Лауреаткою Премії імені Василя Стуса стала Тетяна Пилипчук

Лауреаткою Премії імені Василя Стуса стала Тетяна Пилипчук

10 Вересня 2024
424
10 Вересня 2024
20:28

Лауреаткою Премії імені Василя Стуса стала Тетяна Пилипчук

424
Дослідниця української літератури і директорка Харківського літературного музею, Тетяна курувала фестиваль «Пʼятий Харків» і організовує мистецьку резиденцію «Слово».
Лауреаткою Премії імені Василя Стуса стала Тетяна Пилипчук
Лауреаткою Премії імені Василя Стуса стала Тетяна Пилипчук

Цьогорічну лауреаткою Премії імені Василя Стуса стала директорка Харківського літературного музею Тетяна Пилипчук. Члени журі Премії оголосили ім’я лауреатки під час урочистої церемонії, яка відбулася 10 вересня у Києво-Могилянській Бізнес-Школі, повідомляють організатори.

Тетяна Пилипчук — культурна менеджерка і волонтерка, директорка Харківського літературного музею, дослідниця української літератури 1920-х – 1930-х років. З 2022 по 2024 роки Тетяна курувала фестиваль «Пʼятий Харків», з 2021 року організовує роботу Харківської мистецької резиденції «Слово».

Протягом років незалежності ЛітМузей зробив величезний внесок у збереження і поширення пам’яті про українських митців 1920-х та дисидентів радянського періоду, пишуть організатори премії. З 2022 року музей є частиною спільноти, яка оберігає місто і об’єднує військових, митців і волонтерів.

«Чи було страшно нашим шістдесятникам опинитись у нелюдських умовах радянських таборів, не бачити своїх рідних, не мати можливості виховувати дітей? Думаю, так. Та в ситуації граничного досвіду очевидним стає те, що насправді важливо. Не гідно було боятись, коли забирали власну гідність. Чи страшно нам сьогодні? Так. Але ми теж обрали не боятись. І мені здається, що нам сьогодні трішечки легше, тому що у нас є наша історична і культурна спадщина — і українських 1920-х, і українського руху опору 1960-х. Ми її змогли зберегти попри всі численні спроби Росії знишити наші твори і наших авторів. І такі премії — Василя Стуса, або Юрія Шевельова це теж про спадковість і збереження памʼяті”, — сказала Тетяна Пилипчук під час церемонії.

Лавдацію — промову про внесок і роль лауреата — виголосила журналістка, телеведуча, віцепрезидентка Українського ПЕН, членкиня журі Премії Стуса-2024 Мирослава Барчук

«Є люди, які скромно, без зайвого галасу і шуму, роблять надзвичайно важливі речі, дають імпульс цілій спільноті, роками плекають культурне середовище міста, реалізують дуже важливі проекти й ініціативи. Такою людиною є Тетяна Пилипчук. Існує відоме античне поняття genius loci — геній, дух місця. Цей невловимий, але відчутний дух Харківського міського середовища формує і втілює Тетяна Пилипчук. Цей дух виникає там, де Тетяна перетинається з Харковом», — сказала Барчук у своїй промові. 

Лауреатка отримала грошову винагороду та статуетку, розроблену дизайнером Дмитром Покрасьоном та скульптором Станіславом Кадочниковим. Проводив церемонію журналіст, теле- та радіоведучий Вадим Карп’як. Виступала на церемонії лауреатка 1991 року Марія Бурмака.

Організаторами Премії імені Василя Стуса є Український ПЕН, Києво-Могилянська Бізнес-Школа та видавництво «Дух і Літера». У 2024 році Премія імені Василя Стуса вручалась 35-й рік поспіль. 

Премія імені Василя Стуса — одна з найдавніших українських премій у сфері культури. 1989-го року її заснувала Українська асоціація незалежної творчої інтелігенції на чолі з Євгеном Сверстюком. З 2016 року PEN Ukraine, Києво-Могилянська бізнес-школа та видавництво «Дух і Літера» продовжили цю ініціативу.

Премію імені Василя Стуса щороку вручають літераторам, митцям, режисерам, музикантам, культурним менеджерам, громадським діячам за внесок в українську культуру й стійкість громадянської позиції.

З часу заснування Премії її отримали понад 70 українських митців, зокрема Опанас Заливаха, Михайлина Коцюбинська, Василь Овсієнко, Іван Світличний, Мирослав Маринович, Євген Захаров, Володимир В’ятрович, Марія Бурмака, Сашко Положинський, Святослав Вакарчук, Тарас Компаніченко, Олександра Коваль, Сергій Жадан, Борис Ґудзяк, Влад Троїцький, Ахтем Сеітаблаєв, Тарас Возняк, Віталій Портников. Торік лауреатом премії став відомий режисер-документаліст Сергій Буковський.

Фото: Тетяна Пилипчук / пресслужба Українського ПЕН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
424
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду