Україна з розумінням ставиться до отримання співгромадянами в тимчасовій  окупації паспортів РФ, — генпрокурор

Україна з розумінням ставиться до отримання співгромадянами в тимчасовій окупації паспортів РФ, — генпрокурор

5 Березня 2024
1268
5 Березня 2024
22:13

Україна з розумінням ставиться до отримання співгромадянами в тимчасовій окупації паспортів РФ, — генпрокурор

1268
Генеральна прокуратура відкриває кримінальні провадження лише проти тих, хто активно залучений до насильницької паспортизації, працює в окупаційних адміністраціях та силою примушує українських громадян брати російські паспорти.
Україна з розумінням ставиться до отримання співгромадянами в тимчасовій  окупації паспортів РФ, — генпрокурор
Україна з розумінням ставиться до отримання співгромадянами в тимчасовій  окупації паспортів РФ, — генпрокурор

Громадяни України, які опинилися на тимчасово окупованих територіях, перебувають у стані постійного ризику для життя і зазнають шаленого тиску з боку окупантів, тож до людей, яких примусили взяти російські паспорти, варто ставитися дуже обережно. Про це у Брюсселі на круглому столі щодо притягнення Росії до відповідальності за злочини в Україні, який відбувся в рамках аналітичного Центру європейської політики (EPC), заявив генпрокурор Андрій Костін, відповідаючи на запитання кореспондента «Укрінформу» про ставлення Генеральної прокуратури України до громадян, яких росіяни змусили отримати паспорти РФ.

«Наразі ми маємо кримінальні провадження проти тих, хто активно залучений до цієї насильницької паспортизації, працюють в окупаційних адміністраціях та силою примушують наших громадян брати російські паспорти. Саме ці злочини ми зараз переслідуємо. З тими, хто отримав ці російські паспорти, ми маємо поводитися дуже обережно. Тому що ці мирні люди проживають на окупованих територіях та перебувають під величезним тиском», — наголосив Андрій Костін.

Він зазначив, що звірства російських військових у Бучі навесні 2022 року не були випадковими. Після того, як українські захисники звільнили з окупації окремі райони Харківської області, вони виявили такі ж самі масові поховання, кімнати для тортур, закатованих мирних людей. Такі ж дії проти мирного населення російські загарбники вчиняли і в Херсоні, і в інших захоплених на той час містах та селищах України.

Усі ці звірства, підкреслив генпрокурор, вчинялися в різний час, різними військовими підрозділами, що свідчить про геноцидне прагнення російського командування та політичного керівництва РФ знищити Україну та все українське, включаючи її громадян, історію та культуру.

«Хтось може сказати: війна є війна, може, якісь військові збожеволіли та вбили цивільних. Але коли ми бачили це у Бучі та повторення цього в інших регіонах, в різний час та різними військовими підрозділами, — це означає, що ми маємо справу з тенденцією», — сказав Костін.

«Якщо Росія піде далі, в іншу країну, чому хтось може вважати, що вони не повторюватимуть там знову Бучу й Ізюм? Всі українці розуміють — таке відбуватиметься всюди, куди прийдуть російські солдати. Це дуже важливо розуміти. Ця тенденція доводиться нашими доказами і тисячами (кримінальних) справ», — додав він.

Читайте також:

Нагадаємо, в листопаді 2023 року Центр національного спротиву повідомляв, що жителів окупованих територій, які не хочуть отримувати російський паспорт, загарбники відносять до «третього сорту».

На тимчасово окупованій частині Херсонщини загарбники проводили місячник здачі українських паспортів «на камеру»: зйомки постановної «відмови» українців на ТОТ від українських паспортів ворог використовує у своїх пропагандистських сюжетах на російському телебаченні.

З початку 2023 року окупанти взяли курс на різке прискорення видачі російських паспортів мешканцям тимчасово окупованих територій. Детальніше про це читайте в статті «“Батіг” та “пряник”: як окупанти змушують мешканців тимчасово окупованих територій брати російські паспорти».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1268
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду