Насильницька русифікація на окупованих територіях стає критичною, - ЦНС

Насильницька русифікація на окупованих територіях стає критичною, - ЦНС

10 Вересня 2024
1121
10 Вересня 2024
23:55

Насильницька русифікація на окупованих територіях стає критичною, - ЦНС

1121
Кремль планує до кінця 2024 року «паспортизувати» на тимчасово окупованих частинах України усе місцеве населення віком від 14 років.
Насильницька русифікація на окупованих територіях стає критичною, - ЦНС
Насильницька русифікація на окупованих територіях стає критичною, - ЦНС

До кінця 2024 року Кремль планує на тимчасово окупованих територіях України «паспортизувати» усе місцеве населення віком від 14 років, повідомляє Центр національного спротиву. Серед працівників підприємств, установ, організацій, які опинилися у тимчасовій окупації, розпочалася жорстка інформаційна кампанія.

Повідомляється, що окупанти залякують місцеве населення позбавленням практично будь яких прав. З початку 2025 року тих, хто не отримав російський паспорт, будуть вносити до спецобліку та позбавляти права «іноземного громадянина».

Ця примусова паспортизація є частиною ширшої стратегії Росії зі зміни демографічного складу окупованих територій та спроби легітимізувати свій контроль над українськими землями, наголошують у Центрі.

«Мешканці тимчасово загарбаних територій опиняються перед складним вибором: або підкорятися і втратити свою ідентичність, або відмовитися і бути ізольованими від суспільства, на своїй рідній землі. Така політика кремля є черговим кроком у напрямі насильницької русифікації та асиміляції українців», - йдеться у повідомленні.

Центр національного спротиву також звертає увагу на те, що цей процес — ще один яскравий приклад порушення міжнародного права і основних прав людини, спрямований на ламання волі українського народу.

«Припинити це можливо тільки звільнивши нашу землю від російського окупанта. Допомагай це робити, надсилай інформацію про дислокацію та рух ворога, його техніку на наш анонімний чат-бот.», - закликали Сили спеціальних операцій, які є засновниками Центру національного спротитву.

Нагадаємо, гепрокурор Андрій Костін заявив, що Україна з розумінням ставиться до отримання співгромадянами в тимчасовій окупації паспортів РФ. На його переконання, громадяни України, які опинилися на тимчасово окупованих територіях, перебувають у стані постійного ризику для життя і зазнають шаленого тиску з боку окупантів, тож до людей, яких примусили взяти російські паспорти, варто ставитися дуже обережно. Він повідомив, що Генеральна прокуратура відкриває кримінальні провадження лише проти тих, хто активно залучений до насильницької паспортизації, працює в окупаційних адміністраціях та силою примушує українських громадян брати російські паспорти.

У листопаді 2023 року Центр національного спротиву повідомляв, що жителів окупованих територій, які не хочуть отримувати російський паспорт, загарбники відносять до «третього сорту».

На тимчасово окупованій частині Херсонщини загарбники проводили місячник здачі українських паспортів «на камеру»: зйомки постановної «відмови» українців на ТОТ від українських паспортів ворог використовує у своїх пропагандистських сюжетах на російському телебаченні.

З початку 2023 року окупанти взяли курс на різке прискорення видачі російських паспортів мешканцям тимчасово окупованих територій. Детальніше про це читайте в статті «“Батіг” та “пряник”: як окупанти змушують мешканців тимчасово окупованих територій брати російські паспорти».

Фото: колаж з сайту ЦНС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1121
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду