Телепрограма «Один за всіх» з Юрієм Громницьким, 1 канал, 17 грудня 2007 року

18 Грудня 2007
27750
18 Грудня 2007
11:14

Телепрограма «Один за всіх» з Юрієм Громницьким, 1 канал, 17 грудня 2007 року

27750
Телепрограма «Один за всіх» з Юрієм Громницьким, 1 канал, 17 грудня 2007 року

ВЕДУЧИЙ: Вітаю. В прямому ефірі «Першого національного» політичне ток-шоу «Один за всіх». Мене звати Юрій Громницький. Завтра коаліція отримає, демократична коаліція отримає другий шанс обрати прем’єр-міністра і завтра меншість, можливо, отримає можливість оголосити про перехід в опозицію. Так виглядає ідеальний варіант розвитку подій у Верховній раді завтра, у вівторок. Однак досвід минуло тижня свідчить, що українська політика є надто непередбачуваною. І досвід минуло тижня примушує нас задавати сьогодні на цій програмі такі запитання «Чи справді демократична коаліція зможе набрати 227 голосів для того, щоб обрати Юлію Тимошенко на посаду прем’єр-міністра?», «Чи стримає меншість свої емоції і не буде блокувати трибуну?». І найцікавіше «Чи справді прізвище нового прем’єр-міністра – це Тимошенко?». Наші гості сьогодні Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко. Вітаю Вас.

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Добрий вечір.

 

ВЕДУЧИЙ: А також Михайло Чечетов, «Партія Регіонів». Вітаю Вас.

 

Михайло Чечетов, Партія регіонів: Добрый вечер, добрый вечер.

 

ВЕДУЧИЙ: Панове, до вас бліц-запитання. Я пропоную вам продовжити фразу «обрання Юлії Тимошенко на посаду прем’єр-міністра для України – це…». 30 секунд маєте для того, щоб відповісти. Пане Шкіль?

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Це вихід з тої кризи, в якій Україна опинилася сьогодні, це вихід з тих проблем, які очікують України при входженні у зимовий період після особливо підвищення цін на газ, які були з боку Росії зроблені. І це, врешті-решт, увінчання тих процесів, які не змогли ми здійснити по помаранчевій революції. Зараз ми сформуємо чітку демократичну більшість.

 

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Пане Чечетов, Ваша версія?

 

Михайло Чечетов, Партія регіонів: Кратко, как в Одессе, ничего.

 

ВЕДУЧИЙ: Коротко, і очевидно, зрозуміло для несимпатиків Юлії Тимошенко. Сьогоднішню дискусію підтримують та коментують також Кость Бондаренко, політичний експерт. Вітаю Вас, пане Бондаренко. Степан Гавриш, член Вищої Ради юстиції. Вітаю Вас, пане Гавриш. І Валерій Пустовойтенко, у минулому прем’єр-міністр України. Вітаю Вас, пане Пустовойтенко. Я також пропоную, як завжди активно брати участь у нашій програмі телеглядачам. І сьогодні я пропоную вам виступити у ролі, так би мовити, політичних екстрасенсів. Сьогодні запитання інтерактивного опитування лунає так «Чи обере завтра коаліція прем’єр-міністра?». Якщо ви вважаєте, що так, то ваш номер 8 900 304 44 01. Якщо ви вважаєте, що ні, не оберуть завтра прем’єр-міністра, то ваш номер 8 900 304 44 02. Всім присутнім і телеглядачам хочу нагадати, що наше опитування не є репрезентативним. Ми розпочинаємо. Перше запитання до пана Чечетова. Якщо завтра коаліція, все ж таки, обере прем’єр-міністра, то як Ви прогнозуєте розвиток подій?

 

Михайло Чечетов, Партія регіонів: Вы знаете, я думаю, что они близки к избранию премьер-министра, поскольку стали использовать Ленинские принципы. Я об этом уже говорил, что я думал, что самый великий у нас Ленинский последователь, и действительно, Ленинец – это Петр Симоненко, но оказывается, нет. Самые великие Ленинцы у нас - это депутаты в «Нашей Украине», которые…

 

ВЕДУЧИЙ: Чому саме?

 

Михайло Чечетов, Партія регіонів: Которые возглавляли обкомы комсомолов, ЦК комсомолов, поскольку они сегодня сумели реанимировать форму голосования 100-летней давности, как Ленин голосовал на съезде, когда Владимир Ильич под свечой стоял и называл: «Троцкий». Троцкий подымался и говорил: «За». «Бухарин» - «Против», «Каменев» - «За», «Мартов» - «Против» и прочее. Поэтому я думаю, что реанимировав вот эту форму голосования 100-летней давности при Ленине, они тем самым подтвердили, что самый великий демократ – это был Владимир Ильич Ленин. Ну, я не пойму одного.

 

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

 

Михайло Чечетов, Партія регіонів: Как они, сделав Ленина великим демократом, с другой стороны пытаются зайти и говорят: «Надо памятники сносить Ленину». Это же некрасиво так.

 

ВЕДУЧИЙ: Ви висловлюєтесь з приводу?..

 

Михайло Чечетов, Партія регіонів: Если вы действительно объявили Ленина демократом, так будьте до конца. Зачем же памятники сносить?

 

ВЕДУЧИЙ: Добре, ми зрозуміли. Але власне, я не почув відповіді на запитання «Що буде, якщо завтра коаліція сформує?..».

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Власне…

 

Михайло Чечетов, Партія регіонів: Если будет коалиция сформирована, «Партия Регионов», во-первых, участия завтра принимать не будет в голосовании, как и Блок Литвина, как и коммунисты, мы просто объявим, что мы уходим в оппозицию.

 

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пане Шкіль, Ваша версія?

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Ні, ну, я з цікавістю послухав, розумієте, той, хто підіймає руку, той Ленінець, так? Ну, це дуже цікаве поєднання. Хочу нагадати пану Чечетову… Він, правда, тоді не був, він тоді мужньо керував фондом Державного майна, коли його колеги голосували політреформу, згідно котрої ви голосували руками. Дехто навіть двома руками. От ваш депутат Засуха, пам’ятаєте, дві руки підняла? Ну, так що Ви тут проводьте паралелі, будь ласка. У нас голосування, яке передбачене регламентом, який всі ми поважаємо, і сподіваюся, ви завтра також будете поважати і дасте можливість нам проголосувати. Пан ведучий спитав, що… От ми оберемо прем’єр-міністра і буде 227 голосів, і що емоції отримують представники «Партії Регіонів» на місцях, якщо вони не зірвуться в черговий клінч біля трибуни чи не наважиться вже вдруге народний депутат Лук’янов вкрасти карточку у спікера парламенту України під час голосування.

 

ВЕДУЧИЙ: Пане Чечетов, я хочу Вас запитати, чи справді завтра все буде відбуватися досить спокійно? Оскільки я зустрів вже в Інтернеті висловлювання, що «Партія Регіонів», все ж таки, не виключає можливість блокування трибуни і у відповідь представники Блоку Юлії Тимошенко не виключають вже силового варіанту голосування за кандидатуру прем’єра. Тобто, як будуть розвиватися події у Верховній раді?

 

Михайло Чечетов, Партія регіонів: Позиция «Партии Регионов», она была однозначная с первых дней работы парламента. Мы за то, чтобы все проходило в рамках регламента. Если в рамках регламента будет голосование, избрана будет Тимошенко, то мы завтра же объявим об уходе в оппозицию.

 

ВЕДУЧИЙ: Що означає для Вас «в рамках регламенту», оскільки обрання Тимошенко є першою позицією у порядку денному завтра Верховної ради?

 

Михайло Чечетов, Партія регіонів: Ну, значит, завтра будет по процедуре идти, если действительно будет присутствовать 226 человек и 226 человек встанут или нажмут, как говорится, когда будет объявлена фамилия, то скажут, что они за, и подымут руку, значит, 226 человек, будем говорить, что партия сыграна и образовалось новое правительство.

 

ВЕДУЧИЙ: Пане Шкіль, про що Ви говорите, тобто, Ваші представники, коли вважаєте, що не виключаєте якось такого силового варіанту голосування за кандидатуру Тимошенко? Буде бійка якась, протистояння? Що саме буде?

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Ні, я не знаю, хто це заявляв. Чесно кажучи, я не чув цих заяв. І хочу запевнити…

 

ВЕДУЧИЙ: Навіть пан Турчинов говорив про екстремальні можливості голосування за Тимошенко минулого тижня.

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Ну, чекайте, чекайте. Екстремальні можливості голосування були під час другого голосування, коли поставлено було головуючим, а саме спікером парламенту питання про те, хто за те, щоб повернутися до голосування. Це були екстремальні умови, кричали, бігали герої «Партії Регіонів». Лице «Партії Регіонів» Лук’янов, ну, знаєте, такий імпозантних хлопець, вкрав карточку, почував себе героєм і назвав себе Матросовим Олександром після того, як вкрав це. І відповідно таким чином зірвав голосування. Це було голосування в екстремальних умовах. Ми сподіваємося, що таких екстремальних умов «Партія Регіонів» після того, як вона поставила підпис про те, що погоджується з порядком денним, влаштовувати не буде. Ось тільки в цьому є проблема, бо я хочу наголосити, голосування буде, справді, як ми домовилися і за це проголосували у Верховній раді, відкритим способом, руками, абсолютно демократично, чітко для того, щоб не бути заручниками системи «Рада». Добра, погана, я не хочу це оцінювати. Я багато років з нею працюю. Є до неї закиди, але до того вона працювала нормально.

 

ВЕДУЧИЙ: Кость Бондаренко, до Вас наступне запитання. Багато політиків напередодні голосування за Тимошенко говорили, що якщо за неї не проголосують, то це буде майже сенсація. Я маю на увазі завтра. Який далі буде розвиток подій, на Ваш погляд? Чи вдасться сформувати уряд? Наскільки легким буде цей процес?

 

Кость Бондаренко, політичний експерт: Мені чомусь здається, що все-таки, здоровий глузд переможе, і все-таки, вже Юлію Володимирівну перестануть мучити нарешті, тому що інакше оцінити неможливо. Я не можу віднести себе до великих, палких прихильників Юлії Володимирівни, але все-таки, мені здається, що якщо вже сформувалася коаліція, якщо заявлено про формування коаліції, то відповідно вона має… Ну, формування коаліції має завершитися природнім процесом, природнім процесом утворення Кабінету міністрів. Тому думаю, що завтра, все-таки, цей природній процес завершиться. Що стосується… Правда, правда, якщо подивитися на персональний склад уряду, який поки ще десь гуляє по Інтернет-сторінках і по газетних сторінках, то якщо подивитися на кількість капканів, які розставлені для майбутнього прем’єра, то просто виникає питання, а воно їй треба взагалі?

 

ВЕДУЧИЙ: Пане Гавриш, ну, я в одному з видань зустрів такий заголовок, ну, там був аналіз дій майбутнього уряду. І заголовок лунав так до цієї статті «Новий Кабінет міністрів з двома начальниками». Говориться про те, що власне, від Президента є кілька дуже сильних кандидатур, які є тотально-лояльними до Віктора Ющенка. І таким чином, вони будуть, так би мовити, якимось таким балансом для дій Юлії Тимошенко в Кабінеті міністрів. Що Ви думаєте з цього приводу?

 

Степан Гавриш, член Вищої Ради юстиції: Ну, найперше мені треба сказати, що коли ми говоримо про те, що цінності є спільними для політичного парламенту, то вони мають визначити чітко. Є політична більшість, а вона налічує 227 народних депутатів. І це не є виключенням із політичної історії сучасного цивілізованого світу. Ці приклади проходили всі європейські традиційні демократії. Ці приклади є дуже часті в Америці, в Палаті конгресу і навіть в Сенаті, і тому я думаю, що політична позиція має завтра виникнути, вони мають заявити про свою програму, і таким чином співпрацювати у розбудові саме демократичної системи України, політичної демократичної системи України. Що стосується перетягувань, так би мовити, канатів, то я переконаний, що цього не буде, оскільки випадків, коли прем’єр-міністр буде намагатися мати свою фракцію в уряді, яка буде домінувати, так би мовити, а Президент буде будувати свою фракцію, то це буде черговий виток кризи і перед президентськими виборами це може викликати досить серйозну нестабільність і в самому парламенті, і в уряді. Зараз і Президент, і Юлія Тимошенко, будемо вважати, що завтра у неї надзвичайно високі шанси бути обраною, і я впевнений, що це треба робити хоча б задля того, щоб стабілізувати політичну кризу в Україні, і можливо, розпочати нову. А разом з тим ми маємо зрозуміти, що тільки в цьому випадку це спільна позиція Президента, спільна гра, спільна, так би мовити, акторська програма в політичній системі України може дати нормальну політику і відійти від політики так званої кувалди, коли буде протистояння, яке ми сьогодні спостерігаємо.

 

ВЕДУЧИЙ: Репліка пана Чечетова?

 

Михайло Чечетов, Партія регіонів: Буквально один нюанс. Страшное не в том, что в Тимошенко есть своя фракция, она и останется, а в «Нашей Украине» своя, а страшное в том, что уже сегодня в «Нашей Украине» есть филиал БЮТ, вот страшное, в чем. И на сегодняшней день в «Нашей Украины» таможенное состояние, где половина уже сориентирована на Президента - Тимошенко и уже отвернулись от Ющенко, от Виктора Андреевича. Хотя он… Благодаря ему… Он их втянул, как говорится, у Верховную раду. Вот о чем речь идет, вот это самое страшное. Поэтому Президент абсолютно… И даже, когда Президент использует свое конституционное право, вносит кандидатуры на должность министра обороны, казалось, они должны только аплодировать. По конституции он это делает. А тут сразу в штыки. «На каком основании с нам не посоветовался?». А кто вы такие, чтобы Президент с вами советовался еще?

 

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Це була, справді, коротка репліка, пане Чечетов. Пане Пустовойтенко, Ваша думка з приводу цієї ситуації?

 

Валерій Пустовойтенко, прем’єр-міністр України (1997-1999 рр.): Ну, я хочу чуть-чуть, з Вашого дозволу, розширити цю проблему, ну, те, що Ви запитали. Ну, по-перше, буде обрано чи не буде, там, скільки голосів, я хочу сказати, що я був обраний прем’єр-міністром України 16-го липня 97-го року 226-ю голосами, але тоді не було фракцій депутатських, партійних списків. Тобто, не було такої партійної дисципліни, як сьогодні є. Сьогодні йде, ну, зовсім інший процес проходить в нашій державі. Ми повинні це обов’язково враховувати. Ті, хто за мене не голосував, це якраз ті, що сьогодні в «Нашій Україні», багато із БЮТ, вони мене весь час підтримували на протязі цих двох з половиною років. І до речі, цей рекорд так ніхто і не побив. Тому я повертаюся, перше, що ми повинні робити? Діяти чітко згідно конституції України, законодавства і в тому числі регламенту Верховної ради. А завтра комусь дозволиться… Ми вже це проходили, те, що сьогодні прийде. Я приведу приклад, захочеться в Українському домі проголосувати. Ви сказали за якийсь силовий варіант, тепер ви сказали, що вже сьогодні закладено в уряд якихось осіб по відношенню до Тимошенко, щоб там вже було якесь двовладдя або сильні фігури. Прем’єр є прем’єр. Повинні всі працювати в команді.

 

ВЕДУЧИЙ: Пане Пустовойтенко, але наскільки, з Вашої точки зору, буде важко працювати Юлії Тимошенко, маючи таку, як то кажуть, кволу коаліцію?

 

Валерій Пустовойтенко, прем’єр-міністр України (1997-1999 рр.): Я підхожу до цього, я підхожу. Це перше таке, ну, частина перша. Наступне, що потрібно робити? Справа не в тому, що завтра оберуть чи не оберуть. Я думаю, що напевно, оберуть. І звичайно, треба голосувати картками, але я хочу сказати, що процес, який проходить в Верховній раді, він то йде або одними силами, або іншими. Згадайте, як голосували за Литвина. Де був Андрій Шкіль тоді? Він сидів неподалеку від мене народного депутата. Що робив Луценко сьогодні? Кидав квітами у Литвина, там, Гавриша і всіх інших. У Пустовойтенка ніхто не кидав і я за це дуже дякую. Але я хотів би, щоб якщо завтра оберуть, то в нас інша проблема виникає, як дальше працювати. Ми ж не Європа і не один голос якийсь в сполучених штатах Америки чи десь інше…

 

ВЕДУЧИЙ: Прекрасно.

 

Валерій Пустовойтенко, прем’єр-міністр України (1997-1999 рр.): От тому, як дальше працювати в цьому уряді? Потрібно приймати закони. І Тимошенко я хочу порадити, не знаю чи слухає вона цю передачу, хтось може передати, щоб починала свою роботу, не як почала минулого разу, коли вона прийшла в уряд.

 

ВЕДУЧИЙ: Дякую.

 

Валерій Пустовойтенко, прем’єр-міністр України (1997-1999 рр.): Не на ковзанах кататися. Я вибачаюся, не на коні, як їздив Червоненко, а сформувати уряд, розставити кадри, вирішити питання…

 

ВЕДУЧИЙ: Дякую, пане Пустовойтенко.

 

Валерій Пустовойтенко, прем’єр-міністр України (1997-1999 рр.): Сформувати бюджетик. І вже в цьому році зробити так, щоб люди…

 

ВЕДУЧИЙ: Час покаже. Дякую, пане Пустовойтенко.

 

Валерій Пустовойтенко, прем’єр-міністр України (1997-1999 рр.): Щоб люди почувались в нашій державі себе стабільніше.

 

ВЕДУЧИЙ: Дякую. От я хочу продовжити якраз думку пана Пустовойтенка. Як буде працювати цей уряд, маючи все ж таки, як то кажуть, кволу коаліцію, 227 голосів, ми бачили під час голосування, що не є стовідсотково надійними? І як будуть розгортатися відносити з політичної точки зору, і на професіональному рівні, і між коаліцією, і урядом, і наприклад, між Президентом та прем’єр-міністром? Пане Чечетов, Ваша версія? Я перепрошую, пане Шкіль?

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Дякую. Я, власне, хотів би тут, все ж таки, торкається представника більшості ця відповідь на запитання, тому я хотів би дуже стисло і лаконічно сформулювати. Давайте просто пригадаємо… Я не люблю пригадувати ті історії і казати: «А пам’ятаєте, було колись?», але коли було перше прем’єрство Тимошенко, уряд був ще інший, тобто, там ще була інша ситуація. І треба відверто сказати, там були ті ж самі люди, які не завжди були на місці. Але тим не менше, капітан зумів зібрати команду і вивести корабель із бурхливого моря, бо пригадаємо, яка ситуація була тоді з бюджетом. Бюджет був подвоєний, тут ніхто не зможу заперечити, тому що як би, вперті факти і ці цифри, ну, і дуже тут важко апелювати чимось іншим, навіть емоціями. Наступне, коли ми говоримо про один голос в перевагу, звичайно, це складно, ніхто не говорить, що… Звичайно, добре було б, якби було 300 голосів, але невідомо чи це було б добре для української демократії. Розумієте, ось в чому є суть. І ми мусимо зараз в Україні скласти іспит на демократію, ми, як влада і вони, як опозиція. Ми, як опозиція свій іспит свого часу вже склали. Тепер хочемо очікувати, що колишня влада, яка стане опозицією, також складе свій іспит. І разом з тим вся Україна пройде цей залік на демократію, це дуже важливо. Наступне, коли говорити про діяльність уряду, які першочергові кроки будуть зроблені, вони лежать на поверхні. Зараз в країні галопуюча інфляція. Це відчуває кожен громадянин, хто стикається з фінансами. Я не кажу про ціни на продукти, які зростають непомірно, ціни на бензин. Тобто, зараз є проблема і є над чим працювати, і бюджет також потрібно вирішувати. І тепер щодо кількості голосів. От завтра, я впевнений, буде 227, не більше, зрозуміло, тому що картки будуть…

 

ВЕДУЧИЙ: Минулого понеділка теж, до речі, про це ви говорили.

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Ні, ні, ні, це зрозуміло. Але невідомо, скільки проголосує народних депутатів за бюджет. Це вже питання, тому що ніхто не буде робити бюджет для більшості чи бюджет для БЮТ, чи бюджет для… Робиться бюджет для України і я хочу це бачити, коли якісний повноцінний бюджет, який забезпечує усіма…

 

ВЕДУЧИЙ: Пане Шкіль, але моє запитання було абсолютно інакшим, до речі.

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Яким?

 

ВЕДУЧИЙ: Я намагався про… Я Вас запитував, як будуть складатися відносини між коаліцією і урядом, між урядом і Президентом?

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Перепрошую.

 

Валерій Пустовойтенко, прем’єр-міністр України (1997-1999 рр.): Прошу, в мене репліка невеличка.

 

ВЕДУЧИЙ: Коротка репліка пана Пустовойтенка.

 

Валерій Пустовойтенко, прем’єр-міністр України (1997-1999 рр.): На те, що Андрій сказав. Я хочу сказати… Це не тільки думка моя, я думаю, більшості громадян. Ви сказали: «Ми сьогодні при владі». Влади, нажаль, в Україні ще немає, тому треба, щоб була влада повна, щоб обов’язково був президент, який повинен виконувати свої повноваження в повній мірі, Кабінет міністрів і Верховна рада. Сьогодні не працює ні Верховна рада і несформований уряд, тому в нас немає в України сьогодні влади, тому перше питання для всіх…

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Я погоджуюсь.

 

Валерій Пустовойтенко, прем’єр-міністр України (1997-1999 рр.): Погоджуєтесь?

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Погоджусь я.

 

Валерій Пустовойтенко, прем’єр-міністр України (1997-1999 рр.): Перше питання для всіх – це формування влади. І я просив би, щоб ви від цього відштовхувалися. І головне питання – це буде формування влади, а не боротьби з коаліцією, з більшістю і опозицією.

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Ні, ні, ні, ніхто не збирається боротися. Окрім того, що є Президент…

 

ВЕДУЧИЙ: Дуже коротко відповідь на моє запитання, а потім я хочу підключити пана Гавриша і пана Бондаренка.

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Я не бачу жодних підстав, тому я, до речі, приділяю цьому дуже мало уваги, протистоянню прем’єра і Президента. Немає ніякого протистояння. Говорите, що виникають дискусії у фракції «Наша Україна» щодо тої чи іншої посади на міністрів, до речі, не міністра оборони чи міністра закордонних справ, Ви намагалися сказати, а мова ведеться про міністра освіти і міністра юстиції. Це дискусія, яке має повне право демократична фракція. Але коли буде прийняте рішення, то я впевнений, що вся фракція одноголосно підтримає ту кандидатуру, за яку голосували…

 

ВЕДУЧИЙ: Вислухаємо позицію пана Чечетова, а потім Кость Бондаренко і Степан Гавриш.

 

Михайло Чечетов, Партія регіонів: Ну, буквально кратко тезис. Во-первых, поскольку был брошен упрек, что инфляция, ценообразование, и вроде, как бы, цены пошли, и вроде, виновато правительство Януковича. То я хочу сказать, что за всю историю Украины не одно правительство не работало в условиях такого форс-мажора, когда год не работал парламент и таким образом решение правительства не подкреплялись чисто законодательными инициативами. Теперь, что касается работы в оппозиции. Если действительно завтра будет проголосована кандидатура премьер-министра, то мы официально объявляем о том, что уйдем в оппозицию, но самое главное я хочу сказать следующее, что мы никогда не будем играть против своего народа, против государства, тем более на поле реализации социальных программ. То есть, там, где будут действительно разумные инициативы, не смотря, не зависимо ни от кого, от Президента, или там, от БЮТ, от «Нашей Украины», от Компартии или «Партии Регионов», они будут поддержаны. Но в то же время мы очень жестко будем пресекать любые лоббистские решения в интересах тех или иных финансово-промышленных групп, корпораций, отраслей, которые будут пытаться протягивать уряд.

 

ВЕДУЧИЙ: Пане Бондаренко, от дивіться…

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Не треба тільки питатися, як що. Не треба було зразу питатися.

 

ВЕДУЧИЙ: Говорили про напружену економічну ситуацію, яка існує в країні і дехто говорить, що наступний уряд – це уряд до певної міри уряд-камікадзе. Чому пані Тимошенко так наполягає на тому, щоб стати прем’єр-міністром?

 

Кость Бондаренко, політичний експерт: Ну, бачите, я, власне…

 

ВЕДУЧИЙ: Важкі завдання?

 

Кость Бондаренко, політичний експерт: Я, власне, запитав пана Андрія, чи воно потрібно, чи воно їм треба?

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Я відповім.

 

Кость Бондаренко, політичний експерт: Але справа в тому, що дійсно, ситуація є доволі важкою. Не стільки є доволі важкою, скільки прогнозується доволі важкою. Я би не хотів говорити, що зараз ситуація є катастрофічною. Вона не є катастрофічною, але наступний рік у зв’язку із підвищенням ціна на газ, у зв’язку із цілим рядом очікуваних ризиків, він прогнозується, як доволі важкий. Ну, для Юлії Тимошенко, можливо, це буде рік, коли вона зможе продемонструвати свій потенціал. І чи зможе вона дійсно в таких складних умовах вийти із даної ситуації? Але я хотів би ще сказати, що тут пан Андрій говорить, що немає ніяких конфліктів. Ну, насправді, мені здається, що… Я розумію, там, благородство пана Андрія стосовно своїх політичних, скажімо так, соратників чи колег по фракції НУ-НС, але в той же час, здається, неозброєним оком вже видно ці конфліктні ситуації і те, що є свого роду бажання певної установи на вулиці Банковій керувати всією ситуацією, яка є в виконавчій системі влади. І тому я думаю, що конфлікт є просто неминучим, і конфлікт просто вже існує. І його просто на сьогоднішній день не хочуть виставляти на показ. Його всіляко намагаються сховати, але існує видимість вже, існує видимий конфлікт, і існують небезпеки, явні небезпеки для нового прем’єра.

 

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Зрозуміло. Пане Гавриш, я повторю знову те запитання, яке пролунало кілька хвилин тому. Як Ви можете оцінити рівень співпраці, рівень надійності співпраці між урядом, демократичною коаліцією і Президентом з огляду на те, що сказав також пан Бондаренко?

 

Степан Гавриш, член Вищої Ради юстиції: Неминуче прийдеться домовлятися. На превеликий жаль, втрачено значний період часу, особливо на час проведення завчасних виборів, коли мала б виникнути спільна програма. І саме тоді могли би з’явитися відповідні стандарти, навколо яких сьогодні відбувалася б подальша консолідація цих демократичних політичних сил. Без сумніву, намагання сьогодні Юлії Тимошенко розширити коло діалогу в парламенті, тобто, віддати ключові, наприклад, комітети представникам меншості, я невпевнений, що завтра буде оголошена опозиція, оскільки мені видається, що ця частина української політичної п’єси буде найскладнішою. І я невпевнений, що ця опозиція ще й виникне, так як мова йде про створення такої, знаєте, сьогодні широкої коаліції де-факто, коли «Партія Регіонів», комуністи і Блок Литвина не входять в коаліцію, але будуть широко співпрацювати через систему комітетів, через систему отримання бонусів через уряд. Тому мені видається, що в цьому контексті Президент буде відігравати роль такого ключового акценту операційного, який буде приймати рішення для того, щоб уникнути криз. Зважаючи, що фігури такі, як міністр оборони, міністр іноземних справ, силові міністри будуть знаходитися під контролем Президента і це будуть саме його креатури, то треба сказати, що баланс буде досить суттєвий, для того, щоб ризикувати ним і проводити окрему політику з прем’єр-міністром України. Думаю, що ця співпраця буде складною, але у відчутті президентських виборів все одно прийдеться домовлятися.

 

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Пане Чечетов.

 

Михайло Чечетов, Партія регіонів: Я хочу сказать, что Юлия Владимировна не просто игрок, она супер политический игрок на политической шахматной доске. И тут она просчитала два варианта. Если сейчас провалится на голосовании, то она уходит сразу в оппозицию, это хорошая стартовая площадка на будущие президентские выборы. Если она понимает, что то, что она сваливает на свои плечи – это довольно, как говорится, обременительный груз проблем, и трудно будет решить при условии вот такой ситуации по газу с Россией. Поскольку сами же они нарушили эти нормальные отношения, то через год, уйдя в оппозицию, опять скажет, что ей не хватило полномочий, и опять-таки, прекрасная стартовая площадка для президентской кампании. Поэтому для того, чтобы… А теперь, что касается співпраці. Да, возможно сегодня налаживание нормальных отношений Президента и премьер-министра в том случае, если будет у них абсолютное доверие. А это только будет в том случае, если она четко не откажется сказать: «Я на президентские выборы не пойду». Вот тогда возможна тесная конструктивная співпраця Президента, прем’єра, двух фракций. И они будут работать. До этого, еще раз повторяю…

 

ВЕДУЧИЙ: Дякую, пан Чечетов. Репліка пана Шкіля? А потім запитання від аудиторії.

 

Михайло Чечетов, Партія регіонів: Еще раз повторяю, противоречий будет больше, чем с «Партией Регионов».

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Ну, я от, скільки слухаю Вас… Ви, з якої фракції, Ви з «Партії Регіонів»? от в мене не складається таке враження. Ви тут… Вона стала пропрезидентської несподівано? Ви не захищайте Президента. В нього є політична сила, де він є почесною головою, є достатньо сильних, мужніх, послідовних, чесних хлопців, які в стані захистити Президента від будь-яких нападок, тому Ви не беріть на себе ту місію, яку ніхто на Вас не покладав. Самостійно можна, але не потрібно, я вважаю. А щодо, до речі, цікавого зауваження пана Гавриша. Власне, в тому то і є, і буде найбільша проблема, на чому я намагався наголосити, що «Партія Регіонів» зараз перетвориться на вже не владу, але ще не опозицію. І це буде найскладніший момент, тому що в такій ситуації не буде працювати інститут демократії. Тобто, не буде опозиції, яка в стані контролювати владу, але буду структура, яка хоче стати владою і заважатиме нині діючій владі в будь-який спосіб, в спосіб праведний і неправедний. Тому я вас закликаю, наберіться мужності, нічого страшного в опозиції немає. Я думаю, не всі бояться в неї з вас іти. Є достатньо потужних політичних гравців і у вас. Підіть в опозицію, доведіть, що ви можете, а чого ні, а не намагайтеся на нас перекласти відповідальність за ціни на газ.

 

Михайло Чечетов, Партія регіонів: Можно?

 

ВЕДУЧИЙ: Дуже коротко, а потім репліка…

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Це ви не домовилися з Росією.

 

Михайло Чечетов, Партія регіонів: Мы жестко критиковали Президента в предвыборной кампании, когда он себя позиционировал, как лидер наших политических оппонентов. Но после выборов, когда он стал позиционировать себя, как лидер страны, мы его поддерживаем.

 

ВЕДУЧИЙ: Все.

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Просто ви зрозуміли, що ви будете опозицією і хочете зробити Президента своїм союзником, ось і все.

 

Михайло Чечетов, Партія регіонів: Что касается оппозиции…

 

ВЕДУЧИЙ: Дякую, панове.

 

Валерій Пустовойтенко, прем’єр-міністр України (1997-1999 рр.): Думаю, я відразу відповім на його репліку, а потім дальше. Я дуже коротко. Хочу сказати, що ви його і не критикували під час виборчої кампанії, а зараз взагалі мовчите, тому що надієтесь на те, що можуть прийти якісь зміни, а раптом не Тимошенко стане, а Янукович, тому на цю тему не говоріть, будь ласка. Мене сьогодні, як експерта запросили, я сьогодні абсолютно вільна людина і все це пройшов. Але ми всі починаємо з цього, не з цього потрібно починати. На мою думку, я сказав, що в нас є конституція, є законно-обраний всім українським народом Президент. Який він – це потім буде оцінка, чи коли буде. Може, сьогодні погано працює, завтра буде краще. Але головне, що ми повинні визнати засади зовнішньої і внутрішньої політики, як працювати, а уряд сьогодні, він не політику, він тільки розробляє, а затверджує Верховна рада, а Президент контролює. Тому треба затвердити політику про відношення з Європейським союзом, з тією ж Росію.

 

ВЕДУЧИЙ: В нас рекламна зараз пауза.

 

Валерій Пустовойтенко, прем’єр-міністр України (1997-1999 рр.): Програму соціально-економічного розвитку і Президент, як це робив по відношенню до мене, кожен день мені дзвонить: «Ти, там, то виконав чи ні? Не виконав, то я тебе завтра зніму з роботи». А в нас, що робиться?

 

ВЕДУЧИЙ: Немає таких зараз повноважень у Президента.

 

Валерій Пустовойтенко, прем’єр-міністр України (1997-1999 рр.): І сьогодні… Я пробачаюсь.

 

ВЕДУЧИЙ: В нас зараз рекламна пауза, пане Пустовойтенко.

 

Валерій Пустовойтенко, прем’єр-міністр України (1997-1999 рр.): Все, закінчую. Я в рахунок… Мені Шкіль винен за виступи і Чечетов теж.

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Прошу, прошу.

 

Валерій Пустовойтенко, прем’єр-міністр України (1997-1999 рр.): Я буду… Але сьогодні…

 

ВЕДУЧИЙ: Одне речення, все. І потім рекламна пауза.

 

Валерій Пустовойтенко, прем’єр-міністр України (1997-1999 рр.): Так, одне речення і я закінчую, я пробачаюся. Що сьогодні потрібно не шукати опозицію і все, а уряд повинен реалізувати державну політику соціально-економічного розвитку нашої держави, а ми то за ціни з Росії, то за тарифи, то ще щось.

 

ВЕДУЧИЙ: Ясно, зрозуміло.

 

Валерій Пустовойтенко, прем’єр-міністр України (1997-1999 рр.): Ми повинні зрозуміти, що ми повинні робити.

 

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Панове, зараз дуже коротка рекламна пауза, шановні телеглядачі, дві хвилинки. А потім ми продовжимо нашу дискусію і вона продовжиться із запитання аудиторії, яка вже готова задавати запитання нашим гостям. Побачимося за пару хвилин.

 

 

 

Реклама

 

 

 

ВЕДУЧИЙ: Ми повертаємося в прямий ефір «Першого національного». Триває політичне ток-шоу «Один за всіх». Хочу нагадати, що триває також наше інтерактивне опитування. Телеглядачі відповідають на запитання «Чи обере завтра коаліція прем’єр-міністра?». На разі 54 відсотки вважає, що так і 46 відсотків вважає, що ні. І зараз, будь ласка, запитання від аудиторії до учасників нашої дискусії. Хто готовий запитати. Прошу Вас. Представтеся, будь ласка.

 

Гість студії: Гордеев Алексей. Киевский христианский университет, вот. Сам университет просто вимушує меня, скажем, говорить о следующем. Вот, не впервые можно сказать, что во время правления Юлии Тимошенко были определенные религиозные… Проводилась определенная религиозная политика. И опять же не секрет, что у каждого народного депутата есть собственные религиозные взгляды. Насколько религиозные взгляды депутатов могут противоречить официальной политике возможной Юлии Тимошенко? И насколько это может обуславливать их выбор премьер-министра будущего, возможно? Спасибо за внимание. Будь ласка, дуже стисло відповідь на це запитання.

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Дуже дякую за запитання.

 

ВЕДУЧИЙ: Не цілком по темі, але…

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Не цілком, так. Я вам хочу наголосити… Я не можу вам сказати, що проводилась під час першого прем’єрства Юлії Володимирівни якась спеціальна релігійна політика чи спеціальні конфесії, чи в спеціальному напрямку. Ми вважаємо, що в Україні є дуже, на мій погляд, тендітна врівноважена, тендітна рівновага між конфесіями і в суспільстві загалом, тому я не думаю, що хто-небудь наважиться її порушити. Розвивати, збільшувати, умовно кажучи, кількість вірних – це одне, а давати переваги комусь чи якомусь напрямку це не вартує. Мої релігійні переконання не впливають на формування законодавства, яким я займаюся.

 

ВЕДУЧИЙ: Добре.

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Це, як би, моя особиста думка.

 

ВЕДУЧИЙ: Добре. Дякую. Ми продовжуємо нашу дискусію про прогнози на завтра. Якщо завтра Юлію Тимошенко не буде обрано прем’єр-міністром України, то це означає, що на її кандидатурі, так би мовити, вже буде поставлено хрест і Президент не буде її втретє виносити на розгляд парламенту? Ваш прогноз, пан Шкіль?

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Ви знаєте, ми давайте хрест ні на кому ставити не будемо навіть образно, я би дуже на цьому наполягав. А говорити про те, що буде… Нічого не буде. Юлія Володимирівна не піде на четвертий, п’ятий, десятий… Просто я впевнений, що завтра… Ну, я припускаю один відсоток, можливо, непозитивного голосування. Інше питання, якщо Ви мене запитаєте, чи буде завтра голосування, то я дам тоді тільки 90 відсотків, бо я невпевнений, що політична сила, представник котрої тут напроти мене стоїть, дасть нам можливість проголосувати. Якщо дасть можливість проголосувати, то 99,99, що завтра буде обрано прем’єр-міністром Юлія Тимошенко.

 

ВЕДУЧИЙ: Пане Чечетов, якщо це, все ж таки, станеться і завтра Юлію Тимошенко не оберуть, наскільки гнучкою буде меншість у парламенті? Скільки вона буде дозволяти, наприклад, демократичній коаліції гратися, образно кажучи, в цю гру, і набере 226 голосів?

 

Михайло Чечетов, Партія регіонів: Вы знаете, я… Поскольку смотрит нас довольно широкая аудитория, то я хочу людей успокоить, что изберут Тимошенко премьер-министром, не изберут, солнце, как вставало над Украиной, так и будет вставать. Новый год обязательно встретим, отметим рождественские праздники, и все будет у нас хорошо. Об этом можете не волноваться. Теперь в отношении, если допустим, не изберут. Я думаю, что если не изберут, тогда по закону-то можно, как говорится, патрон в патронник вставлять бесконечно. Нет ограничений, сколько раз можно выдвигать коалиции, или сколько раз, исполняя волю коалиции, Президенту вносить эту кандидатуру. Но я думаю, Президент будет тогда иметь моральной право сказать: «Ну, что вы меня позорите на весь мир? Раз кандидатура несостоятельна, находите внутри коалиции новую кандидатуру и давайте выдвигайте». Я понимаю, что на это не пойдет тогда госпожа Тимошенко. Она, хлопая дверью, уходит в оппозицию и тогда будет совершенно новая конфигурация, и парламентская для большинства, и Кабинета министров, которые действительно будут работать на государство.

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Дозвольте, я тільки додам. Я просто, коли мені поставили запитання…

 

ВЕДУЧИЙ: Дуже коротко, а потім…

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Що буде, якщо не оберуть, бо я, може, як би, не відповів дослівно, то я скажу, або буде прем’єр від демократичної коаліції, або буде хаос в парламенті, тому що нова коаліція, ви це чудово знаєте, пане Чечетов, створена не буде, тому що не маєте ви можливості переконати всю «Нашу Україну» фракцію, щоб вона пішла в одну чергову антикризову коаліцію, чи як там в народі називають.

 

ВЕДУЧИЙ: Чи може бути інший кандидат, крім Тимошенко, від коаліції демократичної?

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Я ще раз хочу наголосити, я не припускаю можливості не голосування за Тимошенко у випадку, якщо «Партія Регіонів»… От я хотів би почути, щоб ще раз сказали… Ну, не треба заспокоювати про сонце і Новий рік. Не у кожного цей Новий рік буде таким солодким, як ви обіцяли в своїй передвиборчій програмі. Тому хотів би наголосити на тому, що якщо «Партія Регіонів» не заважатиме проведенню волевиявлення народних депутатів, то Тимошенко Юлія Володимирівна буде обрана завтра прем’єр-міністром.

 

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Кость Бондаренко, чи можливе існування якоїсь?..

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: І Новий рік буде веселіший.

 

ВЕДУЧИЙ: Якоїсь іншої додаткової кандидатури?

 

Кость Бондаренко, політичний експерт: Ні, неможливе.

 

ВЕДУЧИЙ: Наприклад, якогось технічного кандидата і обрання у майбутньому уряду, так би мовити, професіоналів?

 

Кость Бондаренко, політичний експерт: Ну, наразі це виглядає дуже важко, дуже важко спрогнозувати такий варіант, але я хотів би ще сказати, що якщо Блок Юлії Тимошенко відмовиться брати участь у наступній коаліції, то буде дуже важко сформувати коаліцію наступну. Справа в тому, що «Наша Україна-Народна самооборона» створені таким чином, що принаймні половина фракції виступлять проти іншого варіанту. Друга половина може погодитися на союз із «Партією Регіонів», але за умови, що в цьому союзі не буде комуністів. І в такому варіанті набирається десь 221-222 голоси, не дотягують до 226-ти голосів. Тому єдиний варіант, який можливий, як альтернативний, теоретично-можливий, як альтернативний – це союз, як би не виглядало це дивно, «Партії Регіонів» і Блоку Юлії Тимошенко. Союз, який дав би понад 300 голосів, але це, мені здається, просто жахливий сон Віктора Ющенко і Віктора Балоги.

 

ВЕДУЧИЙ: Степан Гавриш, Ваша позиція?

 

Степан Гавриш, член Вищої Ради юстиції: Я думаю, що зараз говорити про можливість створення коаліції з частини депутатських фракцій неможливо, оскільки це виключає конституцію.

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Правильно.

 

Степан Гавриш, член Вищої Ради юстиції: І тому треба відкинути будь-які моделювання в цьому напрямку, говорити, що частина може кудись приєднатися і буде створена якась коаліція. Це неможливо. В сучасних політичних умовах коаліція можлива тільки одна – це «Наша Україна» і Блок Юлії Тимошенко. І дійсно, мова може йти про те, що Блок Тимошенко може створювати коаліцію з «Партією Регіонів», але це буде протиріччя відносно історичного завдання саме політичного лідера цієї партії і партії в цілому. Думаю, що завтра можливі три сценарії. Перший сценарій – блокування «Партією Регіонів» роботи парламенту і обрання Юлії Тимошенко. Другий – неявка частини депутатів від коаліції на обрання Юлії Тимошенко. Коли наприклад, хтось не проголосує з цієї коаліції за Юлію Тимошенко, то думаю, що вона висувати себе, як кандидата на наступному голосуванні вже не буде.

 

ВЕДУЧИЙ: Пане Гавриш, але прокоментуйте, будь ласка, таку позицію. Якщо розпадеться «Наша Україна», оскільки там є люди, які більше симпатизують БЮТ і ті, хто…

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Вона не може розпастися згідно закону, тут… Вона не можу розпастися, тому що дивіться, коаліція…

 

ВЕДУЧИЙ: Чи може частина депутатів приєднатися до якоїсь іншої фракції?

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Не може, не може.

 

Степан Гавриш, член Вищої Ради юстиції: Це конституція виключає абсолютно, будь-яку перспективу створення коаліції поза фракціями, партії, блоки, які перемогли на виборах. Отже, це стало причиною дочасних виборів 2007-го року. І таким чином, Президент змушений був розпустити знову парламент. Так склалася ситуація, коли треба кожному пройти свій шлях. Коаліції свій шлях, 227 голосів. А політичній меншості свій шлях – перейти в опозицію або бути між війною та миром, працювати спільно з коаліцією на благо України.

 

ВЕДУЧИЙ: Пане Пустовойтенко?

 

Валерій Пустовойтенко, прем’єр-міністр України (1997-1999 рр.): Я би сказав, не повертатися туди, де чуть-чуть пізніше… Андрій сказав… Ну, я називаю так не пан Андрій, а Андрій, ми дуже в нормальних відносинах і все. До тих подій, які раніше проходили. Каже, що не можуть об’єднатися комуністи з «Нашою Україною». Я не кажу, що не можуть, ну, такий Президент вже був. В 2002-му році, коли хотіли поділити комітети у Верховній раді, ми об’єднались: комуністи, «Наша Україна» тоді, на той час була, дальше Соціалістична партія Мороза і Тимошенко. Вони всі комітети забрали тоді у Верховній раді. Після того, як поділили комітети, розійшлися і все, і почали дальше працювати. Але я хочу сказати, що в нас, дійсно, не зовсім гарна ситуація і виборі нічого абсолютно не дали. Навіть якщо подивитися на стрічку, яка біжить, то 54 на 46 буде обрано чи не буде. Якщо раптом не вийде, не буде обрана Тимошенко, не буду створена коаліція, а я знаю, що як сказали, що в «Нашій Україні», це сказав пан Чечетов, що є вже агенти БЮТ і вони там будуть працювати. Це, дійсно, є. То я чітко знаю, що і в БЮТ є агенти тих, які находяться в «Партії Регіонів», і це є. А якщо може статися розпуск парламенту, єдиний хід і дострокові президентські вибори для того, щоб досягнути стабільності в Україні.

 

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Дякую. От це саме той третій варіант, про який дуже багато говорять політологи, тобто, ймовірний у разі не обрання пані Тимошенко на посаду прем’єр-міністра, колапс демократичної коаліції, потім фактично створення ситуативної більшості у парламенті. Тобто, парламент буде працювати, а Арсеній Яценюк буде продовжувати бути спікером парламенту. Пан Янукович – виконуючим обов’язки. Але це призведе, як кажуть політологи, до нових виборів вже на весні минулого року, зокрема у травні.

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Дозвольте, я просто хотів би, щоб ми повернулися…

 

ВЕДУЧИЙ: Давайте ми послухаємо пана Чечетова спочатку.

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Ні, я тільки коротку фразу і передам слово на землю грішну. Завтра голосування буде відбуватися, якщо «Партія Регіонів»… Я хотів би, щоб пан Чечетов наголосив будуть блокувати чи ні. Якщо дадуть можливість проголосувати, то ми голосуємо, то голосування буде відбуватися руками «Я за». І я хотів би бачити, хто з депутатів «Нашої України» чи будь-якої іншої візьме на себе відповідальність в цей момент провести акт зради, тому що є коаліційна угода одноручно підписана різними почерками, але всі підписали одноголосно коаліційну угоду. Тобто, хто візьме на себе відповідальність? Уявіть собі, яка це відповідальність, які це…

 

ВЕДУЧИЙ: І це буде все в прямому ефірі на всю країну?

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: В прямому ефірі, ви всі будете дивитися, всі тут присутні, тому це не має значення. Називається прізвище Петренко. Його не має, то це означає, що він голосує проти. Це не означає, що він забув, машина не їздила чи корок величезний утворився. Заздалегідь, будь ласка, приходьте. Я, наприклад, за півтори години завтра виїжджаю для того, щоб встигнути і не було ніяких в мене причин потім сказати, що десь мене хтось затримав. От це є найважливіше, щоб кожна людина розуміла міру відповідальності. Вона зрозуміє і не буде подібних причин. Можуть бути інші труднощі, можуть бути інші проблеми, але я впевнений, якщо…

 

ВЕДУЧИЙ: На зразок, яких? Що Ви маєте на увазі?

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Мається на увазі, ну, важко буде голосувати. Ніхто ж не сперечається, що 227 голосів з такою опозицію буде важко голосувати, але будемо змушені. Не так багато буде голосувань, де ми будемо в моно-режимі працювати. Але дуже багато буде голосувань, як я казав, бюджет, наприклад, ціла низка законодавчих рішень, де ми будемо голосувати спільно, як це завжди і часто бувало. Але будуть такі контрольні моменти, де треба буде голосувати тільки коаліції демократичних сил. І я ще раз наголошу, це хороший іспит на українську демократію. Власне, перевагою в два голоси.

 

Михайло Чечетов, Партія регіонів: Буквально два тезиса.

 

ВЕДУЧИЙ: Ну, будь ласка, Ви маєте час на те, щоб відповісти.

 

Михайло Чечетов, Партія регіонів: Первый тезис – ну, мы, конечно, не такие последовательные, хоть мы не такие последовательные Ленинцы, как особенно в «Нашей Украине», которые реанимировали уже протухшую нафталином Ленинскую форму голосования, которую Ленин…

 

ВЕДУЧИЙ: Ви знову повертаєте до Леніна.

 

Михайло Чечетов, Партія регіонів: Да, но тем не менее, мы уважаем Владимира Ильича Ленина.

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: То Ленін, то фашист, ну, щось Вам ввижається.

 

Михайло Чечетов, Партія регіонів: Уважаем и мы не плюем в историю, дурных слов не говорим, и поэтому конечно, эту процедуру мы дадим возможность им соблюсти, если хватит голосов, то проголосуют. А теперь главное – год назад, когда БЮТ и «Наша Украина» затеяли политическую смуту в стране, мы тогда говорили: «Добром не кончится, ничего же не поменяется».

 

ВЕДУЧИЙ: Але це ж ви погодились на дострокові вибори?

 

Михайло Чечетов, Партія регіонів: Еще хуже будет, ничего не поменяется, хуже еще будет. Подойдем к такой ситуации, что на кону вообще будет…

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Ваше прем’єрство, ясно, що хуже буде, ви це знали.

 

Михайло Чечетов, Партія регіонів: Мы предлагали тогда еще не закладывать мину под фундамент государства. И мы до последнего пытались переубедить Президента, но тем не менее, все-таки, напор, который был со стороны его политических партнеров, и БЮТ, и «Нашей Украины», ну, поставил на кон целостность страны. И для того, чтобы избежать кровопролития мы согласились на эти, будь они прокляты, эти выборы. Хотя прекрасно понимали, что ничего они доброго не дадут. И сегодня мы, как в воду глядели. Что поменялось?

 

ВЕДУЧИЙ: Але як виглядає…

 

Михайло Чечетов, Партія регіонів: Та сегодня ситуация в десять раз хуже, чем была вначале того года.

 

ВЕДУЧИЙ: Зміниться те, що якщо справдиться сценарій пана Шкіля, завтра ви опинитеся в опозиції.

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Ви будете в опозиції. Це непогана зміна, правда?

 

ВЕДУЧИЙ: Почекайте хвилиночку.

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Я просто дивуюся.

 

Михайло Чечетов, Партія регіонів: Так, страна же опустилась экономически без парламента.

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: А хто її опускав? При чийому уряді? Пане Чечетов, Ви ж хоч дайте відповідь.

 

Михайло Чечетов, Партія регіонів: Ниже плинтуса опустилась.

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Чий уряд? Чия міліція? Ви кажете, що там відбувалося. Чий уряд? Хто стоїть за інфляцією? Мені от ваш колега розповідав, що це ми, будучи в опозиції, підняли ціни. Звичайно, це викликає в мене тільки посмішку. Ну, сподіваюся, Ви, як людина кваліфікована, не буде заявляти таких нісенітниць. Тим не менше, це ваша відповідальність. Це ваш уряд, ваш прем’єр, ваша коаліція.

 

ВЕДУЧИЙ: Добре. Ви вже повторювали цю думку.

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: А ви нас звинувачуєте в тому, що все погано в Україні.

 

ВЕДУЧИЙ: Ми продовжуємо нашу дискусію.

 

Михайло Чечетов, Партія регіонів: Вы знаете, буквально одна ремарка.

 

ВЕДУЧИЙ: Так, будь ласка.

 

Михайло Чечетов, Партія регіонів: Ну, я думаю, что и мой коллега Андрей Шкиль тоже сам был в штатах и был в Конгрессе.

 

ВЕДУЧИЙ: А потім запитання від аудиторії.

 

Михайло Чечетов, Партія регіонів: Так, вот американцам и в бредовом сну на глубокое похмелье не приснится то, что в Америке вдруг не станет конгресса, не станет парламента. Такого быть не может, он вечен. А у нас умудрились сделать годичную паузу в работе парламента, разорвав связь во времени. Естественно, проводилась законодательная подпорка правительства, и конечно, мы не могли эффективно работать, да. Год без…

 

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Запитання від аудиторії, будь ласка.

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Приймали ви закони, пригадайте.

 

ВЕДУЧИЙ: Послухаємо запитання від аудиторії. Запитання по суті, я підкреслюю.

 

Гість студії: По суті, по суті. запитання до Андрія Шкіля. Громадське об’єднання «Думай». Дві тези коротенькі. Ви зараз представляєте політичну силу, яка в коаліції входить на більшості. І ви, з огляду на те, що це законодавча влада, могли би реалізувати всі свої обіцянки передвиборчі, знаходячись просто більшістю в законодавчому органі. Будь ласка, прийняли закон, там, «Про повернення вкладів» і таке інше. І друга теза – кажуть, що Кабмін – це інструмент для викачування грошей з економіки. Скажіть мені, будь ласка, навіщо вам такими зусиллями важкими свого ставити прем’єр-міністра, якщо все, що ви хочете зробити, ви можете зробити і без Кабміну? Кабмін – це найманець.

 

ВЕДУЧИЙ: Добре.

 

Гість студії: Найманець, який виконує ваші… Прошу.

 

ВЕДУЧИЙ: По суті теж коротко, будь ласка, пан Шкіль.

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Ну, я прошу не плутати я хоч і належу до зараз більшості, утвореної демократичної більшості у Верховній раді, але не плутати мене з нинішнім Кабміном. Це Ви туди, будь ласка, зверніть свої запитання на предмет того, чи це є інструментом збагачення чи збідніння, чи це є інструментом збільшення добробуту країни, чи власного. Ви можете подивитися, хто, на яких рейсах, куди, з якими симпатичними чи менш симпатичними супроводжуючими літав. Ви просто подивіться уважно на те, яким чином діяли попередники. А коли сказати, що можна реалізувати через парламентську форму діяльності, тобто, через формування законів, то хочу, щоб Ви знали, більшість завжди формує уряд у всіх країнах. Україна ніколи не буде винятком, бо вона є демократичною країною. Більшість прийшла в парламент. Сформували дві форми влади: законодавчу і виконавчу. Законодавча пише закони, виконавча – виконує. Завдання парламенту полягає в тому, щоб контролювати виконання законів.

 

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Добре, репліка пана Пустовойтенка?

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Завдання більшості полягає в тому, щоб контролювати виконання законів навіть нашого уряду, тому Ви, будь ласка, ось ці припущення не припускайте по відношенню до нашого уряду. Дякую.

 

ВЕДУЧИЙ: Дякую за відповідь.

 

Валерій Пустовойтенко, прем’єр-міністр України (1997-1999 рр.): Значить, я підтримую те, що останнє сказав, що Верховна рада, тобто, більшість формує уряд. Він реалізує ті програмні засади, які я раніше казав. Але є декілька «але». Ви часто робите наголоси і Андрія стосується, що от виросли ціни, ми, там, повинні і так далі… Сьогодні ж не в цінах справа. Ми повинні чітко розуміти, що Україна – це залежна країна від зовнішніх факторів, які проходять в Європі, у світі, в тому числі у Росії. Ми повинні обов’язково це пам’ятати. Питання № 1 – це енергетична безпека нашої держави, тому я хотів би, щоб ви не говорили, що ціни піднялись на молоко, на м'ясо. Там селяни живуть і їх вже фактично немає. Вони ж теж повинні копійку заробляти і жити не гірше, ніж в місті, тому потрібно нам думати не про ціни. Вони росли і будуть рости. Тонна нафти коштували 50 доларів, потім 80, а зараз більше. І газ 50 доларів коштував. Ми повинні думати про заробітну плату, про пенсії, про соціальні виплати нашим громадянам. І заробітну плату, щоб люди могли заробляти, тому що рано чи пізно, якщо ми думаємо про вступ до країн Європейського союзу, то в нас все повинно бути на тому ж рівні, як в Європі. А ми колемо кожен уряд за ціни. І нагадати хочу, що ви не забудьте, що поставили перед фактом тоді і більшість. Я був тоді у Верховній раді, коли Тимошенко повідміняла питання по спеціальним економічним зонам, в бюджет це внесли і там були соціальні питання, взяли і проголосували. А потім пішов нонсенс.

 

ВЕДУЧИЙ: Ми зрозуміли.

 

Валерій Пустовойтенко, прем’єр-міністр України (1997-1999 рр.): Пішло розбалансування між соціальними питаннями і економічними питаннями.

 

ВЕДУЧИЙ: Пане Пустовойтенко, добре.

 

Валерій Пустовойтенко, прем’єр-міністр України (1997-1999 рр.): А сьогодні просто іде застій. Якраз економікою ніхто не займається, як в центрі, так і на місцях, тому потрібно завтра уряд обрати, голову уряду для того, щоб ішов наступний крок.

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Повністю з Вами згідний, пане Пустовойтенко.

 

ВЕДУЧИЙ: Прекрасно. Але ми прогнозуємо, що буде далі. Дивіться, Блок Юлії Тимошенко нараховує, скільки? Три партії. А в Блоці НУ-НС дев’ять партій. Загалом це 12 партій, які мають дуже різне бачення на діяльність уряду, на політику і так далі. Я хочу повернутися до стабільності такої діяльності такого уряду. Пане Бондаренко, наскільки він буде стабільний? Тим більше, що зараз починають також лунати зауваження, що склад нового Кабінету міністрів, який вже, буцімто, сформований, там, ну, хоча б, принаймні, на папері. Це до певної міри виборчий штаб Юлії Тимошенко до наступних президентських виборів.

 

Кость Бондаренко, політичний експерт: Ну, я не хотів би говорити, що це виборчий штаб. Взагалі я думаю, що виборча кампанія неформально стартуватиме лише з осені наступного року, неформально, а формально лише в 2009-му році. Зараз, думаю, що дуже рано говорити про те, якою буде розстановка сил у 2009-му році восени. Зараз, якщо говорити про ідеологічну сумісність, про валентність політичних сил, які входять до того чи іншого блоку, то я звернув би увагу на той момент, що у нас практично немає чітко виражених, ідеологічно виражених політичних сил. У нас здебільшого ту чи іншу ситуацію у тій чи іншій політичній силі визначає особа лідера, а не ідеологія чи ідеологічна платформа, чи там, якась партійна платформа, партійна програма. Я не думаю, що це велика біда. До речі, попередній уряд, уряд Віктора Януковича… Туди ж входили також і соціалісти, і комуністи, тобто, ліві сили, і права сила «Партії Регіонів». Вони знайшли між собою точки дотику. Вони працювали, причому, працювали злагоджено. Ніхто не може дорікнути їм у тому, що були якісь, там, непорозуміння, чи там, якісь чвари. Тому думаю, що те ж саме може бути і у випадку з урядом Тимошенко.

 

ВЕДУЧИЙ: Добре.

 

Кость Бондаренко, політичний експерт: Але тільки один нюанс – головне, щоб не було зовнішнього втручання інших інститутів влади в діяльність уряду.

 

ВЕДУЧИЙ: Панове, на ваш погляд, чому не зникає і в різних заявах, і в заявах Президента, і серед деяких представників Блоку «Наша Україна-Народна самооборона», і з боку деяких представників «Партії Регіонів» риторика про створення широкої коаліції? Чому це питання про широку коаліцію весь час нависає над всіма цими нашими подіями, які відбуваються у парламенті? Пане Чечетов?

 

Михайло Чечетов, Партія регіонів: Ну, вы знаете, если смотреть на создание коалиции не через призму корпоративных и партийных интересов, а через призму интересов страны, то наверное, в идеале должна быть коалиция, где будут представлены политические силы, имеющие поддержку и на западе, и на востоке страны. Только такая коалиция будет проводить политику не в интересах восточной Украины или западной, а консолидированную политику в интересах всего государства, всего украинского народа. И только такая коалиция способна объединить страну, консолидировать общество, вернуть стабильность и спокойствие, динамичный рост экономики и последующую конвертацию в повышении социальных стандартов.

 

ВЕДУЧИЙ: Пане Шкіль, чому цей привид постійно широкої коаліції блукає в нас?

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Добре, що привид вже хоча б комунізму не блукає. Це вже ж перемога, розумієте, демократії в Україні. А привид широкої коаліції може блукати. В нас в Верховній раді коридори такі, що нові депутати можуть в них заблукати разом з цим привидом. Я не бачу жодних проблем в тому, що хтось десь часами висловлює ідеї широкої коаліції. Ця ідея не буде реалізована в цьому парламенті. Щодо того, що ви збираєтесь, там, повторні вибори, то будь ласка, спробуйте, але їх згідно конституції проводити не можна. Не буде в цьому парламенті іншої коаліції, крім коаліції демократичних сил.

 

ВЕДУЧИЙ: Степан Гавриш, Андрій Шкіль висловлюється досить категорично. Ви, що думаєте?

 

Степан Гавриш, член Вищої Ради юстиції: Думаю, що питання широкої коаліції є питанням нової кризи, яка може виникнути. І в цих умов задля збереження стабільності національно-державного розвитку така коаліція може з’явитися, як реакція на послаблення української державності в цілому і вихід з такого тупика, оскільки проведення нових парламентських виборів практично нічим не може бути вирішеним. Переконаний, що в цих умовах, дійсно, широка коаліція неможлива, принципово неможлива, але пошуки її – це пошуки певного пакту стабільності. Власне, мова йде про те, що для еліт сьогодні дуже важливо знайти такий пакт. Чи це буде нова конституція, навколо якої вони об’єднаються, тоді діалог між невеликою, скажемо так, перевагою політичної більшості може бути перенесений в площину широкого діалогу з іншими політичними силами. Чи мова йде про створення якогось такого картелю, який зараз виникає. Ми бачимо перед сою політичний картель, коли «Партія Регіонів» не буде ні в опозиції, ні в більшості, але буде активно співпрацювати, оскільки вона взяла фінансовий комітет і інші. Проблема, які ви задали раніше моєму колезі справа, Кості Бондаренко, про стабільність коаліції із-за того, що скажімо, її наповнюють 12 політичних сил. І принципово важливо, я думаю, що цей фактор є надзвичайно великим ризиком для політичної коаліції, оскільки він буде посилювати нестабільність.

 

ВЕДУЧИЙ: Пані Шкіль, мені дається, що з Вами не погоджується.

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Ну, я не погоджуюся.

 

Степан Гавриш, член Вищої Ради юстиції: Це внутрішній конфлікт, який буде народжуватися. Власне, скільки завгодно можете зі мною не погоджуватися. Європейська традиція не знає такої широкої партійної коаліції. Це завжди ключові принципові ризики для розвитку. І в цьому випадку у Президента залишається функція, так би мовити, центру. Саме навколо Президента йде діалог щодо стабілізації ситуації.

 

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Валерій Пустовойтенко.

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Можна коротко? В Італії така ж сама коаліція, яка нараховує значно більше, ніж 12 партій.

 

ВЕДУЧИЙ: Ми пам’ятаємо, наскільки нестабільною є ситуація в Італії.

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Ну, давно вже стабільна.

 

Степан Гавриш, член Вищої Ради юстиції: Вона має принципову нестабільність впродовж багатьох років.

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Та, зараз така… Нам би таку нестабільність, як в Італії, я Вас прошу.

 

ВЕДУЧИЙ: Валерій Пустовойтенко.

 

Валерій Пустовойтенко, прем’єр-міністр України (1997-1999 рр.): В Італії не краще, ніж у нас. Це ми просто про себе так кажемо. Я пробачаюся…

 

Степан Гавриш, член Вищої Ради юстиції: В Польщі така нестабільність привела до швидких змін.

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Там три партії було.

 

Степан Гавриш, член Вищої Ради юстиції: Там було 36 партій.

 

Валерій Пустовойтенко, прем’єр-міністр України (1997-1999 рр.): А ми їздимо в Польщу…

 

ВЕДУЧИЙ: Валерій Пустовойтенко, будь ласка.

 

Валерій Пустовойтенко, прем’єр-міністр України (1997-1999 рр.): Ми їдемо вчитися…

 

ВЕДУЧИЙ: Панове, у нас мало часу. Будь ласка.

 

Валерій Пустовойтенко, прем’єр-міністр України (1997-1999 рр.): Так, їдемо вчитися в Польщу чи в Італію. Треба на себе подивитися. Мі їздили в Польщу і там, дай Бог, щоб в нас було не гірше.

 

ВЕДУЧИЙ: Дуже коротко, пане Пустовойтенко. В нас мало часу.

 

Валерій Пустовойтенко, прем’єр-міністр України (1997-1999 рр.): Я коротко. Я хочу сказати, що політичні партії, які приймали участь сьогодні в виборчій кампанії і прийшли в парламент, в них немає абсолютно ідеологічно-політичного обличчя. Іде конкуренція між особистостями. Президент – особистість, Тимошенко, Янукович і так більшість. І ми хочемо чи не хочемо… Ми от були із Степаном Гавришем у Блоці «За єдину Україну». Ми створили… Це був прототип тої більшості, яка повинна бути в суспільстві.

 

ВЕДУЧИЙ: В нас хвилина лишається.

 

Валерій Пустовойтенко, прем’єр-міністр України (1997-1999 рр.): Тому я хотів би, щоб ми відкинули ці категоричні… Ніколи не говори «ніколи». Тобто, никогда не говори «никогда».

 

ВЕДУЧИЙ: Добре. Дякую.

 

Валерій Пустовойтенко, прем’єр-міністр України (1997-1999 рр.): І тому я дуже прошу, ми повинні все зробити для того, щоб об’єднати людей в Україні, в тому числі і Верховну раду.

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Ми це зробимо.

 

ВЕДУЧИЙ: Добре.

 

Валерій Пустовойтенко, прем’єр-міністр України (1997-1999 рр.): І будіть відслідковувати вас обов’язково… При ключових питаннях, коли будете голосувати за закони не буде голосів, не буде прийнятий один закон.

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Не буде закону.

 

ВЕДУЧИЙ: Панове, я… Дякую, пане Пустовойтенко. Я прошу вас підвести, так би мовити, підсумок цієї програми. І дуже коротко ці п’ять учасників цієї програми прошу відповісти на запитання «Чи обере завтра коаліція прем’єр-міністра?». Розпочинаємо з пана Шкіля. Коротко, будь ласка.

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Я вже сказав, що у випадку, коли «Партія Регіонів»…

 

ВЕДУЧИЙ: Одна хвилина у нас.

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Я, до речі, не чув запевнення, що не буде блокувати. Але я ще раз кажу, прем’єр-міністр від коаліції демократичних сил буде обраний.

 

ВЕДУЧИЙ: Пан Чечетов?

 

Михайло Чечетов, Партія регіонів: Если сумеют мобилизовать свой депутатский ресурс двух фракций…

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: І це буде Юлія Тимошенко.

 

Михайло Чечетов, Партія регіонів: Поскольку ни одного голоса от фракции не вошедшей в большинство не будет дано, то вероятность такая есть.

 

ВЕДУЧИЙ: Кость Бондаренко?

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Побачимо.

 

Кость Бондаренко, політичний експерт: Інститут Горшеніна провів соц.дослідження, які показали, що 56 відсотків громадян України вважають, що зараз в Україні відбувається безвладдя, абсолютне безвладдя, хаос. І вони вже втомилися від цього безвладдя, тому важливий якийсь результат, конкретний результат. Я не кажу, що там, він буде ідеальним, але в той же час народ чекає цього результату.

 

ВЕДУЧИЙ: Степан Гавриш?

 

Степан Гавриш, член Вищої Ради юстиції: Оскільки на завтра прийнятий парламентом спосіб голосування вставанням і виголошенням особистої позиції під відеокамери, то думаю, що 227 голосів буде віддано за Юлію Тимошенко.

 

ВЕДУЧИЙ: Валерій Пустовойтенко?

 

Валерій Пустовойтенко, прем’єр-міністр України (1997-1999 рр.): Я думаю, що завтра буде прем’єр-міністром обрана Юлія Тимошенко. Я в це просто вірю. Хоча я хочу сказати, що я довго займався ігровими видами спорту, в тому числі футболу, але я ніколи результат не вгадував.

 

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко: Нічого, зараз Ви вгадали. От це буде виліт…

 

ВЕДУЧИЙ: Панове, наш час в ефірі добігає кінця. Я вам дуже дякую за участь у політичному ток-шоу «Один за всіх». І дякую також нашим телеглядачам, які висловили свою точку зору на останнє запитання, відповідь, на яке ми щойно почули від учасників цієї програми. Ми чекаємо вас в цій же студії о цій же порі наступного понеділка на політичному ток-шоу «Один за всіх». Дякую і до побачення.

 

 

 

Стенограма підготовлена компанією Sourcer.

 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27750
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду