Дубінському оголосили нову підозру — за «повторне сприяння у незаконному перетині кордону»

Дубінському оголосили нову підозру — за «повторне сприяння у незаконному перетині кордону»

4 Вересня 2024
464
4 Вересня 2024
14:19

Дубінському оголосили нову підозру — за «повторне сприяння у незаконному перетині кордону»

464
Слідство встановило, що нардеп двічі організував виїзд свого свояк за кордон через систему «Шлях», хоча жодним волонтерством той насправді не займався.
Дубінському оголосили нову підозру — за «повторне сприяння у незаконному перетині кордону»
Дубінському оголосили нову підозру — за «повторне сприяння у незаконному перетині кордону»

Народного депутата Олександра Дубінського, який нині перебуває в СІЗО, викрили на «повторному сприянні у незаконному перетині кордону» і оголосили йому нову підозру. Про це повідомили пресслужби ДБР та Офісу генпрокурора.

Правоохоронці не вказують прізвище нардепа, проте на оприлюдненому фото можна впізнати Дубінського.

Правоохоронці встановили, що у серпні 2022 року Дубінський у змові з іншими особами організував незаконний виїзд за кордон до Молдови брата своєї цивільної дружини.

Як підставу для перетину кордону він надав документи, внесені в систему «Шлях» — витяг з розпорядження Київської обласної військової адміністрації про виїзд за межі України водіїв, що здійснюють перевезення для потреб ЗСУ. Дозвіл він отримав на замовлення Вишгородської районної військової адміністрації за сприяння нардепа та афілійованої із ним громадської організації.

Проте після перетину кордону свояк Дубінського працевлаштувався на іноземному морському судні, жодних перевезень для потреб ЗСУ не здійснював та повернувся до України наприкінці 2022 року після завершення контракту.

Крім того, як раніше повідомлялось, у 2023 році Дубінський у змові з іншими особами повторно за тих самих умов організував незаконний виїзд цього ж самого «родича» за кордон як водія-волонтера. При цьому він достеменно знав, що під час попереднього виїзду за кордон чоловік не перевозив гуманітарної допомоги.

Як і попереднього разу, свояк Дубінського виїхав з України до Молдови за ідентичними документами від Київської ОВА на підставі клопотання громадської організації «Медіаоборона».

За вказівкою Дубінського чоловік мав прибути до Кишинева, щоб перегнати особисте елітне авто депутата зі стоянки аеропорту до Відня. Після цього він вже не повертався в Україну.

Правоохоронці змінили попередню та повідомили про нову підозру Дубінському та за ч. 2 ст. 332 КК України — організація незаконного переправлення осіб через державний кордон, вчиненого повторно за попередньою змовою з іншими особами.

За цією ж статтею повідомили про підозру голові громадської організації «Медіаоборона». Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 7 років.

Нагадаємо, 3 листопада 2023 року Дубінському оголосили підозру в організації схеми для незаконного виїзду чоловіків за кордон. Нардепа підозрюють у нелегальному переправленні за кордон свого родича через систему «Шлях». Дозвіл на виїзд свояк Дубінського отримав на замовлення Вишгородської РВА на підставі клопотання громадської організації «Медіаоборона».

Ще раніше, 9 серпня генеральний прокурор повідомив про підозру Дубінському у внесенні службовою особою неправдивих відомостей до офіційних документів. Наприкінці червня 2023 року Дубінський виїхав за кордон, нібито супроводжуючи батька, який лікується від тяжкої хвороби. У СБУ повідомили, що батько депутата виїжджав за кордон і повертався звідти самостійно. А сам Дубінський, перебуваючи за кордоном, підписував та направляв офіційні документи до державних органів. На думку слідства, це може свідчити про їх підроблення.

У березні 2024 року суд визнав Дубінського винним у вчиненні адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією, через його депутатські звернення про дозвіл на виїзд за кордон в особистих інтересах. 

Крім того, 13 листопада Олександру Дубінському повідомили про підозру в державній зраді та створенні, керівництві й участі у злочинній організації. Як з’ясували правоохоронці, нардеп входив до складу злочинної організації, яку сформувало Головне управління Генштабу Збройних сил Росії (відоме як ГРУ), і «працював» на росіян під псевдонімом «Буратіно». За даними слідства, до складу цієї групи входили також екснардеп Андрій Деркач, колишній прокурор Костянтин Кулик та інші.

Основним завданням цієї організації була дестабілізація суспільно-політичної ситуації в Україні та дискредитація нашої держави на міжнародній арені. Слідчі встановили, що фігурант поширював фейки про вище військово-політичне керівництво України, зокрема про нібито втручання українських високопосадовців у президентські вибори в США у 2020 році.

Наразі Олександр Дубінський перебуває в загальній камері Київського слідчого ізолятора. Там він має індивідуальне спальне місце та не забезпечений жодними привілеями через свій статус.

У минулому Дубінський тривалий час працював на «1+1». У 2010 році став креативним продюсером департаменту журналістських розслідувань телеканалу, а у 2014 році — ведучим програми «Гроші». Крім того, з 2012 року під керівництвом Дубінського на «1+1» почала виходити програма «Українські сенсації». Як писав MediaSapiens, окремі випуски «Українських сенсацій» виглядали як політичні замовлення, причому за своїм змістом перегукувалися з інтересами власника телеканалу Ігоря Коломойського. 

У 2019 році Дубінського обрали депутатом Верховної Ради від партії «Слуга народу». У квітні 2020-го він подав понад тисячу поправок до «антиколомойського»  законопроєкту. Як встановили журналісти Bihus.Info, Дубінський відвідував Коломойського після важливих голосувань у Верховній Раді. 15 березня 2021 року Дубінського виключили з членів партії «Слуга народу» через порушення статуту та непокору керівним органам партії. 

2020 року Офіс генпрокурора почав досудове розслідування щодо ймовірної державної зради Олександра Дубінського, а 2021 року відкрив ще два кримінальні провадження проти Дубінського — про можливе ухилення від сплати податків та відмивання майна, одержаного злочинним шляхом.

США запровадили санкції проти Дубінського через втручання в американські вибори та належності до «російської мережі впливу». Після цього сайт блогера dubinsky.pro перестав працювати, а YouTube видалив канал Дубінського «за порушення правил спільноти».

На фото: Олександр Дубінський в суді / Стас Юрченко, «Ґрати»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
464
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду