Телепрограма «Дуель» з Олександром Мельничуком, ТРК «Україна», 29 листопада 2007 року

30 Листопада 2007
26271
30 Листопада 2007
11:33

Телепрограма «Дуель» з Олександром Мельничуком, ТРК «Україна», 29 листопада 2007 року

26271
Телепрограма «Дуель» з Олександром Мельничуком, ТРК «Україна», 29 листопада 2007 року

Голос за кадром: Добрий вечір. У прямому ефірі конфлікт-шоу «Дуель».

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Олексій Калинський, викликаю на дуель депутата України Юрія Анатолійовича Кармазіна, одного з ініціаторів внесення в 2001 році змін до чинного адміністративного законодавства в Україні, яким були понижені штрафи за порушення Правил дорожнього руху, зруйновано систему невідворотності покарання, позбавлено працівнників ДАІ на порушників Правил дорожнього руху, і, як результат, призвело до збільшення кількості ДТП на дорогах.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Я, Кармазін Юрій Анатолійович, приймаю всі виклики міністерства внутрішніх справ і бездарного уряд Януковича, які, на жаль, привели до того стану, який є. І сьогодні з хворої голови хочуть все перекласти на здорову.

Голос за кадром: На майданчик запрошується Олексій Калинський. На майданчик запрошується Юрій Кармазін. Панове, Олександр Мельничук.

ВЕДУЧИЙ: Панове, ви готові, будь ласка, до бар’єрів. Перш, ніж розпочнеться цей двобій, я представлю наших суддів. Це, зрозуміло, всі автовласники, автолюбителі. Принаймні, люди, які знають про автомобілі, як вони рухаються, як ходить пішоход. Отже, це сьогодні Олексій Мочанов, чемпіон України з автослалому, один з найвідоміших автомобільних експертів; Олена Шрамко, головний редактор журналу «Деловой»; Олексій Дівєєв-Церковний, телеведучий; Ірина Протасова, автогонщиця. Кожен з них має визначити переможця дуелі. Сподіваюся, що їх оцінки будуть об’єктивні, і не залежатимуть від власних поглядів на ту тему, про яку ми будемо сьогодні говорити. Крім того, протягом програми за вас голосуватимуть глядачі. Саме їх голоси стануть вирішальними. Телефони інтерактиву ви зараз бачите на своїх екранах, і вони працюватимуть протягом усієї програми.

Голос за кадром: Якщо ви голосуєте за Олексій Калинського – набирайте 8-044-537-55-01, якщо за Юрія Кармазіна, ваш номер – 8-044-537-55-02. Проголосувати можна також за допомогою смс. Для цього відправте повідомлення з кодом учасника на номер 4554. Ми чекаємо на ваші дзвінки і смс протягом усієї програми. Поєдинок перший.

ВЕДУЧИЙ: Отже, ми сьогодні обговорюємо тему, чи допоможуть підвищення штрафів та повернення повноважень ДАІ зупинити ту війну, яка іде зараз на наших дорогах, гинуть люди. Юрій Анатолійвич, Вам кинули виклик, Ви маєте право першим поставити запитання.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Скажіть, будь ласка, Ви, як представник МВС, усвідомлюєте, що Ви сьогодні дурите все суспільство? Чому? Тому що закон змінено в 2001 році. Підкреслюю в 2001 році. Причому в чому змінено? Що забрали право визначати у людини без освіти, без здатності правильно оцінити і скласти протокол, як судити іншу людину. Після прийняття нової Конституції в 96 році, яка чітко записала тут, що всі, на всі правовідносини розповсюджується юрисдикція суддів. І чітко вказанно в статті 124, що правосуддя здійснюється виключно судами, делегування функцій суддів, а також привласнення цих функцій іншим органам чи особам забороняється.

ВЕДУЧИЙ: Ми закон знаємо. То в чому питання все-таки?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Скажіть, будь ласка, хіба не є виконання Конституції те, що все введено в правове поле? І що заважало, і що заважало, і якщо змінилося в 2006 році і в 2007 році, це одне і те ж питання.

ВЕДУЧИЙ: Давайте ми будемо по черзі.

Юрій Кармазін, народний депутат України: В 2006 і 2007 ріст ДТП аварійності 23,9 відсотки. Коли приймали закони, а 2006 такої різниці по відношенню до 2007 загинуло на 25 відсотків без одної десятої, менше, 24,9 відсотка.

ВЕДУЧИЙ: Давайте запитаємо.

Юрій Кармазін, народний депутат України: А поранено на 25,8 за один рік. Закон той же самий, все те ж саме, але…

ВЕДУЧИЙ: Питання зрозуміле.

Юрій Кармазін, народний депутат України: А я скажу, що змінилося потім.

ВЕДУЧИЙ: Давайте, ні. Зараз, Ви потім скажете, як буде відповідь на питання. Будь ласка, як начальник цієї ДАІ України.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Я відповідаю цифрами. 2000 рік – кількість загиблих в ДТП в Україні сягає 3500 осіб.

ВЕДУЧИЙ: За рік?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: За рік. 2001 рік – приймається закон, про який я говорив, знижуються штрафи, зруйнована система невідворотності покарання, в ДАІ забирають прийняття рішення, суди завалені мільйонами протоколів, вони не встигають, виконавча служба не працює. 2006 рік – кількість загиблих 7500.

ВЕДУЧИЙ: Вона поступово збільшувалась чи ривком якимось?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Поступово, кожен рік збільшення, збільшення, збільшення.

ВЕДУЧИЙ: Так.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Починаючи з 2001 року. Накладення штрафів 2000 рік – Державтоінспекція накладає штрафи і стягує штрафи. Накладає штрафи на суму 140 мільйонів, стягнено – 138 мільйонів.

ВЕДУЧИЙ: Це те, що в бюджет зайшло?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Те, що зайшло в бюджет.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: 2006 рік – накладено судами штрафів 65 мільйонів, стягнено виконавчою службою 19 мільйонів, розглянуто лише і виконано 23 відсотків тих протоколів, тих прийнятих рішень, які прийнято судами. От Вам і відповідь.

ВЕДУЧИЙ: Може, через те, що як сказав Юрій Анатолійович, їх складають люди, які не вміють, як Ви сказали, малограмотні?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Справа в тому, що…

Юрій Кармазін, народний депутат України: Можна, я відповім на це питання?

ВЕДУЧИЙ: Було запитання, давайте послухаємо відповідь.

Юрій Кармазін, народний депутат України: По цим цифрам, по цим цифрам. Ну, уже ж Ви відповіли.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Ні.

ВЕДУЧИЙ: Зараз буде запитання, я думаю, що будемо говорити про ці цифри протягом всієї програми, абсолютно чітко можна сказати.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Уже ж Ви відповіли.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: За десять місяців складено працівниками ДАІ 6 мільйонів протоколів. На доопрацювання судами повернуто 42 тисячі. Це який відсоток? Тобто, це за якість складання протоколів. Тепер Ви цитуєте Конституцію. Скажіть, будь ласка, Голова Верховного Суду, який був присутній на нараді за участю Президента України, він знає Конституцію? Він заявив, що суди завалені, що це не справа суддів, що суди мають виступати тільки тоді, коли є спірні питання, коли порушник не погоджується з прийнятим рішенням, або коли санкція передбачає позбавлення прав на керування.

ВЕДУЧИЙ: Даруйте, це нарада якого року була – 2005 чи цього?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Цього року, 12 листопада цього року.

ВЕДУЧИЙ: Оце остання.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Я можу вже відповісти? Ні?

ВЕДУЧИЙ: Так, да.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Спасибі. Я хотів би сказати так. Перше – тлумачити Конституцію. Конституція написана так, як я зачитав, що виключно судам належить право. Тлумачити Конституцію, написано, що інші органи ніякі не мають права. Тлуматчити Конституцію, не має права ніякий, в тому числі Голова Верховного Суду. Є Конституційний Суд для того, щоб тлумачив. Можливо, Ви направили в Конституційний Суд звернення, чи щось Вам заважало за сім років всій системі МВС направити звернення. Адже багато різних звернень напрвалялося до Конституційного Суду, не сім років ві не працював. Це перше. І друге. Таким чином я кажу, що протлумачив Конституцію по-перше некоректно Голова Верховного Суду Василь Васильович Онопенко, при всій його повазі. Друге. Я хочу стверджувати, що суди отримали із 10 тисяч людей, які є зараз є в них на роботі суддями, 2000 людей тільки під цю роботу, щоб Ви знали. І тому не вводьте не Ви в оману… П’яту частину всіх. Не вводьте ні Ви в оману всіх, ні пана Онопенко не вводьте. А собака зарита в іншому. Я Вам покажу, в чому. Воно зарито в тому, що Ви сказали, що, зараз... Да, правильно, коректно Ви цифру привели по 2000 році. Але в 2006 році із 65 мільйонів гривень, де штрафи були накладені, уже накладені, тільки 19,5 мільйонів чомусь стягнуто. Чому? Це перше питання.

ВЕДУЧИЙ: Це в якому році?

Юрій Кармазін, народний депутат України: В 2006 році.

ВЕДУЧИЙ: Шостому.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Так? То ми ж можемо тільки за рік той дивитися, і за ці місяці, які є.

ВЕДУЧИЙ: Це питання до виконавчої влади.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Да. І тепер далі.

ВЕДУЧИЙ: До суддів, вони ж накладають.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Я прийняв виклик всієї цієї бездарної, незграбної системи, яка очолюється лежачим поліцейським Цушко, яка очолюється урядом, це вони комплексно мають приймати заходи, це є виконавча гілка влада. Тепер судова гілка влади, дивіться сюди. Суди наклади 2,1 мільйонів стягнень тільки за півроку. Попередження – 42 відсотки. То, може, пану Василю Онопенко потрібно треба було провести засідання пленуму та роз’яснити судам, що дуже...

ВЕДУЧИЙ: Це ж питання до Онопенка.

Юрій Кармазін, народний депутат України: А я оце зараз і говорю в ефір, хай слухає.

ВЕДУЧИЙ: Що може відповісти Олексій Олексійович Вам на це?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Хай слухає. Він же посилається як на авторитет в останній інстанції.

ВЕДУЧИЙ: Так Ви ж питання маєте ставити Олексію Олексійовичу.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Я ж не питання, я тільки говорю, в чому некоректність.

ВЕДУЧИЙ: Та це зрозуміло, да.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Я хочу, щоб зрозуміли всі це.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Юрій Анатолійович…

Юрій Кармазін, народний депутат України: Тобто…

ВЕДУЧИЙ: Давайте запитаємо в нього, що він може відповісти.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Питання про, питання про некоректність не мені треба ставити.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Я закінчу думку. Так от, попередження 42 відсотка, штраф – 57, а позбавлення тільки півтора відсотка. Тобто, наявна ознака чого? Такого, знаєте, ліберального відношення суддів. А тепер інше питання.

ВЕДУЧИЙ: Так суддів. Так він не відповідає, ДАІ ж не відповідає за суддів.

Юрій Кармазін, народний депутат України: А тепер інше питання. А як звертаюсь до нього, як до представника виконавчої гілки влади. Почекайте. А тепер оце Кодекс, я взяв Вам, показую, зареєстрований в 2003 році, 23 грудня 2003 року, номер законопроекту 4552, називається «Про дорожній рух України».

ВЕДУЧИЙ: Задавайте питання.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Цей Кодекс. На цей Кодекс є відповідь виконуючого обов’зки міністра, він і сьогодні виконує обов’язки міністра, пана Корнієнка Михайло Васильовича. Автором цього Кодексу є і народний депутат Кармазін, і Кравченко...

ВЕДУЧИЙ: В чому запитання, Юрію Анатолійовичу? Дайте ж цій стороні щось сказати.

Юрій Кармазін, народний депутат України: І нинішній Президент Ющенко. Так я хочу сказати, що тут передбачено таке збільшення і штрафів, і наведення порядків, але є речі, які захищають громадян і зменшують свавілля…

ВЕДУЧИЙ: Ви підтримуєте цей документ, Ви його бачили?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Ми бачили цей документ. Я хочу інше запитання задати Юрію Анатолійовичу. Скажіть, будь ласка, у вівторок розпочне роботу нова Верховна Рада.

ВЕДУЧИЙ: Верховна Рада.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Ви, як член фракції «Наша Україна – Народна Самооборона», Ви будете голосувати позитивно за той законопроект, який внесе Президент як першочерговий?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Я обов’язково буду голосувати за всі розумні проекти. Це перше. В тому числі, які внесе Президент.

ВЕДУЧИЙ: Запроект, який стосується порядку на дорогах, так?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Але я Вам показав, я Вам показав законопроект, який промурижили із-за Вашого міністерства через те, що ми передбачили, люди, що робиться, Ви купили сьогодні машину.

ВЕДУЧИЙ: Ви можете ще раз внести цей документ?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Я Вам зараз покажу. Ви купили сьогодні, без різниці, яку. По-перше, що ми порівнюємо? Ми порівнюємо державу Україна і смертність в Україні з іншими країнами. А щоб ви знали, в Україні на сто тисяч населення 16 чоловік смертності, в Швеції – 33.

ВЕДУЧИЙ: Юрій Анатолійович…

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Це слова, які були озвучені на нараді Президента.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Півсекундочки. Не треба мені давати оцінку. Я розберусь. Я дані цитую.

ВЕДУЧИЙ: Юрій Анатолійович, у нас формат передбачає обмін запитаннями і відповідями.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Може, дослухайте мене, будь ласка. Але в Швеції не продаються взагалі автомобілі без подушок безпеки, вони заборонені, в Німеччині заборонені, в Італії, в усіх країнах заборонені.

ВЕДУЧИЙ: Но ми не можемо…

Юрій Кармазін, народний депутат України: А в нас…

ВЕДУЧИЙ: Це запитання до законодавчої влади.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Ні. Це не питання до законодавчої.

ВЕДУЧИЙ: Ну, не може Кабінет Міністрів ДАІ не може обмежити.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Да. Це питання, я розумію, до ДАІ. Юрій Анатолійович, Ви, наскільки мені відомо, не один рік були народним депутатом України.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Мені що, питання задавати?

ВЕДУЧИЙ: Ви ж говорите, Ви говорите навіть більше.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Чому тоді Ви не пролоббіювали цей законопроект?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Це ж не було питання, це було ствердження.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Чому?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Я кажу про ствердження. Значить, я пояснюю, чому. Тому що там був Ющенко, там були, хоча, до речі, тут були депутати з різних фракцій. А Вам невигідно було. Я Вам скажу, чому невигідно було вашій системі це робити. Скажіть, Ви взагалі, український народ не знає, Вас сьогодні 30 керівників МРЕУ не призначені, я хочу, щоб це всі знали. Хай Президент знає.

ВЕДУЧИЙ: Так.

Юрій Кармазін, народний депутат України: І цього не прозвучало на нараді. Чому сьогодні…

ВЕДУЧИЙ: В чому питання?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: 26.

ВЕДУЧИЙ: Питання, чому не призначили?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: 26.

Юрій Кармазін, народний депутат України: На сьогоднішній день 26?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: 26.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Я на багато помилився?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: А скільки призначено?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Ви можете собі уявити? Ні?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: А скільки призначено?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Тобто, взагалі не призначаються. Чому? Департамент все перетягнув на себе. Раніше це призначалося в області, керівник області вибирав людину, призначав. Тепер все перетягнули сюди. Треба потоки сюди перетягнути.

ВЕДУЧИЙ: Юрій Анатолійович, давайте будемо дискутувати.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Далі друге ствердження. Друге ствердження.

ВЕДУЧИЙ: Давайте будемо спілкуватися.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Коли ще таке було, що при присвоєнні звань…

ВЕДУЧИЙ: Юрій Анатолійович, запитання.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Є одне ствердження, давайте я на нього відповім.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Будь ласка.

ВЕДУЧИЙ: Давайте, питання – відповідь.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Про керівників.

Юрій Кармазін, народний депутат України: 26 у Вас сьогодні вакансій.

ВЕДУЧИЙ: Да, давайте почуємо, чому так.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Так от коли не Департамент, а коли (ГМВС) перетягнуло ці функції на себе, так я Вам повідомляю про те, що 40 відсотків тих керівників МРЕУ одіозних, які сиділи там десятиріччями, і їх не могли спихнуть, зараз вони не були призначені. Зараз там нові керівники, які працювали в дорожно-патрульній службі, в технічному нагляді, в дорожнього нагляді, і які прийшли із свіжими поглядами і чистими руками. Оце то, що притягнув до себе Департамент і колеги МВС.

ВЕДУЧИЙ: Тепер дивіться, да. Я вам нагадаю тему, да, так, як ми її сформулювали, і так, як ми її казали: «Чи допоможе підвищення штрафів і повернення повноважень ДАІ повернути порядок на дорогах». Вам було адресовано питання, чому не подавали до Конституційного Суду після 2001 року, коли вас позбавили ДАІ повноважень, чому не звертались нікуди, не били на сполох, не оскаржували?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Я вибачаюсь. Нами було підготовлено тільки міністерством внутрішніх справ 5 законопроектів стосовно посилення відповідальності, зміни, і так далі, і тому подібно. От, десь аналогічно тому, який, я впевнений, внесе Президент України на…

ВЕДУЧИЙ: Де вони? В Комітеті, вони у Верховній Раді?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Вони розглядались, вони розглядались в Верховній Раді, розглядались Комітетом, Комітетом підтримувались.

ВЕДУЧИЙ: Юрій Анатолійович, були ці документи, коли Ви були в Комітеті?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: А на Верховну Раду вони навіть не ставили на голосування.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Юрій Анатолійович два роки останніх був безробітний. В той час, коли вони… В той час, коли зараз…

ВЕДУЧИЙ: То питання було перед тим, з 2001 року були в Парламенті.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Так. Юрій Анатолійович, почекайте хвилинку.

Юрій Кармазін, народний депутат України: То можна, мені ж задали питання.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: І, до речі, останні законопроекти вносились не тільки Василем Цушком, а вносились і Юрієм Луценком, вносились Кабінетом Міністрів, і вони теж не були…

ВЕДУЧИЙ: Прізвища не впливають вирішення питання.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Кармазін не був депутатом. Кармазін два роки безробітний.

ВЕДУЧИЙ: Та претензії ж не до Вас.

Юрій Кармазін, народний депутат України: І третє. Півсекундочки.

ВЕДУЧИЙ: То ж не претензії.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Кармазін третій день працює депутатом цього скликання.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Питання не до Кармазіна, до Верховної Ради.

ВЕДУЧИЙ: То це ж не претензія, це питання.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Це перше. І друге. Я хочу, щоб всі зрозуміли, чому сьогодні борються з корупцією. Тому що сьогодні міліціонер, отой рядовий даішник на 30 відсотків забезпечений формою, його не забезпечують нічим. Перше – він сам все має купити. Друге – при підвищенні звання він має приїхати в Київ. Такого ніколи в житті не було. Такого і жодній структурі немає – ні в армії, ні в інших правоохоронних органах.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Ви помиляєтесь, Ви помиляєтесь.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Ви перевели всі потоки сюди.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Знову про потоки. Давайте, Ви помиляєтесь.

Юрій Кармазін, народний депутат України: І третє. Чому вам невигідний був і цей Кодекс, який європейський.

ВЕДУЧИЙ: Чому? Поясніть, чому.

Юрій Кармазін, народний депутат України: А я поясню вам, чому. Приклад маленький. Ви купили «Жигулі» сьогодні.

ВЕДУЧИЙ: Час спливає, Ваш час.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Чи купили «Фольцваген», чи любий автомобіль. Купили Ви. Ви після завтра вирішили його продати. У Вас новесенький номер, Ви взяли і продали мені його. А Вам треба йти, зняти його з обліку, простояти день в черзі, отримати тимчасові номери.

ВЕДУЧИЙ: Нормально.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Знову заплатити… Питання в тому, що…

ВЕДУЧИЙ: ДАІ заробляє на цьому, да? Олексій Олексійович…

Юрій Кармазін, народний депутат України: Мені треба гроші отримувати, ось в чому питання.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Я підтримую Юрія Анатолійовича Кармазіна.

ВЕДУЧИЙ: Кажіть, так, він Вас підтримує.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Перше, в чому.

ВЕДУЧИЙ: Так.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: В тому, що дешева міліція дуже дорого обходиться народу.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Правильно.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: В тому, але…

ВЕДУЧИЙ: Одягнута на 30 відсотків, мусить одягатися сама.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Але хто приймає рішення про те, щоб міліція була забезпечена? Чи Державтоінспекція. Державтоінспекція приймає? Хто приймає бюджет? Верховна Рада. Подивіться, будь ласка, от, Ви зараз будете…

Юрій Кармазін, народний депутат України: Два роки я був безробітний.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Юрій Анатолійович…

Юрій Кармазін, народний депутат України: У Вас є уряд, якому Ви зараз служили…

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Юрій Анатолійович…

ВЕДУЧИЙ: А до цього одягали на скільки?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: До цього в Радянському Союзі одягали на сто відсотків.

ВЕДУЧИЙ: Ну, там, десь два роки до того.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Два роки вдягали відсотків на 70.

Юрій Кармазін, народний депутат України: А тепер я хочу звернути увагу всіх високопосавдоців, і щоб люди всі знали, на будівництві одного автобана Київ-Одеса вкрадено два мільйярда гривень. Вкрадено.

ВЕДУЧИЙ: То не ДАІ ж крало.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Сьогодні дороги йдуть по населеним пунктам, автобан, а там перехідні доріжки. І там все трупи, хрести кругом стоять. Де була ДАІ, коли підписувала, що не можна поставити естакади?

ВЕДУЧИЙ: Де було ДАІ?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Чому підписували?

ВЕДУЧИЙ: ДАІ підпис ставить на таких речах?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Я запитую, куди пішли кошти?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: ДАІ не приймає рішення про введення в експлуатацію автобану.

Юрій Кармазін, народний депутат України: А бачите, а бачите, а в цьому Кодексі, в цьому Кодексі ми передбачили, що Ви малиб це приймати.

ВЕДУЧИЙ: А куди ділися? Все, перший раунд завершено. Будь ласка, відпочивайте, панове. Готуйтеся, у вас є час підготуватися до другого раунду. У ньому запитання ставитимуть секунданти. Глядачам нагадую, що саме вони визначають переможця дуелі. Телефонуйте за вказаними номерами, і голосуйте за того з учасників, чиї думки ви підтримуєте. А що про наших героїв думають судді, ми дізнаємося прямо зараз.

Олексій Мочанов, чемпіон України з автослалому: Есть такое ощущение, что господин Кармазин очень хорошо освоил вот эту вот публичную полемику. За те два года, что он называет себя безроботным, он постоянно бегал между такими телепрограммами, очень хорошо научился говорить сам, и не давать возможности говорить другим людям абсолютно. Я приветствую риторику, здесь вышел такой боксер-тяжеловес, и общается с офицером милиции, который по большому счету может оперировать только цифрами, и не может оправдываться. Будь он генерал или полковник. Еще жалко, что милиционер оперирует цифрами, все-таки не учитывает, когда говорит о повышении смертности, о том, что машин стало значительно больше за эти семь лет. И совершенно неправильные вещи говорит и по поводу того, что он не принимает решения по строительству автобанов. В народе говорит, что сколько бы ни украли, хорошо, что он есть. Хотя бы одна дорога перестала на Украине быть дорогой смерти. Я в этой ситуации должен был бы, наверное, какой-то балл господину Кармазину. Но я отдаю его милиционеру, потому что он был спокойнее, он держал удары. А этот размахивал руками просто.

Олена Шрамко, головний редактор журналу «Деловой»: Я думаю, что Юрий Кармазин несколько передергивал, когда задавливал милиционера. Хотя, в принципе, его позиция близка большинству автомобилистов, которым, собственно, и я являюсь.

Олексій Мочанов, чемпіон України з автослалому: Он возможность себя очень хорошо пропиарить среди этих же самих автомобилистов.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Да, пропиарить большинство автомобилистов. Но, в общем-то, он прав в том смысле, что людей должны судить суды. А ребята, на дорогах милиционеры часто к водителям не относятся с точки зрения презумции невиновности. И довольно часто…

Олексій Мочанов, чемпіон України з автослалому: Здесь как раз говорит речь о том, что милиционер сказал, что спорные вопросы должен решать суд.

Олена Шрамко, головний редактор журналу «Деловой»: Да.

Олексій Мочанов, чемпіон України з автослалому: Если человек признает, там, что пересек, или что он выпил, или что какие-то совершил правонарушения, что, ну, все в порядке, да, я готов платить штраф, я нарушил – я отвечаю.

Олена Шрамко, головний редактор журналу «Деловой»: Думаю, да. Что если еще по жизни людей…

Олексій Мочанов, чемпіон України з автослалому: И еще не дело называть отсутствующего здесь Цушко лежачим политиком.

Олена Шрамко, головний редактор журналу «Деловой»: Абсолютно.

Олексій Мочанов, чемпіон України з автослалому: Надо пить только тех, кто находится у тебя перед тобой.

Олена Шрамко, головний редактор журналу «Деловой»: Абсолютно. Да.

Олексій Дівєєв-Церковний, телеведучий: Знаешь, вот, сколько не езжу за рулем, как-то не обращал внимания, оказывается, сколько проблем есть вот у этих людей с жезлами, да, которые нас останавливают. И, как бы, каждый раз, когда тебя останавливают, думаешь: «Ну, зачем, почему это происходит, чем я провинился, ну, что им надо?»,

Ірина Протасова, автогонщиця: Да.

Олексій Дівєєв-Церковний, телеведучий: Оказывается, и форму им не додают, и что-то недоодевают.

Ірина Протасова, автогонщиця: Да.

Олексій Дівєєв-Церковний, телеведучий: А это внизу только, что на поверхности.

Ірина Протасова, автогонщиця: Да.

Олексій Дівєєв-Церковний, телеведучий: Ты знаешь, на самом деле очень много езжу за границей, и автомобилист со стажем не только здесь, я заметил, что на самом деле правила больше нарушают, конечно же, у нас. И я никогда не завидовал гаишникам. Ты знаешь, вот, сегодня мне показалось, пока что еще не открывалась главная тема, что связанная со штрафами и их повышением.

Ірина Протасова, автогонщиця: Да.

Олексій Дівєєв-Церковний, телеведучий: Я смотрю, что сейчас происходит, ну, взять ту же Россию, Москву. Где очень высокие штрафы, где лишают прав, и насколько там все-таки водители ездят аккуратней. И сегодня, вот, ну…

Ірина Протасова, автогонщиця: Да. Я согласна. Я тоже пока не поняла ни объяснения Колинского господина, ни Кармазина, их позицию. То есть, и как они объясняют свою позицию. Я на само деле считаю, что в нашей стране пока полный, можно даже сказать, беспредел. Потому что гаишник в нашей стране – это не авторитетный человек. То есть, он в первую очередь должен изначально помогать водителю не нарушать. А для наших водителей он просто как человек, который у них возьмет деньги, и он поедет дальше.

Олексій Дівєєв-Церковний, телеведучий: Но для меня сегодня пока что у Кармазина очень, он много демагогиии разводит.

Ірина Протасова, автогонщиця: Да, он на эмоции…

Олексій Дівєєв-Церковний, телеведучий: Для меня, мне кажется, Колински в этом раунде.

Олексій Дівєєв-Церковний, телеведучий: Пока у меня тоже Колинский.

ВЕДУЧИЙ: Це трапилося кілька років тому в Санкт-Петербурзі. Два оперативники напідпитку посварилися через дівчину. І як результат п’яна бійка і рішення стрілятися. Вийшли на вулицю, дістали зброю, але в момент пострілу одному з них стало зле, і він упав. Куля іншого влучила у стороннього чолов’ягу, що пробігав поблизу. Міліціонери кинулися його рятувати, розірвали сорочку, і знайшли під нею пістолет. Постраждалий виявився кілером, який буквально за хвилину до міліцейської дуелі замочив у сусіднього будинку місцевого кримінального авторитета (реклама).

Голос за кадром: За правилами нашої дуелі, зараз в боротьбу вступають секунданти. Вони можуть надати серйозну допомогу дуелянтам. Підтримайте і ви їх своїми дзвінками. Поєдинок другий.

ВЕДУЧИЙ: Отже, ми продовжуємо нашу дуель. В поєдинок вступають секунданти. Будь ласка, назвіться, і Ваше питання.

Василь Зайченко, начальник Центру безпеки дорожнього руху: Василь Зайченко, начальник Центру безпеки дорожнього руху. Юрій Анатолійович, я один із фахівців, який працюва над законопроектами, в тому числі і над Вашим Кодексом «Законів про дорожній рух». Чи не відчуваєте Ви, що Ваш закон прийнятий, ініціатором якого були Ви в 2001 році, був відверто популістський, і він прийнятий був для того, щоб Вас підтримали виборці. Це перше. І друге під це питання продовження.

ВЕДУЧИЙ: Може, по черзі?

Василь Зайченко, начальник Центру безпеки дорожнього руху: Ваш широкорозрекламований Кодекс законів про дорожній рух, на жаль, для всього загала являється просто збірником нормативно-правових актів. Причому різних по смислу, як законів, так і постанов Кабінету Міністрів, і тому подібне. І він далеко-далеко недосконалий.

ВЕДУЧИЙ: Чи визнаєте Ви? Давайте так, перше, друге.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Шановний пане полковнику, я визнаю, що Ви винні в тому, що ви валили той кодекс замість того, щоб працювати над ним. А Вам гроші за це платять. Не мені, це перше. А друге. В 2001 році були якісь вибори? І третє, щоб Ви знали, що автор законопроекту не був Кармазін. Кармазін очолював Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, боровся з оборотнями в погонах. І Ви це добре знаєте. І тому сьогодні Ви все перевертаєте з голови на ноги.

ВЕДУЧИЙ: Юрій Анатолійович, вдалося побороти?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Це не до кінця питання, це не до кінця питання.

ВЕДУЧИЙ: Ви знаєте, що я ще хотів запитать?

Юрій Кармазін, народний депутат України: А тепер я хочу ще сказати, що коли сталося так, що ДАІ було указов Президента Ющенко Віктора Андрійовича розформовано, неправильним указом.

ВЕДУЧИЙ: Неправильним.

Юрій Кармазін, народний депутат України: То всі мовчали. Ви всі сховали куди язик? Куди очі Ви сховали, оттуди, на чому сидете. Так от а я…

Василь Зайченко, начальник Центру безпеки дорожнього руху: Ми не мовчали.

Юрій Кармазін, народний депутат України: А я виступив і сказав, що порушено Закон «Про міліцію», що порушено Закон «Про дорожній рух», що порушено Кодекс. Я вистояв, я захистив цих міліціонерів, а не ви, шановні панове генерали і полковники.

ВЕДУЧИЙ: Ну, Ви скасували тільки зараз.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Це друге. І третє. Чому ви бачите, що на Грушевського кількість автомобілів переповнена, всі стоять чекають, бо світлофор, коли хто-небудь з урядовців виїде. Та майте ж совість, приберіть світлофор звідти, хоч толку буде від цієї передачі.

ВЕДУЧИЙ: Хто його поставив, той зможе його прибрать.

Юрій Кармазін, народний депутат України: І далі, в Сполучених Штатах Америки посольство України має два паркомісця. У нас в Україні на вулиці Коцюбинського перекритий дорожній рух повністю, і повністю пробки йдуть по іншим дорогам. У нас перекрита вулиця Лютеранська, перекрита Трьохсвятительська…

ВЕДУЧИЙ: Це, по-моєму, не до них. Це заходи безпеки, які сприйняті на державному рівні.

Юрій Кармазін, народний депутат України: А ви всі посміхаєтесь, як знущаєтесь над киянами, що в пробках стоять. Не треба сміятися.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Давайте коротко, чи знімуть…

Юрій Кармазін, народний депутат України: Це я боровся з цим і борюсь. А ви тільки честь віддаєте, коли виїжджають звідти ці кознократи.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Коротко. Давайте конкретну відповідь, щоб толк був, як Ви кажете.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Питання про те, про те, хто захищав і мав захищати - задавайте до Вашого однопартіця, коли який був тоді міністром внутрішніх справ, і який єсть так точно виконав. Це перше.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Він був тоді членом партії соціалістів, по-перше.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Це по-перше.

Юрій Кармазін, народний депутат України: По-перше. По-друге, Ви були заступником начальника ДАІ, і сиділи нижче плінтуса.

ВЕДУЧИЙ: Юрій Анатолійович, давайте послухаємо, це насправді… Давайте послухаємо, Юрій Анатолійович.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Це інше. Питання Ви знаєте прекрасно, не треба вводити в оману глядачів і аудиторію.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Ви були на службі, а я…

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Я Вас слухав, послухайте і мене.

ВЕДУЧИЙ: Юрій Анатолійович, дайте сказати.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Не треба вводити в оману глядачів і аудиторію. Ви прекрасно знаєте, що світлофори встановлюються і знімаються рішеннями міської влади.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Ким? Ким?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: І прикривають рішенням міської влади.

ВЕДУЧИЙ: Ясно. Значить, звертатися треба до міської влади.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Будь ласка.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Звертатися до міської влади. Чекайте, но вихід…

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Уже направили, направили десятки, десятки пропозицій, які не вирішуються, на жаль.

ВЕДУЧИЙ: Добре, Олексій Олексійович, запитання до Вас. Будь ласка. Називайтесь.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Подумайте про людей.

ВЕДУЧИЙ: І Ваше питання.

В’ячеслав Пилипенко, юрист: В’ячеслав Пилипенко, юрист. Олексій Олексійович, скажіть, будь ласка, Ви зараз сказали про те, що Вам повноважень не вистачає для того, щоб карати винних у дорожньо-транспортних пригодах. В мене питання таке. Які ще Вам треба повноваження, якщо в Кодексі про адміністративні правопорушення, із 23 статтей, які стосуються безпеки дорожнього руху, по семи статтях, які мають відношення до профілакики безпеки дорожнього руху, Ви можете не те, що протоколи складати про адмінправопорушення, а й накладати штрафи. А це якраз ці статті, які стосуються тої профілактики, які унеможливлюють ДТП.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Будь ласка.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Да, скажіть, будь ласка.

ВЕДУЧИЙ: Питання не до нього, не до Вас було.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Да. Добре. Сім статтей. Перша з них – це порушення Правил дорожнього руху пішоходами. Яка санкція передбачає? 3,40-8,50 гривень?

ВЕДУЧИЙ: А спочатку зловить треба.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: А спочатку зловить. А пішоход називає, що я не Петров, а Іванов, де ви його будете шукати? Такий закон.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Пішоход не дасть вам гроші, і тому ви чіпаєте тільки водія.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Такі закони у нас.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Бо він дасть гроші. А пішохода ви не трогаєте.

ВЕДУЧИЙ: У нас всі рівні перед законом повинні буть.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Ви юрист, і знаєте, що відповідальність однакова і того, хто бере, і того, хто дає.

В’ячеслав Пилипенко, юрист: Олексій Олексійович, вибачте…

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: А пости, які стоять… Тепер відносно санкцій інших.

В’ячеслав Пилипенко, юрист: Вибачте, вибачте.

ВЕДУЧИЙ: Да-да-да. Задавайте. Почекайте секунду.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Які відносяться до...

В’ячеслав Пилипенко, юрист: Не про пішоходів йде. Мова йде про перешкоджання огляду транспортних засобів, про допуск у стані сп’яніння.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Ви ввжаєте, що перешкоджання огляду транспортних засобів впливає на аварійність і на безпеку дорожнього руху?

В’ячеслав Пилипенко, юрист: Впливає, впливає, так.

ВЕДУЧИЙ: Це ким, перешкоджання ким?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Ну, якщо Ви так вважаєте, то я вважаю, що…

ВЕДУЧИЙ: Які повноваження Вам треба ще?

В’ячеслав Пилипенко, юрист: І про допуск у стані сп’яніння.

ВЕДУЧИЙ: От зараз які повноваження? Перше, друге, третє можете сказати?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Треба не повноваження, треба зробити систему невідворотності покарання, яку ми пропонували неодноразово. І зараз пропонуємо Президенту.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Треба зробити…

ВЕДУЧИЙ: Сто відсотків наклали штраф, сто відсотків повинні піти, заплатити.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Стягнути. Якщо не хочеш переплачувати, значить, ти все рівно заплатиш, бо штраф буде прогресивний.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Це передбачено Кодексом, ще Президент не був Президентом.

ВЕДУЧИЙ: Це добре чи ні?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Штраф буде прогресивним.

ВЕДУЧИЙ: Пане Кармазін, зараз буде далі.

Юрій Кармазін, народний депутат України: В десятки разіва підвишується разів, в десятки.

ВЕДУЧИЙ: Так це нормально, хай Рада голосує.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Це вводиться, це все вводиться.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Юрій Анатолійович, Ви можете підвищити і в тисячі разів, але якщо їх не платять…

Юрій Кармазін, народний депутат України: Але ж…

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Всі повинні сто відсотків. Будь ласка, називайтесь, і Ваше питання.

Микола Тодоренко, голова Всеукраїнської спілки автмообілістів: Микола Тодоренко, голова Всеукраїнської спілки автмообілістів. Шановний Юрію Анатолійовичу, ми Вас щиро поважаємо, поважаємо Вас, ми вдячна вся Всеукраїнська спілка, майже 600-тисячний колектив автомобілістів.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Дякую. Це взаємо.

Микола Тодоренко, голова Всеукраїнської спілки автмообілістів За те, що Ви єдиний з депутатів Верховної Ради намагались підтримати нас, коли рейдери за підтримкою міської ради, місього управління юстиції на чолі з Сокоренком, сприяли тому, що у нас відібрали приміщення майже п’ять тисяч квадратних метрів.

ВЕДУЧИЙ: Ну, це ж не означає, що питання від 600-тисяч? Ставте питання.

Микола Тодоренко, голова Всеукраїнської спілки автмообілістів: Да. Дивіться, за Вашу…

Юрій Кармазін, народний депутат України: Не часто дякують сьогод депутатам, знаєте. На них вішають всіх собак. Спасибі Вам.

Микола Тодоренко, голова Всеукраїнської спілки автмообілістів: Я задам запитання. Я дам запитання. Але ми вже три роки ходимо по судам, і треба платити великі гроші судам за те, щоб ми відвоювали своє приміщення. Я до чого веду?

ВЕДУЧИЙ: Це запит?

Микола Тодоренко, голова Всеукраїнської спілки автмообілістів: Ми зараз три роки ходимо, і не можемо своє приміщення взяти, бо суди просять великі гроші для того, щоб вирішити питання в наш…

ВЕДУЧИЙ: Питання в чому полягає?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Треба згадати справу, якщо вони гроші просять.

ВЕДУЧИЙ: Питання, так.

Микола Тодоренко, голова Всеукраїнської спілки автмообілістів: Дивіться, яке питання. От, скажіть, будь ласка, ви ставите питання про боротьбу корупції і в тому числі в Державній автомобільній інспекції. Які би дали би, вжили би заходи, щоб побороти корупцію в ДАІ?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Ви знаєте, по-перше.

ВЕДУЧИЙ: Кажіть, кажіть, часу мало.

Юрій Кармазін, народний депутат України: По-перше, я хочу захистити рядового міліціонера. Якщо йому не дають форму, він має йти заплатити. Якщо вони зробили, вони, прийшов новий міністр, вивели всіх за штати, і всі хлопчики цих молодих пускають через керівництво – ідіть всі домовляйтесь, бо всі за штатом, ви всі безробітні.

Микола Тодоренко, голова Всеукраїнської спілки автмообілістів: Так як захистити, скажіть, як?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Ви подивіться, що сталося, ми тричі за два роки зібрали з цих хлопчиків гроші, з цих даішників. Де вони їх візьмуть? Вони мають взяти хабар.

ВЕДУЧИЙ: Юрій Анатолійович, на що зібрали гроші?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Тому має бути стабільність і в міліціонерів також – це перше. А друге – мають підвищити їм заробітні плати такі, щоб вони не двилися на хабарі. Це друге. І третє – і пропонував, скільки вже змінилося тих кервіників до, був Міленін, був Коленский, було ще дуже багато.

ВЕДУЧИЙ: Каракай Колумідз Гергієнко.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Каракай Колумідз Гергієнко. Це за чотири роки їх помінялося ось вже чотири чоловіки, да.

Микола Тодоренко, голова Всеукраїнської спілки автмообілістів: …працювали начальники ДАІ.

ВЕДУЧИЙ: Та вони ж не самі міняються.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Так от я пропонував всім, і сказав, подивіться як на заході. Стоять камери, зняли номер, прийшов – штраф, і все. Чому ви цього не зробите? Бо невигідно вам.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Бо нема можливості нам знімати.

ВЕДУЧИЙ: А закон? А закон?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Є закон, все це дозволяє. Невигідно. А я хочу звернути увагу…

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: А чому ви не даєте можливість знімати номери?

ВЕДУЧИЙ: Коли буде закон робить, щоб..?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Оце треба зробити, щоб було, тоді не буде корупції.

ВЕДУЧИЙ: Так буде щось друге, якщо не роблять по закону, порушують.

Юрій Кармазін, народний депутат України: І друге. Дороги мають відповідати стандартам. 60 відсотків откату закладається, і Ви це не гірше мене знаєте, при будівництві дороги. Отката, тобто, хабарів.

ВЕДУЧИЙ: Даішникам?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Це ще не даішникам, ні. Це…

ВЕДУЧИЙ: Юрій Анатолійович, давайте до теми. Давайте до ДАІ.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Це мають ті, хто будують. А, от, до ДАІ, до ДАІ.

ВЕДУЧИЙ: Давайте до них. Вони не можуть відповідати за інших.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Да ДАІ написали, написало міністереству транспорту…

ВЕДУЧИЙ: Юрій Анатолійович, запитання від Вашого секунданта. Не встигне людина поставити.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Послухайте. До міністерства транспорта написали, ви знаєте, скільки…

ВЕДУЧИЙ: Юрій Анатолійович, Ваш секундант…

Юрій Кармазін, народний депутат України: Ну, секундочку одну тільки. З ДАІ написало купу звернень до мінтрансу і тільки на п’яту частину їм дали відповідь мінтранс.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Тобто, вони в уряді своєму не можуть розібратися.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Уявляєте собі чи ні? На кожне п’яте тільки.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Будь ласка, назвіться, і Ваше запитання.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Вибачте, будь ласка, бо…

Ольга Карбонича, директор департамента транспортного страхования: Страховая компания «Брокбизнес», директор департамента транспортного страхования Ольга Карбонича. У меня вопрос следующего характера. На сегодняшний день для выплаты страхового возмещения необходима справа ГАИ. Зачастую водители, вызывая сотрудников инспекции на место ДТП, вынуждены час, два, а то и пять, и семь. Каким образом ведется работа по поводу, чтобы ускорить приезд сотрудников ГАИ? А также еще один вопрос. Может быть, в связи с тем, что увеличивается количество ДТП по вине самих водителей, может быть, стоит проводить какую-то разъяснительную работу с водителями, может быть, стоит улучшить дороги, в том числе и в регионах?

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Будь ласка.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Пані Ольга, дуже правильне запитання. Я Вам на нього даю чітку і конкретну вдповідь. Ну, воно більше стосується, мабуть, міста Києва. Тому що сім-вісім годин в Києві, да, є такі проблеми. Можливо, не сім-вісім, але, дійсно, такі проблеми є.

ВЕДУЧИЙ: Є сім.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Що робить міністерство внутрішніх прав з цього приводу.

Ольга Карбонича, директор департамента транспортного страхования: Если, я прошу прощения.

Юрій Кармазін, народний депутат України: В Київській області ще більше.

ВЕДУЧИЙ: Юрій Анатолійович, Ви відповідали.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: В місті, я потім скажу, чому в Київській області більше.

ВЕДУЧИЙ: Бо час іде.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Ще більше.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Що робить? Робить те, що у нас зараз створений спеціалізований підрозділ по оформленню ДТП, якого не було взагалі. Туда введено 160 штатних посад. На колегії, яка була позавчора, начальники, керівником міністерства, виконуючим обов’язки міністра прийнято рішення скоростити центральний апарат МВС на 200 штатних посад, і передати ці штатні посади: 150 чоловік – це підрозділ в місті Києві, і 50 чоловік – Київську область. Це для того, щоб мінімізувати це.

ВЕДУЧИЙ: І хай їздять.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Да. Але це не ще, це не повна відповідь. Друга відповідь. Це те, що страховим компаніям потрібно впроваджувати єврорапорти, як це є кругом на всьому світі. Тоді не буде чекати…

ВЕДУЧИЙ: Що це значить?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Між собою, вони домовилися. Якщо вони визнали, що один винен.

ВЕДУЧИЙ: Самі повинні виїжджати на місця, чи що?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Інший не винен, вони складають єврорапорт. Є рапорти, і страхові компанії розбираються між собою.

Ольга Карбонича, директор департамента транспортного страхования: Мы пока еще до этого не доросли.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Між собою розбираються. Друге, друге питання, вибачаюсь, нагадайте мені.

Ольга Карбонича, директор департамента транспортного страхования: Информационно-разъяснительные работы.

ВЕДУЧИЙ: Інформаційно-пояснювальна робота.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Ми про це говоримо вже не один рік.

ВЕДУЧИЙ: Повноваження є у інспектора, який зупинив, прочитати лекцію?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Знаєте, мені цікаво от зараз, коли була нарада у Президента, не у Президента, у нас за участю Президента. Президент дав доручення, випиасане в указі про те, що центральному Держкомтелерадіо необхідно проводити відповідну роз’яснювальну роботу, передбачати в програмах соціальну рекламу, і так далі. Знаєте, яку ми сьогодні отримали відповідь? Що ми це зробимо, але за кошти МВС. Оце і все.

ВЕДУЧИЙ: А у інспектора ДАІ є повноваження, якщо він зупинив людину, да, він розуміє, що писать протокол, можливо, і не варто, тому що відсотків, там, скільки, десять, що він його заплатить, цей штраф. Прочитать лекцію на кілька годин, годин на три?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Олександре, оце такі лекції колись були. От, сидить у мене мій секундант Микола Юхимович Тодоренко, він коли працював начальником ДАІ міста Києва, тоді дійсно були лекції, тоді дійсно ходили, я сам туди один раз попав. Але тоді ходили.

ВЕДУЧИЙ: По місяцю.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Як ви думаєте, зараз хтось прийде на ту лекцію, якщо ми не заберемо посвідчення водія? Ви прийдете? Сюди не йдуть.

ВЕДУЧИЙ: А якщо… Ви порушували правила?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Дозвольте щодо тих глибоких думок, що я почув, одну думочку, маленьку.

ВЕДУЧИЙ: В мене питання, Ви тоді порушили правила?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Я водій з 77 року. В мене є два порушення. В перший раз я був запрошений на лекцію, прослухав курс лекцій, отдав. Другий раз у мене була відмітка в талоні, тоді дирку зробили мені, я керував мотоциклом, і щось порушив, вже не пам’ятаю. Мабуть, на якийсь знак поїхав.

ВЕДУЧИЙ: Будь ласка.

Юрій Кармазін, народний депутат України: А я хочу сказати, шановні друзі, що я мріяв, і пішов на цю передачу для того, щоб Ви, шановні, і Ви як представник виконавчої гілки влади, Ви всі питання не вирішите. Але, можливо, хтось із урядовців нас слухає, можливо, ті міністерства, і дорожнє, які дорожнім рухом займаються, і будівництвом доріг, і мінтранс. Хоча вони всі вже тимчасові. Почують мене і зрозуміють, що не оформляти ДТП треба, а запобігати цим ДТП. А це значить не робіть оту цементну дорогу, ніде її в світі немає.

ВЕДУЧИЙ: Як це зробити, як запобігти?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Якою бар’єр зробили, щоб отмивати кошти там, під Києвом, що ж ви робите.

ВЕДУЧИЙ: Які кошти?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Ну, це не вони, це я кажу ті, хто роблять. Ви розумієте.

ВЕДУЧИЙ: Так до нього питання, у вас дуель з ним, а не з усіма.

Юрій Кармазін, народний депутат України: А я кажу про проблему, ми сьогодні можемо спасти життя людей. І друге. Щоб дурочку більше не валяли, не порівнювали 2000 рік або 1913. то треба сказати, в скільки разів збільшилось число транспортних засобів в Україні. А воно збільшилось.

ВЕДУЧИЙ: Зараз не про це. Зараз ми будемо…

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: В Києві вдвічі.

Юрій Кармазін, народний депутат України: В Києві вдвічі. А Ви рівняєте.

ВЕДУЧИЙ: Тк, все, раунд завершено. Зараз будемо ми про це говорити у третьому раунді, я буду ставити… Все. Будь ласка, розходьтесь, відпочивайте. Глядачі голосують за вас і так, все нормально. Зараз буде третій раунд.

Голос за кадром: За правилами нашої програми, переможцем дуелі буде визнано учасника, за якого проголосують більше глядачів. Дзвоніть, номери телефонів на ваших екранах.

Олексій Дівєєв-Церковний, телеведучий: Во время этого раунда я очень пожалел, что сам не могу поставить вопрос нашим дуэлянтам. Я бы прежде всего спросил, кто из них, вот, сейчас в последние годы сам сидел за рулем и водил машину. Мне как-то кажется, что они немножко далеки от проблем обычных водителей. Но господин Кармазин, он выступает сейчас как на трибуне Верховного Совета.

Ірина Протасова, автогонщиця: Да.

Олексій Дівєєв-Церковний, телеведучий: Да, он нам показывает проблему, говорит, что она есть. Но мы все прекрасно понимаем, что такое хорошо, что такое плохо. А способы ее решения он не говорит.

Ірина Протасова, автогонщиця: Да, ты знаешь, я тоже заметила, потому что конструктивного решения проблемы я не слышу. Хотя проблема не только в нарушениях, в штрафах. Проблема есть и в самих водителях. То есть, те же школы, которые неправильно обучают водителей ездить изначально. То есть, они не учат даже элементарные правила. О том, что наши люди покупают права и не знают, где главная дорога и где второстепенная – это и есть большая проблема.

Олексій Дівєєв-Церковний, телеведучий: А сам я был уже в авариях и…

Олена Шрамко, головний редактор журналу «Деловой»: Я думаю, что Юрий Кармазин, может быть, излише запальчив, но, в принципе, перечислил все те проблемы, которые волнуют водителей. Я сама только что ехала по темной улице, и думала, почему никто не думает о том, где едут водители, что не видно пешеходов. И неравенство на дорогах, то есть, постоянные пробки. Причем они возникают, постоянно думаем. В принципе, представитель ГАИ был несколько неубедителен в том, что у них недостаточно прав, недостаточно возможностей, чтобы предотвратить аварии сейчас. И я не уверена, что если увеличат штрафы в десять раз, и будут платить все водители. Я думаю, что останется большая группа водителей, которая так и не пострадает от этого увеличения.

Олексій Мочанов, чемпіон України з автослалому: Лен, я, мне кажется, что Кармазин не только излишне запальчив, но он срывается в откровенное хамство. В первом раунде у него Цушко лежачий полицейский, сейчас у него у людей в погонах язык с глазами на том месте, где они сидят. Это не делает ему чести и не делает чести в поединке, это удары ниже пояса, и вообще они неприняты.

Олена Шрамко, головний редактор журналу «Деловой»: Да, я согласна.

Олексій Мочанов, чемпіон України з автослалому: Мне сейчас значительно ближе как минимум форма поведения, которую исповедует милицейский генерал. Совершенно спокойно на все отвечает.

Олена Шрамко, головний редактор журналу «Деловой»: Да. Абсолютно правильно.

Олексій Мочанов, чемпіон України з автослалому: Я уверен, что вот таким поведением, которое сейчас демонстрирует депутат, оно обозначает умение свое вести полемику на том уровне, на котором ее ведут люди в этом, «Нашей Украине» между Регионами кто угодно, но ничего толкового не сказал. Потому что проблему знают все, а как ее решить, на простой вопрос человека – что делать с коррупцией, он сорвался опять в эту демагогию.

Олена Шрамко, головний редактор журналу «Деловой»: Да, я согласна.

Олексій Мочанов, чемпіон України з автослалому: Так они все и живут.

Олена Шрамко, головний редактор журналу «Деловой»: Собственно, но и представитель ГАИ тоже, в общем-то, не ответил, что делать.

ВЕДУЧИЙ: Нещодавному в російському Бєлгороді сильно посварилися два молодих анестезіолога. Лікарі пішли на принцип, і влаштували дуель. За зброю обрали пігулки. В одну жменю поклали сильні нейролептики, в іншу – дуже схожі на вигляд вітаміни. У присутності свідків тягли жереб, кому яку купку ковтати. Оскільки все відбувалося, їх колеги тримали апаратуру для повернення з того світу наготові. То ж того, що програв, відкачали (реклама).

Голос за кадром: Учасники дуелі готуються до завершальної сутички. Їм доведеться відповідати на запитання ведучого. Поєдинок третій.

ВЕДУЧИЙ: Сподіваюсь, ви встигли перепочити, і все-таки підготуватися до третього раунда. У вас є ще час для того, щоб переконати наших глядачів віддати перевагу саме вам. Власне, зараза починаємо відповідати мої питання. Юрій Анатолійович, Ви принесли з собою Конституцію. Ви навіть її цитували. В Конституції, вона гарантує забезпечення громадянам права на життя і здоров’я. Після того, як в 2001 році було прийнято поправки до адміністративного Кодексу, кількість дорожньо-транспортних пригод почала збільшуватись, виходить, що таким чином було порушено це право? Або було здійснено якес посягання? Закон не працює.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Ви знаєте, на превеликий жаль, посягання на права, передбачені цією Конституцією, відбуваються кожен час і кожну хвилину. І зараз так.

ВЕДУЧИЙ: Ми кажемо про ДАІ зараз, про смертність на дорогах, про аварійність.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Я, дайте мені відповісти, добре, так як я це розумію.

ВЕДУЧИЙ: В цьому сегменті.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Так от ця Конституція передбачила, що єдиним законодавчим органом є Верховна Рада України. Правла дорожнього руху приймав уряд. Взагалі як можна сьогодні розглядати..?

ВЕДУЧИЙ: Це незаконно?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Да, по цій Конституції неконституційно взагалі. Люба людина може ставити питання. То що ж ви хотіли зробити в 2003 році, і в 2001 році? Ми хотіли привезти, повернути до Конституції. А те, що неоподаткований мінімум не змінився, бо він вже не змінився, пішли по такому шляху, змінювати мінімальну зарплату, а не змінився. То хіба хтось це міг передбачити, що він не зміниться? Що будуть прив’язані всі до цього неоподаткованого мінімума, який як був сімнадцять гривень, так і залишився. То хіба не зрозуміло...

ВЕДУЧИЙ: Є шанс змінити.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Хіба не зрозуміло – це перше. І друге. Ви ж неправильно даєте посилку, і неправильно отримуєте заключення. Чому? Тому що Ви порівнюєте це з 2000 роком. А кількість тільки в Києві змінилася автомобілів в 2,3 раза. Тільки в Києві збільшилася. А Ви порівнюєте ці дані.

ВЕДУЧИЙ: Кількість-то збільшилась.

Юрій Кармазін, народний депутат України: А що, Черновецький зробив хоч одну нову дорогу? Ні одної. А що одна естакада зроблена? Жодної.

ВЕДУЧИЙ: Так от…

Юрій Кармазін, народний депутат України: А що, зроблені парковки? Нічого.

ВЕДУЧИЙ: А тут не тільки…

Юрій Кармазін, народний депутат України: Може, зараз почує Леонід Михайлович, що я до нього звертаюся. Терміново приберіть світлофор біля уряду.

ВЕДУЧИЙ: Почує, нормально, Ви, як депутат, звернетесь, і почує.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Терміново открийте вулиці, я звертаюсь до посольства Сполучених Штатів Америки. Люди, нам потрібна ця дорога, ми на неї поклали гроші.

ВЕДУЧИЙ: Юрій Анатолійович, Ви, як депутат, можете запити направляти, і все буде.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Звільніть їх від машин, я звертаюсь до них. Вони називають себе демократичною країною.

ВЕДУЧИЙ: Тут є інша річ.

Юрій Кармазін, народний депутат України: А наші раболепствують.

ВЕДУЧИЙ: Тут є інша річ.

Юрій Кармазін, народний депутат України: А я хочу, щоб ми піднялися з колін.

ВЕДУЧИЙ: Юрій Анатолійович, тут не тільки мінімально неоподаткований мінімум. Тут ще є факт невідворотності покарання, там може бути і 500 гривень, і 1000, і 1500.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Правильно.

ВЕДУЧИЙ: Треба, щоб платили.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Правильно.

ВЕДУЧИЙ: Тому щоб ці квитанції доходили.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Тому давайте, я пропоную дуже простий вихід. Є загроза оцим конституційним правам, загроза національній безпеці. Мруть люди, органи державної влади не приймають заходи для того, щоб були нормальні дороги.

ВЕДУЧИЙ: Що треба робити, прийняти Кодекс?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Ви подивіться, по-перше, прийняти Кодекс. По-друге, ви знаєте, скільки кілометрві потребують ремонта шляхів?

ВЕДУЧИЙ: Та давайте про ДАІ будемо говорити, а не про дороги.

Юрій Кармазін, народний депутат України: 83 тисяч кілометрів.

ВЕДУЧИЙ: Юрій Анатолійович, це у Верховній Раді давайте.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Одна третина катастроф і аварій із-за доріг, щоб Ви знали.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Юрій Кармазін, народний депутат України: А ще майже третина – це пішоходи.

ВЕДУЧИЙ: Я зрозумів.

Юрій Кармазін, народний депутат України: А все інше – це ще мотоцикли і моторолери, які сьогодні їздять без номерних знаків.

ВЕДУЧИЙ: Олексій Олексійович, запитання до Вас. Скажіть, будь ласка…

Юрій Кармазін, народний депутат України: Ті, хто за ними сидять, вбивають.

ВЕДУЧИЙ: Юрій Анатолійович, все, гаразд. Олексій Олексійович, у Сполучених Штатах Америки…

Юрій Кармазін, народний депутат України: Да ми зводимо все до штрафів, це такий примітивізм.

ВЕДУЧИЙ: Юрій Анатолійович, ну, не користуйтесь моїми паузами.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Це я можу сказати.

ВЕДУЧИЙ: В Сполучених Штатах і Європі немає недоторканих на дорозі. В разі порушення чиновник іде у відставку, зірка потрапляє в тюрму, сидить там, і так далі. От, скажіть, будь ласка, у нас всі прикриваються посадами, там, і так далі. Скажіть, будь ласка, чи вам, працівникам служби, чи не хочете ви зайняти якусь кругову оборону, домовитись між собою, я не знаю, відстояти честь мундира врешті решт, кого-небудь посадить, там, заставить заплатить публічно, нормально?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Ну, якщо…

ВЕДУЧИЙ: Чому у нас ні одна справа не доводиться до логічного завершення?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Якщо Ви пам’ятаєте Черкаси, народного депутата, прізвище всім відомо, так. Ми відстояли честь мундира.

ВЕДУЧИЙ: Можете назвати.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Ми відстояли честь мундира. Ми його зупиняли раз на трасі, він не ставав, другий раз не ставав, третій раз ми зупинили…

ВЕДУЧИЙ: Зупинили, великий скандал, побили його, він побив, зрозуміло.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Великий скандал, кримінальна справа порушена. Далі питання не до нас.

ВЕДУЧИЙ: До кого?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Далі питання до тих, хто розслідує цю кримінальну справу. Я Вам хочу сказати, що в 2004 році…

Юрій Кармазін, народний депутат України: Це до Прокуратури, яка мала направити подати згоду на притягнення.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Ще в 2004 році на антикорупційному форму, де я був присутній, де були присутні народні депутати, один із них сказав таку дуже, я думаю, правильну річ. Що хлопці, якщо ми розберемо зараз корупцію в наших лавах, то ми ДАІ поставимо на місце за один тиждень. І я з цим повністю згоден.

Юрій Кармазін, народний депутат України: І я з цим згодний. І я з цим згодний.

ВЕДУЧИЙ: Юрій Анатолійович, скажіть, будь ласка…

Юрій Кармазін, народний депутат України: Питання набагато глибше, набагато глибше. Ви знаєте…

ВЕДУЧИЙ: Зараз ми скажемо корупцію.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Я був головою Комітету ще в 1998 по 2001 рік, так. Так от я хотів за чотири роки добитися від трьох міністрів, куди йдуть гроші з дорожнього фонду.

ВЕДУЧИЙ: Немає. Юрій Анатолійович, відповідь, дайте відповідь на просте питання.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Ніхто не сказав. І сьогодні це мільйярди, а вони там тануть.

ВЕДУЧИЙ: Юрій Анатолійович, я ж можу мікрофон відключити, дайте відповідь на просте питання, який номер на Вашому автомобілі? Якої серії номер на Вашому автомобілі?

Юрій Кармазін, народний депутат України: На моєму автомобілі? Вийдіть, подивіться.

ВЕДУЧИЙ: ВР?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Є і ВР також.

ВЕДУЧИЙ: Чому Ви не здали цей номер?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Але півсекундочки, півсекундочки. Але, можна, дослухайте до кінця.

ВЕДУЧИЙ: Давайте.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Ви не будете спішити з висновками. Дуже спішите.

ВЕДУЧИЙ: Юрій Анатолійович, поясніть і скажіть, чи будете Ви його здавать і коли?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Я пояснюю, я цей номер отримав, не будучи народним депутатом, ніколи не отримував трьохзначних, і більше того я ініціював питання, щоб вони взагалі були визнані недійсними.

ВЕДУЧИЙ: Та нема ж такої серії. Як Ви отримали?

Юрій Кармазін, народний депутат України: АП, І… Та є серія, яка чотирьохзначний номер.

ВЕДУЧИЙ: Є серія? Нормально, можна їздити.

Юрій Кармазін, народний депутат України: АА, абсолютно встановлений законом.

ВЕДУЧИЙ: Хорошо. Питання знімається.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Це просто букви такі. До того я не отримував ніколи, і більше того я ініціював питання, щоб не було цих номерів.

ВЕДУЧИЙ: Питання зрозуміло.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Це перше. І друге. Я інше ставлю питання.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло, це добре.

Юрій Кармазін, народний депутат України: І хочу зараз поставити. Ви знаєте…

ВЕДУЧИЙ: Зараз питання я ставлю. Зараз я ставлю питання.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Ви знаєте, що кожна обласна рада, кожна міська рада повипускала свої номери трьохзначні.

ВЕДУЧИЙ: Юрій Анатолійович, Юрій Анатолійович, зараз їх здають масово, знищують, і так далі.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Кожна міська влада і обласні…

ВЕДУЧИЙ: Так, стоп. Юрій Анатолійович, питання… Мікрофон, памятайте, можу виключити.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Це індивідуально. Це індивідуально.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Одеська, ви зняли з Кримської?

ВЕДУЧИЙ: Значить, питання просте.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Це наступ на мої конституційні права.

ВЕДУЧИЙ: Ні. Це моє право, як ведучого. Свого часу, оте, що Ви говорили про те, що не можна довести жодної справи до логічного завершення. Свого часу Ви заступилися за Головатого, машнну якого Ви зупинили, водій ніби був у стані нетверезому. Виступали з трибуни Верховної Ради, дзвонили чомусь Луценко, і так дальше. От, навіщо це було?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Ви щось переплутали. Ви щось переплутали.

ВЕДУЧИЙ: Ні, був такий факт.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Я Вам хочу сказати, щоб Ви знали…

ВЕДУЧИЙ: В засобах масової інформації багато писали, це було кілька років тому.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Що першу половину діяльності Луценка я його критикував.

ВЕДУЧИЙ: А далі підтримуєте?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Поки він не зрозумів свої помилки і не почав робити професійно.

ВЕДУЧИЙ: За Головатого не заступалися Ви, правильно? За порушника не заступалися?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Ні, ні. Це перше. І друге.

ВЕДУЧИЙ: Все, супер.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Щоб Ви знали, що тільки за цей рік 2,2 тисяч людей в стані нетверезого стану сіли за кермо. Дві тисячі людей. Так як це колосально.

ВЕДУЧИЙ: Так як вони можуть не сісти, якщо у них права не можна забрати? Ви можете забрати права у п’яниці?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Почекайте, у них все можна. Їх можна затримати. А я пропонував це в Кодексі разом з нашим Президентом, разом з іншими депутатами.

ВЕДУЧИЙ: Юрій Анатолійович, давайте…

Юрій Кармазін, народний депутат України: На п’ятнадцять діб садити зразу, як тільки п’яний за кермом. Зразу.

ВЕДУЧИЙ: Юрій Анатолійович…

Юрій Кармазін, народний депутат України: І на три роки позбавити.

ВЕДУЧИЙ: Що зараз, зараз можете вилучити права у п’яниці за кермом?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Не можемо.

ВЕДУЧИЙ: Не можете. Що можна зробити?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Не можемо вилучити, не можемо затримати.

ВЕДУЧИЙ: Як відбувається таке, що в Житомирі, це відомий факт, людину, таксиста, дев’ять разів зупиняють за те, що він знаходиться в стані сп’яніння, а він їздить?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: І суд дев’ять разів його штрафує на 255 гривень.

Юрій Кармазін, народний депутат України: То питання до кого?

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Очевидно до суда, очевидно до корупції в суді. От до чого питання.

ВЕДУЧИЙ: Запитання…

Юрій Кармазін, народний депутат України: Корупція в суді, отак і поставте питання.

ВЕДУЧИЙ: А от є інша проблема, щодо високопосадовців, які інколи бувають на якихось важливих заходах, чи вшануванні пам’яті, чи, можливо, якісь урочистості, перед камерами піднімають чарку, п’ятдесят, сто, не важливо, грамів, а потім сідають за кермо. І даішники не те, що не складають протокол, а навіть просто дорогу відкривають.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Ви розумієте, там, де високопосадовці вживають сто грам, даішник неприсутній, він не бачить. Я маю…

ВЕДУЧИЙ: Камери бачать, камери фіксують.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Там, де… Ну, камери бачать. Ми ж бачимо, вже фіксуємо уже потім.

ВЕДУЧИЙ: А керівництво ДАІ там теж обласне буває. І керівництво міліції обласної.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Уже потім ми бачимо, потім нам розповідають. Але…

ВЕДУЧИЙ: А потім що?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Ну, як що? Факт має бути зафіксований на місці.

ВЕДУЧИЙ: Так камерами зафіксовано.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Ну, да як камерами? Вибачте, є закон. Має бути заключення лікаря або прилад.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Можна про конструктив сказати, ні?

ВЕДУЧИЙ: Зараз будемо говорити.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Я хотів би, щоб ми не робили крайніх з даішників, в кінці кінців стоїть голий даішник, без технічних засобів.

ВЕДУЧИЙ: Юрій Анатолійович, вони абсолютно не крайні.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Він добуває собі пропитання там на вулиці, як вміє, добуває. Так. І сам себе одягає там на вулиці, і вирішує з керівництвом, як йог прийняти, як звання підвищити, як пройти…

ВЕДУЧИЙ: Юрій Анатолійович, то, може, треба почати з того, що в бюджеті записати таке фінансування, таку зарплату, і такі повноваження…

Юрій Кармазін, народний депутат України: О! От з цього і почнемо.

ВЕДУЧИЙ: Хто почне, Ви почнете?

Юрій Кармазін, народний депутат України: До речі, в Грузії це зробили. Но я не Президент, но я почну з цього.

ВЕДУЧИЙ: Є Верховна Рада для цього.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Я буду там пропонувати разом з автомобілістами.

ВЕДУЧИЙ: Яке…

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Не тількив Грузії, і не тільки.

ВЕДУЧИЙ: Яка повинна бути зарплата у працівника ДАІ, інспектора?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Так, щоб він не брав хабарі.

ВЕДУЧИЙ: Скільки?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Не вище, ніж зарплата у судді, не нижче.

ВЕДУЧИЙ: Це скільки? Цифра?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Не нижче, ніж зарплата у прокурора.

ВЕДУЧИЙ: Це скільки в цифрах? Двадцять тисяч, п’ятнадцять, десять, п’ять?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Ну, вибачте мені, нема в нас сьогодні таких зарплат у суспільстві ще, які Ви називаєте.

ВЕДУЧИЙ: Ну, п’ять, дві, три? Скільки?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Розумієте? Достатня.

ВЕДУЧИЙ: Щоб людина була чесною?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Достатня для порядності, достатня. Нема таких зарплат і в Німеччині, але можна далі сказати.

ВЕДУЧИЙ: Ну, у них зараз скільки, близько двох тисяч, да?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Тисячу двісті – мінімальна зарплата.

ВЕДУЧИЙ: Тисячу двісті – це достатньо для порядку, чи ні?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Ні-ні, це мінімальна він поки сказав.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Мінімальна. Середня – тисячу вісімсот.

ВЕДУЧИЙ: Ну, тисячу вісімсот – це достатньо?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Значить, цього недостатньо для порядності, недостатньо. Це перше. І друге.

ВЕДУЧИЙ: Ясно.

Юрій Кармазін, народний депутат України: І ще думайте, чи він стоїть на вулиці, в Києві, наприклад, а там смок, тому що ми нічого не побудували, ми нічого не робимо, всі ці машини Євро-2.

ВЕДУЧИЙ: Це вже інше, зрозуміло. Їх треба захистити. І в протигазах вони не можуть стояти.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Ні, це не інше. Це питання треба розглядати на Раді безпеки і оборони, бо це порушення здоров’я, і не треба тільки даішників робити крайніми. Є служба автомобільних доріг, є міністерство транспорта.

ВЕДУЧИЙ: Олексій Олексійович, знову ж таки в те…

Юрій Кармазін, народний депутат України: Є міністерство охорони здоровя. Всі мають відповідати.

ВЕДУЧИЙ: Юрій Анатолійович, зрозуміло. Олексій Олексійович, знову ж таки про те, в чому звинувачують працівників ДАІ. Що бачачи машину зі спеціальними номерами чи якимись крутими, там, чи іншими, вони не зупиняють. Скажіть, за якими правилами вони визначаються? Є якісь методички, які це номери? Чи вони їх зауучують, тренінги, там? Що це?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Сьогодні, до речі, була цікава стаття в газеті «Сегодня», там все про це написано, про які спеціальні номери, і так далі.

ВЕДУЧИЙ: Як визначають?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Скажіть, будь ласка, як ми вилучили чотири сотні номерів, які були видані міністрам, депутатам, і так далі.

Юрій Кармазін, народний депутат України: І здали…

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Це кругова оборона.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Спочатку 226 говорили.

ВЕДУЧИЙ: Говорили.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: 226 і плюс еще 175 Верховної Ради, які із 2000…

ВЕДУЧИЙ: І вони опиняться в рівних умовах після цього? Та Президент навіть не чіпляв перший номер не чіпляли, всі знають…

Юрій Кармазін, народний депутат України: А тепер ви обіцяли, в Одеській області зробіть і в Криму.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Олесандре, в рівні умови їх, звісно, не поставиш.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Да поставте в рівні умови.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Звісно, що не поставимо в рівні умови.

Юрій Кармазін, народний депутат України: От.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Це в кожного має бути совість, якщо він прийшов на таку посаду, в каждого має бути совість. Але я ще хочу добавити. Ви знаєте, після цієї дуелі я з Юрієм Анатолійовичем вийду звідти однодумцями, тому що ми говоримо про те, що ДАІ треба допомогти.

ВЕДУЧИЙ: Слава Богу, я вважаю, що це добре.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Треба не критикувати, а допомогти.

Юрій Кармазін, народний депутат України: І я хочу допомогти ДАІ.

ВЕДУЧИЙ: А тепер скажіть мені, Юрій Анатолійович, про допомогу ДАІ. На перехресті біля Верховної Ради збивають народного депутата, катастрофа. Можливо, тоді…

Юрій Кармазін, народний депутат України: Серед біля Григорія Омельяновича Омельченка…

ВЕДУЧИЙ: Да, Омельченка, абсолютно, я розумію.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Збили, з величезною швидкістью йшла машина.

ВЕДУЧИЙ: То, може, тоді депутатам хоча б на цього перехресті влаштувати якесь своє чергування, і коли людина стоїть зі значком депутата, вже точно ніхто не буде, не зважиться?

Юрій Кармазін, народний депутат України: Треба, щоб Леонід Черновецький подивився, як в інших країнах. Стоять як естакади, як люди переходять, і не заважають.

ВЕДУЧИЙ: Біля Верховної Ради, боюсь, що там не дадуть. Це не архітектурно.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Там можна і треба це зробити після цих випадків. У мнас на кладбище перетворимо вулиці.

ВЕДУЧИЙ: Олексій Олексійович, інше питання.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Потрібно в кожний екіпаж наш ДАІ посадити одного журналіста, і все, віразу все в порядку.

ВЕДУЧИЙ: А що журналісти зроблять?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: А то, що він виходить, сразу камера: «Ви щось хотіли?». - «Так», - «Ви щось незгодні?». – «Все, я за всім згоден». Він сідає в машину, і…

ВЕДУЧИЙ: А відеоспостереження, про яке згадував Юрій Анатолійович?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: А відеоспостереження, ні, воно є, але воно не є в законі. От, закон, і його треба ввести. І не потрібен працівник ДАІ.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Я хочу Вам таємницю відкрити.

ВЕДУЧИЙ: Можна журналісти, щоб знімали весь цей, і у нас спеціальнй канал повинен бути.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Можна вам таємницю відкрити, шановні друзі? Щоб ви знали, що ще коли була революція на Майдані, це було три роки назад. Три роки назад. Кожна вулиця спостерігалась, збільшувалась і сьогодні спостерігається і збільшується, кожна, і кожна машина.

ВЕДУЧИЙ: Але ДАІ про не знає. Ви про це знаєте?

Юрій Кармазін, народний депутат України: І на це все гроші поставлені, я хочу, щоб народ України про це знав. І ві про це знає.

ВЕДУЧИЙ: Юрій Анатолійович, не можна, річ не в тому, що спостерігається. Не можна довести законодавчо.

Юрій Кармазін, народний депутат України: А я казав, давайте це запишемо, як доказ, і беріть на комп’ютер, штампуйте, і ставте. Сидіть, отак руки, і порядок буде отакий.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Олександре, я про це знаю, і трошки…

ВЕДУЧИЙ: Юрій Анатолійович, порядок повинет бути і тут.

Юрій Кармазін, народний депутат України: А гроші вже вклала держава. Це наші гроші вкладені туди.

ВЕДУЧИЙ: Порядок повинен бути і тут. Кажіть, кажіть.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Я про це знаю, і трошки більше. Дійсно, є відеоспостереження, встановлено сорок камер, які мають можливість показати картинку.

Юрій Кармазін, народний депутат України: За всіма вулицями в Києві.

ВЕДУЧИЙ: Доказов вони є в суді?

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Ні, не є. Необхідно перше…

Юрій Кармазін, народний депутат України: Є доказом, не треба. Там написано, любі дані, які свідчать…

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Стоп-стоп. Одну хвилинку, да, є доказом для протоколу. Одну хвилинку.

Юрій Кармазін, народний депутат України: Давайте.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Юрій Анатолійович, ну, Ви говорили, я давайте поговорю. В законі є, да, воно є додатком до протоколу, що вони можуть використовувати для доказу, але потрібен протокол. Але для того протокол має скласти хто? Працівник ДАІ. Де він має бути? На дорозі. Кого він має зупинити? Автомобіль.

ВЕДУЧИЙ: Значить, не працює.

Олексій Калинський, міністерство внутрішніх справ: Не працює. Тому треба в законі ввести, щоб, дійсно, стояв фотоапарат, стояла камера, сфотографувало, плівку проявили, зробили.

ВЕДУЧИЙ: Все.

Юрій Кармазін, народний депутат України: То я це проходив. Я це пропоную. І буде порядок.

ВЕДУЧИЙ: Слава Богу, що ви стали однодумцями. Така дуель у нас щоразу все більше і більше своєрідна. То вербовими гілочками, то стріляли через заплющені очі. Сьогодні, я так думаю, просто стріляли десь в повітря в один одного. Раунд завершено, відпочивайте, будь ласка.

Голос за кадром: До завершення дуелі залишилося кілька хвилин. Але у вас еще є можливість вплинути на результат. Продовжуйте голосувати (реклама). Настав вирішальний момент. Зараз буде оголошено переможця.

ВЕДУЧИЙ: За правилами нашої дуелі, спочатку висловлюються судді, надаємо їм слово. Олексій Мочанов.

Олексій Мочанов, чемпіон України з автослалому: Я, к сожалению, не настоящий судья. Если бы у меня была такая возможность, я бы наложил на пана Кармазина штраф за откровенное хамство, не в коей мере нельзя называть бывшего министра лежачим полицейским, его здесь нету. И не стал бы говорить людям в погонах, что глаза и язык у них в том месте, в котором они сидят. Это недостойно депутата с Вашим опытом, даже при двух годах пенсии, которыми Вы себя обеспечили. Мне кажется, что с точки зрения того, что происходит в этом зале, в России есть депутат Похмелкин, у нас есть такие депутаты, как Кармазин, которые понимают, что так много автомобилистов, что с ними можно делать партию и пройти в Парламент, даже когда-нибудь «Наша Украина» туда не сможет попасть. Будучи министром, Луценко выдает номера, будучи руководителем фракции, он их пытается отобрать через милицию. это совершенно неправильно. Я совершенно не приветствую, господин генерал, ситуацию, при которой Днепропетровский начальник водит своих подчиненных в тюрьму на экскурсию, а почему тогда не в гей-клуб или сразу не на кладбище? Отведите их в Конче-Заспу, покажите вот эту дамбу, и скажите: «Будете жить честно, будете жить как вот эти люди. А если вы так сейчас будете красть, будете жить в своих общежитиях». Я считаю, что технически победил представитель милиции только потому, что генерал несет персональную ответственность за то, что происходит сейчас, а депутаты на четыре года в домике, что бы не случилось.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Олена Шрамко, Вам слово.

Олена Шрамко, головний редактор журналу «Деловой»: Я думаю, что Алексей Алексеевич, как истинный силовик, был сдержан и потому убедителен. Но, в общем-то, не трудно, имея за плечами такую большую службу, которая поддерживает порядок на дорогах каждый день, но Юрий Анатолийович по сути говорил о тех проблемах, о которых задумывается каждый водитель каждый день, буквально каждый из них. И как их решить, в общем-то, ответа нет. Поэтому мы сегодня не получили этого ответа. Хотя в конце получилось, что, собственно, позиции одинаковые.

ВЕДУЧИЙ: І хто переміг? Один один?

Олена Шрамко, головний редактор журналу «Деловой»: И в общем-то… победил, один один.

ВЕДУЧИЙ: Гаразд. Ірина Протасова.

Ірина Протасова, автогонщиця: После сегодняшней дуэли я поняла, что проблема не в ГАИ, а проблема в правительстве. То есть, изначально необходимо наладить работу правительства, чтобы потом уже обвинять в чем-то наших гаишников. Мне кажется, что господин Калинский, он как действующий министр, как человек, который в праве что-то изменить, он сегодня, может быть, не так мало говорил, и не так громко, и переубеждал нас, но я склонна отдать свой голос ему, потому что я верю, что я верю, что что-то он может все-таки изменить. А господин Кармазин, то есть, он говорил то, о чем думает каждый человек, который ездит каждый день на работу.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Олексій Дівєєв-Церковний.

Олексій Дівєєв-Церковний, телеведучий: Мне два года было скучно смотреть заседание Верховной Рады, когда там не было господина Кармазина. Потому что это Дон Кихот нашей Верховной Рады, это человек, который постоянно борется с ветряными мельницами. Я хочу сказать, что, вот, несмотря на это, его сегодняшняя эмоциональность, иногда даже экспрессия, его напор, все-таки он немножко был чересчур лишним в данном вопросе, и я отдам победу, конечно же, спокойствию и рассудительности Алексея Калинского. Но тем не менее мне было приятно, что в третьем туре оба противника, оба дуэлянта согласились, что речь идет об одном и том же, что надо решать вопросы ГАИ, это стоит сейчас на первоочередном плане, потому что с этими вопросами решаются вопросы нашей жизни и нас водителей, нас пешеходов, нас всех участников дорожного движения.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Ну, що ж, говорили ми, звичайно, про тему, яка хвилює багатьох, хвилює практично усіх учасників руху – автомобілістів, пішоходів, і так далі. Але, в принципі, тема, як на мене, залишилась якщо і розкритою, то не до кінця. Тому що ніхто насправді зараз і далі не розуміє, як зробити, як зломати цей стереотип, оце сприйняття, коли переїхати подвійну осьову – це нормально, коли об’їхати пробку по зустрічній смузі – це, в принципі, невеликі порушенні, коли депутат дозволяє собі в ефірі на телебаченні говорити, що я проїхав населений пункт на швидкості 120 кілометрів на годину, і, в принципі, це невеликі порушення. От, з цього, очевидно, і треба починати. Шановні учасники, істиного переможця визначали наші глядачі. Залишайтеся, будь ласка, на майданчику, і ми дізнаємося, кого вони обрали.

Голос за кадром: За результатами голосування глядачів переміг Олексій Калинський.

 

Стенограма підготовлена компанією Sourcer

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26271
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду