Телепрограма «П’ять копійок» з Романом Чайкою, 5 канал, 20 жовтня 2007 року

21 Жовтня 2007
35546
21 Жовтня 2007
14:10

Телепрограма «П’ять копійок» з Романом Чайкою, 5 канал, 20 жовтня 2007 року

35546
Телепрограма «П’ять копійок» з Романом Чайкою, 5 канал, 20 жовтня 2007 року

ВЕДУЧИЙ: Якщо вас вже нервово тіпає від того, що ви чуєте, але все одно цікаво, що вони скажуть, значить, ви за адресою, це політичне ток-шоу, „П’ять копійок” вітають вас. До речі, ми щойно перед програмою отримали зразу дві телеграми, до редакції прийшло. В одній читаємо: „Висловлюємо щире співчуття Соцпартії із втратою визначного підводника лівого ґатунку Волги”. А в другій телеграмі-блискавці читаємо: „Висловлюємо пану Волзі щире співчуття із несподіваною втратою коханої Соцпартії, яка пішла на дно”. Тепер головне, як то кажуть, жінкам квіти, а дітям морозиво, не переплутати ці адреси і передати ці телеграми за адресою. Для чого ті, кого вигнали геть, наприклад, подальше від бюджету, називають себе опозицією, а ті, хто проводить перерозподіл грошових потоків, зароблених на зношеній інфраструктурі держави і тих працюючих, які ще не встигли на заробітки емігрувати, гордо іменують себе владою, ми з Павлом Кужеєвим розповімо вам у наступному сюжеті.

Сюжет: „Це у світах широких є і влада, і опозиція, яка ту владу контролює і вдень, і вночі, на кожен крок пропонує інше опозиційне рішення. Якщо пропонує кращі ідеї, то й за таку опозицію голосують люди і передають їй віжки правління, а колишня влада іде в опозицію або на пенсію. У наших своя логіка розхитаного маятника. Колесо бюджетної фортуни української політики раз на рік почало робити повне коло.

Після парламентських виборів 2006 „Партія регіонів” пішла у глуху опозицію з використанням арсеналу „помаранчевих” – сильних футбольних дудок, блокування трибуни, штовханина і цілковитий зрив голосування, аж поки щойно створену „помаранчеву” владну коаліцію не зруйнували вщент, і поки соціалістичного Мороза цілковито і безкоштовно не вибили у крісло спікера. Хто був ніким, той став владою. Переможцям усе і бюджет на додачу.

Тоді післямайданні нашоукраїнці та бютівці знову потрапили в опозицію і наївно спробували контролювати ну дуже антикризову владу. З контролем не склалося, а з альтернативними проектами рішень і того менше. Кнопкодавів для блакитно-червоного уряду було достатньо і жоден проект опозиції навіть не розглядався. Чи ті щось добре і потрібне пропонували, чи гірше за урядово-професійне, нікого не бембало, усе в смітник, повний ігнор. Опозицію зі своїми ідеями посилали куди подалі, і ті нервово курили в стороні.

Тоді „помаранчева” опозиція вдалася до інших конструктивних дій – блокування електощитової, вирубуванням світла в парламенті і охороною рубильника від чесної влади. Пізніше дуже незалежні політологи все це назвали політичної кризою. Коло замкнулося, і після місячної жувачки - дам, не дам, піду, не піду - усі пішли себе переобирати на позачергових виборах.

Сьогодні усі себе вважають переможцями виборів або власниками золотих і платинових акцій, ну, може, окрім тих, що вилетіли на штраф площадку, крісла Мороза та решти соціалістів. Ніхто з переможців не хоче йти в опозицію, сунуть одні одним під ніс велику цукерку – закон „Про опозицію” з купою посад, бюджетними грошима і владними повноваженнями, що вже й не розбереш, де краще царювати, в коаліції чи в опозиції. Одного таки навчилися – такий закон „Про опозицію” готові підтримати і бютівці, і регіонали колективним голосуванням, бо хто його зна, куди хитне тепер маятник, і хто опиниться на опозиційному узбіччі. Без влади стояти біля електрощитової якось вже не випадає, та й не гоже настоящій еліті стояти з опозиційною дудкою в руках, коли в країні ще стільки треба приватизувати”.

ВЕДУЧИЙ: Така історія України, принаймні короткий курс. Нічого вам не нагадує? А от і наші гості: Валерій Коновалюк від „Партії регіонів”. Доброго вечора.

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: Доброго вечора.

ВЕДУЧИЙ: Андрій Шкіль від Блоку Юлії Тимошенко. Доброго вечора.

Андрій Шкіль, БЮТ: Доброго вечора.

ВЕДУЧИЙ: Та Сергій Гриневецький від Блоку Литвина. Вітаємо Вас нарешті з публічністю, ми вже забули, як Ви виглядаєте. Це дебют, так?

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Спасибі.

ВЕДУЧИЙ: А от вічно підозрілі. Ну, така їх робота. Експерти: Віктор Шлинчак, президент медіа-холдингу „Главред-медіа”. Доброго вечора. Головний редактор газети „Коментарі” Вадим Денисенко. Доброго вечора. Політичний оглядач газети „Сегодня” Олександр Чаленко. І запитання, до речі, до наших небайдужих глядачів. На вашу думку, хто кращий, тобто ефективніший опозиціонер? Якщо вважаєте „Партію регіонів”, дзвоніть першим номером телефону. Якщо Блок Юлії Тимошенко, ваш номер телефону другий, який бачите на своїх екранах. Очна ставка Андрія Шкіля від Блоку Юлії Тимошенко пройде із політоглядачем „Сегодня” Олександром Чаленком. Зараз ми з’ясуємо, як сконструювати таку дивну конструкцію: влада-опозиція, що зверху, що знизу, як вона має працювати. Раунд перший. Право п’яти копійок з цього моменту працюють, в експертів червона картка також. Питаюся в обох, навіть не знаю, хто буде розпочинати. От коли Блок Юлії Тимошенко міняли свої голоси за підтримку закону „Про уряд” на голоси „Партії регіонів” за перше читання закону „Про опозицію”, зрозуміло, що записали туди дуже багато різних посад, повноважень, важелів впливу, деяким урядам попереднім навіть такого не снилося. Це робилося конкретно під свою політичну силу. Чи готові ви зберегти усі ці важелі для, наприклад, опозиціонерів-регіоналів та комуністів, якщо ті раптом стануть опозицією?

Андрій Шкіль, БЮТ: По-перше, хотів би зразу наголосити на тому, Романе, що голосування... Непоганий обмін, давайте поміняємо дірку від бублика на автомобіль „Волга”, я не кажу, на „Жигулі”, хоча б на „Волгу”...

ВЕДУЧИЙ: Це головний принцип голосування в Верховній Раді, щойно оголосили.

Андрій Шкіль, БЮТ: А був такий принцип – дірку від бублика? Коли „Волгу” на „Жигулі”, це я розумію. Але коли поміняти перше читання на закон „Про опозицію”...

ВЕДУЧИЙ: Так вас ще й надурили, хочете сказати?

Андрій Шкіль, БЮТ: Ні, ніхто не мінявся. Треба було робити обмін, таким самим чином було б голосування, воно було б в пакеті, якщо б йшла мова про обмін.

ВЕДУЧИЙ: Це інтерпретація історій. Скажіть, ви готові віддати всі ці повноваження?

Андрій Шкіль, БЮТ: Ті повноваження, які ми готували для опозиції, незважаючи, хто там опиниться, ми чи „Партія регіонів”. Бо „Партія регіонів” ніколи не опиниться в опозиції, я можу це ствердити, що це клуб любителів влади, люди, які за владу готові віддати все, не власне, наприклад, Україну чи шматок землі, чи якесь там підприємство навіть готові пожертвувати при майбутній приватизації. Але не це головне. Головне те, що закон „Про опозицію” справді не є характерним для багатьох європейських демократичних країн...

ВЕДУЧИЙ: Крім Португалії.

Андрій Шкіль, БЮТ: Крім Португалії. Україні необхідний цей закон, для того, щоб... Ну, Ви знаєте, ми постійно заманюємо когось в опозицію: ідіть в опозицію, там не страшно, вже в тюрму не садять, вже підприємства не забирають, вже там справи не фабрикують, ви фабрикуєте, а ми проти вас ні. Тому, в принципі, ідіть в опозицію. Ні. Тому ми готові проголосувати закон не просто такий, а навіть якщо „Партія регіонів” зробить туди поправки, внесе зміни, будь ласка, ми це проголосуємо.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, більше, якщо захочуть, ви все одно на це?..

Андрій Шкіль, БЮТ: Їх все одно в опозицію не заманиш, але бажано було б, щоб опозиція мала права контролювати діяльність уряду, забезпечену законом. Тому що коли одні спочатку дали, то інші потім можуть забрати. Коли є закон, це набагато складніше зробити.

ВЕДУЧИЙ: Я так зрозумів, або Ви економити гроші, або повна згода з Андрієм Шкілем, так?

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Нет, имеется в виду следующее…

ВЕДУЧИЙ: Тоді не економте, щоб ми знали...

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Сколько?

ВЕДУЧИЙ: Все в нас по п’ять, не треба нам депінгувати програму. А Вас не коробить, Вас особисто як експерта не коробить, що крім Португалії більше ніде в Європейському Союзі немає закону „Про опозицію”?

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Нет, ну, бога ради, вот, я не знаю, Португалия еще не так давно, 30 лет назад, только стала демократической страной. Возможно, я не знаю политическую ситуацию сейчас в Португалии, наверное, хорошая демократическая страна, но, видимо, тогда, может быть, когда принимался этот закон…

ВЕДУЧИЙ: Бачте, вони не скасували, тобто нам треба пройти цей шлях?

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Да, может быть, да.

ВЕДУЧИЙ: Ви теж підтримуєте, що треба такий закон „Про опозицію”?

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»:Нет, почему нет, да, безусловно, безусловно. Самое главное, чтоб потом коллеги Андрея Шкиля не сидели в электрощитовой, не мешали работать Раде. Конечно, нужен для такой вот фракции…

ВЕДУЧИЙ: Цей закон забезпечить варіант, щоб ми не слухали дудки, не дивилися штурханину?..

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Нет, невозможно, понимаете…

ВЕДУЧИЙ: Чому?

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Почему? Потому что вообще украинский человек – это человек с сильным художественным воображением, да, с желанием показать себя во всю полноту и так далее, тому подобное. Поэтому я уверен в том, что даже закон «Об оппозиции» не позволит Раде избежать мордобоев, свистеть в дудки, драки, там, рвание, там, вышиванок, рубашек, галстуков, пиджаков и так далее, тому подобное. Это не позволит. Но здесь о другом я хотел сказать. В принципе, кстати, «Партия регионов», да, рассматривает, кстати, между прочим, вариант о переходе в оппозицию, ну, как конечный вариант.

ВЕДУЧИЙ: Про це ще поговоримо.

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Одну секунду, одну секунду. Конечный вариант…

Андрій Шкіль, БЮТ: Можна?

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Одну секунду. Конечный вариант…

Андрій Шкіль, БЮТ: Я одну фразу вставлю, я одну фразу...

ВЕДУЧИЙ: Право на репліку.

Андрій Шкіль, БЮТ: Одну репліку.

ВЕДУЧИЙ: Кажіть.

Андрій Шкіль, БЮТ: Колега Валери по парламенту, як її, пані, напевно, назвати, так, Богословська і другий колега по парламенту Шуфрич заявили, що у випадку, коли вони не будуть при владі, вони складуть мандати або не приймуть присягу.

ВЕДУЧИЙ: Вони двоє чи вся партія?

Андрій Шкіль, БЮТ: Ні, вони двоє заявили.

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Еще раз, я сказал именно о том, что…

Андрій Шкіль, БЮТ: Не хором, а окремо, між іншим.

ВЕДУЧИЙ: Повертаємось. Слово Вам.

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Имеется в виду, один из последних вариантов, ну, если, предположим, что-то там не получится, не будет широкой коалиции, так далее и тому подобное, вот это имелось в виду. Я, во-первых, разговаривал с одним из руководителей «Партии регионов» буквально на той неделе, он мне говорил, что одним из конечных вариантов, не получится, предположим, да, оппозиция, мы будем хорошей оппозицией, очень жесткой, но это будет не надолго, полгода…

ВЕДУЧИЙ: А хто це сказав?

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Не скажу. Ну, один из…

ВЕДУЧИЙ: Секрети тримають.

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Да.

ВЕДУЧИЙ: Тут червона картка вже є комусь з вас. Прошу.

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: Я безперечно радий від того, що пану Андрію вже подобаються російські авто: „Волга”, „Жигулі”, мабуть, найближчим часом вже сподобається російська мова. Ви знаєте, прикро те, що опозиція, взагалі останній рік не було опозиції в Україні, в Україні ми спостерігали двовладдя. І у мене питання до БЮТ. Чому ви не захотіли працювати в опозиції п’ять років? Ви фактично знехтували підтримкою людей, ви поклали мандати, і вся Україна бачила, коли Юлія Тимошенко відмовилася від закону „Про Кабінет Міністрів”, до речі, який вона подолала вето і говорила, що це найкращий закон.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: Яка мораль, які стандарти?

ВЕДУЧИЙ: Є право реагувати на це.

Андрій Шкіль, БЮТ: Я не хочу коментувати про російську мову, тому що я, на відміну від багатьох колег по фракції, російською мовою володію, вони не володіють українською, зокрема ваш друг Азаров.

ВЕДУЧИЙ: Ні, про машини не будемо дискутувати. Чому ви не захотіли бути реальною опозицією, питався пан Валерій.

Андрій Шкіль, БЮТ: Чому? Тому що вони не проголосували закон „Про опозицію”. Це один варіант.

ВЕДУЧИЙ: А без закону ви вже не опозиція?

Андрій Шкіль, БЮТ: Ні, по-перше. А по-друге, коли ми говоримо про право людей на вибір, то вони мають це право за собою залишити. Якщо люди проголосували за Мороза, а цьому підтвердженням є не проходження Соціалістичної партії в парламент, якщо вони проголосували за нього тільки тому, що він обіцяв бути тільки в демократичній, чи нехай там „помаранчевій”, коаліції, він в ній не був. І, власне, це як підміна і кража голосів, коли крали голоси у людей, перевели їх в іншу структуру, то, відповідно, цеспонукало до роботи нас над достроковими виборами.

ВЕДУЧИЙ: Правило п’яти копійок. Я знову хочу нас від історії в майбутнє завести. Де гарантії, де гарантії, що опозиція буде діяти в рамках закону, навіть якщо цей закон буде прийнятий, в пакеті, не в пакеті, до, після, буде цей закон, наприклад, де гарантії? У нас всі закони в країні успішно завжди порушуються.

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Смотрите, пожалуйста, приведу пример. Например, 2007 год, когда…

ВЕДУЧИЙ: Ви в історію знов, я питаюся про майбутнє.

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Одну секунду, я просто приведу пример действиями партии БЮТ. Помните, когда хотели, например, голосовать БЮТ и «Наша Украина» в пакете за Петра Порошенка как председателя Верховной Рады и за Юлию Тимошенко, как, значит, премьер-министра Украины, в пакете, что запрещено Конституцией, регламентами, что сделали регионалы, они только тогда пошли на блокирование трибуны, вот, блокирование заседаний и так далее, тому подобное. Вы не можете привести ни один пример, когда, например, блокируя, да, блокируя…

Андрій Шкіль, БЮТ: Це неправда, це неправда, шкода, що ніхто карточки не показує.

ВЕДУЧИЙ: Пане Андрію, тільки не в історію...

Андрій Шкіль, БЮТ: Це неправда.

ВЕДУЧИЙ: Де гарантія, що опозиція уявна якась буде дотримуватись того закону, а не піде ліктями штовхатися.

Андрій Шкіль, БЮТ: Коли ми говоримо... Не може ніхто гарантувати, що хтось не буде штовхатися ліктями, чи хтось там не складе мандати або зробить щось інше. Закон про...

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Давайте вот я, я бью… Привожу пример. Сейчас, сейчас…

Андрій Шкіль, БЮТ: Закон „Про опозицію” буде гарантувати...

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Сейчас...

Андрій Шкіль, БЮТ: ...буде гарантувати...

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Привожу пример...

ВЕДУЧИЙ: Давайте по правилам граємо, як в парламенті.

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Привожу пример, привожу пример. Сейчас будущая, так называемая, коалиция демократических сил, БЮТ и НУНС, собираются еще до избрания спикера, премьер-министра и так далее, тому подобное, принять пакетом 12 законов. Андрей, вы собираетесь это принять или нет? И сошлись, пожалуйста, на какой закон…

Андрій Шкіль, БЮТ: Я хочу все ж таки завершити свою думку з приводу, відповідь на запитання, бо, дійсно, якщо не задавати питання, то на них не відповідати. Закон „Про опозицію” буде виконуватися з тою політичною партією, яка буде працювати в опозиції. Та політична сила, яка буде боротися за владу, нехтуючи опозиційною...

ВЕДУЧИЙ: А можна назвати політичну партію, яка пройшла до парламенту, яка готова бути в опозиції, теоретично?

Андрій Шкіль, БЮТ: Що таке, що таке... Будь-яка політична партія має бути готова працювати в опозиції.

ВЕДУЧИЙ: Має...

Андрій Шкіль, БЮТ: Але я виняток.

ВЕДУЧИЙ: Хто готовий?

Андрій Шкіль, БЮТ: Я певен, що всі решта, і Блок Литвина буде працювати, і комуністи, вони недовго працювали, і ми, і „Наша Україна”. Єдина партія, це елітна партія, це така, партія інтелектуалів, розумних людей, патріотів, вони підтримали, да, Ви знаєте, те, що відбулось на Говерлі, єдина політична сила, це комуністи і „Партія регіонів” підтримали зруйнування тризубу і...

ВЕДУЧИЙ: Це окреме питання, ми про опозицію.

Андрій Шкіль, БЮТ: Вони підтримали. Це патріотична партія, так. То вони в опозицію не підуть, який би закон не був. Тому, розумієте, у нас хороше поле...

ВЕДУЧИЙ: Тоді для чого його приймати?

Андрій Шкіль, БЮТ: Для того, щоб інші політичні сили, які будуть працювати в опозиції...

ВЕДУЧИЙ: Які інші? Інших в нас нема.

Андрій Шкіль, БЮТ: Ми, наприклад, „Наша Україна”, наприклад, комуністи, наприклад. Чому інших в нас нема? В нас, крім „Партії регіонів”, нема інших політичних сил?

ВЕДУЧИЙ: Добре.

Андрій Шкіль, БЮТ: Ні, це так вважає сама „Партія регіонів”, я не думаю, що...

ВЕДУЧИЙ: Так, і в цей момент Ви отримали ще одну червону картку.

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Андрей...

ВЕДУЧИЙ: Прошу мікрофон. Давайте ми зреагуємо спершу на червону картку від Сергія Гриневецького. Кому, за що, прошу.

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Я хотів би червону картку дати Андрію. Справа в тім, що чи намагається Блок Юлії Тимошенко якось звернутись до резолюцій Парламентської асамблеї Ради Європи, яка 19 квітня рекомендувала нам внести зміни до закону „Про вибори” і перейти на відкриті партійні списки? До речі, там теж є...

ВЕДУЧИЙ: Це у Вас запитання, це не було зауваження? Червона картка – зауваження.

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Це у мене зауваження на те, що там є і закон „Про опозицію”.

ВЕДУЧИЙ: Це Ви до пакетного. Право відповіді.

Андрій Шкіль, БЮТ: Я по першому, якщо взагалі відповідати про резолюцію, про реєстр з приводу того, яким чином у нас мають відбуватися вибори, там трошки інакше, там є зауваження щодо імперативного мандату. Це зауваження, і я ще раз кажу, як демократ я готовий це розглядати. Ніяких інших застережень про закриті, відкриті списки в резолюції немає, там є інший підхід і інша регламентація. Тепер наступне.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Андрій Шкіль, БЮТ: Я відповім все-таки на це запитання, тому що щоб не виглядало, як би я не знаю відповіді на нього. 12 законів, які пропонуються розглянути перед обранням, кого там, влади в парламенті, це пропозиція, розумієте, є така штука – пропозиція, це у них закон. Пропозиція коаліції...

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Хорошо. Это пропозиція, яка з пропрезидентської сторони...

ВЕДУЧИЙ: Поправте.

Андрій Шкіль, БЮТ: Парламентський журналіст не має права бути не в курсі. Це, я не знаю, той, хто в парламенті рідко буває, той може собі допустити таку вольність. А Вам, як парламентському журналісту, я нагадую, що перед тим, як починається робота сесії, утворюється робоча група, яка складає порядок денний сесії. Якщо хтось... Я можу збігати за статутом, чи регламентом...

ВЕДУЧИЙ: Це дуже скучно буде для глядача.

Андрій Шкіль, БЮТ: Секундочку. Власне, тому розповідати історії про те, що якщо баба матиме вуса, вона вже дід... Діди, куди ви прийшли? Не треба пересмикувати факти і робити зі всього висновки. Я ще раз кажу, заява Шуфрича і Богословської була? І залишається. Вони сказали, нам не дадуть влади, ми складемо мандати. Все. Широка коаліція...

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Послушайте, Андрей, во-первых, там… Подождите, зачем вот Вы это говорите, при чем тут, парламент сейчас не собирают…

Андрій Шкіль, БЮТ: Я це і кажу, тому що це є фактом.

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Подождите, одну секунду. Скажите, пожалуйста, в этом пакете законов есть ли законопроекты, которые, вот, заинтересована БЮТ, об императивном мандате и тому подобное, обсуждали ли ваши представители на заседании рабочих групп, вот, с «Нашей Украиной», на переговорах, на консультациях, эти законы? Что значит… Да, инициатива вообще пакетом, там, принять эти законы, да, может быть, исходит от Президента, от «Нашей Украины». Вы поддерживаете, будете голосовать до избрания спикера, премьера и так далее?..

Андрій Шкіль, БЮТ: Я хочу…

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Да или нет? Все, ответьте, да или нет.

ВЕДУЧИЙ: Кажіть, так чи ні.

Андрій Шкіль, БЮТ: Я хочу наголосити...

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Да или нет?

Андрій Шкіль, БЮТ: Я хочу наголосити...

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Хорошо, хорошо.

Андрій Шкіль, БЮТ: Коли я прийду в прокуратуру, а Ви там будете працювати, тоді я буду відповідати в такий спосіб. Хорошо?

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Хорошо.

Андрій Шкіль, БЮТ: Дякую.

ВЕДУЧИЙ: Олександр не піде на Медведька. Давайте кажіть, так або ні, і рухаємося дальше.

Андрій Шкіль, БЮТ: Так, так, так, я хочу повторити те, що я казав перед тим. Тут немає відповіді так чи ні, ми прийняли рішення запропонувати в порядку денному ці 12 законопроектів. Якщо робоча група... Робоча група складається з представників...

ВЕДУЧИЙ: З різних сил, так?

Андрій Шкіль, БЮТ: Ні, я наголошу, бо людина не знає, вона як би не зовсім...

ВЕДУЧИЙ: Наш час іде.

Андрій Шкіль, БЮТ: Нічого, я пожертвую своїм. Туди входять і представники Блоку Литвина, туди входять Комуністичної партії представники, тоді входять представники „Партії регіонів”, туди входять представники Блоку Юлії Тимошенко, туди входять представники „Нашої України”. Вони разом сідають і будують порядок денний. Це наша пропозиція. Ми пропонуємо, якщо парламент нас підтримає, так буде зроблено. Гаразд?

ВЕДУЧИЙ: Андрію, тепер я повертаю нас до нашої теми. Я просто згадую одну із заяв Блоку Юлії Тимошенко нещодавно: якщо „Партія регіонів” у владі – ми в опозиції. Було таке, так?

Андрій Шкіль, БЮТ: Так.

ВЕДУЧИЙ: Це означає, що ви готові: а) бути в опозиції...

Андрій Шкіль, БЮТ: Звичайно.

ВЕДУЧИЙ: І ви готові, на відміну від інших сил, які не готові бути в опозиції, відкрито сказати, що у вас буде тіньовий уряд, і крім тіньового прем’єр-міністра Тимошенко, Ви можете нам зараз назвати, хто ще буде в тіньовому уряді на бюджетних грошах працювати, назвіть їх.

Андрій Шкіль, БЮТ: Ні, звичайно, я не готовий назвати, хто буде працювати в тіньовому уряді, тому що я не...

ВЕДУЧИЙ: Тобто, ви не розглядали це питання, ви не готові?

Андрій Шкіль, БЮТ: Я не складаю список людей, які будуть працювати в тому чи іншому уряді, я не в тому колі спілкування. Але я хочу наголосити, що тіньовий уряд буде формуватися не до того, як ми прийдемо в парламент, бо невідомо ще, чи парламент буде працювати, так, чи складуть вони мандати, чи ні, а після того, як ми будемо в опозиції, в нас вистачить на це часу, на відміну від...

ВЕДУЧИЙ: Панове, це завершився нас час для дискусії. Мені все одно вперто щось не віриться, що ті самі люди, які бились, обманювали, кидали, робили бізнеси, зустрічалися вночі в ресторанах за Києвом, раптом стають ефективно працювати там чи там, у владі чи в опозиції, може, нам допоможуть наступні раунди нашої розмови. А зараз найвищий час нашим експертам висловити всі незгоди, крім червоних карток. Тому слово експертам. Сергій Гриневецький, всі зауваження до аргументів сторін.

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Всі зауваження можуть полягати тільки в одному, що коли іде боротьба влада-опозиція, то це боротьба за демократію, а коли іде боротьба влада-влада, то це йде боротьба за деребан держави.

ВЕДУЧИЙ: А зараз яка іде влада?

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Зараз іде влада-влада.

ВЕДУЧИЙ: Влада-влада.

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Звичайно. Бо у нас нема закону „Про опозицію”, і всі при владі: президент при владі, голови адміністрацій при владі, Рада національної безпеки і оборони при владі...

ВЕДУЧИЙ: Як буде закон „Про опозицію”, я правильно Вас розумію...

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: ...уряд при владі.

ВЕДУЧИЙ: Отже, якщо буде закон „Про опозицію”, Ви вважаєте, бо це початок нашої дискусії, запрацює схема?

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: У мене зауваження до Андрія. Він або неретельно вивчив резолюцію Парламентської асамблеї Ради Європи, де чітко виписано 15.2 пункт, і написано, як скоріше перейти на відкриті списки.

Андрій Шкіль, БЮТ: Я відповім на це пізніше.

ВЕДУЧИЙ: Прошу. Від пана Шлинчака зауваження на аргументи сторін.

Віктор Шлинчак, президент медіа-холдингу «Главред-медіа»: Закон „Про опозицію” – це така сама іграшка для розміну, про те, що казав пан Гриневецький, влада-влада. Тому що ні одні із сторін, ні одна із партій ніколи не демонструвала своєї ефективної місії ні у владі, ні в опозиції.

ВЕДУЧИЙ: Пан Денисенко, зауваження на аргументи, які лунали.

Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Власне кажучи, весь виступ пана Шкіля полягав лише в одному, в тому, що „Партія регіонів” ніколи не буде в опозиції. З цього можна зробити висновок, що нас всі готують, що Юлія Тимошенко зробить все від себе залежне для того, щоб опинитися зараз в опозиції. Для чого це потрібно?

Андрій Шкіль, БЮТ: Щоб „Партія регіонів” опинилася в опозиції, все ми зробимо від себе залежне, повірте.

Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Ні, ну, це безумовно...

Андрій Шкіль, БЮТ: І ще одне скажу...

Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Почекайте, це мій час, це мій час.

ВЕДУЧИЙ: Пане Андрій, зараз час експертів.

Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: І насправді, в принципі, це робиться лише для одного – для того, щоб Юлія Тимошенко через півтора роки змогла стати президентом України, і для цього їй потрібно зараз опинитися в опозиції.

ВЕДУЧИЙ: Така цікава багатоходівка в майбутнє. Пане Валерій, Ваші зауваження на аргументи.

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: Я маю зауваження Андрію, тому що мудрість говорить, що історія повторюється двічі: вперше в вигляді трагедії, вдруге в вигляді фарсу. Ми спостерігаємо фарс, коли нам пропонують створене, знаєте, новонароджене дитя, яке стосується „помаранчевої” коаліції, що вони готові покласти і довіру людей, і передвиборчі обіцянки, які БЮТ давав своїм виборцям заради того, щоб посісти в крісло прем’єр-міністра. І ті, знаєте, посили, аргументи навколо того, що вони будуть доброю опозицією, в них був для цього і шанс, і можливість. Прошу, а тепер маєте право відреагувати на ці зауваження, по півхвилини.

Андрій Шкіль, БЮТ: Півхвилини. Дуже дякую. З приводу резолюції ми можемо з Вами окремо посперечатися, Ви мені розповісте тоді, що таке відкриті списки. Бо відкриті списки, у нас вони ніколи закритими не були, це просто ми трактуємо, що у нас вони відкриті, вони відкриті для кожного доступу.

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Я зараз покажу резолюцію...

Андрій Шкіль, БЮТ: Не треба мені показувати резолюцію, тому що я хочу наголосити, що відкриті списки – це мажоритарна система виборів, якщо Ви це маєте на увазі. Пар’є мала на увазі ту систему виборів, яка є у нас.

ВЕДУЧИЙ: Не загадками. І ще реагуйте на інші зауваження.

Андрій Шкіль, БЮТ: Тому я хочу... Так, мені сподобалось формулювання, що мій виступ полягав в тому, щоб ми опинилися в опозиції. По-перше, знаєте, я завжди виходжу з того, що 228 завжди більше, ніж 225. Якщо Ви вважаєте по-інакшому, тоді Ви мені розповісте. Чи Ви маєте інформацію про те, хто куди переходить, хто кому що заплатив? То спочатку в прокуратуру, потім на телебачення, потім мені, і тоді...

ВЕДУЧИЙ: Окей.

Андрій Шкіль, БЮТ: Ні, я хочу ще таке завершення. Ми перемогли, ми математично здобули більшу кількість голосів, все решта – це розмірковування тих, хто програв ці вибори, не важно, скільки він їх набрав, голосів.

ВЕДУЧИЙ: Зауважень до Вас було мінімум, так?..

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Да.

ВЕДУЧИЙ: Але від пана Андрія було.

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Наверное, я говорил все верно…

Андрій Шкіль, БЮТ: Конечно…

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Я очень рад, что все четыре эксперта, которые даже ко мне никаких ни зауважень, ни претензий не предъявили, наверное, я предъявлял в свою очередь претензии к господину Шкилю верные.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Вам зараз бути експертами для інших раундів нашої розмови. Кажуть, сьогодні прочитав таке, що декілька разів дзвонила Юлія Тимошенко на телефон до Путіна, щоб дізнатися ціну на газ врешті на наступний рік для України, але кожного разу потрапляла до Лукашенків. Реклама, панове.

(реклама)

ВЕДУЧИЙ: Панове, ви уявляєте собі, яка велика реклама. Я мушу нагадати, що це програма „П’ять копійок”, в якій ми сьогодні пробуємо з’ясувати, чи ті самі наші політики можуть бути владою і опозицією, працювати за моделлю, про яку ми можемо лишень мріяти. До речі, як хочеться в ці дні бути хорошим, але при тому мати все те, чим володіють наші всі погані. „П’ять копійок” в ефірі запитують своїх глядачів: хто, на вашу думку, кращий і ефективніший опозиціонер? Якщо вважаєте, що „Партія регіонів”, дзвоніть першим номером телефону. Якщо Блок Юлії Тимошенко, ваш номер телефону другий на екрані. До речі, перш, ніж ми послухаємо аргумент від „Партії регіонів”, від Валерія Коновалюка, ми дізналися в людей те, що я в нього недавно запитував: чому „Партія регіонів” так боїться піти в опозицію. Ось, що сказали людин на вулицях Львова та Луганська.

Львів: - Їм щось мішає, щось їм не вигідно.

- Напевно, що їм так добре.

- Владу не хочуть втрачати, того і не хочуть іти в опозицію, то ясно.

- Ну, а хто хоче від влади відступати, так добровільно здати владу, я думаю, ніхто, я би тоже не відступив.

- Вона багато втрачає, вона втрачає капітали, багатство, маєтки.

- Чому не хоче? Бо вона ще не хоче від того корита відіпрати.

- Звичайно, чого їм покидати своє місце і своє крісло, хто б не хотів там бути, всі хочуть.

- Щоб Юлю не пропустити вперед, от що.

- Вони є величезні магнати, вони мають багато грошей, як вони підуть в опозицію, то що вони будуть мати, нічого не будуть мати.

- Не хочуть в опозицію, бо вони бояться правди.

Луганськ: - Господа, которые приучены к власти, трудно отвыкать теперь от власти.

- Плохо сказать нельзя, хорошо сказать тоже нельзя. Придурки они все и все.

- Наверное, привыкли к власти.

- Это личное мнение «Партии регионов», это их выбор.

- Дело в том, что «Партия регионов», как я вижу, сама себя ослабила в глазах основной массы избирателей.

- Потому что это партия донов, они хотят, как сказать, быть единственными и неповторимыми.

- А почему «Партия регионов» должна идти в оппозицию? Они выиграли на выборах.

- От власти тяжело уходить.

- Потому что они уже устали. Смысл им идти в оппозицию?

- А что им там делать в оппозиции? Они не готовы к оппозиции. Оппозиция – это те, которые будут бороться, а они готовы только руководить.

ВЕДУЧИЙ: Ще ніколи так одне і те саме запитання не поєднувало схід і захід. Ви помітили, як Львів і Луганськ об’єднався в своїх думках? Спростувати ці тези спробує Валерій Коновалюк від „Партії регіонів” і Віктор Шлинчак його екзаменатор від медіа в раунді другому. Спростуйте першу тезу, яку сказали, скажемо так, ми маємо стереотипи, нам їх нав’язали, не без допомоги таких самих гарних журналістів, як ми тут всі є, так, про те, що у вас там електоральна база. А там кажуть, що ви не готові до опозиції. Спростуйте це, скажіть, що ви готові завжди до опозиції, і щоб я повірив.

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: По-перше...

ВЕДУЧИЙ: І щоб Віктор повірив.

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: Романе, я був би щасливий, якщо б, знаєте, захід, схід об’єднували інші цінності і інші речі, які сьогодні стосуються розвитку України. Ми були в опозиції, і дійсно було важко спостерігати, як руйнується країна, як фактично ті люди залишались без відповідних доходів і права на якийсь розвиток, на життя. Ми мусимо сьогодні ще раз довести, „Партія регіонів” двічі перемагає на виборах, ми не можемо сьогодні знехтувати позицією власних прихильників, власних людей, які сьогодні підтримали нашу політичну програму.

ВЕДУЧИЙ: Я правильно зрозумів, в опозиції – це значить, знехтувати своїми виборцями? Опозиція – це як яма.

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: Ви знаєте, я впевнений, що сьогодні треба розглядати це питання по-іншому, і ота трагедія, яка сталася в Дніпропетровську, вона мусить сьогодні, щоб ми зрозуміли, щоб фактично ми свідомо для себе зясували, яка мусить бути коаліція, що потрібно фактично сьогодні для...

ВЕДУЧИЙ: Віктор реагує на це, я так зрозумів. Віктор, те саме питання.

Віктор Шлинчак, президент медіа-холдингу «Главред-медіа»: Я відреагував в першу чергу на Дніпропетровськ, тому що партія, яка відповідальна перед народом, і партія, яка поки що до формування нової коаліції несе відповідальність за те, що відбувається в країні, і партія, яка є партія влади, принаймні, мала б нести відповідальність за те, що відбулось в Дніпропетровську. І подати в першу чергу мали б і Шуфрич, і пан Рибак мали подати у відставку.

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: Вікторе, я хочу Вас розчарувати. Ви знаєте, вчора на ефірі, на „Свободі” люди фактично з’ясували, що не треба політизувати. 20 років іде занепад в житлово-комунальній сфері.

Віктор Шлинчак, президент медіа-холдингу «Главред-медіа»: Валерій, Ви постійно...

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: Я хочу почати з іншого...

Віктор Шлинчак, президент медіа-холдингу «Главред-медіа»: Ви постійно кажете...

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: Давайте так...

Віктор Шлинчак, президент медіа-холдингу «Главред-медіа»: ...що не треба переводити...

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: Я краще хочу сьогодні...

ВЕДУЧИЙ: По правилах. Віктор кинув п’ять копійок, має право на репліку.

Віктор Шлинчак, президент медіа-холдингу «Главред-медіа»: Ви кажете постійно, що не треба політизувати, але, крім політики, Ви нічим більше не займаєтесь. Хіба ваші гасла про стабільність і добробут – це не політичні гасла? Це...

ВЕДУЧИЙ: Можна я зараз вас поверну до того, по-перше, зупинимо рекламну паузу інших каналів, вони нам за це не заплатили, а повернемося до суті запитання. Я хочу тепер, щоб Віктор відповів на нього, я не почув відповіді. Чому „Партія регіонів”, як вважають, не готова піти в опозицію?

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: Я хочу закінчити відповідь...

ВЕДУЧИЙ: При такому законі, який пишуть БЮТ, уявляєте собі, стільки всього є, навіть машини будуть за кошти. Чому не хочуть?

Віктор Шлинчак, президент медіа-холдингу «Главред-медіа»: Особисто я можу це пояснити якимись психологічними мотивами, тому що, по-перше, лідер Віктор Федорович Янукович не є борцем, як Юлія Володимирівна, це треба, щоб вона подякувала за рекламу.

ВЕДУЧИЙ: От зараз за це дістанете, що не є бійцем. Прошу, кажіть.

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: Ви знаєте, фактично Віктор Янукович як політичний лідер має сьогодні найвищий рейтинг довіри в суспільстві. Ви знаєте, я почну з того, що хочу запропонувати і всім глядачам. Оця книга дуже чудова – Борис Березовський „Мій Майдан Незалежності”. От у Березовського свій Майдан Незалежності є дуже чудовий твір...

ВЕДУЧИЙ: Пане Березовський, наш час рекламний коштує дуже дорого. Прошу перевезти з Лондону гроші.

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: Письмо Юлии: «Дорогая Юлия, Ваши действия необходимо соотносить с главной целью – победа на парламентских выборах». Дальше читаем…

ВЕДУЧИЙ: Давайте не будемо цитувати книжку.

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: „Березовский подает в суд на Жванию, Рыбачука, Третьякова, на то, что 21 миллион было, скажем так, обещание всем известным, безусловно, более того…»

ВЕДУЧИЙ: Правом ведучого, хата-читальня пана Валерія завершена.

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: Я хочу сказати, в цьому є сутність журналістики, щоб цьому дати відповідну оцінку. Я хочу сказати, якщо той позов Березовського в лондонському суді він виграє, ви залишитесь без роботи. Якщо „Главред-медіа”, який має Третьяков власність...

ВЕДУЧИЙ: Хто, він?

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: Да. Тому повертайтесь в колишню редакцію газети „Сегодня”, да, і працюйте там.

ВЕДУЧИЙ: Маєте право реагувати.

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: Романе, я хочу Вам подарувати її, коли я побачив на „П’ятому каналі”...

ВЕДУЧИЙ: З Вашими підписами?

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: Ні, Березовського, Березовського.

Віктор Шлинчак, президент медіа-холдингу «Главред-медіа»: Я, на відміну від багатьох політиків, маю фах, який є зараз дуже затребуваним на ринку, тому я думаю, що я без роботи не залишуся. Але повертаючись до нашої теми, я хотів би сказати, що в опозицію вас не загонить, не може загнати, знаєте, що, вас не може загнати страх, тому що ви постійно боїтеся, що як ви відірветеся...

ВЕДУЧИЙ: Право переходить. Страх.

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: Не потрібно формувати міфи. Ми, дійсно, не хочемо побачити країну через декілька років зруйновану. І я впевнений, що для нас важливо сьогодні з’ясувати, як це з’ясували німці, коли фактично... Не було б Євросоюзу, якщо б не об’єдналися східна та західна Німеччина. Сьогодні коаліція в Німеччині широка, щоб Ви зрозуміли, яка об’єднає правих, це західні землі, і лівих, це східні землі.

Віктор Шлинчак, президент медіа-холдингу «Главред-медіа»: Я хочу сказати, що...

ВЕДУЧИЙ: Червону картку, забудемо, за що. Я пам’ятаю, що Ваше право слова. Від Андрія Шкіля червона картка, прошу, за що.

Андрій Шкіль, БЮТ: Я, власне, втомився тримати вже цю червону картку. Тому що дискусія не ведеться ні про що. По-перше, вона не завжди правдива, тому що Мерклі походить, власне, з східної Німеччини, тому це зразу дурниця.

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: Я про політичні партії говорю.

Андрій Шкіль, БЮТ: При чому тут походження.

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: Політичні партії.

Андрій Шкіль, БЮТ: Я хочу наголосити, я хочу наголосити, що в даній дискусії є просто відмова від відповіді на питання у пана Коновалюка, він не відповідає, чому „Партія регіонів” боїться піти в опозицію.

ВЕДУЧИЙ: Ваша версія, чому?

Андрій Шкіль, БЮТ: Моя версія полягає в простій причині – тому що це не політична сила, це клуб любителів влади, які за цю владу готові віддати все, навіть своє право перебувати в опозиції.

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: Не можу не відреагувати.

ВЕДУЧИЙ: Право відреагувати. І там ще є одна червона картка. Реагуйте, прошу.

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: Не можу не відреагувати. Оце останній паунд, фунт стерлінгів, мабуть, підтримка Березовського БЮТ, я кидаю сюди. І хочу сказати одне, якщо ми сьогодні зрозуміємо, що будь-які сперечання, політична боротьба, вона не має нічого спільного з тими питаннями і проблемами, які хвилюють людей, ви це зрозумієте в політиці. І це треба сьогодні забезпечувати перш за все для нас, для політиків зясувати, яка ціль фактично проведення дострокових виборів, якщо вона не вплине і не вирішить політичну кризу.

ВЕДУЧИЙ: Я зрозумів. Пане Валерію, по-перше, звідки у Вас Березовського фунти стерлінги?..

Віктор Шлинчак, президент медіа-холдингу «Главред-медіа»: Я як раз хотів сказати, це, мабуть, Березовський пану Коновалюку подарував книжку, щоб він тут її прорекламував в ефірі. Але, насправді...

ВЕДУЧИЙ: Насправді, Ви зможете ще... Я хочу, щоб пан Гриневецький скористався своєю червоною карткою.

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Валерію, справа в тому, що посилатися на досвід Німеччини і тієї ж Франції, мабуть, сьогодні не коректно, бо там діє право, там політики відповідальні перед законом.

ВЕДУЧИЙ: Це, до речі, хороше зауваження. Я хочу вам сказати, дивіться, дивна послідовність напередодні формування, ми ж теж чекаємо, коли будуть остаточні результати, коли ви всі зайдете в Верховну Раду і сформуєте врешті коаліцію, опозицію, і ми все зрозуміємо. У вас була дивна послідовність: „Партія регіонів” відмовилась від референдуму по російській мові і НАТО, щоб була користь країні, така була аргументація. Це заява 19 жовтня. „Партія регіонів” скасувала скасування свого референдуму, він буде. Заява того ж таки 19 жовтня. Це що є, це непослідовність, вже розброд і шатання, як Ви це поясните?

Віктор Шлинчак, президент медіа-холдингу «Главред-медіа»: Ви ж бачите, постійно „Партія регіонів” говорить, що вона за стабілізец і за те, щоб все було в Україні послідовно. І я так розумію, що послідовність просто у кожного своя. Тобто, вони спочатку за цю послідовність, що треба проводити референдум, потім вони вирішили, що цей референдум послідовно треба відмінити.

ВЕДУЧИЙ: Це шкодить їм напередодні формування влада-опозиція чи навпаки це є один з методів?

Віктор Шлинчак, президент медіа-холдингу «Главред-медіа»: Мені здається, це абсолютно не впливає в даній ситуації.

ВЕДУЧИЙ: Тепер Ви поясніть нам цей феномен.

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: Стосовно послідовності. Ви знаєте, Віктор брав у мене інтерв’ю п’ять років тому, в 2002 році. І він вважав, що „нинішній перший заступник голови Бюджетного комітету... одного із перспективних представників Донецька...” Тобто, моя позиція, вона достатньо, да, фактично знакова, так?..

ВЕДУЧИЙ: Але Ви були тоді в іншій партії.

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: Так що я казав, питання про Віктора Януковича, „Віктор Федорович досить масштабна і вагома особистість. Він дуже професійно підготовлений, має великий досвід з вироблення тих рішень, які потребує сьогодні Україна...”

ВЕДУЧИЙ: І тому він не може бути...

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: „...і щойно буде вироблено єдині механізми розгляду на ухвалення законодавства, які...”

Віктор Шлинчак, президент медіа-холдингу «Главред-медіа»: Ми зараз не говоримо про Віктора Януковича.

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: Це Ваше інтерв’ю, Ви ж брали його.

Віктор Шлинчак, президент медіа-холдингу «Главред-медіа»: Це ж Ваші слова, Ви ж свої слова цитуєте, на жаль.

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: Але це сьогодні відповідає сучасним вимогам, тому що виключно цей уряд і широка коаліція зможуть, дійсно, впливати, якісно впливати на формування ефективної влади.

ВЕДУЧИЙ: Отже, їм не можна в опозицію, хоче сказати пан Валерій.

Віктор Шлинчак, президент медіа-холдингу «Главред-медіа»: Я єдине, що хочу сказати, що, очевидно, цей процес з створенням широкої коаліції треба затягувати, хоча б для того, щоб там гарний професіонал Янукович добудував свою дачу, яку він має на ста скількись гектарах.

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: Ви знаєте, Вікторе, Ви фактично сьогодні не коректні, тому що дуже багато маєте інформації і про власника вашого холдингу, медіа-холдингу, і про ті справи, які... До речі, зруйнував „помаранчеву” коаліцію антикорупційний скандал.

Віктор Шлинчак, президент медіа-холдингу «Главред-медіа»: Зараз мова не про власників.

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: Тому давайте не будемо говорити про минуле. Я хочу додати на останнє, знаєте, Черчель дуже висловився дуже зручно, а особливо в цій ситуації, яка є в Україні, що сперечанням сучасного і минулого ми можемо втратити майбутнє. Тому що, я впевнений, що для нас сьогодні є підстави вважати цю розмову як останню для того, щоб забезпечити формування нормальної Верховної Ради.

ВЕДУЧИЙ: Моє запитання і суперечки ваші якось полягають так, ніби хтось хоче протиставити пану Третьякову Віктора Федоровича або Віктором Федоровичем вдарити по Третьякову. Я ж знову повертаю вас до того, що от-от ви всі зайдете в Верховну Раду, чи...

Віктор Шлинчак, президент медіа-холдингу «Главред-медіа»: Я, до речі, одна фраза...

ВЕДУЧИЙ: Одне моє запитання тепер до Вас. Як Ви оцінюєте потуги „Партії регіонів”, так, зараз, не те, щоб коаліція, яку анонсували БЮТ і НУНС, не відбулася, наскільки ефективними є дії, тобто, наскільки ефективно вони захищають свою перемогу на виборах, набравши найбільше голосів і можливість вступити у владу, а не в опозицію?

Віктор Шлинчак, президент медіа-холдингу «Главред-медіа»: Я прекрасно розумію, що Віктор Федорович Янукович не може без Президента Віктора Андрійовича Ющенка. Але так історично склалося, що сили, які є по суті по своїй, по ідеологічній суті, ліберальними, які є в одній цільовій аудиторії, в одній ніші, вони зараз стоять по дві сторони барикад. І зараз сила БЮТ, яка є за великим рахунком лівоцентристською, і іде в розріз з правоцентристськими постулатами „Нашої України”, не може бути...

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: Ви знаєте, де БЮТ, а де лівоцентристська ідеологія, давайте... В середу на прес-конференції Тимошенко з Кириленко фактично Україна побачила власні наміри БЮТ, коли вони подолали вето про закон „Про Кабінет Міністрів”. Тимошенко сьогодні, для того, щоб, скажемо так, впасти в це крісло прем’єр-міністра, фактично продемонструвала, що вона нехтує цим законом, який підтримувала. Вона коментувала тоді, говорила, що цей закон потрібен для її уряду майбутнього, цей закон фактично припиняє сварку між Президентом і Прем’єром, який фактично паплюжить Україну в світі. І вона сьогодні підлаштовує власні програми для того виключно, щоб отримати це крісло. Це Вам здається, що це ідеологія, це є політична позиція?

Віктор Шлинчак, президент медіа-холдингу «Главред-медіа»: Скажіть, будь ласка, а коли ваші представники, представники „Партії регіонів” пропонують Президенту обрання в Верховній Раді на наступний президентський термін, це яка, це ідеологія, чи що це, чи це тактичний хід?

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: Знаєте, Вікторе, я фактично не був в парламенті, „Трудова Україна”, на жаль, не потрапила в парламент, не пройшла...

Віктор Шлинчак, президент медіа-холдингу «Главред-медіа»: Я, до речі, з цим Вас вітаю, що Ви пройшли в парламент.

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: І ми бачимо, що там трапилося з цього приводу, так, якщо немає центристських сил. Але ми об’єднали сили з „Партією регіонів”, щоб запропонувати українцям дійсно розуміння, що зараз та ситуація, яка вимагає від нас, від політиків, порозумітись і об’єднатись заради тої мети, яку фактично мріяло багато поколінь.

ВЕДУЧИЙ: Вікторе, тут така ситуація, коли весь час говорять, заради чогось і об’єднатись, я хочу запитати, а це добра чи погана модель для нашої країни, ми маємо державу, як маємо, так, чи може бути нам краще, що, наприклад, всі взяли і об’єдналися в дуже широку коаліцію? Ну, десь там в куточку щось там фальсифікують матеріали Нюберського процесу, верещать там пару комуністів, і все, тобто, ніякої опозиції нема...

Віктор Шлинчак, президент медіа-холдингу «Главред-медіа»: Це, знаєте, це так само, це так само...

ВЕДУЧИЙ: Без опозиції може бути краще?

Віктор Шлинчак, президент медіа-холдингу «Главред-медіа»: Це так само, коли на виборах кажуть, що треба голосувати завжди, чи вірніше, лозунги висувати завжди за, а не проти когось. Але цього не відбувається ні на одних виборах.

ВЕДУЧИЙ: Панове, давайте підведемо підсумки. В мене є: а) один фунт стерлінгів імені Березовського, його книжка і можливість надати слово експертам, які мають зауваження до аргументів сторін. Слово експертам. Прошу, починайте.

Андрій Шкіль, БЮТ: Я почну цього разу. Я хотів би наголосити, що виступ Валерія Коновалюка, він зводився не до відповіді на запитання, чому вони не будуть в опозиції, а до розповіді, які погані, яка погана Тимошенко, який, відповідно, хороший Валерій Коновалюк, Янукович, які він інтерв'ю давав п'ять років тому, але жодного разу не було відповіді на запитання, пряме, просте і однозначне. До того ж я хотів би наголосити, що "Партія регіонів" - це не тільки клуб любителів влади, але ще й така серйозна антиукраїнська сила, яка була членом антиукраїнської коаліції. Тому що Грач Леонід, председатель Всеукраинского объединения наследников Богдана Хмельницкого, входить у керівний орган Євразійського комітету, який організував погром на Говерлі. А партія, політична сила, до котрої входить Євгеній Коновалюк, так і не засудила цю акцію. І я хотів би, щоб за цією трибуною він сказав, він підтримує цю акцію, чи буде організовувати наступні і фінансувати їх, і яким чином тоді він буде поєднувати свою роботу в парламенті з такою діяльністю.

ВЕДУЧИЙ: Куди мікрофон рухаєте, до пана Гриневецького? У нас потім буде час прореагувати. Прошу, Ваші зауваження на аргументи в цьому раунді.

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Ви знаєте, мені здається, що дискусія влада-опозиція переходить в те, хто буде владою, хто опозицією, а мені здається, що те і те є влада, бо вони отримали мандат довіри, і треба, мабуть, вже говорити про те, як і влада, і опозиція буде виконувати свої передвиборчі програми.

ВЕДУЧИЙ: Це було зауваження до вас обох. Прошу, тепер ваші зауваження.

Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Цього разу я повинен погодитись повністю із паном Шкілем, вся аргументація Валерія Коновалюка зводилась до того, що вони хороші, а хтось поганий. Але при цьому ми не почули взагалі жодного насправді якогось логічного аргумента, чому вони хороші. І я думаю, саме через те хотілося б почути від Вас, чому ж ви такі хороші, і чому ви відмовились, Ви так і не відповіли, чому відмовились спочатку від референдуму зимового, потім ви знову його підтримуєте, хотілося б просто хоча б це почути. Хоча з моєї точки зору, очевидно, ми прекрасно розумієте, якщо ви виграєте референдум про мову, у вас просто не буде аргументів до ваших прихильників. Тому що якщо тільки з'являється друга державна мова, вам нічим буде взагалі своїх прихильників, хоть чимось актуалізовувати.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. І пан Чаленко, Ваші зауваження до аргументів сторін.

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Я вообще хотел по поводу нападок на Валерия Коновалюка. Я вот вообще не могу понять, что значит обвинения в том, что "Партия регионов" - партия любителей власти. Возьмите любой учебник политологии, и там сказано, что смысл существования любой партии заключается в том, чтобы она получила власть для того, чтобы реализовать свою программу. И вот не могу понять, что Блок Юлии Тимошенко мечтал, то есть, избирался в парламент для того, чтобы идти в оппозицию? В чем проблема? И "Партия регионов", я еще раз говорю, что я разговаривал с одним из руководителей, руководителей "Партии регионов", поверьте мне, ссылался, писал в своей газете, на источник, что рассматривается один из вариантов того, что "Партия регионов" может оказаться в оппозиции. Вы ж не можете понять, 228 человек, найдется, как говорил один вот этот вот источник, пять-семь патриотов, которые не проголосуют за Юлия Владимировну как премьер-министра Украины. Что вы там будете делать? Это раз. Валерий, тебе маленькое такое замечание, такое формальное. Не схід и запад в Германии, а север и юг, протистантский север, католический юг, не путай.

ВЕДУЧИЙ: Це були зауваження, так. Тепер прошу на них відреагувати буквально репліками, бо час.

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: Більшою частиною я мав на увазі об'єднання східної та західної Німеччини.

ВЕДУЧИЙ: Бог з тою Німеччиною.

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: Вы знаете, я отвечу на языке, который очень любит Андрей Шкиль, то, что, тоже высказывание Черчеля, что чем государственный деятель отличается от политика, первый думает о будущем страны, а политики думают только о предстоящих и досрочных выборах. Поэтому когда они бросили мандаты...

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Ваше право репліки.

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: Будь ласка...

Віктор Шлинчак, президент медіа-холдингу «Главред-медіа»: Перше засідання Верховної Ради покаже, скільки є стійких хлопців у "Партії регіонів", і скільки є тих, хто здатні будуть перейти у владу. Я думаю, що після цього ми побачимо.

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: Вы уже не журналист, потому что Вы, знаете, играете судьбами людей и народа, потому что для вас это интересно, для вас шоу, оно будет продолжаться без конца.

ВЕДУЧИЙ: Отже, нагадую нашим глядачам...

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: И вот бросаю...

ВЕДУЧИЙ: Час, час...

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: Роман, одно евро и один франк, который, к сожалению...

ВЕДУЧИЙ: До речі, вкрасти тисячу доларів - це вважається крадіжка, вкрасти мільйон доларів - це рейд, вкрасти сто мільйонів - це суперечка господарюючих суб'єктів, вкрасти десять мільярдів доларів - це державна політика. І реклама.

(реклама)

ВЕДУЧИЙ: Отже, як їм легко живеться там. От соціологи кажуть, що наступним президентом США стане Хіларі Клінтон, тому що більшість американців ну дуже хочуть побачити, як і з ким Хіларі буде мстити Білу в овальному кабінеті. "Пять копійок" повернулося в прямий ефір із запитанням: хто кращий, ефективніший опозиціонер? Якщо вважаєте, що "Партія регіонів", дзвоніть першим номером телефону. Якщо вважаєте, що Блок Юлії Тимошенко, ваш номер другий, який бачите на екранах. До речі, ми за цей політичний тиждень багато що почули, від чого вуха згорнулися в трубочку. До речі, про дискусію, яка згортає вуха в трубочку, і вони нагадують спагеті далі в нашому сюжеті.

Сюжет: "Пан Черновецький, якого не очікували ні політики, ні політологи, ніхто, я вам скажу, і даже з космосу такого не очікували". Боротьба за і проти мера столиці перейшла у площину наркологічного диспансеру. Народний самооборонець Юрій Луценко мера всіх землян, а заодно і харківського Добкіна, визнав коксохімами і покликав на лікарські перегони.

Юлій Луценко: "...зміну влади в Києві і в Харкові, де, абсолютно очевидно, і там, і там два космічних коксовидобувника стоять на посадах мера".

"Пане Юрію, ми знаємо Вашу позицію".

"Ні, я готовий тут запросити в студію цих двох мерів і здати кров, вони і я, а вживання наркоти, я готовий".

Мерський заступник Ірена Кільчицька, відома у вузьких банківських колах цілителька, у свою чергу на око поставила діагноз і самому Луценко:

Ірена Кільчицька: "По очам, я не медик, але останній рік я курую медицину, де працюють фахівці, у пана Луценка очі такі. ніби то він взагалі не просихає..."

Оскільки жодного офіційного спростування про білі кокаїнові доріжки мерії не пролунало, то на захист Черновецького виступив сам Черновецький.

Леонід Черновецький: "Перед каждым выступление Луценко выпивает стакан водки. После этого будоражит народ всякими глупыми рассказами...". "Я готов пройти вместе с ним медосмотр".

Тепер уся громада завмерла перед карколомним телешоу, у телестудії мер здає аналіз сечі на наявність слідів коки, а Луценко, мов юний даішник, дує трубочку спиртометра. А за цим усім в куточку спостерігає богобоязний мер усіх харків'ян Добкін та його слобожанська бригада психдопомоги. Голівудівська драма.

На невинно убієнних дніпропетровцях пропіарився кожен, хто зміг із політиків і телезвьоздочек, довівши країну і господарку до техногенної ручки, усі, хто у вічній борні за посади і гроші, раптом символічно одноденні зарплати свої пожертвували постраждалим. Але київський мер Леонід все одно усіх обскакав, перечислив зарплату аж за два місяці. Правда, він гордо заявляв, що сам собі, як людині не бідній, встановив символічну зарплату в одну гривню.

"Сесії не проводить, встановив собі зарплату в одну гривню. На цю одну гривню він відпрацьовує".

Тобто, за два місяці це, напевно, аж дві гривні дніпропетровцям пожертвував.

Не менше цинізму і чорнухи було у пресі, коли світ облетіли фотки: український Ейс Вентура або просто міністр Шуфрич виносить з-під завалів котиків, плямисту Мусю і чорну Соню. При цьому у Нестора Івановича стійке переконання, Президент з лопатою на херсонських пожарищах - це дешевий піар гаранта, а він с котиками на тлі завалів і людського горя - це вже зовсім інше, це вже герой-рятівник і бетмен нашого часу. Воістину цинізм не знає меж.

ВЕДУЧИЙ: Але ми точно знаємо, що ці політики можуть ще більше, і ми цього очікуємо. Загадка результатів виборів - це Блок Литвина. Його сьогодні презентує Сергій Гриневецький, який одеськими жартами відіб'є критичні коментарі від газети "Коментарі" і її редактора Вадима Денисенка у раунді третьому, де ми врешті з'ясуємо, так буде в нас ця влада і ця опозиція. Раунд три. Як сприймають люди за допомогою нас, журналістів, те, що діється довкола вашого блоку. Мені поможе зараз Вадим. Як вони кажуть, що спочатку не вдовольнили апетити Литвина усі групи впливу, ну, малочисельної фракції, не можливо їх вгамувати, і Віктор Федорович не міг апетити вгамувати, ні Юлія Володимирівна. І тепер у литвинівців велика спокуса щоразу дорого не продавати свої голоси, яких буде так не вистачати то коаліції, з їхніми 228, двоє пішли в буфет, один на гастролях, так, один пчихає. І отут, це називається довгограюча акція, так нам пояснюють. Це правильна схема? Чи знов хочуть наговорити погано на Блок Литвина? Спочатку Ви, а потім пан Сергій буде захищатись.

Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: З моєї точки зору, насправді, Блок Литвина, безумовно, має велику акцію, тільки тяжко сказати, яка вона, це циганське золото чи це справжнє золото. Але хочемо ми того чи не хочемо, але будь-яка сила повинна все одно буде так чи інакше до них звернутись. Зараз Володимир Литвин сховався, і сховався для того, щоб дочекатись, поки між собою всі пересваряться, і потім щоб до нього прийшли. Тільки проблема в тому, що він може не дочекатися зараз, щоб до нього прийшли. Але він розуміє, що в нього є люфт часу. І ще два, три...

ВЕДУЧИЙ: Ця схема працює на весь час каденції, яку я озвучив?

Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Безумовно, безумовно.

ВЕДУЧИЙ: Так?

Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Так.

ВЕДУЧИЙ: Це правильна схема?

Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Так.

ВЕДУЧИЙ: А це є яка, називається схема, схема влади чи схема опозиції, я хочу зрозуміти.

Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Це схема влади для Литвина.

ВЕДУЧИЙ: Пане Сергію, якщо Ви мовчите, значить, Ви погоджуєтесь з кожною тезою. Тому реагуйте.

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Ви знаєте, я хотів би все-таки, мабуть, прокоментувати той сюжет, бо він іде саме в контексті влада-опозиція. Тому що, знаєте, за радянських часів всі керівники двічі на рік проходили медосмотр в так званих диспансерах. І при чому...

Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Ви на кого натякаєте зараз?

ВЕДУЧИЙ: На права народу знати, чи не дуже хворі ті, хто ними править.

Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Ні, ні, на кого зараз натякаєте, конкретно?

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Ні, я натякаю на сюжет, абсолютно. Що стосується коментаря, ви знаєте, ми всі отримали високе звання - народний депутат. Сьогодні...

ВЕДУЧИЙ: Ще не отримали, ви ще не прийняли присягу.

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Як буде прийнята присяга, якщо вона буде прийнята. Мені здається, що треба ставити питання таким чином: 228 начебто є сьогодні, там, два чи три патріоти, як сказали, можуть перейти в іншу фракцію, то будуть ті ж самі 228. Ви ж розумієте, що ми повинні переходити до якихось нормальних стосунків. І треба спочатку розібратись, що таке народ, і що таке влада. Народ у нас...

Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Якщо можна, я трошки переб'ю цю патетичну фразу. Тобто, я хотів би Вас запитати, з Вашої точки зору, люди, які проголосували за вас, вони голосували за те, щоб ви були в якій опозиції чи позиції, щоб ви були з ким?

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Люди, які голосували за нас, я вважаю, голосували за програму.

Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Програма - це прекрасно, але в даному випадку вони хотіли б, з Вашої точки зору, щоб ви були де ближче, ближче до "Партії регіонів" чи ближче до БЮТ?

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Вони хотіли, щоб в державі запрацювало право, щоб не було, що брехня стає основою національної політики, а корупція засобом управління. І в цьому плані, якщо подивитись на результати, то від чотирьох до шести відсотків ми набрали по широкому такому загалу.

ВЕДУЧИЙ: Я допоможу уточнити це запитання, і потім буде червона картка. Ваші виборці, коли голосували, на Вашу думку, особисто, наприклад, за Вас, вони голосували за вас у владі чи за вас у непримеренній опозиції до влади, яка не дотримується, за Вашими словами, законів?

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Я ж хочу відповісти на питання...

ВЕДУЧИЙ: Ну, одним словом.

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Вони голосували за людину, яка здатна взяти відповідальність на себе.

ВЕДУЧИЙ: У владі?

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: У владі, звичайно.

Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Мається на увазі, за одну людину, за Литвина, а не за всю фракцію з 20 чоловік.

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Мається на увазі, запитали за мене...

ВЕДУЧИЙ: Стоп, стоп, стоп, країні потрібен Литвин. І ще одна червона картка є. Давайте ми забудемо. Прошу.

Віктор Шлинчак, президент медіа-холдингу «Главред-медіа»: Я як раз хотів би нагадати пану Сергію, що всі вибори, які вів Блок Литвина, він вів їх під гаслом, що це є вибори майже президентські Литвина. І крім Литвина, ніхто нікого не пам'ятає в цьому списку, за виключенням Вас, звичайно.

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Я перепрошую, ми говоримо про владу-опозицію чи про президентські обіцянки?

Віктор Шлинчак, президент медіа-холдингу «Главред-медіа»: Ви просто сказали про ідеологію, що ви йшли з певною ідеологією, голосували на цих виборах виключно за персони і за, у вашому випадку, за пана Литвина.

ВЕДУЧИЙ: Реагуйте на цю червону картку.

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Я хотів би відреагувати, що у нас сьогодні виборча система побудована так, що все персоніфіковано. Ви можете сьогодні сказати першу п'ятірку...

ВЕДУЧИЙ: Він вже нічого не може сказати, він вже використав всій час.

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Умовно кажучи, Блоку Юлії Тимошенко?

ВЕДУЧИЙ: П'ятірку пам’ятаємо.

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Думаю, що навряд чи.

ВЕДУЧИЙ: Пам'ятаємо. Ми не пам'ятаємо першої п'ятірки ПСПУ, наприклад, чи соціалістів...

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Я думаю, що комуністів ви не пам'ятаєте першої п'ятірки.

ВЕДУЧИЙ: А ви про оновлених чи про тих?

Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Ну, добре, але я думаю...

ВЕДУЧИЙ: Добре. Шкода часу, так.

Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Що у нас не розмова ані про комуністів, ані про соціалістів.

ВЕДУЧИЙ: Я хочу уточнити, дивіться, другий момент. Добре, залишаємо право за Блоком Литвина подивитися на це все абсолютно збоку, так як вони зараз і дивляться.

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Відповідно до чинного законодавства.

ВЕДУЧИЙ: Так. І, відповідно, якщо вони збережуть так само свою позицію, так, я маю на увазі, ніби і не у владі, і ніби не в опозиції, а просто самостійна фракція, це руйнує взагалі модель цю влада-опозиція? Ми ж хочемо завжди чітку модель, чорне-біле, влада-опозиція.

Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Ні...

ВЕДУЧИЙ: Вони таким чином зруйнують її, якщо вони будуть голосувати самостійно, приймаючи по кожному варіанту рішення, то підтримувати коаліцію, то підтримувати опозицію?

Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Насправді, ніяким чином це не буде псувати задану Вами, не задану Вами модель, а взагалі задану модель, яка існує в державі. Насправді, якщо Блок Литвина так і не приєднається до жодної з цих політичних сил, це буде означати лише одне, що Володимир Литвин проведе другу кампанію уже президентську "Країні потрібен Литвин". Але вся проблема в тому, що шансів, з моєї точки зору, станом на сьогодні, не так вже й багато.

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Я перепрошую, шановні колеги, відповідно до тої Конституції, закону і регламенту для того, щоб починати вести з кимось перемовини, треба отримати мандат, тобто, прийняти присягу. Все, що сьогодні відбувається, ну, це такі політичні домовленості, не більше.

Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Ви знаєте, я буквально вчора чи сьогодні прочитав заяву одного із провідних членів Вашої фракції Зарубінського, майбутньої фракції, Зарубінського, який сказав, що ми зберемося, після того, як станемо депутатами, зберемося і оберемо голову нашої фракції, тільки після цього почнемо про щось говорити. Ну, невже це не смішно, невже ви прекрасно не розумієте, що головою фракції буде Литвин, заступником буде Гриневецький, наприклад, і Зарубінський. І далі...

ВЕДУЧИЙ: Куди Ви Шарова помістили?

Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Ну, Шаров - це таке...

ВЕДУЧИЙ: Добре. Я хотів просто спитатися у вас, дивіться, якщо теоретично ми все-таки хочемо стійку модель вибудувати, якщо, наприклад, Блок Литвина не входить до коаліції, не входить до коаліції правлячої, то чи треба, згідно закону "Про опозицію", їм надавати ті посади, важелі впливу, як це має бути? Тобто, має тоді право Блок Литвина, не будучи в коаліції, претендувати на ті всі рахункові палати, генпрокуратури, держкомтелерадіо, віце-спікерів і так далі? Ваша відповідь і Ваша. Давайте, Ви почали.

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: В рамках своєї квоти у нас всього 20 чоловік...

ВЕДУЧИЙ: Так. Отже, можете?

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Якщо ще буде прийнятий той закон "Про опозицію".

ВЕДУЧИЙ: Тобто, якщо ви не в опозиції, ви все одно будете користатися механізмами опозиції?

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Ні...

ВЕДУЧИЙ: Щойно Ваша відповідь була.

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: В законі виписано: або коаліція, або опозиція. Але треба, щоб був прийнятий цей закон.

ВЕДУЧИЙ: Червоні картки, кому, за що?

Андрій Шкіль, БЮТ: За, по-перше, неправильне трактування закону "Про опозицію". Закон "Про опозицію" чітко свідчить, що формується...

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Проект.

Андрій Шкіль, БЮТ: Ну, проект закону, який пройшов в першому читанні. Проект закону, але він говорить про те, що там буде утворено в Верховній Раді коаліція, тобто, правляча, і опозиція. І та, і друга структури утворюються, та політична сила чи той політичний, політична фракція, яка не увійшла ні до першого, ні до другого, буде перебувати в підвішеному стані, тобто, вона ні на що претендувати...

ВЕДУЧИЙ: Не може.

Андрій Шкіль, БЮТ: Звичайно, звичайно.

ВЕДУЧИЙ: Така була червона картка і зауваження. І ще є одна від пана Валерія.

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Я відреагую.

ВЕДУЧИЙ: Реагуйте, прошу.

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Я відреагую, тому що є ще регламент Верховної Ради, де...

Андрій Шкіль, БЮТ: Це зовсім інше, це зовсім інше.

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Чекайте. Де виписано, що депутати можуть бути позафракційними.

ВЕДУЧИЙ: Так, але закон "Про опозицію" не дає...

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Але закон іще не прийнято.

ВЕДУЧИЙ: Добре.

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Ще закон не прийнято.

ВЕДУЧИЙ: Ваше зауваження.

Валерій Коновалюк, «Партія регіонів»: Еще раз мы увидели, да, авторов закона "Об оппозиции", которые фактически его не читали. В Верховной Раде может быть несколько оппозиций, а может быть объединенная оппозиция, которая составляется, скажем, из политических партий и блоков. Вопрос в другом, вы знаете, если парламент и те политические силы, которые туда прошли, не определится с точки зрения перспективы, организации эффективно работающей власти, то, поверьте, общество и люди вернуться от любых политиков, не взирая на цвета и призывы и лозунги. Потому что люди уже устали, устали от неопределенности, от безвластия, хаоса в стране, и необходимо в этом плане как-то реагировать политикам, а не заниматься политическим торгом.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Ваше право репліки. Я хочу, щоб Ви поміняли зараз ракурс розмови. З попереднього раунду ми почули, що не можна йти, один з аргументів, чому не бажано йти в опозицію, наприклад, це через те, що виборці проголосували, там є програма. Тобто, чому наші політики вважають, що в опозиції вони не зможуть виконати те, що обіцяли людям? Ну, якщо забрати соціальний пакет, що стосується бюджету, чому вони так бояться, невже ми виписуємо такий закон про опозицію і будуємо таку форму зараз влади, що там справді опозиція нічого не зможе реалізувати?

Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Ну, Ви знаєте, з моєї точки зору перш за все тут трошки не правильно поставлене питання, адже, в даному випадку перемогла, переможець диктує правила. І саме пропозиції переможця, які він давав своїм виборцям повинні ставати основою всього, це з однієї сторони. З іншої сторони, насправді ми побудували ту систему, яку абсолютно правильно пан Коновалюк, який представляє зараз правлячу коаліцію заявив, що ми знаходимося зараз в правовому і, як Ви там сказали, хаосі не тільки правовому, а й взагалі інфраструктурному і так далі, якщо продовжити Вас. І, на сьогоднішній день, справді, опозиція не має жодного важеля впливу, і на сьогоднішній день, якщо ми не приймемо цей закон про опозицію, з чого ми починали нашу програму, жодного варіанту розвитку на сьогоднішній день не існує, на жаль.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Можна ці останні секунди я використаю під одне запитання на яке Ви дуже коротко відповісте? Може статися так, що, наприклад БЮТ, ну, не захоче владу віддавати, вони вважають, що вони арифметично перемогли, так. «Партія Регіонів», як ми бачимо теж впираються, вони не хочуть в опозицію бо за них теж багато проголосували. Може статися, що там відбудеться конституційна більшість, вони в кінці кінців зроблять цю більшість. Не будемо зараз слухати аргументи чому це зараз так виглядає дико. І тоді ваша золота акція навіть дубовою не буде.

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Звичайно.

ВЕДУЧИЙ: Ви до такого готові?

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Але для цього треба щоб…

ВЕДУЧИЙ: Так чи ні питання.

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Для цього треба щоб всі здали залік по теорії компромісів і консенсусу. Якщо здадуть, то тоді це можливо.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Ми знаємо чим кращий консенсус ніж компроміс, але зараз муси бути одне і друге, час для експертів. Пане Чаленко, Ваші зауваження на тези, які лунали.

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Я вообще такое общее замечание. Почему предположим, мы говорим о фракции, например, Литвина как о едином целом 20-ти депутатов. Вот известно, например, что часть Блока Литвина, будущей фракции это люди Василия Хмельницкого, сотого номера в списке «Партии регионов», раз. Какова позиция Шарова? Какова позиция самого Гринивецкого. Кстати, господин Гринивецкий вот отнюдь не чувствует к «Партии Регионов», вот помню там 2004-ый год когда губернатором пришёл Цушко, и тогда все воспринимали будет там драка между Цушко и Гриневецким, да. Не было, потому что Цушко порядочный человек, вот. Так что это раз. И второе, я хотел бы к концу передачи заметить. Ну, вот мы говорим, предположим, 228 человек, называем, да, что там «Наша Украина – Народна самооборона» и Блок Юлии Тимошенко, да, вот 228. А может быть будет широкая коалиция, например, «Партия Регионов» и часть «Нашей Украины – Народной самообороны».

ВЕДУЧИЙ: Ваш час.

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: 20 человек патриотов найдутся, которые не будут там голосовать за широкую коалицию.

ВЕДУЧИЙ: Прошу передати мікрофон, тільки нагадаю, що коаліції формують фракції, а не їх частини.

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Да, а остальные проголосуют, всё нормально.

ВЕДУЧИЙ: Є така норма.

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Я прошу не забирати…

ВЕДУЧИЙ: Я не забираю, я просто колись читав таку смішну книжку, називається «Конституція». Прошу Ваші зауваження.

Віктор Шлинчак, Президент холдингу «Главред-медіа»: Я хочу лише сказати, що зараз Володимиру Михайловичу дуже важко зробити вибір, тому що треба розірватися між розумними і красивими. І я тут не хочу називати ні одних, ні інших, якось персоніфіковувати, але який би хід зараз не зробила партія Литвина, вона втрачає.

ВЕДУЧИЙ: Чому? Розшифруйте, не говоріть загадками.

Віктор Шлинчак, Президент холдингу «Главред-медіа»: Втрачає, тому що її поглинають один конгломерат чи інший конгломерат. Вона або придаток до опозиції, або придаток до коаліції.

ВЕДУЧИЙ: Ну, все, вас з’їли, розтерзали.

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Я хотів відповісти.

ВЕДУЧИЙ: Прошу Ваші зауваження. Потім будете.

Андрій Шкіль, БЮТ: Я хотів би наголосити на тому, що перебувати в підвішеному стані в парламенті ніхто, звичайно не буде. І фракція Литвина, я в цьому глибоко переконаний буде вирішувати усі питання, так окреслю, під час голосувань. Можливо, можливо не приєднання до коаліції і буде якимось таким ходом, але голосування будуть доречними. А зауваження що до «Конституції», це, до речі, погано, коли журналісти «Конституції» не знають, це дуже важливий інструмент роботи.

ВЕДУЧИЙ: Без мікрофона Вас не чують. Розшифруйте, розшифруйте.

Андрій Шкіль, БЮТ: В парламенті гарантовані конституційні права, в першу чергу. Це означає, що фракції творять, коаліцію і опозицію творять тільки фракції, а не частини чи уламки. Я хочу про це наголосити. А «Партія Регіонів» не має разом зі всіма рештами навіть арифметичної більшості в Парламенті.

ВЕДУЧИЙ: Валерій Коновалюк, зауваження до тез, які тут лунали. Не Ваші, ми ще тут подискутуємо, зауваження на ці дискусії.

Валерій Коновалюк, «Партія Регіонів»: Ну, я думаю, что как раз это и есть не только для фракции Литвина и для всех политиков прошедших в Парламент тест на государственную зрелость и ответственность перед своими гражданами. Вы знаете, уважаемые коллеги, завтра в Польше парламентские выборы то же досрочные, там то же была такая очень скользкая и хлипкая коалиция, где тоже была и самооборона. Так вот, союз Кириленко и Тимошенко сегодня напоминает братьев Ткачинских. И мы понимаем, что сегодня только сама страна страдает от этой неурядицы и от этого политического кризиса. Поэтому, я думаю, что нам главное сегодня и «Партия Регионов», я хочу ответственно сказать будет эффективной как во власти, так и в оппозиции. Мы никогда не бросим мандаты, мы не предадим своих сторонников, своих избирателей и мы будем добиваться того, чтобы мы поняли, наконец-то и осознали, что страну можем объединить только мы, политики.

ВЕДУЧИЙ: То вже інша дискусія. Якщо вийдуть, навіть складуть мандати Шуфрич і Богословська, то все одно піднімуться наступні по списку.

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Ми маємо якось відреагувати?

ВЕДУЧИЙ: Давайте ми в четвертому раунді про це поговоримо, у нас ще цілий раунд, але одною тезою маєте право підбити підсумки. Прошу.

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Я можу одне сказати, що якщо ми говоримо про створення і входження в правове поле, то давайте, все-таки, хтось повинен показувати приклад цьому Блок Литвина показує приклад.

ВЕДУЧИЙ: Ми про це зараз будемо говорити в наступному раунді. До речі, жоден мужчина не був потрібен так жінці Юлі за все її життя як Литвин у жовтні 2007-ого. Так жартують. Реклама панове.

(реклама)

ВЕДУЧИЙ: Панове, панове, чи ви знаєте, що з’явилися нові сигарети, така гарна пачка і написано «Новий Парламент». В пачці 450 сигарет продаються поштучно або блоками. «П’ять копійок» повернулися в прямий ефір і все ще живий ефір із своїм запитанням: «Хто кращий опозиціонер на вашу думку?» «Партія Регіонів» - ваш номер телефону перший. Блок Юлії Тимошенко – другий номер телефону. Наші спеціальні кореспонденти у Львові та в Луганську незалежно від холоду поцікавились в людей, от політики побачили публічні звинувачення один одних у наркоманії, в алкоголізмі. Хто на Вашу думку серед наших політиків наркоман, а хто алкоголік? Ось як люди вважають.

Луганськ: - Это на счёт Луценко и прочих. Не нужно, это не хорошо. Я, допустим, за ним не замечал, значит, чтобы он употреблял и прочее.

- Да кто его… Мне кажется, они там все, можно сказать не нормальные.

- Я думаю, что всё это глупости, никто там ни наркоман, ни алкоголик. Просто люди сами себя пытаются преподать в другом свете, вот и всё.

- Я не знаю, я не могу сказать, кого-то обвинить в том, что он, там, наркоман или алкоголик, потому что я ж с ними не сталкиваюсь.

- На этот вопрос, я думаю, должны давать ответ медицина.

- Наверное, все.

- Они просто некультурные люди. Они просто козлы безрогие.

- Я не думаю, чтобы Янукович был алкоголиком, наркоманом, Рената Ахметова, которого склоняют все. Но не смотря на то, что случилась авария в Днепропетровске, Тимошенко бегала, бегала, это самое, туды-сюды кричала мол и это, и то. А Ренат не кричал, он просто кинул десять миллионов так с плеча и сказал, это надо.

- Ну, чтобы кого-то обвинить, надо доказать, поэтому я такого сказать не могу, алкоголик или наркоман, если не задержал и не увидел.

- Я думаю, что, по большому счёту, как везде в жизни есть, но мы их выбирали и заслужили, наверное, таких политиков.

- Тот не пьет, кому не наливают и у кого не за что пить.

- Бытовой алкоголизм, в принципе, у нас нормальное явление. Может быть, и есть наркоманы, как-то рассуждать трудно, я не врач нарколог.

- Я не вірю, наприклад, абсолютно, щоб Юля там чи хтось вживав би наркотики. Не вірю я в це.

- Все они, в принципе, алкоголики от власти.

Львів: - Взагалі, мені так здається всі, всі хворі.

- Алкоголь і наркотики, то є перше, як сказати, ну, самі доходні місця, які можуть бути. І поэтому, вони можуть производить, а користуватися ними, я не скажу, тому що я не спілкуюся з ними.

- Всі вони одинакові.

- Я не знаю чи вони алкоголіки, чи наркомани, тому що вони люди з високим таким розумом. Алкоголік і наркоман він, він не буде за гроші так битися.

- Хто їх там знає хто вони є.

- Та вони, ті всі політики є алкоголіки і наркомани, бо інакше вже на них не скажеш. Всі вони і продають ці наркотики.

- Вот, пожалуйста, Президент Франции, да, разошёлся со своей женой, так Франция из этого проблемы не делает. Если какой-то там политик сто грамм выпьет на фуршете, туда-сюда, да, то тоже проблемы нет.

ВЕДУЧИЙ: Народ як скаже, то зав’яже. Тут однозначно, без коментарів. А от право народу у нашому постскриптумі сказати своє слово ми надаємо. Четвертий раунд. Ми все ще шукаємо відповідь як ви вважаєте, хто найефективніший, ну, кращий опозиціонер. «Партія Регіонів» - перший номер телефону. Блок Юлії Тимошенко – другий номер телефону. І в решті я йду до людей, які поспілкуються і з експертами, і з політиками. У мене є таке перше запитання, чому вважається, що в опозицію, от в нас так вважається, що в опозицію це майже, практично, як би тебе викинули на смітник історії. Чому?

Гість студії: Тому що в опозиції нема що красти. Опозиція не отримує посад. Коли людина на посаді…

ВЕДУЧИЙ: А Ви читали новий закон? Уявляєте, їм дають машини, зарплату платять з бюджету тіньовому уряду.

Гість студії: Та ця зарплата це копійки для них, це крапля в морі. Ну, спитайте для, в кожного депутата що для нього зарплата. Він може не отримувати її.

ВЕДУЧИЙ: Ну, дехто тут може…

Гість студії: У порівнянні… Ну, дуже мало, дуже мало таких.

ВЕДУЧИЙ: Отже, основна причина чому в нас так не хочуть бути в опозиції, а навіть хочуть бути влада один і влада два…

Гість студії: Нема що розкрадати там.

ВЕДУЧИЙ: Тому що мало грошей.

Гість студії: Ви навіть подивіться, «Партія Регіонів» готові від усіх ключових принципів відмовитись. Тут те ж таке, треба проводити різницю, відчувати різницю між політичними силами. Блок Юлії Тимошенко заради збереження ключових політичних позицій, не об’єднання, наприклад з «Партією Регіонів» був готовий минулого року піти в опозицію і пішов в опозицію, хоча вони могли піти на об’єднання з «Партією Регіонів» зрадивши своїх виборців і отримавши посади, вони тоді не взяли посади, вони мислять стратегічно, по-європейськи. «Партія Регіонів» на сьогодні виявляє готовність зрадити своїх виборців і піти працювати у владу заради посад.

ВЕДУЧИЙ: Тут мусимо почути і від Вас відповідь. Так вважають люди, от вони Вас слухали цілу програму і бачите які. Ви мусите…

Валерій Коновалюк, «Партія Регіонів»: Ну, я, мені, знаєте, фактично зрозуміло симпатії цієї молодої людини, за кого він голосував. Але питання у іншому, в розумінні того, що є, майже сім з половиною виборців, які підтримали «Партію Регіонів» і треба поважати, перш за все цю позицію, цих людей.

ВЕДУЧИЙ: Ні, він каже, що Ви готові відмовитися.

Валерій Коновалюк, «Партія Регіонів»: І треба розуміти сьогодні… Ми готові відмовитися, я ще раз наголошую, що…

ВЕДУЧИЙ: Від певних принципів?

Валерій Коновалюк, «Партія Регіонів»: Ні, ні, не принципи, ми будемо відстоювати кожну свою програмну річ, те що ми обіцяли людям. Я впевнений, запевняю вас, ми будемо ефективними як в опозиції так при владі.

Плакат із залу: «Програма «ПР»: стыбрильность и неблагополучие».

Валерій Коновалюк, «Партія Регіонів»: Але спостерігати як руйнується країна, як ми будемо бачити як, фактично, зволікається з тими структурними реформами і всім іншим для того щоб вирішити питання перш за все і наших виборців. Ми цього не дозволимо робити. Ми будемо контролювати владу таким чином, щоб вона була, знаєте, щоб не виникли знову корупційні скандали, які ми мали в 2005-ому році.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Без мікрофона не чують. Що Ви говорите, що владарювати може кожен. Ви що хочете сказати, що Віктор Федорович це кожен, ну, чого Ви наїжджаєте на нашого Прем’єра.

Плакат із залу: «Владарювати може кожен, а опозиція – це мистецтво».

ВЕДУЧИЙ: А опозиція це мистецтво. Розшифруйте, якось Ви поезією говорите. Ви поет?

Гість студії: Я? Я вважаю, що працювати в опозиції дуже тяжко через те, що опозицію мало хто слухає, і говорити коли тебе не слухають тяжко.

ВЕДУЧИЙ: А чому її не слухають?

Гість студії: Тому що ті хто при владі не хочуть віддавати свої віжки і відходити від корита.

ВЕДУЧИЙ: Добре. А чому, її важко послухати, чи що? А може вони щось добре… От дивіться, приходе опозиція, уявляєте, собі там сиділи якісь три-чотири справжніх професори, два академіки, писали кльову річ. Ну, взяла би влада їх послухала, ні, в нас завжди влада каже: «То опозиція, не слухай». Так було з 91-ого року і так до сих пір. Чому вони не хочуть це змінити. А раптом вони щось краще. А потім можна на вибори прийти і сказати: «Дивіться, як ми добре зробили». Хто там буде пам’ятати, що цей законопроект був підготовлений опозицією?

Гість студії: Я вважаю, що за нашим менталітетом, менталітетом нашого народу влада звикла отримувати все і зараз. А дивитися на перспективу там, розвиватися…

ВЕДУЧИЙ: А що народ не хоче там само?

Гість студії: Народ? Народ хоче щоб все було.

ВЕДУЧИЙ: Все і одразу.

Гість студії: Все і одразу, але щоб все було закріплено, і на майбутнє щоб було добре. А не коли під час виборів підвищують зарплатні і так далі, а потім після виборів ми бачимо що твориться з економікою.

ВЕДУЧИЙ: Ви про це. Скажіть, будь ласка, дивіться, вони вже тепер кажуть, що вони вже так по мудріли через ці вибори. Ну, один точно вже дуже по мудріли, він, правда вже, не має навіть своєї фракції і не в парламенті. Якщо вони так по мудріли чи готові, бо там багато тих людей ми їх вже бачили багато скликань підряд, чи готові вони нарешті прийняти правила гри не через дудки, от це один одного відганяння до туалетів і електрощитових. А прийняти правила гри, слухаємо опозицію, слухаємо владу, тоді дивимося в кого краще, змагаємося, а далі вже в кого краще вийде. Готові вони?

Гість студії: Ні, мені здається, що не готові.

ВЕДУЧИЙ: В чому неготовність?

Гість студії: Не знаю, насправді, мабуть, треба щоб вони домовились і надали більше можливостей опозиції.

ВЕДУЧИЙ: В чому має бути їхня домовленість?

Гість студії: Більше надати можливості впливати опозиції на владу.

ВЕДУЧИЙ: Отже, ще більше, ніж, навіть вони пишуть в тому законі про який ми говорили, ще більше?

Гість студії: Щоб це була чесна боротьба.

ВЕДУЧИЙ: Чесна боротьба. Чому не можуть забезпечити вони собі чесну боротьбу, навіть виписавши кучу законів.

Віктор Шлинчак, Президент холдингу «Главред-медіа»: От зараз, насправді, наша вся програма була побудована на тому хто що більше отримає. А, насправді, коли мова йде про те, що мають змагатися команди, то вони мають змагатися, в першу чергу, у професіоналізмі. І, пане Коновалюк, я Вам не можу гарантувати, що команда Віктора Федоровича Януковича є набагато професійніша, ніж команда Юлії Володимирівни Тимошенко. У кожній із цих команд є свої вади, нажаль. І ми побачимо, я думаю, що за результатами ми власне і побачимо яка з цих команд може перемогти.

ВЕДУЧИЙ: Це в ідеалі, але подивіться, люди…

Валерій Коновалюк, «Партія Регіонів»: Вікторе, я хочу Вас також розчарувати. Тому що переважна частина хто в БЮТі до Президентських виборів працювала і в Уряді Віктора Януковича і не треба сьогодні, знаєте, проводити межу над тими хто мав також відношення до тих всіх наслідків, які, фактично, мала Україна декілька років тому. Але розуміння сьогодні піднятись над позицією, над позицією амбіцій…

ВЕДУЧИЙ: Пана Валерію, віддайте, будь ласка…

Валерій Коновалюк, «Партія Регіонів»: Позицією амбіцій і зрозуміти відповідальність перед державою це інше, це дуже серйозне питання.

ВЕДУЧИЙ: Монополії на мікрофон немає, це Ваш мікрофон, прошу. Ви згадали про БЮТ, прошу дати, пане Андрію, я теж хочу дізнатися. Поверну Вас не лишень до тези пана Валерія, але й до тези, яку ми почули від цієї симпатичної дівчини. Вона сказала, що мусять сідати і домовлятися більше дати. Тобто, чи можна здобути от цю чесність, про яку ми говорили, так, чесність в тому, що ми будемо грати зараз, нарешті, за правилами, здобути через перемовини Вас. Я не говорю про абстрактні партії, а Вас, конкретні БЮТ, «НУ-НС», «Партію Регіонів», Блок Литвина і Комуністів.

Андрій Шкіль, БЮТ: Кожна, розумієте, кожні перемовини, якщо вони закінчуються кидком, я перепрошую за такий не парламентський вислів, так. То вони, після того. Буде завжди відповідна реакція. Коли пообіцяли одне, а зробили інше. Пообіцяли прийти, а не прийшли, пообіцяли піти… Тобто, це зрозуміла реакція. Але якщо б наголосити, що от, бо просто маніакальне таке бажання перекладати на когось чужу вину. Я не знаю хто працював у Уряді Тимошенко, я був Міністром надзвичайних ситуацій чи Тимошенко була на місці Азарова. Та треба вміти нести відповідальність за те, що відбувається, це найвища якість влади визнавати вину, іти в відставку, як ми, наприклад, пішли в відставку склавши свої мандати. А ви пообіцяли, що мандати складете, а тепер виявилось, що ви їх складати не будете.

ВЕДУЧИЙ: Панове, дивіться, є люди, які просто слухаючи вашу дискусію розуміють, що завтра не буде тих правил гри про які говорить нерозумний Ромко от тут. Сидить і розказує: «Є опозиція, є влада, вони змагаються в якості і професіоналізмі, про що Віктор говорив і згодився пан Валерій, бо ця людина зневірена. Він каже: «Хочу знати, що буде завтра». Йому напевно страшно. Чи Ви знаєте, що буде завтра між владою і опозицією і хто буде влада і опозицію, і чи зможуть вони взагалі працювати?

Гість студії: Нажаль, на даний момент невідомо що буде завтра. Невідомі рухи політичних партій.

ВЕДУЧИЙ: Чому, чому невідомі?

Гість студії: Тому що йде зміна політичної ситуації. І, як звичайний громадянин нашої України, хотілось би, щоб ситуація стабілізувалась і гроші які…

ВЕДУЧИЙ: А що Ви розумієте під стабілізацією ситуації? Щоб вони конкретно вже визначилися хто з них влада, хто опозиція, це і буде стабілізація чи ні?

Гість студії: Так, це буде стабілізація. І хочеться сподіватися, що партії які опиняться в результаті у владі, які сформують коаліцію вони будуть робити всі можливі, і, сподіваюсь, неможливі кроки на покращення економічного та соціального розвитку України.

ВЕДУЧИЙ: Оптиміст є. Ви знаєте, що наш народ ділиться на оптимістиків і песимістиків, так. Я хотів Вас спитатися чи з’явилася у Вас віра після цієї дискусії про те, що ці люди в решті запустять ці правила гри?

Гість студії: Я это самое, я, перенервничал…

ВЕДУЧИЙ: Нічого.

Гість студії: Я вважаю, що треба, треба домовлятися і не важливо опозиція чи коаліція. Треба, треба зробити закон, який би…

ВЕДУЧИЙ: Отже закон «Про опозицію» Ви кажете, що він потрібен.

Гість студії: Так, закон «Про опозицію» потрібен, але потрібен він в такому форматі коли опозиція мала б чіткі, що можна робити, допустимо, на парламентських засіданнях, що не можна робити на парламентських засіданнях.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Давайте ми зараз дізнаємося, от ви тепер, представляючи абсолютно три різні сили: та яка зараз і невідомо хто, та яка зараз опозиція і невідомо хто взавтра, ті хто нові прийшли. Ви готові всі троє зараз сказати, що ваші політичні сили проголосують за закон «Про опозицію»? Так чи інакше ми дійшли до того, що цей закон нам потрібен, навіть якщо ми не португальці. Ви готові будете проголосувати?

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: При одній умові, якщо гасло закон один для всіх буде з сьогоднішнього дня уже діяти. Принаймні, принести в порядок раду національної безпеки та оборони.

ВЕДУЧИЙ: Але готові, готові підтримати цей закон?

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Готові, при умові входження в правове поле.

ВЕДУЧИЙ: Ви готові будете голосувати за нього, бо Ви його написали.

Андрій Шкіль, БЮТ: Ми готові безумовно голосувати за нього.

ВЕДУЧИЙ: Ви будете готові? Я пам’ятаю, що Ви особисто сказали, так, я проголосую.

Валерій Коновалюк, «Партія Регіонів»: Ви знаєте, я, по-перше, хочу останньому експерту цьому хлопцю аплодувати, тому що він розуміє, що сьогодні потрібно робити політикам. І ми, більше того, ми не будемо вносити жодних пропозицій і поправок для того, щоб не було спокуси у наших сьогоднішніх колег не голосувати за цей закон. Тому що з цього повинно починатись. До речі, Юля Тимошенко на прес-конференції, якщо б не журналісти, вона б взагалі забула б про «Закон про опозицію», вона його порахувала останнім.

ВЕДУЧИЙ: Я мушу тепер ще добратись якось до Чаленка, але хотів ще якось спитатися у дівчат…

Андрій Шкіль, БЮТ: Я не зрозумів, то проголосують за закон чи ні?

ВЕДУЧИЙ: Ні, сказали що так.

Андрій Шкіль, БЮТ: Так?

ВЕДУЧИЙ: Що навіть не будуть міняти вашої редакції. І тепер подивіться, тут стоїть одне просте питання, це те питання про яке сказав пан Гриневецький, проголосують, буде цей закон про який всі говорять, буде знати опозиція і свої важелі впливу, і контролю, і посади. Чи буде цей принцип на який наголошує пан Гриневецький, закон один для всіх, тобто, вони з цього моменту скажуть, все ми перестанемо один одного… Як Ви сказали, пане Андрію, кидати, так.

Гість студії: Я скажу так, що незважаючи на проблеми, які існують в нашій державі, що, я хочу сказати, що Україна буде жити, вірю в стабільність в нашій державі, в Україну, а також в наших політиків.

ВЕДУЧИЙ: Це дуже приємно, це майже тост. А тепер ще скажіть мені чи готові… Не маю що налити своїм гостям. Але кортить дізнатися, все-таки зможуть вони, от принаймні, може, от я не знаю, чи через механізми страху, чи через механізми домовленості, через механізми того, що ситуація така змінна, що навіть люди не знають, що буде завтра, почати грати за цими правилами, закон один для всіх, зможуть? Це ті ж самі люди, які були, яких Ви бачите перед собою, ось такі симпатичні. Кажіть.

Гість студії: Да, нічого. А надо серйозно отвечать?

ВЕДУЧИЙ: Спробуйте. Ви вірите, що вони запрацюють за законом?

Гість студії: Чесно?

ВЕДУЧИЙ: Чесно.

Гість студії: Ні.

ВЕДУЧИЙ: Чесно сказала. За чесність дякую. От дивіться, я підключу журналіста, який від мене втік до свого колеги, все одно є скептицизм. Вірять, вірять що країна буде жити, кожен вірить в свою стабільність, так як він розуміє. Не вірять, що ці політики почнуть грати за правилами. За законами.

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Ну, я ещё раз, я вот в начале просто сказал, что у нас вообще, и у нашего народа, и у власти, и в оппозиции, кто бы там ни был, да, какие партии, очень сильно, велико желание быть во власти, да.

ВЕДУЧИЙ: Так.

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Понятное дело. Это первое. И во-вторых, тот, кто сидит в оппозиции он боится как эту власть его оппоненты будут применять. Будут ли отбирать там собственность, предположим, да. Как-то нагревать регионы, которые поддерживают и так далее, и тому подобное. А если…

ВЕДУЧИЙ: А от після тих досвідів, після тих досвідів, коли всі встигли побувати хоч трошки в опозиції. встигли на собі відчути, відчути на собі репресивний апарат якого не існує. Після того як всі політики переконалися, що дешевше профінансувати в масштабах країни судову реформу ніж купувати кожного разу суд.

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Нет, Роман, вот здесь я с тобой не согласен.

ВЕДУЧИЙ: Ні?

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Допустим, 2005-ый год. «Партия Регионов», кто там сидел Колесников, да, посадили на пять месяцев, или на сколько, на три, да. Потом выпустили, конечно, безусловно, да. Но как нагибали. Вот предположим там издевательство над…

ВЕДУЧИЙ: Юля Тимошенко теж сиділа. Всі сиділи.

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Нет, ну, подождите, Юлия Тимошенко сидела в 2001-ом году, по-моему, месяц, да, месяц и так далее.

ВЕДУЧИЙ: Не важливо хто скільки сидів. Я питався чи…

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: А вот когда была «Партия Регионов» у власти кто там пострадал? Да, никто не пострадал, всё нормально. Да, вот кто там, пострадал ли Андрей Шкиль, предположи или пострадал кто-то из «Нашей Украины». Один раз какой-то маленький обыск у Юрия Витальевича Луценко и всё, всё и тишина. А вот, предположим, когда был обыск, помните, да, прекрасно…

ВЕДУЧИЙ: Тобто, Ви вважаєте, що треба мірятися кількістю вибитих зубів, репресій і посаджених?

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Нет, но репрессии то были в 2005-ом году, они реальны, были, были, были. А в 2007-ом…

ВЕДУЧИЙ: Тобто, це не навчило, да?

Олександр Чаленко, політичний оглядач газети «Сегодня»: Да.

ВЕДУЧИЙ: Я хочу тепер до пана Денисенка теж добратися. Так от, все-таки, продовжуючи ту саму тезу, може вони справді, може через ці механізми, що уже кожен на собі все відчув, всі ці… Може це послужить тим поштовхом, що після того як вони сформалізуються, вони і домовляться.

Вадим Денисенко, Головний редактор газети «Коментарі»: Насправді, насправді, в принципі, от ми зараз зациклились на одному питанні буде опозиція, буде така коаліція, буде така коаліція. Насправді, нічого страшного в цьому не буде, тобто відбудеться зараз одна, відбудеться зараз оранжева коаліція. Якщо вона розвалиться через пару місяців, насправді, нічого страшного для населення не буде, просто один із політиків зійде із політичного небосхилу. От і все. І це прекрасно, в принципі, на його місце…

ВЕДУЧИЙ: Але готові вони вже грати будуть за цими правилами. От так, власне, що коаліція міняє коаліцію, в цілому світі вони розсипаються, хтось хто був владою стає опозицією і ніхто ж не лякається цього. Ці політики, ці політики готові до того, щоб от так мінятися.

Вадим Денисенко, Головний редактор газети «Коментарі»: Насправді, те що «Партія Регіонів» чи точніше, Ренат Леонідович Ахметов погодився на перевибори, це вже говорить про те, що «Партія Регіонів» пішла на певні поступки. Те що «Партія Регіонів» не хоче йти в опозицію, ну, це таке діло. Але, насправді, я ще раз говорю, що нічого страшного від того що буде мінятись коаліція, будуть у нас перевибори через рік, через два нічого страшного в цьому немає. Ми самі захотіли в 2004-ому році побудувати таку систему влади, парламентсько-президентську, все.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пане Гриневецький?

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Треба просто зрозуміти, влада і опозиція. Як би народ не ставився до влади, все-одно, влада до народу ставиться гірше.

ВЕДУЧИЙ: Але ви не продовжили своєї тези чи готові будете після цього всього все-таки грати за правилами, за законами?

Сергій Гриневецький, Блок Литвина: Звичайно.

ВЕДУЧИЙ: Готові. Пане Валерію і теж саме запитання до Вас, Ви готові будете грати за правилами, за законами?

Валерій Коновалюк, «Партія Регіонів»: Безперечно так. Більше того, ми мусимо, знаєте, продемонструвати новий рівень політичної культури.

ВЕДУЧИЙ: І Ваша сила готова на це?

Валерій Коновалюк, «Партія Регіонів»: Стосунків, так, влади і опозиції. Але питання не тільки в тому, буде схвалений цей закон або ні. Ви знаєте, уже сьогодні люди потерпають від зростання цін. Сьогодні люди потерпають від тої невизначеності яка є.

ВЕДУЧИЙ: А це вже інша тема, економічна, давайте, це не репресії.

Валерій Коновалюк, «Партія Регіонів»: Тому якщо буде інша коаліція через півроку, ви знаєте, незадоволених людей, якщо буде поглиблюватись політична криза.

ВЕДУЧИЙ: Давайте, давайте, пане Андрію, і мені від Вас теза, але давайте не про ціни, бо тому що це була критика діючої влади, а ми не…

Андрій Шкіль, БЮТ: Це була самокритика, це була самокритика.

ВЕДУЧИЙ: Ні. Пан Валерій не у владі виконавчій, а він критикував виконавчу владу.

Андрій Шкіль, БЮТ: «Партію Регіонів», яка при владі.

ВЕДУЧИЙ: Останні секунди нашої програми. Я хочу від Вас почути, Ви от раптом станеться те, про що говорив пан Денисенко. Ви сьогодні бачите коаліцію, а завтра опозицію. Ви будете готові грати по цих правилах, зразу перейти в опозицію.

Андрій Шкіль, БЮТ: Я хочу підтримати от першого кого задали питання хлопця, який сказав дуже чітко, що ми ніколи не поміняємо посади на принципи, ніколи, за жодних обставин. Не вийде помаранчева коаліція, вона не вийде за виною конкретних осіб: Петренка, Іваненка, Сидоренка. Це все буде чітко, ясно і відкрито. Ми підемо в опозицію, ми опозиції не боїмось, ми не вважаємо, що коли ми будемо в опозиції країна розвалиться. На превеликий жаль так вважає «Партія Регіонів», що якщо вони підуть в опозицію, то все розвалиться.

ВЕДУЧИЙ: Дивіться, у нас є результати, ми запитували у наших глядачів, які слухали дискусію: «Хто кращий опозиціонер?» «Партія Регіонів» - 36 відсотків наших глядачів так вважають. А 64 відсотки вважають, що Блок Юлії Тимошенко. Можете, одною тезою, ці результати Вам що кажуть?

Віктор Шлинчак, Президент холдингу «Главред-медіа»: Одною тезою я можу сказати, що головне, щоб країну повернули у законодавче поле і це найголовніше.

ВЕДУЧИЙ: А ці результати говорять про що?

Віктор Шлинчак, Президент холдингу «Главред-медіа»: І тоді буде працювати і коаліція, і опозиція.

ВЕДУЧИЙ: Вас тішать результати? 34 проценти це добрий результат?

Валерій Коновалюк, «Партія Регіонів»: Це добрий результат. І щоб ми, дійсно, подолали політичну кризу, це головне.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Ось такі запитання ми вирішували з за допомогою і наших гостей експертів і політиків, і, звичайно, за допомогою вас шановні глядачі, які дали нам також грунт для роздумів. До речі, у житті завжди є місце подвигу. Ну, от коли, наприклад, орденоносний Потебенько визнав плівки Мельниченка правдивими, то і майор визнав Потебенька правдивим генпрокурором. Є місце подвигу. До нових зустрічей.

Стенограма надана компанією Sourcer

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
35546
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду