Телепрограма «П’ять копійок» з Романом Чайкою, 5 канал, 15 грудня 2007 року

16 Грудня 2007
28804
16 Грудня 2007
15:09

Телепрограма «П’ять копійок» з Романом Чайкою, 5 канал, 15 грудня 2007 року

28804
Телепрограма «П’ять копійок» з Романом Чайкою, 5 канал, 15 грудня 2007 року

ВЕДУЧИЙ: Доброго політичного вечора. Тиждень був фантастичний, але для однієї людини навіть, можна сказати, радикально фантастичний. Ви уявляєте собі, почати тиждень в якості свідка, я маю на увазі міністра Рудьковського, а закінчувати його вже в якості підозрюваного. При чому підозрюваного в чому, в тому, що ти за народні гроші літачком літаєш в Париж, три дні десь там він стоїть напривязі, запаркований, пізніше приїжджаєш і розказуєш, що не я підозрюваний в корупції, а ще, як там було з патрохами, а ще Яценюк, а ще плюс весь секретаріат Президента, і плюс Луценко. Тобто, здав з патрохами всіх, але поступив, вчинив як справжній джентльмен, як справжній мужик. Яка красуня, міс України, екс, їздила, до сих пір не відомо. Паяльником мучали, кажуть, в застінках СБУ, не здав дами. Отже, титул „Мужик тижня” точно присвоюємо Миколі Рудьковському. В той самий час в парламенті було веселіше, він отримує статус пісочниці, в якій все більше і більше ображених дітей. Ми до сих пір не зрозуміли, чого кажуть в народі, що на ображених воду возять. Цього нам не зрозуміти. А от хто і за що ображається, знає Павло Кужеєв.

 

Сюжет: „За всіма балачками про кнопки несертифікованої системи електронного голосування „Рада” вже тиждень триває великий поділ. Чим більше ділять посади в комітетах парламенту та висувають майбутніх міністрів, тим більше самих ображених як в коаліції, так і в майбутній опозиції.

 

Парадокс – фракція Президента ображена на самого Президента. В’ячеслав Кириленко, який був на відстані руки від спікерського крісла та Іван Плющ, якого хотіли любити усі, крім комуністів і Литвина, повний проліт. Гарант Головою Ради зробив Арсенія Яценюка. Міністр оборони Гриценко випав в осад, коли без попередження і консультацій на начальника генералів голова держави подав цивільного Єханурова. Колись подібно Кучма вигнав генерала Марчука з формулюванням „за створення власного політичного іміджу”. Грона гніву довкола майбутнього міністра юстицій, фракція за Звачича, Секретаріат Президента за Оніщука, який трохи погрався у непідписанта коаліційної угоди. А ще є пан Стретович. А від соціал-демократичного об’єднаного кременя на освіту в шоці навіть найбільші апологети Президента. Третій камінь спотикання, висуванець комуністів і „Нашої Ряби”, чинний сільськогосподарський мельник, якому також хочуть подовжити міністерське майбуття. Ледь не забули про Бориса Тарасюка, котрий дипломатично вдивляється у свого колишнього заступника-огризка на закордонного міністра. А білосердечні пробують вирахувати, як то воно урядуватиметься, коли весь силовий блок і генпрокурор будуть під чуйною рукою пана Балоги.

 

Біло-блакитна майже опозиція з вкраплення красного і литвинів ображається не лише не на помаранчів. Тиждень ленінця Мартинюка майже узгоджено штовхали у перші віце-спікери, тепер усім кагалом вмовляють Адама відійти в сторону і не заважати пані Богатирьовій. „Регіонали” у майбутньої влади за кожен день успішної блокади відібрали вже половину комітетів, щоправда і їм нелегко ділиться. Чого вартий лише бій амазонок Ганни Герман та Олени Бондаренко за комітет «Свободы слова й мысли». За зачиненими дверима літає парламентське пір’я різного кольору. А рядові депутати, одні нудьгують на блокадних барикадах, інші в коридорах хворіють на зіркову телехворобу, охоче коментують усе й усіх. Досі легітимною владою лишається лише Президент. Але план ширки тишком-нишком підкрадається з кожним згаяним днем. А те, що хвіст справді може крутити собакою, на ділі доводить „помаранчева” меншість в коаліційній більшості”.

 

ВЕДУЧИЙ: Ось такі у нас пироги станом на суботу цього тижня. До речі, минулого тижня, минулої суботи ми запитати в наших телеглядачів: у вівторок Тимошенко стане прем’єром чи залишиться депутатом. Пам’ятаєте, 88 відсотків наших глядачів вважали, що в вівторок Тимошенко стане прем’єром, вівторок пройшов. Наше запитання сьогодні таке: а цього вівторка Тимошенко стане прем’єром, дзвоніть першим номером телефону; залишиться депутатом, дзвоніть другим номером телефону. Наші гості – народні депутати веселого парламенту. Від Блоку Юлії Тимошенко Сергій Пашинський. Доброго вечора.

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Доброго вечора.

 

ВЕДУЧИЙ: Від „Партії регіонів” Тарас Чорновіл. Вітаємо Вас.

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Доброго вечора.

 

ВЕДУЧИЙ: Від „Нашої України – Народної самооборони” Владислав Каськів. З одужанням, вітаємо Вас.

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Дякую.

 

ВЕДУЧИЙ: Їх просканують на наявність сценаріїв, правди, будь-чого три політологи: Володимир Фесенко, Ростислав Іщенко та Олександр Палій. Отже, почнемо, Сергій Пашинський від БЮТ та його візаві Ростислав Іщенко, який презентує центр корпоративних відносин. Раунд перший. За нашим регламентом ви маєте конституційне право на свою репліку, п’ять копійок вставити. Моє запитання просте. Після славного голосування, 225 голосів за Тимошенко, відбулася термінова нарада за участю Президента...

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Я хотів би втрутитись. Можна?

 

ВЕДУЧИЙ: Вже зразу?

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Зразу.

 

ВЕДУЧИЙ: Я ще навіть не запитав Вас нічого.

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: 227 народних депутатів у вівторок проголосувало за Тимошенко.

 

ВЕДУЧИЙ: За славного голосування в 227 голосів і 225 карточок в котре відбулася зустріч, де за участю Президента відбувався знову перерозподіл, кому які комітети відійдуть, тобто, ще які відійдуть до Президента. Тому у мене найпростіше питаннячко до вас обох. Президент вже змирився, визначився з кандидатурою Тимошенко у прем’єри, так чи ні? Найпростіше питання.

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Я хочу сказати, що таке слово „змирився”, воно не підходить. Президент України чітко ще до виборів розказав, як він бачить майбутню парламентську коаліцію, до виборів заявив, що він як почесний голова „Нашої України” буде надіятися, що переможці виборів „Наша Україна – Народна самооборона” і БЮТ створять демократичну коаліцію. Як тільки така коаліція, ви знаєте, після прийняття присяги, на наступний день вона була створена, 227 голосів.

 

ВЕДУЧИЙ: З кандидатурою Тимошенко, Ви вважаєте, сто процентів проблем в Президента нема?

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Послухайте, є факти, є факти, він її вчасно подав один раз, і, на жаль, коли був технічний збій системи „Рада”, на наступний день, Ви знаєте, подав наступного разу.

 

ВЕДУЧИЙ: Пане Ростиславе, реагуйте, або Ви вважаєте, що Президент змирився, і ми рухаємося далі.

 

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Я думаю, что у Президента просто нет хорошей игры в данной ситуации. Может быть, внутреннее, я даже уверен, что внутренне он и не смирился с Тимошенко-премьером, но он фактически на сегодняшний день ничего не может сделать для того, чтобы ей противостоять. Во-первых, не контролирует фракцию НУ-НС, которая, в общем-то, в своем большинстве поддерживает Тимошенко. Пойти на публичный раскол фракции…

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: „Партія регіонів” сама собі протирічить, вони розказують, що...

 

ВЕДУЧИЙ: А при чому тут „Партія регіонів”? Ми говоримо з паном Ростиславом. Ще немає ніякої „Партії регіонів”. „Партія регіонів” має червону карточку, але там затиснули мікрофон і не дають. Відповідно, ми не чуємо, за що червона карточка.

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Я хотів би сказати, що це легенда, що Президент внутрішньо змирився, і вона не витримує ніякої критики. Я ще раз хочу нагадати, як тільки Президент об’явив дострокові вибори, він дав ряд публічних зобов’язань, від яких він не відступився ні на крок. Це треба пам’ятати...

 

ВЕДУЧИЙ: Так, але їх розуміли по-різному, пам’ятаєте.

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Абсолютно однаково.

 

ВЕДУЧИЙ: Нам приходили, тут люди казали, що Президент говорив про найширшу коаліцію, мінус комуністи.

 

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Я хочу напомнить, что одним из публичных обещаний, которые давали и Президент, и Тимошенко, было то, что на следующий день после объявления результатов выборов будет создана демократическая коалиция. Она была создана только через два месяца.

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Згідно діючого законодавства коаліцію створюють народні депутати. Ми стали народними депутатами тоді, коли прийняли присягу в залі. На наступний день, я підкреслюю, і тут нема ніякого протиріччя, на наступний день ми створили демократичну коаліцію, 227 голосів, про що і проінформували секретаріат Верховної Ради.

 

ВЕДУЧИЙ: Панове, я кидаю своїх п’ять копійок. Це значить, що ми почули, зараз позиція станом на цю хвилину є така, що Ви кажете, так, Ви кажете, що, можливо, внутрішньо ні, але кращої гри немає. А є червона картка від Тараса Чорновола. Прошу, скористайтесь нею.

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: В мене червона картка до мого колеги з БЮТ, і вона зводиться, до чого. Перше, давайте не топтатися вже і по конституційних нормах, є регламент, є процедура голосування, подобається вам результат, не подобається. Можливо, у вас і 350 людей хотіли б, щоб Тимошенко стала прем’єром, але у вас проголосувало 225. І вже навіть Президент вам сказав, припиніть цей цирк, там, з системою „Рада” і тому подібне. Це перше. Друге, давайте не підміняти те, що, там, Президент чи хтось, там, сказав, будемо казати про те, що відбувається насправді. І третє, якщо десь тануть льодовики в Антарктиці, що теж „Партія регіонів” винна?

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Я прошу пробачення, слухачі бачили, коли мій колега пан Тарас протирічить сам собі. Давайте не будемо підміняти, - десь сказав Президент... Де Ви чули, що сказав Президент, давайте не будемо підміняти? 227 народних депутатів проголосували за Тимошенко, 225 шляхом того, що не спрацювали картки, і два, не спрацювали картки, і вони написали відповідні заяви, заяви, тобто, фактично проголосовано. На жаль, юридично цей факт не закріплений, на жаль. Чому?..

 

ВЕДУЧИЙ: Пане Ростиславе, я Вам допоможу. Дивіться, я хочу спитатися ще одне дуже просте запитаннячко. Юлія Тимошенко, на Вашу думку, після цього тижня, так, в такій команді однодумців, з запасом в таких міцних два голоси, вона вже для себе визначилась, вона ще хоче бути прем’єром чи вже хоче бути лідером опозиції?

 

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: А куда, собственно, Тимошенко деваться?..

 

ВЕДУЧИЙ: Лідером опозиції.

 

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Она в любом случае обещала создавать демократическую коалицию, и она обязана от этой коалиции в соответствии с коалиционным соглашением быть премьером. Если коалиция будет развалена, но не Блоком Юлии Тимошенко, она, конечно, с удовольствием уйдет в оппозицию.

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: В опозицію не уходять, в ній опиняються. Але пані Тимошенко, дійсно...

 

ВЕДУЧИЙ: Для себе, станом на цю секунду.

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Пані Тимошенко, як лідер нашої політичної сили, йшла на вибори, дострокові, ми їх ініціювали, для того, щоб взяти владу в нашій країні. І виборці підтримали нас в цьому бажанні. У нас є більшість. На жаль...

 

ВЕДУЧИЙ: А Юлія Володимирівна сама себе підтримала вже зараз, після цього тижня?

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Юлія Володимирівна Тимошенко буде прем’єр-міністром України.

 

ВЕДУЧИЙ: Буде?

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Однозначно.

 

ВЕДУЧИЙ: Червону картку маємо від пана Палія. Кому і за що, прошу.

 

Олександр Палій, політолог: Панові Чорноволу я хотів би сказати, що все-таки минулого вівторка було 226, якби депутат, народний депутат Лук’янов, щонайменше 226 голосів, не вилучив карту спікера Яценюка, було б, Юлія Володимирівна вже б тиждень засідала в Кабінеті Міністрів. Але оскільки є такі певні норми депутатської етики в українському парламенті, які, так би мовити, дублюються з самого верху і приклади є відповідні, то ми маємо те, що маємо.

 

ВЕДУЧИЙ: Ви хочете всі експерти між собою обмінятися червоними картками, так? Прошу мікрофон тоді передати пану Фесенку. Я не можу зрозуміти, ще гості нічого не кажуть, а експерти між собою.

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Гості дуже толерантні.

 

Володимир Фесенко, центр прикладних політичних досліджень „Пента”: Що поробиш, є зауваження. Друге голосування, коли вихопили картку у пана Яценюка, воно було не за прем’єрство Тимошенко, а щодо повторного голосування по кандидатурі Тимошенко. І тому...

 

Олександр Палій, політолог: Яке пан Лук’янов цинічно зірвав.

 

Володимир Фесенко, центр прикладних політичних досліджень „Пента”: Це так. Але ми не знаємо, якщо б відбулось друге голосування кандидатури Тимошенко, яким би був результат. Це суто гіпотетично.

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Знаєте, не гіпотетично те, що коли поставилось питання... Я хочу, щоб ми цю тему...

 

ВЕДУЧИЙ: Давайте закриваємо її.

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Дебатувати не можна. 227 чоловік голосували за, на жаль, у двох не спрацювали картки, про що є їх публічні, усні, письмові та інші заяви.

 

ВЕДУЧИЙ: Мої п’ять копійок полягають в тому, що не не спрацювали картки, ми знаємо точно, що є хакер. Він вкрав два магічних голоси. Окопався цей хакер десь в Секретаріаті Президента, так вважає колега Ваш по коаліції нунсівець Олесь Доній. Секретаріат зірвав це голосування? Аргументи за або проти?

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: У нас немає аргументів, що Секретаріат зірвав, але у нас є факти. Факти наступні. Вісім чоловік, вісім фізичних осіб мають доступ до цієї системи. Це перше. Друге, система незахищена від внутрішнього втручання, вона не фіксує, хто туди входить. І всі глядачі, всі депутати були свідками, коли, наприклад, з залу хтось говорить, депутата Іванова немає на місці, спікер говорить, заблокуйте його картку. Тут же картка кимсь, технічним, технічним... Вісім чоловік...

 

ВЕДУЧИЙ: А моє запитання було: хакер сидить в Секретаріаті зараз?

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Я не бачив хакера в Секретаріаті, будемо шукати.

 

ВЕДУЧИЙ: Хакер сидить в Секретаріаті?

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Будемо шукати.

 

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин:Думаю, что сидит. Значит, во-первых, если за Тимошенко есть 227 голосов, зачем за нее голосовать во вторник. Доказывайте, что 227 голосов было, и она премьер со дня прошлого голосования, с 11 декабря.

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Нам не треба нічого доказувати, є факт. Але в зв’язку з тим, що система „Рада”, на жаль, і це є теж факт, працює не системно, ми пішли на те, що згідно регламенту поміняли процедуру голосування, і у вівторок підняттям руки кожного депутата з фіксацією цього відео, аудіо і таке інше буде ще раз проголосовано. Нам треба, щоб обрання Тимошенко було абсолютно легітимне. „Партії регіонів” треба любою ціною це легітимне голосування зірвати, що вона і робить.

 

ВЕДУЧИЙ: Остання червона картка під наших експертів протягом цього раунду від Владислава Каськіва. На слові „хакер” він ожив. Прошу.

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Та ні, не на слові „хакер”, у мене, до речі, червона карточка ведучому.

 

ВЕДУЧИЙ: А на слові „Секретаріат”, правильно. Прошу.

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Я просто хотів...

 

ВЕДУЧИЙ: Я неправильно цитував вашого однофракційника Донія?

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Романе, не в тому питання, просто ми самою темою, мені здається, принижуємо і ображаємо і себе, і всіх людей.

 

ВЕДУЧИЙ: Ми хочемо зрозуміти, що діється, де ж ми ображаємо.

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Коли вже тиждень ми обговорюємо технічні проблеми в Секретаріаті чи в залі Верховної Ради, ну, коли парламент український, коли головна політична тема країни була в тому, справна чи не справна система „Рада”. Це ж просто безглуздя якесь.

 

ВЕДУЧИЙ: Зустрічне питання. А про це говорять весь час всі представники всіх політичних сил.

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Категорично хочу підтримати В’ячеслава.

 

ВЕДУЧИЙ: Була кнопка, не була кнопка, це ми винуваті чи політики, які говорять про кнопки?

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Романе, не в тому проблема політики, що врешті решт не проголосував чи проголосував один чи два голоси, розумієте. І спекуляції потрібно завершити, тому що ніхто ще не побудував успішну велику країну, дискутуючи навколо електронної системи „Рада”.

 

ВЕДУЧИЙ: Давайте голосувати про те, як виглядає коаліції після цього тижня. Тобто, кажуть, знаєте, як в тому анекдоті, що там, срібні ложечки пропали, потім знайшлися, а осад залишився.

 

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Если можно, я завершу все-таки…

 

ВЕДУЧИЙ: Як Ви вважаєте, довіра всередині коаліції?..

 

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Я завершу все-таки с хакером. Если бы, так сказать, не было бы проблем между большинством в Верховной Раде, 227 голосов, и Секретариатом Президента…

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: У нас немає ніяких проблем. Більше того, я ще раз хочу підкреслити, 227 народних депутатів вибрали спікера Верховної Ради, 227 народних депутатів проголосували за прем’єр-міністра Тимошенко, за поломкою системи „Рада”, на жаль, це голосування було зірвано.

 

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: А зачем вы целую неделю ведете переговоры?

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Тому що „Партія регіонів” блокує трибуну і вимагає всякі смішні речі. Наприклад, вони говорять, давайте проголосуємо комітети. Я офіційно інформую про те, що з сьогоднішнього дня „Партія регіонів” не подала по комітетів своїх членів, своїх голів і таке інше. Тобто, все іде любою ціною затягування, затягування конституційного процесу...

 

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Но переговоры вы ведете не с регионалами, а с Секретариатом.

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: А чому це йде, я Вам розкажу. Кожен день Національний банк України, це офіційні дані, робить валютні інтервенції 60-70 мільйонів доларів. Іде остаток деребану нашого національного багатства цією так називаємою антикризовою коаліцією.

 

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: И за неделю они собираются все украсть.

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Вони вже дуже багато вкрали за півтори року, але, ви ж знаєте, це такий солодкий процес, що вони не можуть...

 

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: И именно одной недели не хватало.

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: ...що вони не можуть зупинитися, що вони не можуть зупинитися.

 

ВЕДУЧИЙ: А я хочу вас повернути до коаліції і до Блоку Юлії Тимошенко. Ви зараз все весь час говорите про „Партію регіонів”. Я вас запитував, на вашу думку, після всієї цієї катавасії, так, коли результативного голосування так чи інакше ми станом на сьогоднішній день не маємо. Чи зріс рівень недовіри в середині коаліції, яка складається з багатьох сил і двох фракцій?

 

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Я думаю, что он не может вырасти, просто потому что он и так был абсолютным.

 

ВЕДУЧИЙ: Абсолютно що?

 

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Абсолютным был уровень недоверия…

 

ВЕДУЧИЙ: Чому? Аргументуйте.

 

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Между Тимошенко, которая однозначно пойдет в Президенты и Ющенко, который однозначно хочет сохранить себя Президентом. Абсолютным был уровень недоверия между Ющенко, который фактически остатками своего рейтинга привел в парламент НУ-НС, и НУ-НС, фракция, которая в парламенте практически вышла из-под контроля Ющенко. И абсолютным был уровень недоверия между…

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Абсолютно фантазії, фантазії...

 

ВЕДУЧИЙ: Прошу, на кожен аргумент.

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Фантазії на тему Веснухіна. Тому що є абсолютна чітка коаліція, яка уже не словом, а своїми діями продемонструвала свою єдність.

 

ВЕДУЧИЙ: І у вас немає недовіри до партнерів?

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: У нас є якісь дебати, але ми, вибачте мене, збираємось всі разом, запрошуємо журналістів, телекамери і дебатуємо, як, наприклад, по першому віце-спікеру, це ж було все під запис. Ми переконали, наприклад, наших колег з НУ-НС, які були проти все-таки прийняти схему, схему, не принцип, а схему голосування пакетом. Наші опоненти з „Партії регіонів” кричали, що це є наруга над регламентом, що це є порушення Конституції і таке інше. Пройшов тиждень, ми вибрали Яценюка, тепер нам говорять, ми ж будемо тепер пакетом голосувати, обов’язково.

 

ВЕДУЧИЙ: А давайте я запитаю у Вас те, що Ви вже почали розповідати. Що ми чуємо протягом тижня, я тільки беру відображення. Казна порожня, інфляція галопуюча...

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Це факти.

 

ВЕДУЧИЙ: Газ подорожчав критично, „Газпром” скрегоче зубами при слові „Тимошенко”, „Євро-2012”, як там гарно сказати, завалюється, так гарне слово можна сказати, „господарка” в катастрофічному стані, так, і після цього Юлія Тимошенко не є камікадзе. Правильно?

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Юлія Тимошенко приймала таку саму ситуацію на початку 2005 року. І нагадаю, чим це закінчилося.

 

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Ну, это нахальная ложь, потому что в начале 2005 года абсолютно экономическая…

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Шановний, це не нахальна ложь…

 

ВЕДУЧИЙ: Моє запитання: вона йде на самознищення?

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: На початку 2005 року була дірка в бюджеті, були надуті факти...

 

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Она идет в премьеры.

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: І вона буде таким же успішним прем’єром, яким вона була в 2005.

 

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: А потом она идет в президенты.

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Вона буде таким же успішним прем’єром, яким вона булла в 2005 році.

 

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: А вот дойдет ли она до президента – это вопрос.

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Ми перекриємо...

 

ВЕДУЧИЙ: А дійде до президента?

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Сьогодні 2007 рік, так? Ми формуємо уряд, уряд має свої зобов’язання, які буде виконувати. Це питання номер один на сьогоднішній день.

 

ВЕДУЧИЙ: А питання два, три і чотири ми ще продовжимо говорити протягом нашої програми. Час на цю дискусію вичерпано. Назбиралося багато, я бачив, що пробували по другому разу навіть червону картку дати. Отже, експертам незгоду висловити даємо можливість. Різні аргументи. Ваші незгоди, Владиславе.

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Я перш за все хочу наголосити, що коаліція і уряд формується не заради того, щоб когось вибрати прем’єром, а когось спікером парламенту. Вони створюються для того, щоб реалізувати програму дій влади, яка повинна змінити життя людей і суспільства. В нашому випадку це особливо гостра ситуація, тому що країна 15 років чекає реформ, чекає створення ринку землі, чекає лібералізації економіки, чекає захищеності прав власності. І тут немає спекуляцій. Це те, що повинен зробити уряд. А хто від імені уряду це зробить, це вже інше питання. Очевидно, що сьогодні є чітка домовленість між двома політичними силами, НУ-НС і БЮТ, про те, що прем’єром буде Тимошенко. І ця більшість буде створена не тому, що всі люблять Тимошенко, в першу чергу. А тому, що є така домовленість, і тому, що є спільний план дій, які реформи повинні відбутися в Україні найближчий рік, два, три. І далі треба просто дати цьому уряду шанс, а далі судити, здатний він це зробити чи ні.

 

ВЕДУЧИЙ: Пане Олександре, попрошу все-таки незгоди, тут були дуже різні аргументи. Прошу незгоди.

 

Олександр Палій, політолог: Я не згоден в тому, що було сказано, що нібито Президент вже виступає проти, категорично проти уряду Тимошенко. Швидше за все уроки з 2005 року зроблені, і швидше за все Президент розуміє, що іншого виходу просто не існує на сьогодні. І, звичайно, там є певні люди навколо Президента, які, можливо, не хотіли цього. Але тим не менше воля висловлена один раз під час декларації відповідної, один раз під час подачі Президента кандидатури Тимошенко, і раз під час другої подачі кандидатури Тимошенко. Тобто, ми бачимо, що, так би мовити, в нинішніх умовах є розуміння того, що іншої дороги просто не існує, не просто для збереження чийогось рейтингу, а для того, щоб рухати країну вперед, іншої дороги на сьогодні немає. І тому, звичайно, ми прийшли до того, що навіть ті люди, які не люблять, можливо, якихось яскравих людей навколо себе, але, тим не менше, змушені відповідно реагувати.

 

ВЕДУЧИЙ: Ваші незгоди. Я тут знаю сценарії, які є інші. Але це далі ми поговоримо.

 

Володимир Фесенко, центр прикладних політичних досліджень „Пента”: По-перше, відповідаючи на Ваше запитання, я думаю, що Президент дійсно визнав Тимошенко як кандидата на посаду прем’єра від демократичної коаліції навіть тим фактом, що він передав її подання на Тимошенко в Верховну Раду без затримки. Інша річ, що є, це очевидно, відкрита опозиція Тимошенко, прем’єрству Тимошенко, і прихована опозиція. Є люди, які висували достатньо багато заперечень... До речі, сам Президент, висунувши кандидатуру Тимошенко, він публічно висловив певні зауваження і застереження щодо майбутньої політики уряду Тимошенко. Я думаю, в цьому сенсі він абсолютно прозоро і публічно діє. А ось щодо прихованої опозиції, то ця опозиція є як раз в коаліції. Я, чесно кажучи, не дуже впевнений, а чи випадковими були ці технічні проблеми, хто за ними стоїть, якісь там хакери, хтось в Секретаріаті чи хтось в коаліції. Є прихована опозиція прем’єрству Тимошенко.

 

ВЕДУЧИЙ: Дякую. І останні зауваження у Вас назбиралися. Пане Тарасе, прошу.

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Знаєте, найперше я все-таки думаю, що, найймовірніше, в вівторок Тимошенко стане прем’єр-міністром, якщо, дійсно, чи Секретаріат Президент...

 

ВЕДУЧИЙ: Прошу не переконуйте нашого глядача, бо вони опитування поміняють.

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Не знаю, я закінчу. Якщо не буде щось зроблено чи в середовищі „Нашої України”, там, її частини, чи десь там в Секретаріаті Президента, що завгодно, звичайно, після того будуть розказувати, що все це зробила „Партія регіонів”. А тепер, знаєте, мені трошки сумно. Слухаю свого колегу з БЮТ, причому я до нього не маю претензій, це саме говорять й інші бютівці, він абсолютно адекватний чоловік, а говорить, як під копірку. Мені десь соромно, ми вернулися в такий махровий брежнєвський застой, абсолютно примітивні фрази, мудрі люди говорять, а говорять таке вже, що соромно говорити про це, розказують абсолютно залойожені речі, стопроцентно прямі такі, одноамебоїдні схеми вибудовуються. Всі люди в Україні бачать, що є протистояння, всі бачать, що Ющенко не хотів, щоб Тимошенко стала прем’єром, і що це, дійсно, дуже серйозна опозиція до цього. Але з іншого боку або він себе переграв, або Тимошенко його переграла, нащо при цьому, панове бютівці, робити з громадян України ідіотів, не розумію.

 

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Ми зрозуміємо, що...

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Шановний пане Чорновіл...

 

ВЕДУЧИЙ: В нас час просто вичерпано.

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: А в нас на хамство можна відповідати чи ні?

 

ВЕДУЧИЙ: В нас час зараз на рекламу. Ми ще встигнемо поговорити. Наші гості стануть експертами, експерти стануть гостями, ми продовжимо. До речі, після того, як наступний цар Російської Федерації Медвєдєв пообіцяв Путіна зробити прем’єр-міністром, кажуть, українські букмекери почали приймати ставки. Хто першим стане прем’єром: Путін чи Тимошенко. Реклама, панове.

 

(реклама)

 

ВЕДУЧИЙ: Панове, хочу вам сказати радісну звістку. У Верховну Раду надійшов проект нової Конституції України, який складається лише з двох пунктів: перший – не вбий, другий пункт – не вкради. В даний момент триває копітка робота над поправками. „П’ять копійок” в прямому ефірі запитують свій телеелекторат: а цього вівторка Тимошенко, на вашу думку, стане прем’єром, дзвоніть першим номером телефону; буде депутатом, залишиться ним, дзвоніть другим номером телефону. Наші кореспонденти в Івано-Франківську та в Криму поцікавилися: шановні люди, вам зрозуміло, чому блокують Верховну Раду. Люди так кажуть.

 

Івано-Франківськ: „Вони не хотять Юлії Тимошенко, щоб була прем’єром”.

 

Вони самі не знають, чого вони хочуть”.

 

Якщо чесно, я давно новини не дивився”.

 

Тому що вони не хотять, щоб стала прем’єром Юлія Тимошенко”.

 

Вони теж хочуть керувати. Всі хочуть керувати”.

 

Напевно, сталась якась помилка в системі „Рада”. І це депутатам „Партії регіонів” на руку”.

 

Хто блокує, чого блокує, не знаю, напевно, все-таки якимось чином треба навести лад в державі”.

 

Молоді люди, я не хочу вас розчаровувати”.

 

Не хотять відійти від влади, все зрозуміло”.

 

На мою думку, я взагалі не знаю, що вони хочуть довести, вони влаштовують там в Раді цирк, є таке враження, що вони просто клоуни”.

 

Крим: «Потому что не хотят, видимо, чтоб была у власти Юлия Тимошенко».

 

«Известное дело, почему, потому что они хотят господствовать, депутаты, и все, и никого не допускают сюда».

 

«Мне понятно, что они требуют соблюдения регламента».

 

«Конечно, понятно дураку, надо хапануть побольше.

 

«Вообще непонятно».

 

«Верховная Рада будет все время заблокована, или той стороной, или этой».

 

«Как бы это не повторилось то, что было в прошлом, опять будем платить деньги на непонятные выборы. Мне кажется, надо пустить новую кровь».

 

ВЕДУЧИЙ: Позиція „блокують, щоб не допустити Тимошенко” об’єднала, як ви бачите, захід і південь України, це об’єднувальний фактор. Єдине, я щось налякався, що там мають на увазі, „пустити нову кров”. Ми зараз з’ясуємо. В центрі Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”, політолог, історик Олександр Палій. Отже, чому Верховна Рада перетворилася, як Ви кажете, в пісочницю, як каже народ, на цирк, в раунді другому. Право п’яти копійок у вас вже є. Скажіть, будь ласка, вам як опозиції вперше за всю історію Україну дають більше, ніж будь-коли мала опозиція. Ви кажете, комітет, комітет, Турчинов каже, давайте міняємося мах на мах, тобто, вам тих 14 комітетів, які ви собі забрали... Тобто, я хочу зрозуміти, це вже маразм якийсь, так ніколи не може бути, і влада, і опозиція, що так зовсім все ділити порівну, по-братськи.

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Ну, перше, це абсолютна неправда, згадаємо 2002 рік, коли опозиція мала в півтора чи в два рази більше комітетів керівництва, ніж влада. Друге, це, до речі, не є...

 

ВЕДУЧИЙ: Тобто, вам замало ще дали?

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Ні, я не вважаю, що тут замало, не замало. Діє сьогодні регламент, а не закон „Про опозицію”, якого ще немає, і тому там відзначено пропорційний розподіл керівних посад в Верховній Раді. І тому за цим пропорційним розподілом приблизно це і визначено. Тільки чомусь хтось говорить, що роблять якусь неймовірну якусь там подачку чи щось дарують. А подачка, до речі, цікава: ми вам дамо це, ось цю посаду, і ми вам скажемо, хто на ній має бути, або кого там не має бути.

 

ВЕДУЧИЙ: А чого ви тоді блокуєте трибуну? Люди кажуть, щоб не допустити Тимошенко, а інші кажуть, що ви затягуєте час.

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Знаєте, чесно кажучи...

 

ВЕДУЧИЙ: Чому, чому ви блокуєте?

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Абсолютно чесно, більшість депутатів в Верховній Раді самі думають: а це потрібно робити. І я особисто так само думаю. Я вважаю, що загалом цього робити не треба, треба дати, хай іде до влади. Мають 228, хай ідуть, хай працюють.

 

ВЕДУЧИЙ: Маєте версію, чому блокують?

 

Олександр Палій, політолог: Я хочу тільки втішитись від того, що навіть Тарас Чорновіл вже зрозумів, що, так би мовити, пора цей цирк припиняти.

 

ВЕДУЧИЙ: А що Ви маєте на увазі під словом „навіть”? Я, наприклад, Тараса не бачив в блокаді.

 

Олександр Палій, політолог: Член „Партії регіонів” зрозумів, що Тимошенко буде прем’єр-міністром, що всі ці речі дискредитують їх, не тільки парламентаризм, країну, на ці речі вже давно ніхто...

 

ВЕДУЧИЙ: Про такі дрібниці ми не думаємо, так.

 

Олександр Палій, політолог: Да, ми думаємо, а хтось не думає. А вже, власне кажучи, дискредитує їх як депутатів, представників якоїсь політичної сили.

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Знаєте, навіть Тарас Чорновіл зрозуміти це зміг тоді, коли перший чи другий раз побачив бійки в Верховній раді, зрозумів, що для Верховної Ради це є соромно, закони треба приймати, а не гратися в дурість. Мені особисто було дико соромно за Верховну Раду, коли БЮТ і НУ-НС в минулому скликані зривали ту роботу Верховної Ради з тих самих мотивів, які зараз приписують нам, що їм, бачите, щось не подобається. І вигадували елементарні побрехеньки, то їхні законопроекти не підтримуються, порахуйте статистику, підтримувалися, то ще щось інше.

 

ВЕДУЧИЙ: Пане Тарас, це очікувано, коли Ви говорите в студії такі слова як БЮТ чи НУ-НС, Ви отримуєте червону картку від БЮТ, це очікувано. Слухаємо, за що, прошу.

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Я хотів би звернути увагу на позицію пана Чорновола, яка в нашій передачі дуже толерантна і прозора. Але я не бачив пана Чорновола, коли пан Кисельов їв бюлетень Терьохіна...

 

ВЕДУЧИЙ: Так він все-таки їв?

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Їв, їв.

 

ВЕДУЧИЙ: Була версія, що порвав просто.

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Порвав і хотів з’їсти, ми не дали просто. Я не бачив пана Чорновола, коли, є такий легендарний у нас депутат, вкрав в Яценюка картку, не бачив ні його особисто, ні лідерів їх фракції, я підкреслюю. Я не бачив лідерів фракції, які внятно змогли б пояснити, чому ви все-таки блокуєте. Якщо ви хочете формування комітетів, чому ви не передали своїх депутатів на ці комітети, і таке інше.

 

ВЕДУЧИЙ: Маєте право зреагувати на червону картку, а тоді Ви доповнити, я пам’ятаю, що Ваше слово. Прошу.

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Знаєте, я можу свою позицію представляти і заявляти. А позиція фракції, вона проста: ми першими...

 

ВЕДУЧИЙ: Так якщо Ви кажете, що рядові партійці не знають, чому блокують.

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Ні, секунду, знаєте, щодо цього, є певні якісь емоційні зриви, це є певна демонстрація протесту проти порушень регламенту і тому подібне. Але коли Яценюк захотів зайти в зал, він зайшов в зал, коли він хотів щось сказати, він сказав. Він міг проти нас говорити, але йому ніхто в цьому не перешкодив. От зараз буде голосування за Тимошенко, при чому способом, який виключає можливість не голосування, і він відбудеться, ми нікому не заважаємо.

 

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Ваша репліка. І мікрофон поки що рухається до наступної червоної картки.

 

Олександр Палій, політолог: Я хотів би сказати, що пан Чорновіл каже, що це велике благо для спікера, Голови Верховної Ради України, що йому дали щось говорити. Я так не вважаю. Причина, треба чітко розуміти, відкинути всю мішуру і чітко зрозуміти, що причина цього блокування – це просто затягування часу. „Партія регіонів” замість того...

 

ВЕДУЧИЙ: А люди кажуть, що ні, щоб не допустити Тимошенко.

 

Олександр Палій, політолог: Так, щоб не допустити Тимошенко.

 

ВЕДУЧИЙ: Так, але це різні цілі.

 

Олександр Палій, політолог: Ні, затягнути час, щоб не допустити Тимошенко. значить, і необхідно це зробити таким чином. „Партія регіонів” має колосальні фінансові ресурси, колосальну частку валового внутрішнього продукту вона має, і в 2006 році ця річ...

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Знаєте, особливість...

 

ВЕДУЧИЙ: Пане Тарасе, Ви хочете зреагувати, чи зберемо червоні картки?

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Я швиденько зреагую тільки на фразу. Знаєте, перше, що стосується частки валового внутрішнього продукту, знаєте, чому Ви про нього знаєте, тому що на відміну від бютівського, нашоукраїнського валового внутрішнього продукту, це є не такий внутрішньо кишеньковий, а внутрішній, який світить, який оподатковується. І тому Ви про нього, пане Палій, знаєте. А що стосується нашої позиції, хочемо ми чи не хочемо Тимошенко, ми першу річ заявили, звичайно, ми не хочемо, вважаємо, що це буде поганий прем’єр з поганими результатами для країни. Другий момент, яка перша політична сила визнала результати виборів, знаючи, що, по суті, ви дістаєте, чи ваші, там, ті, кого ви поважаєте більше, підтримуєте політичну силу, дістає можливість формувати коаліцію прем’єра...

 

ВЕДУЧИЙ: Пане Тарасе, давайте зберемо ці дві червоні картки.

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: „Партія регіонів” перша це визнала.

 

ВЕДУЧИЙ: Дві червоні картки, ви відреагуєте, і ми продовжимо. Прошу, за що, кому?

 

Володимир Фесенко, центр прикладних політичних досліджень „Пента”: По-перше, зауваження пану Тарасу Чорновілу, він сказав, що пан Яценюк, спікер Верховної Ради може заходити до зали засідань. Але як заходити? Не через ті двері, в які він має заходити як Голова парламенту, Голова Верховної Ради, а як звичайний депутат. Я думаю, що та неповага до спікера Верховної Ради, це ганьбить і сам парламент і такі дії опозиції. І ще одна, з чим я згоден, ще одне зауваження, що, на жаль, та практика блокування, її і раніше використовувала опозиція, БЮТ і НУ-НС, і зараз використовує „Партія регіонів”. Треба відмовлятися від цього.

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Репліка була до мене, я дуже коротко скажу. Знаєте, вся справа в тому, що я згоден, я теж вважаю, що це погані принципи, і хтось мусить першим стати мудрішим. БЮТ і НУ-НС не змогли стати, ми маємо стати.

 

ВЕДУЧИЙ: Чому ж партія не слухає Вас, це загадка.

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Я думаю, знаєте, крок за кроком дійдемо, всі помудріємо, дай боже, щоб Рада працювала.

 

ВЕДУЧИЙ: Ваша червона картка, кому, за що?

 

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Господину Палию, да, собственно, всем, кто отстаивает официальную позицию БЮТ и НУ-НС, которые говорят, что «Партия регионов» затягивает время для того, чтобы не дать Тимошенко стать премьером. Значит, я хочу обратить внимание, что если, как они говорят, они едины и непобедимы, и у них есть 227 голосов, то они в следующий вторник, первого января, не первого января, так десятого, они соберутся и проголосуют за Тимошенко-премьера. А вот та позиция, которую они приписывают «Партии регионов», возможно, только в том случае логична, если, как всем известно, в коалиции нет единства, и «Партия регионов» ждет, когда она развалится.

 

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Дякую за репліку. Але подання закінчується в вівторок, п’ятий день, ми пам’ятаємо, що написано по нормах закону. Можна, Ви мені скажете спочатку... Почнемо тепер з цього боку. Я Вам цитату дам, хочете? „Не поспішайте, - сказала Раїса Богатирьова, коли покидала парламент в п’ятницю, - до вівторка ще п’ять днів, що-небудь придумаємо”. Що вони можуть придумати, аби Тимошенко не стала прем’єром?

 

Олександр Палій, політолог: Знаєте, дуже багато, чого придумають і можуть придумати.

 

ВЕДУЧИЙ: Розкажіть.

 

Олександр Палій, політолог: Можуть придумати все, що завгодно. І, найгірше, скажімо...

 

ВЕДУЧИЙ: Полякайте мене.

 

Олександр Палій, політолог: Політолог Марков придумав, що снайпер буде цілитись в Тимошенко, наприклад. Це російський політолог Марков. Ще якісь інші політологи придумали, що хтось захворіє...

 

ВЕДУЧИЙ: Це придумали. А Ви мені скажіть реальні механізми, що придумають до вівторка, не будуть же лякати нас до вівторка Марковим, хакерами і снайперами.

 

Олександр Палій, політолог: Я думаю, що не будуть. Я думаю, що, можливо, розумієте, це правило військової тактики. Якщо ти однозначно програєш сьогодні, то твоя найраціональніша поведінка – відтягнути битку, можливо, щось зміниться, можливо, якось перегрупується, можливо, вдасться задіяти якісь інші ресурси, це елементарні речі.

 

ВЕДУЧИЙ: Пане Тарасе, розшифруйте. Тут загально філософська категорія, а Ви нам конкретно: ми, наприклад, підіпремо ще одним кріслом двері спікера чи ще щось.

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Та нічого...

 

ВЕДУЧИЙ: Скажіть, що ще можна зробити?

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Нічого ми не підіпремо. Знаєте, одна частка маленька тут логіки є, да, коли вдається, виходить якась причина, яка затягує ситуацію, в принципі, а чому би і ні, чому ми маємо гнатися, і так з розкритими обіймами кричати: „Юлія Володимирівна, дозвольте ми тебе внесемо на прем’єрське крісло”? Вона не наш прем’єр, ми її не підтримуємо, ми бачимо, що твориться в Секретаріаті Президента, між БЮТ і частиною НУ-НС, які в НУ-НС особисто проходять проблеми. Це є їхні проблеми. Ми їх не підштовхуємо, але ми теж мусимо їх враховувати. Ми вважаємо, одразу заявили, ми вважаємо, що для України погано, щоб стала прем’єром Тимошенко.

 

Олександр Палій, політолог: І для цього потрібно вцупити карточку у когось, когось, розумієте, домовитись про якісь мільйони з кимось. У нас же є дуже багато людей, які хочуть мільйонів.

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Про мільйони, знаєте, пан Палій, мабуть, пригадує, як пан Ляжко, десь приблизно його ровесник, жував, там, і перетравлював касету про 300 мільйонів, зараз, виявляється „Партія регіонів” чомусь найзатятіше...

 

ВЕДУЧИЙ: Пане Тарасе, я з Вами згоден, всі депутати їдять неймовірні речі.

 

Олександр Палій, політолог: Скажіть, будь ласка, ваша партія має колосальні ресурси, і для такого рішення вона пошкодує мільйона, я Вас прошу, навіть мільярд.

 

ВЕДУЧИЙ: Люди, не лякайте...

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Ви знаєте, я надіюся, що в нашій партії достатньо мудрих людей, щоб не тратити гроші на дурниці.

 

ВЕДУЧИЙ: Шановні, я вам скажу, „Дядь, а дядь, дай мільйон”, - так Ільф Петров сказав. Не лякайте наших глядачів такими великими цифрами.

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Пане Палій, Ви знаєте, де ті мільйони лежать. Зробіть так, щоб до мене прийшли ці мільйони, я голосую проти Тимошенко і роблю все так, як треба.

 

Олександр Палій, політолог: Та я не знаю, я не знаю.

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Де в мене ці мільйони?

 

ВЕДУЧИЙ: Прошу мікрофон Владиславу Каськіву, який дає червону картку. Я тільки хочу, щоб Владислав Каськів, який буде зараз виставляти червону картку, заодно і пояснить мені, чому ж всі тут, і ці гості, і інші, обіцяли нам нові правила гри в цій Верховній Раді. А ми бачимо все по-старому, таке собі дежавю. І Ваша червона картка заодно, прошу.

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Дякую, Романе. Власне кажучи, вона і в контексті Вашого запитання звучить. Розумієте, ця вакханалія звинувачень, які неперервно все збільшуються, доходить до маразму просто. Я думаю, що просто треба інвентаризувати всю цю політику, цю політичну мішуру і подивитися, як можна рухатися з гіршого до кращого. Очевидно, напевно, треба відмовитися від риторики про підкуп депутатів, бо, очевидно, що сьогодні є 227 депутатів, і нікого не купили, факт. Очевидно, що треба визнати, що під емоційним хвилюванням було висловлено, там, претензія і спекуляція довкола системи „Рада”. Треба визнати, з другого боку...

 

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Все решта, буде Ваше право говорити.

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Вибачте. Що це неприпустимо забирати карточку у спікера. І тоді ми дійдемо до якогось результату.

 

ВЕДУЧИЙ: Я зрозумів. Ви хочете реагувати на це?

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Ні, я тільки коротко відреагую. Все те, що я би сказав. Чомусь Каськіва не купують, а купують, там, Ляжка, вибачте, це такий анекдот. Давайте закінчимо з дурістю. Є люди, які в середині парламенту, є люди, які ззовні парламенту...

 

ВЕДУЧИЙ: Тут є згода в сімействі.

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: ...хочуть принизити...

 

Олександр Палій, політолог: Ні, почекайте, ще голосування не відбулось.

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: ...хочуть принизити парламентаризм в Україні.

 

Олександр Палій, політолог: Давайте почекаємо вівторка, якщо нікого не куплять, слава богу.

 

ВЕДУЧИЙ: А що можуть до вівторка купити? Це мали на увазі...

 

Олександр Палій, політолог: Легко.

 

ВЕДУЧИЙ: Легко.

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: В мене таке відчуття, що мій опонент сидить не в політології, а сидить на касі і рахує ті гроші, за які когось мають купити. Знаєте, я скажу одну річ, якою я відреагую на фразу пана Палія...

 

Олександр Палій, політолог: Пане Тарасе, Вас, сина В’ячеслава Чорновіла, купила кучмістська, найбільш кучмістська партія...

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Добре, а от тепер...

 

Олександр Палій, політолог: І скажіть, будь ласка, Ви мені говорите після цього, хто кого купив, я Вас прошу.

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: А зараз, дозвольте, я Вам скажу пару слів.

 

ВЕДУЧИЙ: А ми щойно домовилися, що ми не будемо говорити, хто кого купив, ми домовилися, що не говоримо це.

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Ні, ні, ні. Одну секунду, пане Романе. Тепер я, дійсно, собі дозволю одну маленьку фразу. Пан Палій розказує, як він страшно прихильник НАТО. Як Ви будете йти в НАТО...

 

ВЕДУЧИЙ: О, а це про що?

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: ...після того, як Юлія Тимошенко стала креатурою Москви, коли на неї сьогодні працюють найграндіозніші московські політологи, коли сьогодні в Росії розробляється теза про те, що Юлія Тимошенко вже не є поганою для Росії. Вибачте, догралися, хлопці. І скажіть, що і Ви продалися тепер, відверто.

 

Олександр Палій, політолог: Прекрасно...

 

ВЕДУЧИЙ: Панове...

 

Олександр Палій, політолог: Прекрасно, що Юлія Тимошенко... Головне, щоб Юлія Тимошенко була добра для України. Я не захищаю...

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Для України Юлія Тимошенко бути доброю не може зазначу однозначно. Але Юлія Тимошенко має 227, ми це визнаємо. Якщо ви їх змобілізуєте, якщо вони проголосують, а не будуть гратися в якісь жовані карточки, то вона буде прем’єром, не проголосуєте, то перестаньте шукати винних.

 

ВЕДУЧИЙ: Панове, я хотів зовсім інше дізнатися, дізнався, що Тимошенко креатура Кремля. А хотів дізнатися, чому ваша партія здала Раїсу Богатирьову во імя якогось Адама Івановича.

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: А в нас є одна позиція...

 

ВЕДУЧИЙ: Одним словом скажіть, бо в нас час вийшов.

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Ми це говорили, нам треба консолідувати опозицію.

 

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Тобто, комуніст краще, ніж Раїса Богатирьова.

 

Олександр Палій, політолог: Тарасе, скажіть, будь ласка, вам треба...

 

ВЕДУЧИЙ: Час, щойно був гонг, це ваш час вийшов, ви його вже пройшли.

 

Олександр Палій, політолог: Син Тараса Чорновала за комуністів, за Адама Мартинюка.

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Я не син Тараса Чорновола, я Тарас Чорновіл.

 

Олександр Палій, політолог: Перепрошую, В’ячеслава.

 

ВЕДУЧИЙ: Нагадую вам, чай вийшов. Час на експертів. Отже, в експертів є зауваження на все, що пролунало в цьому раунді. Слово експертам. Хто починає? Пан Владислав, прошу. Незгоди на те, що лунало.

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Я систематизовано попробую. Тут все якось трагікомічно виглядає. Давайте подивимося не лише на ці фатальні проблеми, які є, але й на позитиви. Врешті решт, ми вперше зафіксували те, що в Україні може бути демократична більшість, яка мінімальною кількістю голосів існує, і не можна купити депутатів. Ми вперше можемо сказати, що Ренат Ахметов, один з найбільших чільних представників „Партії регіонів”, створює фонд „Ефективне управління”, яке працює на реформи в країні. Ми можемо сказати, що Секретаріат Президента, який демонізували, в 15 хвилин після подання спікера подав Тимошенко на голосування, і ніколи Президент і гадки і секунди не мав це затримувати. Це просто була містифікація, а він... Я думаю, це здивування навіть було для багатьох представників БЮТ. Економіка росте, світові...

 

ВЕДУЧИЙ: Інфляція росте.

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Інфляція, звичайно, росте, як і економіка. Але світові кризи, вибачте, катастрофічним чином не вдарили по українській економіці, і інше.

 

ВЕДУЧИЙ: Ми не в світі, тому...

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: А політики, а політики мудрішають, що саме головне, я думаю.

 

ВЕДУЧИЙ: Політики мудрішають, домовилися щойно не говорити про підкупи і одразу про них почали говорити. Ваші зауваження за ці репліки, прошу.

 

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Да, вот мое замечание как раз к подкупам. Почему-то у нас так все время случается, что если кто-то из коалиции… Кстати, присутствующий здесь Тарас Черновол и Анна Герман проголосовали в свое время за закон «О голодоморе», они поступили просто как порядочные люди. А если кто-то из нынешней коалиции голосует с «Партией регионов», их подкупили. Если Винский перешел в БЮТ, он поступил как порядочный человек, его не покупали, он просто, вот убеждения у него такие. А если кто-то не проголосовал за Тимошенко, это определенно купленные люди. Хоть мы точно знаем, что в составе НУ-НС есть по крайней мере семь человек, которые на каждом углу заявляли свою позицию о том, что не хотят они голосовать за Тимошенко, их насиловали чуть ли не два месяца, и покупать не надо, в общем-то. Спасибо.

 

ВЕДУЧИЙ: Дякую за зауваження. Ваші зауваження.

 

Володимир Фесенко, центр прикладних політичних досліджень „Пента”: Щодо затягування. Ви знаєте, мені це нагадує тактику Кутузова проти Наполеона. Чим закінчилось, ну, в даному випадку побачимо, хто в даному випадку виграє. А щодо мільйонів, ви знаєте, і, до речі, про широку коаліцію. Я коли чую про широку коаліцію і про мільйони, згадую закон „Про державні закупівлі”, за який проголосували, надавши мільйони державних коштів не державній структурі, тендерній палаті, в керівництві якої були і є представники і БЮТ, і „Партії регіонів”, і „Нашої України”, і Соцпартії...

 

ВЕДУЧИЙ: І комуністи, і всі там.

 

Володимир Фесенко, центр прикладних політичних досліджень „Пента”: Ось є проблема.

 

ВЕДУЧИЙ: Ось широка коаліція. Да, я зрозумів. Тендерна палата як модель широкої коаліції, розумієте, так? Ваші зауваження.

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Я слухав свого колегу, і мені таке враження, що в парламенті блокують трибуну марсіани якісь, а не представники тієї політичної сили, яку він сьогодні представляє. Марсіани з Київради перебралися в Верховну Раду. Коли я слухаю про те, що, там, підкупали чи не підкупали, так, підкупали, про що є десять заяв народних депутатів з обставинами, з записами і таке інше. І, пане Тарасе, і передайте своїм колегам, як тільки з Генеральної прокуратури будуть прибрані ваші ставленики, і прийдуть люди, які шанують закон, а не клани і „понятія”, то ця тема буде мати свій розвиток. Щодо іншого, то ми ще раз хочемо звернути увагу, ми ніколи не відступились від своїх передвиборчих обіцянок, створили коаліцію, пробуємо, не дивлячись на супротив „Партії регіонів”, не регламентний, обрати легітимно прем’єра, без всяких зауважень. Ми це зробимо і будемо далі рухатися вперед. Тому що, на жаль, ми сьогодні, дійсно, не говорили про ті проблеми, які накопилися в економіці, а це головне.

 

ВЕДУЧИЙ: Такі були зауваження експертів. Кажуть, що вся ця, до речі, комедія в парламенті має режисера. Хто цей режисер, з’ясуємо в наступному раунді. Крім того, в народі теж кажуть, що влада – то слуги народу. Інша справа – хто хазяїн у слуг. З’ясуємо. А поки що реклама.

 

(реклама)

 

ВЕДУЧИЙ: „Тато, а в президентів буває манія величія?” – „Деколи буває, синку”. – „А ким же вони себе тоді уявляють?” – „Народом, синку”. „П’ять копійок” повернулися в прямий ефір із таким цікавим народним парламентом. Ми за ним стежили. Все, звичайно, показати вам не можемо, але підсумок політичного веселого тижня далі в сюжеті.

 

Сюжет: „Після того, як депутат Лук’янов вкрав картку у голосування у самого Голови парламенту Яценюка, ніхто ще не встиг обписати стіни Верховної Ради написами: „Лук’янов герой, Лук’янов спас Україну”, але це вже встигла зробити вся російська преса. Газета „Известия” його так і називає – наш герой. А в їхнього героя як раз зоряна година.

 

Арсеній Яценюк, Голова Верховної Ради: „Дякую, депутат Лук’янов, дякую, Ваша позиція зрозуміла”. Дякую. Шановні народні депутати, я хотів би, щоб ми... Дайте депутату Лук’янову закінчити, дайте, будь ласка. Хай, хай закінчить, хай”.

 

Копаються обранці. Бо у кожної фракції є свої „лук’янови”. Тим часом ночами СБУ перевіряє кнопки і мікросхеми системи „Рада”, а вдень ця система то не реєструє картки, то взагалі коротить, іскрить і димить, як от робоче місце регіонала Притики. Усі радіють.

 

«А мне кажется, уже не первый день господину Винскому видятся привидения. То барабашка в системе «Рада», а теперь призрак Президента, бродящего по кулуарам».

 

А буває, що не тільки гарант ввижається, а люди пропадають серед білого дня, як в Бермудському трикутнику.

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів: „Виникає проблема, нам треба шукати, де зник Голова Верховної Ради. Десь там його прес-служба говорить, що він „уеднился” в себе в кабінеті. Там, ніби, його немає, Верховну Раду він покинув. Слухайте, ми граємося в дитячий садок і пісочницю, чи це все-таки законодавчий орган?”

 

Тим часом у сусідній хатинці уряду Віктор Федорович, які останні години виконує обов’язки Віктора Януковича, виділяє цілий мільярд гривень на метро у рідному Донецьку.

 

Государство не должно размазывать деньги, как кашу по тарелке. Оно должно использовать приоритеты, чтоб видно было. Не сделать, допустим, двадцать объектов, размазать, там колышки забили, там забор поставили, там яму выкопали. И вот в каждой области по яме повыкапывали, а ничего нет».

 

Тим часом соціалістична мама приватизації пані Семенюк, яка так державну власність захищала, у лічені дні хоче приватизувати аж десять державних підприємств, і не думає про секунди звисока, бо це держмайнові секунди. Одним словом, наша влада живе повноцінним владним життям, як наші діти у пісочниці, вони ж наше майбутнє”.

 

ВЕДУЧИЙ: Нагадуємо наше запитання. Воно насправді нас вже тепер мучить. А от цього вівторка Тимошенко стане прем’єром? Якщо вважаєте, так, дзвоніть першим номером телефону. А залишиться депутатом, то ваш номер телефону другий, який ви бачите на своїх екранах. Владислав Каськів від „Нашої України – Народної самооборони”.

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Добрий вечір.

 

ВЕДУЧИЙ: ...та Володимир Фесенко у третьому раунді дадуть раду. Хотів поцікавитись, що це у вас за така дивна політична система прийняття рішень. Тобто, фракція об’єднаного блоку вирішила категорично – міністром буде Зварич, а вам кажуть, тихо дітки, буде Оніщук. Поясніть цей феномен.

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Нічого категоричного нема. Знову загострюємо ситуацію.

 

ВЕДУЧИЙ: Ні, ні, я хочу зрозуміти, як ви дієте. Ваші п’ять копійок і розкрийте нам цей феномен. Де ж я загострюю, нам цікаво.

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Це на відповідь.

 

ВЕДУЧИЙ: Прошу.

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Я скажу так, що міністр, як і прем’єр-міністр, це не самодостатня річ, це лиш менеджер, кращий менеджер або гірший менеджер. Мене особисто, це не найбільша проблема для мене, хто буде міністром юстиції, для мене найбільш важливіше, якою буде програма дій уряду, про яку, на жаль, поки що всі мовчать.

 

ВЕДУЧИЙ: А ми хочемо зрозуміти, як у вас приймаються рішення. Потім ми будемо читати програму уряду.

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: А що стосується процесу прийняття рішень, то, ви знаєте, що фракція блоку „Наша Україна – Народна самооборона”, часто її характеризують як те, що в ній дуже важко приймаються рішення. Я би міг це визнати, якби факти не говорили самі за себе. Кожне рішення, яке б не приймалось цією фракцією, однозначно виконується. А правда, правда завжди там, де є дискусія, і не інакше.

 

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире, Ви знаєте. Мені щойно сказали дуже гарно, бачите, як сказали гарно.

 

Володимир Фесенко, центр прикладних політичних досліджень „Пента”: Ззовні здається так, що „Наша Україна”, фракція „Наша Україна – Народна самооборона” – це суцільне свято неслухняності. В першу чергу до свого політичного батька, Віктора Андрійовича Ющенка. Тому що критикують Балогу, а дуже часто фактично мають на увазі саме Віктора Андрійовича. До речі, і щодо міністрів, дійсно, згоден, програму треба визначити, і її треба виконувати. А хто буде виконувати? Міністри, міністри мають в першу чергу виконувати. Тому питання про міністрів дуже важливе. І хочу щодо системи „Рада” сказати, ви знаєте, у мене своя версія, чому вона не спрацювала – дуже висока концентрація негативної енергії в Верховній Раді. І щодо вівторка, тут про голосування, я порадив БЮТ і коаліції, користуючись, що пан Владислав переді мною, порадив би, можливо, проголосувати в середу, тому що вівторок вже став не дуже щасливим днем для Юлії Володимирівни.

 

ВЕДУЧИЙ: А, може, просто окропити святою водою?

 

Володимир Фесенко, центр прикладних політичних досліджень „Пента”: Хто знає, можливо, і так.

 

ВЕДУЧИЙ: Все-таки чому ви не відстояли кандидатуру міністра оборони Гриценка? Поясніть мені, я хочу зрозуміти. Він мав найвищі оцінки фахівців як чи не найбільший професіонал в останніх урядах, так, а ви його не відстояли. Або переконайте мене, що Єхануров кращий міністр оборони.

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Єзуїтські питання, Романе.

 

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Я з фракції єзуїтів.

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Це без критики, робота журналістська.

 

Володимир Фесенко, центр прикладних політичних досліджень „Пента”: Можна? П’ять копійок. Обидві людини з фракції...

 

ВЕДУЧИЙ: Ви знаєте?

 

Володимир Фесенко, центр прикладних політичних досліджень „Пента”: Ні, просто мені жалко Владислава. Обидва представника фракції. Як він може захищати Гриценка і критикувати Єханурова.

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Я з великим задоволенням захищу Гриценка, тому що я...

 

ВЕДУЧИЙ: А Гриценко, підтвердіть тоді нам, писав заяву, хотів вийти із фракції і скласти повноваження.

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Ні, я думаю, що це... Ну, я не знаю цього, але думаю, що навіть не маю права це коментувати. Але зважаючи на масштаб фігури Гриценка, я думаю, що це абсолютна дурниця.

 

ВЕДУЧИЙ: Дурниця що?

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Мені дуже прикро, що ми взагалі обговорюємо це питання, тому що я вважаю, що Гриценко – політик з величезним потенціалом, безперечно, він реалізує цей потенціал, так чи інакше, в українській політиці.

 

ВЕДУЧИЙ: Де ж ваші ці ряди партійні всіх партій блоку, які йдуть на захист Гриценка, якщо Ви таку високу оцінку йому ставите?

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Розумієте, що партії створюються не заради того, щоб когось провести в міністри чи хтось переміг за мікрофон на трибуні Верховної Ради. Партії створюються для того, щоб сформувати політичну позицію розвитку країни і її захистити загалом.

 

ВЕДУЧИЙ: Через формування уряду.

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: В тому числі. Але, вибачте, Романе, дуже хочу на цьому наголосити, уряд, партії, депутати, Верховна Рада і все інше – це лише інструменти реалізації політичних завдань, а не інакше.

 

ВЕДУЧИЙ: Дві червоні картки. Ви реагуєте?

 

Володимир Фесенко, центр прикладних політичних досліджень „Пента”: Я дуже коротко своїх п’ять копійок. По-перше, міністра оборони має висувати Президент, це його політична воля, це його право за Конституцією. Інша річ, що НУ-НС – це пропрезидентська фракція. І було б дуже добре, якщо б не лише по міністру юстиції, по багатьох інших кандидатурах, по міністру оборони і по міністру закордонних справ була б, якщо не спільна політична воля, то хоча б узгодження позицій між Президентом, Секретаріатом Президента і фракцією.

 

ВЕДУЧИЙ: Це буде наступне питання, чому цього немає. Але три червоні картки зберемо до купи зразу і тоді дамо бій всім червоним карткам.

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Очевидно, всі мені.

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Може, не буду персоніфікувати, але взагалі хотілося б, щоб слова Владислава про те, що партії мають вирішувати завдання ідеологічні, розробляти і втілювати ті ідеології, щоб вона нарешті стала в Україні дійсністю, всі ми про це мріємо. Але, на жаль, це не так, і цього нема. І та ж сама „Наша Україна” шарпається між крайніми правими і відверто лівими масами, і партіями, які входять туди і з того, і з того боку. БЮТ взагалі за один рік умудрився стати правою, лівою і знову правою партією. Тому до цього ще, на жаль, далеко.

 

ВЕДУЧИЙ: Давайте зберемо всі карточки, потім кожен отримає право відповіді. А Ваша картка кому?

 

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Естественно, Владиславу Каськиву.

 

ВЕДУЧИЙ: Добре.

 

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Он сам так предположил. В общем-то, это не столько к нему, сколько вообще к позиции НУ-НС, которая заявляет постоянно, ну, организовались они, естественно, не для министерских портфелей и не для того, чтобы пройти в Верховную Раду, в которую ни одна практически из этих партий, ни один из этих политиков, кроме разве что Луценка, не проходили без Президента. Но, тем не менее, как ни странно в НУ-НС кандидатов на министерские посты чуть ли не больше, чем депутатов, и у них просто не хватает министерских постов для них.

 

ВЕДУЧИЙ: Це ж кльово, кадровий потенціал є.

 

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Толи это такая талантливая фракция, толи там, действительно, просто собрались очень чистолюбивые люди, для которых надо ввести еще пару-тройку министерств.

 

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. А Ваша картка…

 

Володимир Фесенко, центр прикладних політичних досліджень „Пента”: Пане Романе…

 

ВЕДУЧИЙ: Остання картка.

 

Володимир Фесенко, центр прикладних політичних досліджень „Пента”: Буквально два слова. У мене пропозиція виникла. Як розширили кількість комітетів в парламенті, можливо, є сенс розширити кількість міністерств, якщо не вистачає.

 

ВЕДУЧИЙ: Так вже ж розширили, були, за цього уряду. Ще розширити?

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Пане Романе, вибачте, я мушу, бо це дуже важливо.

 

ВЕДУЧИЙ: Так.

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Я не по формі, а по суті хочу. Знаєте, мені здається, дикість, коли в 21-му столітті в країні, яка рухається в Європу, і так така кількість міністерств, при чому галузевих, галузевих, я підкреслюю, вугля, каналізації і ще, що завгодно, якщо цим шляхом іти, це неприпустимо. Це як раз є анти шлях для нової демократичної коаліції, ми не можемо цей шлях проходити.

 

ВЕДУЧИЙ: А ви вже ним йдете...

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: А що стосується кандидатів в міністри, вибачте, так я скажу, що це величезне благо, в кожній фракції повинен бути кожен депутат кандидат в міністри, бо інакше чого він тоді йде, цей Вася, в парламент. Якого Васю Ви мали на увазі... Ще одна червона картка і все, ми маємо повне коло гірчичників, так.

 

Олександр Палій, політолог: Я хотів би сказати...

 

ВЕДУЧИЙ: Це Ваша хіба зараз?

 

Олександр Палій, політолог: Я хотів би сказати, що сьогодні ми бачимо, як вся наша політика перетворюється поступово на „Шапіто”. Тобто, політики говорять постійно про ті речі, які, звичайно, далекі, страшно далекі від народу. І суспільство, воно бачить, що воно нікому не потрібне. І є така загроза для країни, завдяки саме такій поведінці наших політиків, завдяки тому, що вони перетворили свої партії в якісь закриті акціонерні товариства, завдяки тому, що вони не розуміють, що робити з цією відповідальністю, виникає така можливість, що у нас якийсь генерал, чи Гриценко, чи не Гриценко одного разу вибудує одного разу ту політичну систему, яка буде відповідати інтересам населення більше навіть, ніж та, яка сьогодні.

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Заклик до...

 

ВЕДУЧИЙ: Ні, ні, це просто сказали про іншого кандидата в президенти.

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Один із самих моїх шанованих політиків Черчель сказав, що демократія – це дуже поганий устрій, але назвіть мені кращий. Те, що йде якась дискусія, те, що висовуються ті чи інші кандидати, це нормально. Ми не знаємо, що відбувається в „Партії регіонів”, тому що там принцип трошки інший, сходняку. Але і в нас в фракції були дискусії і критика один одного, і в „Нашій Україні”. Більш того, ми збираємося на Раду, ми теж дискутуємо. Але я звертаю увагу, ми приймаємо рішення, голосуємо за нього і реалізовуємо це рішення. І це, я вважаю, єдиний нормальний варіант розвитку.

 

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Ми зібрали весь комплект карток. Тому моє запитання тепер, я хочу повернутися до розкладів, які виникають. Дивіться, половина міністрів... А Ви сказали, міністри – це ті, які реалізують, так, програму уряду. Половина міністрів в уряді, в уряді Тимошенко, так, теоретично, будуть висуванцями Президента, а половина будуть висуванцями цих сил. У нас буде уряд з двома центрами прийняття рішень?

 

Володимир Фесенко, центр прикладних політичних досліджень „Пента”: По-перше, є спільна коаліційна програма, є коаліційна угода, і треба виконувати цю угоду. По-друге, я думаю, що буде спільна урядова програма, яку буде виконувати цей уряд. Інша річ, що, на жаль, ми вже зараз бачимо купу інтриг і навколо обрання Тимошенко прем’єром, і навколо висування міністерств...

 

ВЕДУЧИЙ: Так центрів буде два?

 

Володимир Фесенко, центр прикладних політичних досліджень „Пента”: Я думаю, що центрів буде набагато більше. Навіть зараз, от Ви казали про режисера, навіть зараз немає єдиного режисера, багато цих режисерів, і тому такий хаос зараз в парламенті.

 

ВЕДУЧИЙ: Хто режисерує? Давайте всіх режисерів поіменно.

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Я дякую за кожне питання, Романе, сьогодні. Сьогодні Вашим питанням ми спростовуємо ту ситуацію, яка висувалася за два тижні до початку роботи парламенту. Оця вся складна дискусія, яка була нібито довкола формування демократичної коаліції, вона насправді була довкола програми дій цієї коаліції. Тому що портфелі розподілили заздалегідь. В тому-то і справа, що для того, щоб цей уряд ефективно діяв, і щоб зараз було менше проблем між БЮТ і НУ-НС, які очевидно не є тотожними ідеологічними позиціями, як раз для цього була дискусія, щоб її уніфікувати, цю програму, і почати виконувати цю програму, коли створений буде уряд.

 

ВЕДУЧИЙ: Добре, буде програма. А буде центрів прийняття рішень скільки? Президент, плюс Секретаріат, плюс прем’єр і... Чи як?

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Я вважаю, що центрів думок має бути багато, і чим більше, тим краще.

 

ВЕДУЧИЙ: Але прийняття рішення.

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Має бути чітка процедура прийняття рішень, і вона є. Це фракція, якщо в нашому випадку, і рада коаліції чи спільне засідання. І, вибачте, дискусії...

 

Володимир Фесенко, центр прикладних політичних досліджень „Пента”: П’ять копійок, ще Кабінет Міністрів, Кабінет Міністрів.

 

ВЕДУЧИЙ: Так конфлікти можуть бути між цими гілками?

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Дайте я закінчу, одне речення буквально. І дискусій має бути якнайбільше. Але рішення, після того, як воно приймається, повинно бути обов’язково виконане. Це є суть демократії і той шлях, який ми повинні пройти.

 

Володимир Фесенко, центр прикладних політичних досліджень „Пента”: Є запитання, дуже конкретне і дуже важливе. Наприклад, проголосують Тимошенко на посаду прем’єра. Чи проголосує ваша фракція за той склад Кабінету Міністрів, який оприлюднено?

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Я переконаний, що...

 

ВЕДУЧИЙ: Так чи ні, бо це остання секунда.

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Ви знаєте, мені може хтось подобатися чи не подобатися, в даному випадку уряд бере і прем’єр-міністр на себе відповідальність за реалізацію дій.

 

ВЕДУЧИЙ: Тому ви будете голосувати пакетом?

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Звичайно. Тому що я буду підтримувати відповідальність прем’єр-міністра і уряду...

 

ВЕДУЧИЙ: Пакетом?

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Я не знаю, чи пакетом, чи ні, це суті не міняє, тому що так чи інакше... В мене є претензії до багатьох кандидатів, але, вибачте, відповідальність, і полягає політика в тому, що він не завжди робить те, що він хоче.

 

ВЕДУЧИЙ: Дивіться, ми зібрали станом за три раунди позиції трьох політичних сил під поглядом наших експертів. Ми зараз за декілька хвилин зможемо це все об’єднати з тим, що розуміє народ. Але зараз саме час висловитися нашим експертам, які в цьому раунді видали аж чотири червоні картки. Їх незгоди ми почуємо. Ще раз наголошую, це мають бути виключно незгоди на те, що сказав пан Владислав або пан Володимир. Прошу. Починайте, пан Сергій.

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Ви знаєте, настільки толерантна і фахова дискусія, що, може, відступлю від правил і зверну увагу на свою згоду. Адже як говорили ще древні греки, тільки в спорі рождається істина. Наприклад, було таке і є таке в нас болюче питання, як імперативний мандат. Я чітко знаю, дуже багато моїх знайомих з блоку „Наша Україна – Народна самооборона” були категорично проти цього законопроекту.

 

Володимир Фесенко, центр прикладних політичних досліджень „Пента”: Пан Владислав.

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Але, але я чітко знаю, що багато з них, вже попрацювавши в цьому парламенті, побачивши ті чи інші рішення, як розвивається ситуація, сказали, що, в принципі, на таких-то, таких-то умовах, це дискусія, при чому дискусія, вона точилася десь місяць, ми готові його підтримати. Це факт. Я не маю на увазі пана Каськіва, в нього своя позиція залишилась. Але я говорю про тих людей, з якими я спілкуюсь.

 

ВЕДУЧИЙ: Незгоди, пане Тарасе, незгоди на тези, які лунали.

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Знаєте, основна незгода – це тоді все-таки, коли поняття демократії, яке передбачає в собі свободу і процедуру одночасно, підмінюють все-таки момент хаосу і невпевненості, і інтриг. Інтрига – це не є демократія, це щось зовсім протилежне, з одного боку. А з другого боку ми бачимо достатньо відверто тоталітарну, дещо сектантську структуру, яка переконує, що вона особливо демократична. Ви знаєте, коли з’єднуються ці два потоки, мені здається, що буде багато каламутної води, і дуже прямий шлях країни до несвободи. Дуже гарна стаття Бєлковського, політолога, появилася на одному з сайтів українських десь тиждень назад, де описаний можливий розвиток подій в Україні після приходу Тимошенко. Я ще раз кажу, мене не лякає Тимошенко, ми колись навіть добрими друзями з нею були, на відміну від більшості тут присутніх, мене лякає те, чи не буде, внаслідок таких можливостей, які створені, шлях до несвободи, причому несвободи, яка дуже надовго.

 

ВЕДУЧИЙ: Прошу, Ваші незгоди на тези в цьому раунді.

 

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Да, благодарю. Я позволю себе не согласиться с высказыванием эксперта, который нам в очередной раз процитировал Черчеля, а Черчель всего лишь политик, ну, с тем же успехом нам цитировали Ленина. Так вот, задолго до Черчеля такой малоизвестный ученый как Платон утверждал, что лучшее государственное устройство – это монархия. И именно по этому, кстати, принципу построена фракция БЮТ, где они все долго дискутируют и спорят, а потом приходит Юлия Владимировна и говорит, как они будут действовать. Поэтому, в принципе, ну, если партия, фракция построена по такому принципу, зачем что-то менять в государстве.

 

Володимир Фесенко, центр прикладних політичних досліджень „Пента”: А можно поправить эксперта?

 

ВЕДУЧИЙ: Ми вже не встигнемо.

 

Олександр Палій, політолог: Я хотів би все-таки висловити незгоду з тим, що сьогодні для політиків щось значить програма і нічого не значать кадрові питання. Насправді, для політиків все значать кадрові питання, насправді, вони інших речей, і якщо дивитися на політиків зблизька, то це очевидно, інших речей, крім кадрових питань, не бачать. Діяльність уряду Януковича ні на що не спрямовувалась, крім власних інтересів, це реально, і ніяких здобутків, які можна показати і продемонструвати за ці півтора роки суспільству, не існує. Але є загроза, така загроза, що в майбутньому демократичному уряді знову доведеться очищатися, знову доведеться очищатися через вибори, через які прийшли. І суспільство, і проблема є в тому, що суспільство вже давно перезріло нашу політичну еліту, і вона потребує надзвичайно чітких і різких кроків по наведенню порядку в країні в межах свободи, Тарасе, в межах свободи порядок.

 

ВЕДУЧИЙ: Ми добрались до філософії, свобода і порядок. Я думаю, що ми підключимо людей, вони знають різницю між тими речами. Депутати, вони взагалі мають таке почуття чорного гумору. Знаєте, як жартують в кулуарах? Я підслухував. В напівпорожньому приміщенні Верховної Ради чути глухі удари. Це коаліція б’ється головою об стіни регламенту. Реклама, панове.

 

(реклама)

 

ВЕДУЧИЙ: Панове, ми повертаємося в прямий ефір. І мушу вам сказати, що „П’ять копійок” приходять на допомогу простим людям, для того, щоб не виникло таких катавасій, які виникають в парламенті, ми хочемо надати вам попередження. Увага, ах тун етеншн, попереджаємо.

 

Штовхачі вообще взагалі в часи-пік існують у всіх європейських странах, де є метро, це перше, щоб ви знали, да, вот будете теперь знать, що ми беремо лише практику, яка існує, але допомагає людям, щоб не було проблеми з травматизмом, тому що можна попасти під поїзд». (Леонід Черновецький).

 

ВЕДУЧИЙ: Як каже мер всіх українців, „вообще взагалі”, тобто, він попередив гостей євростолиці, якщо вас штовхають в спину, не треба бити по морді тих, хто штовхає, це наші євроштовхачі, тепер працюють, заштовхують вас в єврометро для того, щоб у вас було євроблаго і не було абсолютно євротравм. У нас попереду розмова з народом. Постскриптум. Нагадуємо, що і ваші думки нам цікаві. А цього вівторка Юлія Тимошенко стане прем’єром, першим телефоном дзвоніть; другий телефон, це коли вона залишиться депутатом в Верховній Раді. Я тут бачив дивовижну думку, якою вся наша розмова, від філософії і до жартів, була. Мене зацікавила ось ця думка. „Хочемо в Париж. Рудьковський, візьми з собою”. Це Ви вже з мером будете говорити. Добре. Думок тут дуже багато. Давайте я краще підключу Вас до розмови. Подивіться, все, що сказали пан Тарас, пан Владислав, так, пан Сергій, ну, просто ідеальний парламент. А в парламенті так, той руйнує, той мурує, той неситим оком і ще й крім того блокада. Чому ж так?

 

Гість студії: Чому? Тому що основна специфічна властивість наших політиків – це гарно говорити, а діяти – в нас з цим проблема. І тому я дуже відстоюю свій плакат, мораторій, зверніть увагу, від слова „кааліція”, тобто, граматично неправильно. Мораторій в чому полягає, на дії, насамперед це дотримуватись правил етикету, тобто, не виривати карток, і на слова, знову ж таки менше слів, більше діла.

 

ВЕДУЧИЙ: Тобто, Ви пропонуєте взагалі їх ніколи не запрошувати чи що?

 

Гість студії: До чого?

 

ВЕДУЧИЙ: До програми. Вони тоді інакше, що...

 

Гість студії: Ні, ні, запрошувати, але щоб вони все гарно так робили і розмовляли в парламенті насамперед.

 

ВЕДУЧИЙ: По-моєму, ми вже з Вами бачились в нас на програмі, правда, бо я запам’ятав обличчя. Так от, пам’ятаєте, ми, напевно, бачили ті часи, коли обіцяли, вони прийдуть після перевиборів, вони вже все зрозуміли, і будуть грати за новими правилами. А ми бачимо той самий, блокада, мордобойчики, сварка, ті самі репліки... Дивіться, навіть в нас в програмі, що вони домовилися, все, більше не говоримо про підкупи і зразу через три секунди почали звинувачувати. Скажіть, будь ласка, чому вони не можуть вирватися з цього замкнутого кола?

 

Гість студії: Тому що ніхто не має бажання вирватися з цього замкненого кола...

 

ВЕДУЧИЙ: Як? Пан Владислав має, пан Тарас має, всі мають, дивіться, всі мають бажання.

 

Гість студії: Весь сенс української політики зводиться до взаємних звинувачень. І давно пора вже зрозуміти, як у відомому мультику дитячому – давайте жити дружно.

 

ВЕДУЧИЙ: Це Ви на кого натякаєте? Це Ви на кого натякнули щойно, кота Леопольда цитуючи?

 

Гість студії: Я ні на кого не натякаю, це, мабуть, такий заклик, крик душі українського народу.

 

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Тепер я повертаюся до наших експертів. І експертів попрошу, не політиків, бо я пам’ятаю, як тут мене переконував пан Владислав, що все, ми вже зрозуміли, реформи – головне, програма – головне, все во імя поступу, а не дурні, яка називається цирком, мордобоєм і так далі. Результат, вони що зазомбовані?

 

Володимир Фесенко, центр прикладних політичних досліджень „Пента”: Певною мірою так, до речі, своїми лідерами, своїми передвиборними гаслами. Я думаю, що треба не лише про гасла думати, а про те, дійсно, як керувати країною, що і як робити, зокрема, які не дуже популярні реформи потрібні Україні. Йдеться, наприклад, про житлово-комунальну реформу...

 

ВЕДУЧИЙ: Та всі реформи непопулярні були спочатку.

 

Володимир Фесенко, центр прикладних політичних досліджень „Пента”: До речі, тут про дії і слова. Я тут не дуже згоден, тому що слова кажуть десятки три-чотири депутатів, інші мовчать. Ви навіть їх і не знаєте і не взнаєте, а діяти вони навчилися, біля трибуни, блокувати, вони це вже гарно навчилися. Треба, щоб навчилися гарно писати закони, і ще дуже важливіше, виконувати закони.

 

Гість студії: Механізми реалізації.

 

Володимир Фесенко, центр прикладних політичних досліджень „Пента”: А щодо механізмів реалізації, навіть просто потрібна правова культура, зокрема і по картках, які не треба вихоплювати, і виконувати регламент, і всі закони.

 

ВЕДУЧИЙ: Добре. Гарний заклик. Що ми говорили до програми, що Ви сказали: все, якщо в вівторок не буде тепер голосування нормально, а буде блокада, ми готові... До яких дій? Силових.

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Активних, активних.

 

ВЕДУЧИЙ: Активних.

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Не силових, активних.

 

ВЕДУЧИЙ: А активні, це як буде, стінка на стінку, чи як?

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Але я звертаю увагу всіх, дуже багато говориться про слова і діла, давайте будемо судити не по словам, якщо послухати пана Тараса, то більш демократичної людини, там, і партії не існує. Давайте згадаємо 2004 рік, це про „Свободу”, я маю на увазі, коли молодики з бейсбольними битами і молотками забезпечували вибори єдиного правильного і послідовного претендента. Це були дії, а слів, дійсно...

 

ВЕДУЧИЙ: Ви нас в минуле, я в майбутнє Вас прошу.

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: А в майбутньому ми гарантуємо...

 

ВЕДУЧИЙ: В вівторок буде мордобой?

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Ми гарантуємо демократичне обрання прем’єра. І не слова, а ділами...

 

ВЕДУЧИЙ: А якщо буде блокада?

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Ділами, ділами виберемо, ділами виберемо прем’єра, і ділами докажемо дієздатність нашого уряду.

 

ВЕДУЧИЙ: А якщо буде блокада, буде дія?

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Ділами докажемо дієздатність нашої коаліції.

 

ВЕДУЧИЙ: Отже, пам’ятаєте, пане Тарасе, Ви самі навіть казали, що не розумієте, для чого ця блокада. А якщо тепер на ту блокаду піде контр дія, що це буде?

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Знаєте, в той момент раптом наші опоненти почнуть розказувати, що саме такі дії, саме силові дії – це є найвищий вираз демократії. Тому що демократія – це тільки те, чим вони займаються. Але я не хочу нікого критикувати, зараз згадувати, яким чином обиралася тоді влада з другого боку, в 2004 році, так само не буду, воно зайве. Весь час всі кажуть, люди гарно сказали, присутні, що досі вже критикувати, обливати брудом, так давайте не критикувати. Ми говоримо, що ваша справа, обирайте прем’єра, а ви тільки розказуєте, що яка „Партія регіонів” погана, бо вона весь час вам заважає.

 

ВЕДУЧИЙ: Я кажу не лише про дежавю блокад, а є дежавю інше. Подивіться, „Нехай 227 зберуться в іншому місці”. Ми це чули протягом цього тижня, що якщо треба, за прем’єра проголосуємо де-небудь інше. Тобто, Ви вважаєте, що це єдиний шлях для такого складу парламенту, розколотися, побавитися в цей Український дім, Медведчука, так?

 

Гість студії: Дякую дуже. Так, на мою думку, щоб уникнути цих прикрощів з блокуванням, з непрацездатністю апаратури, такого іншого, це скликання може перейняти досвіду січня 2000 року, коли більшість зібралася в Українському домі у січні, і вони увільнили Голову Верховної Ради і першого його заступника. І вони можуть зібратися, голосувати підняттям рук, призначити лічильну комісію, і в таким спосіб уряд буде призначений.

 

ВЕДУЧИЙ: І це добре? І це добре?

 

Гість студії: Якщо у будівлі Верховної Ради по вулиці Грушевського п’ять, хоча за регламентом там мають засідати, але якщо неможливо так провести голосування, це може відбутися в іншому місці, в Українському домі, наприклад, чи десь ще.

 

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Зрозуміло. Пане Владиславе, підключіться. У Вас там є свій мікрофон...

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Я коротко тільки скажу дуже. Знаєте, це цілком все можливо. А Вам не виникло питання, чому такі активні, дуже вмілі в боях парламентських люди не захотіли звільнити дорогу для Яценюка, може, й хотіли, може, друга сторона більше зацікавлена в затягуванні.

 

ВЕДУЧИЙ: Це загадка. А розгадку, розгадку готові?

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Я розумію, що таке рішення запропоноване найкращими намірами, якнайшвидше вирішити проблему, але, на жаль, життя таке, що коли шукаєш прості способи вирішувати складні проблеми, то наступні проблеми стають ще більшими. Це стосується і зміни місць. Краще сформувати моральний кодекс народного депутата, вибачте, і дойти...

 

ВЕДУЧИЙ: І ніколи його не дотримуватись.

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Ні, вибачте, і якщо він буде зафіксований чітко, то суспільство, в першу чергу, виборці повинні давати характеристику тим людям, які створюють цю вакханалію в парламенті. Це саме стосується імперативного мандату, який хочуть запровадити. Тому що, я розумію, що це допоможе мобілізувати депутатів, але, вибачте, не треба брати сміття в парламент, і тоді проблем не буде. Тому нам треба кожну хворобу долати в такий спосіб, щоб її бороти, а не уникати її, от і все.

 

ВЕДУЧИЙ: Список сміття буде поданий після програми, так. Я хотів просто, щоб Ви сказали мені, пане Ростиславе, так, варіант такий, чому, на Вашу думку, одні блокують, а другі не розблоковують? Що в них не вистачає?.. Я розумію, пан Владислав, там, ще не готовий, не в фізичній формі йти, махатися кулаками. Відповідно, чому не йде, що сталося?

 

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Я уже говорил по этому поводу, что, ну, вся страна прекрасно знает Юлию Владимировну, и вся страна знает, как действуют бывшие «оранжевые», разбившиеся на две фракции, когда им что-то надо. Если бы она реально имела бы 227 голосов в среду, голосование было бы в среду, имела бы в четверг, оно было бы в четверг. Я напомню, что в пятницу, не помню, кто из «Партии регионов», кричал им, идите, голосуйте, у вас же только 221 человек в зале.

 

ВЕДУЧИЙ: Але Ви вважаєте, що це вони не йдуть битися, бо не мають достатньо голосів, чи не йдуть битися, бо вони хочуть запропонувати нарешті інший шлях, не через блокаду?

 

Ростислав Іщенко, Центр досліджень корпоративних відносин: Я не думаю, что они хотят предложить другой путь, потому что, в принципе, как все политические силы, как нынешняя коалиция, так и нынешняя оппозиция, они замечены в том, что никто из них не выполняет свои обещания.

 

ВЕДУЧИЙ: Давайте я вас розсуджу.

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Мене, відверто кажучи, обурює такий підхід. Я вам скажу, що я особисто за будь-яких обставин, навіть якщо останнє свинство буде там відбуватися, не буду вирішувати цю проблему в парламенті силовим методом. Бо на все свій час, вибачте. Коли танки йшли на Київ, то тоді не було іншого способу, там, як лягати під колеса. Але коли людей вибрали в парламент для того, щоб вони відстоювали їхні інтереси, то опускатися до такого рівня, щоб з’ясовувати стосунки на трибуні, це, вибачте, не наш шлях.

 

ВЕДУЧИЙ: Пане Владиславе...

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: І це вчорашній день, який я прошу більше не просувати в українському суспільстві.

 

ВЕДУЧИЙ: Добре. Тільки я потім попрошу істориків, щоб мені нагадали, коли там танки йшли на Київ, крім якого там року... Я би хотів, щоб тоді ви підключили... Дивіться, якщо так, тоді що би мали робити демократичні коаліціянти, наприклад, з Іваном Степановичем Плющем? Ваш рецепт, як вони мають тепер поступити? Дивіться, битися вони не хочуть, голосів, кажуть, що мають, інші кажуть, що не мають. А конкретним голосом, Іван Степанович Плющ каже, я прийшов з коаліцією, я не буду голосувати за прем’єра ні в цей вівторок, ні в наступний. Що Ви будете з ним робити?

 

Гість студії: Взагалі я вважаю, що має бути порядок.

 

ВЕДУЧИЙ: Ні, що має бути, ми всі знаємо, має бути закон про етику депутата, розумієте, має бути все. Ви скажіть, що робити з Плющем? Кажіть.

 

Гість студії: Мають бути якісь заходи впливу, звичайно. Тобто, недоторканість не потрібна.

 

ВЕДУЧИЙ: Так це ми знаємо, заходи впливу теж ми знаємо, паяльник, праска, інше. Ви скажіть, що б Ви як лідер фракції або лідер коаліції робили би в цьому конкретному випадку?

 

Гість студії: Якщо людина порушує дисципліну, значить, її потрібно анулювати.

 

ВЕДУЧИЙ: Анулювати... Ні, це просто неправильно вжите слово, це від слова „анальгін”. Добре. Ви що запропонуєте? Добре жіноче серце. Подивіться, конкретна ситуація, в них голосування, кожен голос, кожна картка на вагу цілої системи „Рада”.

 

Гість студії: На мою думку, Україна потрібен лідер.

 

ВЕДУЧИЙ: А з Плющем що робити? Лідер нам потрібен, це сто процентів. Скажіть, що з Плющем робити?

 

Гість студії: Я не знаю навіть, я надіюся на вас.

 

ВЕДУЧИЙ: На мене?

 

Гість студії: Ми надіємося на всю Верховну Раду, щоб не розчарувалися ми в вас, в вашій справі.

 

Гість студії: А ви ще не розчарувалися?

 

Гість студії: Поки ні, це, може, ще подумати, але...

 

ВЕДУЧИЙ: Казав, ніжне жіноче серце, ще не розчарувалися. А хтось має рецепт, що діяти коаліції, так... Ви маєте рецепт?

 

Гість студії: Я вам написав ось.

 

ВЕДУЧИЙ: Написали, так, розкажіть мені, що діяти...

 

Гість студії: Написав про Омельченка.

 

ВЕДУЧИЙ: А при чому тут Омельченко? Я про Плюща питаю.

 

Гість студії: А він же з тої опери самої. І написав, щоб він склав мандат.

 

ВЕДУЧИЙ: Хто?

 

Гість студії: Добровільно написав заяву про складення депутатських повноважень. Зробити йому нестерпну ситуацію в суспільстві, щоб ніхто з ним не вітався, ні на які ефіри не запрошували, це людина, це ізгой.

 

ВЕДУЧИЙ: Не ображайте. Так, а тепер ви скажіть нам, які ви знайшли вихід перед вікопомним голосуванням? Давайте я підключу перше пана Сергія, їм видніше, бо вони ще не мають Плюща. Видніше їм, як поступити, а ми подивимося, як вчинять. Подивіться, кожен голос, так?..

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Ви мене електрикою б’єте.

 

ВЕДУЧИЙ: То я наелектризувався від народу.

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Це не наша справа, що...

 

ВЕДУЧИЙ: Але що треба робити?

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Хвилиночку, я перепрошую. Це внутрішня справа блоку. Наскільки я знаю, наскільки я знаю, в блоці йдуть дискусії по цьому питанні, і я абсолютно переконаний, що абсолютно толерантно і чітко блок прийме рішення, і якщо це рішення буде стосуватися коаліції, то ми допоможемо його реалізувати.

 

ВЕДУЧИЙ: Ваш варіант відповіді. Ми рухаємося далі. Пане Владиславе, як рішати будете це питання?

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Знаєте, я думаю, що між партійний зїзд блоку приймав рішення про включення кожного депутата в свій список. Іван Степанович Плющ – це не якась людина, яка не відома країні.

 

ВЕДУЧИЙ: Це легенда нашої політики, але зараз його така позиція.

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Да, врешті решт він Декларацію про незалежність країни зачитував. І я особисто не згідний з його політичною позицією, але він також і не приховує свою політичну позицію.

 

ВЕДУЧИЙ: Але цей голос може бути питанням реформ, програми уряду, про яку Ви нам говорили...

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Я згідний.

 

ВЕДУЧИЙ: ...і поступу вперед.

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Я згідний. Але це, вибачте, не може бути в країні така ситуація, коли ситуативна абсолютно проблема, один голос в парламенті має вирішувати питання реформ. І більше того я вам скажу, як би це прикро не звучало, що, на жаль, демократичною коаліцією ми не вирішимо проблем реформ в країні. Тому, щоб в цій країні справді відбулися структурні, системні реформи, потрібен консенсус, навіть не компроміс, вибачте.

 

ВЕДУЧИЙ: Через широку коаліцію?

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Ну, чому такі примітивні інструменти повинні бути? Чому ми повинні завжди вирішувати, що для того, щоб створити ефективний, вибачте, ринок землі чи взагалі скоротити держмонополій, та будь-яке питання, чому для цього треба примітивні рішення, когось кудись вибрати, або щось створити. Для цього треба спочатку сформулювати перелік завдань, які треба реалізувати і досягнути довкола них консенсусу, не більше і не менше. І це, до речі, до теми Президента стосується. Чому всі вважають, що Президент...

 

ВЕДУЧИЙ: Можна опозиції надати слово?

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Я вже віддаю. Чому всі вважають, що Президент грає в цю гру? Чому? Чому всі вважають, що він суб’єкт є цього протистояння? Президент просто бачить стратегічні цілі перед країною.

 

ВЕДУЧИЙ: А нема причин так думати, так?

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Ні, я не знаю, кожен думаю в міру свого уявлення про політику і про механізми її реалізації, не більше і не менше.

 

ВЕДУЧИЙ: Я слово опозиції хочу надати. Так все-таки варіант, пам’ятаєте, Ви сказали, все, їхнє не результативне голосування... Ми, „Партія регіонів”, цього тижня відновлюємо перемовини про створення коаліції широкої, слова Тараса Чорновола. Я правильно процитував?

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Так.

 

ВЕДУЧИЙ: Так розкажіть мені, як ви з БЮТ домовитесь?

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Тільки маленька-маленька деталька, я казав, не відновлюємо, а ініціюємо відновлення, а це різниця. Тобто, ми впродовж двох місяців ніяких розмов, серйозних переговорів не пробували навіть проводити і взагалі закрили цю тему по широкій коаліції. Тому що є зобов’язання...

 

ВЕДУЧИЙ: Тобто, домовляєтесь домовлятися, так?

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Домовляйтеся собі, все, що хочете, робіть свою коаліцію „помаранчеву” зараз. Довершите ви цей процес, скажу вам так, коаліція завершена, коли буде уряд, до того це так, це проміжна форма. Створюєте коаліцію, ради бога, ми йдемо в опозицію, жодних проблем. Не створюєте...

 

ВЕДУЧИЙ: Ні, це все зрозуміло.

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Ми просто після першої промашки, коли перша була невдача, сказали, що ми готові знову до переговорів, до того ми цим не цікавилися, цією темою, зараз ми готові. А що стосується подальшої діяльності, знаєте, якщо буде готовність тої коаліції і того уряду вносити адекватні рішення, які потрібні Україні, та вони матимуть, так як і при попередньому уряді Януковича тепер, матимуть 300-400 голосів. Ви голосували за наші пропозиції урядові, ми будемо голосувати за ваші, якщо вони будуть адекватні. Але деребан і авантюризм ми не будемо підтримувати, зміни до Конституції, які відновлюватимуть знову в країні монархію, ми не будемо...

 

ВЕДУЧИЙ: Пане Тарасе, а блокаду ви знімете вже в цей вівторок, так?

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Слухайте, блокада, ми самі бачимо, що вона не потрібна, ми підіграли їм і дали можливість їм затягнути час на той період, доки вони з’ясовували свої відносини.

 

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пан Палій дасть мені відповідь тепер на краще рішення питання тепер стратегічних цілей, про які ми говорили, які стоять перед коаліцією і коаліційним урядом. Все-таки мобілізувати кожен голос, так, бо в них 226, плюс один, який, ми так і не з’ясували, що робити, чи все-таки подумати про переформатування, як це не крамольно звучить напередодні голосування? Скажіть, Ви збоку, Ви як політолог.

 

Олександр Палій, політолог: Дуже лаконічно скажу, що Блок Литвина зараз втрачає унікальний шанс довести, що він потрібний країні. Один раз пан Литвин втратив цей шанс довести, коли була можливість відіграти конституційну реформу в парламенті, він цього не зробив. Інший раз теж не були використані відповідні механізми під час...

 

ВЕДУЧИЙ: Ви кажете, що країні потрібен Литвин, так?

 

Олександр Палій, політолог: Я кажу, що сьогодні партія, Блок Литвина хороший шанс має не залишитись між стільцями, а все-таки довести, що країні потрібен Литвин. Бо якщо він залишиться між стільцями, то, розумієте, буде трипартійна система, але вона буде не з партії Литвина.

 

ВЕДУЧИЙ: Дивіться, нам запропонували варіант рішення питання. Якщо коаліція зможе перетягнути, так чи інакше, аргументами чи іншим, так, Литвина з його фракцією, то питання реформ, успішної діяльності уряду є вирішені. Хороший механізм?

 

Гість студії: Спочатку хотів би представитись. Мене Олександр. Всеукраїнське громадське об'єднання...

 

ВЕДУЧИЙ: Дуже приємно. Але тепер моє запитання, бо час.

 

Гість студії: Розумієте, Литвина, в принципі, це настільки така спокійна особа, яка, в принципі, змирювала свого часу Верховну Раду, тримали...

 

ВЕДУЧИЙ: Отже, їм треба перетягувати їх на свій бік, в коаліцію?

 

Гість студії: Фактично, можливо, в нього є якісь певні механізми впливу, але вони більш такі скриті, тому що їх не настільки видно. Я не знаю, наскільки це буде ефективно...

 

ВЕДУЧИЙ: Але Ви не вірите, що це вирішить питання?

 

Гість студії: Я не вірю, що це вирішить питання.

 

ВЕДУЧИЙ: Хто має аргумент на версію пана Палія, що якщо коаліція затягне свої... Може, хтось мені пояснить, якщо вони переконають, БЮТ сказали як, вони будуть виконувати програму Литвина, Литвин не йде в коаліцію. Так хтось має варіанти, як перетягнути Литвина і таким чином вирішити питання успішної діяльності коаліції?

 

Гість студії: Молодіжний націоналістичний конгрес, який я представляю, вважає так, що Литвину треба просто запропонувати те, на що він реально тягне. Реально вони тягнуть декілька міністерських портфелів, можливо, посаду віце-спікера. Литвину, якщо він не дурний, а я думаю, що він досвідчений політик, а тому він, я думаю, щодо своїх інтелектуальних здібностей не дасть сумніватися нам, повинен погодитись.

 

ВЕДУЧИЙ: Супер. Давайте я зараз спитаюся у бютівців. Пане Сергію, дивіться, ви запропонуйте, ви маєте підстраховку тоді, не 226 голосів, хтось захворів, хтось в корок потрапив, а є запас голосів, запас міцності. І для цього треба запропонувати Литвину не лише виконання його програми, що сказала Юлія Тимошенко, а запропонувати конкретні пости.

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Ми не відкидаємо, не відкидаємо таку концепцію розвитку і парламентаризму, і нашої урядової коаліції, неодноразово наші лідери, і Юлія Володимирівна Тимошенко, і пан Луценко пропонували пану Литвину участь в коаліції, участь в Кабінеті Міністрів. На жаль, на сьогоднішній день ніякої чіткої відповіді ми не отримали.

 

ВЕДУЧИЙ: Тобто, ви давали чіткі посади, але чіткої відповіді нема?

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: Питання не про посади, питання, що ми сказали, ми готові до співпраці. Якщо люди готові до співпраці, вони сідають за стіл переговорів і роблять формат цієї співпраці.

 

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

 

Сергій Пашинський, Блок Юлії Тимошенко: На жаль, на такі переговори пан Литвин не пішов. Чому, нам не зрозуміло.

 

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире, скажіть все-таки, куди розвивається ситуація в результаті всіх цих зараз напрямків? Це буде пере форматування коаліції, якщо вийдуть раптом ще раз неуспішні якісь голосування?

 

Володимир Фесенко, центр прикладних політичних досліджень „Пента”: Якщо буде неуспішним, тоді почнуться розмови про переформатування.

 

ВЕДУЧИЙ: В якому напрямку, Литвин до цієї коаліції?..

 

Володимир Фесенко, центр прикладних політичних досліджень „Пента”: По-перше, про Литвина, по-друге, я думаю, що, можливо, виникне ідея, як з Яценюком щодо спікера, що, можливо, давайте пошукаємо більш нейтральну, менш дратливу кандидатуру на посаду прем’єр-міністра, я припускаю такий варіант від демократичної коаліції. Але скоріше за все на певний період, можливо, на декілька місяців у нас буде безкоаліційна Верховна Рада.

 

ВЕДУЧИЙ: І це питання дуже цікаве. Безкоаліційна Верховна Рада, це значить, що уряд...

 

Володимир Фесенко, центр прикладних політичних досліджень „Пента”: Якщо Тимошенко не стане прем’єр-міністром.

 

ВЕДУЧИЙ: Це значить, що уряд Януковича виконує обов’язки. Що Ви прогнозуєте?

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Знаєте, я особисто як раз прогнозував можливість цього варіанту, ще починаючи з першого жовтня, коли стали зрозумілі результати виборів. Але, якщо мене не зраджує пам’ять, саме першого жовтня я сказав, що це буде найгірший шлях розвитку України, на мій погляд.

 

ВЕДУЧИЙ: Це коли виконуючий обов’язки буде цей уряд?

 

Тарас Чорновіл, „Партія регіонів”: Коли виконуючий обов’язки уряд, але Президент не в легітимний спосіб буде продовжувати те, що він вже робить зараз. Ви пригадуєте, як рік назад Президент клявся, я не даю доручень Кабінету Міністрів, бо знаю, що це незаконно, не конституційно. Сьогодні він вже навіть не пробує в цьому приховуватись, напряму укази Президента з цього приводу. Ми дістанемо деюре парламентсько-президентську, а де-факто стопроцентно президентську республіку.

 

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пане Олексію, можна мікрофон пану Владиславу, я хочу замкнути коло це політичне. Отже, який сценарій тепер вимальовується, пане Владиславе, для реалізації те, про що Ви говорили, високих цілей? Плюс Литвин, пере форматування коаліції чи в.о. уряд Януковича?

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: Отже, для високих цілей нічого Литвин не вирішує, бо з нічого ніколи нічого не буває. Для того, щоб в цій країні щось змінилося, треба не добавляти десять, п’ятнадцять чи двадцять голосів, а треба поставити цілі, які стоять над тими цілями, які сьогодні існують в політикумі. А як це зробити, спосіб простий, треба консенсус шукати довкола того, як відредагувати Конституцію України. Для того, щоб, вибачте, не купу котів в мішку вибирали в парламент, а потім не знали, що з ними робити, раз...

 

ВЕДУЧИЙ: Ви про закон „Про вибори”, так?

 

Владислав Каськів, „Наша Україна – Народна самооборона”: І в тому числі. А зараз як можна питання вирішити, я скажу, що можна працювати з любим політичним матеріалом, просто треба створити інший формат, іншої коаліції, ніж демократична, не буде, це факт, це просто треба визнати.

 

ВЕДУЧИЙ: Дякую, пане Владиславе. Я хочу нагадати, що ми в людей запитували: а в цей вівторок Юлія Тимошенко стане прем’єром чи залишиться депутатом. Поменшало оптимістів, порівняно з минулим вівторком. Але все одно 82 відсотки вважають, що таки стане. Можете прокоментувати, це в нас такий оптимізм в наших глядачів? Одним словом.

 

Олександр Палій, політолог: Я думаю, що це реалізм, реалізм.

 

ВЕДУЧИЙ: Це реалізм. Отже, нам залишилося дожити до вівторка. А далі ситуація буде розвиватися за трьома сценаріями, про які говорили мої гості. Який з них буде вірним для країни і для нас, побачимо. До нових зустрічей.

 

 

 

Стенограма підготовлена компанією Sourcer

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28804
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду