Телепрограма «Майдан» з Павлом Кужеєвим, 5 канал, 2 березня 2008 року

3 Березня 2008
24143
3 Березня 2008
10:54

Телепрограма «Майдан» з Павлом Кужеєвим, 5 канал, 2 березня 2008 року

24143
Телепрограма «Майдан» з Павлом Кужеєвим, 5 канал, 2 березня 2008 року

ВЕДУЧИЙ: Отже, недільний вечір на «П’ятому каналі». В ефірі «Майдан». Я Павло Кужеєв. Добрий вечір. Учора у Сєвєродонецьку Луганської області відбувся вже другий Всеукраїнський з’їзд депутатів рад усіх рівнів. Прикметно те, що жоден загальнонаціональний український канал не транслював цю подію на живо, а окрім російського телеканалу «РТР». І той, хто мав доступ до супутникового телебачення, у прямому ефірі дізнався, що сіверськодонецькі збори у підсумку окреслили такі ініціативи: щодо референдуму по вступу України до НАТО, проведення всеукраїнського громадського форуму проти мілітаризації України, створення громадської правозахисної організації «Рада правозахисників» для контролю над діями влади в етнокультурній сфері. Було також піднято питання захисту російської мови, фальсифікації історії, а також Голодомору, організації українських націоналістів. Загалом декларація містить 12 статей. Навіщо і кому був потрібен цей з’їзд? Які уроки винесли з нього громадяни України? Які сигнали вони отримали як на місцевому рівні, так і на вищому політичному ешелоні? Ми про це поговоримо з нашими сьогоднішніми гостями. Ось хто вони. Михайло Чечетов, Партія регіонів, добрий вечір Вам.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Добрый вечер.

ВЕДУЧИЙ: Володимир Бондаренко, Блок Юлії Тимошенко. Добрий вечір Вам.

Володимир Бондаренко, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Вітаю.

ВЕДУЧИЙ: Василь Волга, Союз лівих сил. Вітаємо Вас.

Василь Волга, Союз лівих сил: Добрый вечер.

ВЕДУЧИЙ: А також Олег Тягнибок, всеукраїнське об’єднання «Свобода».

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Доброго вечора.

ВЕДУЧИЙ: Вам, панове, допоможуть також Олександр Гилюк, громадська організація «Думай», а також Олег Бондаренко, директор російсько-українського інформаційного центру. Разом з ними ми будемо вести сьогоднішню дискусію. А також на Хрещатику зібралися у Києві ті небайдужі люди, які будуть слідкувати за нашою розмовою, і за допомогою Яни Конотоп ми долучимо їх до розмови трохи згодом. А у тих, у кого телевізори налаштовані на «П’ятий канал» ми запитуємо, в контексті нашої сьогоднішньої розмови, про вчорашній з’їзд в Сєвєродонецьку. На вашу думку, що сьогодні болить в Україні? Мовне питання – перший номер телефону; якщо ж НАТО – дзвоніть другим номером телефону; якщо ж рівень життя – ваш номер телефону номер третій. Отже, правила у нас такі. Кожен з присутніх із вас, панове, має змогу вийти на трибуну, протягом трьох хвилин донести свою точку зору на те питання, яке зараз у нас обговорюється. Також ваші троє сусідів мають змогу поставити вам запитання, а також будете відповідати як на питання наших експертів, так і на запитання людей на Майдані. Отже, прошу до слова депутата від Партії регіонів Михайла Чечетова. Прошу. А підведе до вашого виступу депутат російської Думи Костянтин Затулін.

Телесюжет зі з’їзду у Сєвєродонецьку, Костянтин Затулін, депутат Держдуми РФ Да, мы знаем, что мы пересекли границу. Но мы приехали на родину, потому что этот Северодонецк, Луганская область – это исторические когда-то земли всевеликого войска донского. И как прямой потомок донских казаков, я хочу сказать, мы уважаем суверенитет и независимость Украины, уважаем границу, и знаем, где она проходит. Но от этого не перестаем считать Луганщину, не перестаем считать Северодонецк своей Родиной. Мы не можем понять, почему люди, которые часто бывают в Соединенных Штатах Америки, Федеративной республике Германии, а последнее время, в связи с живыми вопросами газово-энергетического комплекса, полюбили Россию, почему эти люди считают, что федеративные государства – это преступные сообщества, а слово «федерация» или «федерализм» является бранным.

ВЕДУЧИЙ: Отже, пане Михайле, ми говоримо про ті уроки, про ті сигнали, які отримало суспільство після вчорашнього з’їзду. Прошу. Вам три хвилини.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Ну, я хочу буквально начать с комментария, что Константин Затулин хотел сказать, что и у русского народа, и у украинского народа была одна историческая колыбель. У нас была одна альма-матер – Киевская Русь. Мы все оттуда вышли. На протяжении многовековой истории мы не в одном сражении вместе – и русские, и украинцы – защищали свободу и независимость родной земли. В самой кровопролитной из войн – Великой Отечественной – и русские, и украинцы вместе одержали великую победу, и спасли не только свою родную землю и весь мир от фашистской чумы. Благодаря дружбе русского и украинского народа за пять лет, с 45-го по 50-й год, из развалин, из руин была поднята родная земля, и уже в 50-м году были превышены объемы производства довоенного 40-го года. Благодаря дружбе русского и украинского народа мы в 57-м году первые запустили в мире спутник. Благодаря дружбе русского и украинского народа мы в 61-м году первые запустили человека в космос. Но волею судьбы, волею истории так оказалось, как бы подчеркивал Затулин, что мы оказались, сегодня живем в разных государствах, в соседних государствах. И как говорит правильно Президент, Россия - наш стратегический партнер и вечный сосед, была, есть и будет. Поэтому, наверное, и правители двух государств должны делать все возможное, чтобы отношения между странами наши динамично развивались, и от этого выигрывали два наших независимых государства – русское и украинское – и выигрывали миллионы людей, проживающих и в России, и в Украине. Поскольку десятки миллионов людей – украинцев и русских – проживающих на территории двух государств, связаны узами, узами родственными, узами кровными. Вот что имел Константин Затулин, когда просто так красиво он сказал. А в принципе съезд, который прошел в Северодонецке, - это было четырехтысячное, 4000 делегатов было на съезде. Это был свет, был проведен по инициативе депутатов всех уровней.

ВЕДУЧИЙ: Не однієї Партії Регіонів.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Здесь были депутаты всех уровней: областных, городских, сельских советов, причем со всех регионов Украины. Все 27 регионов Украины были представлены. Были делегации из десяти стран мира. Были представители 30 политических сил, партий и объединений. Главными лозунгами, главными девизами, под которыми проходил съезд – это было четыре девиза: объединение Украины, консолидация общества, защита прав граждан и защита Конституции. Вот ключевые. И главный первый доклад делал как раз докладчик Тихонов Виктор Николаевич, президент украинской ассоциации местных региональных властей о нарушении прав местного регионального самоуправления. Он как раз и акцентировал то, с чего начали, что не может быть могучей страны, могучей великой Украины, могучей нашей державы, если будут нищие регионы. Нет. Так не будет. Если будут нищие регионы, если не будет прав у регионов, если не будет власти в регионах, мы никогда не построим процветающую Украину. И акцент сделал, как раз делался на том, что, к сожалению, та конституционная реформа, которая была проведена по инициативе Ющенко и Тимошенко, когда им показалось, что у Кучмы много полномочий, давайте заберем и переформатируем форму управления на парламентско-президентскую, она вроде бы изначально сверху была проведена, а на уровне регионов – нет. И поэтому он же как раз, это был, отражал в своем выступлении, как бы, мнение всех депутатов: да доведите ж до конца, отдайте права и власть регионам, дайте возможность формировать бюджет снизу.

ВЕДУЧИЙ: Пане Михайло, Ваша точка зору зрозуміла.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Вот о чем речь шла-то. А от этого зависит как раз и уровень жизни людей.

ВЕДУЧИЙ: Давайте Ваших сусідів спитаємо. Пане Володимир, питання буде у вас до нашого спікера?

Володимир Бондаренко, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Буде.

ВЕДУЧИЙ: Прошу.

Володимир Бондаренко, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Я розумію, що ви робите наголос на участі всіх регіонів, не говорячи про політичне спрямування учасників цього, ну, як його назвати, з’їзду. Я не знаю, хто від Києва поїхав, і хто його уповноважував представляти регіон Київ. Я не знаю. Я, от, живу в Києві, постійно весь час ніби в політиці знаходжусь, і не знаю, хто туди поїхав від мого імені, від імені моїх сусідів представляти Київ. Хто був від Києва?

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Я еще раз говорю, была многочисленная делегация от Киева депутатов разных уровней. Ну, то, что Вы не знаете, это не значит, что то, что Вы про…

Володимир Бондаренко, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Ні-ні. Ну, це можливо, я скажу…

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Поскольку Вы игнорируете. Ну, Ваше право.

Володимир Бондаренко, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Партії Регіонів депутати? Депутати Партії регіонів?

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Абсолютно нет, да. Разные политические силы, были представлены.

Володимир Бондаренко, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Ну, був хтось там від БЮТу?

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Разные политические силы, как в Киевском Совете. Там же не решает одна партия, не принимает. А там есть блок политических сил, которые принимают решения в Киевском совете. Как и в Парламенте. Там представители разных политических сил были, как разных регионов. Но мнение по ключевым вопросам у них совпало, потому что они в этом увидели как раз вот, ну, я бы сказал, ключ от будущего благосостояния народа.

ВЕДУЧИЙ: Але хто конкретно делегацію від Києва, Ви зараз не можете?

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Ну, у меня нет по фамилиям. Могу привести там, если…

Володимир Бондаренко, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Мене цікавить, хто їх обирав і хто їх уповноважив?

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: 4000 депутатов. Вы вдумайтесь! 4000 депутатов от Украины были. Я ж не помню всех, кто был.

ВЕДУЧИЙ: Тобто ви говорите, що мало би бути прайм-реліз такий собі?

Володимир Бондаренко, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Ну, очевидно, в Києві мали би політичні сили зібратися для того, щоб делегувати від імені Києві, з різноманітними думками, які є в різних політичних сил. Це були депутати з Партії Регіонів з міста Києва. Так давайте говорити.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Это Ваша точка зрения, еще раз повторяю.

Володимир Бондаренко, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Ну, чому?

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Был представлен весь спектр политических сил со всех регионов Украины.

ВЕДУЧИЙ: Василь Волга, прошу.

Василь Волга, Союз лівих сил: Михаил Васильевич, добрый день.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Добрый день.

Василь Волга, Союз лівих сил: Вижу, я задержался. Михаил Васильевич, Вы знаете, я скажу честно, ну, мы поддерживали, Союз левых сил поддерживал проведение в Северодонецке этого мероприятия. Хотя я сам не присутствовал. Были наши делегаты. Был член политсовета Толочко Петр Петрович. И, вот, я до сих пор не могу сам для себя разобраться с тем, что там произошло в Северодонецке. Скажите мне, пожалуйста, Украина до проведения съезда и Украина после проведения съезда. 4000 делегатов, 4000 депутатов разных уровней – это огромная власть. Вот эта огромная власть что сделала? Что изменится после проведения этого съезда?

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Дело в том, что по результатам съезда была принята декларация и постановление. Оно будет, с учетом предложений рабочей группой, будет доработано. И как раз, вот, этот документ – решение этого съезда – оно как раз и будет рекомендовать, в том числе и органам власти, и Верховной Раде, какие проблемные вопросы нужно решить, что нужно формализовать в виде законов для того, чтобы найти развязки по болезненным вопросам. Ведь мы часто, депутаты, приезжаем в округа и вопрос мне задают. Вот спрашивают в лоб каждого из нас. Говорят, ну, как получается, вы принимаете десятки законов, а жизнь лучше не становится. Почему? Да потому что…

ВЕДУЧИЙ: Так, дійсно, чому?

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Да потому что законы идут в одну сторону, а жизнь идет в другую. Такие законы никому не нужны. Поэтому для того, чтобы депутаты местных уровней сказали, для того, чтобы вы принимали те законы, которые нужны стране, послушайте нас. Соберите нас. И, вот, они собрались и высказались, что нужно в Киеве принимать. Потому что с киевского кабинета – ни с Банковой, ни с Грушевского – не видно, какие проблемы в регионе. А те депутаты, кто ходят ножками по земле, – сельских советов, поселковых, городских – они знают жизнь изнутри. И, вот, они как раз и озвучили эти проблемы, чтоб здесь принимали те законы, которые идут по жизни. Вот, от таких законов жизнь будет улучшаться. Поэтому мы благодарны этим депутатам. И я надеюсь, что…

ВЕДУЧИЙ: Питання було про те…

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: И те из депутатов, кто присутствовал…

ВЕДУЧИЙ: Про те, якою буде Україна вже сьогодні, від сьогоднішнього дня?

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: …и кто не присутствовал, но они последуют нашему примеру. Мы в Верховной Раде. Если идет нормальный закон, который направлен на улучшение жизни людей независимо от того, от БЮТа, от «Нашей Украины», мы всегда поддержим это.…

ВЕДУЧИЙ: Ні, якщо вони будуть наслідувати приклад Верховної Ради, то вони будуть надувати кульки і блокувати трибуну. Тому місцевим радам, які ходять по землі, то, мабуть, все ж таки їм цікавіше і, мабуть..

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: А вы, смотрите, как это вы так, вот, немножко с издевкой говорите, а как люди смотрят. Люди смотрят, простой человек.

ВЕДУЧИЙ: Я боюся повторити слова, які говорять люди, коли дивляться на Верховну Раду.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Вот послушайте. Нет. Вот, Вы очень интересный вопрос задали. Простые люди смотрят на вопрос НАТО через призму войны и мира. Они понимают, что если втянут в какую-то авантюру, то дети политиков, как и сейчас, они как ездили на «Мерседесах» по Англии, по Америке, так и будут там ездить. А за авантюру политиков будут расхлебываться дети с простых семей. Поэтому за вхождение в НАТО простые люди смотрят через призму войны и мира. И они говорят, извините, и так было сказано на съезде, по Конституции мы источник и носитель власти, и мы просим вас дать нам решить судьбу по НАТО, мы хотим свое ключевое слово сказать. А вы, правители, выполните волю народа.

ВЕДУЧИЙ: Олег Тягнибок.

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Пане Чечетов, ну, ті, хто мали можливість спостерігати за прямою трансляцією з’їзду в Сіверськодонецьку, напевно, відчули таку величезну ненависть до будь-чого українського і таке возвеличення всього того, що пов’язане з російським. Оті вигуки: «Росія! Росія!». Оті зневажливі такі ставлення і вислови по відношенню до різних інституцій української влади. Я особисто зрозумів, що Партія Регіонів починає переформатовувати свою політичну діяльність в Україні, і це стає, напевно, партія захисту всього російського в Україні. У мене запитання до вас. Скажіть, будь ласка, може вам з ПР – Партії Регіонів – переіменуватися в РП – Російська партія в Україні?

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Вы что хотите, чтоб под сводами Северодонецка услышали: «Да здравствует НАТО!», «Да здравствует Америка!»? Не дождетесь, никогда этого не будет.

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Я не хотів, я не хотів, щоби приїжджали гості з Росії, і почали зневажали українські інституції.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: А теперь кто-то, кто-то с депутатов… Я еще раз говорю, никогда «Да здравствует НАТО!» и «Да здравствует Америка!» вы не услышите никогда.

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: І в тому числі вони були підтримані делегатами від Партії Регіонів.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Но. Самое главное… Ну, действительно, кто-то… Мудрость, и как раз мудрость идет от земли, от простых людей. И как раз, наверное, мудрости государственной больше получается у тех, кто ходит по земле, у депутатов местного уровня. Кто-то красиво сказал, говорит, слово «правда», оно одинаково звучит и на русском, и на украинском языке. Так вот но правды боятся. Правильно вы сказали, Россия не побоялась, и российские каналы показали съезд. А наши деятели, так называемые демократы, побоялись показать по центральному телевидению. А когда Добкин выступал…

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Так канали в ваших руках, пане Чечетов.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: …мэр города Харькова, то харьковский губернатор, наверное, Аваков, великий демократ от «Нашей Украины» дал команду и оборвали трансляцию на Харьков.

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Всі телевізійні канали в Ваших руках сьогодні.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Вот что такое правда, да. И вот что такое демократия.

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: А можна так, ні. Ви стали партією захисту кремлівських інтересів в Україні? Так чи ні?

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Я еще раз повторяю. Четыре девиза, под которым, для тех, кто не услышал, да имеющий уши пусть услышат. Четыре девиза, под которым, и лозунг, под которым шел съезд в Северодонецке – это объединение страны, консолидация общества, защита прав граждан и защита Конституции.

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Як ви можете об’єднувати країну, як ви заперечуєте Голодомор, де загинуло 15 мільйонів українців? Як ви Україну можете об’єднати? До речі, в тому самому Сіверськодонецьку – не було би знищено стільки українців, не було би зараз того Сіверськодонецьку. Невже Ви того не розумієте?

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Никто не отрицает Голодомор.

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Ну як?

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: И, действительно, это беда коснулась сотни тысяч и миллионы семей. В равной мере и жителей Поволжья, и жителей Украины. Это была общая беда. Да.

ВЕДУЧИЙ: Ми цю тему ще будемо її торкатися.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Но еще раз повторяю.

ВЕДУЧИЙ: Програма не закінчується.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Но переворачивать…

ВЕДУЧИЙ: Пане Михайло…

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: И переформатировать на геноцид там русского народа над украинским… Я хочу тогда сказать – извините, да у нас во главе государства стояли два грузина: Берия в НКВД возглавлял, Сталин был грузин – возглавлял государство. Тогда можно говорить, можно до того договориться, чей это геноцид был. Это ж надо только…

ВЕДУЧИЙ: Давайте дамо слово…

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Думать, прежде чем говорить.

ВЕДУЧИЙ: Олегу Бондаренко, директору російсько-українського інформаційного центру.

Олег Бондаренко, директор російсько-українського інформаційного центру: Спасибо.

ВЕДУЧИЙ: Вітаю, до речі, з виборами в Росії сьогодні.

Олег Бондаренко, директор російсько-українського інформаційного центру: Спасибо. А для начала я хотел бы, если позволите, успокоить господина Тягнибока на тему того, что в Украине не существует партии пророссийских, прокремлевских интересов, а и задать следующий вопрос господину Чечетову. Скажите, пожалуйста, какие реальные последствия будут иметь итоги второго съезда в Северодонецке для русскоязычного населения Украины, для, в частности, статуса русского языка в Украине? Партия Регионов имела год назад свою коалицию, Ваш лидер Виктор Янукович был Премьер-министром. Почему вы тогда не смогли сделать русский язык вторым государственным, несмотря на то, что обещали это?

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Отвечу. Дело в том, что для того, чтобы сделать русский язык государственным, это нужно вносить изменения в Конституцию. Это 300 голосов. У нас трехсот голосов нет. Но, с другой стороны, в Конституции четко зафиксировано у нас, записано, что не может быть принижены права граждан по этническому, по языковому, по религиозному принципу, как не может быть даны и привилегии гражданам по этническому, религиозному принципу, и так далее. Поэтому мы приняли решение о том, чтобы внести изменения в нескольких, в несколько законов, которые дали б возможность не ущемлять права граждан. Ну, допустим, при защите в суде. Когда приходит человек русскоязычный, а ему в суд надо документы оформлять на украинском. Ему говорят – нанимай переводчика. А у него, бедного, денег нет. Да. Когда ввели тестирование в вузы, а люди за голову схватились, дети. Как? Это сразу ж, как говорится, делаются белые и черные. Ну, спасибо, потому что общественность вмешалась, и министр понял, что он сделал глупость, поменял эту ситуацию. Поэтому мы хотим на законодательном уровне, пока у нас нет трехсот голосов, и не можем внести поправки в Конституцию, все-таки защитить права русскоязычных граждан.

ВЕДУЧИЙ: А буде триста голосів у вас?

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Я думаю…

ВЕДУЧИЙ: В цьому скликанні?

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Я думаю, что просто само общество созреет для того, и оно, в принципе, созрело, это политики не понимают, что для, не понимают одного, что для того, чтобы…

ВЕДУЧИЙ: В Верховній Раді очікується 300 голосів?

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Для того, чтобы была у нас единая Украина, единая, цельная Украина, могучая, процветающая, мы должны отказать, политики должны отказаться от одной бредовой идеи, кто-то должен заставить жить так, как он хочет. Ни Восток не может заставить… Если Восток будет пытаться заставить Запад или Запад будет заставлять Восток жить так, как он хочет, ничего не получится. Мы должны признать, что мы разные – по языку, по религии, по культуре, по ментальности – но живем в одной стране, в одной семье.

ВЕДУЧИЙ: До вас також має питання Володимир Гонський, політолог.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: И могущество страны зависит от единства многообразий.

ВЕДУЧИЙ: Давайте рухатися далі, тому що люди на Майдані вже хочуть вам також поставити питання.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Вот главный тезис. Единство многообразий гарантирует действительно высокий уровень жизни и благосостояния народа.

Володимир Гонський, політолог: Пане Чечетов, я дуже здивований. Тут буде ще одна кандидатура, яка буде говорити про те, що ми дуже «разные». Ви знаєте, я сам наполовину з Харківської області. Мої, наполовину з Франківської області. І мої родичі з Харківщини мало чим відрізняються від родичів з Івано-Франківщини. Ви кажете, чому не показували ті, а показували інші. Показували ті, в чиїх інтересах. І давали вам гроші з Москви ті, в чиїх це інтересах отакі розкольницькі з’їзди.

ВЕДУЧИЙ: Питання в чому?

Володимир Гонський, політолог: Питання в тому. Знаєте, під час допиту по відомій кражі «Криворіжсталі» Ви чесно признались, що Ви це робили за вказівкою Президента України Леоніда Кучми. Скажіть, будь ласка, коли Вас будуть допитувати, я сподіваюсь, це буде, по діях антидержавних і антиукраїнських, і щодо в тому числі і цього з’їзду, Ви визнаєте, що ви на цей раз діяли по вказівці Президента та його оточення, ну, зокрема, Затуліна, ну, також, з іншої держави?

ВЕДУЧИЙ: А якої країни..?

Володимир Гонський, політолог: Ну, ви, мабуть, знаєте з якої – з Росії.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Вы ж видите, очень жаль, что мы называемся вроде демократическая страна. А фактически органы репрессивные используются для достижения побед на выборах. Вы знаете, как посадили Тимошенко в тюрьму. Сидела в тюрьме Тимошенко? Сидела. Вы знали, как… Подождите, слушайте!

Володимир Гонський, політолог Не в тюрмі сиділа вона.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Как по Луценко несколько дел завели. И так далее. Это очень жаль, что вот использовали маховик репрессий в политических целях.

Володимир Гонський, політолог В тюрму саджають після суду. А суд визнав абсолютну правоту Тимошенко.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Поэтому еще раз повторяю, я еще раз… Я Вам отвечаю… Я Вам отвечаю еще раз, чтобы Вы слышали. Да имеющий уши услышьте. Это были элементы грязных политических технологий для того, чтобы дискредитировать Партию Регионов и не дать возможности Партии регионов в 2006-м году набрать, мы б набрали 50 плюс один процент, если б не было грязной дискредитации. Вот о чем речь идет.

Володимир Гонський, політолог Я Вас зовсім про інше запитую.

ВЕДУЧИЙ: Панове… Панове, а зараз чи не найцікавіше. Долучаємо до нас людей, які на «Майдані». Зараз за допомогою Яни Конотоп ми їх долучимо до нашої розмови. Яно, тобі слово.

Яна Конотоп, журналіст: Вітаю гостей в студії. Вітаю глядачів «П’ятого каналу». Одразу до тих, хто вже готовий поставити питання пану Чечетову. Я лише зауважу, що дуже жваво реагували на його доповідь. Отже, пан Віктор, будь ласка.

Пан Віктор: Добрый вечер.

Яна Конотоп, журналіст: За підсумками, Ваше питання за підсумками з’їзду у Сіверськодонецьку.

Пан Віктор: Да. Да-да. Я хотел бы задать вопрос господину Чечетову. Вы мне скажите, пожалуйста, вы собирались в Северодонецке для чего, зачем? Для того, чтобы обсудить, как дальше разворовывать город Киев? Ведь ваша Партия Регионов вместе с блоком Черновецкого сегодня разворовывает Киев. Так вот вы выясняли, как дальше разворовывать, и так далее. Вы мне скажите, пожалуйста, вы когда-нибудь накушаетесь, наедитесь в конце концов, разворовывая Киев, или вы дальше будете поддерживать Черновецкого и его блок?

Яна Конотоп, журналіст: Зрозуміло Ваше питання. Дякую. Пан Миколо, будь ласка.

Пан Микола: Скажіть, будь ласка, пане Михайло, на Україні живе 75% українців, і ви виступаєте, Партія Регіонів, від усіх українців, ви захищаєте всю державу, усю націю. І я не бачу, щоб ви захищали мої інтереси, мої, тому що, от, Ви мені поясність, от, Ви розмовляєте московською мовою, а я її не розумію.

Яна Конотоп, журналіст: Російською.

Пан Микола: Московською. І я не розумію Вашу мову. Хто мені перекладе оте все Ваше балакання, оте все базікання?

Яна Конотоп Зрозуміло, дякую за питання. Передаємо слово студії, будь ласка.

ВЕДУЧИЙ: Дякуємо, Яно. Отже, питання були такі щодо мови і щодо питання київського.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Я хочу кратко ответить. Это еще раз подчеркивает, вот, тезис о том, что у нас по культуре, по ментальности, по языку есть разные люди. Разная культура, разный язык, разная ментальность. Так, вот, для того, чтобы была злагода в стране, мы не должны пойти на поводу у тех политиков, и, я бы сказал, ну, зазомбированного части электората, которые хотят кого-то заставить и под свою дудку плясать. Не получится. Никогда злагоды в Украине не будет. А мы должны признать, что мы разные – по языку, по культуре, по ментальности – но мы единая семья. И признавая право каждого…

ВЕДУЧИЙ: В такому разі а де точки дотику?

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: В признании права каждого. Вы должны понять, что наша сила в единстве многообразий. А не в подавлении.

ВЕДУЧИЙ: Питання Києва було також.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: А если мы встанем на позиции подавления, этого не будет.

ВЕДУЧИЙ: Пане Михайло, питання по Києву було також.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Последний пример приведу для человека. Когда говорит два умных человека независимо от того, это простые люди, мэры городов, депутаты Верховного Совета, министры, которые говорят на украинском, на русском, из них друг друга прекрасно понимают. Знаете, кто из них дурак? Дурак тот, который начинает учить, на каком языке говорить.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, про київське питання Ви не будете говорити.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Что касается киевского питання, то я хотел сказать. Извините, мэр Черновецкий избирался, это у него партийный билет на груди возле сердца от «Нашей Украины». Причем тут Партия Регионов. Он говорил, что он лучший друг Виктора Андреевича Ющенко. Поэтому еще раз повторяю, у нас партийного билета у него нету. Это блок это партия «Наша Украина», вот это кто.

ВЕДУЧИЙ: Дякуємо. Михайло Чечетов, Партія регіонів. Перед тим, як перейдемо на рекламу, ще раз нагадаю інтерактивне опитування: що сьогодні болить Україні: мовне питання, НАТО чи рівень життя? Ми переходимо на рекламу (реклама). Отже, рухаємося далі. Ми на «Майдані». Нагадую наше інтерактивне опитування: що сьогодні болить Україні: мовне питання, НАТО чи все ж таки рівень життя? Прощу до слова депутата від Блоку Юлії Тимошенко пана Володимира Бондаренка. А епіграфом до Вашого виступу буде Дмитро Табачник.

Телесюжет зі з’їзду у Сєвєродонецьку, Дмитро Табачник, Партія Регіонів: В БЮТе и НУНСе, за редким исключением, сконцентрированы в своих рядах бизнесмены-воришки, способные зарабатывать на растаскивании бюджетных денег, на тендерных палатах, компрадоры, которые еще опаснее, потому что продают страну оптом и дешево. Именно поэтому «оранжевых» так любили за рубежом, что проводимая ими экономическая политика губительна для национального товаропроизводителя, для экономики, и, в конечном итоге, для украинской государственности. Избирателям нынешнее правительство не дает читать книги, смотреть фильмы, изучать учебники и получать образование на родном языке. А бизнесу нынешняя власть не дает нормально работать, из-за чего страдает тот же избиратель, поскольку для него не создаются рабочие места, его зарплаты не повышается, а социальная сфера городов не развивается.

ВЕДУЧИЙ: Отже, почули про «бизнесмены-воришки», тендерна палата, соціальна сфера заморожена, а також рідною мовою не дають ні читати, ні дивитися кіно.

Володимир Бондаренко, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Дякую. Я хотів би сказати панові Дмитрові, що він, можливо, має рацію, коли там говорить про значно нижчий рівень тих людей, які мають відношення до розкрадання, які є таки і в наших політичних силах, на різних рівнях, і ми від них позбавляємося. Але він визнав, що це тільки мелкие воришки, а крупні вори, крупні розкрадачі, вони знаходяться в іншій політичній силі, яку він представляє. Це перше. Друге. Я хочу сказати, коли я подивився те, що було на з’їзді, у мене було повне дежа вю. Але не зовсім. Наприклад, уже змінилися позиції деяких людей. Там не було Ахметова чомусь. Лариса Богатирьова уже не закликала…

ВЕДУЧИЙ: Він на футболі був в той час.

Володимир Бондаренко, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: На футболі був. Так. Лариса Богатирьова не закликала створювати Південно-Східну державу. Кириченко не закликала створювати загони і бригади. Віктор Федорович поміняв жест: він уже руки тримав на столі, а не робив оці речі. Це уже дуже приємні зміни, які відбуваються. Лужкова не було. Я пам’ятаю, як він минулого разу казав, що він зніме і викине свою кепку, якщо Януковича оберуть Прем’єр-міністром чи Президентом. Так от я хочу сказати, що… Він каже, я хочу бути похожим на Януковича, поэтому сниму кепку. Для того, щоб бути зовсім похожим на Януковича, треба зняти не кепку, а пару шапок із перехожих, тоді буде повна похожість на Януковича. От. Я ще хотів би звернути увагу ну те, що на цьому з’їзді порушувались питання, які практично не хвилюють громадян України. Є дослідження демократичних ініціатив, які говорять про те, що 52% населення України взагалі не сприймає цей з’їзд, як якась важлива політична подія, яка може внести будь-які корективи в політику держави. А лише 24% бачать в цьому з’їзді якийсь сенс. Хотів би сказати, що питання, які там порушувались, також не хвилюють людей. І я думаю, що і ми тут побачимо потім остаточні цифри, але можу сказати вам, що вони в цьому ж дослідженні уже показані, що це десь на двадцятих, тридцятих позиціях стоять ті проблеми, про які сьогодні говорять. Ну, хіба сьогодні нормальна людина, яка чесно буде відповідати на питання, скаже, що в Україні є ущемлення російської мови? Да ви подивіться в газетних кіосках: 70% газет російською мовою. Подивіться телевізори. Подивіться взагалі мультиплікацію, подивіться Інтернет, і ви зрозумієте, що Україна, як держава, може втратити свою мову через те, що вона її не захищає, як держава. Разом з тим, можна сказати тільки одне, що в Україні титульна мова є українська. Нашу мову ніхто більш ніде не захистить: ні в Росії, ні в Канаді – ніде. Тому що там є своя мова. Тому, таким чином, нахабно, вибачте, наступати на мої інтереси, на інтереси моїх дітей, онуків, на пам’ять моїх дідів і батьків, які говорили українською мовою, не можна. Ми визнаємо право російської мови, і Конституція це визнає: функціонувати в Україні, забезпечувати потреби. Ніяких проблем нема в судах, пане Михайло, сьогодні це проблема не судової, вірніше, не громадянина, а судової системи, хай перекладають. Якщо громадянин буде вимагати, будуть перекладати. Немає проблем у цьому. Тому ті питання, які на з’їзді порушувались, я вважаю, що вони є надуманими. Вони якраз підсилюють деякі акценти в розколі України. В тому, що ми нібито різні. Та різні ми, дійсно, трошки є таке. Але давайте глянемо нашу історію. Чому ми різні? 156 ешелонів за добу приходило на Слобожанщину переселенців з російського краю після того, як ще не захололи ліжка виморених Голодомором людей. І Ви кажете, що це торкнулось Поволжя. Так. Це торкнулось багатьох російських регіонів, де компактно проживали українці. Це Курщина, це Дон і таке інше.

ВЕДУЧИЙ: Позиція ваша зрозуміла. Я думаю що Михайло Чечетов додасть із своєї думки запитання. Прошу, пане Михайло.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Да. Понимаете, там как раз, в Северодонецке, пытались защищать же украинску мову. Ну, вы смотрите, что сейчас творится с украинским языком: провели, довели, завели. Провели, довели, завели.

ВЕДУЧИЙ: Це ви до чого?

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Я к чему? Что это абсолютно не украинская мова. Это австровенгерская, польская, канадский диалект. Да Тарас Шевченко, Иван Франко, Леся Украинка – они в гробах перевернутся от такого языка. Давайте защищать украинску мову. Що ви робите. И ми з вами будем захищати від такого сміття.

Володимир Бондаренко, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Я підтримую. Давайте захищати.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Це ж сміття. Що ж роблять? І політики. Ви послухайте: провели, завели.

ВЕДУЧИЙ: У мене уточнююче запитання. Ви якою мовою зараз говорили, пане Володимире?

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Знищать українську мову. Знищать. І в БЮТі, і в «Нашій Україні», да.

Володимир Бондаренко, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Я - українською.

ВЕДУЧИЙ: Українською.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: І Партія Регіонів буде захищати.

Володимир Бондаренко, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Хочу сказати, що, якщо заспокоїться пане Михайло, але я в цьому невпевнений.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Але будем захищати мову Івана Франка, Тараса Шевченка, Лесі Українки буду захищати.

ВЕДУЧИЙ: І Володимира Бондаренка. Давайте, прошу, пане Володимире.

Володимир Бондаренко, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Прочитайте, будь ласка, Івана Франка і Лесю Українку. Я дуже люблю цих авторів. Але елемент галичанської мови у них значно більший, ніж сьогодні наша українська мова, якою ми користуємося. І це не страшно. Різні говори, різні акценти можуть бути у мови такого великого народу, як Україна. Це поліський акцент, це полтавський акцент. Хочу вам сказати, що колись я зібрав у Києві 14 автентичних колективів, які співають голосами, які передавалися з покоління в покоління. Ці ноти ніде на записані. Ви би почули, яка там українська мова. Як вона схожа іноді на російську. Бо це речитатив, який переходив з покоління в покоління. Тому у нас дуже багато, чого є у мові близького. Ми розуміємо, і, можливо, в цьому є велика небезпека для української мови, тому що розуміти і ту, і другу, наприклад, англієць з німцем, чи француз із німцем – у них нема злиття. У них різні мови. У нас дуже схожі, так як у багатьох слов’янських народів, вони дуже схожі. Але тим не менше, в поляків – це польська мова, в словаків – словацька. В українців має бути українська, в росіян – російська. І давайте про дзеркальність поговоримо. А де забезпечені права українців на території Російської Федерації з точки зору шкіл? Отут згадували, що ми поїхали за газом до них. Та ми раніше поїхали за газом, коли мільйон українців в Тюмені. Заселився туди, зробили ці родовища, сьогодні там живуть, а там одна школа. Десь ще на Саратовщині є ще одна школа, і все. Я знаю, що було дев’ять храмів Київського патріархату, які за одну ніч викидали, знищили. Тобто, де дзеркальність? Де газети українські в Москві? Там живе багато українців. Там сьогодні навіть офіційно визнається, що десь біля 15 мільйонів українців в Росії. А що там є? Тому, от, коли ми говоримо з такої точки зору, з дзеркальності, я дуже поважаю росіян. Я бачу, як вони активно відстоюють інтереси своєї держави. У них і ліві сили, і праві є патріотичними. На жаль, у нас не зовсім так. Тому що…

ВЕДУЧИЙ: Ви побачили на вчорашньому з’їзді, що там справді захищали українську мову?

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: От, дивіться, ми з БЮТом разом проголосували за Закон «о Кабміні», ми разом з ними однаково будемо приймати Конституцію в стінах Верховної Ради. І ми разом з БЮТом будемо захищати українську мову. Дякую вам.

ВЕДУЧИЙ: Ми на порозі переформатування коаліції, я так зрозумів?

Володимир Бондаренко, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Ні. Я нагадаю пану Михайлу одну анекдотичну ситуацію, коли, можливо, сьогодні я дуже так ставлюсь, як раніше, до Сергія Головатого, але коли ухвалювалась 10 стаття мовна Конституції, Сергій, користуючись незнанням української мови в середовищі комуністів, вніс маленьку зміну. Стаття звучала так: «Державною мовою в Україні є українська мова; держава забезпечує її розвиток і функціонування у всіх сферах життя та на всій своїй території; держава підтримує, там, розвиток російської або функціонування російської мови та мов національних меншин. Так, от, коли Сергій вставив «російської мови та мов інших національних меншин», то поставили всі мови національних меншин, включаючи російську, в один статусний ряд. Тому хочу сказати, якби тоді вони усвідомлювали, можливо, уже тоді під час прийняття…

ВЕДУЧИЙ: Як кажуть, учите матчасть. Василь Волга, прошу.

Василь Волга, Союз лівих сил: Господин Бондаренко, у меня к Вам вопрос такого характера. Ну, мое отношение к национализму, любому национализму – русскому национализму, украинскому национализму – оно, в общем-то, по-моему, известно. Это, знаете, такой глубоко ментальный комплекс собственной неполноценности. И это все человеконенавистническое. То есть, когда мы начинаем кричать, рвать, враг этот по языковому принципу, враг этот. Я интернационалист. Но я хочу Вас переключить на не мене важное событие. В тот момент, когда проходил съезд в Северодонецке, внутри вашего «оранжевого» там лагеря, или как он сейчас у вас называется правильно, демократический, так, по-моему, вы себя называете, лагерь, развернулась невероятная борьба. Борьба между Тимошенко и между Ющенко. У меня к Вам вопрос такого характера. Перове - признаете ли вы, что вы уже на газовой трубе поломали все зубы, и схватились уже друг с другом и, я имею в виду «Наша Украина – Народная Самооборона» и Блок Тимошенко? И второй вопрос: видите ли вы выход из ситуации, которая сложилась, и каков, по-Вашему он может быть? Так как это сейчас волнует как Восток, так и Запад страны. Спасибо.

ВЕДУЧИЙ: Питання розлоге, але давайте стисло спробуємо вкластися.

Володимир Бондаренко, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Я коротко відповім. Ні представники НС-НУ, ні Блок Юлії Тимошенко не брав участі в сєвєродонецькому з’їзді. От. Можливо, це і неправильно, там, хтось поїхав туди, їх не пустили. Але тим не менше. Тому якщо ми сьогодні говоримо про ту проблему, яка нас хвилює, то я хочу сказати, ставлення в нашій політичній силі до цієї події, воно, очевидно, продиктовано інтересами України, інтересами держави, яка хоче мати своє майбутнє, в тому числі і в мовних питаннях. Ми розуміємо, що і НАТО штучно підтягнуте. Ніякого відношення до тих проблем, які хвилюють людей, воно також не має. Якщо глянути з іншого боку, то прибування російської військової бази в Україні в Криму є величезна небезпека, бо на неї націлені ракети НАТО сьогодні, на ту базу. Ви цього не хочете собі уявити? Так от, те, що сьогодні іде дискусія в різних сферах суспільно-політичного життя в різних політичних силах, вона іде і у вас. Чому ви сьогодні не з Морозом, з яким ви були? Чому ви сьогодні створюєте іншу політичну силу? Чому є сьогодні серйозний розкол в Партії Регіонів? Він проявиться найближчим часом. І чому ті окремі представники цієї партії туди не поїхали? Це є життя політичне. Є дискусія між Президентом і Прем’єром. Але дискусія інша – про найефективніші шляхи руху до тих проблем, які були коаліцією визначені як основні. Да, сьогодні є люди, які в оточенні Президента, зокрема, в Адміністрації, які хочуть підсилити вектор на переформатування коаліції, і так дальше. Я думаю, що життя їх поправить. Тому що переформатувати коаліцію в рамках сьогоднішнього закону практично неможливо. А кроки Уряду, які сьогодні робляться, абсолютно підтримуються громадянами України.

ВЕДУЧИЙ: Олег Тягнибок.

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Шановний пане Бондаренко. Я, як український націоналіст, який любить і поважає своє і шанує чуже, якщо це чуже не намагається знищити моє, звичайно, в більшості ваших тез, висловлених зараз, і взагалі, Ваш світогляд є солідарний з моїм світоглядом, і я з більшістю тез, стосовно сепаратизму і того, що відбувалося в Сєверодонєцку, погоджуюся абсолютно. Я думаю, що Ви зі мною погодитеся в тому, що, власне, вчора вони намагалися зробити такий собі зараз гуманітарний сепаратизм. Але він може шкодити небезпечним подіям, які можуть відбуватися в Україні. Ви знаєте проблеми Криму і проблеми Закарпаття. З великою повагою ставлячись до Вас, я все-таки вимушений задати це запитання. Скажіть, будь ласка, чому, розуміючи небезпеку сепаратизму в Україні, фракція Блоку Юлії Тимошенко, яку Ви представляєте, у Закарпатській обласній раді нещодавно проголосувала за визнання русином статусу національності. Я вам хочу сказати, що 15 числа, 15 березня на межі Львівської і Закарпатської області, до речі, за підтвердженням Кабінету Міністрів, який сьогодні очолює Блок Юлії Тимошенко, будуть відкриватися пам’ятник. Такий собі пам’ятник, де буде написано, що з цієї землі почалася велика Угорщина. Це на межі Закарпатської і Львівської області. Як Ви вважаєте, чи таке можливо в нормальній цивілізованій державі? І чому Ви не реагуєте на дії ваших місцевих структур, які підтримують сепаратизм, зокрема, в Закарпатті? Дякую.

ВЕДУЧИЙ: Питання зрозуміло. Пане Олеже, питання зрозуміле, давайте рухатися далі.

Володимир Бондаренко, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Ну, я хочу сказати, що сьогодні, Ви, очевидно, знаєте, що якраз Блок Юлії Тимошенко наполягає на введені комплексу законів, який ми називаємо імперативний мандат. З точки зору його реалізації на місцевому і верхньому рівні, була би дотримана чистота політичної позиції на всіх рівнях депутатських корпусів. Тому що сьогодні наша частина в Київраді перейшла до Черновецького і хапає землю так, як і всі інші. Сьогодні фракції в Закарпатській обласній раді, на мій погляд, сформовані під впливом однієї людини, незалежно від того, де вони знаходяться. Але відреагувати…

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Спочатку вистави.

Володимир Бондаренко, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Відреагувати на ці речі не завжди можливо. Наприклад, сьогодні Блок Юлії Тимошенко міг би зібрати з’їзд і вичистити тих людей, які стоять на інших позиціях. На жаль…

ВЕДУЧИЙ: Ближче до питання сепаратизму. Так?

Володимир Бондаренко, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: На жаль, на жаль, це. А стосовно того, що звідки там пішла Угорщина? Ну, це вчені повинні сказати. Русинські тенденції в Закарпатті, вони давно відомі. Але те, що ми сьогодні в Конституції записали, що ми є унітарною державою, що взагалі ці речі, які десь кимось висловлюються, можуть бути на рівні наукових дискусій, але не тягнути за собою…

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Давайте питання. Пане Володимире…

Володимир Бондаренко, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Що ми маємо в Одесі? Катерині ставлять пам’ятник, там той…

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Значить, пане Володимире.

ВЕДУЧИЙ: Давайте.

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Депутатська фракція БЮТ в Одеській міській раді одностайно проголосувала за встановлення пам’ятника російській імператриці Катерині в Одесі.

Володимир Бондаренко, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Я про це і кажу. Я кажу, що був би імперативний мандат, ні та фракція, ні та…

ВЕДУЧИЙ: Поставимо три крапки.

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Ви можете мати політичну відповідальність?..

ВЕДУЧИЙ: Олександр Гилюк, громадська організація «Думай».

Олександр Гилюк, громадська організація «Думай»: Да. Я…

ВЕДУЧИЙ: Дуже стисло.

Олександр Гилюк, громадська організація «Думай»: Да. Я хотів би… Я підтримую позицію пана Бондаренка, і хотів би задати питання до пана Чечетова.

ВЕДУЧИЙ: До пана Бондаренка.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: А за рахунок мого часу?..

ВЕДУЧИЙ: Не відбирайте робочий час у пана Бондаренка.

Володимир Бондаренко, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Ні-ні. Пусть, пусть…

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: А чего, бесплатная реклама Партии Регионов. Пусть задает.

Володимир Бондаренко, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Ні, давайте мені, я відповімо.

ВЕДУЧИЙ: Звичайно, що безкоштовно. Ми гроші не беремо за ефір.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Задавайте, задавайте мне.

ВЕДУЧИЙ: Прошу. До пана Бондаренка у Вас є запитання?

Олександр Гилюк, громадська організація «Думай»: До пана Бондаренка. В принципі я підтримую Вашу позицію. І тоді, можливо, переадресую питання тоді до Вас. Чи вважаєте Ви, що ось Партія Регіонів цим з’їздом в Сєвєрськодонецьку, це начебто дань Російській Федерації, тобто, у тому, що ущемляються права саме російських громадян України? А за переписом населення 2001 року лише 26,6% розмовляють російською мовою, а за дубляж українською мовою, точніше проти, виступили ще 11%. Де…

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Тобто, чи був з’їзд реверансом перед Російською Федерацією?

Володимир Бондаренко, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Я хочу сказати, що, ну, Ви ж бачите, що стабільно на цей з’їзд запрошують великих прихильників України, великих симпатиків України: Затуліна, Лужкова, і деяких інших. Вони завжди піклувались тільки про долю України. Але в іншому сенсі я хотів би сказати, що сьогодні те, що там відбулось, це свідчення кризи жанру. У Партії Регіонів сьогодні нема продуктивних ідей для суспільства, ну, з точки зору розвитку економічного, іншого. Нема продуктивних ідей. Тому шукається… Кульки надути НАТО, повісити, там, якісь проблеми підняти, які сьогодні пилом припали. Президент дуже чітко сказав, дійде час, і ми запитаємо у народу України, хочуть вони в НАТО чи ні. І сьогодні ніхто туди не вступає без референдуму.

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире, Ви згадали про народ, і Володимир Гонський, і Олег Бондаренко, Ваш тезка, матимете змогу трошки згодом поставити свої питання, тому що, за всієї поваги, звертаємося до людей на Майдані. Яно, тобі слово. Питання до Володимира Бондаренко, Блок Юлії Тимошенко.

Яна Конотоп, журналіст: Одразу надаю мікрофон панові Михайлу. Він сформулював свої питання. Будь ласка.

Пан Михайло: Да. Я хочу спитати Бондаренка за БЮТ. От, я добре відношусь до Юлії Володимирівни. Але чому вона до сіх пор мовчить за НАТО? Чого вона не каже, що вона хоче? Ми ж неї будемо, президентом... Вона перша людина на президента. І от…

Яна Конотоп, журналіст: Це Ваша особиста думка. Зрозуміло. Позиція БЮТ по НАТО, чому Ви її не чуєте?

Пан Михайло: Да, да, да.

Яна Конотоп, журналіст: Дякую. Пане Василю, будь ласка.

Пан Василь: Добрый день, уважаемая студия. У меня вопрос к Бондаренко Владимиру. Значит, подписано было тремя людьми – Виктором Андреевичем, Тимошенко и Яценюком – заявление вступления в НАТО. У меня такой вопрос. Это является демократия, или это позор для Украины, или предательство для Украины, в том числе и вас же? Вас же тоже предали. Как Вы считаете? И еще, пользуясь случаем, Владимир Бондаренко, вы были у нас на Котельниково…

Яна Конотоп, журналіст: Дякую. Про Котельниково іншим разом, оскільки забудуть просто про Ваше питання. Будь ласка, пану Бондаренко слово.

Володимир Бондаренко, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Ну, на перше питання. Позиція Блоку Юлії Тимошенко висловлена лідером Блоку однозначно: Україна вступить до НАТО або не вступить, в залежності від всеукраїнського референдуму. Цю позицію оприлюднила Юлія Володимирівна, і від неї вона не відступає. Тому тут, я думаю, проблеми не буде. Друге питання - стосовно підпису. Хочу сказати, що підписи, які там поставлені, сама проблема сьогодні пересмикуються свідомо, і нав’язується суспільству думка, що це був вступ до НАТО. Ні. Це було звернення керівників держави, які, до речі, мають певні виконувати функції. Зокрема, Президент має представляти державу, Прем’єр-міністр підписувала там, не маючи заперечення від жодного з міністрів. Хто мені скаже, який міністр Уряду сьогодні проти підпису Юлії Тимошенко? Це саме зробив Спікер. Хоча його там підпис міг бути, міг він і не бути, але він зробив це. Він є керівником, і у нас за традицією, це є гілка влади, і тому він це зробив. Знову ж таки давайте проголосуємо це питання, чи позбавлять його такого права, чи ні. Так от, на сьогоднішній день це був не вступ до НАТО, а звернення про приєднання до плану дій НАТО. Що таке план дій по вступу до НАТО? Це величезний комплекс наведення порядку в судовій системі, в адміністративній системі, і таке інше.

ВЕДУЧИЙ: Там певний комплекс питань є. Але питання було, чому Юлія Тимошенко досі мовчить з питання НАТО?

Володимир Бондаренко, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Ні. Вона не мовчить. Я ще раз казав, в інтерв’ю Юлія Володимирівна заявила ще тоді під час початку цього цієї кризи про те, що Блок Юлії Тимошенко і вона, як Прем’єр-міністр, стоїть на одній позиції: тільки після всеукраїнського референдуму Україна зможе або вступати, або не вступати. А всі інші дії, вони є лише підготовкою. Знаєте, це підготовка до весілля, це ще не є весілля. І все інше. Тобто, немає юридичного факту вступу і не може бути без волі народу.

ВЕДУЧИЙ: А тим часом давайте засватаємо рекламу на «П’ятому каналі» (реклама). Отже, незлим тихим словом згадуємо «Сєвєрськодонецьк-2». Наших глядачів запитуємо: що, на вашу думку, сьогодні болить в Україні: мовне питання, НАТО чи все ж таки рівень життя? Отже, учора під стінами урядового палацу було чимало пікетників. Хтось виступав проти, хтось був за. Були і мітинги також і на підтримку з’їзду. І серед тих, хто стояв на боці делегатів, був Союз лівих сил. Отже, лідера цієї партії, Василя Волгу запрошуємо до слова. А вступним до Вас буде пан Колесніченко.

Телесюжет зі з’їзду у Сєвєродонецьку, Вадим Колесніченко, Партія Регіонів: Ужасающие цифры и факты насильственной украинизации в отношении русскоговорящих граждан Украины звучат тревожным набатом. За 16 лет независимости Украины уничтожено более трех тысяч школ, где дети обучались на русском языке. За это же время государство, проигнорировав свои конституционные международные обязательства, внедрило 43 закона, исключающие из всех сфер жизни русский язык. Разве это не этническая агрессия?

ВЕДУЧИЙ: Отже, і Ваша політична сила також виступає за російську другу державну. То, можливо, ви розшифруєте такі поняття, як «насильственная украинизация в Украине» і як розуміти «етнічна агресія»?

Василь Волга, Союз лівих сил: Ну, в самом начале я хотел бы сказать, что мы выступаем за то, за все, что выгодно Украине. Украине разваливать свои отношения со своими соседями невыгодно. Значит, нужно поддерживать хорошие отношения. Почему? Потому что от хороших отношений с той же Российской Федерацией у меня завтра не будет на 25% меньше газа, у меня будет тепло дома, и у меня будет больше мяса в морозилке. Раз. В принципе, любой национализм, я, вот, об этом говорил, это узколобость и человеконенавистничество. Вы посмотрите на фигуры, которые здесь присутствуют, националистические. В глаза посмотрите этим людям. И вот на эту ухмылку посмотрите. На самом-то деле национализм – это первоисточник, в принципе, любых бед. Даже сейчас, когда у нас в стране происходит, вот, то, о чем говорил сейчас Вадим Колесниченко, говорил очень правильно. Используются те же националисты, они используются совершенно не… Что русские националисты и, там, некоторые проявления, что украинские националисты, они используются совершенно другими государствами для совершенно других целей. Сейчас кому-то стало выгодно использовать русинов. Олег, ты спрашиваешь, почему? А потому что там тоже есть националисты. А вот теперь вам придется побороться с конкурентами националистическими, которые будут разваливать страну. Итак, стране выгодно все, что ее делает богаче, а жителей делает более уверенными в завтрашнем дне. То, что проходило в Северодонецке, я скажу, Михаил Васильевич, я разочарован очень сильно, разочарован. Вот один момент, который не поднимался. Мы говорим о безопасности страны. У нас с вами есть Закон «О национальной безопасности». 7 статья этого закона говорит о том, что необходимо считать национальной, угрозой национальной безопасности. Один из пунктов угрозы национальной безопасности является концентрация сил и войск на территории, боевой техники и войск на территории сопредельных государств. Сейчас, в связи с вступлением ряда государств Варшавского договора в НАТО, происходит повышенная концентрация войск на границе с Украиной. Но с европейской стороны. Почему? Вот, я, например, подавал это предложение в оргкомитет. Ну, мне не дали даже выступить на съезде, поэтому я на съезд не поехал. Было наше представительство. Почему не принято никого решения?.. Слушайте, собралась сила силенная, огромное количество депутатов, в том числе и Верховного Совета, на то, чтобы обратить внимание и Президента, и Кабинета Министров, и армии нашей. Закон расписывает, как нам необходимо действовать в случае возникновения угроз. Раз. Второе - сейчас опять поднимается вопрос языка. Я ничего не услышал там. Ничего не было сказано, Михаил Васильевич. Почему на протяжении… Мы с Кушнаревым подготовили проект закона, базовый, закон о языках. На протяжении полутора лет я сам дрался за то, чтобы была создана коалиция – коалиция антикризисная, потом коалиция национального единства. Почему потом? Сначала Кушнарев ходил с этим проектом, оббивал все пороги, а потом я взял этот законопроект, пошел и ничего не добился. А, тогда была политическая целесообразность. Знаете, то, что сейчас происходит… Почему в конце концов не подняли вопрос федерализма? Почему? Еще один вопрос, который меня действительно очень серьезно волнует – вопрос НАТО. Я услышал в речи Виктора Федоровича о широком сотрудничестве в рамках расширенного диалога. Позиция, вот эта вот трусливая позиция Тимошенко по НАТО, когда она хочет пройти между капельками, для того, чтобы в конце концов сказать, а как будет выгодней, чтоб стать Президентом в конце концов – не имеет не это права. Вы не имеете на это право. И все, что там произошло, знаете, мне это напоминает бунт на коленях, к сожалению. Какие решения приняты? Чем страна изменилась после этого съезда? Ни одного решения, ни одного действия. Еще одно из наших предложений, которое предлагалось оргкомитету, это, используя органы местного самоуправления, создать по типу воскресных школ, финансируя за счет местного бюджета, изучение русской литературы, истории и культуры. Почему этого не было сделано? Нашей совместной литературы, истории и культуры.

ВЕДУЧИЙ: Разом з тим, Ви можете навести приклад «насильственной украинизации»?

Василь Волга, Союз лівих сил: Ну, Тимошенко… Прошу прощения, Тимошенко. Вот я только вернулся из Луганской области, вот я был в двух высших учебных заведениях Луганской области с агитационными мероприятиями. Это был Национальный государственный педагогический университет и Институт культуры города Луганска, в Луганске. В Северодонецке мы встречались, там, с депутатами местных уровней. Вот. И то, что им прохожу… То, о чем говорят в институте культуры, катастрофа. Говорит ректор: вы знаете, ну, от нас требуют, чтоб меня не лишили лицензии – я частный вуз – чтоб меня не лишили лицензии, мне требуют преподавать здесь только на украинском языке, вот такую-то, такую-то часть я должен это делать. У нас не получается. Студенты не понимают. И кроме всего прочего, я не выращу достойных людей, если я буду преподавать «Гайдамаки» Шевченко. Вы читали «Гайдамаки» Шевченко, здесь все присутствующие? Да, читали? Что там самое главное? Я вам скажу. Как Зализняк, козак, убивает двух своих сыновей. О, прошу прощения, Гонта. Да, их двое было там. Правильно, убивает двух своїх, семи и четырнадцати лет, и закапывает их, потому что мать покрестила в католичестве. Вот пожалуйста. Так?

ВЕДУЧИЙ: Вибачте, а як так може ректор вузу в Україні говорити, що він не може виплекати нормальну наукову еліту, якщо буде викладати їм українську літературу?

Василь Волга, Союз лівих сил: Нет. Не в том дело. Дело в том, что…

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Для пропаганди української культури.

Василь Волга, Союз лівих сил: Подождите. Все должно быть сбалансировано. Должно быть представлено все в достаточном количестве. Когда преподается Пушкин, да, когда преподается Пушкин детям, моему сыну, один час внеклассного чтения и «У лукоморья дуб зеленый» на украинском языке – это идиотизм, извините меня. Люди изучают как можно больше языков для того, чтобы можно было как можно шире это все осознать. Вот это вам примеры насильственной украинизации.

ВЕДУЧИЙ: Ну…

Василь Волга, Союз лівих сил: И возвращаясь к съезду, я хочу в конце концов сказать следующее. Да, наше представительство было. Имел выступление член политсовета Толочко Петр Петрович, и мы поддерживаем и говорим о том, что это правильное направление, и двигается Партия Регионов в правильном направлении. Только, Михаил Васильевич, на коленях. Подняться надо и по зубам врезать, и идти нужно до конца. Знаете, я Вам скажу…

ВЕДУЧИЙ: Це Ви до заколоту закликаєте зараз?

Василь Волга, Союз лівих сил: Я призываю к тому, что, знаете, есть вещи, в которые я верю. За эти вещи мой дед дрался, огромное количество людей положили свои головы. Потом впоследствии выстраивалась великая страна, у нас родилась великая культура. И когда сейчас по этому топчутся, то мне кажется, что я буду…

ВЕДУЧИЙ: Це Радянський Союз, чи Україну Ви маєте на увазі – «великая страна родилась»?

Василь Волга, Союз лівих сил: Еще Украине упираться и упираться надо для того, чтоб мы с вами стали великой страной. А то, что я называю сейчас великой страной, я говорю о единении народов: русского, белорусского и украинского народов.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Империя, империя.

ВЕДУЧИЙ: Зубр. Зрозуміло. Я буду, я, мабуть, буду правий, коли почну від Олега Тягнибока, а потім Вам, пане Михайле.

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Дякую Вам, пане Павле. Пане Василю, Ви знаєте, я вражений. І побажання. Ви дійсно на голову вище зараз виступили, як пан Чечетов. І я абсолютно можу погодитися з вашою тезою, що цей з’їзд розчарував. І Союз лівих сил, який Ви представляєте, сьогодні має унікальну можливість перебрати функцію, скажімо, Партії Регіонів представляти тут російські інтереси. От є представник Кремля. Ви чудово зараз виступили. Ви маєте всі шанси. І в мене запитання до Вас. От подивіться. На цьому з’їзді обговорювалися питання про спільне святкування Полтавської битви, 300-ліття. От в мене 10 гривень – це є українська валюта, конвертована, правда. Це є гроші, які є, скажімо, одним з атрибутів української державності. Тут намальований хто? Гетьман Мазепа. І Ви хочете разом з Росією святкувати і принижувати того, хто намальований на десятигривневій купюрі?

ВЕДУЧИЙ: Пане Олеже, я вам скажу, що я уважно…

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: І запитання…

ВЕДУЧИЙ: Я уважно по Мазепі слухав з’їзд.

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: І запитання…

ВЕДУЧИЙ: Так от від пана Затуліна ми почули, що Петро І спеціально підмовив Мазепу, щоб той зрадив військо.

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Ага. І запитання до пана Василя в мене таке. Пане Василю, так що, Ви хочете, щоб тут, на десятигривневій українській купюрі був Петро І чи, може, Мєньшиков? Дякую за відповідь.

Василь Волга, Союз лівих сил: Дякую. Перове - как православный человек я не могу иметь ничего общего с человеком, отлученным от церкви. Раз. Мазепа отлучен от церкви. И то, что ваша националистическая камарилья нарисовала этих денег, ну, это ваше дело. Мы придем к власти, перерисуем. Первое. Второе.

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Нацоналісти ще не були при владі.

Василь Волга, Союз лівих сил: Вы уже нарисовались, вы дорисовались до того, что в конечном итоге.

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: І ці гроші були зроблені, пане Василю, задовго до того, як націоналісти ще прийдуть до влади.

Василь Волга, Союз лівих сил: В конечном итоге, на купюре в 500 гривень есть надпись: «Неравное всем равенство». Это тоже украинская купюра. И это сделали тоже те товарищи, которые сейчас находятся наверху. Кто бы это не был. На деньгах моего государства масонский знак и надпись: «неравное всем равенство». И вот что важное необходимо в данной ситуации сказать. Существует ли противоречие в Украине по этнокультурным признакам? Конечно. Слепой этого не заметит. То, что они существуют, – это факт. Это, к сожалению, к большому, это связано с историей формирования украинских и территорий, и этноса. У нас очень непростая история, как мы создавали Украину, как это в конце концов получилось. Но для того, чтоб Украину…

ВЕДУЧИЙ: Про це ми трошки згодом поговоримо.

Василь Волга, Союз лівих сил: Но для того, чтоб Украину строить дальше, сконцентрировать все свое внимание необходимо на экономических вопросах. А то, что сейчас начинается… Вы знаете, у меня опять запахло выборами в воздухе. С одной стороны одни кричат о том, что давайте мы будем воевать с этой частью страны, другие кричат – давайте мы будем воевать с этой частью страны. Вот тогда, когда…

ВЕДУЧИЙ: Ми вже почули від депутатів, що виборів не буде, всі вже домовилися. У вівторок будуть розблоковувати вже Раду.

Василь Волга, Союз лівих сил: Ну, дал бы Господь, чтоб это произошло и произошло на длительное время.

ВЕДУЧИЙ: Пане Михайло, щодо бунту на колінах. От Вам не соромно після таких слів?

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Да-да. Вот я. Нет-нет. У меня вопрос. Ну, не надо, так сказать, вести, вы ж... Я уже когда был, вопросы задавали. Теперь у меня вопрос конкретный. Вот я хочу свою… Я очень уважаю коллегу. Вы у меня такой вопрос. Вот, у меня такой вопрос. Смотрите, вот, сейчас говорят о плане действий по членству в НАТО.

Василь Волга, Союз лівих сил: Так.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: И примерно говорят, что, та это ничего не значит. Ну? для простых людей, Вы согласны со мной, это примерно так: вот мы стоим на развилке, можно пойти направо, идти, идти, идти – большие ворота, написано: НАТО; а можно и пойти в эту сторону, тоже можно идти, идти, идти, идти, доходим до ворот, на воротах – вывеска «внеблоковый статус». Так вот сейчас трое человек взяли и пошли по этой дороге. И пошли уже, и повели страну. Говорят, это еще ничего не значит. А когда дойдут до ворот, говорят, спросят.

ВЕДУЧИЙ: Питання Ваше в чому?

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Я вопрос спрашиваю. Та, так можно с таким же успехом пойти в эту сторону. Идти, идти, идти до тех ворот, где написано уже «внеблоковый статус».

ВЕДУЧИЙ: Пане Михайло, я Вас поверну.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: У меня вопрос. Скажите…

ВЕДУЧИЙ: Питання було про нульовий коефіцієнт корисної дії цього з’їзду.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Вопрос конкретный: присоединение к плану действий по членству в НАТО. Это первый шаг в НАТО. То есть, Тимошенко, поддерживая план действий по членству в НАТО, они тем самым говорит о том, за то, что она в НАТО, и просто оболванивают народ, или нет?

Василь Волга, Союз лівих сил: Совершенно верно. Мало того. Ну, вот опять-таки по НАТО. То, что… Здесь наши с вами позиции абсолютно совпадают. И именно поэтому представительство Союза левых сил было на съезде в Северодонецке. То, с чем мы пришли, и то, чего мы ожидали, ожидала вся страна, весь центр и юго-восток страны, промышленный центр, юго-восток страны ожидали от съезда просто чуть-чуть большего. Да, без сомнения, Тимошенко точно также, не получив мандата от народа, тянет Украину в НАТО. Это без сомнения. Но вы понимаете, когда выступает Премьер-министр, лидер вашей партии, и говорит о каком-то… Для меня эти слова…

ВЕДУЧИЙ: Опозиційний Прем’єр-міністр, так, Ви маєте на увазі?

Василь Волга, Союз лівих сил: Да. Бувший, экс-премьер-министр, прошу прощения, выступает и говорит о каком-то расширенном диалоге, вот этого я не понимаю. Вместо того, чтобы сказать – мы будем вести активную разъяснительную кампанию – что такое НАТО. Вместо того, чтобы показать все угрозы, которые возникают сразу же по вступлении Украины в НАТО. Эти угрозы катастрофичны. Они имеют серьезнейшие и военные аспекты, они также имеют серьезнейшие и экономические аспекты. Вот, ну, почему не принято этого решения? Как-то очень стыдливо приняли решение и сказали о том – вы знаете, мы мы будем стоять за референдум. Да агитировать и объяснять людям надо, что это такое.

ВЕДУЧИЙ: Ми гаємо час.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Буквально секунду. Вы знаете, действительно, и Правительство, и Президент, и Верховная Рада пока не ведут разъяснительной работы. Надо спасибо сказать американцам. Бомбежки в Югославии, ситуация в Косово. Америка уже хорошо рассказывает, что такое НАТО. Спасибо, хоть американцы подсказывают, что такое НАТО.

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире, прошу, Ваше питання.

Володимир Бондаренко, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Моє питання таке. Сьогодні, дійсно, в Сіверськодонецьку могли би бути розглянуті набагато більш актуальніші питання для України. Наприклад, я би запитав пана Затуліна, чи дасть коли-небудь Росія взагалі інформацію про те, що вони там розлили в Азовському морі, що сьогодні десятки кілометрів берега забруднені. Вони же до цього часу не дали ніяких свідчень про те, що там.

ВЕДУЧИЙ: Питання до пана Волги.

Володимир Бондаренко, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Так от. Я кажу, це актуальне питання. Для мене актуальне питання, яким газом надували ці кульки, російським? Можливо, він пішов тоді, ото нам кажуть, що ми викрали його для надування кульок у Верховній Раді, і так далі. Тобто, господарчі питання міждержавних стосунків набагато важливіші. А Ви, я бачу, пане Василь, кажете, що ненавидите українську мову, коли нею перекладають Пушкіна. То боріться тоді і з англійською, він теж перекладений. І німецькою перекладений, і іспанською перекладений. Виступайте проти цього перекладу, хай Пушкіна читають в оригіналі. Чому ви заперечуєте праву української мови функціонувати в творах, які створені не українцями?

ВЕДУЧИЙ: Чому, пане Василю?

Василь Волга, Союз лівих сил: Пане Володимир, я вам скажу.

ВЕДУЧИЙ: Тридцять секунд.

Василь Волга, Союз лівих сил: Я не ненавиджу Україну. Я зараз намагаюсь зробити все задля того, щоб ви і такі, як ви, її не розвалили. А в той спосіб, в який ви рухаєтесь, в той спосіб, в який рухається Олег Тягнибок, розпалюючи ненависть між народами, які населяють Україну, ви її валите, валите. І я говорю про те, що, послухайте, чим далі і чим сильніше ви зараз будете тиснути цю пружину на Схід, чим сильніше ви будете давити всі прояви етнокультурні, які є зараз на Сході та на Півдні України, тим сильніше буде вибух.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пане Василю, Олег Бондаренко, прошу питання. Стисло. Стисле питання, стисла відповідь.

Олег Бондаренко, директор російсько-українського інформаційного центру: Очевидно, что для развития, нормального развития российско-украинских отношений необходимо одинаково хорошо развивать и украинскую культуру в России...

ВЕДУЧИЙ: Питання в чому?

Олег Бондаренко, директор російсько-українського інформаційного центру: …и российскую, русскую культуру в Украине. Василий Александрович, как Вы думаете, почему Украина не финансирует свои библиотеки украинские, свои украинские школы за границей? Почему правительство Москвы вынуждено за счет налогоплательщиков москвичей финансировать украинскую библиотеку в Москве?

ВЕДУЧИЙ: Знищити бібліотеку української преси.

Олег Бондаренко, директор російсько-українського інформаційного центру: Да. Ту самую, по поводу которой был скандал. Когда Украина наконец сможет финансировать свои библиотеки и свои школі?

ВЕДУЧИЙ: Українські лоббі у світі. Зрозуміло. Дуже стисло. Прошу, пане Василь.

Василь Волга, Союз лівих сил: Да потому что, очень правильный вопрос, очень сильный вопрос. Я думаю, ответ на этот вопрос известен. Потому что здесь воруют слишком много для того… А при этом говорят, защищают, любят Украину до невозможности. Любят и защищают только для того, чтобы забить людям головы, спрятать самый главный вопрос. Вы знаете, сегодня самый главный вопрос в Украине – это количество заработной платы в себестоимости украинского угля. Вот, и вот до тех пор, пока этот вопрос, сколько у нас в холодильниках мяса. Детям идти в школу первого сентября. А сколько стоит костюмчик на этого ребенка, чтобы его одеть. Вот до тех пор, пока вот эти самые главные вопросы не будут подниматься…

ВЕДУЧИЙ: П’ятнадцять секунд Ваше питання, тому що… Пан Василь, давайте, щоб ми вклались.

Василь Волга, Союз лівих сил: Пока мы не будем бить свою этническую коррупцию, которая здесь развернулась, это не будет финансироваться.

ВЕДУЧИЙ: Прошу дуже стисло, пане Володимире.

Володимир Гонський, політолог: Я не знаю, чи я націоналіст, хоча дуже не люблю, коли мою державу і мою мову ображають і ображають тих людей, хто боряться за Україну.

Василь Волга, Союз лівих сил: Ще раз, бо я пропустив. Тут пане Бондаренко дуже голосно…

Володимир Гонський, політолог: Я кажу, я, мабуть, не націоналіст, хоча не знаю, але, будь ласка, не ображайте людей, які по-інакшому бачать ситуацію.

Василь Волга, Союз лівих сил: В чому, кого я образив? А, ну, скажіть мені. Що саме Ви побачили в моїх словах образу по відношенню до українців?

Володимир Гонський, політолог: Ви знаєте, недавно подібне виступав Жириновський, коли називав, от, подивіться на ті дебільні морди, і так далі. Ви щось подібне сказали. Я не маю, не знаю цих людей, але…

Василь Волга, Союз лівих сил: У Вас із слухом все гаразд?

Володимир Гонський, політолог: У мене все нормально.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Обмін репліками відбувся. А зараз долучаємо наших громадян, які уважно слідкували за нашою дискусією. Яно, слово тобі і твоїм співрозмовникам.

Яна Конотоп, журналіст: Одразу слово передаю пані Марії. Будь ласка, максимально стисло, по суті.

Пані Марія: Пане Василь, Ви з мого сусіднього села, як Вам не стидно таке говорити про Україну? Да Вас учили найлучші вчителі Вишевицької школи, не тільки району, а всієї області. А Ви оце таке говорите за Україну? Стид і позор. Закувати такого лідера в кайдани.

Яна Конотоп, журналіст: Зрозуміло. Пан Миколо, будь ласка. Пан Микола тут. Ваше питання бажано все ж таки.

Пан Микола: У мене питання таке. Якщо вважати, що американці, значить, великі націоналісти, а вони є націоналістами великими, що вони зовсім неадекватні люди, то у мене запитання до пана Василя Волги. Ви розумієте, що таке націоналізм і що таке шовінізм? Ви, мабуть, щось путаєте. Або Ви в школі погано вчили історію.

Яна Конотоп, журналіст: Дякую. Пане Миколо, будь ласка.

Пан Микола: Я приєднуюся до пана Володимира Гонського, що так, ненавидіти свою, до цієї жіночки, що поруч, землячки його, що так ненавидіти свою Україну, і говорити, як ви кричали на цьому з’їзді Сіверськодонецьку, де Затулін, антиукраїнець, яскравий антиукраїнець, піднімалась та вся маса, і «Росія!» кричати. Це ганьба таким землякам, як оцієї жінки. Волга, дійсно, чомусь…

Яна Конотоп, журналіст: Питання, питання є?

Пан Микола: Є питання. Націоналізм – це любов до своєї матері, до своєї землі, до своєї культури, до своєї релігії, до свого всього рідного, а не фашизм, нацизм. Не путайте з комуністичними догмами.

Яна Конотоп, журналіст: Зрозуміло. Дякую. Пані Надія, будь ласка. Питання. Питання, якщо є.

Пані Надія: Да. Господин Волга, на мое поколение Вы производите впечатление сытого и довольного сноба, которому Украина просто безралична. Что Вы здесь делаете, скажите?

Яна Конотоп, журналіст: Дякую. Такі питання маємо. Пане Василю, будь ласка.

Василь Волга, Союз лівих сил: С какого начинать?

ВЕДУЧИЙ: Ну давайте, плутанина між націоналізмом і шовінізмом.

Василь Волга, Союз лівих сил: Давайте. Я вам скажу. Знаете, особенно если вот товарищ, который об этом говорил, учили, кстати, меня, как вот сказала женщина, лучшие учителя Житомирщины, да. Там, вот, если этот товарищ читал хоть что-то из Дмитрия Донцова, мне было бы интересно, что он понимает под национализмом и разделяет ли он национализм и патриотизм? Мне очень интересно десять принципов националиста Михновского. Вот я вам скажу, десятый звучит следующим образом: ніколи не бери собі за жінку ні польку, ні жидівку, ані – кого ще – росіянку. Правильно? У мене жінка росіянка. Ніколи не бери собі за жінку ні польку, ні жидівку, ні росіянку, щоб діти твої не стали тобі ворогами. Вот это вот, дорогие друзья, истинный национализм. Вы за это? А я вам говорю за патриотизм. Так вот патриотизм – это как раз-таки он измеряется не знанием или незнанием языков, а способностью гражданина отдать жизнь за свою Родину, когда осуществляется на нее агрессия. Вот за это я выступаю.

ВЕДУЧИЙ: Василь Волга, Союз лівих сил, дякуємо Вам за ваш виступ. Нагадуємо наш інтерактив: що сьогодні болить Україні: мовне питання, НАТО чи рівень життя? Дізнаємося відповіді вже за кілька хвилин (реклама). Отже, місце і вплив всеукраїнського з’їзду депутатів усіх рівнів проговорюємо на «Майдані». Нагадую наше інтерактивне опитування: що, на вашу думку, сьогодні болить Україні: мовне питання, НАТО або все ж таки рівень життя? І просимо до слова також Олега Тягнибока, Всеукраїнське об’єднання «Свобода». А передмовою до вашого виступу буде від Петра Толочка, який, до речі, в п’ятірці Союзу лівих сил.

Телесюжет зі з’їзду у Сєвєродонецьку, Петро Толочко, історик: Вы знаете, беда еще есть одна. Оказывается, нашим национал-патриотам, нашим «оранжевым» не нравится не только русский язык, которым разговаривают сегодня 8,5 миллионов этнических русских в Украине, которые не пришли в Украину, это Украина пришла к ним. Это они живут на территории бывшей Донецкой, Криворожской республики, которую дедушка Ленин прирезал к Украине.

ВЕДУЧИЙ: Давайте проведемо паралель між десятью гривнями, «дедушкой Лениным» і тим, що відбувалося вчора в Сєвєродонецьку.

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Власне, тут дехто пробував образити великого генія українського – Тараса Шевченка. Я розумію, чому. Тому що Шевченко про таких, і як от в Сєвєроднецьку, і декого, тих, хто тут зараз присутній, дуже влучно говорив – раби, подножки, грязь Москвы. Так от, що відбулося в Сіверськодонецьку. Це не був перший з’їзд, де чітко, конкретно говорили про сепаратизм, де говорили про пісуари в Південно-Східній українській республіки, де говорили про порушення територіальної цілісності української держави. Це був такий собі гуманітарний сепаратизм. Вони взяли на озброєння нібито гуманітарні проблеми: українську мову і порушення його конституційного статусу статті 10; вони почали говорити про українську церкву, про укріплення московської церкви на території України, і жорстко критикували питання єдності Української Православної церкви помісної з центром в Києві; вони намагалися перекрутити історію. І, власне, ті архіви, які сьогодні вже викладає СБУ, стосовно того самої боротьби УПА чи, в першу чергу, Голодомору і жертв, вони, власне, намагалися перекрутити в такому собі змісті радянофільському чи москвофільському змісті. Вони намагалися зробити все для того, щоб якби загострити на гуманітарній сфері. І я дуже хвилююся, що, через те, що немає реакції влади, на превеликий жаль, може статися те, про що говорив оцей добродій Толочко. Зверніть увагу, 90 років тому назад так само були такі самі з’їзди рад. До речі, в Харкові. І так само тоді були резолюції, приймалися стосовно створення тієї ж Донецько-Криворіжської республіки, Одеської республіки, Таврійської республіки. Це чому? Тому що Кремль завжди був зацікавлений в тому, щоб контролювати Україну, завжди був зацікавлений в тому, щоб та ситуація була проросійською, а не проукраїнською. І, до речі, я би говорив зараз, що ті події, які відбуваються, відбулися в Сіверськодонецьку, і ото нагнітання сепаратизму, вони дуже гостро пов’язані з європейськими подіями. Скажімо, в Косово. Ну, я не думаю, що мене хтось може запідозрити в любові до сербів, чи, скажімо, в їхньому москвофільському такому прагненні. До речі, Москва показала, що ви можете нас любити, але все одно вставила сербів. Але я не можу зрозуміти, чому європейське співтовариство починає визнавати якихось косоварів, які, фактично, є тими ж самими албанцями, які прийшли на ісконні сербські землі. А від косоварів до пісуарів один крок, товариство. І нам про це потрібно пам’ятати. Отже, загроза полягає в тому, що Україна сьогодні не має чіткої зовнішньої політики. Власне, теперішня влада, як тут говорилося «помаранчева» влада, вона між собою гризеться. І, на превеликий жаль, назовні вона не може показати якби єдиного напрямку. До речі, через те завтра Росія може нам створити проблеми з газом. Тому що їдуть в Москву без єдиної якоїсь своєї позиції. Україна, на превеликий жаль, не має відповідної зовнішньої стратегії ні по відношенню до Європи, ні по відношенню до Росії. Мене принижує, як українця, коли кожен новий український Прем’єр чи Президент, отак склавши лапки, біжить зразу в Кремль, в Москву, падає на коліна. А Затулін, який приїжджає в Сіверськодонецьк, з такою зневагою про це говорить. Мене це теж ображає. Я можу критикувати свого Президента. Але я не можу допустити того, щоб хтось приїжджав, та ще й той, хто ще недавно був персоною нон-грата, і знущався з таких речей. В Україні має бути прийнятий закон про боротьбу з українофобією. І оце буде вихід з такої ситуації.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Почуємо, що скаже пан Михайло Чечетов на це.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Ну, вопрос такой. Вот, скажите, почему Виктор Янукович, понимая и борясь за единство страны, за единство Украины, понимая, что у нас Крым может быть потенциальным вторым Косовом, он твердо и жестко сказал, власть должна не прятать как страус голову в песок.

ВЕДУЧИЙ: Питання. Питання до пана Тягнибока в чому?

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: И заявить на весь мир, что мы Косово не признаем. Почему Ющенко и Тимошенко боятся стать на защиту единства Украины и не признают Косово, не признают Косово? Так, вроде бы и признают, и не признают. Что, они не хотят единства страны?

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Пане Чечетов, а я тут до чого? Ви звертайте то запитання Ющенкові.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Я не вижу, что Вы истинный патриот.

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Я Вам відповім, пане Чечетов.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Вы истинный патриот Вот почему они спрятали голову в песок? Ющенко и Тимошенко?

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Я вважаю, що Косово признавати не можна.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Не можна, а почему..?

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: У зв’язку з тим, що ми будемо мати проблєму з Кримом і проблему із Закарпаттям.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Правильно, правильно.

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: І у зв’язку з тим, що Косово – це є сербська земля.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Правильно.

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: А держави повинні будуватися за етнічним признаком, а не за признаком регіонів.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Правильно. Поэтому и Янукович, как и Вы, как бы, как патриоты вместе с вами смотрим на одно.

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Не надо. Не надо, не надо, не надо.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Но почему Ющенко и Тимошенко не хотят быть патриотами страны.

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Не надо, не надо.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: И не заявят, что нельзя признавать Косово. Они что, хотят развала Украины? Я не могу понять.

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Ви, пане Чечетов…

ВЕДУЧИЙ: Знайшли точки дотику – Тягнибок і Янукович.

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Ви, пане Чечетов… Ви, пане Чечетов є дуже добрим адвокатом Януковича і команди, і, очевидно, через то вони вас там так шанують. Але будьте добрі, давайте поставим всі крапки над «і». Я проти подібних виходок Януковича і його команди в Сіверськодонецьку, в українському Парламенті. Але я так само проти виступаю багатьох речей, які робить сьогоднішня влада, сьогоднішній Уряд, сьогоднішній Президент.

ВЕДУЧИЙ: Володимир Бондаренко.

Володимир Бондаренко, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Я ще раз хочу повернуться до маленького питання. От я ніколи не можу зрозуміти, ну, адекватність наших стосунків з Росією, коли зневага іде до держави, до народу, до її території, до її морів, які загаджені, вибачте, чимось. Чи не вважаєте ви, що питання номер один для того, щоб далі продовжити діалог, скажіть, що ви там розлили, сотні тонн? Нам до цього часу ніхто не каже. І сьогодні дивлюсь в Інтернеті і на телевізорі, показують сто кілометрів пляма з’явилась нова.

ВЕДУЧИЙ: Зараз пан Тягнибок скаже: а я тут до чого?

Володимир Бондаренко, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Ні-ні-ні. Ні, я до того, я до того. Я питаю, а чи не вважаєте Ви, що отам треба було би задати це питання? Нашим друзям із Росії, які прибули, Затуліну, хай би він продемонстрував своє ставлення. Чому це не задав Янукович, як керівник тіньового уряду? Я думаю, що уряд України і МЗС України добре…

ВЕДУЧИЙ: В контексті вчорашнього з’їзду. Дякую. Прошу.

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Пане Володимире, ось я солідарний з Вами. Я думаю, що я вловив контекст Вашого запитання. Треба бути гоноровим. Треба мати свою позицію. Треба на міжнародному рівні відстоювати своє. Україна сьогодні того не робить. І Росія користається слабкістю внутрішньої влади всередині України. А тільки тоді, коли Україна реально своєю владою зможе захищати свої національні інтереси з високо піднятою головою, ніхто не насмілиться після того лити нам в наші моря всяку гадість.

ВЕДУЧИЙ: Василь Волга.

Василь Волга, Союз лівих сил: Да. Олег, у меня к Вам вопрос такого характера. Ну, то, что Вы прекрасно разбираетесь в сантехнике, я понял.

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Не тільки.

Василь Волга, Союз лівих сил: Да. Ну, вот как раз из другой части этот вопрос. Ну, я думаю, что в конце концов мы имели с Вами не один разговор подобного характера. Не признавать то, что Украина различна – Западная, Юго-восточная – это значит не видеть явных вещей. Две недели назад Александр Драр написал интересную вещь в одной из известных немецких газет о том, что Украина неизбежно будет расколота, но лучше Украине расколоться сейчас по чехословацкому варианту, нежели по югославскому, учитывая то, что НАТО уже очень глубоко интегрировано в Украину, и может также вмешаться, как вмешалась в Югославию.

ВЕДУЧИЙ: І питання Ваше в чому?

Василь Волга, Союз лівих сил: Напомню, на Югославию было сброшено 10 тысяч крылатых ракет НАТО. Вопрос: по Вашему мнению, я хочу это узнать и услышать, чувствуете Вы этот раскол? И есть ли у Вас реальный механизм, то есть, реальное предложение, коим образом можно сохранить Украину в границах 1991-го года?

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Україна – єдина, унітарна держава. Я навіть в своєму лексиконі такого слова, як «розкол», по відношенню до моєї країни і…

Василь Волга, Союз лівих сил: Понятно.

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: І, можливо, до вашої країни, навіть не визнаю.

Василь Волга, Союз лівих сил: Олег…

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: І я не хочу про це говорити. Ви своїми діями якраз говорите саме про це. Ви зневажаєте Шевченка, ви зневажаєте українську мову, ви зневажаєте українську культуру, і ви це демонстративно показуєте. Трагедія України сьогодні, на превеликий жаль, що Україна ще може терпіти таких політиків. Так от ми, українські націоналісти, які вважають, що Україна має бути єдиною і неподільною, зробимо все для того, щоб саме так воно і було. Що і записано в програмі захисту українців Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

ВЕДУЧИЙ: Рухаємося далі. Володимир Гонський. Прошу ваше питання до пана Тягнибока.

Володимир Гонський, політолог: Пане Олеже. Ну, діяльність і риторика, власне, таких осіб, як, відверто агентурних, як Волга, як от заяви нашого історика…

ВЕДУЧИЙ: Питання. Ближче до питання.

Володимир Гонський, політолог: Чи не є це наслідком, предмету такого «воинственного невежества и украинофобии», зокрема, і через бездарну діяльність не тільки нашої влади, але й багатьох наших націоналістів, які досить бездарно ведуть таку от роботу просто просвітницьку на всіх теренах нашої України? Тому що саме на Східній Україні зародився націоналізм, тому що саме Східна Україна є найбільш етнічно українська, монолітна, пане Волга. Ну, принаймні до війни, до Голодомору. Це треба знати і не..

ВЕДУЧИЙ: Питання до Тягнибока чітко сформулюйте.

Володимир Гонський, політолог: Як ваша, що ви зробили, і чи Ви відчуваєте і свою вину, як наіоналіста? Чому у нас таке «воинствующее невежество» в Україні щодо нашої історії, мови, і так далі?

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Ну, даруйте мені, будь ласка, Ви трошки якби, скажімо, перекривляєте поняття націоналізму, поняття націонал-демократії, і того подібного. Я і політична сила, яку я представляю, робить все для того, щоб популяризувати наші ідеї і здобувати відповідні голоси, щоб ці голоси щоб ці голоси потім служили тому, щоб ми прийшли до влади. Влада нам потрібна як інструмент побудови того суспільства і тої держави, про ми мріємо і мріяли наші предки, наші діди і батьки. Для того, щоб господиня зварила борщ, їй потрібні буряки, правда, картопля, морква і капуста. Для того, щоб політик міг зробити щось, йому потрібна влада. Я борюся за цю владу, щоб її використати для цього. Просвітницько? Звичайно, ми це робимо. І через книжки, і через агітацію, і через поїздки. Я дуже часто буваю в Східній Україні, зокрема, і в Луганській області. Де пан Волга так само дуже часто буває.

ВЕДУЧИЙ: Малося на увазі решта інших націонал-патріотів. Чому у них нічого не виходить?

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Але інша справа, інша справа про те, що ви говорите, чому допустили до того, що на сімнадцятому році незалежності… Чуєте? Вони розказують. Сімнадцять років незалежності, а вони ще мову не знаємо. А дайте нам часу. Скільки вам ще часу треба для того?! От, поясність мені, будь ласка. В мене троє дітей. І я знаю достеменно, якщо дитину не виховаєш змалечку, вона тобі потім сяде на карка, правда, і буде робити збитки. Треба виховувати змалечку.

Василь Волга, Союз лівих сил: О, правильно. Нагаечку. Нагаечку дать, чтоб народ воспитывать, нет?

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: І політиків треба виховувати змалечку і карати тих, карати тих, які виступають проти своєї матері, проти України.

ВЕДУЧИЙ: Олег Бондаренко, директор російсько-українського інформаційного центру.

Олег Бондаренко, директор російсько-українського інформаційного центру: Господин Тягныбок, я тут понял, что вы тут Шевченко читали. Да? А тогда Вы, конечно, могли бы процитировать его личные дневники, написанные на русском языке. Это к слову. А вопрос состоит в том, что, вот, Вы, как националист, я так понимаю, пытаетесь любить свой народ. Ну, почему же Вы тогда поднимаете такие популистские темы, абсолютно на самом деле десятые, двадцатые? Почему Вы не занимаетесь реальными проблемами, проблемами развития украинского бизнеса, проблемами развития украинской экономики? Где Ваша политическая сила?

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Ой, пане Бондаренко, ну, Ви ніби така розумна людина, вчена людина, в окулярах так виглядаєте. Але Ви, напевно, навіть не читали програми захисту українців, Ви навіть не слідкували, і не слідкуєте, очевидно, за моєю політичною діяльністю і за діяльністю Всеукраїнського об’єднання «Свобода». Якщо б Ви це робили, Ви б, напевно, знали, що зовсім нещодавно Всеукраїнське об’єднання «Свобода» запропонувала свій вихід з енергетичної кризи, запропонувала свою програму: карбамід в обмін на скраплений газ. Чому Ви про це, от, в контексті завтрашнього дня? Чому Ви якби акцентуєте на іншому? Я не намагаюся любити, я люблю свою державу. А щодо Шевченка, так, Шевченко був високоосвіченою людиною, і він писав різними мовами. Але ніхто не заперечить проти того, що Шевченко є великим українцем. Дякую.

ВЕДУЧИЙ: Олександр Гилюк, громадська організація «Думай». Ваше питання, прошу.

Олександр Гилюк, громадська організація «Думай»: Є таке питання. Ось нещодавно, з першого числа Юлія Тимошенко прийняла, в принципі, таку, таке рішення про ліквідацію «УкрГазЕнерго» та його корупційних схем. Як, в принципі, ваша партія ставиться до цього? Ваше об’єднання?

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Ви знаєте, коли декілька років тому назад в українському Парламенті стояло питання «РосУкрЕнегро», це був січень 2006 року, наскільки я пригадую. І тоді був Прем’єр-міністром Юрій Єхануров. Власне, я був чи не єдиний депутат позафракційний, який проголосував проти «РосУкрЕнерго». До честі і до справедливості Блок Юлії Тимошенко так само практично в повному складі голосував. Що цікаво. Що тодішня, скажімо, влада в особі Єханурова і «Нашої України», вони шалену критику вкинули в тому числі і на мене. Як посмів це зробити, як посмів зачепити Єханурова і «РосУкрЕнерго». А тепер, коли пройшло три роки часу, і коли для всіх виставлені документи, що це були мільярдні борги, і для України, що це просто структура, де відмиваються гроші російського і колишнього українського президента. Мені цікаво, хто буде нести відповідальність за такі речі. А щодо позиції пані Тимошенко. Я за те, щоб ліквідувати «РосУкрЕнерго». Але я дуже проти, щоб пішла підміна, знаєте, понять, і замість «РосУкрЕнерго» появилася, ну, якась, там, ну, скажімо, «Ітера» або ще якась там інша структура. Давайте побачимо, як це буде виглядати пізніше.

ВЕДУЧИЙ: А давайте побачимо…

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Треба думати про національні інтереси.

ВЕДУЧИЙ: Давайте побачимо, що, і почуємо, що нам скажуть люди з Майдану. Вони також мають свої запитання до Олега Тягнибока, Всеукраїнське об’єднання «Свобода». Яно, слово тобі і слово твоїм співрозмовникам.

Яна Конотоп, журналіст: Отже, за підсумками з’їзду у Сіверському Донецьку мають питання до пана Олега. Пан Георгій, будь ласка.

Пан Геогрій: В мене питання до пана Олега Тягнибока. Чи можна вважати сьогодні Україну незалежною, суверенною, самостійною європейською державою, коли по Україні вільно колонами розгулують молодики напіввоєнизовані під російськими прапорами, коли в Верховній Раді ходять депутат з значками невстановленого зразка, коли не визнається Голодомор 33-го року, коли порушуються права, блокуються порти кримські? Де українського козацтва сьогодні немає. А ті козаки, які видають себе за козаків, хоча невідомо, звідки їх навезли, ходять під московськими прапорами? Коли…

Яна Конотоп, журналіст: Зрозуміло. Чи можна вважати, будь ласка, у нас мало часу, тому, з Вашого дозволу, передамо слово ще пану Михайлу. Питання Ваше зрозуміло. Чи можна нас вважати європейською розвинутою країною з отих умов, які Ви перелічили. Пан Михайле, будь ласка.

Пан Михайло: Так. Мене также інтересує таке питання. От б’ють в націоналізм, щось страшне, пугало від Чечетова, від Волги. І ось остальних, которих, пана Затуліна. Націоналізм, націоналізм, страшне-страшне таке, аж шовінізм російський. До сіх пор корні держить так. Чому за шовінізм ніхто нічого не каже? Більше того українофобія, коли приїжджає пан Затулін, і мого Президента, за которого я голосував, і мій народ, каже, в нього криша поїхала. А до сих пор правительство і то мовчок за це діло. І всі даже нічого. Щоб це… Куда, в любу країну приїдь і скажи – криша поїхала от…

Респондент8 Зрозуміло Ваше питання. Пану Тягнибоку доведеться відповідати на ці питання, хоча, напевно, не до нього вони адресовані. Будь ласка.

ВЕДУЧИЙ: Дякуємо.

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Дякую, шановний Майдан. Дозвольте, пане Павле, дозвольте відповісти.

ВЕДУЧИЙ: Прошу, прошу.

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Ну, щодо першого запитання. Я абсолютно солідарний з тим паном, який його задавав, щодо переліку тих безчинств і тої ганьби, яка зараз відбувається в Україні. Відповім коротко. Україна є українською державою за формою. Але Україна, на превеликий жаль, сьогодні не є українською за змістом. І тільки патріотична влада зможе таку ситуацію змінити. Щодо другого запитання, я в своєму виступі вже говорив. Мене принижує, коли та людина, яка має бути персоною нон-грата, товариш Затулін, дозволяє собі сюди приїжджати, знущаючись з усіх державних інституцій, і кидати такі собі репліки. Я тільки на мить собі уявляю, якби якийсь український політик приїхав в переддень російських виборів… До речі, щось в мене така підозра, що цей з’їзд в Сіверськдонецьку, якби, такий подаруночок Путіну від Медвєдєва. От, 1 березня напередодні виборів. Знаєте, вже агітувати ніби не можна. Але ж в новинах іде, як тут в Україні всі підтримують. Так ось я би хотів сказати, що в тій ситуації Україна повинна себе поважати. В тій ситуації Україна повинна таким особам, як Затулін, висловлювати дійсно своє «фе». І державне міністерство закордонних справ, те, що воно мовчить, це тільки теж принижує нас, українців. І те, про що я не встиг сказати. Я собі тільки уявляю, коли якийсь український політик міг би щось подібне сказати в Москві. Ви собі уявляєте крик і ґвалт, який би зчинився? Поважаймо себе, любімо себе, шануймо себе, і тільки тоді будемо багатими, потужними і сильними. І в тому числі матеріально.

ВЕДУЧИЙ: Час підбивати підсумки, панове. Ми питали наших глядачів: що сьогодні болить Україні. І скажу вам такі цифри. Мовне питання вважають, що болить Україні 20% з тих, хто зателефонував; 8% вважає, що болить Україні НАТО; і 72% вважають, що Україні болить рівень життя. Будь ласка, по тридцять секунд прокоментуйте такі дані. Прошу.

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Абсолютно природні результати голосування. Звичайно, кожну людину болить те, з чим вона зтикається кожного разу. Інша справа, що питання були не зовсім коректно сформульовані. Я би, наприклад, відповів на мовне питання – так, і на рівень життя – так.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Михайло Чечетов, будь ласка.

Михайло Чечетов, народний депутат України, Партія Регіонів: Лейтмотив в Северскодонецке был направлен, еще раз было подчеркнуто верховной власти, что с нищими, бедными регионами не будет богатой Украины. Это был крик регионов – дайте нам права, дайте нам финансовый ресурс, и мы сделаем богатым кожну родину, кожний регіон і нашу неньку Україну.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Володимир Бондаренко, будь ласка.

Володимир Бондаренко, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Результати цього голосування, вони показують ставлення людей до тих питань, які виносились на цей з’їзд. Вони були нікчемні. Вони виникли лише від кризи жанру. Я ще раз підкреслюю. В Партії Регіонів є криза жанру, тому вони не говорять сьогодні про економіку, не говорять сьогодні про шляхи реформування економічного сектору України. А витягують ті питання, які сьогодні не є найважливішими з точки зору тої, в їх постановці. Я підтримую Олега, який сказав, що мовне питання є дуже важливим. І 72%, очевидно, підтримують проблему знищення української мови в Україні, я так зрозумів з цього.

ВЕДУЧИЙ: Василь Волга.

Василь Волга, Союз лівих сил: Ну, это голосование, по-моему, абсолютно поддержало и подчеркнуло то, о чем я сегодня говорил. Это позиция и Союза левых сил в данном аспекте. Что на самом деле действующая украинская власть дискредитирована. Люди не хотят видеть ни украинских националистов, ни русских националистов. Люди хотят видеть достойный уровень жизни.

ВЕДУЧИЙ: Отже, панове, і я, і наші експерти, і наші глядачі, і всі, хто був на Майдані, сьогодні дякують вам за те, що ви знайшли час недільного вечора прийти до нас на «П’ятий канал» на народне ток-шоу «Майдан». Михайло Чечетов, Володимир Бондаренко, Василь Волга і Олег Тягнибок. Дякуємо вам. Це був «Майдан». Я Павло Кужеєв. Сподіваюся зустрітися з вами наступної неділі.

 

Стенограма підготовлена компанією Sourcer.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24143
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду