Програма В’ячеслава Піховшека «Епіцентр», «1+1», 13 лютого 2008 року

14 Лютого 2008
31534
14 Лютого 2008
17:00

Програма В’ячеслава Піховшека «Епіцентр», «1+1», 13 лютого 2008 року

31534
Програма В’ячеслава Піховшека «Епіцентр», «1+1», 13 лютого 2008 року

В’ячеслав Піховшек: Добрий вечір. В ефірі «Епіцентр» на каналі «1+1». Сьогоднішні переможні реляції української влади з приводу вчорашніх газових домовленостей в Москві не можуть не дивувати. Як їх послухати, то Україна отримала перемогу співвимірну майже із незалежністю. Попереду України всієї Юлія Тимошенко. Її оцінка ситуації дещо нагадує звіти партійних з’їздів до перебудовних часів.

«Українська правда», 13 лютого 2008 року: Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко переконана, що домовленості про усунення з українського ринку посередників «РосУкрЕнерго» і «УкрГазЕнерго» є великою перемогою демократичної команди, ще одним кроком до повернення порядку на газовому ринку, до декорупціації, детінізації енергетичного сектору.

В’ячеслав Піховшек: Дуже добре, Але ще раз нагадаю вам, до чого вчора домовилися в Москві президенти обох країн за словами глави «Газпрому» Олексія Міллера.

Російське інформаційне агентство «Новости, 12 лютого 2008 року: За словами Міллера, будуть створені нова збутова компанія замість «РосУкрЕнерго» і нова компанія для поставок на внутрішньому ринку замість «УкрГазПром», у яких «Газпрому» і «Нафтогазу» буде належати по п’ятдесят відсотків.

В’ячеслав Піховшек: Таким чином замість двох давно відомих посередників «РосУкрЕнерго» і «УкрГазЕнерго» виникають два інших, поки що невідомих посередників. Та в зв’язку з чим такі переможні реляції Юлії Володимирівні? Чи створення двох нових посередницьких структур і є великою перемогою демократичної команди, ще одним кроком до повернення порядку на газовому ринку? А ось таким був сьогоднішній коментар екс-міністра оборони, нині Голови парламентського комітету з Національної безпеки і оборони Анатолія Гриценка.

«Главред», 13 лютого 2008 року: Анатолій Гриценко заявляє, що російсько-українські газові домовленості викликають тревогу. Якщо йдеться і про усунення «УкрГазЕнерго» з ринку, але і створення нових спільних підприємств, то це те ж саме, тільки вигляд збоку.

В’ячеслав Піховшек: Аналогічну думку до того, що сказав Гриценко, висловила і оглядач «Економічної правди» Тетяна Євженко. Більше того нова схема поставок без «РосУкрЕнерго» і «УкрГазЕнерго» вигідна, як виглядає, «Газпрому». Він просто починає більше заробляти.

«Комерсант Україна», 13 лютого 2008 року: Нова схема буде, по суті, такою ж, але «РосУкрЕнерго» і «УкрГазЕнерго» замінять компанії, які будуть створені на паритетних засадах «Газпромом» і «Нафтогазом України». Тобто, головними постраждалими стали Дмитро Фірташ та Іван Фурсін. «Газпром» же формально навіть виграє, оскільки його частка на внутрішньому ринку України і, відповідно, доходи від цієї діяльності, виростають удвічі.

В’ячеслав Піховшек: Так що я розшифровую. Велика, за словами Тимошенко, перемога демократичної команди, яка є ще одним кроком до повернення порядку на газовому ринку, це коли російський «Газпром» починає вдвічі більше заробляти, вдвічі більше. Причому зверніть увагу. «Газпром» виходить прямо на український ринок. Йому вже жодні «УкрГазЕнерго» не потрібні. І це ще не все. Я вчора посилався на власні джерела, які стверджують, що на усунення «РосУкрЕнерго» і «УкрГазЕнерго» «Газпром» міг піти лише за однієї умови – отримання гарантій від офіційного Києва, що на світові ціни за російський газ – 348 доларів за тисячу кубів – Україна перейде раніше, ніж було домовлено, у 2011 році. І, от, сьогодні ця інформація отримала непряме підтвердження.

«УНІАН», 13 лютого 2008 року: Щодо того, чи можна очікувати переходу на ринкові ціни на газ раніше 2011 року, Турчинов наголосив, що це питання не фіксувалося під час переговорів. «Технологія переходу на ринкові ціни – це питання двосторонніх відносин, і воно не може розглядатися односторонньо. Хтось в односторонньому порядку підвищує ціну на одне, хтось – на інше. Це питання переговорного процесу, - сказав Турчинов, додавши, - у нашому житті нічого не можна виключати. Але у будь-якому разі увесь цей процес має бути підготовлений, у тому числі і урядом.

В’ячеслав Піховшек: Але і це не все. О 19 годині 42 хвилини з’явилося повідомлення, яке остаточно ставить під питання реляцію Тимошенко про велику перемогу демократичної команди. Перший віце-Прем’єр і кандидат у Президенти України Росії Дмитро Медвєдєв заявив, що якщо Україна хоче середньоазіатський газ, очевидно, доведеться залишати посередника. А цим посередником якраз і є «РосУкрЕнерго». Це компанія і займається, нагадую, середньоазіатським газом. Медвєдєв додав, що Україна не здатна витримати жодних інших цін, крім ціни на середньоазіатський газ у 179,5 долара за тисячу кубів. І додав: як тільки Україна іде від постачань середньоазіатського газу, і переходить на російський, ціни виростають на третину. І це ще не все. О 21.04 з’явилося повідомлення, фактично, це цитата з інтерв’ю Президента України Віктора Ющенка російським телеканалам «Вести» и «Вести Плюс». От з цих слів, які говорить тут Президент, випливає, що мова іде про повернення до статусу 2006 року. Тоді «РосУкрЕнерго» мало 5 мільярдів ліміту продажу газу на ринок України. Тобто, фактично, можна тлумачити це інтерв’ю як те, що Президент Ющенко все-таки за те, щоб «РосУкрЕнерго» було присутнє на українському ринку. Так що я б на місці Юлії Володимирівни не поспішав би ставити хрест на «РосУкрЕнерго». 11 лютого, нагадаю, вона вже заявляла, що не підпише договори за газ по боргам за листопад, грудень. Тепер каже, що Україна заплатить борг повністю. Залишається питання, яке я вже ставив багато разів: а яку ціну за газ готова платити наша промисловість? А чи не станеться так, що за велику перемогу демократичної команди Україна заплатить падінням економіки, втратою робочих місць, закриттям виробництв? Поживемо – побачимо. А поки все. До побачення.

 

Стенограма підготовлена компанією Sourcer.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31534
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду