Телепрограма «Дуель» з Олександром Мельничуком, ТРК «Україна», 13 грудня 2007 року

14 Грудня 2007
20615
14 Грудня 2007
10:50

Телепрограма «Дуель» з Олександром Мельничуком, ТРК «Україна», 13 грудня 2007 року

20615
Телепрограма «Дуель» з Олександром Мельничуком, ТРК «Україна», 13 грудня 2007 року

Голос за кадром: Добрий вечір. У прямому ефірі конфлікт-шоу «Дуель».

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Я, Андрій Шкіль, кидаю виклик Тарасу Чорноволу, тому що я хочу дізнатись, чому його політична сила блокує роботу вищого законодавчого органу, чому його політична сила блокує трибуну Верховної Ради, не дає можливості Спікеру почати роботу вищого законодавчого органу, до котрого належать і представники Партії Регіонів. Єдину причину, яку я бачу, і вона лежить на поверхні, – це те, що представники Партії Регіонів в уряді тримаються за свої крісла, тримаються за свої посади, і хочуть використати ці посади у власних інтересах.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Я приймаю виклик Андрія Шкіля. Нам нема, чого приховувати, і нам чого ховатися за якісь обставини. Ми свою позицію заявили, ми не будемо перешкоджати Юлії Володимирівні в реалізації її амбіцій, ми не перешкоджали помаранчевій коаліції, але ми не віримо в життєздатність цієї коаліції, і тому сьогодні ми вимагаємо, щоб ця коаліція абсолютно згідно із законом і регламентом доказала свою життєздатність.

Голос за кадром: На майданчик запрошується народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко Андрій Шкіль. На майданчик запрошується народний депутат від Партії Регіонів Тарас Чорновіл. Панове, Олександр Мельничук.

ВЕДУЧИЙ: Панове, мабуть, марно запитувати, чи ви готові. Будь ласка, до бар’єрів. Перш, ніж ми розпочнемо цей двобій, я представлю суддів. Сьогодні це Олена Громницька, головний редактор журналу «Профіль»; Василь Вовкун, режисер; Олександр Солонтай, громадський діяч; Олена Прибиткова, соціолог. Кожен з них має визначити переможця цієї дуелі. Сподіваюся, що їх оцінки будуть об’єктивні, і не залежатимуть від власних симпатій. Крім того протягом програми за вас голосуватимуть глядачі. І саме їх оцінка стане вирішальною. Телефони інтерактиву працюють протягом усієї програми.

Голос за кадром: Якщо ви голосуєте за Андрія Шкіля – набирайте 8-044-537-55-01, якщо за Тарас Чорновіл, ваш номер – 8-044-537-55-02. Проголосувати можна також за допомогою смс. Для цього відправте повідомлення з кодом учасника на номер 4554. Ми чекаємо на ваші дзвінки і смс протягом усієї програми. Поєдинок перший.

ВЕДУЧИЙ: Отже, ми сьогодні обговорюємо тему: хто блокує роботу Парламенту, і хто заважає обрати новий уряд. Пане Чорновіл, Вам кинули виклик, Ви маєте право першого випаду, першого питання.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Перед тим, як робити випад якийсь, я все-таки хочу Андрія привітати з Днем Святого Андрія, з іменинами. Щастя, здоров’я, успіхів.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Дякую.

ВЕДУЧИЙ: Приєднуюсь. А тепер…

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Все ж таки відповідь, відповідь тепер на виклик. Пане Андрію, мене не турбує, ну, може, турбує, але не дуже турбує те, що ви здобули перемогу. Мене не лякає, не турбує теж арифметично, Юлія Тимошенко має всі шанси стати Прем’єр-міністром. Мене дуже турбує те, що та більшість, життєдіяльність якої все більше і більше виглядає сумнівною, бере в заручники всю країну. І ще мене дуже турбує те, що ви сьогодні ті проблеми, які виникають у вас всередині, між Тимошенко Юлією і Президентом, всередині фракцій, тому подібне, пробуєте перекласти на інших і шукаєте зовнішнього ворога. З пошуку зовнішнього ворога починалися всі тоталітарні режими. Я би дуже хотів, щоб ви не пішли тим шляхом.

ВЕДУЧИЙ: А запитання в чому?

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: А запитання в тому, як Ви на це відповісте.

ВЕДУЧИЙ: Відповідайте.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Я хотів би, я готовий відповісти, особливо на пошук зовнішнього ворога. Ми не шукаємо, пане Тарасе, жодного зовнішнього ворога, і хочемо, щоб їх ніколи не було ні в України, ні в нашої політичної сили. Коли ми говоримо про блокування вищого законодавчого органу, воно відбувається. Чесно кажучи, причина офіційно не названа. Спочатку ви хотіли, щоб ми вибачились за те, що хтось кудись втручався чи ні. Пізніше я забув вже, що було сформульовано, але суть полягає в простому. Якщо є запитання до нас, будь ласка, ми вийдемо, проголосуємо ще раз, і закриємо тему голосування по Прем’єр-міністру, по Кабінету Міністрів. Зараз знову процес очікування. В процесі очікування завжди легко маніпулювати громадською свідомістю. Можна завжди казати, що, от, бачите, ми не даємо їм проголосувати, тому вони проголосувати не можуть, а це їхня внутрішня причина. Це, знаєте, все одно, що перекрити рух на вулиці, сказати: «Я перекрив, це машини їхати не можуть. А я просто тут стою, читаю, наприклад, газету». От в такий спосіб, керуючись такою логікою, ви задаєте, звинувачуєте нас, що є якісь внутрішні чи зовнішні проблеми у Блоку Юлії Тимошенко. У нас немає зовнішніх і внутрішніх проблем, у нас немає жодних проблем у стосунках між Президентом і Юлією Тимошенко, між нашим блоком і блоком «Наша Україна», а навпаки…

ВЕДУЧИЙ: Але голосування не відбувається.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Ні-ні. А навпаки воно зараз, все стає щільнішим і щільнішим співпраця. Голосування. Голосування, дивіться, що таке голосування через систему Ради – це фіксація власної позиції. Погоджуємось? Депутати голосували. Абсолютно.

ВЕДУЧИЙ: Погоджуєтесь? Давайте запитаємо.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Ні, депутати зафіксували свою позицію, 227. Ви ж не сумніваєтесь, що вони є. А говорити можна, що там хтось хотів, от, натиснути не натиснув, чи натиснути не хотів – це немає, це все розмови. Є письмова заява народного депутата, є історія української Верховної Ради, де неодноразово по, наприклад, по голосуванню за бюджет письмові голоси долучалися до реальних голосів. Тобто, є позиція. Також є позиція представників, які, так би мовити, позичили картку головуючого на деякий час, щоб перевірити, подивитись, чи співпадає фотографія.

ВЕДУЧИЙ: Там ще сьогодні регіонали заявили, що двох людей не бачили в залі.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Ні, ну, я не знаю, хто куди дивився. Насправді процес голосування, треба дивитися на місце депутата тоді, коли відбувається момент голосування. От, особисто я проголосував, дві секунди проголосував, і міг піти. Я не палю, но піти на каву. І вже не цікавить жодного, нікого з, ні виборців, я проголосував, я зробив свій вибір, зафіксував його і пішов. В такий самий спосіб могли бути відсутні місця людей після того, як вони проголосували, бо друге голосування справді було для нас ще не менш шокуючим. Тому що якщо подивитися, якщо ви задемонструєте на відео картинку зелених цих квадратиків, всі 227 на місці.

ВЕДУЧИЙ: А там чорненьке щось було, мені здається.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Ні, це один чорненький, правильно. Знаєте, що це за квадрат?

ВЕДУЧИЙ: Не спрацювало?

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Це квадрат Спікера Верховної Ради.

ВЕДУЧИЙ: Ні, спікерський – він в другому…

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Ні-ні-ні, а місце його лишилося, там же тоже хтось сидить.

ВЕДУЧИЙ: Ясно.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Там сиділа Оксана Білозір, вона пересіла на місце нинішнього спікера, і цей чорний квадратик лишився.

ВЕДУЧИЙ: Так. Дотримуємось регламенту, да.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Я постараюся не дуже вдаватися в минуле. Але дуже маленький екскурс. 1 жовтня, коли і ви, і ми знали добре, який результат, хто перший, сама перша яка політична сила визнала результати виборів, які арифметично, ще раз кажу, давали ваші потенційній коаліції перемогу. Партія Регіонів зранку 1 жовтня заявила – жодних претензій, ми визнаємо ці вибори. Що, до речі, підштовхнуло інших, які коливалися.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Це хороший хід.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Нам не треба було багато часу. Ми, зробивши своє оголошення, що ми готові створити коаліцію навколо Партії Регіонів, сказали, після цього ми даємо можливість, оскільки відгуку не було, безперешкодно, не вставляючи жодних палиць в колеса, не обливаючи нікого брудом, створювати коаліцію вам. Ми вам не заважали, ми дали вам можливість виходити на результативні нормальні голосування, на підписання угоди…

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Коаліція створена.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Андрію, дозвольте, я Вас не перебивав ні разу.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Так.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Але коли ми виходимо на зал, в зал для голосувань з найпринциповіших питань, де має підтверджена життєздатність коаліції. Може, і я був би не проти особисто, попри певні претензії до Юлії Тимошенко, от, взяти і проголосувати за неї. Можливо, я не проти був би проголосувати за Арсенія Яценюка.

ВЕДУЧИЙ: Чому не проголосували?

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Але не може в таких принципових питаннях, коли створюється коаліція і доказується її життєдіяльність, опозиція, потенційна, ще раз поки що скажу, опозиція включатися в ті голосування, коаліція має підтвердити свою життєздатність і можливість працювати в виключно строго в регламентних умовах, причому в ситуації, коли Верховна Рада – це є зіткнення різних політичних позицій і інтересів, тому дозвольте мені сказати, ми не в інституті благородних девиць, а в досить-таки активному жорсткому середовищі. Тепер що стосується того, що відбувалося. Вибачте, є процедура голосування, і якщо не засвітилися карточки, вибило певні карточки, якщо не відбулося достатнє голосування, то треба тоді спокійно прийти до повернення до голосування, але знаючи про те, що ця процедура прописується окремим розділом регламенту, будь-який попередній Спікер Верховної Ради ніколи б в житті не наражав би Раду на цей конфлікт, який виник. Я закінчу, буквально останню фразу. Він би зробив те, що повинен був би зробити – обговорити це питання і визначити, чи регламент дозволяє без подання додаткового Президента проводити ще раз голосування за Прем’єр-міністра. До речі, Президент, внісши нове подання, назначив повторне голосування.

ВЕДУЧИЙ: Це зрозуміло, да, Президент вніс.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Доказав, що наша, очевидно, була правота.

ВЕДУЧИЙ: Президент вніс. Тимошенко, виступаючи з трибуни, говорить, що я навіть поглядом не дам приводу для опонентів в чомусь звинувачувати. Зараз ідуть погоджувальні ради, і все одно Рада стоїть. Чому вона стоїть? Чому не рухається?

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Рада не стоїть через нас. Нам говорять, що ми десь не пускаємо…

ВЕДУЧИЙ: Через кого?

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: А через кого?

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Вибачте мені, Спікер коли захотів зайти у Верховну Раду, він відразу зайшов, в зал Верховної Ради.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Ні-ні, це не правда, це не правда.

ВЕДУЧИЙ: Зараз будете говорити.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Коли він не виходив, він не пояснював, чому зривається засідання, чому, яка позиція, навіть не сказав про те, що іде погоджувальна рада. Вибачте, ну, я розумію, що це є новий Спікер, який ще готовий, очевидно, до такої роботи.

ВЕДУЧИЙ: Емоції є у всіх.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Але не треба звинувачувати Партію Регіонів. Ми встали і сказали – все, якщо починається звинувачування, якщо вже, виявляється, система винна, там, система Ради, все, що завгодно, винне, танення льодовиків в Антарктиді винне. То за таких обставин ми вертаємося тільки строго до регламенту. Ми їх пішли назустріч. Ви хочете швидше дістати уряд, добре. Ми відкидаємо формування комітетів. Був би зараз регламентний комітет, була б ця проблема. Він би це розбирав, не виносилася б на люди оця ганьба, яку весь світ дивився.

ВЕДУЧИЙ: Так його ж немає.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Оця, дійсно, ганьба українського Парламенту.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Тепер давайте другу позицію.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Я погоджуюсь, ганьба мені дуже подобається.

ВЕДУЧИЙ: Це всі, це всі вважають. Це сто процентів. Навіть всі люди, які сидять тут.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Дивіться, є 227 народних депутатів. І кажуть, що ми за те, щоб Тимошенко була Прем’єром. Спочатку ставилось під сумнів існування коаліції. 227 – хіба це коаліція? От 450 – оце була б коаліція.

ВЕДУЧИЙ: Ну да.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Но непогано було б. партія Регіонів збирала 300, не зібрала, дострокові вибори не дали. Тому коли говорити про коаліцію, вона існує, вона зафіксована. В неї не вірили, вона є. Тепер процедура голосування.

ВЕДУЧИЙ: Але вона нічого не може зробити.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Я ще раз кажу, наголошую, процедура голосування – це фіксація власної позиції. Це людина не думаю: «Я за чи проти? Зараз я подумаю, сім, вісім, дев’ять, десять», - розумієте.

ВЕДУЧИЙ: Це зрозуміло. Але ситуація така, що зафіксували і зупинились.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Розумієте, це є голосування. Система – це тільки система подачі інформації про те, за кого ти віддаєш свій голос, і все, не більше, і не менше.

ВЕДУЧИЙ: От відбулись два голосування. А далі?

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Не система «Рада» вирішує, хто буде Прем’єром, а депутати, правда. Чи система «Рада». Якщо система «Рада» – все, тоді ми йдемо всі відпочиваємо, і тільки смс-ками повідомляємо систему «Рада», як проголосувати. Це було б непогано.

ВЕДУЧИЙ: Гарний спосіб.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Да. Але насправді діяти ми мусимо в той спосіб, який передбачений просто, і не тільки законом, а і людською логікою і совістю. І коли говорити про позицію Спікера, я його цілком розумію. Це Литвин був жорсткішою людиною, він виводив свою команду – так, розігнати, розкидати, я сідаю на своє крісло. А не хочемо цього робити…

ВЕДУЧИЙ: Команду – це кого, це віце-спікера, першого віце-спікера чи депутатів своїх?

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Депутатів, які належали до фракції, тоді до фракції «За ЕДУ».

ВЕДУЧИЙ: До речі, я якраз хотів запитати, чого всі сиділи на місцях? Чому регіонали пішли до трибуни..?

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Можна я завершу свою думку. А ми не хочемо вступати в рукопашні бої з представниками структур, які звикли вирішувати свої питання рукопашними боями.

ВЕДУЧИЙ: Не відбуваються.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Ну, і все. От, тому ми, це наша позиція, і ми її заявили і чітко тримаємо. Хочете блокувати трибуну, не буде діяти Верховна Рада, вина за все, що буде відбуватись в Україні, буде на вас, Тарасе, Ви це чудово розумієте. Перекидати її на, з другого не вартує, тому що не ми стоїмо за підвищенням цін, не ми стоїмо за обвальною інфляцією, не ми стоїмо за підвищенням тарифів.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Якраз ви стоїте.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Не ми стоїмо за цим, ні, є уряд, Тарасе, до котрого Ви належите, і ті політичні сили, які формували попередній уряд і соціалісти.

ВЕДУЧИЙ: І в чому питання?

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Дякую. Моє питання просте. Назвіть причину блокування трибуни. Я ще раз хочу почути, чому ви блокуєте трибуну.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Ми, перше, блокуємо трибуну тільки з одною метою – продемонструвати те…

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Не мета, а причина.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: В нас є мета – провести всі процедури виключно строго за регламентом. Тому що влада, яка береться нечесним шляхом, потім буде діяти так само, потім буде переходити всі межі, і будуть ті ж самі…

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Відстоювання нечесним шляхом чесного шляху – це правильно?

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Андрію, Ви сиділи в електрощитових, чогось Ви тоді не згадували ні про порядність, ні про парламентську…

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Про що Ви говорите, Тарасе, яку щитову?

ВЕДУЧИЙ: Перезагрузка відбулася.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Рубали кабелі, робили все, що завгодно. Ми зараз вам сказали, ми йдемо вам назустріч, ми вам пішли назустріч. Ви так спішили, не могли перед тим домовитися нормально зі своїми фракціями. Тому і проблема у ваших фракціях. У вас якісь непорозуміння. У вас не голосують чомусь карточки, всі голосують, чомусь тільки у вас не голосують. У вас все, вже космос винен, все на світі вам винно. В такому випадку, ми сказали, докажіть життєздатність абсолютно відповідно до процедури, і нехай запрацює перед тим Верховна Рада так, як це написано в регламенті, який є Конституцією для Верховної Ради. Завтра ми маємо всі шанси повністю остаточно, так, як сьогодні проголосували одноголосно про створення, про предмет відень комітетів, завтра ми проголосуємо про їх склад, в тому числі і про дуже важливий на сьогоднішній день регламентний комітет, і завтра ми маємо всі шанси спокійно проголосувати чи не проголосувати за Тимошенко на посаду Прем’єр-міністра.

ВЕДУЧИЙ: Одноголосно.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Але ви боїтеся того, вони проголосують, ми спокійно будемо спостерігати за цим. Але в них є дуже серйозні внутрішні проблеми, вони просто елементарно бояться, що до завтра, післязавтра…

ВЕДУЧИЙ: Буде голосування? Пане Андрію, буде голосування за Тимошенко?

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Не треба переживати за наше внутрішнє голосування, за наші внутрішні проблеми. Ви мене трохи збиваєте. Так, завтра буде голосування.

ВЕДУЧИЙ: Добре.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Завтра буде голосування.

ВЕДУЧИЙ: Я Вам дуже багато поставив, вибачте.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: І голосування, і це голосування в першу чергу, я ще раз кажу, воно потрібно вже не нам навіть, да, не коаліції, воно потрібно суспільству українському, громадянському суспільству, щоб воно врешті повірило в те, що вищий…

ВЕДУЧИЙ: Ну, і опонентам потрібно.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: І опонентам також, що вищий законодавчий орган здатен працювати. Не тільки здатні блокувати трибуну, не пускати Спікера, який просить, каже: «Ну, можна?». – «Ні», - бо там є пару інтелектуалів, які в стані тільки позичати чуже.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Андрію, ви зривали роботу Верховної Ради скільки місяців?

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Пане Тарасе, я хочу повернутися до трошки дальшої історії. Ви один раз виблокували собі коаліцію, пам’ятаєте, як це було. І зараз ви хочете виблокувати собі ще пару-кілька днів при владі. Бо вже не ви блокуєте…

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Я дуже радий, що Ви згадали оту стару історію з тим виблокування коаліції. Знаєте, що тоді дало оте блокування?

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Що?

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Воно тоді врятувало Україну…

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Від чого?

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Від, дійсно, від нежиттєздатної коаліції…

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Ви місяць рятували Україну, блокуючи діяльність Верховної Ради.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Ви тоді півтора місяці, Андрію, Ви тоді півтора місяці створювали там коаліцію, формували щось, формували, і розвалилися. Ми пробували створити…

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Ви взяли і купили Мороза, і все, і на цьому закінчилося.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Андрію, Ви послухайте мене, Ви згадайте, що Ви тоді робили.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Яка коаліція..?

ВЕДУЧИЙ: Фактів нема, паперу нема, справи нема.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Та ви не вірили тоді один одному. Дайте ж мені сказати хоч одну фразу. Андрій говорить…

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Фактом, ні-ні, я хотів відповісти. Тарасе, я хочу ось що сказати…

ВЕДУЧИЙ: Да ми будемо ще про це говорити. Дайте хоч сказати…

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Я ось що вам скажу, фактом, що перекупили, розумієте, от, кожен з’являющийся конверт або чемодан, запропонували посаду.

ВЕДУЧИЙ: Ні, та ясно, ми про це говорили.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Перекупили посадою, посада була…

ВЕДУЧИЙ: Да, кажіть-кажіть.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Весь час розказуємо про конверти, про чемодани.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Я ще раз кажу, я…

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Аналогія, аналогія з минулим роком. Тоді ви знаєте, як формували, хотіли сформувати керівні органи влади. Чому ви тоді стали на захист тих конституційних основ і того ж самого регламенту. Тому що тоді ви збиралися підстрахуватися, абсолютно навіть нерегламентне, а неконституційне об’єднання в один пакет голосування за Спікера і голосування за Прем’єр-міністра. Нашим глядачам, можливо, це здається…

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Це коли саме?

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Це було в 2006 році. Нашим глядачам, може, здається чимось дуже відстороненим.

ВЕДУЧИЙ: Не пригадуєте?

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Такого не було.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: А це була страховка через внутрішню глибоку недовіру в цій коаліції. Ми вас примусили вернутися до регламенту, а ви, якщо вернутися до регламенту, і без страховок, без якихось неконституційних речей ви неспроможні були створити коаліцію. І зараз ми вимагаємо від вас – можете сформувати уряд, можете обрати Прем’єр-міністра. Але по буквочці, так, як виписано в законах, не приступаючи їх, так і робіть.

ВЕДУЧИЙ: Чому ви порушуєте регламент? Візьміть владу в свої руки.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Ми, звичайно, не будем приступати…

ВЕДУЧИЙ: Владу треба брати, правильно.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Дякую. Ми не будемо приступати букву закону. Ми залишимо це право для Партії Регіонів, це їхня звичаєва, постійна і послідовна позиція. Ми цього не будемо брати на себе, тому що ніколи в наших позиціях цього не було. Я перепрошую, якщо Вам щось не подобалось, будь ласка, до суду. Обіцяли посадити, і нікого не посадили.

Голос за кадром: Перерва.

ВЕДУЧИЙ: Все, дякую, панове. Зараз ви маєте час відпочити, набратися сил, а ми послухаємо, що скажуть про цей раунд судді. Будь ласка.

Олена Громницька, головний редактор журналу «Профіль»: Головна проблема в тому, що сьогодні дискусія розгортається в площині – чому заблоковано Верховну Раду. Але не розгортається, в принципі, в площині – хто заблокував Верховну Раду. І через те говорити про хто виграв в цій дуелі, хто програє, напевно, не дуже коректно. На даному етапі Тарасу Чорновілу немає аргументів галузі законодавства і таке інше, а виключно сенсорні аргументи. Його турбує, життєздатність чи нежиттєздатність. Ми маємо на сьогодні заблоковану Верховну Раду. І «всі дії, які відбувається сьогодні, мають проходити в рамках законодавства», - це є цитата Андрія Шкіля. Дійте у спосіб, який передбачений законом. Тому на мій погляд сьогодні на даному етапі Тарас Чорновіл програє.

Василь Вовкун, режисер: Я хотів би почати із того, як вибирався попередній уряд, і коли Президент України, вийшовши на парламентську трибуну, сказав, що винуваті не Регіони, а винуваті помаранчеві, і мав сміливість призначити Прем’єр-міністром представника із Регіонів. Але ми знаємо, чим закінчив цей уряд, і як голосувався Закон «Про Кабінет Міністрів». І, в принципі, це було блюзнірство, яке, яким закінчувався тоді Парламент. І сьогодні він починається абсолютно в такому ж стилі. Коли брати двох опонентів, вони абсолютно самодостатні люди, але питання, основне питання, воно весь час уникається, і вони впадають у дріб’язковість, яка, в принципі, і не відповідають на питання основне, про яке зараз сказала моя колега. Тому нашій політиці взагалі не вистачає особистості і відповідальності за сказане слово, дуже багато багатослів’я, за яким неможливо зрозуміти логіку тої чи іншої політичної сили.

Олександр Солонтай, громадський діяч: Те, як була побудована розмова, особливо паном Андрієм, свідчило про те, що ті аргументи, які він приводить, вони близькі до народу, вони зрозумілі. Ці аргументи лягали легко на серце, вони були зрозумілі на відміну від аргументів Тараса. Але склалося вже враження, одразу після початку про те, що все ж таки політики не однакові, вони різні. Так було до того часу, враження трималося до того часу, поки пан Тарас не згадав про те, як колись було із щитовою. І знову вони зрівнялися візуально між собою. Розмова і слова без аргументацій, без конкретних тез, вони почали переважати, самі слова і відсутнослівність. Це було помітно, адже в кінці не залишилося, за сухим осадком не залишилося, а що ж завтра, і що буде взагалі загалом. Тобто, була позиція сьогоднішнього дня, відсутня позиція зпроектування на завтра, а як буде завтра.

Олена Прибиткова, соціолог: Я б віддала перевагу в цьому раунді дуелі пану Андрію. Тому що він спробував вияснити, а в чому причина всієї ситуації. Але весь час отримував відповідь, що причини немає. Тому, я думаю, що він був більш логічним і послідовним.

ВЕДУЧИЙ: Сучасні депутати шарпають своїх кривдників за коміри. А на початку ХХ століття особиста образа могла стати приводом для виклику на поєдинок. Одного разу депутата Державної Думи Родічева викликав на двобій сам Прем’єр-міністр Столипін. Його обурило те, що Родічев, доводячи необхідність скасування смертної кари, вжив вираз «столипінські краватки», і характерним жестом показав затягнуту навколо шиї мотузку. Столипін кинув виклик. Після чого Родічев помчав до Прем’єра просити вибачення. (реклама).

Голос за кадром: За правилами нашої дуелі, зараз в боротьбу вступають секунданти. Вони можуть надати серйозну допомогу дуелянтам. Підтримайте і ви їх своїми дзвінками. Поєдинок другий.

ВЕДУЧИЙ: Отже, ми продовжуємо наш поєдинок. Зараз ставлять запитання секунданти. І першим буде ставити запитання секундант пана Чорновола. Будь ласка, назвіться, і Ваше питання.

Владислав Лукьянов, народний депутат України, Партія Регіонів: Владислав Лукьянов, народний депутат України, Партія Регіонів. Андрію, всім відомо, що коли створювалась коаліція, частина депутатів від «Нашої України» і від Блоку Тимошенко не бажали підписувати коаліційну угоду. Після того з ними довго спілкувався Президент, на них виявлявся різними формами тиск. Зараз частині цих депутатів були запропоновані посади в новій коаліції, в новому уряді. Чи є не це прикладом політичної корупції, який всі бачать і нічим не прикритий?

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Дякую. Владиславе, я хочу Вам відповісти. Ви зараз являєтесь таким, знаєте, новим обличчям Партії Регіонів. Тому, звичайно, і питання було достатньо глибоким і досить невіддаленим. Ситуація з тими, хто не хотів підписувати коаліційну угоду, вона завжди проектувалася не досить вірно. Були люди, виставляли певні умови к самій угоді. Єдине, що це було невчасно і вони були несуттєвими, ці вимоги, або передчасними. Тому що вони вже мали працювати після того, коли уряд буде при владі, і це можна буде коректувати. І от з цього приводу була розмова у них з Президентом. Якби був би хоча б найменший тиск, повірте, про це б дізналися всі, це не ті люди, які будуть мовчати щодо тиску. Щодо посад, які… Я не хочу обговорювати ту позицію, яку займає Президент. Президент є Головнокомандувачем, і він має визначати, хто, на його думку, найкраще буде здійснювати оборону України. Він визначив Єханурова, це позиція Президента і його відповідальність. З приводу міністра закордонних справ, я дуже добре давно знаю пана Огризка, він був учасником коаліційної угоди, він є народним депутатом. І цей вибір, я вважаю, вибір фахівця, я думаю, що пан Тарас не буде заперечувати мені з приводу фаховості пана Огризка.

ВЕДУЧИЙ: Я думаю, що пан Лукьянов мав інший тиск на увазі, Трошки інший тиск. Уже навіть Регіони сьогодні…

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Який тиск?

Владислав Лукьянов, народний депутат України, Партія Регіонів: Шановний ведучий, я хотів би уточнююче запитання задати.

ВЕДУЧИЙ: Прошу.

Владислав Лукьянов, народний депутат України, Партія Регіонів: Чи не пояснюється цими фактами, які Ви не можете зараз пояснити, те, що коли було голосування за Спікера…

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Які факти?

Владислав Лукьянов, народний депутат України, Партія Регіонів: Ви примусили всіх депутатів, не дивлячись на те, що голосування було таємним, показувати бюлетні вашим лідерам – пані Тимошенко, Турчинові. Коли кожний, хто голосував, ставив пташку.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Це вже… Питання зрозуміле.

Владислав Лукьянов, народний депутат України, Партія Регіонів: Я хочу закінчити запитання. Є Венеціанська конвенція за демократію через вибори і через законність. Так ось ця конвенція, європейська, до речі, вона каже, що всі бюлетні при таємному голосуванні, які стали відомі для громадськості, вважаються недійсними. Що Ви можете про це сказати? Ви декларуєте шлях до Європи…

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Це ж насправді друге питання, воно абсолютно інше. Це порушення регламенту нашого.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Ми на все відповімо, нема проблем. Мене тішать такі глибокі знання Венеціанської конвенції, це дуже добре. Дуже добре знати про те, що являється таємним бюлетенем, а що являється явним. Але я хочу наголосити, що бюлетені для таємного голосування, вони у Верховній Раді, це не є бюлетені для волевиявлення при голосуванні, які малися на увазі Венеційською комісією. Але коли ми повернемося навіть до цього. Я хочу наголосити, в регламенті, про який тут пан Тарас казав, що має бути законне, це право народного депутата, а не обов’язок. Наступне про недійсність бюлетеня – це було б смішно говорити, тому що свого Мороза обрали в ще гірший спосіб, ви показували і розписувались. Ми ж це пам’ятаємо, але це був факт, і він пройшов. Річ в тому, що будь-які голосування являються, можна поставити під сумнів тільки тоді, коли є зауваження щодо невільного, невільності цього голосування, що воно було недобровільно.

ВЕДУЧИЙ: Відбулося. Зафіксовано. Гаразд.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Звичайно, це все треба звертати…

ВЕДУЧИЙ: Будь ласка, питання від Вашого секунданта. Назвіться і ставте питання.

Іван Денькович, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Іван Денькович, народний депутат України, фракція Блоку Юлії Тимошенко. Якраз той Денькович, чий голос не був зарахований при голосуванні за Прем’єр-міністра. Пане Тарасе, я би хотів, щоб Ви сказали аудиторії і всім телеглядачам тільки правду. Адже збої система «Рада» давала і не раз. І Ви це добре знаєте. Про це говорив і Адам Мартинюк, і інші наші народні депутати. І я впевнений в тому, що в систему голосування, під час голосування була система була настроєна на 225 голосів, так воно і було, інші голоси не зараховувались. І то, що взяли голосування карточки тільки двох фракцій, це тоже про щось говорить. Але в мене є такі питання. Пане Тарасе, скажіть, будь ласка, за словами Анни Герман, з лідера вашої Партії Регіонів, він мав дві судимості і обидві були зняті. Зараз в вашій фракції появився ще один народний депутат, який викрав карточку у Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка, ну, і можна говорити про багатьох інших. Постає питання – тоді хто Ви? Наступні питання.

ВЕДУЧИЙ: Стоп.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Почнемо…

ВЕДУЧИЙ: Почнемо з того, що Прем’єра тут немає. І він відповісти за себе не може.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Шановний пане Денькович, Ви можете розказувати, звинувачувати всіх, і звинувачувати в будь-яких впливах, хоча колись з таких звинувачень, до речі, почався фашизм, що хтось десь там комусь неправильно щось зробив. Є процедура. І демократія – це є процедура в першу чергу. Якщо від неї відступатися, то тоді почнеться…

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Демократія – це свобода, свобода волевиявлення.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Свобода волевиявлення, пане Андрію, у вас тільки для своїх, а чужих вона не стосується.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Як, для всіх.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Згадайте 2005 рік. Але я відповідаю зараз Вашому колезі по фракції.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: 2006 згадайте.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: І процедура передбачає просту, елементарну річ – ви мали натиснути кнопку після першої секунди, і до восьмої секунди. Чого, на превеликий жаль, ви не зробили.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Після другої, після другої.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Що дуже часто не робилося у Верховній Раді. Після того за тою ж самою спокійною нормальною процедурою на письмову вашу заяву, ще раз кажу, на письмову заяву, Голова Верховної Ради май дійсно би право провести повторне голосування з цього приводу. Претензій до цього немає. Але по цьому…

ВЕДУЧИЙ: Пане Тарасе, чи можна пана Лукьянова, який тут присутній зараз, чи повинен він понести покарання за той вчинок, який він зробив?

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Зараз я відповім, що стосується цього. Але в такому випадку, оскільки виникло дійсно питання у людей в залі, і ми вигукували, що ці питання є. Чи у випадку, який виділений окремим розділом регламенту, можна це зробити чи не можна. До речі, Президент вносячи дуже поспішно своє нове подання на Юлію Тимошенко, він фактично визнав нашу логіку, що, напевно, треба нове подання робити. Хоча міг сказати – хай проводять ще раз.

ВЕДУЧИЙ: Дотримуйтесь регламенту.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Все, дотримуюсь регламенту. І тому в мене є переконання, що в цьому непростому регламентному питанні ліпше було б, якби ми провели дискусію в залі, а не так дуже спішили. А коли спішили, то, я думаю, що пан Лукьянов зробив правильний абсолютно крок, що зупинив рішення абсолютно, волюнтарську дію Голови Верховної Ради. Я вважаю, його позиція була правильною.

ВЕДУЧИЙ: Дуже погано, коли депутати починають обговорювати якісь такі речі, які зрозумілі тільки їм.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Він пішов, взяв карточку.

Іван Денькович, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Наступні питання. Зараз фракція…

ВЕДУЧИЙ: Зараз питання від секундантів Чорновола. Якщо залишиться час, у вас буде ще питання. Будь ласка.

Володимир Зубанов, Партія Регіонів: Володимир Зубанов, Партія Регіонів. Пане Андрію, я думаю, що Ви погодитеся з тим, що ми усі разом живемо в цій країні, нам разом її розбудовувати. Це дійсно так. І ми повинні шукати порозуміння, компроміси. У Верховній Раді такий розклад політичний, що по принциповим питання дуже важко знайти компроміси, і тоді є тільки один єдиний вихід в цій державі, в цьому Парламенті – робити все тільки виключно по закону, який би він не був, а не по логіці. Що робите ви? Коли голосування по Спікеру, таємне голосування, ви показуєте бюлетені і порушуєте процедуру. В мене таке питання. А не означає це, якщо партія БЮТ прийде до влади, то наступні парламентські вибори, наступні президентські вибори будуть проходити по такій самій процедурі, коли люди будуть змушені виходити з кабінок, і показувати бюлетень, як голосували, спостерігачам від БЮТ, і там буде тільки одне питання: «Чому ви пізно прийшли після десятої години голосувати?».

ВЕДУЧИЙ: Все зрозуміло. Будь ласка.

Володимир Зубанов, Партія Регіонів: Я перепрошую. В мене питання таке.

ВЕДУЧИЙ: Ви не уявляєте, да?

Володимир Зубанов, Партія Регіонів: Пане Андрію, питання таке.

ВЕДУЧИЙ: Так Ви ж поставили.

Володимир Зубанов, Партія Регіонів: Чи не здається Вам, що партія БЮТ – це партія з такими тоталітарними якимись закидами?

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Мені подобається запитання від політичної партії, яка відібрала у своїх депутатів картки, щоб вони не дай Бог не проголосували за Тимошенко.

ВЕДУЧИЙ: Вони не відібрали, вони просто не могли їх показати.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Це хороша мені демократія. Я просто не хочу це навіть коментувати. Розумієте, мені завжди подобаються запитання подібні. Ми боролись, ми вас душили, ми боролися з демократією.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Ми 18 тисяч вигнали з роботи і пересадили по тюрмах.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Як ви ставитеся до порушення демократії? Ми ставимося погано так само, як ви ставились тоді, коли проти нас порушували демократію, і так само будемо ставитись погано, коли хто-небудь проти вас її буде порушувати. Тому що вона єдина спільна і неподільна. Немає демократії для білих чи для синьо-білих. Є демократія для всіх, для України без жодних винятків. Тоді я хотів… Але повертаюсь до, ще раз я хотів відповісти на запитання щодо таємності голосування. Коли Ви підете, пане Зубанов, голосувати не в Парламенті, а підете голосувати на виборах, припустимо, Президента. Ваше право – показувати чи не показувати бюлетень кому-небудь, це Ваше право. Це не обов’язок. Просто заборонено оприлюднювати Ваш результат, ніхто не має права цього зробити. І ніхто не зможе змусити Вас оприлюднити цей результат, бо Ви захищені таємницею голосування. Ця таємниця гарантована будь-якою демократією і будь-якими законами. Це головна підвалина демократії – волевиявлення і захист будь-кого від того, що він свою волю виявив.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Запитання від Ваших секундантів, будь ласка.

Степан Курків, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Степан Курків, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко. Сьогоднішня дуель якась незвичайно мирна. Може, тому що дуелянти обидва зі Львова, та ще й ведучий зі Львова. Але в мене питання до Тараса Чорновола. Чому, власне, він викликав Андрія на дуель, мало б бути навпаки. Адже не БЮТ блокує роботу Верховної Ради, а, власне, Партія…

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Я викликав.

Степан Курків, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Ти викликав?

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Так.

Степан Курків, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Партія Регіонів блокує. Питання таке. Чому ви так чіпко тримаєтесь за владу? Чому ви тримаєтесь за владу, як кажуть в народі, як свиня корита? Ви нагадуєте команду музикантів на «Титаніку», ви граєте до кінця, поки не потонете. Тому що сьогоднішній уряд Януковича якраз нагадує команду з корабля «Титанік». При галопуючій інфляції в 16 відсотків, при розкраданні казни ви повинні якнайшвидше взагалі відійти від влади, і обрубати кінці.

ВЕДУЧИЙ: І в чому питання?

Степан Курків, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Питання в тому, чому вони продовжують блокувати роботу Верховної Ради? Чому вони виторговують в результаті нові і нові комітети? Чому вони після з технічних причин невдалого голосування щодо посади Прем’єр-міністра, побігли до Ющенка, і знову просилися в широку коаліцію?

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Я почув питання.

ВЕДУЧИЙ: Будь ласка.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Ви теж львів’янин, і тому рівень порівнянь і лексики, так свиня, корито, інше, я лишаю на Вашій совісті. У Львові це вважається не інтелігентним.

ВЕДУЧИЙ: В нас минулого разу багато про зоологію говорили.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Тепер що стосується порівнянь з «Титаніком». Знаєте, образ оркестру, який грав на «Титаніку», щоб заспокоїти, зняти паніку людей, мабуть, це найгірший образ. А ваша команда нагадує мені капітана «Титаніка», який так рвався, щоб ту голубу стрічку взяти, отих переможців оцих трансатлантичних перегонів, що напоровся на айсберг.

Степан Курків, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Корабель треба рятувати, корабель називається «Україна», а не «Титанік».

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Пане Степане, я ж хочу відповісти. І затопив «Титанік» так, як ви можете затопити країну. І маємо висновок. Малюємо найкращого експерта, вашого сьогодні партнера Віктора Ющенка, коли він звільняв Юлію Тимошенко з посади Прем’єр-міністра. Він говорив про 13 вкрадених мільярдів, він говорив про розграбовану, розвалену країну. Вибачте, хто капітан «Титаніка», хто винен в цьому всьому? Ви говорите про галопуючу інфляцію. Ви знаєте, у вашій фракції сидять люди, які підписали укази. Це наша біда, що ми їх тоді, в той момент, коли вони не були депутатами, якби вони не мали недоторканості, за якою зараз ховаються, не потягнули до тюрми за підняття ціни на олію, на хліб, які контролюють майже сто відсотків ринку харчових продуктів.

Степан Курків, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Інфляція – це відповідальність уряду чи ні? Чия це відповідальність, Тарасе?

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Це є не наша проблема. Пане Степане, Ви сердитесь, значить, Ви не праві. Тепер…

Степан Курків, депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Інфляція, хто відповідаю за інфляцію?

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Тепер, секунду.

ВЕДУЧИЙ: Секунду, секунду.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Тепер що стосується того, хто і як чіпляється за владу. Ми заявили відразу, що ми готові владу передати коаліції.

Степан Курків, депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Чому ж не передаєте?

ВЕДУЧИЙ: Дайте ж сказати.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Я не знаю, Ви зі Львова, чи звідки Ви?

Степан Курків, депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Зі Львова, зі Львова.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: В мене відчуття, що Ви…

ВЕДУЧИЙ: Кажіть, бо час спливає.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: В мене, значить, що стосується передачі влади. Ми сказали – від влади ми підемо в той момент, коли буде парламентсько-урядова коаліція, і буде сформований уряд.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Вона вже є.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: В той день, коли законно буде сформований уряд, ми з влади підемо. Ми вам не заважаємо. Ви, в тому числі присутня одна людина тут, суддя, яка сидить біля Вас, не дали голосу.

Степан Курків, депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Заважаєте.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Ви пішли напрямком порушення регламенту.

Степан Курків, депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Чисто технічні причини.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Зроблена, отримана вкрадена перемога.

Степан Курків, депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Прекрасно знаєте, що фактично уряд вже є. Це слова, слова.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Тобто, ви не блокуєте роботу Ради.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Значить, що стосується блокування роботи Верховної Ради, вибачте, Арсеній Яценюк хотів зайти до Ради, він зайшов. Питання були розв’язані, вони розв’язані.

Голос за кадром: Перерва.

ВЕДУЧИЙ: Відпочиваємо, набираємося сил. Третій раунд буде вирішальний, у ньому буду ставити запитання я. Ну, мирна дуель так мирна, нічого не зробиш.

Голос за кадром: За правилами нашої програми, переможцем дуелі буде визнано учасника, за якого проголосують більше глядачів. Дзвоніть, номери телефонів на ваших екранах.

Олександр Солонтай, громадський діяч: Слухаючи відповіді на запитання, поставлені секундантами, одразу спадає на думку про те, що насправді відбувається подальша дискредитація роботи Парламенту як така. Тобто, я думаю, впевнений, що глядач, який слухає самі відповіді і сам зміст запитань, розуміє, що, ну, продовжуючи цю тему, дискредитовується все, як таке, те, що відбувається у Парламенті, абсолютно без прив’язки до того якоїсь з цих сторін. Хотів би відзначити найсильніші моменти з приводу запитань, на мою думку, і з однієї, і з іншої сторони. На мою думку, найсильнішим запитання було від секундантів пана Тараса Чорновола. Це питання про справжність голосування і справжність таємності голосування. І ця проблема, яка справді сколихнула велику частину громадських активістів по Україні, і це насправді, і це є велика проблема. Те, що питання таємності голосування почалося трактуватися, і раніше воно не трактувалось. Щодо тієї сторони, то також важливим є те саме запитання, яке стосувалося свиней і корита.

Олена Прибиткова, соціолог: Я дотримуюсь такої ж думки, як і сусід, суддя пан Олександр. Дискредитація Парламенту відбувається дійсно. Бо довіряти політикам, які ображають весь час один одного, дуже важко. Якщо немає довіри, то і немає перспективи якоїсь. Найкращим питанням було питання, не питання, а твердження з боку команди пана Тараса. Пан Зубанов сказав, абсолютно слушно, що все треба робити за законом, і тоді буде порядок.

Василь Вовкун, режисер: Дуже цікаво прозвучали питання секундантів Партії Регіонів, які абсолютно є протилежні, але доповнюють одне одне. Якщо перше запитання з глибокого соціалізму – а що ж у вас так важко було з складанням коаліції, ніби все б мало бути абсолютно одним, так би мовити, розчерком пера, то друге питання вже заперечує – чому ви голосували так узгоджено. Тобто, це вже є певне протиріччя, в якому є і криється якась блудність самих секундантів або політичної сили. І відповідно Тарас Чорновіл, він уникав конкретних відповідей від питання, він тікав або сходив на якісь, ну, скажімо, другорядні речі. І в другому таймі чи раунді Андрій Шкіль вів себе досить впевнено, конкретно, переконливо, логічно, і йому віриш і віриш його політичній силі. Дякую.

Олена Громницька, головний редактор журналу «Профіль»: Я можу сказати одне, що, на жаль, відповідь на запитання – чому заблокована Верховна Рада – аргументованої відповіді ми так і отримали і в цьому раунді. Що ми отримали? Ми отримали знову-таки неможливість почути один одного, ми отримали неаргументовані знову-таки звинувачення в адресу одної політичної сили іншою. Одним із головних, можна сказати, звинуватців у нероботі Верховної Ради пана Лукьянова, який просто сьогодні мені нагадує чудову спадковість в Партії Регіонів, пана Калашнікова, який працював у минулому скликанні. То тепер це є нова особистість в новому Парламенті. Адже, власне, через те, що картка пана Яценюка була витягнута, зрозуміло, що і голосування не відбулося. Але найголовніше інше. Через те, що одна політична сила називає іншу музикантами у «Титаніку», а друга політична сила називає, першу капітанами на «Титаніку». «Титаніком» є ми з вами, Україна. То дуже шкода, якщо політики не зможуть домовлятися і шукати компромісів, що ми просто опинимося в тому місці, в якому опинився «Титанік».

ВЕДУЧИЙ: Якось Олександр ІІІ, ще перебуваючи спадкоємцем престолу, образив офіцера. Через нерівне становище вояк не міг викликати кривдника на поєдинок. Він вчинив інакше. Послав записку такого змісту: «Або Ви в письмовій формі принесете вибачення, або я себе вб’ю». Цицаревич на прохання не зважив. Тому рівно через добу офіцер звів рахунки з життям. Дізнавшись про це цар Олександр ІІ страшенно розлютився, накричав на сина, і змусив його супроводжувати труну загиблого до місця поховання (реклама).

Голос за кадром: Учасники дуелі готуються до завершальної сутички. Їм доведеться відповідати на запитання ведучого. Поєдинок третій.

ВЕДУЧИЙ: Ну що ж, я пропоную вам зібратися трошки, і більш емоційно брати участь в цій дуелі. Тому що вона, дійсно, нагадує такий обмін квітами більше. І тепер зараз перші запитання. Вони будуть буквально в режимі бліц. Ніхто не буде заперечувати те, що систему «Рада» зараз дискредитовано. Кому це потрібно, кому це на руку? Почнемо з Вас.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Я думаю, що це потрібно конкурентам українських розробників електронної техніки, яка дійсно прекрасна, одна з кращих в світі, які сьогодні це використають по повній програмі. На рахунок того, що хтось забрав карточки, я свою карточку ношу з собою. Оце та знаменита карточка для голосування. Її ніхто не забере.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Хто, кому вигідно поставити, дискредитувати систему для голосування?

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Я думаю, що вигідно дискредитувати систему тільки тим, хто її дискредитовує. Ми не дискредитовуємо систему «Рада», і не маємо це на меті. Ми стверджуємо, що, на превеликий жаль, ті люди, які мають забезпечувати недоторканість системи «Рада», могли бути причетними. Але для мене це не є питання принциповим. Я хочу, щоб на це питання, саме на це питання, не те, що чи можна зовні проникнути. Не можна, я знаю. Але чи було проникнення зсередини – я хочу, щоб на це відповіли кваліфіковані фахівці, бо, повертаючись до голосування, останнє голосування, тобто, друге – 226 голосів. Було зірвано конкретною людиною, яка тут присутня. Депутат Лукьяненко підійшов, просто забрав картку під час голосування. І тому стало 226.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Всі бачили. Але пане Андрію, погодьтеся, цілком логічно припустити, що всі ці, скажімо, танці навколо системи «Рада» і з одного, і з іншого боку, от, для Вас особисто, для Вашої політичної сили це як ніби варіант застрахуватися від можливої невдачі завтра під час голосування? Чи в майбутньому?

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Розумієте, дивіться, коли є… Коли, от, наприклад, існує тенденція, що якась навіть викривлена інформація була б у когось про те, що є деякі люди, які б, якщо б голосування було по-інакшому, не проголосували б. Будь ласка, тут присутня одна людина, карточка якої не спрацювала. Є ще двоє, які письмово власним підписом освідчили: «Я голосував за, система не врахувала». Хто вирішує питання? Хто голосує, хто взагалі вводить закони? Система «Рада» чи народні депутати?

ВЕДУЧИЙ: Чому інші способи голосування – смс, руками, там, я не знаю, бюлетенями?

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Голосування руками – ми за цей спосіб і регламент, і законодавець був дуже мудрий. Він передбачив можливість голосування руками. 150 народних депутатів пропонує поставити це на голосування. Це голосується, і далі іде голосування руками. Далі…

ВЕДУЧИЙ: Але перше голосування в системі «Рада»?

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Воно може бути хоч так, хоч так, хоч рукою, хоч цей…

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Я поясню, чому. Чому передбачено навіть руками голосувати в цьому випадку, поясню. Уявім собі, що система «Рада» просто зруйнувалась. Це означає, що давайте підемо у відпустку на півроку, поки її знову збудують. Так не може бути, бо має бути безпереревність здійснення влади, що передбачено Конституцією – Головним Законом України. І для того, щоб відповідати Головному Закону України, законодавство бачить, що у випадку, коли не працює або є підозри до система «Рада», голосуємо руками. Нинішні представники Партії Регіонів, які голосували, знаєте, одна така депутат голосувала двома руками за політреформу. Було це. Я не збираюсь перетворювати Верховну Раду, чи закликати перетворити в те, що її раніше перетворили перед тим. Але коли людина встає, піднімає руку і каже – я такий-то, голосую за.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Де тут відсутність демократії, скажіть, будь ласка?

ВЕДУЧИЙ: Все, чітко видно. Добре, зрозуміло. Пане Тарасе, тепер про логіку стосовно Вашої політичної сили. Так само важко заперечити, що для, скажімо, Регіонів чи опонентів, да, більшості нинішньої парламентської, так само вигідно дискредитувати систему «Рада», щоб поставити під сумнів легітимність, умовно кажучи, будь-якого Прем’єра, який буде обрано?

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Слухайте, ми змирилися з роллю опозиції. Ми не очікували, що в них знову почнуться якісь проблеми. Що вони не зможуть проголосувати, чи невміння натиснути на кнопку, чи умисного неуміння натиснути, небажання на кнопку. Ми згодилися, Андрію, з цим, і в попередній ще вечір ми зробили той крок, про який нас питали, чому не робимо, чому не оголошуємо, хто лідер фракції. Бо казали, Віктор Янукович цілком ймовірно далі залишатиметься Прем’єр-міністром. За день до того ми прийняли рішення, що він очолює фракцію, що він йде у Парламент. Ми визнали те, що, ну, ми передбачали те, що на наступний день Юлія Тимошенко стане Прем’єр-міністром. Тепер нас роблять винними у якихось своїх проблемах. Здавалося б, Ваша логіка, яку Ви тільки що сказали, що нам було би теж вигідно зараз дискредитувати систему «Рада». А, знаєте, ми не рвемося, на відміну від наших опонентів, до влади будь-якою ціною і будь-якими жертвами. Ми розуміємо, що це таке, значення парламентаризму в Україні. І ми розуміємо, що сьогодні діючий нормально Парламент - не дискредитований Парламент, саме нашим опонентам найбільш невигідний. І тому, попри якісь можливі, там, гіпотетичні вигоди для нас, ми не дискредитуємо ідеально працюючу систему «Рада», ми не принижуємо цей Парламент, і ми не будемо цього робити. Вам Парламент не потрібний, ви хочете робити тоталітарну владу в Україні. А дискусія у нас сьогодні…

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Блокування трибуни.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Панове, така спокійна, і тиха, і мирна з одної єдиної причини – ніхто сьогодні особливо не спішить з обранням Юлії Тимошенко. І БЮТ особливо не спішить, бо бачить, що є проблеми з голосуванням, є проблеми з голосами.

ВЕДУЧИЙ: І тут моє наступне запитання.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: І ніхто не…

ВЕДУЧИЙ: Моє наступне запитання до Вас. Пане Андрію, Ви сказали, що завтра Парламент голосуватиме за призначення Тимошенко. Буде винесено питання.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Так, звичайно.

ВЕДУЧИЙ: Припустимо, що її не затвердили. Ваші дії, дії БЮТ?

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Я хочу наголосити, що припускати можна, наприклад, що завтра буде ще якесь, наприклад, не зійде Сонце. Також можемо це припустити.

ВЕДУЧИЙ: Маємо право?

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: От, десь приблизно в такому рівні припущення.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, гарантія стовідсоткова?

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Гарантія сто відсотків, що за неї проголосують.

ВЕДУЧИЙ: Пане Тарасе…

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Чекайте. Дивіться, я хотів би наголосити. От, Ви задали питання щодо…

ВЕДУЧИЙ: Я маю не по технології, не по «Раді», тобто, 225.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Все гарантовано. Але якщо буде заблокована трибуна, бо знаєте, я не люблю, коли блокується трибуна в захист демократії.

ВЕДУЧИЙ: Ну, це зрозуміло, так.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Давайте порушувати демократію, щоб її захистити.

ВЕДУЧИЙ: Пане Андрію, вже ж домовились. Спочатку на погоджувальній раді – спочатку комітети поділили, потім Тимошенко, і далі. Пане Тарасе, сьогодні прозвучала інформація зранку про те, що було попередження стосовно підготовки замаху за Юлію Тимошенко. Тобто, це як Ви розцінюєте? Це піар, це якісь такі кроки технологічні? Чи це дійсно небезпека?

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Знаєте, не один раз таке попередження про замах було. До речі, один раз було попередження на замах на Юлію Тимошенко, Олександра Турчинова і Тараса Чорновола в 2001 році. І такі речі були. Тоді мені вистачило просто здорового глузду посміятися з цього, і сказати: «Давайте в ці ігри не граємося». Я тоді відмовився від охорони, яку мені пропонував СБУ. Це є звичайний, і, як на мене, досить примітивно зроблений піар. Тому що коли виникають проблеми внутрішні, шукають або зовнішнього ворога, або зовнішню загрозу, нагнітаються ситуації. Такі речі ми вже проходили. Знаєте, і такі речі і світова історія знає. Я не хочу згадувати знову про тих, які сповідували теж Вашу ідею солідаризму, як Ви говорите. Пригадуєте, спалювали.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пане Андрію, наступне. Будемо рухатися далі. Зараз складається враження, що багато хто боїться…

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: От, турбує Тарасе, Ваша схильність до фашизму. Постійно у всьому бачите фашизм.

ВЕДУЧИЙ: Радикалізм, радикалізм, не фашизм.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Мене якраз турбує схильність до цього.

ВЕДУЧИЙ: От, слухайте запитання. Якраз слухайте питання.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Щодо солідаризму. Ви самі мені говорили…

ВЕДУЧИЙ: Пане Тарасе, зараз я ставлю питання, у Вас були раніше. Значить, питання наступне. Дуже багато можна почути думок про те, що люди якраз і бояться радикалізму Юлії Тимошенко на посту Прем’єра. Тобто, зараз ви демонструєте дуже лояльні кроки. Ви дуже легко віддаєте комітети. Але погоджуєтесь на різні такі кроки, говорите про відкритість, м’якість, і так далі. Але з трибуни пані Тимошенко вже сказала фразу про те, що готується повна інвентаризація всього державного правління. І чиновників нечистих, і паперів. От, що це?

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Добре. Дякую за цей прикметник «нечисті». От, нечисті чиновники мають бути або за брудними, за межами чиновницької роботи, або вони ще, тим паче, мають бути покараними. Давайте, ні, звичайно, ми радикальні до злочинців. Я не можу, я не знаю, що робити. Ну, от, ми-таки радикальна сила. Коли ми говоримо про те, що злочинці мають сидіти у в’язниці, що корупціонери не мають бути при владі, що ми мусимо попрощатися з питаннями політичної корупції, прямої безпосередньої корупції, яка побутує, з контрабандою.

ВЕДУЧИЙ: Кого посадять?

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Нам кажуть – як це, як це боротися з контрабандою. Ви що. А як же ж будуть нормальні хлопці? Де вони будуть брати гроші? На що вони будуть заробляти?

ВЕДУЧИЙ: Минулого разу Ви були одним з авторів Закону «Про люстрацію». Будете поновлювати цей процес?

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Як це буде в Україні?

ВЕДУЧИЙ: Закон «Про люстрацію» будете поновловати?

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Закон «Про люстрацію»?

ВЕДУЧИЙ: Да.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Я був один з співавторів Закону «Про люстрацію».

ВЕДУЧИЙ: Абсолютно правильно.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Це було тоді. А це було одразу ж після повалення кучмізму, пропонував провести люстрацію, але це мав був прийнятий закон, це мала б бути процедура. Закон було відхилено. Минуло надто багато часу. Не можна зараз проводити люстрацію по большевицьким агентам.

ВЕДУЧИЙ: Будете знову ініціювати це питання?

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Я, ні, я не буду ініціювати.

ВЕДУЧИЙ: Ні?

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Тому що я вважаю, що це в наш час. Але я буду ініціювати, я на цьому наголошую, я буду ініціювати забезпечення умов для чесної роботи чиновників з одного боку, і забезпечення неможливості перебування при владі нечесних на руку людей. Не можна називати митницю ресурсонаповнюючим органом. Митниця має наповнювати тільки один ресурс – бюджет України. Не можна називати будь-яке інше міністерство ресурсонаповнюючим органом, розумієте.

ВЕДУЧИЙ: А Рудьковський – це перша ластівка чи ні?

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Розумієте, в такий спосіб… Ну, знаєте, міністр катастроф Рудьковський, тут він вже давно свою…

ВЕДУЧИЙ: Мінтранспорту, катастроф – там у нас інший клієнт.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Катастроф? Ні, катастроф на транспорті мав на увазі. Це цілком свідомо. Секундочку, я тільки додам. Я перепрошую, Тарас.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Мене цікавить одне…

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Бо було сказано там, що ціни піднялись, тому що у нас якісь наші люди, я не знаю, правда, хто, написали указ від олії, чи що, я не знаю, від чого там, що підвищились ціни. От, мені це дуже, це найбільше мені подобається. Ми в опозиції, хлопці при владі, і кажуть, що десь таємно наші таємні зібралися, і сказали: «Давайте на зло Януковичу піднімемо ціни». І самі помремо, у нас не буде іти продукція, у нас буде…

ВЕДУЧИЙ: У Вас є гроші, то, в принципі…

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Тому я хочу наголосити. Ось це все називається, перепрошую, Тарас, але це є неправда. Тому що не може влада звинувачувати опозицію в тому, що піднялися ціни. Не може влада звинувачувати опозицію в тому, що іде обвальна інфляція, не можна перекладати свою вину на нашу голову.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Я зразу відповідаю. Я абсолютно згоден, влада не може звинувачувати. І в цьому наша проблема. Влада не мала обвинувачувати опозицію, і сьогодні б я цього не говорив, якби ми виявилися, а ми ними не виявилися, на жаль, достатньо жорсткими в цьому плані не до опозиції, а до нечистих на руку ділків і злочинців, які сьогодні є в тих фракціях, які в той момент були в опозиції.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Прокуратура ваша, міліція ваша, треба було робити. Прізвища.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Прізвища?

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Так.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: 48 процентів ринку соняшникової олії, по якій найбільше шуму, Веревського, Триндюка, який 11, якщо не помиляюся, липня. У вашій фракції ці є депутати.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Прошу, прошу.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Підписав розпорядження про підвищення цін спочатку серпня під загрозу звільнення людей з роботи. В мене досі смс-ка від вашого Триндюка є, прошу: «Попрошу не упоминать больше мою фамилию», - висить в телефоні. В зв’язку з цим всі інші напрямки ваших колег, всі «Гаврилівські курчата», «Наша ряба», і все інше.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Я Вас прошу, Тарасе…

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Чекайте, почали людей тоді хапати, тому що надприбутки, вони за них податки не заплатили. Що стосується…

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Та чому вони хапали, я не розумію?

ВЕДУЧИЙ: Вони сказали, що м’якість продемонстрували.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Прокуратура чия, міліція чия? Чому ви не хапали?

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Оце і є наша вина.

ВЕДУЧИЙ: Тепер не будете м’якість демонструвати? Дивіться, Ви…

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Звинувачуєте, звинувачуєте, і все.

ВЕДУЧИЙ: Давайте я по-іншому сформулюю. Дивіться, ви згадали про 18 тисяч звільнених чиновників. Тоді ви видавали брошури «Порушення прав людини в Україні». Да, цього разу теж обійдетесь брошурами, чи буде щось інше?

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Треба брошури видавати.

ВЕДУЧИЙ: Ні, вони тоді були в опозиції.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: У вас такий класний міністр внутрішніх справ.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Тепер що стосується…

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Розумний, такий, взагалі стільки зробив багато.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Він колись з вами стояв на Майдані на трибуні, там, і… Чий – ваш чи наш. Тепер що стосується…

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Розумний. Але ж ви його призначили.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Ну, я маю право сказати слово? Чи тут вже влада 2005 року, за рештами всього іншого, і закривання рота. Так от.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Знову репресії…

ВЕДУЧИЙ: Почекайте, дайте сказати.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Що стосується звільнених людей, всього іншого. Ви сьогодні почали з люстрацій. Так от тоді в 2005 році я був за люстрацію принципову. За принципом одним – є злочинні дії, є злочинна участь у режимних діях, все, ти підпадаєш під звільнення, під обмеження, під все інше. Але будь-яка людина, звільнена вами, отих 18 тисяч директорів шкіл, заврайвно, керівників, головних лікарів лікарень, щоб їх захистити від того, що творили ви. І сьогоднішні ваші дії показують за гарною ширмою, як ми будемо любити опозицію, підготовку до того, що ви хочете зробити знову те саме. І тому великої радості і стоячи аплодисментів Юлії Тимошенко, якщо її таки оберуть Прем’єр-міністром. А я цього не виключаю, це цілком можливо. Звичайно, не буде. Але перешкоджати ми теж не будемо, тому що народ має право і на помилку у своєму виборі.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Дякую. Це добре.

ВЕДУЧИЙ: А тепер дивіться. Уже звинувачення пролунало. Так. Економічна ситуація в країні не проста. Навіщо вам в таких умовах влада?

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Значить, секунда. В чому звинувачення прозвучало? Що Веревський контролює ринок олії? Це по-першому, я не знаю, це злочин?

ВЕДУЧИЙ: Ні, звинувачення в радикалізмі в майбутньому.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Я хочу, я думаю, що Андрій, пан Андрій розумний хлопець. Він звернеться у відповідні органи. Доведеться червоніти, Тарасе. Тому я не за це. Я за інше. Я хотів би знову-таки повернутися до постійних тез. То 17 рік, у вас мода. У вас є група людей, які кажуть, ми найдемократичніша сила, Партія Регіонів – це взірець, от, всі вчаться демократії, ми їздимо викладати лекції, Партія Регіонів їздить, там, в Бешкек, в Росію, ще, там, кудись, в Сполучені Штати, всі викладають демократію. Ну, така демократична сила, що просто я не знаю, немає, де проби поставити. Інші починають звинувачувати нас, що ми за якісь репресії, і таке інше. Панове, позбудьтеся цієї риторики. Я не знаю, хто вас її навчив. Не треба її використовувати. Не треба бачити ті дії, які б ви застосували в наших діях. Ми не чинимо так, як ви б діяли.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Пане Андрію, збережіть цю риторику після того, як ви створите уряд. Збережіть цю риторику, я вас закликаю.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Пане Тарасе, не турбуйтеся, ми її збережемо.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Я вас заклика, збережіть не тільки риторику, а ті дії збережіть, про які ви зараз говорите.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: На відміну від вас ми її збережемо, коли почнемо, бо ви зараз хочете 14 комітетів. Коли ви прийшли, ви кинули непотріб. Комітет з питань духовності ви і зараз брати не хочете, і тоді ви нам в опозицію його віддали.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Ви знаєте, ви тут до своїх партнерів, до коаліції, до «Нашої України» зверніться, які все взяли.

ВЕДУЧИЙ: А вам навіщо цей комітет?

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Комітет з питань духовності?

ВЕДУЧИЙ: Так.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Партії Регіонів він не потрібний, тому що він захищає українську духовність і культуру.

ВЕДУЧИЙ: Ні. У вас просто набір якихось там комітетів, там, освіта, мені здається, да, культура, там, духовність?

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Оце Партія Регіонів віддає нам, владі. А собі бере з питань бюджету. Ну, як опозиція може з питань бюджету..?

ВЕДУЧИЙ: А бюджет у Литвина.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Яка різниця.

ВЕДУЧИЙ: За тим попереднім розподілом, який повідомляли.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Яка різниця, вони знаходяться в одній опозиційній коаліції.

Голос за кадром: Перерва.

ВЕДУЧИЙ: Тепер буквально одне коротке слово. Лише пролунала фраза про те, про імовірність нових перевиборів до Верховної Ради. Чи можливі, чи ні? Дуже коротко. Буквально так чи ні?

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: Вибори до Верховної Ради можуть бути згідно Конституції через рік, а будуть, я думаю, вони через п’ять.

ВЕДУЧИЙ: Ваша думка.

Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія Регіонів: Я думаю, що вони будуть через п’ять років. І навіть якщо ми опинимося в опозиції, на відміну від наших опонентів, які рвалися до влади будь-якою ціною, руйнували не тільки Парламент, але й державу, ми не будемо ініціювати дострокових виборів, тим більше якимись сумнівними способами.

Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко: А блокувати трибуну?

ВЕДУЧИЙ: Все, дякую, дякую, панове. Якраз під кінець, поєдинок завершили, якраз під кінець ви розійшлися. Треба було з цього починати. Відпочиваємо. Зараз відпочиваємо, через кілька хвилин рішення суддів і глядачів.

Голос за кадром: До завершення дуелі залишилося кілька хвилин. Але у вас еще є можливість вплинути на результат. Продовжуйте голосувати (реклама). Настав вирішальний момент. Зараз буде оголошено переможця.

ВЕДУЧИЙ: Ну що ж, я розумію, що ви в напруженні перебуваєте, очікуючи вердикту. За правилами дуелі, спочатку висловлюються судді. І слухаємо Вас, Олена Громницька, будь ласка.

Олена Громницька, головний редактор журналу «Профіль»: Напевно, вже всім нашим глядачам зрозуміло, що влада – це є дуже смішний шматок, і що наші політики вже дуже хороші майстри піару. Це перша теза. Друга теза – залишилось до 23 грудня, до строку, коли витікає місяць, коли треба сформувати коаліції уряд, дуже-дуже мало. Але, на мій погляд, влучну фразу сьогодні сказав Тарас Чорновіл, це є результатом сьогоднішньої зустрічі: «Ми змирилися з роллю опозиції». Ну, якщо так говорить вже один із спікерів Партії Регіонів, себто треба розуміти, що завтра робота Верховної Ради буде розблокована.

ВЕДУЧИЙ: І хто переміг?

Олена Громницька, головний редактор журналу «Профіль»: Пан Андрій.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Василь Вовкун, Вам слово.

Василь Вовкун, режисер: Моя перша теза про те, що на питання основне, яке прозвучало на початку передачі, ми відвертої відповіді не отримали. Поміж слів ми зрозуміли про те, що коаліції у нас сьогодні в державі є, але інша сила не дає їй працювати. Третє - про те, що завтра, мені видається, що завтра Верховна Рада буде працювати, але уряд вибраний не буде. Четверта – тому що власні амбіції і інтереси є сильніші за державні. І далі – політики не розуміють з двох сторін про те, що чим далі буде тривати ця ситуація, тим більше компроментація парламентаризму в нашій Україні буде абсолютно доведена до нуля, тому що якщо поміж народу походити, оцінка сьогодні вже Парламенту і депутатам, незалежно від партії, вже дана. Тобто…

ВЕДУЧИЙ: А переможець?

Василь Вовкун, режисер: І продовжується. Виходячи із того, що як підтримував зал і реагував, і про конкретність відповідей все ж таки сьогодні більш переконливий був Андрій Шкіль.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Дякую Вам. Олександр Солонтай.

Олександр Солонтай, громадський діяч: Залишилося малопоміченим. Але звернув увагу на те, що обидва наші дуелянти заявили про те, що сподіваються, Парламент буде працюватиме п’ять років. А це означає, що вперше в Україні вибори місцеві і парламентські будуть розведені. Вони відбудуться в різний час. Це дуже важливий момент в кінці зустрічі після того, як пан Тарас витащив свою карточку голосування, одразу захотілося, щоб дуелянтами були Яценюк, який викликав депутата Лукьянова. І щодо дискредитації, я повністю згоден із іншим суддею. Але є ще загроза того, що відбувається загалом дискредитація самої демократії. Але те, що стільки уваги приділяється процедурі – це якраз позитивна ластівка того, що процедура – це ж і є демократія, того, що ми все ж таки вийдемо на нормальний, демократичний рівеь спілкування. На мою думку, я перевагу віддаю пану Андрію.

ВЕДУЧИЙ: І Ваша версія, пані Олена.

Олена Прибиткова, соціолог: Так. На мою думку, пригоди з системою «Рада» виглядає як звичайна технологія. І це мені дуже нагадує історію Микола Васильович Гоголя, як посварилися Іван Іванович і Іван Никифорович. Пам’ятаєте, коли свиня прибіжала в певну хвилину, і вкрала скаргу, папірець. Те виглядає однаково. Друге – мені не дуже сподобалася гра в терміни, особливо термін «тоталітаризм». Це щось новеньке. Я цього раніше не чула. Ну, почуємо ще далі, що буде.

ВЕДУЧИЙ: І перемога чия?

Олена Прибиткова, соціолог: Так. І ще. Мені дуже сподобалася кваліфікація – хлопці при владі. Я не памятаю, хто це сказав. Але це точна кваліфікація, бо наш політикум не виглядає як європейський, а дещо як провінційний, на жаль, і нам всім, і нашому політикуму дуже не вистачає почуття гумору.

ВЕДУЧИЙ: А сьогодні хто переміг?

Олена Прибиткова, соціолог: А перемогла дружба львівського землячества.

ВЕДУЧИЙ: Один один, зрозуміло. Хочу ще раз нагадати, що визначають переможця наші телеглядачі. Вони зробили свій вибір. Шановні учасники, залишайтесь, будь ласка, біля бар’єрів, і ви дізнаєтеся, хто з вас переміг.

Голос за кадром: За результатами голосування глядачів переміг Тарас Чорновіл.

 

Стенограма підготовлена компанією Sourcer

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20615
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду