Телепрограма «П’ять копійок» з Романом Чайкою, 5 канал, 25 листопада 2007 року

26 Листопада 2007
24827
26 Листопада 2007
12:14

Телепрограма «П’ять копійок» з Романом Чайкою, 5 канал, 25 листопада 2007 року

24827
Телепрограма «П’ять копійок» з Романом Чайкою, 5 канал, 25 листопада 2007 року

ВЕДУЧИЙ: Доброго вечора всім жертвам інформаційних воїн та локальних пропагандистським конфліктів, і всім, хто постраждав від цього. Мушу провести тут маленьку дезінфекцію, бо вчора тут в студії на програмі "Майдан" сидів секретар донецької міськради, товариш Левченко. Ну, знаєте, такий неандерталець, що каже нет, не было и быть не может української мови і України, так що о, заразу прибав. Тепер можемо переходити і до актуалій української політики. Хтось, як завжди, тягне литвинку, хтось сильно плющить іншого, хтось кроликом бігає, а хтось палицю в колеса коаліції вставляє в той час, тому що лідер вже зовсім і не лідер своєї фракції. І головне, що всі народні обранці так потомилися за цей день роботи у Верховній раді, що оголосили собі тиждень парламентських канікул. Одним словом Парламент вперто демонструє стартову імпотенцію, і як каже Президент, залишається джерелом політичної кризи та нестабільності. Тож найвищий час, панове, поговорити, чи можна цю палату, ой, перепрошую, Раду номер шість розганяти. Про це далі в сюжеті.

Сюжет: Багатосерійний серіал "Дострокові перевибори", який інколи нагадував фарс, вже українська історія. Президент навіть тим громадянам, які нічого не розуміли в розкладах між недоторканними (наголос на першу букву О) і недоторканними (наголос на букву А), пояснив: "Вони прагнули забрати собі більше влади і зосередилися лише на власних інтерес, тому я розпустив Верховну Раду і призначив нові вибори". Люди казали, що у тих перевиборах є зміст хоча б у тому, щоб покарати Мороза за його незраду. 96 відсотків виборців так і вчинили. Не проголосували за Соцпартію і покарали. Але ця мотивація людей так і не стала очевидною для спікера-віршопльота. Своє прощальне слово Сан Санич видав у дусі: всі злочинці, а я пухнастий конституційник. "Ця дорога для народу протиправна авантюра була задумана лише для задоволення інтересів кількох осіб. Українська держава зможе повернутися в русло законного демократичного розвитку тільки після того, як Віктор Ющенко буде відсторонений народом України від влади", - Олександр Мороз. А у Парламенті тим часом розігрується нова комедія: демкоаліцію БЮТ та НУНС не можуть зліпити, бо всіх плющить Іван Плющ, і декілька недоторканних закарпатців також сумніваються не менше за Анатолія Матвієнко. Головуюча Богатирьова, тіпа, раптово оголошує тижневі канікули для всіх депутатів, ідеологи широкої коаліції ще додатковий тиждень будуть збирати ширку єдності регіоналів за нашоукраїнцями в ім'я національної єдності нас з вами. Як не крути, а дві третини НУНС не підуть під Ахметова, тоді як одна третя - недостатній прикуп для утворення коаліційної ширки, навіть якщо усе це прикрасити окремими комуністами і литвинівцями. Дурнуватий закон один для всіх каже, що коаліцію утворять лише цілі фракції політичних партій, а не окремі недоторканні тіла. Нічна арифметика нових лідерів не складається, бо треба, всупереч Конституції, зруйнувати партійні фракції та збирати окремих мандатників, аби та ширка стала достатньо широкою. Але саме це і було причиною розпуску попередньої Верховної Ради. Тим часом майже готове рішення Конституційоного суду про можливість імперативним мандатом таки вдарити по мандатах зрадників чекаю свого часу "Ч". То що, скоро перевибори?

ВЕДУЧИЙ: Знайдемо відповідь на це запитання, а от запитання до наших телеглядачів дуже просте. От, ви особисто розігнали б цю Верховну Раду? Якщо вважаєте, що є, за що, - дзвоніть першим номером телефону, хай працюють - дзвоніть другим номером телефону. Це допоможе нам знайти відповідь у цьому питанні. Зараз мушу нагадати, хто є наші гості. Від "Нашої України - Народної самооборони" депутат Олесь Доній. Чого Ви на мене так дивитись таким?..

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Мені подивитись в інший бік? Я можу.

ВЕДУЧИЙ: Ні, ні, Ви так страшно дивитесь. Я вже просто зрозумів погляд влади, так. Від Партії Регіонів депутат Василь Горбаль. Доброго вечора. Від Блоку Юлії Тимошенко депутат Віктор Уколов. Від журналу "Публічні люди", недепутат, редактор Наталія Влащенко. Доброго вечора. Від "Вільних демократів", недепутат - Андрій Юсов. Від політичних поетів, недепутат - Володимир Цибулько.

Володимир Цибулько, письменник:: Ну, від українського народу.

ВЕДУЧИЙ: Всі ми від українського народу, про що і розкажемо в наступній серії "Великих українців". А поки що Олесь Доній з НУНС та Андрій Юсов з "Вільних демократів" пошукають причини розгону Верховної Ради у раунді першому. Право п'яти копійок у вас, червона картка в експертів. Парламент переобраний, але недієздатний. Ну, це аксіома, очевидно, для всіх, хто має телевізор. 30 днів немає коаліції і 60 днів Уряду не видно - розпускай і даёшь новые выборы, правильно? Правова козаїстика в тому полягає, що нібито інша норма рік забороняє розпускати такий переобраний хороший Парламент. От, в мене перше запитання до Вас. Кльово було би розпустити цю Верховну Раду? Кльово чи некльово? З цього починаємо.

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»:: Ну, питання... Напевно, кльово, тобто, прикольно, да, але чи ефективно? Ну, тобто, кльово з точки зору, як булькне? Ну, булькне голосно. А що випливе з того? Напевно, випливе те саме, ну, те, що кинули. Поки існує стара законодавча база, яка формує закриті списки за корупційною корупційною схемою, закритою пропорційною системою, ну, у нас не буде нової політичної якості, скільки разів ми б не розганяли, зганяли, і інші речі не робили би з Парламентом. Насправді і імперативний мандат, про який щойно згадували і інші норми, ну, не врятують, треба просто нову виборчу систему, систему, за якою живе сьогодні вся Європа, яка жахається від слів "імперативний мандат", від слів "закриті партійні списки", від багатьох інших чинників, які сьогодні існують в Україні.

ВЕДУЧИЙ: Андрій, зразу втручуся, право моїх п'яти копійок, перше, ніж Ви будете інші. Я хотів дізнатися, тобто, за Вашою логікою, якщо цей Парламент і інші наступні не будуть міняти закон "Про вибори", а це дуже просто зробити, у нас дуже просто міняти і дуже просто не міняти.

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»:: І Конституцію.

ВЕДУЧИЙ: Це означає, що Ви взагалі вважаєте, що цей склад Парламенту є сталий, і вибори, як такі, для вас, "Вільних демократів", вже не виявляються хорошим механізмом?

Адрій Юсов: Ну, в філософській категорії, тобто...

ВЕДУЧИЙ: Ні. Так я за Вас говорю.

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»:: Обличчя, обличчя може змінюватись, звичайно, але по суті нічого змінюватись не буде, бо сьогодні будь-яка персона, самодостатній політик, громадський діяч, шанована в громадськості фігура не зможе стати шанованим політиком і впливовим політичним діячем, якщо не буде грати в корупційні закриті схеми.

ВЕДУЧИЙ: Про корупційні схеми поговоримо. Олесь Доній мовчить, він згоден з кожним Вашим словом, він не користується правом п'яти копійок, тоді коли Віктор Уколов вже виносить першу червону картку. За що? Прошу.

Віктор Уколов БЮТ:: Я категорично не погоджуюся з тим, що треба змінювати правила, якщо ви програли вибори. Справа в іншому, зміна виборчого законодавства нічого не приносить, тому що, я нагадаю, Лазаренко був обраний в мажоритарному окрузі, я нагадую, дуже багато корупціонерів минулого були обрані мажоритарно, відкрито, і так далі. Будь ласка, не треба міняти правила гри, якщо ви особисто програли.

ВЕДУЧИЙ: Це була червона картка.

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»:: Я нагадаю, Лазаренко, колишній партнер і колега Тимошенко, був відомим політичним корупціонером. Сьогодні Блок Юлії Тимошенко завдяки закритим виборчим спискам, закритій пропорційній системі набрав у Верховну Раду і місцеві ради величезну кількість кучмістів, найбільшу кількість кумістів з-поміж інших парламентських і позапарламентських сил. Я розумію, що Юлії Володимирівні персонально вигідно тримати таку закриту систему, як і...

Віктор Уколов БЮТ:: Ви і мене кучмістом вважаєте?

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»:: Я не кажу, що абсолютно всіх, я кажу, дуже багато. Правда, є Фельдман, Вазадзде?.. Давайте...

ВЕДУЧИЙ: Панове, я маю зняти, тому що це не є тема нашої дискусії. Тобто, Ви отримали червону картку, Ви відреагували. Я зараз спробую...

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»:: Розкажіть, будь ласка.

ВЕДУЧИЙ: Зараз, секунду. Це не ця дискусія. Я зараз в представника НУНС, який мовчить, тому що вони мовчали і при зустрічі з Президентом, дві годи мовчали, як партизани, і тепер мовчать. Міністр юстиції Олександр Лавринович не відкидає можливості, я зараз зацитую: "Позачергових парламентських виборів найближчим часом, - каже він, - це, звичайно, можливо, але це найгірший із напрямків розвитку в українській політиці", - кінець цитати. Чому найгірший? Може, і ненайгірший? Прошу, п'ять копійок Ваших і спробуйте найти відповідь на питання Лавриновича.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»:: Ну, в чому, можна сказати, найгірший, з тим, що Україна, на жаль, не дуже вчиться демократії, і в Україні під загрозою не конкретний Парламент, а в Україні під загрозою устої парламентаризму. Ми обговорюємо досить про розпуск буцім-то недієздатного Парламента, хоча, власне, лише одне засідання відбулося зараз в Верховній Раді. Хоча ми забуваємо, що основна функція Парламенту - це законотворча діяльність. Законотворча діяльність потребує стабільної роботи, для цього потрібний певний час.

ВЕДУЧИЙ: Але яке. Стабільність роботи була продемонстрована протягом робочої групи по підготовці першого засідання Парламенту. Більшого бардаку серед депутатів я не бачив за 16 років, може, погано придивлявся.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»:: Я бачив різний бардак серед депутатів, серед українських політиків. Я можу погодитись з Андрієм про те, що необхідно міняти безперечно правила гри на виборах до Верховної Ради, що ця система пропорційна за закритими списками віддаляє виборців від депутатів, і, фактично, утворює вже спадкові, спадкові номенклатурні клани. І мова йде навіть не про внутрішньо партійну демократію, а про те, про владу внутрішньопартійної бюрократії. Так от зараз дійсно є право, якщо через 30 днів не утворюється Уряд, вірніше, коаліція, або через 60 днів не затвердиться Уряд, згідно Конституції є право у Президента перевиборів. Але, запитання...

ВЕДУЧИЙ: Пане Олесю, можна не втікати зараз до нас в букву закону.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Так.

ВЕДУЧИЙ: А відповісти на моє питання. Найгірші чи найкращі сценарії, а може є хороше і гірше, маю на увазі перевибори цього складу Парламенту. Ви мені зараз розказуєте про букву закону.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ні, так...

ВЕДУЧИЙ: Найгірше чи найкраще. Як колишній політолог скажіть.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ні найгірше, ні найкраще. Україна отримає точно такий же Парламент.

ВЕДУЧИЙ: Чому?

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: От дивіться, з 450 депутатів народних зараз приблизно у нас 300 депутатів попереднього скликання. І мало хто ще говорить, що у нас із попередніх скликань ще понад 50 депутатів. Тобто, в нинішній Верховній Раді близько 100 лише нових обличь, близько 100. Так от якщо перевибори зараз відбудуться нові, нових обличь ми знову не побачимо, тому що списки формують фактично п'ять лідерів.

Плакат в студії: Розігнати Раду! Відмінити вибори.

Плакат в студії: Незаконные выборы - негодняя Рада.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: І за цією схемою лише вони і формуватимуть.

ВЕДУЧИЙ: Я зрозумів. А от мені виглядає дуже несправедливо. Зараз сидить глядач, я пробую, ну, поборотися за його справедливість, яка є, і за неї варто боротися. Дивіться, п'яте скликання коли розпускали, казали: "Не треба розпускати, бо тому що нічого не зміниться". В результаті з'явився Олесь Доній. Тепер він каже: "Не, тепер вже не можна розпускати, бо з'явиться...".

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»: Я боюсь щодо Олеся Донія поки що там користі мало.

ВЕДУЧИЙ: Ні, я просто говорю про оновлення. 100 депутатів з 450 - не так-то вже й погано, при тому, що жодна партія не має резерву. Так все-таки найгірше чи найкраще оце зараз би вибори оцього Парламенту? Давайте аргументи.

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»: Знаєте, я дуже радий, що з'явився у вас Доній. Але мені прикро, що з'явився Литвин, Омельченко, ну, і багато-багато інших персон.

Плакат в студії: Розігнати Раду! Відмінити вибори.

Плакат в студії: Геть парламентську республіку.

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»: На жаль, не Олесь Доній, і не присутні тут громадські, політичні діячі формують списки, згідно закритої пропорційної системи. Система, яка, ну, культивує корупцію. І для цієї системи перевибори зручні кожного дня, бо кожного дня зручно з будь-якого кандидата в депутати срубить по п'ять-десять і іншу кількість мільйонів доларів. І тому поки ми...

ВЕДУЧИЙ: Тобто, щоб економіка добре ковбасилась, треба робити перевибори часто, так?

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»: Ну, косбавилась в поганому розумінні цього слова, бо це, як правило, чорний нал, який нікуди не йде. І тому...

ВЕДУЧИЙ: Чому не йде? Людям йде, потім в магазин.

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»: І тому для того, щоби Доніїв, ну, я не знаю, правильних громадських діячів, політичних діячів ставало більше, правила гри мають бути інші. І тоді ніхто не буде захищати попередників Лазаренка, Тимошенко і інших.

ВЕДУЧИЙ: Про правила гри ми зараз поговоримо. Можна мікрофон, вже маємо від Володимира Цибулька червону картку. І в мене тут є запитання до представників НУНС щодо знову ж таки - кому і за що.

Володимир Цибулько, письменник: Андрію Юсову за те, що він говорить про чорний нал. Насправді чорний нал - це вибори, це найефективніший механізм відкачування із тіньового сектора фінансів і вливання його в реальний сектор. Тому вибори є дуже позитивними для, взагалі для української економіки - це перше. А друге - вони є надзвичайно позитивними в плані створення робочих місць, хай тимчасових, але...

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»: Це невеличкий час, коли багатші діляться з біднішими.

ВЕДУЧИЙ: Крім того я хочу теж свої п'ять копійок до того, що сказав Володимир Цибулько. Саме в дні виборів ми розуміємо, наскільки нам рідні і близькі кіпріоти. Тобто, це народ-побратим. З Кіпру приходить стільки наших українських грошей. Питання до Вас, Іван Степанович Плющ, який, як відомо, ну, він... Коли одні були на Помаранчевій революції, він перебував у місті-герої Лас-Вегасі, так. Він може своєю позицією аксакала, який аксакалить сам по собі, зруйнувати примару демкоаліції Блоку Юлії Тимошенко і "НУ-НСу"? Так чи ні? Дивіться, закрите питання дав. Як не журналіст, а просто. Так чи ні?

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я думаю, що Іван Плющ своєю позицією не може зруйнувати коаліцію демократичних сил.

ВЕДУЧИЙ: І своїм непідписом не може.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: І своїм непідписом. А, от, позицію тих, хто стоїть за Іваном Степановичем Плющем і, можливо, не лише їм одним, очевидно, таких голосів вистачає для дестабілізації ситуації.

ВЕДУЧИЙ: Хто за ним стоїть?

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Потрібно про це зараз поговорити. Значить...

ВЕДУЧИЙ: Говоріть, хто стоїть?

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Не вистачає голосів для створення іншої коаліції, аніж демократичної, але вистачає голосів для дестабілізації ситуації.

ВЕДУЧИЙ: Нормальна палата номер шість, хіба не говоримо?

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: І зараз подивимося, хто же може бути зацікавлений. Якщо не творится коаліція "Нашої України - Народної Самооборони" і Блок Юлії Тимошенко, то вічним виконувачем обов'язків Прем'єра залишається Віктор Янукович.

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»: Я, власне, про це. Коаліції може не бути, і всі розуміють, хто читав цю Конституцію, ну, тобто, не до Конституції, оскільки вона практично не працює. Оця от після, постредакція після Помаранчевої революції передбачає такий нюанс, як неіснування коаліції. Тобто, якщо одні не домовляться, інші гне сприймуть, то коаліції може не бути. Буде Президент, який може в будь-який момент розпустити Парламент, зробити ось так.

Плакат в студії: Ні ширкі!

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»: А, може, і не зробити.

ВЕДУЧИЙ: Уточніть, як народний обранець, хто стоїть за Іваном Плющем, просто щоб им не тримали загадку тут в ефірі.

Плакат в студії: Геть парламентську республіку!

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ну, досить просто. З семи чоловік, які не підписали на цей момент коаліцію "Нашої України", документ про готовність організації коаліції "Нашої України - Народної Самооборони" і Блоку Юлії Тимошенко, всі сім наближені або до Віктора Балоги, або до...

ВЕДУЧИЙ: До самого.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Або до самого Віктора Ющенка, і належать до партії "Наша України". Але це на даний момент наша спільна проблема, тому що вони наші союзники і члени нашої фракції.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Про спільну проблему я маю запитання до обох. Який смисл триматися за такий Парламент, якщо його легко можна, в принципі, через рік чи через 30 днів, або через рік, не має значення, як протрактують, розпустити. Це ж нормальний гачок, на якому тримаються Парламенти в Білорусії і в Росії. Правильно, такий ручний Парламент. Який смисл тримати такий Парламент?

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»: І в багатьох інших, і в багатьох інших демократичних країнах. Я за дострокові вибори Парламенту. Це нормально, це корисно для будь-якого суспільства. Ну, щодо робочих місць - це сумнівне питання, бо ніхто з агітаторів трудової книжки в руках не тримав. Інше питання, що вибори мають бути регламентовані, і правила гри мають бути зрозумілі. Тобто...

ВЕДУЧИЙ: І Ви знову про правила гри.

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»: Тобто, за Балогою, за Плющем стоїть не Балога, а Луценко - політичний лідер, який вів весь список, і який казав: "Я не обіцяю, а гарантую". Так як і стоїть за всім списком Блоку Юлії Тимошенко.

ВЕДУЧИЙ: Це він по меру Києва гарантував, це по Києву він гарантував нам.

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»: Він гарантував практично для всіх.

ВЕДУЧИЙ: П'ять копійок пішли зразу до Олеся. Прошу.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ну, відразу скажу, що "Народна Самооборона", яку очолює Юрій Луценко, якраз і голосує повністю принципово і послідовно за об'єднання "Нашої України - Народної Самооборони" і Блоку Юлії Тимошенко. І точно также значною мірою завдяки позиції цієї групи було підтримане рішення про те, що висуватись на посаду і голові фракції, і голови Верховної Ради буде саме В'ячеслав Кириленко, якого на той момент...

ВЕДУЧИЙ: Прошу.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Відверто кажучи, не хотів бачити на цій посаді Президент.

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»: Послухайте, кілька політичних фрагментів, кілька днів пройшло відтоді, як були блоком "Народна Самооборона - Наша Україна", а сьогодні вже тільки "Народна Самооборона", так не можна. І для того, щоб так не було. У це не претензія до конкретної персоналії, яка тут стоїть, це претензія до системи знову ж таки. Для того, щоб так не було, має бути інший Закон "Про вибори" і інша Конституція.

ВЕДУЧИЙ: Олесе, я доповню, Ви маєте можливість. Що ми бачимо на сьогодні? "Народна Самооборона" вже попередила "Нашу Україну" і Президента, так, що в разі, як не буде коаліції з Блоком Юлії Тимошенко, то жодної єдиної партії... Ну, я розумію, що це так налякали їжачка, так, але... Окремої фракції ви створити не можете, не можете, вийти з фракції не можете.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Можна ведучого перебивати?

ВЕДУЧИЙ: Так, спробуйте перебити. Ви в тупіку.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ми?

ВЕДУЧИЙ: Ви в тупіку, як політична сила.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ну, по-перше, ви трошечки невірно володієте інформацією. Тому що "Народна Самооборона" не оголосила, що в разі не створення фракції не буде брати участь в політичному...

ВЕДУЧИЙ: Призупинила.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: В процесі партійного будівництва. Ні, просто потрібно не ставити воза попереду кобили. Тому спочатку потрібно було створити коаліцію, і ми бачимо, які є проблеми, а після того займатися партійним будівництвом.

ВЕДУЧИЙ: Я прошу...

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Саме про це і була заява "Народної Самооборони".

ВЕДУЧИЙ: Все, я зрозумів. Тобто, не буде коаліції, не буде єдиної партії, крапка.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: І зараз дуже важливо. Ми бачимо... Фракцію утворили, спочатку блок, а тепер фракцію утворили дев'ять партій. У кожної є свої окремі лідери. Зараз в одній із наших дружніх і найбільших партій, "Нашій Україні" є серйозні проблеми.

ВЕДУЧИЙ: Прошу. Ви маєте п'ять копійок вставити.

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»: А чому ж під час виборів не говорили про те, що блок утворює дев'ять партій, у кожного з них є своя позиція.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Хто ж це не казав? Ну, як це?

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»: Яка буде мати наслідки після виборів? Ну, на жаль, так було. І сьогодні треба нести політичну відповідальність. Як Блок Юлії Тимошенко має нести відповідальність за Закон "Про Кабмін".

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Треба було слухати.

ВЕДУЧИЙ: Прошу. Ви перебивали слово? Кажіть, кажіть.

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»: І так далі. І так же "Наша Україна" має нести відповідальність.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я думаю, що треба було слухати. Ви знаєте, що я був прихильник того, щоб "Народна Самооборона" взагалі йшла окремим списком, тому що якщо блок...

ВЕДУЧИЙ: Ну, пізно пити "Боржомі".

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Якщо блок партії "Наша Україна" - це пропрезидентський блок, а блок "Народна Самооборона" - це більш альтернативна сила, це більш протестний електорат. І, але зараз після того, як...

ВЕДУЧИЙ: В мене таке відчуття, що вибори вже почалися. Бо Ви мене агітуєте.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Але зараз, після того, як ми з'єдналися, нам потрібно думати, як влаштовувати спільно всю нашу ситуацію. І сім чоловік з "Нашої України", які не підписалися - це наша спільна проблема.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Ваша спільна проблема. Але я хотів зрозуміти, невже нема страху? Президент сказав "так", а вони сказали "ні". Сильні у вас люди в блоці. Час...

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: А які журналісти сильні - не бояться казати проти Президента. Що ж таке, що..?

ВЕДУЧИЙ: Я запитую, як ви не боялися Президента. Зараз час експертам визволити мене з негоди.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Мені за журналістів прикро.

ВЕДУЧИЙ: Бо на мене почали наїжджати з "НУ-НСу". Треба, щоб мене захистили. Слово експертам. Ваші зауваження на аргументи сторін.

Володимир Цибулько, письменник: Ну, мені здається, що аргументи з обох сторін надто слабкі, щоб... Тобто, я думаю, Олесь Доній ще не вкурив смак парламентського хліба, аби...

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я кинув курити просто давно, кілька років тому.

Володимир Цибулько, письменник: Аби поспішити оцінювати ситуацію і проектувати ситуацію в Раді. Тому сценарій більш загадковий насправді реалізується, ніж, здавалося б, попередній.

ВЕДУЧИЙ: А Ви нам розкажете його?

Володимир Цибулько, письменник: Ну, якщо, наприклад, наш БЮТ і наш "НУ-НС" хоче порятувати ситуацію, то у той пакет законів обов'язковий, який вони клянуться проголосувати, хай внесуть поправки до закону "Про вибори", і проголосують його першим.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Зауваження від Віктора Уколова на аргументи сторін.

Віктор Уколов БЮТ: Ну, стосовно Олеся Донія то нічого сказати, ми однодумці. Я можу підписатися під 90 процентов того, що говорив він.

ВЕДУЧИЙ: А десять відсотків - це що стосувалося Івана Плюща, так?

Віктор Уколов БЮТ: Ну, десять відсотків - це, скажімо, самобутність певно Блоку Юлії Тимошенко. Стосовно пана Юсова я можу сказати, що я бачу продовження виборчої кампанії, коли дискусія іде з представником "Народної Самооборони", а говорить про Юлію Тимошенко. Виборче законодавство треба удосконалювати, але механічна заміна пропорційного закону на мажоритарний, або пропорційного на напівмажоритарний нічого не дає.

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»: Не вдосконалювати, а змінювати.

Віктор Уколов БЮТ: Корінь глибше. Але зараз в мене слово. Тобто, припиніть у всьому бачити Юлію Тимошенко, вийдіть з-під впливу Бродського такого, і Вам стане легше.

ВЕДУЧИЙ: Пані Наталю, Ваші зауваження на аргументи, які Вас переконували.

Наталія Влащенко, головний редактор журналу «Публичные люди»: В мене немає особливих зауважень. Тільки скажу за те, що мені Олеся було цікавіше слухати, коли він був не народним депутатом. Я думаю, що тяжка шапка Мономаха.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Боїтеся, що я стану занудним, так?

ВЕДУЧИЙ: Так Ви вважаєте, що він вже зіпсувався? Чекайте, це не віддавайте мікрофон. Я хочу зрозуміти. Що, вже якісь зміни на лице?

Наталія Влащенко, головний редактор журналу «Публичные люди»: Ну, я повинна сказати, що просто він менше збуджує у цій ролі.

ВЕДУЧИЙ: Ви вже не збуджуєте таких чарівних жінок. Пане Василю, Ваші зауваження.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я спробую виправитися.

Василь Горбаль, Партія Регіонів: Стосовно Андрія я також погоджуюсь, що, в принципі, є продовження передвиборчої риторики. Тому що і на вибори вийшли з риторикою про зміну, необхідні зміни виборчого законодавства. Так що тут, я вважаю, що це досить нормально, логічно, коли би послідовно далі це, нехай і попри всяку критику. Стосовно Олеся. Ну, перший день, можливо, дійсно, там щось говорити ще рано. Мене взагалі, в принципі, я не розумію такі тези, як що необхідні створення якоїсь політичної партії залежить від створення коаліції в Парламенті. Тоді ця партія - це якась ситуативна, без ідеології, що це тоді таке. Ну, я взагалі не сприймаю тезу, що "вибори - це є корисно для економіки". Жодного прикладу в світі такого не найдете. Тому ось вся ця дискусія, вона була, ну, примітивною і смішною.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Непримітивно підсумуйте по-філософськи. Все-таки є заслуговуючі, скажемо, аспекти, що ця Верховна Рада була би розпущена якомога швидше?

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я думаю, що от так повільний занадто тон дискусії, і навіть у експертів, він засвідчує, що проблема поки що висмоктана з пальця. Я думаю, що потрібно не думати, як вже переобирати цю Верховну Раду, а потрібно думати, як допомогти їй запрацювати.

ВЕДУЧИЙ: Сприймається не як закид на свою адресу, а просто наїзд на Лавриновича. Прошу.

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»: Ви знаєте, Верховна Рада вже працює, ну, тобто, є новини, є інформаційні приводи, є експертні оцінки, є думки. Ну, тобто, вона якось працює.

ВЕДУЧИЙ: Не, ну, завжди весело, коли є "КомедіКлаб", де є нові серії. Але чи є аргументи?

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»: Питання в тому... Ви сказали слово весело і це визначально. Тобто, дострокові вибори - це завжди весело, це цікаво для всіх - і для суб'єктів, і для об'єктів це правильно і цікаво. Ну, я не знаю, чи для країни загалом, це інше питання. Але питання знову ж таки, я буду набридати вам, за якими правилами відбуваються ці вибори. За 16 років незалежності України ні змішана система, ні закрита пропорційна.

ВЕДУЧИЙ: Добре, зрозумів.

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»: Нормальної відкритої політики Україні не дала. Будемо гратися так далі, будемо брати погану гру.

ВЕДУЧИЙ: Це були перші аргументи довкола Верховної Ради шостого скликання. А ви чули такий анекдот? Ну, спитаєте, який. "Ну, що Плющ - спікер". - "Так це ж бородатий". У нас реклама, панове (реклама). Сицилійська мафія безсмертна, а українська - недоторкана. "П'ять копійок" у прямому ефірі. Запитують: "Ви б розігнали б цю Верховну Раду?". Вважаєте, що є вже, за що - першим номером телефону дзвоніть, хай собі працюють - дзвоніть другим номером телефону. Триває наш проект "Великі українці". У претенденти на великого українця цього тижня рада старійшин, відкинувши дурнуваті параметри крові і землі, там, мови, через смс-голосування висунула наступних претендентів. Фольклорного героя Павлика Морозова, борця з Кузьку-матір'ю, кукурудзяного Микиту Хрущова, двічі прокурора Михайла Потебенька та улюбленця кауровських бабок, вони його, трясця, носять тако прямо в руках, останнього царя Миколки. На півтори смс-ки вирвався хто? Ось він, ще один великий українець.

Сюжет: Великий прокуратор і двічі прокурор, златоуст, великий Предтеча і вчитель самого Азарова у красномовності та укр. літературі. Він багато років очолював боротьбу з корупцією і почав цей нерівний бій ще за Лазаренка. Саме за невтомною цілодобовою праці Генпрокуратури Потебенька посадили учасників акції "Україна без Кучми". З усіх Генпрокурорів лишень Потебенько засадити в СІЗО саму Юлію Тимошенко. Він би і більше посадив, але просурмив час, і рідна йому Комуністична партія покликала Потебенька я найнародніші депутати. Саме Прокурор Михайло Потебенько виявився найкращим продюсером, який розкрутив до поп-зірки ді-джея Мороза із альбомом "The best of майор Мельниченко". "Заперечуючи свідчення Мельниченка, показав, що оприлюднений Морозом запис є фальшивкою", - Михайло Потебенько. А потім перед черговим нагородженням черговими державними відзнаками Потебенько першим із Генпрокурорів визнав ці плівки на диванчику у Кучми. Безумовно, розмови були. Він, долаючи шалений тиск, так и зумів поховати справи про вбивства Ґонгадзе та Алєксандрова, і встояв на посту Генпрокурора попри усі пакості підступної опозиції. Саме Потебенько першим заявив, що Ґонгадзе просто кудись поїхав, не сказавши про це нікому. Саме від Генпрокурора Потебенька у вищих ешелонах влади пішла мода правильно казати "хвальшивка" та "филинка". І в наших серцях цей легендарний борець з мафією навіки осяде кавалером ордену Ярослава Мудрого третього ступеня. І на просто так, а "За видатний внесок у розвиток правової держави, законності та правопорядку". Цей Генпрокурор так і залишиться предметом заздрощів із боку Італії у цілому, яка стогне під ярмом Козаностри, та острову Сицилія зокрема.

ВЕДУЧИЙ: Нагадую, вы можете продовжувати надсилати свої смс нашим старійшинам, або претендентам, ми вже їх маємо три. В фіналі ми будем бачити найбільшого великого українця, а в нас Василь Горбаль від Партії регіонів та Володимир Цибулько письменник політтехнолог віднайдуть позитиви, а може й негативи у розпуску або збереженні такого парламенту. Раунд другий. Реалії сьогоднішнього дня: Партія регіонів нахваляє, нахвалитись не може Президента. Янукович прем'єр вперше за всі часи виконує всі директиви гаранта. Міністри уважно вслухаються в нищівну критику, то контрабандної митниці, то корумпованої податкової, то бездарного, але розпущеного ДАІ. І вже вдруге запрошують гаранта на урядове засідання, велком. Що сталося? Партія регіонів тепер пропрезидентська партія? Поясніть.

Володимир Цибулько, письменник:, писменник: Просто Партія регіонів стала істино християнською структурою і вона наробивши таких нехрестних справ, зразу ж перейшла, увірувала і тепер знайшла себе, скажімо в руслі логіки, політичної логіки Президента.

ВЕДУЧИЙ: Тобто це смисл цих перевиборів був, що всі так помінялись місцями?

Володимир Цибулько, письменник:, письменник: Насправді все зовсім інакше. Справа в тому, що Партія регіонів це партія не просто крупного бізнесу, а це партія, яка не може просто бути в опозиції, тому...

ВЕДУЧИЙ: Але ж були у 2005.

Володимир Цибулько, письменник:, письменник: Ну, це була смішна опозиція, але сама думка про те, що ті, хто виграв, розіграє подібну ж комбінацію переможцям все і з ними із регіоналами, вона їх ставить дуже не в зручну позицію, вона їх робить не просто партнерами Президента...

ВЕДУЧИЙ: Прошу. Володя, переходять. Правила.

Василь Горбаль, Партія Регіонів:, Партія регіонів: Інновація завжди, наші кроки була зовсім інша. Я скажу у 2006 році постала та ж сама теза стосовно можливості розпуску парламенту в зв'язку за нестворенням демократичної коаліції, так званої. Це був як раз серпень, вересень місяць і тоді в нас досить багато було людей, які казали, можливо, нам варто було піти на вибори і ми при цьому на цих виборах гарантовано отримали за 50 відсотків. Але державні позиції, власне державна позиція лідера Віктора Федоровича Януковича, який сказав, ні, треба брати на себе відповідальність, навіть розуміючи, що при цьому ми йдемо в складний період і складність переговорів по ціні на газ, реформа ЖКХ, всі ці проблеми, з якими стикається завжди держава в цей період абсолютно не зупинили і в зв'язку з цим. Стосовно смішності опозиції, скажу, опозиційність Нашої України і БЮТ також буде виглядати досить смішною, якщо вже так називати смішність, смішною є взагалі вся українська політика.

ВЕДУЧИЙ: Окей. Пане Василю, але Ви не відповіли на моє запитання. Ви стали пропрезидентською силою чи Президент став переконаним регіоналом?

Василь Горбаль, Партія Регіонів:, Партія Регіонів: Ви знаєте, ми як ніхто інший, що сам факт сумнівності цих виборів не хотіли б допускати, тобто я є противником будь яких ще одних позачергових виборів.

ВЕДУЧИЙ: Окей. Ми зараз подивимся про аргументи, але є вже дві червоні картки, одну забрали картку. Прошу Андрій Юсов має, якщо можна мікрофон, в кого він є, наш перехідний. Прошу, Андрію, кому, за що червона картка?

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»:, партія вільних демократів: Червона картка представнику Партії регіонів. Я прошу, якщо хтось сумнівається в реальності парламентських виборів, які минули, то прохання тоді не ходити в сесійну залу, або подавати до суду, якісь робити інші кроки. Тобто вибори пройшли, вони були визнані Європою, Україною, всіма партіями, в тому числі позапарламентськими, да, які подавали до суду, програли, визнали, не визнали, але є такий факт. Що стосується смішності і несмішності опозиції, то насправді смішні сьогодні всі і влада і опозиція, причин тому є багато.

ВЕДУЧИЙ: Окей. Тут не було тоді червону картку чому ставити. Ви підтвердили. Пане Василь, прошу.

Василь Горбаль, Партія Регіонів:, Партія регіонів: Я для пана Андрія поясню позицію, я мав на увазі, що сумнівними з точки зору дискусійними сам розпуск парламенту, а не вибори. Так як власне по ходам результати виборів, ми легітимізували всю дискусію, яка була стосовно розпуску парламенту. Мається на увазі сам розпуск парламенту.

ВЕДУЧИЙ: Окей. Відповіли на червону картку, я хочу зараз продовжити цю розмову. Поки зберігається такий статускво, статускво мається на увазі такого безкоаліційного бардаку. Регіони, хоч вони і з приставкою тепер виконуючі обов'язки в.о, так, залишаються формально при владі, тобто далі контролюють державні ресурси. Подивіться ні РНБО, ні Президент на це ніяк не реагують. Чому?

Володимир Цибулько, письменник:, письменник: Я б сказав дещо інше.

ВЕДУЧИЙ: Чому не реагують моє запитання, а потім інше скажете.

Володимир Цибулько, письменник:, письменник: Регіонали чому не реагують, тому що логіка Президента в демонтажі адміністративного впливу на бізнес зберігається. Тобто слабкий підвішаний уряд, фактично за минулий рік адміністративна складова в управлінні, скажімо, там цінами, тобто антиринкових жестів було якомога менше. Тобто ця антиринкова...

Плакат из зала "Регіонали геть за соціалістами", "НУНС + БЮТ - так, НУНС + регіони - ні".

ВЕДУЧИЙ: Чому менше? Мені здалося, щоб більше було.

Володимир Цибулько, письменник:, письменник: Насправді адміністративна складова в цьому уряді була значно менша, ніж, скажімо, адміністративна складова в уряді Юлії Тимошенко.

ВЕДУЧИЙ: Ух ти! А я думав, що регулювати квоти на зерно це не ринком, тепер я знаю, що ринком. Добре.

Володимир Цибулько, письменник:, письменник: Ні, це найбільш символічний жест, але ніхто не влазив, скажімо в регулювання цін на нафтопродукти, м'ясопродукти, цукор, але з ринком зерна, це, звичайно, посміховисько страшне.

ВЕДУЧИЙ: Підтвердить мені тезу, краще бути виконуючим обов'язки прем'єр міністра і міністра ніж повноправними опозиціонерами?

Василь Горбаль, Партія Регіонів:, партія регіонів: Ви знаєте, якраз теза про те, що Партії регіонів вигідно, щоб уряд залишався виконуючим обов'язків, як раз іде не від самої Партії регіонів, а від наших опонентів. Ми, як ніхто інший зацікавлені в тому, щоб уряд працював без цієї приставки виконуючи обов'язки.

Плакат из зала "Геть парламентську республіку", "Народна самооборона за коаліцію з БЮТ". "Україні - помаранчеву коаліцію. Доній каже правду".

ВЕДУЧИЙ: Тобто якомога швидше склав би повноваження і хай буде інший.

Василь Горбаль, Партія Регіонів:, Партія регіонів: Я маю на увазі як можна швидше ситуація у парламенті стала зрозумілою і прозорою з точки зору функціонування уряду.

Володимир Цибулько, письменник:, письменник: В такому випадку Вам треба бігти в обійми до Юлії Тимошенко, матимете 300 голосів і тоді все буде працювати, як час.

ВЕДУЧИЙ: Стоп. Перше, ніж обійми, маємо дві червоні карточки. Прошу, пане Вікторе, кому і за що?

Віктор Уколов БЮТ:, БЮТ: Пан Цибулько знову заробив гроші, тобто говоримо з представником Партії регіонів, але говоримо про Юлію Тимошенко, навіть про її уряд у 2005 році.

Володимир Цибулько, письменник:, письменник: Можно про Єханурова говорити.

Віктор Уколов БЮТ:, БЮТ: Я хотів би просто зазначити Вам в тому, що регулювання було і дуже жорстке адміністративне регулювання, але воно не було таким ефективним, як у Юлії Тимошенко, бо не збільшило бюджет на 70 процентів і не стримало зростання цін на бензин. Подивіться по чому він зараз коштує.

ВЕДУЧИЙ: Окей. Ще одна червона картка. Я просто дивуюся, чому у нас весь час дискусія зводиться або до Юлії Тимошенко, або до її захисту. Ваша червона картка за що?

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»:, НУ-НС: Пан Василь сказав, що Партія регіонів намагається бути повноцінним урядом, а не хоче бути в.о. Мені здається, що Партія регіонів хоче бути за будь якими умовами при владі і це обумовлено українською ситуацією, бо бізнес, який стоїть за Партією регіонів, а фактично це великі фінансово-промислові корпорації, вони бояться бути в опозиції. Вони можуть бути, але вони бояться, тому що у нас бізнес міг до цього момента розвиватися нормально лише перебуваючи в симбіозі з владою. Лише якщо зламати цю ситуацію, тоді і Партії регіонів не буде проблем перебувати в опозиції.

ВЕДУЧИЙ: Окей. У мене тепер запитання до обох. Чому бізнес в БЮТі чи бізнес в Нашій Україні, народній самообороні не боїться бути в опозиції, а бізнес Партії регіонів має боятися?

Володимир Цибулько, письменник:, письменник: Бізнес боїться так само, але чому найбільш вразливий саме регіональний бізнес, тому що це експортна складова, це метал і як відомо ця експортна складова формує, скажімо так, міцність гривні.

ВЕДУЧИЙ: Окей. Про Ахметова ні слова, ми рухаємося далі. Чому замість збирати свою коаліцію, як партія, яка набрала найбільше відсотків, так, замість щоб збирати коаліцію, працювати день в день і показати які правила, хто у нас де, ви йдете не канікули на тиждень? Де коаліція переможців?

Василь Горбаль, Партія Регіонів:, Партія регіонів: Власне, ми виступили з пропозицією, ми перші, як переможці виборів виступили з пропозицією про створення коаліції.

ВЕДУЧИЙ: І пішли на канікули.

Василь Горбаль, Партія Регіонів:, Партія регіонів: Наразі вона була відкинута і я розумію, що ця перерва більше як раз в пригоді буде нашим колегам, які представники цих сил знаходяться тут.

ВЕДУЧИЙ: А вони кажуть, що вам це допоможе.

Василь Горбаль, Партія Регіонів:, партія регіонів: Нашій Україні і БЮТу, так як фактично в них є проблема стосовно якихось там підписів і так далі. Мені здається, що в нас вся країна буде жити у такому довгому мильному серіалі, хто цього разу не проголосував з Нашої України чи з БЮТу і поки ця буде дискусія, то звичайно парламент виглядає досить смішним. Сьогодні цей не підписав, або сьогодні цей не проголосував, сьогодні цей поїхав у відрядження.

ВЕДУЧИЙ: Так а де ваше? Ви критикуєте їхню коаліцію, і неможливість створення. Чому ви не створюєте? Тиждень є, давайте відкинемо...

Василь Горбаль, Партія Регіонів:, Партія регіонів: Ми надаємо можливість нашим колегам створити те, про що вони обіцяли під час виборчої компанії.

ВЕДУЧИЙ: А чому ж ви не пішли першими?

Володимир Цибулько, письменник:, письменник: Я скажу так, що Мао Дзедун так називав позицію мавпи, яка перебуває збоку і дивиться, як тигри б'ються. Єдине, що мавпа надто жирна, тобто Партії регіонів це дуже жирна мавпа.

ВЕДУЧИЙ: А тигри худі, добре я зрозумів.

Волидимир Цибулько, письменник: І один тигр з котом б'ються.

Василь Горбаль, Партія Регіонів:, Партія регіонів: А тигри голодні.

ВЕДУЧИЙ: Кого Ви скотом назвали. Ні слова. Ваша червона картка кому? Прошу.

Наталія Влащенко, головний редактор журналу «Публичные люди»:, головний редактор журналу "Публичные люди": Я думаю, что господин Горбань не договаривает. Он говорит, что Партия регионов, в общем-то достаточно гуманная партия, она готова дать своим товарищам возможность формировать коалицию. На самом деле, все, я думаю, не так. Партия Регионов единственная партия в украинском политикуме, которая очень быстро и многому учится. Там появились люди, которые уже говорят на украинском языке, там хорошеют женщины и многое другое происходит. Поэтому Партия регионов поняла еще одну вещь, что те партии, которые ничему не научились, на самом деле, не нужно ничего делать - надо сесть на крыльце и ждать, пока парализует труп твоего врага.

ВЕДУЧИЙ: От же Ви підтвердили велику китайську мудрість. Пане Василю, чому Ви нам кривите душею, и не говорите, що Ви цей тиждень ефективно використаєте и примусите "НУ-НС" стати переконаними регіоналами, при тому ставши дещо "нунсівськими" в своїй душі. Ось Ваша коаліція, вона тут стоїть. Ви просто ще сваритесь, насправді ваша коаліція ось вона, через тиждень буде.

Василь Горбаль, Партія Регіонів: Ви знаєте, я зовсім не розумію дискусії, чому всі вважають, що з будь-якою затримкою Парламенту, чи, там, на день, на два так звана демократична коаліція втрачає в якомусь свому розумінні, і так далі. В неї якісь є, там, срок годности, чи це порчений якісь продукт, чи що. Він має якісь терміни, чи що.

ВЕДУЧИЙ: А я про це спитаюсь потім.

Василь Горбаль, Партія Регіонів: То треба було про це зразу сказати. Наші всі передвиборчі обіцянки дійсні стільки-то і внизу на програмах все це надрукувати, розумієте.

ВЕДУЧИЙ: Хороший аргумент. Його треба буде проговорити дещо пізніше. Наш гонг. Одною фразою, прошу, просто закінчте.

Володимир Цибулько, письменник: Я думаю, що просто всі так втяглись в кадрову боротьбу, що забули про те, що є ще держава.

ВЕДУЧИЙ: Ну, ми же пам'ятаємо той варіант, що жодної війни, але боротьба за мир буде такою, що каменя на камені не залишиться. Час експертам висловити свої зауваження на аргументи сторін. Карточки вони вже зібрали, тепер зауваження. Олесь Доній починає, зауваження на аргументи сторін.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я підтримую тезу, що Партія Регіонів вчиться і покращується. Там дійсно більшості державницьких ідей, більше уваги до майбутнього України. І, я думаю, що якраз завдяки от тому невеличкому періоду, коли Партія Регіонів перебувала в опозиції. Я думаю, що перебування в опозиції дуже корисне. І чим більше Партія Регіонів перебуватиме в опозиції, тим більше вона українізуватиметься.

Володимир Цибулько, письменник: Тим швидше насунеться "Северодонецк два".

ВЕДУЧИЙ: Так. Я щось не зрозумів тезу про те, що перебування в опозиційності тягне державницькі настрої. Я знаю, що Вітренко сидить в опозиції все життя, і назвати її державником в мене язик не повернеться. Андрій Юсов, прошу, Ваші зауваження на аргументи сторін.

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»: Ви знаєте, Партія Регіонів знаходиться, дійсно, в більш в зручному положенні. Бо вона наобіцяла не вступати в будь-яку коаліцію, там, з помаранчевими чи ще з якимись кольорами. Вона не обіцяла ставити Плюща чи Кириленка. Тобто, вона тут дійсно більше вивільнена від тих чи інших обтяжливих обіцянок. Вона обіцяла бути при владі, і вона намагається це робити. Що стосується помаранчевих сил. Тут інша ситуація. Вони теж обіцяли бути при владі, але є багато інших обтяжуючих факторів, персональних переважно. І прізвище їм є Плющ, і так далі, і тому подібне. Ну, є ще, звичайно, позиція Президента. Тому Партія Регіонів, дійсно, чекає. Чекає, як хижак. Хто стане жертвою, ми побачимо. Побачимо найближчим часом, протягом найближчого терміну.

ВЕДУЧИЙ: Я зрозумів. Мавпочка - це дуже мирна тварина, її назвали хижаком. Прошу, тепер Ваші зауваження. Мавпочка сидить і вичікує, а Ви кажете хижак. Тепер Ваші зауваження на аргументи сторін, крім червоної картки. Прошу, пані Наталя.

Наталія Влащенко, головний редактор журналу «Публичные люди»: Я думаю, что конфигурация коалиции, если она будет создана, вообще не имеет никакого значения, потому что этический компонент в этой стране из политики вынесен просто за скобки совершенно. Кто с кем будет, не имеет совершенно никакого значения. Важно, как правильно сказал сегодня утомлённый Олесь, чтобы начало происходить хоть что-нибудь. Потому что есть такой старый пошлый анекдот. "Мужчина, Вы на мне лежите", - в троллейбусе. Он говорит: "Ну, я же ничего не делаю". Она говорит: "Так делайте что-нибудь". Господа, ну, так делайте что-нибудь.

ВЕДУЧИЙ: Це достатній аргумент для того, щоб, в принципі, розпустити? Якщо нічого не робить механізм, якщо мотор не працює, його міняють і капремонт. Можна ще, час іде пані Наталі. Це достатній аргумент, коли без етичної складової і нічого не роблять для того, щоб перезавантажити.

Наталія Влащенко, головний редактор журналу «Публичные люди»: Нет. Если тело не идёт, оно, конечно, падает. Это будет достаточный аргумент. Но мы же все здесь понимаем, что если будут ещё одни перевыборы, страну ждёт коллапс. Это, как бы, не смешно.

Володимир Цибулько, письменник: Роман, після розпуску Верховну Раду і так будинком розпусти назвали. Тепер ти хочеш, щоб це був будинок професійної розпусти?

ВЕДУЧИЙ: Пане Вікторе, Ваші зауваження на аргументи сторін. Тут не говорили зараз про ці етичні речі. Але були аргументи. Оцініть їх.

Віктор Уколов БЮТ: Ну, я лише констатую, що представник Партії Регіонів, пан Горбаль знову намагається переписати швиденько історію, яка була. Я хочу зауважити, що розпуск Верховної Ради відбувся через те, що була розпущена коаліція, і не була створена законно нова. І не Янукович взяв на себе відповідальність в серпні-вересні місяці. Тобто, він взяв на себе коаліцію, переконавши СПУ зрадити своїм виборцям. А насправді постановка питання про розпуск Парламенту була через те, що не була створена коаліція, а не просто демократична коаліція чи помаранчева коаліція. Тобто, це питання лише до термінів. І ще я хочу констатувати, що зараз при владі знаходиться Партія Регіонів, давайте про це не забувати.

ВЕДУЧИЙ: Ми про це ще поговоримо. Триває всеукраїнська акція від уряду: з кожну другу новонароджену дитинку третя в подарунок. Реклама, панове (реклама). Тим росіянам, які негативно поставились до ідеї оголосити Путіна отцом нации, м'яко нагадали, що батьків не вибирають. "П'ять копійок" повернулись у прямий ефір із запитанням: "Ви би особисто цю Верховну Раду розігнали?". Якщо є, за що, все сьогодні бачите, дзвоніть по першому номеру телефона. Не бачите, хай працюють, - дзвоніть другим номером телефону. Це був ще один політичний тиждень, коли ми зрозуміли, наприклад, чим і як можна здивувати туркмена в Україні. І саме цього тижня всіх блатних притиснули до стінки. Про це далі в сюжеті.

Сюжет: Віктор Федорович, який нині вже в.о Віктора Федоровича, ще в якості Прем'єра з'їздив на тусовку в СНД. В країні, де стоять золоті істукани туркмен-баші, а на великих просторах височіють совдепівські палаци, чудеса туркменської архітектури відкрилися і для українського керманича уряду. На вечірці пострадянських прем'єрів в Ашхабаді наш Федорович по-дитячому просто ойкав у палаці Туркмен-баші. З уст вирвався найвищий ступень інфантильного захоплення: "Смотри, какой дворец". Ніщо і ніхто не може задушити дитину душі лідера. А тепер "П'ять копійок" пропонують сильну українську відповідь позолотілим азіатським братам. Віктор Федорович, напакуйте великими туркменами та іншими башами автобус і провезіть їх довкола Києва туристичним маршрутом Вишгород - Дамба - Конче Заспа - Козин - Нові Петрівці. І Ви не раз почуєте щирий туркменський вигук: "Стри, какие палаци".

Сюжет: Спільне шоу ДАІ та влади "Знищуємо блатні номери на блатних машинах". Першими показуху влаштували в автопарку спікера, Прем'єра, канцелярії Президента та Секретаря НРБО. Можна подумати, тепер без ВІП-номерних табличок над бампером якогось скромненького "Бентлі" їх будуть спиняти смугастими паличками. Уявіть, кинув Прем'єр свого бобика "С 600 Брабус" біля кіоску з пиріжками, повертається, а його тачку вже вантажить евакуатор на штраф-майданчик. Бо блатних номерів уже нема. І закон тепер типу "один для всіх". "Там згідно указу Президента, щоб навести порядок, щоб зрівняти всі права. Були певні пільги у цих транспортних засобів, які їздили. Ну, ви самі знаєте, які", - інспектор ДАІ. Те, що це черговий цирк для лохів, можна було легко переконатись у день відкриття нової Верховної Ради, коли усі ці нові "Мерси", "Лексуси" нових депутатів обклеїли проїжджу частину усіх довколишніх вуличок. Більшість з номерами ВР, КМ та ІІ. І повно міліціонерів пробували розрулити пробки довкола Парламенту. Але ніхто машин там номерів навіть пальцем не чіпав.

ВЕДУЧИЙ: Ну, від лохотронів до реальної розмови. Наше запитання залишається в силі, дзвоніть нам. А ми презентуємо нових співрозмовників. Віктор Уколов віб Блоку Юлії Тимошенко та Наталія Влащенко, журнал "Публічні люди" про шерше ля фам і перевибори. Раунд третій. Пані Наталя, поясніть феномен, так, що сталось. Без п'яти хвилин Прем'єр Тимошенко зараз в ситуації без п'яти хвилин непрем'єр і нелідер опозиції, нам кажуть, що без коаліції так будем жити вічно і файно з в.о урядом, як каже там Лавринович, до п'яти років. Що сталося в Тимошенко з тими п'ятьма хвилинами? П'ять копійок і прошу.

Наталія Влащенко, головний редактор журналу «Публичные люди»: Ну, ничего, по-моему, такого не произошло, что не происходило раньше. Такие старые песни о главном, потому что у Юлии Тимошенко всегда были слабые партнёры. Это, как бы, её такая женская судьба, да. И теперь они выясняют, почему там Плющ не умеет читать, не подписал коалицию или почему он не может дойти до фракции, может, он ходить не умеет. Поэтому что я могу сказать? Депутатство - это же не перство, да. Можно уступить место другим. Если Плющ, например, не умеет ходить, пусть он станет гусаром-схимником или образует коалицию с Балугой. Поэтому, а слабость Юлии Тимошенко всегда в том, что она очень плохой начальник отдела кадров. Она всегда выстраивала очень плохо вокруг себя людей, и в конечном итоге уже кажущаяся победа, она была так близка, она всё равно куда-то отъезжала на задний план.

ВЕДУЧИЙ: Пані Наталя, за плохого начальника отдела кадров зараз Ви будете відповідати. Пане Вікторе?

Віктор Уколов БЮТ: Я хотів би лише зауважити, що мова іде про людей, які не підписали коаліцію, які не входять до Блоку Юлії Тимошенко.

ВЕДУЧИЙ: А моє питання було, чому без п'яти хвилин.

Наталія Влащенко, головний редактор журналу «Публичные люди»: Я в курсе, я в курсе. Я поняла. Я говорила о слабых партнёрах.

Віктор Уколов БЮТ: 156. Ну, а начальник кадрів - це розмова про свою партію. 156 депутатів бід БЮТ підписали цю угоду, і, на жаль, вісім, а тепер сім, уже один відмовився від свого непідписання, депутатів від "Нашої України" не підписали. Тобто, поганий начальник кадрів, виходить, Президент все-таки, а не Юлія Тимошенко. Мені взагалі...

ВЕДУЧИЙ: А хіба Президент бере участь у створені коаліції?

Віктор Уколов БЮТ: Він почесний голова "НУ-НС". Знаєш, в мене таке враження взагалі складається...

ВЕДУЧИЙ: Прошу, пані Наталія.

Наталія Влащенко,головний редактор журналу «Публичные люди»: Вы знаете, Виктор, мне кажется, что проблема стоит гораздо даже больше. Дело в том, что ложь - это, конечно, большой грех перед лицом Господа Бога. И это знает Юлия Владимировна. Но она также и знает, что ложь может быть, в общем-то, чрезвычайно полезна перед лицом обстоятельств. Эти вещи, на которые, скажем, она выиграла выборы. Там, армия, мы все знаем эту балладу об армии. Там, возвращение вкладів, и так далее. Сегодня уже от них отказались. И отказались во имя чего с всеобщего согласия? Во имя того, чтобы створити коалицию.

Віктор Уколов БЮТ: Ні, ні. Абсолютно інше питання. Справа в тому, що демократам завжди закидали, що вони не вміють об'єднуватись. Ми демонструємо, ми вміємо об'єднуватися, ми уміємо іти на поступки і демонструємо, що заради згоди між демократами ми навіть згодні відстрочити виконання кількох обіцянок, але я не закінчив.

ВЕДУЧИЙ: Пані Наталя.

Віктор Уколов БЮТ: У мене виникає враження, я перепрошую...

Наталія Влащенко, головний редактор журналу «Публичные люди»: Заради...

ВЕДУЧИЙ: Ваше право, Ви говорите.

Наталія Влащенко, головний редактор журналу «Публичные люди»: Пане Вікторе, заради згоди між демократами ви навіть готові покласти під паровоза свій електорат.

Віктор Уколов БЮТ: У мене складається враження, що це такий хитрий план дискредитації Президента України.

ВЕДУЧИЙ: Кого? Хто той план..? Чий план?

Наталія Влащенко, головний редактор журналу «Публичные люди»: Чий план? Тільки що тут натякали, стояли попередні, попередні оратори.

ВЕДУЧИЙ: Я знаю тільки один хороший план - це план Путіна. Але ви тепер скажіть мені.

Наталія Влащенко, головний редактор журналу «Публичные люди»: Що не підписанти - це є той хитрий план пана Балоги і пана Ющенко.

Віктор Уколов БЮТ: У мене є право говорити, я можу зараз кинути всі монети.

ВЕДУЧИЙ: Прошу. Не треба, не треба. Кажіть, хто це розробив це?

Віктор Уколов БЮТ: Сім чоловік, які не підписали коаліцію, дискредитують Президента перш за все. І діють на пониження його рейтингу.

Наталія Влащенко, головний редактор журналу «Публичные люди»: Я перепрошую. Тільки що казали про те, що за цими сіма чоловіками стоїть якась така міфічна фігура. От хто ця фігура?

Віктор Уколов БЮТ: Тільки що казали, що за ними стоїть Президент України. І говорив Доній.

ВЕДУЧИЙ: Панове, ми вже назбирали дві червоні картки.

Наталія Влащенко, головний редактор журналу «Публичные люди»: Так-так. А хто за ними стоїть, скажіть, будь ласка?

Віктор Уколов БЮТ: Доній говорив щойно, і це представник НУНСу, що за цими людьми стоїть Президент і Балога.

ВЕДУЧИЙ: За ними стоїть Доній.

Наталія Влащенко, головний редактор журналу «Публичные люди»: А-а, я перепрошую. Я щось не розумію, можливо, мені Чайка допоможе. Значить, цей хитрий план по дискредитації Президента Ющенко розробив сам пан Президент? Я не знаю.

ВЕДУЧИЙ: Давайте послухаємо червоні картки. Бо ми забудемо.

Віктор Уколов БЮТ: Я думаю, що бувають слуги двух господ, знаєте.

ВЕДУЧИЙ: А в кого мікрофон? А в Донія мікрофон, він мовчить, але має червону картку. Ваше слово, кому і за що?

Наталія Влащенко, головний редактор журналу «Публичные люди»: Зараз він мені помститься за те, що він, я так думаю...

ВЕДУЧИЙ: Тридцять секунд. Помстіться.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Мені здається, що сторони праві кожна по-своєму. Просто що я не думаю, що це хитрий план якоїсь третьої сили. Мені здається, що кожен політик може сам собі зіпсувати політичне життя. І зараз реально те, що роблять сили, які є біля Президента, вони, дійсно, можуть йому нашкодити. Питання в тому, що саме цим силам і не вигідні перевибори. Уявіть собі, якби зараз відбулися перевибори, хто б зараз набрав? Блок Юлії Тимошенко більше би набрав - да, завдяки і популізму зокрема. Але хто б набрав би менше? Партія Регіонів - через економічні проблеми, а "Наша Україна - Народна Самооборона" - через внутрішні проблеми. Відповідно, ті люди незацікавлені організовувати перевибори.

ВЕДУЧИЙ: Добрей. Прошу. Я зрозумів. Отже, зацікавленими є БЮТ. Але червона картка від Вас.

Володимир Цибулько, письменник: Зовсім недоречна апеляція до Президента. Бо Президент демонструє те, що він Президент всіх українців в даній ситуації, і він може зібрати, як зібрав фракцію "Наша Україна", він може зібрати так і фракцію Регіони, і фракцію БЮТ запросити. І провести якусь бесіду. Але згадаймо стиль голосування, який відбувся на цій фракції. Це є свідченням того, що Президент намагається бути над ситуацією. І коли його вагомий жест потрібен, він тоді буде...

ВЕДУЧИЙ: Отже, за це були червоні карточки. Я хочу тепер зрозуміти, пане Вікторе, прошу мікрофон поки що, моє запитання. Тимошенко, здається, втратила головне. Тобто, ініціативу. Вона вже майже місяць мовчить. Вона мовчить завжди тоді, коли грається не її політична гра, а чужа. Чия гра йде?

Віктор Уколов БЮТ: Я не думаю, що Тимошенко втратила ініціативу. За Тимошенко проголосували більше тридцяти відсотків виборців.

ВЕДУЧИЙ: Це ми знаємо. Чия зараз гра іде? Зараз не вибори.

Віктор Уколов БЮТ: Зараз іде гра, швидше всього, Партії Регіонів на дискредитацію Віктора Ющенка. Іде гра на те, щоб не створена була коаліція. На те, щоб переконати цих людей, які не підписали, не підписалися під угодою про коаліцію, тягнути, тягнути і тягнути.

Плакат з залу Геть демократію. Хай живе "Свобода".

Плакат з залу ПР + НУНС + БЮТ + КПУ + БЛ= єдина коаліція.

Віктор Уколов БЮТ: Таким чином, я уже казав, коли був експертом, Партія Регіонів і дали залишається при владі, а через півтора року, коли почнеться президентська кампанія, весь цей негатив ляже на Віктора Ющенка.

ВЕДУЧИЙ: Прошу, пані Наталя, дасте можливість, бо була червона картка від пана Василя. Тут якраз Партію Регіонів згадали.

Наталія Влащенко, головний редактор журналу «Публичные люди»: Ну, прошу, прошу.

ВЕДУЧИЙ: Ваша червона картка. Прошу.

Василь Горбаль, Партія Регіонів: Ви знаєте, найбільше говорить БЮТ про те, що постраждає рейтинг Президента, от, у випадку, там, непідписання чи, ось, там, неголосування, і так далі. Партія Регіонів про це взагалі мовчіть, хто від цього подстраждає. Ми говоримо тільки про те, що це корисно для держави чи ні. Цю риторику використовуєте тільки Ви. Но а з огляду на те, що я тримав червону картку раніше, питання було, Ви сказали, відстрочили свої обіцянки. Тобто, мова йшла про армію - це я вже зрозумів. Скажіть, що з вкладами населення. Наскільки ви їх відстрочили. Мова йшла про два роки, я ні від кого не можу це почути. Скажіть, будь ласка.

Віктор Уколов БЮТ: Я можу сказати, що бачачи, як зростають статки олігархів від Партії Регіонів, я вірю, що Україна набере ті нещасні 120 мільярдів гривень, щоб виплатити заощаджені вклади, вибачте, затримати вклади в "Ощадбанку".

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пане Вікторе, пані Наталя, да, прошу.

Наталія Влащенко, головний редактор журналу «Публичные люди»: Пане Вікторе, але ж вклади хотіла повернути Юлія Тимошенко. Партія Регіонів не обіцяла. Чого хочете їх грошима повернути вклади?

Віктор Уколов БЮТ: Хто Вам таке сказав?

Наталія Влащенко, головний редактор журналу «Публичные люди»:. Ви кажете, що партія олігархів, в неї є там 120 чогось. І ми найдемо гроші.

Віктор Уколов БЮТ: В мене виникає враження, що Ви погано чуєте українську мову.

ВЕДУЧИЙ: Панове, панове.

Віктор Уколов БЮТ: Я ще раз хочу пояснити, що я просто кажу, що кажу, що приклад Партії Регіонів надихає, що ці гроші можна знайти.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Якщо ми вже такі надихані, пані Наталя, допоможіть мені в одному запитанні.

Наталія Влащенко, головний редактор журналу «Публичные люди»: Я перепрошую. Ви вважаєте, що вдохновения достаточно для того, чтобы вернуть вклады?

Плакат з залу Яка різниця, якою буде коаліція?

Віктор Уколов БЮТ: Я вважаю, що це приклад того, що гроші в країні є.

Плакат з залу "Народна Самооборона" за коаліцію з БЮТ!

Віктор Уколов БЮТ: Це дуже яскравий доказ саме цього. А коли це відбудеться, ми вам скажемо, коли проведемо до кінця консультації із Президентом. Адже на його вимогу БЮТ змушений був відмовитися від негайної реалізації цієї обіцянки.

ВЕДУЧИЙ: Пані Наталя, поможіть мені зараз отримати відповідь. Тобто, я зараз запитаю. А Ви мені допоможете і скажете: "Я отримала відповідь на запитання". Бо в мене весь час стійке дежавю, ну, не через то, що, наприклад, лякають головою адміністрації когось, а Парламент завжди поганий. Це я вже чув багато разів. А інше дежавю. У Парламенті п'ятого скликання, який був розпущений через політичну корупцію зокрема, да, про що говорив Президент, Блок Юлії Тимошенко весь час говорив про підкуп їх депутатів Партією Регіонів. Що ми чуємо сьогодні? Кажуть, що ставки ростуть з трьох до семи мільйонів доларів за мандатника. Ви не дослухали моє запитання. Усі такі кмітливі і принципові, але ні прізвища, ні подачі в Генпрокуратуру.

Віктор Уколов БЮТ: В нього вже неправда.

ВЕДУЧИЙ: Ви можете зараз це сказати - це голослівні заяви і наїзд на Партію Регіонів, це наша політична тактика, або назвати імена, хто пропонує сім мільйонів. Я хочу сім мільйонів доларів.

Віктор Уколов БЮТ: Я хочу перш за все поправити Ваше запитання. Перш за все ми не говорили, що тільки від Блоку Юлії Тимошенко депутатів в минулому Парламенті намагалися підкупити. Єдиним доведеним випадком політичної корупції, вибачте, два випадки були доведені. Перше - це перехід за посади в уряді і в Парламенті СПУ до правлячої коаліції. І другий - це перехід Анатолія Кінаха з "Нашої України", який отримав за це посаду міністра економіки.

ВЕДУЧИЙ: А сьогодні..? Ну, Ковтоненка ми не згадуємо, так, під вечір. А говоримо зараз на моє запитання - хто вас підкуповує? Сім мільйонів, говорять, хтось бачив такі гроші? Сім мільйонів?

Віктор Уколов БЮТ: 9 листопада "Леграндж кафе" другий столик, я мав пропозицію від члена Кабінету міністрів отримати десять мільйонів доларів, не сім. Вибачте, дайте договорити до кінця.

Наталія Влащенко, головний редактор журналу «Публичные люди»: Вибачте, назвіть прізвище цієї людини.

Віктор Уколов БЮТ: Десять мільйонів доларів за те, що я захворію, зареєструвавшись депутатом, і зникну десь на Канари. Це був мій товарищ, який зараз в Кабінеті міністрів. Вони спеціально підбирають таких людей, яких ми не можем засвітити на прес-конференції. Інколи вони діють через родичів. Ця людина мені сказала, що гроші вона передає від імені віце-прем'єра одного, не будемо називати прізвище, щоб не наражатися на судові позови.

ВЕДУЧИЙ: Вам влаштовує такий варіант відповіді, щоб справді, щоб Віктор Уколов ходив в суд замість Верховної Ради?

Наталія Влащенко, головний редактор журналу «Публичные люди»: Знаєте...

ВЕДУЧИЙ: Бо тоді точно коаліції не буде, якщо він там буде сидіти.

Наталія Влащенко, головний редактор журналу «Публичные люди»: Я думаю, що коли відпробувані всі методи, і нічого не відбувається, нічого не виходить, є ще один спосіб якось змінити ситуацію. Це говорити правду, називати речі своїми іменами. До тих пір, ви знаєте, я бачу, три дні назад на "П'ятому каналі" у вас під час програми "Час", (Циголко) каже Катеринчуку: "Сказав Луценко, що вже Плющ поставив підпис. Ви там були, Ви бачили цей підпис?". - "Ну, я просто раньше ушел", - каже він. І так постійно, розумієте.

ВЕДУЧИЙ: І що..?

Наталія Влащенко, головний редактор журналу «Публичные люди»: Мені мій товарищ с Кабміну пропонував гроші. Скажіть, хто він, в нього ж є прізвище. І якби тільки почнете називати прізвища, можливо, щось буде мінятися в країні.

ВЕДУЧИЙ: Прошу.

Віктор Уколов БЮТ: Наталя, в країні міняється уже тоді, коли... Знаєте, є такий унікальний секрет, як боротися з політичною корупцією - не брати. Не брати ці десять мільйонів доларів. Я не взяв, я борюся з корупцією. Але підставляти товарища я не стану. Такі в мене принципі.

ВЕДУЧИЙ: Можна мікрофон? Так. Пані Наталя, отут є один момент. Нам розказують, що чому цю Верховну Раду теоретично, я не кажу, що зараз практично ми це можемо зробити, треба розпускати. Одні говорять про те, що є стала причина політичної кризи. Це прем'єрсько-президентські амбіції Юлії Тимошенко, і кажуть, що це є джерело того, що це є Парламент нестабільний. Інші говорять про аксіому, що цей Парламент шостого скликання такий самий політично корумпований, як і п'ятого скликання. І це достатньо для того, щоб його вже розганяти. Я гублюся тепер, який з агрументації є правильний.

Наталія Влащенко, головний редактор журналу «Публичные люди»: Ви знаєте, що я далеко від думки, що парламентаризм в країна може розвалити одна людина. Навіть якщо вона Юлія Тимошенко. Я думаю, що причина в тому, що насамперед політика в Україні лишається азіатською. І нічого не змінилося. Ми знову зібрали нову Верховну Раду, але нічого не змінюється. Ідуть обговорення за закритими дверима. Ні журналісти, ні народ не знають, що там відбувається, ділять портфелі, бігають один від одного, там, гроші дають, і так далі, і так далі, чи пропонують. І якісь такі люди, що чиї прізвища не можна називати.

ВЕДУЧИЙ: Те саме запитання, пане Віктор. Отже, Ви щойно сказали, не брати - це принцип. Отже, політична корупція невикорінима в цьому Парламенті так само, Ви щойно підтвердили мені.

Віктор Уколов БЮТ: Викорінима, послухайте, викорінима. Олесь Доній, я - ми стали депутатами, ми є учасниками студентського голодування. Кириленко - він так само пройшов до Парламенту. Гроші не все вирішують. Крадені гроші щастя не приносять. Ми не будемо брати ці гроші. Я переконаний за Олеся Донія, що він так само не візьме ні десять, ні двадцять.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Але це не змінить суть політики підкилимної, азіатської, і так далі, про що говорить пані Наталя.

Віктор Уколов БЮТ: Азія не завжди погана, між іншим.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Можна, ми червону картку, Андрій тримає її вже дуже довго.

Наталія Влащенко, головний редактор журналу «Публичные люди»: Я думаю, що...

ВЕДУЧИЙ: Андрію, червона картка була за одну думку.

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»: Ви знаєте, я здивований розмовами про підкуп депутатів, просто як і про імперативний мандат. Не треба брати в списки людей, які можуть взяти гроші.

ВЕДУЧИЙ: Ну, не взяла людина ж.

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»: І тоді не потрібно... Ну, ця людина не взяла, я не проти. Але інші, Блок Юлії Тимошенко в попередній Верховній Раді був першим за кількістю перехідів депутатів Верховної Ради. Тобто, не треба брати тих депутатів, які беруть гроші, ну, не гроші, якісь інші привілеї, залякуються, і так далі. І все буде гаразд. Формуйте нормальні списки за відкритою, нормальною європейською системою. Не буде проблем.

Віктор Уколов БЮТ: Можливо, ми такий список тепер і сформували. Але я хочу нагадати, що в 2005 році Партія Регіонів була першою по кількості переходів на бік правлячої коаліції.

ВЕДУЧИЙ: Це все історія. Пане Вікторе, маленьке уточнення. Ви будете подавати згідно-таки з законом спроба на підкуп? Це треба подавати в Прокуратуру.

Віктор Уколов БЮТ: Ви знаєте, в країні, де не можуть знайти убивць, вибачте, замовників убивства Гонгадзе, в країні, де засудили Александрова вбивцю неправильно, за злочини Онупрієнка був розстріляний зовсім інший чоловік.

ВЕДУЧИЙ: Все, я зрозумів.

Віктор Уколов БЮТ: Думати про те, що щось дасть кримінальна справа про спробу підкупу? Це наївно.

ВЕДУЧИЙ: Я зрозумів. Ви на цю статью не сподіваєтесь? Так.

Наталія Влащенко, головний редактор журналу «Публичные люди»: Я вже втомилась кидати мелоч.

ВЕДУЧИЙ: Так. Я тому і хочу до Вас...

Віктор Уколов БЮТ: Кидайте щось більше.

Наталія Влащенко, головний редактор журналу «Публичные люди»: Да. Я хочу сказати, що це прекрасно, що, скажімо, Плющ сказав про Кириленка, що він, там, був учасником чогось на днях, сказав. Я думаю, що це робить честь біографії Вашій...

Віктор Уколов БЮТ: Студентського голодування, а не чогось.

Наталія Влащенко, головний редактор журналу «Публичные люди»: Да, я перепрошую, я не хотіла Вас образити. Я думаю, що це робить честь біографії і Вашій, і Олеся, те, що ви теж брали в цьому участі. Але знаєте, це мені нагадує, коли фронтовики кричать: "А ты был на фронте в таком-то году?". - "А ми були".

Віктор Уколов БЮТ: Ні, це говорить про високий моральний рівень цих людей, які пройшли.

Наталія Влащенко, головний редактор журналу «Публичные люди»: Безумовно. Але Віктор...

Віктор Уколов БЮТ: І Ви це побачите протягом наступних років роботи Верховної Ради.

Наталія Влащенко, головний редактор журналу «Публичные люди»: Я думаю, да. Я думаю, що насамперед потрібно щось тим людям, які прийшли в Парламент, щоб змінити ситуацію цю, і не робити, як старші товариші. Я б сказав, але я не можу підводити свого товарища.

ВЕДУЧИЙ: Час для цієї дискусії щойно прогриміло, як-то кажуть. І тепер ми послухаємо зауваження експертів. Ми продовжимо розмову, коли підключаться до нас і гості нашої студії. Але зараз час експертів. Коли ми почали говорити про політичну корупцію, всі експерти задумались, стали дуже серйозними на обличчі. Прошу, ваші зауваження на аргументи сторін.

Василь Горбаль, Партія Регіонів: Ви знаєте, тут у Віктора прозвучала теза, що у 2005 році Партія Регіонів була лідером стосовно депутатських переходів. Я хочу сказати, можливо, Віктор цього не знає, що станом на 2006 рік. Тобто, на кінець своєї каденції, фракція Партія Регіонів була не меншою, чим на початок її каденції. Ті люди, які відходили, це, там, їх було декілька, це ті, що приєдналися кон'юктурно в 2004 році, і не ставши членами Партії Регіонів, потім відійшли. Їх кількість була невелика, і вони не були членами Партії Регіонів. На відміну від Блоку Юлії Тимошенко, у яких чомусь завжди з'являються родичі чи близькі знайомі у Партії Регіонів.

ВЕДУЧИЙ: Прошу. Давайте за годинниковою стрілкою. Добре, пішли проти годинникової стрілки. Ми можемо сьогодні проти течії піти, правда? Ваші зауваження на аргументи сторін.

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»: Ну, я, власне, зрозумів, що дискусія політика і експерта завжди буде програшною як для політика.

ВЕДУЧИЙ: Чому?

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»: Тому що політик має суб'єктивний інтерес, і, відповідно, об'єктивну точку зору важко йому займати. Термін "демократична коаліція" в цій Верховній Раді навіть взагалі треба заборонити чи скасувати. Тому що ні одні, ні інші: ні помаранчеві, ні блакитні... Ну, от, власне, до демократичної коаліції не дотягують, бо захищають старі правила гри, і кажуть, що у нас тепер хороші депутати, у нас тепер правильна Верховна Рада, у нас тепер правильні люди, і вони не будуть продаватись. Шановні, не можуть в корупційних схемах бути правильні люди.

Віктор Уколов БЮТ: Старі депутати брали гроші, нові не беруть.

ВЕДУЧИЙ: Прошу. Ваші зауваження.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: По-перше, хотів поправити Віктора Уколова, коли він сказав, що, я сказав, що за цією сімкою непідписантів стоїть Президент. Я казав, що вони з оточення Президента і Балоги. І я хочу вірити, що Президент якраз не давав вказівок, а навпаки при мені він чітко сказав, що він за коаліцію демократичну на основі "Нашої України - Народної Самооборони" і Блоку Юлії Тимошенко. Але цей конкретний приклад засвідчує про якість політичних кадрів. І це якраз підтверджує тезу Андрія про необхідність зміни виборчого законодавства, але не лише. У нас надзвичайно мала увага наших виборців до якості політиків і до їхнього морального стану, безперечно.

ВЕДУЧИЙ: Про це говорила пані Наталя. Да. Ваші зауваження, пане Володимире.

Володимир Цибулько, письменник: Я скажу так, як тільки проясниться ситуація з імперативним мандатом, коли виявиться, що за голосування не можна буде виключити із фракції, то ситуація дуже швидко нормалізується. Голосуватимуть за інтересами, а не за волею чи постановкою голови фракції. І це, фактично, створює ситуацію більш ніж розмиту. Тобто, буде все одно формалізована коаліція і неформалізована. І кількість голосів визначатиме для протягнення закону за інтересами. Тому, в принципі, якщо ставити питання про розпуск нинішнього Парламенту, треба дочекатися кількох роз'яснень, власне, про статус депутата.

Віктор Уколов БЮТ: Я радий, що з такими поглядами Ви вже не є депутатом.

ВЕДУЧИЙ: Добре, є. Обмінялись компліментами експерти і гості.

Володимир Цибулько, письменник: Я, між іншим, балотувався...

ВЕДУЧИЙ: Хочу просто вам сказати, що ми продовжимо дискусію у наступному раунді, коли до нас долучаться всі. А я думав, що це буде анекдот, а виявляється, що це правда. Якихось 92 відсотки політиків псують репутацію всіх решта чесних оборонців. Реклама, панове (реклама). Панове, в нас тут дуже жвава дискусія. А я щось собі... Ми вже в ефірі, панове, я хочу вам це сказати. Але які тут цікаві теми, ви би знали, ми тут говоримо про тваринок. Але хочу вам сказати, что "Иногда я думаю о том, что Украина Помаранчевой революции обязана именно мне". Так сказав пан Підрахуй. І це не анекдот. Це думка нашого великого українця Кивалова після того, як його нагородили грамотою і медалькою. Так що тут не пожартуєш. Наші кореспонденти пішли до людей із запитанням: "Як би ви, якби мали змогу, змусили цих політиків бути чесними і принциповими?". Запитували у Львові і в Луганську, і люди так відповіли.

Місто Луганськ: "Ну, что сделать? Посадить его на наши деньги". "Никак их не заставишь". "Скорее всего, кнутом". "Пряником". "Только кнутом". "Жесткая политическая система им бы подошла". "Ну, не знаю. Наверное, все поменять и поломать". "Ну, наверное, заставили б жить таких условиях, в каких мы живем". "Нужно, чтобы они жили на нашу зарплату". "Всех разогнать и взять новых - молодых, перспективных людей".

Місто Львів: "Їм треба доброго батога, а потім вже будуть людьми, тоді пряником". "Тільки батогом, тільки батогом, пряником ні". "Одному треба прянік, а то є взятка". "Ви знаєте, що я навіть не знаю, чи їх хтось переробить, і чи їх хтось справить". "Як для себе він робить, так і для людей повинен робити". "Їх треба в шию гнати, всіх до одного: що Регіони, що "Україна", що всі на світі. Тому що ніхто не робить для людей добра. Все". "Для порядку більше дисципліни". "Митинги всевозможные, я знаю".

ВЕДУЧИЙ: Як бачите, і на Сході, і на Заході особливо пряників нашим політикам не хочуть пропонувати. Кажуть, батога або гнати в шию. Така вона, сила народної думки. Народний раунд. Постскриптум. Не піддавайтесь на агітацію тої чи іншої сторони, дайте нам свою відповідь. Ви б особисто цю вже Верховну Раду розігнали? Є за що - дзвоніть за першим номером телефону, хай працюють - дзвоніть за другим номером телефону. І я тепер підключу людей до нашої розмови. Ці люди абсолютно жодної думки не написали. Ваша дискусія, як і моя, в принципі, не зроїла в їхній душі ніяких думок, я так думаю. Але після цього всього скажіть нам, для Вас є вже достатньо аргументів, щоб сказати так, як люди на сході і на заході - гнати треба їх всіх в шию?

Гість студії: Я вважаю, що їм треба дати шанс, нехай попрацюють, і нарешті країна гідна того, щоб почали працювати хоч якісь закони.

ВЕДУЧИЙ: А скільки Ваш шанс має тривати в просторі? Тиждень, місяць Ви їм дасте шансу?

Гість студії: Я їм дам стільки, скільки відводить закон.

ВЕДУЧИЙ: Скільки?

Гість студії: Чотири роки.

ВЕДУЧИЙ: Ух, ти! Навіть при тому, що інший закон каже нам - за 30 днів не буде коаліції і їх треба гнати в шию. Дивіться: "20 років "Революції на граніті", "Час вивчити історію". Це ви своїми згадками про те, хто, де, і як голодував, і на що заслуговує, надихнули. Добре. Дякую за ці, 16 років, поправляють Вас ті, хто добре пам'ятають. Але я хотів би почути зовсім інший моменті. От, дивіться, аргументи, в основному, у політиків, які стали діючими політиками, були в тому, що все, вистачить перевиборів. Досить ковбасити країну, так? Дайте нам можливість, а ми вам покажемо нову якість. Ми не будемо брати хабарі, наприклад, на відміну від попередньому скликання, так? Тобто, вони кажуть: "Залишіть нас". Ті, хто, наприклад, от, не прийшли або ті, хто дивиться на це збоку, кажуть нам: "Нічого не поможе, вони такі самі. Так що, в принципі, може, і розганяти треба?". Ви після того, як все то послухали, що для себе вирішили?

Гість студії: Я залишилась при своїй думці. Я вважаю, що є конкретні люди, яких я поважаю.

ВЕДУЧИЙ: Які?

Гість студії: Я не вважаю, що вони повинні піти, як-то кажуть, з Верховної Ради. Але чесно кажучи, якщо ця Верховна Рада не складеться, тоді бажання голосувати знову за ті самі обличчя в мене не буде.

ВЕДУЧИЙ: Отже, дивіться, який цікавий момент. А може, є сенс їх розігнати, тому що люди кажуть, що якщо вже не складеться, а ми бачимо, як в них складається, то люди вже нарешті проголосують не за ці п'ять парламентських сил. Зміниться все ж таки?

Гість студії: Зміниться, тільки починати треба з Президента. Бо риба гниє з голови.

ВЕДУЧИЙ: А Ви на Президента наїхали, да, я навіть не побачив. А Ви вважаєте, що після цього, як Ви наїдете на Президента, да, ми переберем Президента. Після цього Доній стане іншим, пан Горбаль стане іншим. Да? Вони зовсім інакші стануть. Вони зразу почнуть ліпити коаліцію, причому так за три години і будь-яку.

Гість студії: Ви знаєте, я ось що думаю. Подивіться назад на історію. Коли був Ющенко при владі Прем'єр-Міністром, була колотнеча, як він став Президентом, весь час колотнеча. Піде Ющенко, не буде більше ніякої колотнечі. Буде злагода, спокій, співпраця, всі домовляться. До речі, саме його люди не підписують, але він каже, що він за коаліцію.

ВЕДУЧИЙ: Зараз я от тут на прихильника і члена такого партійного відомства, де почесним головою є Президент. На нашого Президента наїхали і сказали дуже правильно. Тобто, не буде його - не буде колотнечі. Був Кучма - ніякої колотнечі не було. Тобто колотили кого треба, і ніякої колотнечі не було.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я думаю, що свідчення якраз демократії, що в студії звичайний громадянин може наїхати, за Вашим висловом, на Президента, і висловити свої претензії до нього. Я думаю, що це...

ВЕДУЧИЙ: Але суть думки була в тому, що саме цей інститут є джерелом нестабільності і неможливості створити коаліцію?

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я думаю, що в даній ситуації, якщо в нас будет нестабільна Верховна Рада, а якщо у нас буде виконуючий обов'язки уряду, то залишиться фактично лише один легітимний орган, яким є Президент. Мені здається, що це небеспечно, якщо інші органи не працюватимуть. Мені здається, що і Президент має працювати, і Верховна Рада, і Кабмін, і не виконуючий обов'язки, а нормальний Голова адміністрації.

ВЕДУЧИЙ: Пане Василю, Ви, і ще від Віктор Уколов хоче, вперше від депутатів почути на те саме запитання. Отже, тут є конкретна думка, її часто чути, да.

Василь Горбаль, Партія Регіонів: Ви знаєте, з огляду на те, що темою сьогоднішньої нашої передачі було можливий розпуск цієї вже Верховної Ради. То я хочу сказати, що логічним було б виправдання розпуску цієї Верховної Ради тільки за умови одночасного проведення президентських та парламентських виборів.

ВЕДУЧИЙ: А в чому логіка?

Василь Горбаль, Партія Регіонів: І, до речі, ця теза звучала досить...

ВЕДУЧИЙ: Під час виборів звучала. А в чому логіка?

Василь Горбаль, Партія Регіонів: Під час виборів звучала. Тому що іншого пояснення - те, що, там, депутати знову не змогли зібратись, коаліція, вона... Мені здається, в суспільстві буде просто неприйнятна, і так вже не буде сприйнята взагалі суспільством і політикумом.

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире, якщо вже мікрофон у Вас..?

Володимир Цибулько, письменник: Я думаю, що теза про одночасність виборів - це все одно, що якщо в когось тече кран десь, то винен Президент. Не треба чіплятись до Президента. Не вистачало, щоб Президент приходив у Верховну Раду і формував комусь більшість. Люди добрі, схаменіться.

ВЕДУЧИЙ: Пане Вікторе, отже, ця дискусія, яка триває особливо яскраво на сторінках газети і в Інтернеті, так. Невже саме інститут президентства заважає вам створити коаліцію, а буде заважати іншим політичним силам її створити?

Віктор Уколов БЮТ: Мені здається, що інститут президентства насправді є джерелом стабільності в Україні. Тому що якби не було інститут президентства, я вам наведу конкретні приклади, зараз би ми мали вже трошки інакшу Україну. У нас була би російська мова державною, у нас, можливо, був би приватизований "Луганськтепловоз", у нас, можливо, не був би реприватизований "Криворіжсталь", у нас було би дуже багато неприємних речей, ми би нічого не пам'ятали про Голодомор, якби не цей Президент. Мова іде про те, що Президента можуть підвести ці сім чоловік, серйозно підвести.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Я хочу зараз, щоб... "Від візантійщини у владі спасе націоналізм". Давайте дамо слово націоналістам. Молоді націоналісти, вони вже тут договорились до того, що геть демократію, тобто, давайте без агітації програми, так, політичної сили. Але аргументи полягають в тому, що ви заперечуєте парламентаризм як такий. Але сильний Президент при цьому зберігається, я правильно розумію, так?

Гість студії: Я не заперечую парламентаризм, і все таке решта. Я говорю за то, що в нас немає націоналістів у владі. Тобто, напевно, вони є, але їх меншість в будь-якому випадку.

ВЕДУЧИЙ: А що це дасть, що буде багато націоналістів, от багато націоналістів є в Парламенті в Шотландії, що це їм дало?

Гість студії: Напевно, все-таки якісь позитив дало. Ну, дивиться, коли в нас народ називають народом українським лише під час виборів. Потів він автоматично далі стає електоратом. Ці люди будуть за нього дбати?

ВЕДУЧИЙ: Добре. Давайте повернемось до тих аргументів... Я зрозумів. Тобто, Ви говорите, що ця колотнеча, яка весь час супроводжується у нашій парламентській гілці влади полягає в тому, що в ній замало націоналістів, тобто, патріотів в доброму розумінні.

Гість студії: Так. Я за націоналізм без шароварщини.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Я зрозумів, але що Вам говорить, що в Парламенті п'ятого скликання, який був розпущений, було замало патріотів, а в Парламенті, от, шостого скликання вже їх достатньо, щоб не розпускати?

Гість студії: Я не казала, що їх достатньо. Наприклад, на рахунок перевиборів, ми просто поміняли шило на мило, але тут є позитив лише один, що наш Президент показав, що в нього є своя думка, і що він господар у цій країні.

ВЕДУЧИЙ: Отже, я хотів би зараз підключити тих, хто не в Парламенті, хто не з значками. Кому вигідна вся ця ситуація, бо всі говорять, що хтось стоїть за якимись, там, непідписантами, так, хтось комусь дає якусь силу волі, що після того, що в четвер навіть після того, як ти сказав, що я в Лас-Вегасі був, за Кличка вболівав, я підписи поставлю, а потім прийти і не поставити, це ж треба, щоб хтось кришував, напевно. Кому вигідно?

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»: Да. Ну, ви знаєте, Президент - це в нас якраз те джерело стабільності, яке регулярно дестабілізує ситуацію. Через різні мотиви, ну, тобто, про них можна дискутувати.

ВЕДУЧИЙ: Ми про це не дискутуємо. Хто стоїть за тими, хто дестабілізує?

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»: Безперечно, сьогодні... Ні, ну, Президент сьогодні той, кому вигідно бути над процесом у Верховній Раді, щоб у вирішальний момент сказати своє вагоме слово і вплинути в той чи інший бік.

ВЕДУЧИЙ: Я правильно розумію, Ви хочете сказати, що вся ця ситуація з робочою групою, з нестворенням коаліції, непідписантами?

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»: Не вся. Ви самі говорили про те, що Тимошенко на деякий час самоусунулась. Їй теж вигідно. Бо якщо будуть дострокові вибори, зрозуміло, вона претендуватиме на значну частину електорату "Нашої України". Партії Регіонів також вигідні дострокові вибори. Тобто ,політикам, в принципі, нестабільна ситуація вигідна. Особливо тим, які формують списки. А громадянам - отут питання.

ВЕДУЧИЙ: Отут ситуація така, що завжди вигідно може бути багатьом людям, але хтось має бути ініціатором цієї вигоди. Пані Наталя, от хто був ініціатором то, що з цього можуть скористатись різні політичні сили і ситуативно це може бути на руку, там, одній політичній силі, одному лідеру чи другому, це інша справа? Хто, на Вашу думку, є головним ініціатором вигоди?

Наталія Влащенко, головний редактор журналу «Публичные люди»: Я не можу назвати прізвище головного ініціатора, тому що, як Ви розумієте, я свічки не тримала, але питання є. Всім зрозуміло у цій студії і навіть тим, хто поза цією студією, що Президент сьогодні - одна із самих сильних фігур в українській політиці, і він має досить такі впливові важелі, да, і досить сильні. І якщо люди, які не підписують коаліцію, це люди, там, Балоги, чи ще когось, але, зрозуміло, що це люди з демократичного табору, то в мене виникає питання - а хто ці люди, знаєте. Кто тут неуловимый Джо? Да. Ну, хто?

ВЕДУЧИЙ: Ми не знаємо, хто той Джо був. Він невловимий.

Наталія Влащенко, головний редактор журналу «Публичные люди»: Я не є фанаткою Партії Регіонів, скажем, за своими убеждениями я демократка, але я повинна вам сказати, те, що сьогодні сказав пан Василь, що він сказав, що з нашої фракції ніхто не пішов, а з демократичних фракцій там десь були зрадники. Зараз вже чекають на зрадників. Вже сім чи чотири, не знаю, я вже втомилася рахувати, хто там не підписав, розумієте. Чому? От питання в мене - чому саме в цьому таборі виникають постійно люди, через яких не може скластись ситуація в країні?

ВЕДУЧИЙ: А пан Віктор тут сьогодні переінакшив історичну цитату, прошу тримати відповідь за свої слова. Ви казали, що ні, демократи вміють об'єднуватись, так. А я згадую, що демократи українські вміють об'єднуватись за хвилину до розстрілу. Так каже наша історія, так що вам треба, щоб ви об'єднались? Ви порушили всі слова, які ви нам дали в цій студії, що як тільки вибори закінчаться, буде коаліція. Тільки зберемось нарешті, щоб робоча група нарешті розковбаситься, ми сядемо і зразу оголосимо. Що сказав пан Олесь, лідер Вашої фракції в п'ятницю: "От зараз перерва пройде, ми вип'ємо каву, з'їмо сосиску, прийдемо і буде коаліція". Всі слова поломали, чому Ви поломали?

Віктор Уколов БЮТ: Я підписав угоду про демократичну коаліцію. Олесь, ти підписав угоду про демократичну коаліцію?

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я думаю, що ми вже об'єднались. А вистачить у нас голосів для більшості, чи ми будемо в меншості, ми будемо все рівно об'єднаними. Я не вважаю, що ми повинні бути лише при владі. Буде нормально, якщо ми будемо об'єднані і в опозиції. А мене непокоїть друга теза, яка сьогодні кілька разів пролунала, що всі сподівання на Президента. Мені здається, це іде від того, від невміння українців і небажання вчитись демократії. Мені здається, що нам потрібно вчитись і обирати і місцеву владу, і верховну владу. А всі сподівання на великого царя - це російський шлях, це євразійський шлях. Мені здається, що нам потрібно вчитися демократії.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Я хочу людей підключити. Це їх раунд.

Наталія Влащенко, головний редактор журналу «Публичные люди»: Питання було в не в тому, я перепрошую. Навіщо переходити на особистості. Коли ми задаємо, коли пан ведучий задає серйозне питання - чому демократичний табір вже котрий рік не може об'єднатись, пан Уколов каже: "Я підписав. І от пан Олесь підписав. Вам не про те питання задавали.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я скажу, що у Президента в Україні занадто багато важелів влади зосереджено в руках, і зараз дуже багато людей вже розпочали президентську кампанію. Їх не цікавлять не лише якісь комплексні реформи, а навіть насправді і цей вже уряд і цей Парламент. Бо занадто великі ставки робляться на президентську кампанію. І у Ющенко, і у Тимошенко, і у Януковича є групи людей навколо них, які бачать їх президентами, і вони хочуть вже зараз змагатись за президентство.

ВЕДУЧИЙ: Олесю, дякую. От дивіться, ми знайшли щойно контрверсію. Тобто, все це не через те, що демократи не вміють об'єднатись, все це не через те, що вони не можуть азійщину поміняти на хороші і прозорі правила гри. Все це через те, що вже триває давно, а ми того не бачимо, президентська кампанія, і туди ідуть потужні люди. Іде Ющенко, іде Тимошенко і, здається, Литвин іде, так? Ви як вважаєте?

Гість студії: Так. Я вважаю, що, по-перше, Раду не треба розпускати, потому что Рада уже собралась, уже ей пора начать работать, иначе уже у страны просто не хватит денег на следующие перевыборы. И я хочу сказать, что у нас прямо на передаче прозвучала фраза вранья. Вот, пан Уколов из блока БЮТ сказал, что будет возвращать вклады, значит, советские. Все же прекрасно понимают, что этого никогда не будет. Почему он врёт?

ВЕДУЧИЙ: Добре. Давайте ми не будемо плутати горох з капустою. Маєте право відповісти. Але це одна із програмних тез, які зазнали мутації в коаліційній угоді. Можете це прокоментувати одним реченням? А я хочу пошукати... Так.

Віктор Уколов БЮТ: Я це прокоментую. Я думаю, що ця розмова має бути між економістами.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Ні, якщо між економістами, то, звичайно, там зразу знайдуться аргументи. Бо нема нічого дешевшого, ніж як зробити перевибори в країні. Це вже просто досвід показав. Значно важче оновити склад... От коли приходить новий Кабмін, він завжди закупляє нові машини. Так от ці машини, якщо порахувати сумарно, які закупляються новою командою уряду, бо на старих погано пахне сидушках "Мерседесів", так от це ті самі суми. Дивіться, от я хотів би зрозуміти, якщо в нас будуть перевибори, хлопці, от скажіть, якщо будуть перевибори, не знаю, там, за 30 днів чи 60 днів, за рік, коли з'являється інший варіант розпуску, Ви, от, як виборець вважаєте, і Ваші колеги, знайомі, друзі, вони вже ніколи не проголосують за тих, за кого голосували, чи навпаки, вони дадуть ще більший мандат довіри, що вже нарешті ті політичні сили схопили владу, зробили свою коаліцію раз і назавжди?

Гість студії: Ні, не підуть голосувати. Всі захочуть побачити нові обличчя.

ВЕДУЧИЙ: А їх немає?

Гість студії: А їх немає.

ВЕДУЧИЙ: І що будуть робити?

Гість студії: Не будуть іти на вибори.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, я правильно... А, може, зараз тут хтось мені сказати, що переконаний, що люди, якщо будуть перевибори, навпаки підуть голосувати ще активніше за ті політичні сили, щоб нарешті їм дати? Хтось має переконання в цьому? Ніхто не хоче це відстоювати. О, Юсов, знаю, піде проголосує за "Вільних демократів", єдиний, хто точно... От як просто..? Ви зрозуміли мою думку?

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»: Ми таємницю голосування мою викрили просто. Также теж не можна. Розумієте, на жаль, культура політичної відповідальності в українців ще не надто розвинена. Це стосується і виборців Партії Регіонів, виборців Блоку Юлії Тимошенко, "Нашої України" - всіх.

ВЕДУЧИЙ: І виборців "Вільних демократів".

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»: Всіх, я ще раз підкреслюю.

ВЕДУЧИЙ: Але моє питання було не про це. Дивіться, мені здається, що якщо вже нарешті ще раз будуть перевибори, то мені так чомусь здається, що люди вже ніколи не проголосують ні за Партію Регіонів, ні за БЮТ, ні за "Нашу Україну". І от там у вас шанс з'являється, і у вас з'являється?

Андрій Юсов, партія «Вільних демократів»: Ну, шанс з'являється в країни, в першу чергу, так. Тобто, країна отримує шанс отримати інше політичне обличчя. Але питання в тому, що в грі без правил, ну, благородного переможця не буває. І сьогодні в Україні політична гра без правил або згідно корупційних правил. Тому суспільство: а) повинно примусити змінити правила цієї гри, щоб було неможливо в кафе "Ле Гранд" давати хабара десять мільйонів, пропонувати, і б) обирати нові обличчя згідно нових правил. Тоді у нас все буде гаразд.

ВЕДУЧИЙ: Я зрозумів. Дякую. Ми про це говорили минулий раз, ми натикнулись на ту українську мрію про те, що люди, які внизу беруть хабарі, дають хабарі, які є корупціонерами, раптом примусять інших наверху бути некорупціонерами. Підключу сьогодні от цього молодого чоловіка. Він теж сьогодні потирає руки і ніякої думки не народилось. От, подивиться, виглядає так, що в нас всі Верховні Ради, всі, попередніх скликань, були вже носіями політичної корупції, тобто, мали бути приречені на розпуск. Розпустили тільки п'яту. А мені тепер образливо, а чого шосту не розпустять? А нас лякають, що це вже все, це вже дестабілізуюча. Що їх там сто нових є, які не будуть брати. Що це все є насправді гра, що така ситуація комусь вигідна, що тривають президентські вибори. Сільки сценаріїв намалювали, я вже заплутався. Ви що скажете?

Гість студії: Шосту взагалі не треба розпускати, тому що, ну, ясно, що це комусь вигідно, в тому числі і тим силам, котрі не пройшли. Але нехай вже залишається так, як є.

ВЕДУЧИЙ: А чому Ви їм даєте кредит довіри, хай собі залишається, хай би тоді п'ята лишалась?

Гість студії: Тому що наступні перевибори в будь-якому разі мало що змінять. А, можливо, взагалі нічого не змінять.

ВЕДУЧИЙ: Так після п'ятої скликали і розпустили. То саме Партія Регіонів казала, к вам приходила і казала Вам: "Молодий чоловіче, це не змінить", - і пан Василь мав рацію?

Гість студії: Ну, так, кругова порука.

ВЕДУЧИЙ: Так я не зрозумів. П'яту треба було розпускати, а шосту не треба? А ну, Ваші аргументи.

Гість студії: Ні, ну, чому? В принципі, якби п'яту можна було розпустити, її розпустили. Шосту теж можна розпустити.

ВЕДУЧИЙ: За що?

Гість студії: В принципі, якщо буде продовжуватись корупція, то її треба розпустити.

ВЕДУЧИЙ: Буде продовжуватись, бачите, вона вже продовжується, ще не встигли навіть прийти, першу каву випити.

Гість студії: Ні, ну, тоді треба розпускати. Просто на перевиборах люди вчаться. Чому ми кажемо, що перевибори - це погано? Чому нам зараз кажуть, що, в принципі, на виборах втрачають люди гроші? Чому це впливає на нашу економіку якось погано? Це не впливає.

ВЕДУЧИЙ: От ми зараз про це і дізнаємось.

Гість студії: Ні, вже просто про це казалось. Ну, здається, представники помаранчевих сил казали, що навпаки утримання такого уряду і такої Верховної Ради набагато дорожче обходиться.

Плакат в студії: "Не хочете перевиборів? Почніть обирати патріотів".

ВЕДУЧИЙ: О, дивіться, коли ви тоді агітували, давайте розженемо голубий Майдан, давайте підемо-таки на перевибори, це вам пригадали щойно. Чому Ви тепер говорите, що ні, давайте не перейдемо на перевибори? Да вас розганяти треба, кажуть, всі кажуть, ніхто вас не захищає.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: По-перше, перевибори - це не є погано, а навпаки. Бо це є шанс для ротації еліти. В Україні еліти дискредитовані: і біло-блакитні, і помаранчеві, і вони потребують ротації. І будь-які перевибори, і дострокові зокрема, - це шанс. Ще не обов'язково, що ця ротація відбудеться, але шанс є.

ВЕДУЧИЙ: Так вже є закладений аргумент?

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Значить, про що іде мова? Чи доводити до абсурду. Перевибори влаштовувати кожні два місяці. Чи повинен бути якісь термін.

ВЕДУЧИЙ: А Ваш лідер казав, що півроку, Луценко казав.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ну, наприклад. От, зараз Верховна Рада діє п'ять років. Як на мене, цей період - це забагато. Варто було би скоротити рішення конституційне, законодавче і проводити, наприклад, що три роки вибори. Це давало би, з одного боку, стабільність, тобто, чітко би знали, на який термін розрахована ця Верховна Рада.

ВЕДУЧИЙ: Що три роки. В нас мало часу, Олесь. Отже три роки - це варіант виходу.

Володимир Цибулько, письменник: Це інший варіант є. Оскільки Верховна Рада - це малодієвий орган, не орган, швидше, а представницький клуб, треба ввести членські внески - 10 мільйонів доларів в рік с кожного депутата. Таким чином дуже швидко повернуться вклади і заощадження населенню.

ВЕДУЧИЙ: Тоді Доній зразу вилетить, а Ахметов до кінця життя буде сидіти. Ваш рецепт, дивіться, тут рецепт, варіант такий, що так чи інакше потенційно Верховна Рада вже заслуговує на розпуск, потенційно?

Василь Горбаль, Партія Регіонів: Ну, Ви знаємо, ми сьогодні говоримо цю тематику тільки з огляду на ці обставини, що ми бачимо, що так звана демократична коаліція знову має якісь певні складнощі. Я маю глибоке переконання, що наше населення, ця проблема - створення демократичної коаліції, не є першої в їхніх проблемах. І абсолютно інші проблеми, які турбують наше населення. Тобто, це є якась другорядна проблема. Тому якщо цей факт не складеться, то це не є тою умовою для розпуску Верховної Ради, абсолютно. І ефективність роботи - це і є, звичайно.

ВЕДУЧИЙ: Одну секунду, я ще хотів від вас почути. Все-таки можна шукати механізм, наприклад, якоїсь частоти перевиборів і це вирішує питання, чи як от варіант, я бачу що Ви не особливо розділяєте парламентське майбутнє?

Гість студії: Звичайно, ніякі вибори сьогодні, навряд чи вони щось змінять. Тому що грати з шулерами в карти - це бути приреченим на програш. Треба піднімати знизу народ і пояснювати їм, що ця вся лобода про коаліцію - це просто театр, який нікому не потрібен.

ВЕДУЧИЙ: Вікторе, можна, ми вже завершуємо, я просто згадаю.

Віктор Уколов БЮТ: Я хочу погодитися з представником Партії Регіонів. Так, людей не цікавлять зараз перевибори, людей цікавлять ціни, які зростають, і це треба якось зупинити.

ВЕДУЧИЙ: А я з Вами не згоден. Ми запитували: "Ви розігнали б цю Верховну Раду?". У наших телеглядачів. Вони вас усіх слухали. 86 відсотків сказали - є, за що, вже є. І тільки 14 відсотків сказали - хай працюють. А що це сказали вам люди, Олесю, можете один реченням? Ви як політолог у минулому. Так люди вас почули, 86 за те, щоб вас розігнати?

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ще раз кажу, небезпека для основ парламентаризму, тому що люди готові взагалі ліквідувати Парламент, а це небеспечно.

ВЕДУЧИЙ: Люди готові ліквідувати Парламент. Чи цей саме Парламент вони готові, чи Парламент як такий? Ми можемо ще колись поговорити про перспективи парламентаризму. На домашнє завдання вам задачка. Ну, до питання про справедливість. Чому нових друзів Банкової, наприклад, Ахметова і Колеснікова ніхто в народі не називає "Любі друзі два". Це домашнє завдання. На добраніч.

 

Стенограма підготовлена компанією Sourcer.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24827
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду