США запровадили санкції проти кремлівської медіагрупи «Россия сегодня», її дочірніх компаній та пропагандистки Маргарити Симоньян

США запровадили санкції проти кремлівської медіагрупи «Россия сегодня», її дочірніх компаній та пропагандистки Маргарити Симоньян

4 Вересня 2024
340
4 Вересня 2024
22:01

США запровадили санкції проти кремлівської медіагрупи «Россия сегодня», її дочірніх компаній та пропагандистки Маргарити Симоньян

340
Міністерства фінансів США визначило 10 фізичних та дві юридичні особи в рамках скоординованої відповіді уряду США на зловмисний вплив Москви, спрямований на президентські вибори в США у 2024 році.
США запровадили санкції проти кремлівської медіагрупи «Россия сегодня», її дочірніх компаній та пропагандистки Маргарити Симоньян
США запровадили санкції проти кремлівської медіагрупи «Россия сегодня», її дочірніх компаній та пропагандистки Маргарити Симоньян

Міністерство фінансів США ввело санкції проти медіагрупи «Россия сегодня» та її дочірніх компаній: РИА Новости, RT, Ruptly і Sputnik, а також проти хакерського угруповання RaHDit. Санкції запроваджено через втручання цих структур Кремля у президентські вибори 2024 року.

Про це йдеться у заяві на сайті американського Мінфіну.

Повідомляється, що 4 вересня Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США визначило 10 фізичних та дві юридичні особи в рамках скоординованої відповіді уряду США на зловмисний вплив Москви, спрямований на президентські вибори в США у 2024 році.

Як відзначили у відомстві, російські державні суб'єкти вже давно використовують різноманітні інструменти, такі як генеративні фейки та дезінформацію на основі штучного інтелекту, намагаючись підірвати довіру до виборчих процесів та інституцій у США.

«На початку 2024 року керівники RT — російського ЗМІ, що фінансується державою, — розпочали ще більш огидні зусилля з таємного вербування американських впливових осіб на підтримку своєї зловмисної кампанії впливу. RT використовував підставну компанію, щоб приховати власну участь або участь російського уряду у створенні контенту, покликаного впливати на американську аудиторію», — йдеться у релізі відомства.

Зазначається, що нинішні рішення доповнюють правоохоронні заходи, вжиті Міністерством юстиції та Державним департаментом США, які визначили медіагрупу «Россия сегодня» та п'ять її дочірніх компаній — РИА Новости, RT, ТВ-Новости, Ruptly та Sputnik — як іноземні представництва, запровадили візові обмеження та оголосили про винагороду в розмірі до 10 мільйонів доларів США за інформацію, що стосується іноземного втручання у вибори в США.

Під санкції США потрапили головна редакторка RT Маргаріта Симоньян, її заступники Єлизавета Бродська та Антон Анісімов, заступник директора англомовного мовлення Андрей Кіяшко, керівник проєктів цифрових медіа Костянтин Калашников та його підлегла Олена Афанасьєва.

Як вказує Мінфін США, Маргарита Симонян, головна редакторка RT – «центральна фігура в зусиллях російського уряду щодо шкідливого впливу». Вона дозволила підставній компанії провадити свою діяльність під прикриттям RT. Єлизавета Юріївна Бродська – заступниця головного редактора RT, яка підкорялася президенту Росії Путіну та іншим державним чиновникам. Антон Анісімов – заступник головного редактора RT, який здійснює діяльність від імені Федеральної служби безпеки Росії. 

Андрій Кияшко, заступник директора англомовного інформаційного мовлення RT, відповідає за інформування російських державних чиновників та надання огляду діяльності RT. Костянтин Калашніков - менеджер проектів цифрових медіа RT, який на початку 2022 року працював із Кияшком. У середині 2023 року Бродська та Кияшко реалізували масштабну операцію щодо впливу RT у соціальних мережах США з метою приховати зв'язок RT з контентом, покликаним впливати на онлайн-аудиторію. Олена Афанасьєва -  співробітниця відділу цифрових медіапроектів RT, яка підпорядковується Калашникову. З початку 2024 року Афанасьєва таємно взаємодіяла з відомими американськими інфлюєнсерами в соціальних мережах під прикриттям фейкової персони, видаючи себе за співробітника американської компанії, щоб приховати причетність RT і російського уряду. 

Також під санкції потрапили члени прокремлівської хакерської групи RaHDit, яка складається з чинних і колишніх співробітників російської розвідки: Алексєя Гаращенка, Анастасії Єрмошкіної та Александра Нєженцева.

Крім того, нові санкції США поширюються на російську автономну некомерційну організацію (АНО) «Диалог», пов’язану з російською операцією впливу «Двійник», її дочірню організацію АНО «Диалог Регионы», а також на керівника обох цих компаній Владіміра Табака, який раніше посідав ряд посад в адміністрації президента РФ.

Читайте також: 

Фото: скриншот/Навальный LIVE

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
340
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду