Телепрограма «Майдан» з Павлом Кужеєвим, 5 канал, 25 лютого 2008 року

26 Лютого 2008
27047
26 Лютого 2008
16:15

Телепрограма «Майдан» з Павлом Кужеєвим, 5 канал, 25 лютого 2008 року

27047
Телепрограма «Майдан» з Павлом Кужеєвим, 5 канал, 25 лютого 2008 року

ВЕДУЧИЙ: Добрий вечір. Недільний вечір на «П’ятому каналі». В ефірі «Майдан». Я Павло Кужеєв. Отже, завтра має відбутися «круглий стіл», де буде обговорюватися можливість розблокування роботи Парламенту. Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк оцінив таку можливість у пропорції 50 на 50. Також нагадаємо, що 13 березня спливає термін, коли Парламент не збирається 30 днів, і тоді його можна буде розпустити. Про це та інше будемо говорити з нашими шановними гостями. Отже, Віктор Пилипишин, «Блок Литвина». Добрий вечір Вам.

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: Добрий вечір.

ВЕДУЧИЙ: Також Владислав Каськів, «Наша Україна – Народна Самооборона». Добрий вечір Вам.

Владислав Каськів, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Добрий вечір.

ВЕДУЧИЙ: Від блоку Юлії Тимошенко Андрій Шевченко. Добрий вечір.

Андрій Шевченко, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Доброго здоров’я.

ВЕДУЧИЙ: І, будь ласка, Ірина Горіна від Партії Регіонів. Добрий вечір.

Ірина Горіна, народний депутат від Партії Регіонів: Добрый вечер.

ВЕДУЧИЙ: Вам, панове і пані, допоможуть також експерти Ігор Жданов, політолог, також від Київського центру політичних досліджень та конфліктології буде Денис Кірюхін вам допомагати, а від газети «Сегодня» Ірина Соломко. Отже, також з нами сьогодні, на відміну від минулої програми, сьогодні у нас харківський майдан. На площі Свободи збираються люди, і ми їх долучимо трохи згодом до нашої розмови. А тих глядачів, у кого телевізори налаштовані на «П’ятому каналі», ми запитуємо: чи буде розпущено Парламент? Якщо обов’язково - дзвоніть першим номером телефону. Якщо вважаєте, що ніколи цього не відбудеться, - дзвоніть другим номером телефону. Якщо ж навіщо його взагалі розпускати ви вважаєте - дзвоніть третім номером телефону. Отже, для початку дещо пояснимо наші правила участі у дискусії на «Майдані». Зараз до слова ми попросимо пані Ірину. У Вас буде три хвилини для того, щоб викласти свою позицію. Після того решта три учасники будуть ставити Вам запитання. Їм допоможуть в цьому експерти. І потім вже на закуску ми включимо також Харків. Після цього у нас рекламна пауза і будемо говорити з іншими. Отже, прошу, Ірину Горіна, Вам слово.

Ірина Горіна, народний депутат від Партії Регіонів: Добрый вечер, телезрители, участники, мои коллеги. Я хотела бы перед началом своего спича небольшое отступление, приятное отступление. Вчера был День защитника Отечества или мужской праздник. Я хотела бы поздравить всех присутствующих мужчин в студии, всех сотрудников и работников «Пятого канала», своих коллег-депутатов и всех мужчин в Украине с этим днем. Пожелать, прежде всего, здоровья, удачи, и чтобы вас всегда любили, с вами были рядом ваши близкие люди. Потому что нет ничего в жизни дороже, чем человеческие отношения.

ВЕДУЧИЙ: Привітання приймаємо. Так?

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: Дякуємо.

Андрій Шевченко, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Дякуємо.

Владислав Каськів, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»:Дякуємо.

Ірина Горіна, народний депутат від Партії Регіонів: Спасибо. Еще раз с праздником. А теперь по сути проблемы.

ВЕДУЧИЙ: Ми говоримо про заблокований, паралізований Парламент зараз.

Ірина Горіна, народний депутат від Партії Регіонів: В первую очередь я хотела бы сказать, что события последних дней, когда Спикер Парламента Яценюк пообщался и с руководством, с лидерами, и непосредственно со всеми фракциями в Парламенте, выслушал их позицию для возможности создания конструктивного диалога, который состоится в понедельник, начало в 11 часов, на «круглом столе». Для того, чтобы в конце концов мы смогли выработать единую позицию и разблокировать Парламент, и начинать конструктивную работу кто - в качестве коалиции, кто - в качестве оппозиции, но такая ситуация на сегодняшний день не устраивает никого. Каждый день нерабочего Парламента – это большая экономическая и социальная проблема для Украины и для украинцев. И это понимают все. И Партия Регионов настаивает на том, чтобы диалог действительно был конструктивным. Потому что Партия Регионов не хочет работы Парламента, который, как она выглядит сейчас. Мы хотим, чтобы были услышаны и записаны, и приняты всеми участниками политического процесса те требования, которые были предложены нами. Это очень важные и серьезные законопроекты, которые касаются и статуса оппозиции, и статуса русского языка все равно, хотя это проблемный вопрос, и он может быть снят, но вот будут обсуждать на «круглом столе». Это и закона, и социальных законов, и поднятие прожиточного минимума, благодаря которому буду пересчитаны и зарплаты, и пенсии, и социальные выплаты. Это и ряд законов, которые касаются государственной службы и политических репрессий. Но и самый первый вопрос, который, фактически, и послужил толчком и началом того, что была заблокирована Верховная Рада, - это механизм вступления Украины в НАТО.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Ми почули Ваші заготовки, з якими завтра Партія Регіонів піде на «круглий стіл». А зараз запитання.

Ірина Горіна, народний депутат від Партії Регіонів: Это – большая, серьезная работа, не заготовки. Да.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Запитання, панове, в кого? Андрій Шевченко.

Андрій Шевченко, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Мені пані Ірина імпонує тим, що вона може говорити про стратегічні речі. Це одна з тих приємностей, які були, наприклад, в програмі Блоку «Віче» свого часу. І тому мені щиро хотілося взнати Ваше ставлення до історії із Сєвєродонєцком і з цим з’їздом, який відбувається за активної підтримки Партії Регіонів. Тому що я думаю, що це прояв тої кризи, яку ми бачимо і в Парламенті. Чому мені це важливо знать? Тому що, ну, от, наприклад, я зараз в руках тримаю результати опитування мешканців Півдня та Сходу. Їм ставили просте питання: «Які речі найбільше вас хвилюють?». Серед перших десяти позицій ми знайдемо і низький рівень зарплат, і масовий алкоголізм, і проблеми екології, і високі комунальні тарифи. Серед них точно немає ні як питань НАТО, ні питання статусу російської мови і так далі. Якщо ми говоримо про розблокування Парламенту, очевидно, його треба робити навколо тих речей, які не розколюють суспільство, навколо тих речей, які важливі для стратегії. Щиро хотілося взнати Ваше ставлення до тих людей у Вашій партії, які ініціюють свідомо ті питання, які точно розколюють країну, які не потрібні мешканцям Сходу та Півдня.

Ірина Горіна, народний депутат від Партії Регіонів: Безусловно, пока наши люди не имеют достаточно высокого экономического уровня жизни, и пока вопросы, которые касаются бюджета семьи, обучения детей, здоровья все равно стоят на первом месте, то, безусловно, по ряду опросов, который есть, сам по себе вопрос НАТО или вопрос языка – они не являются первоочередными. Но вот в чем вопрос. Когда мы составляли программу и с этой программой Партия Регионов боролась за своего избирателя, и приобрела его, и смогла удержать его позиции, и почти 35% наших избирателей – это около 15 миллионов людей, то одним из программных заявлений – это было неприсоединение к НАТО и нейтральный статус Украины. Вот, Вы сейчас вспомнили «Виче», да? Я тоже могу сказать, безусловно, почему у нас все время существует система колебаний украинского политикума, украинской власти? Почему мы пытаемся все время бежать или в одну, или в другую сторону? Мы географически занимаем уникальное место. Папа Иоанн Павел ІІ, когда был в Украине, он сказал: «Украина – это уникальная страна, которая может быть стать центром цивилизационным и мостом между евроатлантической цивилизацией и евроазийской».

ВЕДУЧИЙ: А щодо ставлення..?

Ірина Горіна, народний депутат від Партії Регіонів: И Украина…

ВЕДУЧИЙ: Вашого ставлення до Ваших колег по партії, які підтримують Сєверодонєцк-2.

Ірина Горіна, народний депутат від Партії Регіонів: Подождите, сейчас я…

Андрій Шевченко, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Може, є ті програмні речі, Ірино, від яких краще відмовитись?

Ірина Горіна, народний депутат від Партії Регіонів: Сейчас я… Сейчас подойду к Северодонецку. Смотрите, мне очень важно, что у меня есть возможность сейчас обратиться к нашим избирателям, да. Мы с вами очень много вопросов и проблем понимаем, чтобы люди, которые смотрят сейчас передачу, чтобы они еще раз услышали и поняли, что это не блажь, это не радикальное, настроенное сейчас крыло Партии Регионов. Или Партия Регионов почему-то вот так уперто стоит на своем, преследуя какие-то цели. Это наше программное заявление.

ВЕДУЧИЙ: Давайте…

Ірина Горіна, народний депутат від Партії Регіонів: Сейчас я, сейчас я скажу.

ВЕДУЧИЙ: Давайте дамо таку можливість.

Ірина Горіна, народний депутат від Партії Регіонів: Это наше программное заявление. И мы говорим о том, что давайте, и завтрашний «круглый стол» – это тому очень большая и хорошая площадка для того, чтобы наконец-то определиться в самых важных и стратегических направлениях развития Украины.

ВЕДУЧИЙ: Рухаємося далі.

Ірина Горіна, народний депутат від Партії Регіонів: И я вернусь к тому, что я не закончила.

ВЕДУЧИЙ: І Віктор Пилипишин має до Вас своє питання.

Ірина Горіна, народний депутат від Партії Регіонів: Ну, я не успела закончить. Но надеюсь, меня поняли и услышали телезрители, а особенно харьковчане, которые сейчас на майдане будут, кстати, задавать мне вопросы, потому что я тоже из Харькова.

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: Мені знається, що ми всі розуміємо, що в Україні сьогодні є проблеми певного і релігійного характеру, і мовного характеру, і відношення до Росії чи до Європи. Але в той же час є 80% питань є, де програми партій, які йшли на вибори, вони були однакові. Скажіть мені, для чого сьогодні займатись блокуванням трибуни, якщо, в принципі, мені здається, ті люди, які обрані в Парламент, всі питання повинні вирішувати шляхом компромісу, або, якщо не виходить компроміс, шляхом голосування?

Ірина Горіна, народний депутат від Партії Регіонів: Еще раз хочу сказать о том, что присоединение к ПДЧ, потому что это было, ну, как бы, той, тем поводом, по которому Партия Регионов стала блокировать трибуну Верховной Рады. Есть не просто наше согласие или несогласие через 10 лет вступить в некую организацию. Этот путь стоит денег, стоит усилий, стоит переформатирования промышленности, тех ее отраслей военно-промышленного комплекса, который сейчас существует, потому что у НАТО совсем другие стандарты. И это не просто дорога и разговоры. Это деньги, которых у нас на сегодняшний час нету. И надо в начале их заработать, объяснить людям, для чего и почему нам возможно и нужно выбирать такую дорогу, а потом уже на нее становиться. Вот в чем вопрос. И этот вопрос принципиальный. И мы об этом говорим, что, пожалуйста, услышьте! Мы не говорим сейчас о каких-то виртуальных вещах. Мы говорим об Украине и об украинцах. Давайте выберем свой нейтральный статус и выиграем от этого экономически. Потому что мы сейчас находимся между двух огней: между Россией и между Евросоюзом и Америкой, у которых цель – только использовать нашу территорию в своих целях.

ВЕДУЧИЙ: Владислав Каськів. Прошу питання.

Владислав Каськів, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Добрий день всім. Я Вас не буду мучити питаннями НАТО, тому що, думаю, відповідь на них дав Ваш лідер Віктор Федорович Янукович в 2004-му році, коли був Прем’єр-міністром. Він тоді підписав документ, за яким Україна мала в 2008-му році вже вступити в НАТО. От. І знаю, що це проблема не є ключовою для нас з вами. Також, правда, на жаль, мушу констатувати, що і завтрашній «круглий стіл» нічого не вирішить в наших взаємостосунках, тому що той формат, який зараз існує у Верховній Раді, він примушує всіх боротися за інтереси, а не за принципи. Тому і консенсусу навряд чи вийде, поки не відбудеться переформатування у Верховній Раді. У мене, в зв’язку з цим, до Вас питання. Скажіть, будь ласка, як Ви, як прогресивна людина, яка представляє Партію Регіонів, оцінюєте можливість того, що Партія Регіонів підтримала на наступні парламентські вибори ідею виборів за відкритими списками, щоб люди голосували конкретно за своїх представників в Парламенті, а не за тих, кого напише лідер партії по списку, і кому потім люди будуть служити або не служити вірою і правдою? Це раз. І друге питаннячко з приводу державних закупівель. Що Вас примусило підтримати діяльність Тендерної палати – недержавної структури, на якій мільярди грошей зараз накопичуються? Дякую.

Ірина Горіна, народний депутат від Партії Регіонів: То, что касается первого вопроса. Безусловно, у нас сейчас, вот, все то, что происходит, это то, чтобы наши телезрители понимали, – это и есть демократия. То, что мы спорим, то, что мы пытаемся прийти к какому-то соглашению, или вот таким образом, который сейчас происходит, доказывать свою позицию, – это и есть демократия. Вот она так, так становится. И, опять-таки до тех пор, пока у нас не будет стратегических позиций для того, чтобы мы могли другие механизмы находить для того, чтобы приходить к какому-то консенсусу. Да, будут вот такие проявления демократические. То, что касается открытых списков, безусловно, это первый шаг, который нужно делать. И необходимо принять и закрепить на законодательном уровне, и это чтобы не осталось только декларацией на бумаге, а, действительно, при следующих выборах, дай Бог, плановых, нет, не сложится, значит, на внеочередных. Абсолютно правильная позиция, которую мы можем разделить, – это должны быть открытые списки. И все избиратели должны понимать, кто входит в ту или другую политическую силу, кто отвечает за тот или другой регион и работает там с избирателями. Это очень важно. И в этом у нас вот как раз и есть…

Владислав Каськів, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: В мене до Вас є пропозиція.

ВЕДУЧИЙ: Пропозиція яка?

Владислав Каськів, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: В мене є конкретна пропозиція. Давайте ми з вами домовимося за будь-яких обставин, будуть вибори строкові, дострокові, що ми з вами обов’язково проголосуємо за те, щоб списки були відкриті, незалежно від наших партій.

Ірина Горіна, народний депутат від Партії Регіонів: Я могу сказать, что наша партия, у нас это обсуждалось и не один раз на заседании совета фракции, и на заседании политсовета, что, безусловно, это наша принципиальная позиция.

ВЕДУЧИЙ: І поки не забули про Тендерну палату, голосування по держзакупівлях.

Ірина Горіна, народний депутат від Партії Регіонів: Когда на несколько часов был разблокирован Парламент, и мы голосовали за ряд законопроектов, то по одним законопроектам у нас была консолидированная позиция всей фракции, а по другим, это опять-таки проявление демократии, у нас разошлись мнения, и каждый депутат голосовал так, как он видит эту проблему. Кто-то считал, и, вот, моя коллега Инна Богословская говорила о том, что категорически нельзя поддерживать, потому что это, как только что Вы сказали, это не та организация, которая, ну, прозрачно проводит тендеры в государстве. Кто-то считал, что это хоть первый шаг для того, чтобы каким-то образом начинать наводить порядок. Но вот здесь я хотела бы, чтобы все обратили внимание на очень серьезный момент. Скажите, пожалуйста, если сейчас существует вертикаль власти президентская, парламентская, исполнительная, и как говорили вожди, которые представляют эту власть, о том, что мысли едины, задачи едины, все в одном ключе, работают на один результат. Как, каким образом руководители Тендерной палаты, хоть и общественной организации, которые имеют отношение к политическим силам, которые представляют большинство, могут допустить такую коррупцию? И Президент откровенно говорит о том, что если мы сейчас не уберем Тендерную палату, то воровство будет около двух миллиардов долларов за этот год. Как же это может быть? Если система власти понятна, если отвечают определенные политические силы, и мы не можем контролировать, хорошо, подзаконными актами, Указом Президента, постановлением Кабинета Министров для того, чтобы не было такой страшной коррупции? А то, что, я думала, мы будем голосовать по этому законопроекту по-другому, когда он будет вынесен, либо на втором чтении мы его заблокируем, потому что надо убирать Тендерную палату, либо будет внесен новый законопроект нашей фракции…

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Ірина Горіна, народний депутат від Партії Регіонів: Мы проголосуем, чтобы этой общественной организации не было.

ВЕДУЧИЙ: Ну, ми подивимось на цю роботу. Пані Ірино, також слово нашим експертам. Ігор Жданов, прошу.

Ігор Жданов, політолог: Добрий вечір, шановні колеги. Знаєте, нам пора перефразувати фразу, що хто не був у Верховній Раді, той у цирку не сміється. А тепер по суті справи щодо НАТО і ПДЧ. Розумієте, Албанія із Республікою Македонія приєдналися до ПДЧ ще в 99-му році. І до цих пір невідомо чи отримують вони на Бухарестському самміті запрошення до вступу до цієї організації. Чи не краще було просто кожній фракції або опозиції і коаліції, відповідно, внести постанови Верховної Ради, де вони там висловлять свою позицію, і просто її проголосувати, а не блокувати трибуну? Тобто, хто встав раніше, того і капці. У кого постанова проголосована, той і переміг у цій боротьбі. І стосовно програмних документів Партії Регіонів. Я уважно вивчив програму Партії Регіонів. Там сказано, що ви виступаєте за повноцінне співробітництво з НАТО і за входження України до європейської системи безпеки. Це дещо про факти. А стосовно блокування Парламенту. От Ви працюєте, наскільки мені відомо, міністром економіки в тіньовому уряді.

Ірина Горіна, народний депутат від Партії Регіонів: Нет, это не я.

Ігор Жданов, політолог: І сьогодні зараз досить дивно з Ваших вуст чути, що блокування трибуни Парламенту, воно доведе до мільярдних збитків, не приймаються закони. А питання до Вас, як Ви голосували на фракції: «за» блокування чи «проти»?

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Давайте, щоб ми встигли.

Ігор Жданов, політолог: І чи було таке голосування взагалі?

ВЕДУЧИЙ: Давайте, щоб ми встигли.

Ірина Горіна, народний депутат від Партії Регіонів: Ну, во-первых, я еще раз хочу сказать, можно десятками лет находиться в состоянии присоединения к ПДЧ и платить огромные деньги в консолидированный бюджет НАТО, перестраивать свою экономику, а потом получить отказ. Вы же знаете, Вы ж как эксперт, задаете вопрос? Вы прекрасно понимаете, что существует голосование консолидированное, или как оно называется – голосование по умолчанию – если хоть одна страна, которая входит в НАТО, против, чтобы какая-то другая страна вступала, мы туда можем вообще очень долго не попасть. Это – первое. Второе - я не министр экономики теневого правительства. Министр экономики у нас Ирина Акимова. Но это, как бы, не отменяет моего ответа на Ваш вопрос. Безусловно, все решения, у нас через день собирается заседание всей фракции, и все решения мы принимаем консолидировано. Безусловно, решение о том, что как и почему, и сколько времени мы блокируем Парламент, принималось единогласно. Но принималось оно с той целью, для того, чтобы все поняли, что это же очень просто. Почему этого не сделать, почему не назначить? Правильно Вы говорите – проголосовать постанову, но нет консенсусов того, в какой очередности будут постановления выноситься в зал Верховной Рады.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміла Ваша відповідь.

Ірина Горіна, народний депутат від Партії Регіонів: И от этого все зависит. Я сейчас закончу.

ВЕДУЧИЙ: Давайте, щоб ми встигли також закінчити з усіма.

Ірина Горіна, народний депутат від Партії Регіонів: Но это очень важный вопрос.

ВЕДУЧИЙ: Ірина Соломко, прошу.

Ірина Соломко, журналіст газети «Сегодня»: Я справді хотіла у Вас поцікавитися, от як Ви вважаєте, от пан Яценюк сказав, що, там, відповідно, відсотки того, що завтра буде досягнуто консенсус, 50 на 50. Журналісти, наприклад, вважають, що це, напевно, там, 10 на 90, до того, що не буде там консенсус не буде знайдений. Через те, що, ну, що завтра зміниться, що ви сядете там перед камерами, і будете говорити все те, що ви казали там в кабінеті Яценюка? Насправді нічого не зміниться. Мене, наприклад, цікавить, що може змінитися, якщо вам, наприклад, запропонують Закон «Об опозиції»? Так? Тобто, ціна розблокування Парламенту не з точки зору НАТО або не НАТО, так, більш таких, суттєвих речей для вас. Дякую.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Ірина Горіна, народний депутат від Партії Регіонів: Я очень надеюсь и верю, что наши лидеры и наши государственные мужи понимают прекрасно, что наша Украина существует в системе геополитического пространства, и мы не занимаемся вопросами в отдельно взятой стране. Те события, которые сейчас происходят в Косово, показывают Украине – пожалуйста, обратите внимание, это все не так просто, куда вы идете, в какой ситуации вы хотите оказаться в конце концов. Поэтому, я думаю, что это, возможно, будет не завтра, возможно, это будет через неделю, но процесс уже нахождения компромисса идет полным ходом. И те события, которые сейчас происходят в согласовании, каким образом может выглядеть этот документ вот в эти выходные дни, тому подтверждение.

ВЕДУЧИЙ: Давайте зараз долучимо до нашої розмови тих людей, які на площі Свободи у Харкові стоять. Разом з ними Микола Піддубний. Отже, Миколо, які думки зараз ти зумів зібрати? І ми готові вислухати як враження, так і запитання.

Микола Піддубний, журналіст: Добрий вечір, Павле. Добрий вечір, студія. Дійсно, на майдані Свободи в Харкові збираються потроху люди. Сподіваємося, їх буде більше, різного віку і статі, і вони, безперечно, вже готові висловити свою точку зору щодо тем, які обговорюються. І першою до слова я закликаю пані Юлію. Отже, скажіть, будь ласка, Парламент заблоковано. Ваша точка зору, чи буде він розблоковано?

Пані Юлія: Я думаю, что в конце концов все придет к своему консенсусу, найдут выход. Но, в частности, у нас созрел вопрос такой актуальный вопрос. Нас интересует, каким образом вступление в НАТО улучшит жизнь молодежи, в частности студентов Украины?

Микола Піддубний, журналіст: Зрозуміло. І пані Вікторія хоче поставити, мабуть, також питання, і висловити свою точку зору.

Пані Вікторія: Я хотіла сказати з приводу розблокування Парламенту. Мені здається, що його дійсно слід розблокувати. Насправді у нас є такий в Харкові Інтернет-форум, і я зробила таке невеличке опитування. Посилаючись на слова Арсенія Яценюка, що якщо протягом 30 днів не буде розблоковано Парламент, то ми можемо поставити хрест на українському парламентаризмі. Я поставила таке питання: «Чи покращиться життя в країні, чи допоможе країні розпуск Парламенту повністю, якщо буде просто Президент, Кабінет Міністрів, і не буде Парламенту якийсь час». І…

Микола Піддубний, журналіст: І які відповіді?

Пані Вікторія І відповіді… Ми поставили кілька варіантів відповідей і розділилися навпіл. Тобто, половина людей, приблизно 10 чоловік, кажуть, що так, це допоможе. Половина людей, десь 8-10 чоловік, кажуть – ні, це не допоможе. І решта відповідей були такі, зовсім байдуже, тобто, всі мене дістали, і мені байдуже, що це буде, і у влади ті самі люди, і це буде однаково, навіть перевибори нічого не дадуть.

Микола Піддубний, журналіст: Отже, студія, Харків має свої перші враження, перші запитання. Передаю слово Києву.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, Миколо. Отже, ми почули про те, що дасть розблокування. І бачимо, що і людей навпіл розділена ця думка з приводу подальшої долі Парламенту. А також що безпосередньо молоді дасть вступ чи не вступ до НАТО?

Ірина Горіна, народний депутат від Партії Регіонів: Да. Вот это и есть вопрос. Если сейчас сделать, провести референдум, может быть, сейчас, может быть, осенью, посмотреть, кто «за», кто «против». После этого сказать: мы берем год времени или два года времени, и проводим системную, очень серьезную работу на основе программ по разъяснению людям, что такое НАТО, и что даст молодежи, что даст пенсионерам, что даст экономике. Люди этого не знают, им негде этого посмотреть. И я в вашей студии, в прошлый раз когда была на передаче, я задавала вопрос представителям из БЮТ: почему так получается, что деньги, которые запланированы в бюджете в 2005-м году, остались такими же по разъяснительной работе НАТО, как и в 2008-м году. А люди не знают. Значит, что-то надо делать по-другому. Не против того, чтобы народ делал свой выбор. Он должен делать его осознанно. Это то, что касается программы.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Ірина Горіна, Партія Регіонів. А Ви зможете в наступній частині нашої програми поставити таке запитання представнику від БЮТ.

Ірина Горіна, народний депутат від Партії Регіонів: Да. Хорошо. Спасибо.

ВЕДУЧИЙ: А от зараз на «П’ятому каналі» невеличка рекламна пауза (реклама). Повертаємося на «Майдан». Запитуємо наших глядачів: чи буде розпущено Парламент? Якщо обов’язково, або ж ніколи, або взагалі, навіщо його чіпати, - дзвоніть за тими номерами телефонів, які бачите на своїх екранах. Отже, зараз до слова запрошуємо Андрія Шевченка, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко. І те питання, з якого ми вийшли на рекламу в минулому блоці.

Андрій Шевченко, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: З Дня захисника Вітчизни, чи?..

ВЕДУЧИЙ: Коли ж, куди ж поділися гроші?

Андрій Шевченко, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Я просто після пані Ірини мав би всіх привітати з майбутнім Восьмим Березня. Насправді бажаю, щоб жінки відчували себе королевами щодня, а не лише Восьмого березня чи на день Валентина. Про Парламент. Ну, перше і головне - те, що відбувається у Верховній Раді, – це бардак. І, звичайно, за цей бардак повинно бути соромно і всій Україні, і всім депутатам, незалежно від того, до якої фракції вони належать. Всі фракції несуть ту або іншу відповідальність за те, що відбувається. Друге, і, мабуть, важливіше, що цей бардак – це лише маленька частина того паралічу, який розбиває всю систему влади. Тому що ситуація дуже запущена, і ми бачимо, що ці метастази, вони протягнулися від Секретаріату Президента і до ЖЕКу. І, насправді, дуже хочеться вірити, що ці конвульсії, те, що ми бачимо в Верховній Раді, – це конвульсії, в яких умирає ця стара політична система, ця стара, неефективна система державної влади. Бо її ознаки, це корупція патологічна, це безвідповідальність, це нездатність ухвалювати рішення, це нездатність думати про післязавтра чи хоча б про завтра. Це все ознаки цієї старої системи. Тепер про те, що конкретно відбувається в сесійній залі. Ну, звичайно, блокування трибуни – це лише ширма. Тому що в той час, поки щодня депутати від Партії Регіонів надувають кульки в сесійній залі, гінці ідуть на Банкову і в Кабмін. На Банкову вони йдуть до Президента, просячи його, що треба переформатувати коаліцію, що треба взяти в коаліцію Партію Регіонів. А до Кабміну ідуть гінці, які кажуть, що залиште в спокої наш бізнес, не чіпайте «Дніпроенерго», не чіпайте інший великий бізнес. Ну, ясно, що не за НАТО ж вони так виступають. Ясно, що це тільки ширма, тому що абсолютно інші речі в глибині цих процесів. Що в цій ситуації можуть протиставити таким методам Президент і Прем’єр-міністр? Дуже чітку публічну позицію: треба сказати, що ні першого, ні другого не буде, тому що це не в інтересах країни. Як виходити з тої кризи, яка є в Парламенті? Перше, завтра має бути «круглий стіл», і я поділяю скепсис щодо конкретно завтрашнього дня, але це той шлях, яким треба виходити. «Круглий стіл», всі сіли, і для початку треба публічно проговорити свою позицію. І мені дуже хотілося б, нарешті, чітко почути, чого вимагає Партія Регіонів. Тому що ми чули про НАТО, сказали – на здоров’я, будь ласка, буде вам НАТО в порядку денному. Мабуть, і нові, і нові вимоги будуть з’являтися. Така публічна позиція дуже важлива для початку будь-яких зрозумілих переговорів. Друге. Треба зрозуміти, з яких питань має почати роботу розблокована Верховна Рада. Тому що ми чули вимогу з НАТО. Запропонували - давайте розглянемо ці питання НАТО. Нам сказали – давайте подивимось різні варіанти постанов. Сказали – будуть в порядку денному всі варіанти постанов. Хочете Закон «Про опозицію»? Уже сказали – буде вам Закон «Про опозицію» в порядку денному. Що ще потрібно? Я думаю, що більшість може піти ще далі, ніж до цього, і може запропонувати, щоб перший день роботи розблокованого Парламенту був присвячений виключно тим питанням, які хоче заслухати опозиція. Ми цього добивалися в минулому Парламенті, коли БЮТ був в опозиції разом з «Нашою Україною». Я думаю, це достатня ціна, яку країна може заплатити за працюючий Парламент. На здоров’я. І крок номер три - треба зрозуміти, коли ми прийдемо в Парламент. Критичний термін, як на мене, – це вівторок, 4 березня. В цей день і не пізніше Парламент, нарешті, повинен почати працювати, тому що далі, мені здається, що годинник почне тікати в бік трошки інших процесів. І останнє. Я думаю, що механічне розблокування Парламенту нікому не потрібне. Немає сенсу заходити у сесійний зал для того, щоб дві години попрацювати знову, і знову шукати нову причину, щоб не виходити на роботу. Я дуже сподіваюся, що ця криза буде поштовхом до зміни самих правил гри в Парламенті. Яких саме? Опозиція повинна отримати гарантовані можливості впливати.

ВЕДУЧИЙ: Час.

Андрій Шевченко, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Друге. Ми чули про майбутній новий закон з відкритими виборчими списками, він повинен змінити роботу в Парламенті. Регламент, право внесення законодавчої ініціативи. В Німеччині ціла фракція може ініціювати законопроект, а не один, окремо взятий депутат.

ВЕДУЧИЙ: Поки завтра ще не почалося, уточнюючі питання, можливо, від Вас буде, пані Ірино.

Ірина Горіна, народний депутат від Партії Регіонів: Я хотела бы задать такой вопрос. На предыдущем голосовании, не на том, когда принимались пять последних законопроектов, почему не началась работа в Верховной Раде, потому что Яценюк взял поименно назвал всех депутатов, которые присутствуют в зале, и в коалиции не было 17 человек на месте. Скажите, пожалуйста, Вы считаете, что это нормальная работа Вашей совместной команды? Или вы пытаетесь как-то переформатировать регламент, чтобы мы один раз в месяц могли голосовать, потому что вы не можете всех собрать на работу? Ваши депутаты не ходят просто на работу. И вот сегодня в «Зеркале недели», в еженедельнике, экспертное мнение журналиста Рахманина, который говорит: «Блокирование Верховной Рады выгодно коалиции, а не оппозиции». Потому что те законопроекты, которые будут сейчас первыми выноситься со стороны «Нашей Украины – Народной Самообороны» в зал, они вам не выгодны, потому что вы совместно не найдете возможность… У вас не хватит голосов, потому что одни считают – так, другие считают – так. Коалиции не существует на самом деле. Скажите, пожалуйста, что вы по этому поводу можете прокомментировать?

Андрій Шевченко, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Ірино, не знаю, чи Ви були в той день в залі.

Ірина Горіна, народний депутат від Партії Регіонів: Была.

Андрій Шевченко, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Коли не було 17 людей з коаліції, але близько 50 Ваших колег з опозиції тоді були відсутні. Це втричі більше, ніж людей з коаліції. Це про присутність і відсутність.

Ірина Горіна, народний депутат від Партії Регіонів: Ну, вы принимаете ответственность по принятию решений?

Андрій Шевченко, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Ну, це не звільняє відповідальності Ваших колег по фракції від того, щоби ходити на роботу. В тому числі пана Ахметова, з якого починався цей список, і далій по тексту. Бо вони з’являються в Парламенті, по-моєму, раз на рік, і це – за велике щастя.

ВЕДУЧИЙ: Щодо монолітності коаліції.

Андрій Шевченко, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Про монолітність. Ну, дивіться, насправді-то за ті законопроекти про НАТО, які ініціювала Ваша фракція, я думаю, це питання ваше, як ви будете збирати 226 голосів. І ми не боїмось розгляду жодних питань. Якщо ви ставите питання - чи коаліція в змозі зібрати 227 людей в залі і проводити…

Ірина Горіна, народний депутат від Партії Регіонів: Да по спорным, по спорным законопроектам.

Андрій Шевченко, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: І проводити, проводити рішення, якщо я правильно почув Ваше запитання, то, пані Ірино, Ваші колеги по фракції, ну, були не менш скептичні перед голосуванням за Прем’єр-міністра, за Уряд. Ми показали, що ми можемо. Більше того БЮТ і «Наша Україна» виявилися першими фракціями в історії українського Парламенту, які показали, як це можна робити не карточками, там, піаністами голосуючи за всіх, а поіменно, коли кожна людина вставала і чітко говорила.

Ірина Горіна, народний депутат від Партії Регіонів: Один раз.

Андрій Шевченко, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Говорила свою позицію. Треба буде, ми будемо здатні це зробити знову і знову.

ВЕДУЧИЙ: Пане Пилипишин, Ваше питання.

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: Пан Андрій, в мене отаке запитання. От 16 років незалежності України. За цей час у владі були і комуністи, і кучмісти, і демократи, і антикризовики, тепер знову демократи. І весь час… Знаєте, на Сході кажуть, скільки не говори «халва», в роті солодко не стане. Весь час ми говоримо про СОТ, про НАТО, про ЄС. І за цей час нас обігнала вся Східна Європа на цьому шляху і до СОТ, і до ЄС. Нас навіть до СОТ обігнала та ж сама Киргизія. Я вже не кажу про інші країни. Знаєте, в мене виникає запитання. А, можливо, проблема в іншому? Можливо, сьогоднішній владі і, ну, можна сказати, що Парламент – це влада і опозиція, і той, хто знаходиться у владі, це все-таки влада. Можливо, нікому непотрібне ні це CОТ, ні ЄС, ні НАТО, а є привід поспекулювати якоюсь темою, поблокувати трибуну і вирішувати ті питання, які треба вирішити для себе. Можливо, в цьому проблема? Чи, можливо, не вистачає професіоналізму, чи, можливо, не вистачає бажання. От чого нам не вистачає? Чому за 16 років ми реальних кроків на шляху просування чи до Росії, чи до ЄС, чи ще кудись не зробили, ми топчемось на місці?

Андрій Шевченко, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: А тому що одна з найстрашніших хвороб, якою вражена українська система влади, незалежно від партійних кольорів, - це неспроможність, це коли якісь речі заявляються, але не втілюються в життя. Прочитав улюблене для мене визначення, що таке воля і що таке політична воля. Це здатність втілювати в життя ухвалені рішення. От, в Україні всі ці 16 років, про які Ви говорите, на жаль, ми дуже часто бачили відсутність політичної волі, нездатність втілювати в життя ухвалені рішення. Є інша східна мудрість, і вона говорить, що найдовший шлях починається з перших кроків. Ну, ідеться про перші кроки, не лише про перші слова. Я дуже сподіваюсь, що те, що, ті зміни, які зараз відбуваються у владі, це початок такої влади, яка буде спроможна, а не неспроможна. І коли ми говорили про те, чи може коаліція в Парламенті голосувати, чи матиме вона завжди 227 голосів, чи не матиме, я хотів сказати, що перший результат роботи вже є. Незалежно від того, чи, нарешті, розблокуємо ми Парламент, чи не розблокуємо, чи далі будуть там надуті кульки. Є Уряд, він працює, і він показує абсолютно інші методи роботи. Це метод відповідальності за свої слова, і метод дій, а не лише слів.

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: Я думаю, якщо ми перший крок робили 16 кроків, то, напевно, можна і піднімати проблему ні НАТО, ні СОТ, ні ЄС. Тому що ми з вами не доживемо тоді до третього кроку.

Андрій Шевченко, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Я підтримую, що було забагато слів.

ВЕДУЧИЙ: Зберемось за років 16 в цій студії, якщо доживемо.

Андрій Шевченко, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Я дуже сподіваюсь, що кроки починаються.

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: І буде зроблений другий крок.

ВЕДУЧИЙ: А потім зробимо підсумки. Так. Владислав Каськів.

Владислав Каськів, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Непросто задавати питання. Андрій, Ви представляєте Блок Юлії Тимошенка, нашого великого союзника, надійного. Але в кожній політичній силі є також різні люди, з різним баченням, з різною ступінню прогресивності. Ви, безперечно, належите до найбільш прогресивної частини цієї політичної сили.

Андрій Шевченко, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: У нас всі такі.

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: Дякую. А я навіть не маю бажання задавати питання Вам про якісь тактичні зараз питання, там, протистояння у Верховній Раді, що-небудь такого. Я хочу запитатися, чи відчуваєте Ви внутрішню дискусію фракції Блоку Юлії Тимошенко? І чи є там тематична структура цих дискусій, чи вона знаходиться в стратегічній площині? Тому що ініціатива щодо «Українського прориву», вона, безперечно, була спробою стати над ситуацією в країні, подивитися, як Ви кажете, на два, на три кроки вперед. І я знаю також, що Ви не голосували за Закон «Про державні закупівлі», де запроваджувалась Тендерна палата, і це, безперечно, був прояв плюралізму і демократії в Блоці Юлії Тимошенко. Але чи не можете Ви конкретно сказати, які зараз настрої є, і чи можемо ми чекати в другому читанні перегляду цієї позиції і, власне кажучи, відсутності цього інституту в наступному, в наступній редакції?

Андрій Шевченко, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Ну, я справді не голосував за Закон «Про державні закупівлі». 21 чоловік з Блоку Юлії Тимошенко не голосував за цей законопроект. Це показує, що дискусія є, і не лише по цьому питанню. Ну, а загальний підхід? Я би спробував його сформулювати так. Ну, очевидно, що це дуже корупційна історія. Все, що зв’язано з Тендерною палатою на цей момент. Очевидно, що ниточки корупційні від цієї структури, вони тягнуться в усі ключові політичні сили. І… Ну, очевидно, що всі політичні сили повинні зробити якісь кроки, щоб це міняти. Я дуже сподіваюсь, що моя політична сила – Блок Юлії Тимошенко – матиме достатньо сміливості, щоб робити навіть дуже болючі кроки для того, щоб це питання вирішувати. Ну, тому що політична сила не може нести відповідальності за кількох людей, яких звинувачують в корупційних, в корупційних зв’язках, чи в корупційних злочинах, пов’язаних з цією структурою. Я уже знаю, що в результаті цієї дискусії, яка була, позиція щодо подальших змін у законі є наступною. Ну, точно ми не залишимо це в тому вигляді, в якому воно зараз є. І я з великою долею вірогідності спрогнозував би, що фракція Блоку Юлії Тимошенко буде приймати законодавче рішення, коли Тендерної палати не буде в цілому. Так буде. Побачимо. Ну, а про стратегію? На жаль, зараз всі політичні сили відійшли від стратегії. Я думаю, Ви це відчуваєте і по своїй фракції і ви, колеги, по своїх фракціях. Всі зараз зайняті тактикою, портфелями, і надувними кульками, на жаль.

ВЕДУЧИЙ: Запитання від Дениса Кірюхіна, Київський центр політичних досліджень та конфліктології.

Денис Кірюхін, Київський центр політичних досліджень та конфліктології: Ну, я в начале бы хотел маленький комментарий к услышанному. Вот, Вы, начиная нашу программу, продемонстрировали данные социологических исследований, из которых следует, что гуманитарные вопросы, там, язык, и так далее, они не приоритетны для украинских жителей. И тем самым Вы упрекнули представителя Партии Регионов в том, что они как бы спекулируют на этой теме. Но я позволю себе отметить, что в данном случае Ваша ссылка и упрек некорректны, поскольку в любой стране мира, если мы так поставим вопрос, то мы увидим, что люди приоритетным ставят сначала социально-экономические проблемы, потом там политические, и так далее, и там гуманитарные, они не будут на первом месте. Но если мы спросим, например, как для Украины, поставим отдельно, какие из гуманитарных проблем для вас будут приоритетными, вот тогда мы получим совершенно другие данные. И речь идет о том, что нельзя ставить на одной линии гуманитарные вопросы и социально-экономические. Это совершенно разные сферы. И в этом смысле вот в этот упрек не совсем корректен. А относительно… А у меня вопрос такой вот уточняющий.

ВЕДУЧИЙ: Питання.

Денис Кірюхін, Київський центр політичних досліджень та конфліктології: Вот, Вы сейчас в своем выступлении сказали про метастазы, которые идут от Секретариата до Президента, до последних ЖЭКов. Правильно ли я Вас понял, что таким образом Вы видите источник политического кризиса в стране в Секретариате Президента?

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло питання.

Андрій Шевченко, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Неправильно.

Ірина Горіна, народний депутат від Партії Регіонів: Неправильно.

Андрій Шевченко, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: А те, що стосується соцопитувань. Ну, ви знаєте, якби ми запитали, а які там з туристичних проблем вас найбільше непокоять, то ми би отримали ще інший рейтинг. Питання ставилось відкрито, і це питання до соціологів, які мають право формулювати питання так, як хочуть. Я хотів би… Я ж цю тему підняв не для того, щоб сказати, яка соціологія правильна, яка неправильна. Коли ми говоримо про Партію Регіонів, в якій зараз шукає своє місце моя колега по Парламенту, в цій команді, то ми розуміємо, що це структура, яка за останній рік перебрала, наприклад, гасло Майдану «Схід і Захід разом». Це команда, яка дуже багато говорила про єдність, про необхідність пошуку тих питань, які не розсварять країну. Як на мене, те, що відбувається в Сєвєродонєцку, є пряма протилежність цим закликам. Це те, що шкодить країні. І я впевнений, що ми можемо мати дуже погані наслідки, якщо ці речі будуть продовжуватись.

ВЕДУЧИЙ: Ірина Соломко, газета «Сегодня». Прошу.

Ірина Соломко, журналіст газети «Сегодня»: Пане Андрію, Ви казали про політичну волю. От мені здається, що все-таки в коаліції цієї волі немає. Оскількикам. Це те, що шкодить країніаїну. Яе...и...вильн якби ви хотіли, то ви би роботу Парламенту розблокували. Я, наприклад, пам’ятаю, як минулого року ви там блокували електрощитову. Так? І це було ефективно. І ви щось зробили. А зараз ви просто навіть не можете прийти раніше в зал для того, щоб зняти трибуну раніше. Ну, у мене таке складається враження. І через те насправді, тобто, це зрозуміло, там, що звинувачувати Партію Регіонів в тому, що лише через них ми не можемо розблокувати Парламент, це неправильно. Оскільки, як сказала правильно пані Горіна, всі розуміють, що дуже багато є проблемних питань в самої коаліції. І якщо, наприклад, завтра винести на засідання Закон «Про Кабмін», так, тобто, ніхто не знає, як проголосує за це коаліція. І ви в цьому, ви це самі знаєте і через те дуже, дуже багато питань є. І Ви ще сказали, що там хтось, там, бігає на Банкову. А невже Ви не розумієте, що на Банковій там когось чекають, ну, тобто, хтось запрошує до цих перемовин, щоб їх вести. Ось. Дякую.

Андрій Шевченко, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Я думаю, невже ми були більш симпатичні вам, коли ми блокували електрощитову? Я щось, чомусь так не думаю. Ірино, Ви знаєте, тому що робота у владі покладає іншу відповідальність і вимагає трошки інших правил гри. Ті, хто знайомі з військовою справою, знають, що ведення бойових дій в наступі і в обороні передбачає абсолютно іншу тактику. Я думаю, що фізично не було би проблемою прийти першим, ночувати з вечора, чи щось ще зробити з електрощитовою. Але хіба це вирішує ту проблему, яка зараз є з Парламентом? Ну, а завтра хтось інший встане перший, а післязавтра ще хтось. Немає сенсу розблоковувати роботу цього Парламенту на одну годину або на один день. Тому що так… Ні, я думаю, що вихід в тому, вихід, перше - в публічній позиції. Тому що ми до цього часу, ми бачимо у наших опонентів, ну, якусь імітацію позиції.

ВЕДУЧИЙ: Ігор Жданов. Давайте коротеньке питання і переходимо на людей в Харкові.

Ігор Жданов, політолог: Коротеньке питання. Думаю, що опозиція повинна дозволити коаліції працювати і показати, на що вона здатна. А питання таке: чи готові ви офіційно висловити позицію про те, що ви надасте право опозиції на один день чи на інший якийсь період, сформувати, от, порядок денний і йти по ньому, і працювати?

Андрій Шевченко, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: У нас така позиція була в проекті Закону «Про опозицію», який ми відстоювали в минулому скликанні. Я думаю, що в такому вигляді або в трошки іншому це знайде відображення. Готові.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Долучаємо харків’ян до нашої розмови. Отже, Миколо, слово тобі і слово твоїм співрозмовникам.

Микола Піддубний, журналіст: На майдані Свободи у Харкові дозріли нові запитання і нові відгуки. Першим слово пану В’ячеславу.

Пан В’ячеслав: По какой, по какой причине у Юлии Тимошенко, у нее перестали цены расти, и тому подобное?

Микола Піддубний, журналіст: Ось таке питання. Молода людина на ім’я Денис теж хоче свою точку зору сказати.

Пан Денис: Здравствуйте. Я хотел бы узнать. Скажите, вам не кажется, что сегодняшний Парламент больше напоминает финансовую пирамиду 90-х годов? То есть, якобы он существует, но в то же время его нет, а финансы продолжают поступать? Спасибо.

Микола Піддубний, журналіст: І пані Тетяна хотіла висловити свою точку зору.

Пані Тетяна: Мне кажется, что бесконечные игры, вот, выборы, просто уже надоедают. Надо просто решать экономические вопросы. Мне так кажется.

Микола Піддубний, журналіст: Це були репліки харків’ян на майдані Свободи. Слово Києву.

ВЕДУЧИЙ: Дякуємо, Миколо. Зараз почуємо відповідь від нашого гостя Андрія Шевченка.

Андрій Шевченко, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Ну, я не знаю, чи є фінансовою пірамідою? Але акціонерне товариство закритого типу інколи Верховна Рада точно нагадує. Я скажу, якою я хотів би бачити Верховну Раду, і можу цим закінчити. Я знаю, що Верховна Рада повинна бути такою, щоб країна пишалася нею. Це означає, що це повинно бути місцем зустрічі людей зі здоровим глуздом. Це має бути орган, який буде контролювати виконавчу владу, і давати їй по руках. Ну, і, нарешті, це, Парламент повинен бути кузнею кадрів, тому що люди, які приходять з різних сфер в політику, вони в Парламенті повинні ставати міцнішими, освоювати цю науку державного управління і потім іти, займатися роботою, можливо, у виконавчу владу. Найголовніше – це повинен бути приклад для людей, які здатні думати про завтра, про післязавтра, які здатні сідати за стіл, і відповідати за свої слова. Я мрію про такий Парламент, і впевнений, що це можливо.

ВЕДУЧИЙ: Ну, можливо, завтра буде перша спроба для цього, тобто, до Ваших мрій.

Андрій Шевченко, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Дай Бог. Дякую.

ВЕДУЧИЙ: Дякуємо Андрію Шевченко. Зараз на «П’ятому каналі» невеличка рекламна пауза. Ми продовжимо трохи згодом (реклама). Триває «Майдан». В попередніх двох частинах ми почули думку опозиції, а також думку представника коаліції. Зараз до слова запрошуємо Віктора Пилипишина, народного депутата від «Блоку Литвина». Прошу.

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: Шановні глядачі, шановні колеги. Останнім часом відносно України я чую такий термін: країна з дефектною демократією. Це, мені здається, ми вже дожились і допрацювались. Мені здається, що ми живемо в королівстві кривих дзеркал. Знаєте, чому? Тому що в 2004-му році ми змінили Конституцію і сказали, що у нас парламентсько-президентська країна. Але, ви знаєте, мені здається, що парламентаризму у нас при Радянському Союзі було набагато більше, ніж зараз. Коли рік Парламент реально вже не працює.

Ірина Горіна, народний депутат від Партії Регіонів: Ну…

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: Ні, працює. Коли треба було прийняти Закон «Про тендерні процедури», розблокували трибуну і 286 депутатів проголосували. 226 для того, щоб прийняти соціальні закони, прийняти економічні закони, не знаходимо. За тендерні процедури 286 голосів зразу знайшлося. Це перше. Друге. Коли приймали Конституцію, змінювали виборчу систему, то проголосували за пропорційну систему. Для чого проголосували? Для того, щоб підвищити роль і вплив політичних партій на формування влади в державі. Мені здається, що сьогодні ми маємо не, через такі демократичні інститути, як Парламент і політичні партії, насправді ми створюємо диктатуру. Ми критикуємо Росію. Я думаю, що у нас диктатури скоро буде набагато більше. Тому що ми, дійсно, створили… У нас з паном Каськовим дискусія йшла: так все-таки Верховна Рада – це закрите акціонерне товариство чи відкрите акціонерне товариство? Так ми домовились, дійшли до згоди, що на вхід…

Владислав Каськів, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Домовились.

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: На вхід воно закрите, на вихід воно відкрите. Оце до такого прийшли. Тому на сьогоднішній день політичні партії реально, вони, як політичні партії, не працюють. А, дійсно, я не знаю, якісь управлінські структури, які мають на своєму чолі генералів, а всі інші – солдати, які виконують і голосують так, як їм скажуть. Далі. Ми говоримо про те, що ми йдемо до Європи. Але в даному випадку шлях до Європи реально може йти до, через децентралізацію влади. Хочу вам сказати, як голова адміністрації, який попрацював в місті Києві два роки. Знаєте, що бюджет Шевченківського району, в бюджеті Шевченківського району залишалося від зібраних податків менше 3%. 80% всіх грошей йшли на заробітну плату. Про який розвиток можна говорити? Про яку реконструкцію можна говорити? Про які зміни можна говорити? Реально іде серйозна централізація влади, навіть порівняно з тим, що було п’ять років назад. Це теж можу вам сказати. Ну, вже не кажу про Конституцію. Десять років назад змінили Конституцію, сказали – сама краща у нас Конституція. Венеціанська комісія сказала, що у нас сама демократична Конституція, кращої немає. Тільки раз, в 2004-му році чомусь вирішили, що її треба міняти. Знову змінили, сказали, що знову сама краща Конституція. Кращої Конституції у нас немає. Тепер через два роки пройшло, кажуть - знову треба міняти Конституцію.

ВЕДУЧИЙ: Ну, якщо вони такі розумні, то чому вони такі бідні, називається?

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: Да. То ми не можемо зрозуміти, коли ж ми зупинимось? Знаєте, мені здається, в житті щось треба міняти, а не на папері. І потрібно, для цього потрібне бажання щось робити, потрібний, потрібен професіоналізм. І коли ми сьогодні критикуємо цю Верховну Раду, треба розуміти, що в цю Верховну Раду прийшло 370 чоловік, які були в тій Верховній Раді.

ВЕДУЧИЙ: Давайте, давайте зараз отримаємо до Вас уточнюючі запитання. Ірина Горіна, прошу.

Ірина Горіна, народний депутат від Партії Регіонів: Я послушала Ваше выступление. И я так понимаю, что Вы действительно серьезно относитесь к той проблеме, которая сейчас у нас есть. Это к тем изменениям в Конституцию, которые предлагает Президент. Да? У нас есть Конституционный совет. И в ближайшее время, даже есть такое мнение, летом этого года провести референдум и поменять Конституцию. То есть, еще раз, пожалуйста, точно Ваше мнение, Вы считаете, это возможно или нет? Это первый вопрос. А второй вопрос. Ваш лидер недавно сказал, что нужно уменьшить количество депутатов, их очень много, это в плане развития парламентаризма. Как у вас во фракции видят, как должен качественный, количественный и вообще состав Парламента выглядеть?

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: По-перше, коли ми йшли на ці вибори, ми заявляли, що ми вважаємо, що пропорційна система виборів, яка сьогодні існує в державі, вона не на часі. Вона не відповідає вимогам часу. Немає поганих виборчих систем чи гарних виборчих систем. Але здається, що сьогодні ця пропорційна виборча система, вона не на часі. Нам треба повертатись або до мажоритарної, або 50 на 50, або з відкритими списками. Але що стосується місцевого самоврядування, є тільки один вихід – мажоритарна система в місцевому самоврядуванні. Тому що ми сьогодні депутатів, особливо в місцевому самоврядуванні, відірвали повністю від людей. Що стосується змін до Конституції. Ви знаєте, ми обома руками проголосуємо за зміни до Конституції, якщо це дійсно вирішить питання, якщо дійсно країна почне розвиватись, якщо дійсно перестане блокувати ці трибуни, і так далі. Якщо дійсно почнуть приймати закони. Але мені здається, що зміни до Конституції нічого нам нового не принесуть і не дадуть. От і все.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, ці зміни неможливі, і переписання Конституції – також Ви проти цього?

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: Ви знаєте, зміни можливі. По формі завжди зміни можливі. Але треба, щоб вони були ще й можливі по суті. Я ж, коли сидів там, де мої колеги зараз сидять, я задавав питання відносно вступу до СОТ, відносно просування в ЄС, і так далі. Ми про це 16 років говоримо, але до СОТ нас навіть обігнала Киргизія, яка знаходиться за декілька тисяч кілометрів

ВЕДУЧИЙ: Це ми чули про це.

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: Розумієте? Треба щось конкретне, реальне робити. І мені здається, що або немає бажання, або немає професіоналізму, або є питання, які треба вирішувати. А питання НАТО, мови, Конституції – це, мені здається, питань для того, щоб людям дати... Ви бачите, як багато прийшло людей в Харкові послухати нас політиків. Нас політиків тут більше, ніж людей, які нас слухають. Це ми скоро допрацюємось, доживемо…

ВЕДУЧИЙ: А знаєте, скільки біля телевізорів?

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: Доживемось, що ми тільки друг друга будемо слухати і блокувати. І на цьому все закінчиться.

ВЕДУЧИЙ: Давайте і з бажанням, і з професіоналізмом. Андрій Шевченко.

Андрій Шевченко, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Я хотів запитати Вас про ситуацію навколо Києва, тому що я знаю, що ви у «Блоці Литвина» один із тих, хто пропонував якісь серйозні зміни, які стосуються міста. Мене дуже розчарував документ, який цього тижня був опублікований, а саме лист Глави Секретаріату Президента Балоги до Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Я нагадаю, що Кабмін розпочав перевірку Київської міської державної адміністрації. Так от спеціальним листом пан Балога запропонував Юлії Володимирівні згорнути ці перевірки, згорнути будь-яку роботу. Ну, я думаю, що дуже багатьох киян, для них це виглядає, як спроба прикрити якимось чином роботу чи, точніше, діяльність команди Черновецького у місті Київ. Тобто, замість турботи про Київ ми бачимо якийсь симулякер турботи про це місто і спробу вирішити ту проблему, яка є. Ваше бачення, що робити з Києвом. Наскільки Ви думаєте реально добитися дострокових виборів у Києві, щоб змінити міську раду і міського голову?

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: Ви знаєте, я поки не політик, я поки правник. Мені тяжко коментувати документ, який був, пішов з Секретаріату Президента, тому що я його не прочитав, не проаналізував.

Андрій Шевченко, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Ну, це про політичну позицію, пане Володимире, це не про право.

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: Так. Мені тяжко його коментувати. Що стосується перевиборів в місті Києві. Ми повинні з вами розуміти, як би нам сьогодні подобалась влада в Києві чи не подобалась, вона повинна іти тими, згідно тих процедур, які сьогодні передбачені в законі. Реально ці процедури в законі не відпрацьовані. І який вихід з цього питання, ми знаємо: або дві третини депутатів повинні недовіру меру Черновецькому висловити, або Верховна Рада через судові процедури, які підтвердять незаконність дій, повинна призначити перевибори. Або, третій варіант, прийняти новий закон. Все. Що стосується сьогоднішньої моєї позиції до… Знаєте, це таке, певне… Мені завжди задавали запитання: «Як ти відносишся до Омельченка?» чи «Як ти відносишся до Черновецького?». Є певна етика. Етика, яку я розумію так. Пам’ятаєте, коли при владі була Партія Регіонів, виходили деякі міністри і зам. міністри і розказували, який поганий Президент, будучи на посаді, будучі державними людьми. Вони критикували не Ющенка Віктора Андрійовича, вони критикували Президента, як державні службовці, як він погано працює чи як він погано робить. Мені здається, що повинна бути етика і політика, і повинна бути етика держслужбовця. Тому мені тяжко сьогодні коментувати дії Черновецького, але можу сказати, що сьогодні реально іде централізація влади в місті Києві, яка нічого хорошого місту Києву не принесе. Я вважаю, що це хибний шлях.

ВЕДУЧИЙ: А ось цей лист, про який щойно згадувалося, це і є прикладом цієї тотальної централізації влади?

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: Я, напевно, сказав би…

ВЕДУЧИЙ: З проханням згорнути перевірки.

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: Я б сказав, напевно, що так. Чому? Тому що, в принципі, місцева громада повинна вирішувати, хто повинен керувати в місті Києві, яка влада повинна бути в місті Києві. А не з Секретаріату Президента чи з Кабміну повинні йти вказівки, хто і як повинен керувати. І ви знаєте, мені здається, що якби, якщо чесно сказати, якби сьогодні була інша якась людина, але представляла, наприклад, БЮТ в місті Києві, то я думаю, що було б набагато менше критичних зауважень. Тому що ми сьогодні в своїй державі, особливо політики, особливо великі політики, керуються знаменитою фразою: «Это сукин сын, но это наш сукин сын».

ВЕДУЧИЙ: Ну, це не зовсім до питання централізації влади. Владислав Каськів.

Владислав Каськів, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Для початку одна ремарка. Вам пощастило, напевно, ну, напевно, заслужено також, керувати одним з найвідоміших районів в Україні – Шевченківським. Ви згадали, що в бюджеті залишалося заледве три відсотки. Я просто хотів при нагоді ремарку сказати, що інші територіальні громади живуть значно в гіршій ситуації, тому що основні податки в цій країні цілій, напевно, збираються в Шевченківському районі. І тому три відсотки – це, напевно, в десятки разів більше, ніж звичайний район по всій Україні. Це не в критику в Вашу адресу. Просто для того, щоби істину відновити, скажімо так, у цій всій справі. Заради справи. Так. У мене таке питання теж дещо абстраговане від поточного політичного моменту, тому що я думаю, що сенсу дискутувати в таких форматах взагалі немає, тому що всі відстоюють, по великому рахунку, інтереси, а не принципи. Щоб не слідувати цій логіці, я хотів запитатися, як відноситься політична сила, яку Ви представляєте, і Ви зокрема, як представник реального сектору, до ідеї амністії капіталів в Україні? А саме, не користуючись популістичною термінологією, як Ви бачите можливість повернути капітали, вивезені за 16 років незалежності з України, в реальну українську економіку? І чи є для цього реальні механізми, на Вашу думку?

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: Ну, давайте, якщо ми говоримо про істину, то істина така, що в Шевченківському районі в місцевий Парламент та в місцеву раду прийшло дев’ять політичних партій. Дев’ять. Не п’ять, як сьогодні у Верховній Раді, а дев’ять політичних партій. Крім того, моя партія, яка прийшла у владу, мала всього чотири представники, але мене 51 чоловік з 57 обрали головою району. Ми за два роки збільшили бюджет району втричі. Ні один район цього не досяг. Перше. Друге - я хочу вам сказати, що за ці два роки ми прийняли програму розвитку району до 2012 року пооб’єктно, по датам, і так далі. Можемо показати, щоб, можливо, наші старші товариші повчилися, як треба формувати програми.

ВЕДУЧИЙ: Щодо виходу з тіні капіталів.

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: Так. Почекайте. Формувати програму розвитку і перспективу. Що стосується амністії. Про яку амністію ми говоримо? Візьміть журнал «Форбс». Так? Там написано, що такий-то олігарх має 12 мільярдів, інший олігарх має 10 мільярдів, ще один олігарх має, там, 5 мільярдів. Воно вже, мені здається, все вже амністовано, всі про все знають. Мені кажеться, це не та проблема, яка сьогодні, яка сьогодні, в принципі, на часі, і яку сьогодні треба вирішувати. Є велика кількість питань, які сьогодні хвилюють людей, які треба нам з вами сьогодні вирішувати.

ВЕДУЧИЙ: Але про амністію капіталів говорили чи не всі політики, як напередодні дострокових виборів, так і за останні років п’ять ми це чули не один раз. Тому що, мабуть, все ж таки це питання на часі.

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: Мені здається, що в більшості бізнесмени вже давно зробили або сірими, або прозорими свої капітали. Повірте мені, для цього є дуже багато інструментів, через які це можна було зробити. Я думаю, що ми не про ту проблему сьогодні говоримо.

ВЕДУЧИЙ: Давайте звернемося до наших експертів. Коло мікрофону Ігор Жданов. Прошу.

Ігор Жданов, політолог: Я хотів би запитати дещо про стратегічне питання. Зараз «Блок Литвина» займає такий собі нейтральний статус: не вашим, не нашим, рівновіддалений від опозиції, від коаліції. Хотілось би почути, чи обговорюються зараз у фракції питання все-таки приєднання або до коаліції, або до опозиції, чи ви щось будете вичікувати? Чи буде змінюватись якось конфігурація Парламенту?

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: Я розумію, що нам весь час намікають на цей анекдот, да? Ви до, з якими: з красивими чи з розумними? Да? Чому ми не можемо мати свою позицію? Я хочу вам, трошки статистики. В Україні 38 мільйонів виборців. За Партію Регіонів, яка найбільше голосів набрала на виборах, проголосувало всього вісім мільйонів. Це скільки? Близько 25%. Так? Менше 25%. За БЮТ проголосувало сім. Це 20% людей. За три партії великі – БЮТ, «Наша Україна» і Партію Регіонів – проголосувало всього 50% людей. 50% людей проголосувало, що - проти цих людей. Тому я думаю, що коли ми кажемо про свою особливу позицію, то ми враховуємо, що 50% людей в країні не сприймають ту політику, ту поведінку і ту позицію, яка сьогодні є у Верховній Раді, яка сьогодні є в країні.

ВЕДУЧИЙ: Ірина Соломко.

Ірина Соломко, журналіст газети «Сегодня»: Так. В принципі мій колега трошки випередив питання, воно теж в цьому контексті. Тому ви, от, партія, «Блок Литвина» дуже завжди гарно говорить. Пан Литвин завжди, от, якщо дивитися, там, «Свободу слова», тобто, там рейтинг просто зашкалює. Абсолютно по суті. Ну, тобто, він говорить те, що хочуть чути люди, так? А, от, питання дієвості вашої політичної сили, зокрема, в Парламенті. Так? Тобто, вас небагато. Коли ми там… Ну, тобто як ви взагалі збираєтесь реалізовувати, так? Тобто, там, вже там запроваджувати на практиці те, що ви говорите? Дякую.

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: Ну, я хочу вам сказати, як ми тут уже говорили. Головне - зробити перший крок. Колись у «Громади» чи у БЮТу було там, скільки, сім відсотків, потім трохи більше. Сьогодні у них 30%. Ми два роки назад не пройшли в Верховну Раду. На цих виборах взяли чотири відсотки. Бачите, у нас все попереду. Але коли ми кажемо про дієвість, дійсно, ми сьогодні не можемо впливати на ситуацію у Верховній Раді голосуванням. Але, я думаю, що своєю поведінкою і позицією ми показуємо, що там, де компромісно треба проголосувати і підтримати те, що потрібно для держави, для людей, ми приймаємо участь. В той же час, коли влаштовується бійка біля мікрофону Голови Верховної Ради, ми не хочемо приймати там участі ні на стороні ні демократичної коаліції, ні антикризисної опозиції, чи як там. Ми в цих…

ВЕДУЧИЙ: Ви просто тримаєте…

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: Ми в цих назвах вже не можемо знайти собі місце.

ВЕДУЧИЙ: Ваша акція вже так і залишається платиновою чи діамантовою, ваша акція, чи вже вона трохи знівельована?

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: Ви знаєте, на слідуючих виборах ми вам відповімо на ваше запитання, яка у нас акція буде в руках.

ВЕДУЧИЙ: А нагадайте, коли наступні вибори чекати?

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: Ви знаєте, мені… Я не пророк і не Павло Глоба, але я думаю, що врешті-решт депутати і політики зрозуміють, що досить дразнити людей. Тому що нічого доброго з цього не піде. Тому що якщо почитати історію, то мені щось дуже це нагадує 17-й рік.

ВЕДУЧИЙ: Давайте спробуємо уникнути таких повторів в історії.

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: А чому? Давайте спробуємо не уникати.

ВЕДУЧИЙ: Денис Кірюхін, Київський центр політичних досліджень…

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: Коли верхи не можуть, низи не хочуть. Але зараз така ж ситуація.

ВЕДУЧИЙ: Прошу, пане Денис.

Денис Кірюхін, Київський центр політичних досліджень та конфліктології: Да. Ну, коллеги уже отобрали самые интересные вопросы по работе Парламента. Но, насколько я помню, четыре человека от «Блока Литвина» сейчас являются членами Конституционного Совета. Мы знаем, что есть две принципиальных позиции по работе этого Конституционного Совета: одна – то, что Конституционный Совет готовит новую Конституцию, а вторая – то, что Конституционный Совет готовит поправки к действующей Конституции. Насколько я знаю, «Блок Литвина» придерживается второй точки зрения по этому поводу, а Президент – первой. По этому поводу у меня вот такой вопрос: насколько для вас принципиален этот вопрос, и будете ли вы, ваши представители, отстаивать эту позицию в Национальном Конституционном Совете, возможно, в Парламенте, возможно, и выше?

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: Наша принципова позиція, що повинен, ми повинні дотримуватись тих процедур і тих технологій, які передбачені Конституцією України.

Денис Кірюхін, Київський центр політичних досліджень та конфліктології: То есть, внесение изменений в Конституцию?

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: Через, згідно…

Денис Кірюхін, Київський центр політичних досліджень та конфліктології: Поскольку законом не предусмотрено…

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: Згідно Конституції України. Все. Іншого варіанту я не бачу. Ніяких. Знаєте, для чого тоді Верховна Рада? Тоді не треба було. Ну, я розумію, що сьогодні п’ять політиків в країні, в принципі, представляють всю Верховну Раду. Всі 400, інші 455 голосують так, як їм скажуть. Ми вже дурниць наробили з цією пропорційною системою.

ВЕДУЧИЙ: П’ять політиків, це Ви говорите про голів фракцій?

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: Зараз, я так розумію, ще створили Конституційну Раду, і тоді не потрібні будуть ні суди, ні виконавча влада, ні Верховна Рада – ніхто не потрібен. Все, Конституційна Рада все вирішить в країні.

ВЕДУЧИЙ: Хоч і мало людей, але вони дочекалися до того, щоб поставити Вам питання з Харкова. Долучаємо Миколу Піддубного з його співрозмовниками. Отже, готові зараз почути запитання до нашого гостя. Чи можемо ми це зробити?

Микола Піддубний, журналіст: Отже, Харків на зв’язку. І у нас дозріли нові запитання гостям в студії і нові відгуки на тему нашої програми: чи буде розпущено Парламент і чи варто це робити? Пані Антоніна на черзі, прошу.

Пані Антоніна: Значит, я вам могу сказать, почему нас здесь там мало. Да, очень мало. Потому что в Харькове большинство голосовало за Партию Регионов и, естественно, здесь больше всех в них разочаровавшихся. Остальные партии, в основном, чужды здесь по менталитету. Поэтому народ разочаровался в политике вообще. Значит, перевыборы внеочередные, очередные внеочередные, нужно проводить, имеет смысл, только тогда, если будут открытые списки. Иначе смысла нет. А вообще, конечно, пока у нас в Украине не будет партии, которая будет существовать на членские взносы рядовых членов партии по 10, 20, по 50 гривен, но если это будет миллионы людей. А у нас партии существуют на деньги спонсоров. А кто платит, тот и заказывает музыку. Платит Ахметов – защищают интересы Ахметова, платит Коломойский – интересы Коломойского. Нужно, чтобы партии существовали на членские взносы рядовых граждан.

Микола Піддубний, журналіст: Ваша точка зору зрозуміла. Дякую. І пан Павло вирішив поставити свою, взяти теж участь в програмі і висловити свою позицію.

Пан Павло: Да. Вот у меня есть вопрос. Почему Парламент не решает вопросы с газом и со студентами? Они обещали много чего, а ничего не сделали вообще.

Микола Піддубний, журналіст: Які саме проблеми зі студентами, Ви можете конкретизувати?

Пан Павло: Ну, да. Обещали стипендию поднять, а вот ее даже не подняли нам. Обещали. Да. И вообще ее пока не дают, задерживают. И с газом такая же проблема. Они обещали его нам пустить, а вот не пускают. Ну, цены подымают на все.

Микола Піддубний, журналіст: Спасибі. Це Харків. Передаємо слово Києву.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, Харків. Дякую, Миколо. Я так думаю, що ми почули тільки емоції.

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: Ну, у мене є певна відповідь. Тому давай, дайте мені уже ж договорити.

ВЕДУЧИЙ: Якщо у вас є відповідь, то у вас 15 секунд є. Прошу.

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: 15 секунд. Ну, по-перше, якби харків’яни знали, що років 20 назад я закінчив Харківський юридичний інститут, то, напевно, більше прийшло і більше проголосувало за «Блок Литвина». Але це все попереду. Що стосується прийняття законів, то ми з цією програмою йшли.

ВЕДУЧИЙ: Дуже стисло прошу.

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: З цією програмою йшли. І ми сьогодні будемо цю програму і реалізовувати, знаходячись у Верховній Раді.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: Незважаючи на блокування, яке буде в Парламенті. Але думаю, що на слідуючому тижні все-таки Парламент розблокується.

ВЕДУЧИЙ: Ну, а ми поки що реалізуємо рекламну програму. На «П’ятому каналі» невеличка пауза (реклама). Виходимо на фінальну частину «Майдану». Запитуємо глядачів: чи буде розпущено Парламент? Обов’язково, ніколи, або ж його краще взагалі не чіпати – дзвоніть за тими номерами телефонів, які ви бачите на своїх екранах. Запрошуємо до слова Владислава Каськіва, «Наша Україна – Народна Самооборона». Підсумовувати – воно завжди трошки легше, ніж починати, мабуть, так. Зі всього, що ми почули.

Владислав Каськів, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Ну, це залежить, як починали. Я так розумію, після реклами Харкова паном Пилипишиним зараз у всіх автобусах, там, і транспорті громадському люди мчать на Майдан. Так що мені пощастить, дійсно.

ВЕДУЧИЙ: Отже, ми говоримо про можливість розпуску Парламенту і шляхи розблокування трибуни.

Владислав Каськів, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Та ви знаєте, Парламент можна розпустити, а де ви нових парламентарів візьмете. Прийдуть ті самі. Тому основна ідея не в тому, щоб зараз знайти, хто кращий, а хто гірший. Головна ідея в тому – як принципово змінити ситуацію. А є лише два способи. Вони прості й очевидні. Перший спосіб – це, дійсно, сісти за «круглий стіл», і не кидатися якимось ідеологемами, в які ніхто не вірить серед дискутантів між собою, а знайти спільний інтерес. На жаль, я мушу це сказати, тому що в політиці, вірніше, політики діляться на дві групи: одні борються за інтереси, а другі борються за принципи. Ну, як ви розумієте, перша група набагато більша, і вона, очевидно, зараз представлена у своїй масі в Парламенті. Тому іншого способу, ніж знайти цей спільний інтерес, немає. Це правда. І боляче, навіть непопулярно говорити, але це є так. Є також правда те, що в існуючій конфігурації політичній, тій, яка є в Парламенті: БЮТ, «Наша Україна – Народна Самооборона, Партія Регіонів – якщо вона залишиться такою, ніколи іншого нічого не буде. Повинна змінитися конструкція Парламенту. Україна в своєму перехідному стані дійшла критичної межі. Все. Тут крапка. Має відбутися перехід в нову країну з новими людьми, з новими підходами. Але це все ідеалізм. А реальність, знову ж таки, така, що це станеться лише тоді, коли в цій країні все доділять. Тому що влада сьогодні - це є буквально засіб перерозподілу, вірніше, не перерозподілу, а засіб приватизації того, що ще залишилося в державі. В держави небагато залишилось, але саме цінне – земля, Одеський припортовий, «Укртелеком», ще там щось, ще там щось. І всі шарики з надписами – це лише знову ж таки ширма для того, щоб те, що залишилося в держави, перейшло в приватні руки. Я це говорю не тому, щоб там зараз знов якимись популістичними гаслами кидатись, а для того, щоб просто реально подивитися на речі. Воно так і є.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, завтрашній «круглий стіл» нічого корисного не принесе?

Владислав Каськів, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Ні. Це буде очевидно прогресивним кроком назустріч нашому майбутньому. От. Але факт в тому, що бізнес і політика – це сьогодні одне і те саме. І сьогодні уже з цим боротися можна. Але ті, хто це піднімають на щит, знову ж таки страждають популізмом. У нас один шанс це був зробити – після Майдану 2004-го року. Це не вдалося зробити. Тому висновок простий, як двері, можна йти на дострокові вибори, і навіть треба йти, але ті, хто говорить про це, не змінивши систему виборів, коли будуть вибирати не людей, і не дадуть шанс прийти новим людям в Парламент, лукавлять. Або я б сказав навіть, що вони ідуть на злочин. Тому що вони лише вважають, що за допомогою таких виборів вони посилять свій вплив, команду своїх команду своїх підопічних…

ВЕДУЧИЙ: Ну, тут ми можемо говорити про бізнес на тлі політиці.

Владислав Каськів, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: … яким можна надавати їм по шиї, потягнути за шнурочок, чи ще що-небудь такого. Поки люди не почнуть вибирати буквально тих, хто відстоює їхні інтереси, так до того інакше не буде. А зараз є така система, коли, дійсно, всі депутати, члени фракції, за рідкими виключеннями самодостатніх людей, ось, вони, по суті, виконують свою роль. Хтось ходить говорити на ефіри, хтось рахує гроші, хтось декларує, пише темники, хто ще щось робить.

ВЕДУЧИЙ: Чудовий приклад корпоративу. Давайте послухаємо питання. Прошу, пані Ірино.

Ірина Горіна, народний депутат від Партії Регіонів: Последние месяцы мы наблюдали за тем, как буквально каждый день Президент публично критикует работу Премьера и Кабинета, и причем это не то, что спадает, это нарастает с каждым днем. Все говорили о том, что что-то произойдет с Партией Регионов, но она сейчас едина, как никогда. Но вдруг произошло такое, ну, как его назвать, экстраординарное событие – это у нас на глазах стала разваливаться «Наша Украина», причем очень открыто и ярко. Как вы можете прокомментировать, что сейчас происходит в партии, и какие перспективы, на Ваш взгляд, нас ждут? И в этом смысле, я так уже услышала, что Вы за досрочные выборы. Это послужит тем, что сейчас будет разваливаться, коалиция и Президент будет сейчас идти на досрочные выборы?

Владислав Каськів, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Якщо Ви чекаєте, що я скажу, що наша політична сила монолітна, як ніколи, і взагалі нічого тепер не зміниться в цій країні – то я цього не скажу. Я скажу, більше того я скажу, що той процес, який зараз відбувається в досить динамічній, прогресивній «Нашій Україні», – це молоде середовище, яке недостатньо структуровано, він вже, фактично, зачепив і вашу політичну силу. І в вашій Партії Регіонів точно такі самі процеси відбуваються. І бути інакше не може, тому що в вашій Партії Регіонів представлена одна група старих демократів, казнокрадів, вибачте, а з другого боку бізнесмени, які заробляють гроші, а частина з них навіть з державного бюджету гроші не бере, а заробляє ці гроші в реальній економіці. І конфлікт світоглядний між цими людьми є очевидний. І Ви точно поділяєте цю думку, навіть якщо зараз її не підкріпите, тому що у нас з Вами є фракційна дисципліна. Так я до того говорю, тому що природу не обманеш. Цей світоглядний конфлікт розриває всі політичні сили. І, очевидно, що кращі, прогресивніші, розумніші повинні перемагати. На жаль, зараз так не є, тому що рамки законодавства, ті старі представники, старої еліти, вони законсервували, щоб подовше її потримати такою, щоб доділити останнє. Але, я ж кажу, природу не обманеш. Тому із Партією Регіонів то буде. Зі всіма взагалі політичними силами це буде. І це наш успіх.

Ірина Горіна, народний депутат від Партії Регіонів: Так что завтра будет?

Владислав Каськів, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Те, що ми зараз знаходимося в апогеї, можливо, що навіть ще не в апогеї, політичної кризи – це дуже погано. Але це означає, що після цього буде новий світ, нова країна, новий прогрес, і нові люди будуть цю країну будувати. Ось і все.

ВЕДУЧИЙ: Далі Андрій Шевченко.

Андрій Шевченко, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Я хотів спитати про ситуацію з партією ПОРА, яку Ви свого часу створювали, очолювали, тому що є інформація про поновлення активної діяльності цієї структури. Ну, і, я розумію, що, там, в давньоіндійській міфології є таке поняття акуено – це озеро, в якому, якщо скупаєшся, то будеш вічно молодим, і з молодістю прощатися не хочеться, навіть з політичною молодістю. Як узгоджується така зараз, ніби відновлення діяльності ПОРИ з Вашим підписом під документом про створення єдиної партії на базі «Нашої України»? Чому я це питаю? Тому що в майбутньому з цього можуть бути певні ризики і для більшості в Парламенті, для коаліції. Я цього дуже не хотів би.

Владислав Каськів, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Моя відповідь проста. Чому створилася ПОРА? А нагадаю, що вона стала політичною партією після завершення президентських виборів, після нашої спільної перемоги на Майдані. Тому що стало очевидно єдине, що для тих людей, які по-новому бачать ситуацію, по-новому мислять і по-новому бачать країну, нема шансу в існуючих політичних силах. Навіть в тих, які перемогли на Майдані. Тому була відчайдушна єдина спроба створити політичну силу, яка мала б прорвати цю ситуацію. Я хочу сказати, що ми це зробили. Ми, на жаль, не потрапили в Парламент. Хоча могли, хоча могли. Були помилки тактичні. Я, в першу чергу, їх повинен взяти на себе. Але ми привели в політику тисячі людей. Зараз тисячі депутатів місцевих рад – це молоді люди. Ніхто їх не чекав в українській політиці, повірте. Ніхто. Зараз вони реально впливають на багато процесів в регіонах, на регіональну політику. З гордістю можу говорити про Львів, там, про Закарпаття. Там багато, про багато…

Андрій Шевченко, народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко: Що робити з Вашим зобов’язанням про нову партію?

Владислав Каськів, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Що стосується теперішньої поведінки нашої? Ми розуміли, що в попередній політичній кризі, коли стояло питання дострокових виборів, фронт на фронт ішов, і так далі, ми не мали права морального сказати, що ми ідемо окремо на вибори. Хоча ПОРА є самодостатня політична сила, з своїми людьми, які нас підтримують, своїм активом і з можливостями це зробити. Але ми не мали морального права, тому що ми би тоді розірвали цю єдність демократичних сил. Я вважаю, що це було правильне рішення. Хоча молоді, гарячі голови не всі це підтримували. Сьогодні є очевидний факт політичний, є колапс, але саме головне – є криза ідей. Ніхто не може запропонувати своє бачення і свій шлях. Я вважаю, що ключове питання приходу нового покоління в політику, воно не зняте з повістки дня. Правда, ці політики є у всіх політичних силах сьогодні. І це вже є наш прогрес. В БЮТі, як ми бачимо, в Партії Регіонів.

ВЕДУЧИЙ: Ви самі собі суперечите. Спочатку кажете, де ж Ви стільки парламентаріїв наберете, а потім говорите тисячі людей уже зараз реально впливають на економіку і на політику на місцях. Значить, є кадровий запас?

Владислав Каськів, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Я можу собі в вину сказати, що я неправильно, напевно, акценти розставив. Дуже просто. Ці молоді люди прийшли в регіональну політику. Вони стали депутатами обласних, районних рад, і так далі. Із них виростуть люди нового покоління, бо інакше вони туди просто би не потрапили. А що стосується можливості приходу нового покоління в політику, ця можливість є лише одна, коли люди прямо будуть голосувати за своїх кандидатів в депутати. Прямо. Не… Бо зараз ситуація яка? Сидить добрий чи поганий лідер політичної партії – вождь, як його називають, – і пише список, хто буде депутатом, хто – ні. Може, він керується добрими намірами, а, може, поганими, але це його суб’єктивний погляд. Ось і все. А ми говоримо, що цей шанс можливий лише тоді, коли люди почнуть, які живуть в Україні, голосувати за конкретних своїх кандидатів в Парламент. І ніхто цьому завадити не зможе. Тому я і говорю, що злочин проводити будь-які вибори – строкові, дострокові – без відкритих списків. Бо вони нічого не дадуть. І прийдуть ті самі. І це зараз наш є виклик, всіх. Тому я і запитую.

ВЕДУЧИЙ: Ну, в цьому ви всі єдині, щодо відкритих списків. Прошу, пане Пилипишин.

Ірина Горіна, народний депутат від Партії Регіонів: Вот видите, это уже есть платформа, на которой мы можем объединиться.

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: До речі, я запропонував, щоб ми були єдині. Я перший раз став депутатом Парламенту, але я вніс законопроект одним з перших про те, що забороняється балотуватися двічі народним депутатом підряд до Верховної Ради. Я думаю, що це був би крок до оновлення списків. Але хочу сказати, що сьогодні мене в більшості Парламент не підтримує.

ВЕДУЧИЙ: Я думаю, Андрій Шевченко вас навряд чи підтримує

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: А чому б ні?

ВЕДУЧИЙ: З другим строком депутатства.

Владислав Каськів, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Чому б ні, він достроково припинив свій, достроково. Він лише рік був депутатом.

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: Я думаю, що Андрій Шевченко – це та людина, яка знайде собі місце і поза Парламентом. І мені здається, що проблема більшості парламентарів, що вони не бачать себе поза Парламентом і не знають, що там вони будуть робити. Розумієте? Але в мене слідуюче питання. Вам не здається, що про демократію ми говоримо, а демократами хочемо бути тільки тоді, ну, в нашій країні, коли ми в опозиції. Як тільки приходимо до влади, починаємо працювати під технологію генерала Франка: «Друзьям – все, врагам – закон». От, дивіться, сьогодні коаліція, яка називається демократичною, має свого Спікера, має свого Прем’єр-міністра, має свого Президента. То, можливо б, все-таки оцю технологію і підходи ви б змінили і показали, що можете, дійсно, якщо ви називаєте себе демократичною коаліцією, якісь на більші компроміси піти, на якісь поступки показати, показати, що ви, дійсно, європейські, демократичні політики?

Владислав Каськів, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Та мені навіть нема чого Вам заперечити. Ми ніби при владі і, здається, що наша коаліція пропонує, нав’язує, навіть сказав би, Закон «Про опозицію» нашим політичним опонентам. Хоча…

Віктор Пилипишин, народний депутат від «Блоку Литвина»: Тобто, Ви «за»? Я не про закон, я про конкретні кроки, знаєте.

Владислав Каськів, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: А конкретні кроки, вони не цій площині належать. От я Вам з чистим серцем скажу, що в кожній політичній силі, ну, крім, можливо, комуністів, є люди, з якими мені би хотілося сісти за один стіл і подумати, якою ця країна має бути завтра. І в кожній політичній силі є такі люди, з якими мені би не хотілось це робити. А чому так? Тому що сьогодні викривлена абсолютно конструкція: те, що є в Парламенті не представляє те, що є в суспільстві. Все. Нам треба сказати, що ця хатка вже старенька, засохла, надбудова, скажімо так. От і все. А механізм простий, я кажу, що тільки логічні, прямі вибори, ну, вірніше, не тільки. Але, тому що поки не закінчиться, ну, приватизація повністю всього, майна, на жаль, ми не дійдемо до стабільності в цій країні. Це – факт.

ВЕДУЧИЙ: Давайте, щоб ми встигли всіх запитати.

Владислав Каськів, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Це правда.

ВЕДУЧИЙ: Прошу, пане Денисе. Ваше питання. Коротке запитання – коротка відповідь. Прошу.

Денис Кірюхін, Київський центр політичних досліджень та конфліктології: Ну, совсем коротко, может. Я хотел бы вернуться к вопросу о вышедших из, о ситуации в «Нашей Украине». Мы знаем, шесть человек вышло, из них четыре, по-моему, народные депутаты. При этом большинство в Парламенте имеет формально перевес в два человека, фактически – в один человек. Таким образом, не видите ли Вы проблему для дальнейшей работы коалиции, большинства парламентского, поскольку несколько депутатов фактически вышли из партии, которые входят в коалицию, по принципиальным моментам они, по крайней мере, как они заявили? И не следует ли из этого, что на сегодняшний день неработа Парламента – это больше в интересах большинства? А поскольку, фактически, оно еще более усложняет свою работу. Как вы будете договариваться с теми людьми, которые вышли?

Владислав Каськів, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Ну, у вас два питання. Я скажу. Я не член партії «Наша Україна».

Денис Кірюхін, Київський центр політичних досліджень та конфліктології: Вы – член парламентского большинства.

Владислав Каськів, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Я Голова громадянської партії ПОРА, але це мені не заважає бути частиною демократичної коаліції. Ще я є гордим єдиним представником від цієї політичної сили там. Не заважає працювати в коаліції.

ВЕДУЧИЙ: В який спосіб стимулюватимете цих, хто вийшов?

Владислав Каськів, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Я не бачу жодної… Хочу дуже наголосити, що на тому, що позиція колег наших з партії «Нашої України», які вийшли з цієї партії, не має жодного відношення до їхнього ставлення до демократичної коаліції. Це є тверді, активні учасники демократичної коаліції. Не більше, не менше. Те, що є внутрішні процеси в «Нашій Україні», в партії «Наша Україна», я вам теж свою позицію можу сказати. Я очолюю партію, яка є частиною блоку «Наша Україна – Народна Самооборона», і не дивлячись, що «Наша Україна» переживає непрості часи, ми залишаємося твердими союзниками партії «Наша Україна». І з повагою ставимося до особистих політичних уподобань наших колег.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Владислав Каськів, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: І у Вас ще було друге питання, вибачте, яке, якщо можна?

Денис Кірюхін, Київський центр політичних досліджень та конфліктології: Тогда не кажется ли Вам, что в ситуации, когда проблема в самой, в большинстве в коалиции, не выгодна, сейчас неработа Парламента выгодна именно большинству?

Владислав Каськів, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: До недієздатності Парламенту це не має відношення. Тому що те, що відбувається в Парламенті, - це боротьба, знову ж таки, за владу, а, отже, до доступ до перерозподілу ресурсів.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Ірина Соломко, прошу питання.

Владислав Каськів, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: І ніякого іншого, ніякої іншої причини немає. А те, що відбувається загалом в нашій політичній силі, як і в інших, це лише предтеча великої реорганізації всіх політичних сил в країні.

ВЕДУЧИЙ: Дотискає нас час, пане Владиславе, давайте почуємо інші питання.

Владислав Каськів, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Через три роки, через три роки ми побачимо зовсім інші політичні сили в Україні. Це факт.

ВЕДУЧИЙ: Прошу.

Ірина Соломко, журналіст газети «Сегодня»: Пане Владиславе, Ви коли сказали, що насправді, от, вихід з фракції, вихід з партії – це є загроза. Я хотіла б Вам поаплодувати. Тому що, от, насправді всі люди, з якими ми говорили, ну, зокрема, я, так, як журналіст, коли писала про цей матеріал. Вони казали мені, що все класно, все нормально, ніяких проблем з цим немає. Але коли Ви почали знову казати, що для коаліції немає проблеми, то я з цим можу не погодитися. Так? Тому що, і щодо того «тверді члени коаліції». Оскільки дуже багато з цих людей саме не хотіли ставити підпис, так, під коаліційною угодою. Їх довго вмовляли, щоб поставити. Тому насправді загроза є.

ВЕДУЧИЙ: Питання.

Ірина Соломко, журналіст газети «Сегодня»: Поясність, будь ласка. Загроза.

Владислав Каськів, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Моє переконання чітке, що ця коаліція проіснує стільки, скільки проіснує цей Парламент. А те, що кожна людина, яка має голову і серце, і прийшла у Парламент, вона повинна відстоювати свої переконання, це також факт. Тому що ці люди заради того туди прийшли.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Ігор Жданов, прошу.

Ігор Жданов, політолог: Я хотів би задати питання такого роду. З Ваших роздумів, висловів я зрозумів, що сама система поділу виборців або громадян України на «помаранчевих», «біло-голубих», «сердечно-білих» – вона застаріла. І треба зовсім по-іншому переформатувати і політичний простір, виборчий простір і сам Парламент. Чи це так, чи ні?

Владислав Каськів, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Абсолютно точно. «Помаранчево-синє» протистояння – воно в основі своїй вичерпало, тому що воно перетворилося в інструмент забезпечення інтересів окремих політиків заради себе. Ось і все. Сьогодні цей момент відійшов в минуле. Я, от, з Юрієм Мірошніченком з Партії Регіонів мені є про що поговорити, я не знаю, він в держави нічого не вкрав. Наприклад. В мене є маса друзів і однодумців в Блоці Юлії Тимошенко. Хоча Блок Юлії Тимошенко відстоює централізацію держави, а я противник цього. Я за те, щоб територіальні громади, і взагалі люди були вільними людьми, а держава не була бандитом, який всім в цій країні керує. Але в мене є однодумці в Блоці Юлії Тимошенко. Ну, і природно, що в моїй політичній силі, яку я сьогодні представляю, також є ці люди. Тому я думаю, треба не за фетиш якийсь, там, виступати і боротися. А треба, нарешті, сказати – яка є наша ціль. Не лише приватизація якогось конкретного заводу, а в якій країні ми хочемо жити через 20 років. Оце є перше питання.

ВЕДУЧИЙ: Панове, ми запитували протягом програми наших глядачів: чи буде розпущено Парламент? Так ось, відповіді розділилися майже навпіл. Обов’язково – більше 50%, і навіщо - майже 50%. Ніколи не буде розпущено Парламенту - вважають 3% наших опитаних глядачів. Дякую вам за те, що взяли участь у сьогоднішньому «Майдані». Зустрінемося наступної неділі на «П’ятому каналі» в програмі «Майдан».

 

Стенограма підготовлена компанією Sourcer.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27047
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду