика несправедлива.

Ян Берназюк, керівник служби Секретаріату Президента по зв’язках із КМУ та ВР: Я розумію Ваше запитання, хотів би перевести в іншу площину. Давайте не рахувати кількість зауважень, а давайте рахувати якість цих зауважень і реакцію Уряду на ці зауваження. Тобто, було одне зауваження Президента України - це те, що припинили реєстрацію вкладників «Ощадбанку». Ми були свідками того, що буквально на наступний день правління «Ощадбанку» змінило свою позицію, скасувало своє рішення і знову реєстрація вкладників «Ощадбанку» відновилася.

ВЕДУЧИЙ: Це Ви про одне зауваження.

Ян Берназюк, керівник служби Секретаріату Президента по зв’язках із КМУ та ВР: Да, далі…

ВЕДУЧИЙ: От дивіться, я дивлюся одну із сотень заяв Секретаріату про недопустимість ліцензування нафтопродуктів, каже Секретаріат Уряду. Чи ще якась європейська країна, де Секретаріат Президента дає вказівку Уряду не ліцензувати нафтопродукти?

Ян Берназюк, керівник служби Секретаріату Президента по зв’язках із КМУ та ВР: Хочу Вам сказати, що ця позиція представника Президента при Кабінеті міністрів України була одностайно підтримана всіма членами Уряду в середу. Він навів аргументи того, що не потрібно ліцензувати самих постачальників нафтопродуктів, оскільки це не відповідає…

ВЕДУЧИЙ: А чому бютівці образились на цю заяву? Були гнівні заяви з боку представників БЮТ.

Ян Берназюк, керівник служби Секретаріату Президента по зв’язках із КМУ та ВР: Я як учасник або як та людина, яка була на засіданні Уряду, був свідком цієї полеміки і одностайно всі члени Уряду, в тому числі і половина, які призначена за квотою БЮТ, підтримали цю позицію.

ВЕДУЧИЙ: Так є конфлікт між Секретаріатом і Блоком Юлії Тимошенко? Скажіть нам.

Ян Берназюк, керівник служби Секретаріату Президента по зв’язках із КМУ та ВР: Я можу сказати і запевнити, що будь якого конфлікту немає. На рівні конструктивних зауважень і конструктивних рішень…

Ганна Сергеєва, політичний оглядач: Позвольте не согласиться.

ВЕДУЧИЙ: Ви нам кажете неправду.

Ганна Сергеєва, політичний оглядач: Однозначно.

ВЕДУЧИЙ: Ви нам кажете, що є конфлікт, немає ніякого конфлікту.

Ганна Сергеєва, політичний оглядач: Конфликт налицо, и, я думаю, что он перешёл, действительно, в критическую стадию, последней каплей, которая может переполнить эту чашу, это является газовая война.

Плакат із залу: «Молоді – роботу! Пенсіонерам – захист!»

Ганна Сергеєва, політичний оглядач: По сути, газовый конфликт между командами Тимошенко и командой Президента, новой командой Секретариата. И, так скажем, заявление господина Куприянова, официальная позиция «Газпрома» о том, что нам уже на следующий неделе перекроют газовый вентиль…

ВЕДУЧИЙ: Прошу, зразу говоріть.

Ганна Сергеєва, політичний оглядач: Я можу сказати, так, що позиція Президента, яку він озвучив після відвідин російської федерації, те, що потрібно розраховуватися за газ, те, що потрібно розраховуватися по цінах 2007-мого року знайшла підтримку в Кабінеті міністрів України, ці розрахунки, як Ви знаєте, були здійснені. Я вважаю, що в даному випадку критика Уряду була доцільною, Уряд визнав, що потрібно це робити. Скажу, навіть сьогодні, в Секретаріаті Президента були представники від БЮТ, які призначенні НАК «Нафтогаз» від БЮТ, які конструктивно підходили до вирішення цієї газової проблеми.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Пане Яне.

Ян Берназюк, керівник служби Секретаріату Президента по зв’язках із КМУ та ВР: Конфлікту немає. Субота, робота триває і газова суперечка буде вирішена.

ВЕДУЧИЙ: І так, станом на цю хвилину, коли ми збираємо аргументи як змінюється палітра політична, абсолютно діаметрально протилежна позиція. Ви зрозуміли, Секретаріат стверджує і підтверджує, що гармонія повна у всіх гілок влади за той час, коли політологи, так і політоглядачі стверджують, що війна кипить. Це лишень три крапки ми ставимо. Зараз час зібрати думки і незгоди експертів, їм слово.

Володимир Яворівський, народний депутат, БЮТ: Ви знаєте…

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире, Ви мусите позиціонуватися, тому що або одна, або друга позиція Вами зайнята має бути.

Володимир Яворівський, народний депутат, БЮТ: Так. Але Ви знаєте, як на мене, дискусія була справді цікавою і цивілізованою. Ви самі розумієте, що я не хочу сперечатися з пані Ганною, бо ось-ось восьме березня. Я єдине тільки, що не можу, з чим не можу погодитися, це з тим, що Ахметов буде фінансувати новостворену партію. Наскільки я розумію, ця партія буде така адміністративно-олігархічна, ну, так я зрозумів, може, щось я не до… Через те, я думаю, що там обійдуться і без Ахметова. Але що ця партія дасть на виборах поживемо, побачимо. Мені просто шкода мого колегу, представника Секретаріату, тому що він бідненький не має своєї, не може мати своєї позиції. Ви ж самі розумієте, без дозволу, скажімо там когось із гори і тому подібне. Але я просто зачепився за одну фразу, яку не можу, він каже про те, що Балога вийшов з партії, вийшли губернатори через те, що вони не згодні з політикою партії, даруйте мені, це все керівництво партії, вони ж цю політику творять.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Ваші зауваження.

Ян Берназюк, керівник служби Секретаріату Президента по зв’язках із КМУ та ВР: Вони не обов’язково повинні бути в тій же політичній силі для того, щоб творити політику.

ВЕДУЧИЙ: Помагаю передавати вам мікрофон. Ваші зауваження.

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Значит, я должен согласиться со своим коллегой, что изначально диспутанты были поставлены в неравные условия. С одной стороны журналист, который говорит: «Все знают, и нет необходимости доказывать». С другой стороны государственный чиновник, который должен защищать позицию своего руководства и в том числе Президента страны. А что такое журналист против государственного чиновника, я Вам могу напомнить, в 2004-ом году, в ноябре месяце или в октябре «5-ый канал» показывал эшелон с дальнобойной артиллерией и утверждал, что его отправили разгонять «Майдан». Правительство не могло опровергнуть и миллионы идиотов верили.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Бачите, яка сила слова. Ешелони кудись ходять. Прошу, Ваші зауваження.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ну, по-перше, я хочу засвідчити, що, мабуть, пребывая сегодня на съезде з ранку я відчув настрій людей, і тому, мабуть, така риторика, дійсно, але, для нас немає нічого дивного. Ми це прогнозували, ми бачили, які події відбувалися в 2005-ому році. І те, що сьогодні розпочата президентська боротьба за це крісло між Прем’єром і Президентом це вже розуміють всі.

ВЕДУЧИЙ: А що, Янукович не бере вже участі?

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Але я впевнений, що в цих питаннях не буде тих, хто буде вигравати, тому що програємо ми всі, все українське суспільство. Я вас запевняю, для того, щоб розуміти сьогодні, яка доля чекає Україну, не треба сьогодні, знаєте, так, фантазувати, яка буде коаліція, це нічого не вирішить. Якщо не будуть закладені засади нормальної державної політики, якщо ми не відкладемо ті спірні питання, які сьогодні, дійсно, посилюють протистояння в суспільстві, ми не зможемо користатись можливістю ефективно розвивати громадянське суспільство, демократичні стосунки в державі. Тому кого призначають, які заяви лунають, виплачують заощадження, все є гра політична, навколо майбутніх політичних виборів.

ВЕДУЧИЙ: Все життя гра, а політика це взагалі супергра. Там навіть деколи джек-пот є. Ваші зауваження.

Анатолій Луценко, політтехнолог: Я як би в якості оцінки хотів би повторити свою тезу, яку висловив, коли виступав. Тут питання в тому, що не вичерпане, насправді, чому немає відповіді ні з того, ні з іншого боку, тому що невичерпаний негативний ресурс. В даному випадку абсолютно зрозуміла позиція, яку продемонстрував Ян, він сказав, що Президент робить зауваження – Уряд реагує, Президент робить зауваження – Уряд реагує.

ВЕДУЧИЙ: Так, це нормальна схема.

Анатолій Луценко, політтехнолог: Це нормальна схема. А я відповім ще на запитання, чому при Януковичу Уряду не робилась така купа публічних зауважень, тому що не було ніякого шансу на їх виконання. Тому що коли все тоді заблокувалось, як ми всі пам’ятаємо, на всі питання контрасигнації, от і все, і це застигло. А зараз є, ну, як би нормальна публічна, мені здається, робота. Звичайно, там уже починає накопичуватися негатив і взаємні суперечки. Але вони не перебувають в критичній стадії, які приводять до конфлікту.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Панове, ми зможемо продовжити дискусію. Ви зібрали всі думки і ми будемо їх ще збирати в наступному раунді. А розповідають, що хтось вже бачив. Шоста ранку, уявляєте собі, так, третє березня, шоста ранку Москва, Кремль і вже о шостій ранку поміж державні лінії зв’язку до Медведєва приходе дзвінок з Києва і там в трубці чути там: «Поздравляем Вас с избранием Президентом России. А не рано ли я Вам позвонил?». Відповідь Медведєва: «Поздно, Вы уже 74-ый». Реклама, панове.

 

Реклама

 

ВЕДУЧИЙ: Панове, ми тут з’ясовуємо найсвіжіші події. Як Ви розумієте в чому є феномен української політики, те що події розвиваються навіть в той час поки ми з вами тут в ефірі. Отже, ми повертаємося. «П’ять копійок» продовжують свою розмову, але перше хотів би вам розповісти таке, дізнатися думку вашу. От, наприклад, якщо трапиться десь в найближчому майбутньому, що утвориться «ширка», широка коаліція, то краще, на вашу думку, для вас і для країни буде: «Партія Регіонів» плюс БЮТ – дзвоніть першим номером телефону, «Наша Україна – Народна самооборона» плюс «Партія Регіонів» плюс «Блок Литвина» - дзвоніть другим номером телефону. До речі, чого найбільше бояться друзі Добкіна, мера Харкова, що таке демократичні дебати і чи можна ламати мікрофона на міжнародних конференціях. Політичні приколи тижня минулого.

 

Сюжет: «Головнокомандувач збройних сил, капітан запасу Віктор Ющенко відвідав Чернігівський полігон і особисто покатався на модернізованому танку. Ця подія навела на заступника харківського мера, об’єднаного соціал-демократа Шурму більший жах, ніж телезвернення Добкіна і Гепи. «А останнім часом, невідомо чому, він почав з’являтися в камуфляжі на танку, в оточені міліції і на навчаннях спец підрозділів. Ми, напевно, стаємо свідками можливої реалізації запланованого силового сценарію». За логікою пана Шурми, тепер катання Президента на лижах означає формування карпатського спецназу біатлоністів, походи на Говерлу – формування високогірного загону швидкого реагування, а моржування в ополонці – формування загону морських котиків. Для уникнення паніки серед мирного населення «П’ять копійок» рекомендують за древньою українською традицією діяти так. Працівники Секретаріату вчасно інформують соціал-демократів об’єднаних про будь-які пересування Президента і головнокомандувача на суші, в морі та в повітрі. Поки в сусідній Росії завершується призначення Медведєва Президентом Федерації, а невикористання адмінресурсу Кремля виглядає так («Вместе победим». На білборді фото Путіна і Медведєва), то димову завісу і прикриття цьому дійству створюють вічні актори: страшний комуніст Зюганов без броньовика та запеклий антикомуніст і ліберальний демократ Жириновський. Коли дивишся демократичні дебати кандидатів, то, навіть язик не повернеться сказати, що, нібито вибори не вибори і щось іде не демократично.

Перший сюжет:

Опонент Жириновського: «С политическими террористами я не собираюсь и покидаю эту студию».

Жириновський: «Правильно».

Опонент Жириновського: «До свиданья».

Жириновський: «На Брюссель, в аэропорт».

Ведучий дебатів: «Спасибо, Владимир Владимирович».

Жириновський: «В Брюссель. Пограничными, задержать».

Другий сюжет:

Жириновський: «Пошёл вон отсюда из студии. Я тебе сказал, пошёл вон отсюда».

Опонент Жириновського: «Я в суд на Вас подам».

Жириновський: «Пошёл отсюда, на хер, подонок. Пошёл отсюда, тебе ж сказали».

Опонент Жириновського: «Я ещё раз говорю, я подам в суд».

Жириновський: «Пошёл куда хочешь. В какой суд, можешь идти. Я как размажу тебе всю голову, преподаватель».

Опонент Жириновського: «Но, но, но».

Жириновський: «Придурок. Возьми его отсюда выкинь, чего ты стоишь, Олег, возьми за шкирку скотину этого».

Опонент Жириновського: «Да вы что, с ума посходили».

Жириновський: «Пошёл отсюда, подлец».

Як бачите, це вам не пальчика середнього з машини вистромляти, це висока політика геополітичного масштабу. Після взаємного прощення лагідно і тихо вщухає скандал із черепно-паховою травмою мера Черновецького від Міністра Луценка. Але зосередитись погані спогади все одно заважають. Під час підписання угоди про співпрацю на «Євро-2012» Києва і Кракова у київського мера увага зовсім розпорошилась і він навпомацки переплутав чорнильну ручку зі звичайним мікрофоном, в який хвилину тому озвучував свій виступ. Добре, що помічники вчасно помітили спробу знищити мікрофон і відвернули міжнародний конфуз, бо зламані мікрофони під час міждержавної угоди, то якось не по-європейськи».

 

ВЕДУЧИЙ: В той час у нас тут в студії зовсім гламурненько і по-європейськи красиві і розумні, і всі в одному флаконі зібрались тут. І ми шукаємо відповіді на те, куди рухаємось. Володимир Яворівський від Блоку Юлії Тимошенко, політолог Ростислав Іщенко, його візаві у раунді третьому. Пане Ростиславе, розпочнемо з Ваших п’яти копійок. Панове, пам’ятайте, що у Вас право є на червоні картки, реагуємо. Голова Ради старійшин, є в нас такий новий «орган державний», в лапках, Леонід Кравчук - він президент, він нам повідомив, що поки ми спимо, їмо і ходимо, почався процес скинення Уряду Тимошенко. Просте запитання до Вас. Хто розпочав цей процес?

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Мы, по-моему, об этом сегодня уже много говорили. И, в принципе, об этом начали говорить задолго до того, как правительство, собственно, было создано. В тот момент, когда прошли выборы 2007-го года, стало понятно, что коалиция возможна в масштабе БЮТ и НУ-НС. Сразу же стало ясно, что два политика, Тимошенко и Ющенко, не усидят в одной власти. Всё они будут друг друга подвигать.

ВЕДУЧИЙ: А це була політтехнологія говорити про них, що вони будуть завжди гризтися, це ж Ви знаєте, це політтехнологія.

Плакат із залу: «Українці ГАРТуються проти Ющенка».

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Да, конечно. И в 2005-ом году это была политтехнология - снять Тимошенко для того, чтобы никто не догадался, как они друг друга любят. Значит, но, в принципе, на самом деле, мои слова подтверждает даже Юлия Владимировна, которая ни то вчера, ни то сегодня озвучила идею о том, что необходимо ликвидировать либо пост Премьера, либо пост Президента.

Плакат із залу: «ПР», БЮТ, НУ-НС, КПУ, «БЛ» потрібні нові керівники».

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: И таким образом…

ВЕДУЧИЙ: Але це вона коментувала проект майбутньої Конституції.

Ганна Сергеєва, політичний оглядач: Ну, какая разница, таким образом она решает свою основную проблему. Ведь занимая один из постов, она рискует тем, что на втором окажется её конкурент или Ющенко, или Янукович. А ликвидировав пост, она всегда одна.

ВЕДУЧИЙ: Пан Володимир знає, хто розпочав операцію геть Уряд Тимошенко.

Володимир Яворівський, народний депутат, БЮТ: Ну, я вважаю, що це гіпербола про те, що все вже дійшло буквально до критичної думки і взагалі йдеться про те, до критичної межі, що йдеться про відставку Уряду Тимошенко. Я не знаю, чи знайдеться сьогодні сміливець здати…

ВЕДУЧИЙ: Знайшовся, Леонід Кравчук.

Володимир Яворівський, народний депутат, БЮТ: Здати, здати Уряд Юлії Тимошенко. Уряд, який буквально за останній час додав до бюджету сім мільярдів тільки з однієї митниці, так уявіть собі, що відбувалося на цій митниці.

ВЕДУЧИЙ: Тільки не кажіть, що то Чопівська митниця.

Володимир Яворівський, народний депутат, БЮТ: Уряд, який, даруйте мені, Уряд, яким лякали регіони про те, що «помаранчеві», з Росією буде розкол. Дивіться, поїхала Юлія Тимошенко до Москви, прийняли на найвищому рівні, приїхав Президент Ющенко, їх прийняли на найвищому рівні. Звичайно, є сьогодні чиновнички, які перебільшують свої, скажімо, повноваження в тому ж самому Секретаріаті Президента. Є певна детонація. Для мене, особисто, вона виглядає, це звичайна політична нормальна конкуренція, ми до неї повинні звикнути, а не гіперболізувати про те, що кінець світу.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Правильно.

Володимир Яворівський, народний депутат, БЮТ: Все, завтра Уряд іде у відставку.

ВЕДУЧИЙ: Правильно, абсолютно з Вами згоден, тому що якщо демонізувати Віктора Балогу, то виявиться за логікою, за висновками, що Медведчук був білий і пухнастий, його теж демонізували. Тому давайте не рухаємо тих постатей, так, цих особистостей, а прийдемо до технологій, просте запитання, яке є. Мудрі якісь дядьки і тьоті написали цього тижня, що знаєте, хто відправить наш Уряд у відставку? Ні хто інший, як партія Путіна і Медведєва, ну, скорочено «Газпром». Що все це замовлено звідси, узгоджено, а тепер реалізується. І тому, кожного дня ми несемо свої гроші, от я зараз ці п’ять копійок теж віднесу, на сплату невідомо звідки боргів, вони кожного дня нараховуються. Що Ви відреагуєте на таку версію?

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Ну, я скажу, что «Газпром» однозначно, так же, как и, вобщем-то, российское правительство, не хочет или не очень хочет работать с Тимошенко и, в общем-то это, так сказать, понятно. Другое дело, что «Газпром», не смотря на то, что он представляет очень сильную монополию и очень…

ВЕДУЧИЙ: Не зможе скинути нашого Прем’єра.

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: И очень сильное государство, он не может лично убрать правительства Украины без союзников в Украине, собственно.

Володимир Яворівський, народний депутат, БЮТ: Я хочу категорично…

ВЕДУЧИЙ: Може «Газпром» це зробити?

Володимир Яворівський, народний депутат, БЮТ: Я хочу категорично заперечити, правда, колега мій не пояснив, чому «Газпром» не хоче працювати з Юлією Тимошенко. Якщо, навіть і не хоче з нею працювати, то з однієї єдиної причини, через те, що Юлія Тимошенко, маючи сильну політичну волю сьогодні, фактично, обрізає всі тіньові схеми. Ви можете собі уявити, ті люди, які нас дивляться, чотири мільярди газу зникає невідомо куди. Тобто, він крадеться, а потім діляться, українські із російськими діляться навпіл. Юля обсікла уже «Росукренерго» фактично, «Укргазенерго» із першого березня знято те все.

ВЕДУЧИЙ: Все. І я зрозумів, що це…

Володимир Яворівський, народний депутат, БЮТ: Через те не подобається, не через те, що Юля Тимошенко…

ВЕДУЧИЙ: Я зрозумів. Ви дали нам аргумент, що «Газпром» таки скине цей Уряд за це.

Володимир Яворівський, народний депутат, БЮТ: Не скине ніколи «Газпром» цей Уряд, він не може скинути і свій Уряд, а тим більше до українського, я думаю, що йому дуже далеко. Романе…

ВЕДУЧИЙ: Ви мені ще зараз Ходорковського в приклад приведіть.

Володимир Яворівський, народний депутат, БЮТ: Ні, ні, ні, Романе. Романе, Ви тут видавали всякі тут притчі. Мені дуже подобається знаєте, яка, батько із сином прийшли в зоопарк і стоять біля слона.

ВЕДУЧИЙ: Слухаємо притчу?

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Да, пожалуйста.

Володимир Яворівський, народний депутат, БЮТ: І стоять біля слона, де написано, що слон з’їдає там п’ять кілограмів цукерок, вісім кілограмів яблук. І син питає: «Тату, а що, він це все з’їдає?». Тато подумав, подумав і каже: «Він би все це з’їв, якби йому це хтось дав». Це я про «Газпром».

ВЕДУЧИЙ: Ви відреагували, але коли ми почали говорити про «Газпром», Ви коли говорили, що Росії не вигідний такий політик як Юлія Тимошенко на чолі Уряду, я тут згадав слова великого провидця російського народу Глеба Павловського. Він сказав: «Росія не розглядає Тимошенко як антиросійського політика». І Ви тоді, як це почули, що сказали?

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Я не сказал, что России не выгодно Тимошенко правительство, я сказал, что «Газпром» не хочет с нею работать. Не хочет работать, прежде всего, потому что, как правильно было сказано, проблема в газовых схемах. Тимошенко хочет работать по схемам середины 90-ых годов, которые уже ушли в прошлое. Но, я думаю, что проблема не в этом. Как я уже говорил, Тимошенко нельзя снять без союзников внутри страны.

ВЕДУЧИЙ: Хто союзник?

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: А основные политические силы, которые потенциально могут её снять, то есть, ни Ющенко, ни Янукович, на данном этапе не заинтересованы в том, чтобы Тимошенко немедленно ушла. У неё сегодня наивысший президентский рейтинг.

ВЕДУЧИЙ: А можно поподробнее с этого места, я конспектирую, як казав один герой. А чому «Партія регіонів», яка критикує її…

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Значит, объясняю, у Тимошенко сейчас наивысший президентский рейтинг и у БЮТ самый большой рейтинг. Реально, если бы выборы прошли сегодня, БЮТ бы опередил даже «Партию Регионов» при голосовании. Таким образом, значит, Тимошенко реально надо дать, так сказать, спалить себя в политике, выполняя собственные обещания. Но опять же…

ВЕДУЧИЙ: А яка роль «Газпрому» в цьому?

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Но опять же, здесь, я повторяю, что это проблемы наших политиков, «Газпром» не может убрать Тимошенко без наших политиков.

ВЕДУЧИЙ: Але Ви самі сказали, що є якась домовленість з нашими політиками.

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Это не я говорил, это Вы говорили.

ВЕДУЧИЙ: Так пишуть в газетах, я звідки знаю, я читаю в цих газетах.

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Ну, подумаешь, мало чего напишут в газетах. Я же Вам уже говорил, что «5-ый канал» утверждал, что «Майдан» будут разгонять дальнобойной артиллерией.

ВЕДУЧИЙ: Дальнобойной?

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Да.

ВЕДУЧИЙ: Не було таких у нас тверджень. А от різні генерали Попко у нас були, звичайно. Але це вже справа Генпрокуратури, не наша, так. Із Секретаріату Президента, про який ми сьогодні говорили, от ця критика, яка лунає, Ви кажете, що треба привикнути жити в конкурентному полі. Чи не вважаєте Ви, що критика ця псує, псує нашого виборця, у нас народ зіпсований? Народу прийшли на вибори й сказали буде триєдина, як то кажуть, спільна влада, і будуть вони йти як один, міцний один кулак. А пізніше нам кажуть: «Та дивіться, вони так один одного критикують, яка ж це одна команда, це вам 2005-ий рік». А Ви їм що тоді скажете?

Володимир Яворівський, народний депутат, БЮТ: Романе, я переконаний, що в нормальному суспільстві критика - це абсолютно, це кисень. І через те ми завжди говорили, і зараз кажемо…

ВЕДУЧИЙ: Це в нормальному суспільстві, а в нас сприймають, що це між собою б’ються.

Володимир Яворівський, народний депутат, БЮТ: Романе, ну, даруйте мені, ну, хтось там приймає, а хтось не приймає. Але ось при Коновалюку, я десь йому вже в одній програмі казав: «Я за те, щоб опозиція в Україні була сильна». Щоб була сильна інтелектуально, сильна морально, сильна політично, чим сильніша опозиція, тим краща буде влада. Через те я ставлюсь…

ВЕДУЧИЙ: Це теорія, давайте до практики.

Володимир Яворівський, народний депутат, БЮТ: Це теорія, я до практики кажу. Так, якісь є іноді заходи за червону лінію, можуть бути, абсолютно, але я переконаний, що сьогодні рейтинг Юлії Тимошенко дуже високий, те що сьогодні виплачується, це перший Прем’єр… Одну секундочку.

ВЕДУЧИЙ: Ні, я хочу уточнити. Ви нам новини переказуєте, а ми новини показуємо.

Володимир Яворівський, народний депутат, БЮТ: Ні. Це перший Прем’єр, який дав слово і його дотримується, от у чому річ.

ВЕДУЧИЙ: От на Ваше слово, звичайно, червона картка, а я як раз хотів у Вас таке цікаве дізнатися. Мусимо зреагувати. Червона картка була за що? Прошу, кажіть.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ну, я думаю, что мифологизация сегодня Юлии Тимошенко - это, в принципе, одна из технологий, которая должна показать её непогрешимость и насколько ей сегодня очень сложно реализовать свои обещания и полномочия как Премьер-министру. Мы видим, что это, действительно, креативная возможность сегодня уйти от ответственности. И, на мой взгляд, если говорить о сбережениях, то их можно было прекрасно выплатить в 2005-ом году, когда продали «Криворожсталь» за 24 миллиарда и тогда цены были на 40 процентов меньше. Поэтому, знаете, вот эти все мифы, они хороши тогда, когда общество нормально развивается.

ВЕДУЧИЙ: Ваша картка сприймається. Я думаю, що це було риторичне…

Володимир Яворівський, народний депутат, БЮТ: Я мушу відповісти?

ВЕДУЧИЙ: Не треба, тому що міфи у нас створювали довкола всіх. У нас, ми подивились на попередній уряд, на ще попередній. Я навіть пам’ятаю міф про Пустовойтенка. Давайте я запитаю ключове запитання. Нам кажуть, що вся ця каша, яка заварена в політикумі є ні що інше, як саме те, що Тимошенко має Президентські амбіції, і це є зерно розколу, про яке політики бояться говорити в ефірі. Я знаю, що Ви безстрашний, знайдіть відповідь на це запитання.

Володимир Яворівський, народний депутат, БЮТ: Я можу сказати, я зараз не можу Вам відповідати, які амбіції має Тимошенко, це її потрібно запитати, але вона має, я переконаний, і готовий сказати сьогодні на всю Україну, що вона має амбіції прем’єра, прем’єра сміливого, прем’єра, який іде до кінця.

ВЕДУЧИЙ: В прем’єрській республіці?

Володимир Яворівський, народний депутат, БЮТ: Прем’єра, який нарешті починає боротися з корупцією. Я наводив приклади тільки по одній нашій митниці. Інше питання, що просто сьогодні не працює Верховна Рада для того, щоб ми оперативно прийняли закон про прожитковий мінімум, його потрібно приймати. Через те амбіції…

ВЕДУЧИЙ: Так уже ж домовились, запрацюють зараз.

Володимир Яворівський, народний депутат, БЮТ: Амбіції Юлії Тимошенко бути чесним, прекрасним прем’єр-міністром.

ВЕДУЧИЙ: Готовий, доконаний дипломат. Бачите, як відповів на запитання, куча слів і жодної відповіді. Ваша відповідь.

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Значит, да, Тимошенко имеет президентские амбиции, но Тимошенко, действительно, согласна остаться и Премьер-министром, если в стране будет парламентская республика.

ВЕДУЧИЙ: Прем’єрська республіка, як у нас було раніше.

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Канцлерская республика.

ВЕДУЧИЙ: Ну, канцлерська, так. Напридумували там.

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Я напомню, что Тимошенко ещё до выборов говорила, что надо определиться, значит, какая у нас будет республика, а после этого она скажет, какую Конституцию она поддерживает и на какой, и к какому посту она стремится.

Плакат із залу: «Кравчук, Кучма, Ющенко, ???».

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Это, в общем-то, логика, и ни для кого не секрет, что Юлия Владимировна имеет одну пламенную страсть, страсть к власти.

ВЕДУЧИЙ: Але чи це є зерно, зерно, скажемо, нерозуміння критики, це зерно чи ні, які б не були амбіції прем’єрські чи президентські?

Володимир Яворівський, народний депутат, БЮТ: Я хочу сказати, що Юлія Володимирівна, я її може знаю трошки ближче, ніж мій колега, має одну єдину страть - все-таки доказати, що влада в Україні може бути і чесною, що ми й робимо. Ми пообіцяли виборцям, що не буде коаліції з регіонами і її не буде.

Плакат із залу: «Скільки є речей, без яких можна прожити. Сократ».

ВЕДУЧИЙ: А що ж Ви скажете, якщо вона раптом станеться?

Володимир Яворівський, народний депутат, БЮТ: Я не знаю.

ВЕДУЧИЙ: Ну, це ми з’ясуємо в наступному раунді. Як бачите, панове, ми зібрали достатньо різних аргументів і, напевно, вам по той бік екрану і нашим людям в цій студії доведеться це все переварити і витягнути з цього найцікавіше. А от зауваження експертів саме на часі, їм слово. В пана Валерія мікрофон, починайте, Ваші незгоди.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Мне кажется, что сегодняшняя пресс-конференция и заявление Тимошенко о том, что надо выбрать, кто будет президент или премьер-министр, это лишь свидетельство того, что был меседж к сегодняшнему собранию политсовета «Нашей Украины» типа определяйтесь, вы с кем, со мной или с Ющенко. Поэтому, я думаю, что вопрос ответственности политической он поздно или рано наступит и, я уверен, что придётся ответить и за, скажем так, скасування призову, да, військового, скажемо так, збройних сил, і відповісти про ті питання, які стосуються сьогодні не фінансування певних соціальних програм і видатків, регіонів і таке інше. Тому, я розумію, що дуже важливо сьогодні знайти внутрішнього ворога і виносити, знаєте, сміття із нашої оселі для того, щоб дивувати весь світ. Але, ми ще раз наголошуємо, ми заради того, щоб ви працювали, але покажіть, будь ласка, результат, не сваріться, не чубиться. Дайте людям те, що ви обіцяли на виборах, от і все.

ВЕДУЧИЙ: Я тільки маленьке уточнення хотів сказати. На прес-конференції було сказано, що це треба прибрати цю посаду з майбутнього проекту Конституції, це не говорилося… Добре. Прошу передати пану Яну. Ваші зауваження, Ви уважно стежили, не скористались червоною карткою, прошу, Ваші незгоди.

Ян Берназюк, керівник служби Секретаріату Президента по зв’язках із КМУ та ВР: Я хочу прокоментувати як я бачу цю заяву Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко з приводу того, що нам треба визначитися чи прем’єр-міністр залишається чи президент залишається. Ну, як я розцінюю, то це вона задає риторичне запитання, як має виглядати майбутня Конституція концептуально. Тобто, чи ми залишаємо так як є: президент і прем’єр, але президент не має реального впливу на прем’єр-міністра України, а в нього засоби впливу, це на сьогодні те, що ми маємо, це критика, тобто це можливість притягнути до політичної відповідальності прем’єр-міністра України. Оскільки інший важіль впливу, такий, як звернутися до Парламенту і запропонувати висловити резолюцію недовіри, він недієвий, тому що коаліція, яка запропонувала Прем’єр-міністра України, вона не зможе притягнути його до відповідальності за поданням Президента.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. А Ваші незгоди, з чим були незгодні, коли слухали аргументацію?

Ян Берназюк, керівник служби Секретаріату Президента по зв’язках із КМУ та ВР: Тому що у нас критика не була настільки гострою і, або, ну, якісь позиції були такими чіткими, з якими можна не згодитися, я вважаю, що і один, і другий опонент висловилися вдало і критикувати їх я не бачу за що.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пані Ганно, Ваші зауваження на аргументи.

Ганна Сергеєва, політичний оглядач: Я бы все-таки хотела вернуться к главной теме раунда и на вопрос о том, будет ли отправлена Юлия Тимошенко в отставку «Газпромом» или командой Ющенко, или нет. Всё-таки, очевидно, что в ближайшее время ни «Газпром», ни команда Ющенко не отправят Юлию Владимировну в отставку, поскольку не сделают ей такой электоральный подарок, ведь все понимают, что от этого рейтинг её только вырастет. Однако, газовую критику и Президент, который, по сути, играет на стороне того же «Газпрома» будут использовать для того, чтобы понижать рейтинг Юлии Владимировны. А с нашими участниками, ну, по сути, я согласна.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. І прошу, Ваші зауваження, пане Анатолію, на аргументи сторін.

Анатолій Луценко, політтехнолог: В мене лише одна репліка. Я хочу сказати, що наша сьогоднішня дискусія лише засвідчує, що і в БЮТ, і в «Партії Регіонів» готові до виборів, тому що політики підготовлені як раз з аргументацією, яка носить популістичний характер, а не намагаються відкрити якісь серйозні причини тих чи інших політичних процесів. Глибинні причини тих чи інших процесів.

ВЕДУЧИЙ: А Ви вважаєте, що не розкрили ще глибинні процеси? Ми ж як раз тут про глибинне запитуємо.

Анатолій Луценко, політтехнолог: Так, але політики, як би дуже гарно маніпулюють риторикою своєю політичною. В тому числі…

ВЕДУЧИЙ: Так Ви нам скажіть правду.

Анатолій Луценко, політтехнолог: Ну, я ж пробував сказати.

ВЕДУЧИЙ: Так кажіть зараз.

Анатолій Луценко, політтехнолог: Часу немає.

ВЕДУЧИЙ: Зрозумів. Часу достатньо буде в нас попереду, бо ми підключимо людей. Часу завжди є достатньо, а от з грошима трошки інакше. Як кажуть в народі, зайвих грошей не буває, так думає окремий громадянин. Зайвих грошей бути не повинно, так думає держава. В цьому маленька різниця. Реклама, панове.

 

Реклама

 

ВЕДУЧИЙ: Панове, наші кореспонденти, я маю на увазі програму «П’ять копійок», яку ми разом з Вами творимо в он-лайні, як то кажуть, пішли по вулицях Луцька і Донецька, і запитали просто в людей чи справедлива критика на адресу Уряду Тимошенко, якої багато лунає сьогодні і за що саме ви критикуєте цей Уряд. Ось як люди вважають.

 

Донецьк:

«Занялись популистским методом, возвращения вкладов, выплаты там на первого, второго, третьего ребёнка при том, что бюджета в стране практически нет и откуда эти деньги будут браться. Цены растут на всё. То есть, к чему это приведёт. Да, пенсионерам хорошо, но, на самом деле им буде ещё хуже».

«Надо подымать экономику, а она раздаёт деньги, которые можно было вложить в экономику».

«Ну, мне вообще манера поведение и её, как лидера, и партии её всей не нравится».

«Ну, она популистка. Ну, дала эти деньги сейчас по тысяче, сейчас, я слышал, заморозили, перестали давать. И люди ещё месяц назад очереди занимали».

«Ну, она мне как человек не нравится. Была Премьером дважды или сколько, дважды была. Поэтому и, думаю, что она ничему не научилась».

«Хотя бы через полгода или через год, тогда можно критиковать как-то, даже правительство Тимошенко».

«Она не права, ни во всём, вот пообещала дать пенсии, то есть выплату, уже выплату перестали давать».

 

Луцьк:

«Поки що, щоб вона щось таке, по-перше, часу мало і ця критика, я вважаю, їй мішає, і, мені здається, що вона чуть-чуть і розгублена».

«Ну, ви знаєте, мені здається, що вона старається щось зробити для людей. Їй просто не дають».

«Ну, я думаю, що її дії дуже популістичні і, в принципі, не направлені на розвиток економіки».

«Я думаю, что она, в принципе, некоторые вопросы решает правильно».

«Я вважаю, що їй просто не дають розвернутися».

«Ты знаешь, все с одного они, как это, с обоймы, да. Такое впечатление, что вообще тусуют просто ради прикола».

«Це зовсім несправедливо. Якби Юля і Ющенко разом спрацювалися добре, то Україна би була процвітаюча».

«Ну, может она что-то и делает хорошее людям, но я пока ещё не ощутил».

 

ВЕДУЧИЙ: Парадоксальна сила народу. Вчора мене і вас всі представники лівих сил переконували, що в нас всі люди ліві і тільки хочуть соціалки, соціалки, дай, дай, дай. Слухаєш людей на вулицях, кажуть: «Давай економіку». Майже як справжні олігархи хочуть розвивати свою велику індустрію. Зараз ми людей як раз долучимо, тому народний постскриптум. Якщо завариться «ширка» в майбутньому, мається на увазі широка коаліція, то ми вас і запитуємо, яку б ви кращу бачили для себе і для країни? Якщо вважаєте, що «Партії Регіонів» і Блоку Юлії Тимошенко, то дзвоніть першим номером телефону. А якщо вважаєте, що в форматі «Наша Україна – Народна самооборона» плюс «Партія Регіонів», плюс «Блоку Литвина», тоді ваш номер телефону другий. Нам важлива ваша думка, подивимося, що скажуть на це політики. А зараз дізнаємося, що скажуть нам на це от наші гості. Ні, щоб зацитувати не знаю, там, Віктора Федоровича чи Віктора Андрійовича, ні, Петлюру нам цитують. Бачите, петлюрівці в студії. Давайте в петлюрівців ми зараз і дізнаємося. На Вашу думку, конфлікти, які добре озвучуються в засобах масової інформації по лінії Президент, Уряд і Секретаріат, це хтось технологією займається, підігріває це чи це внутрішня природа речей?

Гість в студії: Скоріше за все, це, справді, хтось підігріває задля просто, задля конфлікту, задля того, щоб керувати от такими видатними пішаками, як Прем’єр-міністр колишній, Віктор Янукович. Ось, і зокрема…

ВЕДУЧИЙ: Тільки давайте тепер без особистих образ.

Гість в студії: Добре, вибачаюсь.

ВЕДУЧИЙ: Тому що, знаєте, як сильно може в нас зіграти в гамбіті, ну, після Е2, Е4, ще о-го-го як можна зіграти. Давайте ми, я все-таки від Вас хочу почути версію, якщо Ви вважаєте, що це хтось інспірує ці конфлікти, тоді хто?

Гість в студії: Тоді хто? Якщо без особистих образ, це навряд чи робиться з середини країни. На мою думку, це робиться на рівні зовнішньої політики. Взагалі, вивчаючи історію країни, це завжди робилося зовні.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Я не скандую зараз: «Росія, Росія». Я ж не на з’їзді, я хочу почути від Вас варіанти. Все-таки… От є в когось, Ви згодні з цією тезою, що це підігрівається?

Гість в студії: Ні, я не згоден, ні.

ВЕДУЧИЙ: Насправді є конфлікт, так?

Гість в студії: Конечно, есть конфликт интересов, прежде всего бизнес-интересов. Ведь, не секрет, что, как бы, деньги двигают политикой. Поэтому разыгрывается новый сценарий в нашей стране.

ВЕДУЧИЙ: Який сценарій? Ви його вже бачите?

Гість в студії: Ну, я думаю, что…

ВЕДУЧИЙ: Політтехнологи нічого не бачать, вони там говорять сценаріїв сто за тиждень, я вже заплутався.

Гість в студії: Готовится новая политическая сила, собирается соответствующая команда, это, по-моему, реально видно.

ВЕДУЧИЙ: Ви вже це бачите?

Гість в студії: Конечно.

ВЕДУЧИЙ: От тут я побіжу знову ж таки до наших гостей. Можна, пане Яне, у Вас немає мікрофона, та я до Вас прийду, без проблем, хочу спитати. Люди кажуть, що вони реально бачать збір нової команди. Там он вже теж нас «гартують», он бачите, «гартують» нас вже от. Чому люди вірять в те, чого ми ще не бачимо, тобто в створення якоїсь нової політичної сили і не вірять в істину, в критику, про яку ми говорили, критичне середовище - це як раз двигун прогресу. Що відбувається?

Ян Берназюк, керівник служби Секретаріату Президента по зв’язках із КМУ та ВР: Я вже пробував сьогодні пояснити те, що вихід деяких членів партії «Наша Україна» не означає те, що буде розвал цієї політичної сили і не означає, зовсім не означає те, що буде створюватись нова політична сила. Це добра воля і рішення цих осіб. Щодо конфліктів, я хотів би сказати, щопонеділка відбувається нарада у Президента України, на яку ходить Прем’єр-міністр України і Голова Верховної Ради. Кожен понеділок піднімається ряд гострих питань, це три-чотири, п’ять запитань кожен понеділок. Маю надію, що третього числа ми так само будемо свідками того, що відбудеться нарада і тут будуть зняті всі ті конфлікті питання, які на сьогодні є, це бюджет, чи потрібно збільшувати фінансування армії, це буде знято питання, яке підняте, це книговидавнича справа, буде зняте питання розрахунків за газ.

ВЕДУЧИЙ: Пане Яне, це буде гостра дискусія, може, навіть будуть сваритися. Скажіть, будь ласка, після цього нам будуть знов казати, що це технологія, і що це розігрується в засоби масової інформації от це протистояння.

Ян Берназюк, керівник служби Секретаріату Президента по зв’язках із КМУ та ВР: Ну, я вважаю, що тут немає ніяких технологій, це нормальний процес, це процес, який відбувається в будь-якій державі. Дуже нормально, коли Президент і Прем’єр-міністр мають різні позиції на ті чи інші явища, але в кінцевому рахунку приходять до спільного знаменника і ми маємо, маємо позитив, починаючи з газу, закінчуючи, я думаю, новим проектом змін до бюджету.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. А от тут точно незгода Ваша. Пане Валерію, а Ви нас переконували в іншому, Ви казали, що це внутрішня природа просто, як Ви казали: «Помаранчеві» вони просто запрограмовані весь час гризтися». Казали нам таке?

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ну, я бы хотел отметить, что история повторяется дважды, один раз в виде трагедии, мы наблюдали все в 2005-ом году, а сегодня в виде фарса. Я думаю, что нет, ничего мы не видим нового, мы видим лишь то, что заканчивается, знаете, возможности популистские, обещания. И необходимо сегодня доказывать результаты.

ВЕДУЧИЙ: Як закінчуються? Можна ще більше говорити.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Я могу отметить, что в тот день, когда Юлия Владимировна заходила в премьерский кабинет, расходы, остатки на казначейском счёте расчётном были, составляли 23 миллиарда 649 миллионов гривен. Было и за что заплатить за газ, и выплачивать сбережения людям. Вы знаете, семь миллиардов собирает таможенная служба в течение трёх месяцев. Господин Яворивский, я бы Вам хотел сказать, что только на 158 миллионов Вы увеличили, не сверхдоходы по сравнению с прошлым годом.

ВЕДУЧИЙ: Давайте не лякати цифрами, бо п’ять мільярдів забирає за один день «Газпром».

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Да. Значит, теневые схемы остались, и мы абсолютно видим просто игнорирование воли людей. И мне очень жаль, что многие сегодня присутствующие в зале, в студии, не были сегодня на съезде, они бы, действительно, почувствовали реальное настроение людей.

ВЕДУЧИЙ: Я бачу, він Вас надихнув.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: И комментарии тех, кто сегодня, мы видели в нашей программе. Вы знаете, я вот…

ВЕДУЧИЙ: Можна не монополізувати мікрофон, я хочу…

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Была это не сказка, а присказка, а я хочу сказать так, знаете, очень популярная сейчас загадка: «Б, Ю, Т сидели на трубе. Б – упало, Ю – пропало. Кто остался на трубе?».

ВЕДУЧИЙ: Та труба ж з «Газпрому», ми знаємо відповідь на це питання, воно ж вічне. Давайте, я хочу повернутися до цього моменту. Як би Ви бачили правильний вихід всіх учасників політичного конфлікту, вони ж всі зайшли в тупик, одні самі себе заблокували аж до падіння рейтингу, інші так находять консенсус, що в результаті у всіх складається враження, що вони зараз сконфліктують і вже це все розвалиться, ще інші вже навіть не знають до чого причепитися. Ваш вихід, Ваш рецепт, Ви бачите для цих? Ми не змінимо політикум зараз, в найближчий час, але рецепт виходу з цієї кризової ситуації у Вас який?

Гість в студії: Мені здається, в людей цих досить досвіду, щоб самим знайти і не питати, не питати в мене та, мабуть, ще в когось вихід із цієї ситуації.

ВЕДУЧИЙ: Тоді, чи є у Вас віра, що вони не повторять помилку 2005-го року?

Гість в студії: Є віра тільки в одне, що «Наша Україна» має зараз не популярні кроки, але це показує те, що в партії є демократія, кінець кінцем. А, ну, за цим всім просто з «Партії Регіонів» випливає то, що колуарщина, ми вже чули сьогодні, що там з огляду на деякі питання є все-таки розкол, але він, на разі, не популяризується, тобто це все закрито.

ВЕДУЧИЙ: Приховано, так.

Гість в студії: Він прихований. І зараз…

ВЕДУЧИЙ: А інші розколи ми бачимо відкрито, навіть… Які розколи Вам більше подобаються, коли розкол є прихованим?

Гість в студії: Нашоукраїнський, однозначно, тому що його, принаймні, видно.

ВЕДУЧИЙ: Подобається, зрозуміло. Я знову ж таки повертаюся до нашого одного запитання, воно, можливо, було наївне, але коли ми кожен день з вами разом сплачуємо «Газпрому», правильно, ну, це обов’язок кожного українця, заплати «Газпрому» і спи спокійно. Я от тут хотів зрозуміти ось це. «Янукович сердечко Тимошенко». Я розумію, що Восьме березня на дроті. Отже, Ви бачите таку велику коаліцію, так? БЮТ з «Партією Регіонів» і світле майбутнє у нас попереду.

Гість в студії: Ні. Ні, навпаки, я маю на увазі, хто саме може стати президентом, не президентом, а партнером в Росії. Нас турбує проблема газу зараз, це…

ВЕДУЧИЙ: Вас турбує?

Гість в студії: Мене також.

ВЕДУЧИЙ: Вас турбує. У Вас немає газу?

Гість в студії: Не тільки мене, а й всю країну. Чому…

ВЕДУЧИЙ: У всіх людей є газ і їх турбує проблема газу. Це дуже дивовижний феномен, але все-таки закінчіть думку там з розбитим серцем.

Гість в студії: Я закінчу думку, я закінчу. Не розбите, воно розколоте, поки що. Поки вони не зберуться в єдину команду, яку ми чекаємо.

ВЕДУЧИЙ: Ну, от про що я й запитую.

Гість в студії: Яку ми чекаємо.

ВЕДУЧИЙ: Ви чекаєте цю команду?

Гість в студії: Ми чекаємо всі.

ВЕДУЧИЙ: А вони, я зараз пішов до винуватців. Пан Коновалюк чекає, щоб була широка коаліція, вони ж так і говорять: «Переформатуйте коаліцію». Народ чекає, а Ви проти народу, серце розбили їм.

Володимир Яворівський, народний депутат, БЮТ: Хтось повинен чимось займатися, хтось чекає, а хтось робить все для того, щоб цієї коаліції другої не було.

ВЕДУЧИЙ: Ну, чому Ви все проти того, люди кажуть, що це світле майбутнє.

Володимир Яворівський, народний депутат, БЮТ: Я прекрасно їх розумію, що є така фішка, що от це може об’єднати. Я переконаний, що це не об’єднає, а роз’єднає Україну. Дуже нормальна ситуація, демократичні сили виграли вибори. Ідіть в опозицію, давайте будемо працювати. Ви кажете, що недієздатна коаліція, давайте, здувайте свої шарики, в вівторок починаємо працювати і побачимо. Ви ж прекрасно розумієте, що може бути голосування ситуативне, є ще «Блок Литвина», який може за якісь певні законопроекти голосувати. Через те ви самі розумієте…

ВЕДУЧИЙ: Тобто, Ви ніколи, так?

Володимир Яворівський, народний депутат, БЮТ: Якщо хтось, Романе, якщо хтось сподівається про те, що якась частина «Нашої України», якась частина, може відсотків там 15, за моїми підрахунками, може, здатна, можливо, десь, скажімо так піти на якийсь певний компроміс, то решта ніколи не підуть. А Ви знаєте, що коаліцію можуть створити тільки фракції.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Тепер я підключу політичних, зараз і Вам ще надам слово. Розсудіть нам, бо різні ми мали позиції. Тепер вам вже як політологам хочу доручити. Чому, чому вони заперечують, а нам кажуть, ніколи в політиці не кажи ніколи? От ситуативне голосування, там з технічних причин чи з якихось інших, не будемо до тендерної палати, верхньої палати парламенту підніматися, да, але відбулося. Що вони будуть потім говорити електорату, якщо їм доведеться створити, наприклад, з «Партією Регіонів», ну, так складеться ситуація, що ж вони будуть потім говорити своїм виборцям, що «Партія Регіонів», що БЮТ?

Анатолій Луценко, політтехнолог: Ну, мені здається, що найбільша коаліція, єдина тема, яка може об’єднати «Партію Регіонів» і БЮТ - це тема прийняття нової Конституції і як раз в тому форматі, що або парламентська, або президентська. І якщо так, якщо так, якщо мої, то я думаю, що БЮТ, що «Партія Регіонів» знайде достатню кількість аргументів, щоб пояснити своїм виборцям.

ВЕДУЧИЙ: Знайдуть таки. Ви як вважаєте?

Ганна Сергеєва, політичний оглядач: Я думаю, что у политиков всегда есть аргументы. Ну, на мой взгляд, всё-таки более реальное широкая коалиция – это «Партия Регионов», НУ-НС, «Блок Литвина». Часть, возможно, коммунистов.

ВЕДУЧИЙ: Що ж вони будуть потім говорити? НУ-НС сказав, що ми з БЮТ ідемо на вибори і тільки такий формат.

Ганна Сергеєва, політичний оглядач: Да. Но вот депутат БЮТ Владимир Яворивский всё-таки обмолвился, что 15-20 процентов НУ-НС всё-таки имеет такие наклонности, тяготеют к «Партии Регионов». И «ширка» всё-таки возможна.

ВЕДУЧИЙ: Ну, Ви ж знаєте, що кожен представник партії завжди є спеціалістом по іншій партії.

Ганна Сергеєва, політичний оглядач: Конечно.

ВЕДУЧИЙ: Так вони, так в нас виглядає по дискусії.

Ганна Сергеєва, політичний оглядач: Так вот, я думаю, что обязательно найдут аргументы, «Партия Регионов» их уже нашла, во всяком случае, перед выборами они не скрывали о том, что широкая коалиция – это путь к объединению нации. Я думаю, что эту же риторику использует Секретариат Президента и народ, возможно, поймёт.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пане Ростиславе, дивіться. І зараз я до вас повертаюся, панове. Пане Ростиславе, дивіться, у нас така ситуація склалася у людей, абсолютно така якась дивна, значить, Голова Секретаріату в ексклюзивному інтерв’ю одному із телеканалів сказав, що широка коаліція – це те, що роз’єднаних об’єднає. Президент, будучи головою, Почесним головою партії, яка йшла на вибори, що тільки демократичні сили створять коаліцію, стоїть на іншій позиції. «Партія Регіонів» каже, що треба з’єднувати цю країну. Яке питання ми б не взяли в цій країні, воно завжди роз’єднує цю країну, та будь-яке. Ну, ми навіть не будемо перечислювати, бо нам не вистачить чотирьох днів. І от тут виходить варіант, от кому, людям після цього, яку вибрати форму собі аргументації, як краще? Людина думає: «Ну, є щось добре, на краще хочеться». Як люди мають відбирати правильну аргументацію, який формат?

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Ну, люди должны выбирать не аргументацию, а политиков.

ВЕДУЧИЙ: Далі особистостей, через обличчя?

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Нет, ну, зачем же, надо смотреть на политика, смотреть на его…

ВЕДУЧИЙ: Я не про вибори зараз, я про вибори майбутнього формату влади, люди кажуть, так зле, давайте якийсь інший формат.

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Подождите, а причём здесь люди, формат будут составлять парламентские партии.

ВЕДУЧИЙ: Але людям же ж інші формати обіцяли на виборах.

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Ради Бога, если состоится коалиция «Партии Регионов» с НУ-НС, значит, то людям можно объяснить, что она объединилась вокруг святого дела, отрешить Тимошенко от власти. Если она состоится…

ВЕДУЧИЙ: Це свята справа?

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Да. Если она состоится, коалиция «Партия Регионов» с БЮТ, людям объяснят, что это святое дело - импичмент Ющенко.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Дивіться «ширка-1», «ширка-2», «ширка-3», ну, прямо як наркомани у нас в студії. Так от, Ваша аргументація. Дав нам пан Ростислав рецепт, що знайдуть політики що пояснити, якщо треба будуть створювати «ширку-1», «ширку-2». А Ви не хочете її, так?

Гість в студії: Аж ніяк.

ВЕДУЧИЙ: Чого?

Гість в студії: Ну, я думаю, що основна ідея наших політиків, основне, за чим вони прийшли - це влада, гроші, посади.

ВЕДУЧИЙ: Приходити у владу заради влади, ну, це інстинкт, як розмножуватися, Ви ж знаєте, це ідеологія.

Гість в студії: Ну, влада заради влади – це тавтологія. І, в принципі, на мою думку потрібно 50 відсотків на 50. 50 – собі, 50 – людям.

ВЕДУЧИЙ: Лазаренко так робив, я пам’ятаю, в нього блокнотик такий був. «Эт мне, эт країні».

Гість в студії: Якби наші політики так робили, у нас в країні вже була б набагато краща ситуація, я думаю.

ВЕДУЧИЙ: Панове, ви гірші ніж лазаренки, розумієте, до чого ви тут договорилися. Рухаємося далі, так. Пане Валерію, так от варіант, що ви скажете своїм виборцям, коли створите широку коаліцію? Не знаю, місяць, два, рік, п’ять.

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Я хочу всіх переконати. Я бачу, що тут молодь, вона і розумніша, і більш відверта, ніж багато політиків сьогодні в Верховній Раді. Виборці чекають сьогодні нормального життя, вирішення тих питань і проблем, які їх сьогодні турбують. Якщо ви пам’ятаєте, ми дійсно на початку дострокових виборів пропонували сьогодні об’єднати зусилля. Ну, уявіть собі, якщо Італія, яка має більший досвід демократичний, вона не змогла утримати коаліцію, зараз дострокові вибори, Польща, Бельгія.

ВЕДУЧИЙ: Ну, в них це традиція, вони там міняють вибори…

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: І таке інше. Ви знаєте, багато країн з дійсно розвинутою демократією. Ми сьогодні експериментуємо, одна половина над іншою, а страждають люди. І вони сьогодні, дійсно, ви знаєте, три роки триває безлад в державі, хто за це буде відповідати.

ВЕДУЧИЙ: Широка коаліція – це рецепт зупинити безлад, так?

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ви знаєте, я хочу, щоб коаліція ґрунтувалась на конкретних засадах і стратегіях розвитку держави, от і все.

ВЕДУЧИЙ: От і все?

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Так.

ВЕДУЧИЙ: І тому Ви за переформатування коаліції?

Валерій Коновалюк, народний депутат, «Партія Регіонів»: Без таких ярликів політичних і таких ознак, знаєте, хто за кого, це не є принципом для нашої країни і не подолає політичну кризу.

ВЕДУЧИЙ: Добрі ж речі каже пан Валерій. Чого ж люди так, коли їх запитують, ну, не люблять от цей варіант, широку коаліцію, що ж людям не подобається в цій широкій коаліції?

Гість в студії: Ну, я вважаю, що люди в деякому виразі розчарувалися вже в різних форматах коаліцій і зараз вони відчувають, що все дуже швидко змінюється і з часом політики врешті домовляться, і знайдуть той варіант коаліції, який буде підходити на даний час, який буде…

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Політики якогось найдуть. В нас в Парламенті п’ять сил, ну, це якась рулетка, ну, переставляєш туди сюди, ну, все одно там є арифметика і так далі. Тобто, на що людям сподіватися?

Гість в студії: На мій погляд, що зараз людям немає на що сподіватися, через те, що зараз немає ідеології. Коли одна партія руйнується і на ній просто захотілось людям і зробилася інша партія, і при цьому ідеологія не міняється. Треба щоб була партія і була ідеологія.

ВЕДУЧИЙ: Була історія ідеології, так я розумію?

Гість в студії: Ну, історія – це таке діло, головне, щоб була ідеологія, яка б гуртувала навколо себе людей.

ВЕДУЧИЙ: А Ви думаєте, що наші люди підуть на вибори заради нашої ідеології?

Гість в студії: Має бути так.

ВЕДУЧИЙ: Це я десь капустяник бачив чи те… Ось вони скептики, ось вони. «Зри в корень», - писав їм Козьма і вони туди подивилися. Про капусту говорять. Отже, це класичний настрій як політиків, так і електорату.

Плакат із залу: «Рубайте «капусту» ГАРТуйте свій бізнес».

ВЕДУЧИЙ: Ми не будемо зараз дискутувати про ідеологію, тим більше, що всі політики цього табору в Парламенті кажуть, що практично тих там одне-два питання, а загалом вони всі разом ліберали, демократи, настільки праві, що аж ліві, тобто, і тому вони готові об’єднуватися. Розумієте?

Гість в студії: Розумію. Мене звати Олександр, громадське об’єднання «Думай». Позиція, в принципі, така. Ми не маємо зараз демократичної, дійсно партії, ми маємо сплановані, так звані, в лапках, демократичні проекти.

ВЕДУЧИЙ: Але ми можемо мати демократичну коаліцію? Бо кожна партія ображається, якщо Ви не будете говорити, що вони не демократичні.

Гість в студії: Ви ж знаєте, чого вони ображаються, тому що так прийнято називати себе. Гарна ширма має, ми маємо гарну ширму, назву, демократична партія, за якою можна конкретно ховати свої бізнес-проекти.

ВЕДУЧИЙ: Ваш рецепт, Ви хочете їм сказати, що триматися цієї коаліції до кінця, навіть, якщо будуть блокувати, заважати їм, і, там, не знаю, кусатися?

Гість в студії: Розумієте, я, наприклад, проти, як би позиція організації проти широкої коаліції, це ні до чого не приведе. І проти того щоб, ну, робились такі обхідні проекти, як проект «Гарт». Це конкретно…

ВЕДУЧИЙ: Ніхто його не робить, є собі громадська організація.

Гість в студії: Ні, ну, це все одно.

ВЕДУЧИЙ: Давайте так, по факту подивимося. Я хочу, щоб ми якось підвели підсумки. Отже, загалом настрій в студії не на широку коаліцію, і не на переформатування в молодих людей, не переконали їх. Можете пояснити, чому не переконали?

Ганна Сергеєва, політичний оглядач: Всё-таки здесь в студии представлена позиция народа, да, так вот мы видим, да.

ВЕДУЧИЙ: Ну, різні абсолютно є, і студенти є, і помічники депутатів, я бачу, тут всі, хто хочеш є.

Ганна Сергеєва, політичний оглядач: Однако, мы всегда убеждаемся, что позицию народа не учитывают. И мой прогноз, что уже в ближайшую неделю, когда работа Парламента всё-таки будет разблокирована, по первым голосованиям мы увидим, жива коалиция БЮТ – НУ-НС или всё-таки есть, действительно, проблемы. А, в частности, проблемы могут быть в том, вот как будут голосовать те шесть депутатов НУ-НС, которые вышли из партии «Наша Украина».

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Можна від вас почути секунду реакції, панове, вам буде зараз цікаво. Знаєте, як глядачі сказали, що вони, якщо побачать широку коаліцію, то тільки у форматі «Партія Регіонів» плюс БЮТ – 81 відсоток наших телеглядачів, а у форматі НУ-НС, «Партія Регіонів» і «Блок Литвина» – лишень 19 відсотків. Що це нам каже? Одним реченням я хочу від вас почути. Вас бачать разом з «Партією Регіонів» більше не говоріть про них нічого поганого.

Володимир Яворівський, народний депутат, БЮТ: Я й не буду про них нічого говорити, бо я про них зараз не думаю.

ВЕДУЧИЙ: Що для Вас це, настрій народу?

Володимир Яворівський, народний депутат, БЮТ: Ми ніколи не можемо зрадити наших виборців.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Настрій народу, скажіть нам, пане Анатолію, що це за настрій такий?

Анатолій Луценко, політтехнолог: Я би хотів сказати, що в даному випадку люди, як то кажуть, зрять у корінь, тому що насправді більшість політикуму і суспільство втомилося від багатопартійних сил.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Прошу ще мікрофон на секунду просто. Я мушу з Вами вже прощатися, але Ви мені скажіть. Що Вам сказали ці такі настрої?

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Ну, дело в том, что население, в принципе, действительно, против широкой коалиции «оранжевых» с «синими». Но БЮТ не совсем оранжевые и БЮТ популисты.

ВЕДУЧИЙ: От бачите, ми договорилися, що не всі до кінця «помаранчеві» і не всі до кінця «сині». Така у нас політика кольорова, тому до нових кольорових зустрічей, подивимося, який цей тиждень буде.

 

Стенограма підготовлена компанією Sourcer.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28227
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду