Папа Франциск висловив побоювання щодо закону про заборону російської церкви в Україні

Папа Франциск висловив побоювання щодо закону про заборону російської церкви в Україні

25 Серпня 2024
613
25 Серпня 2024
15:49

Папа Франциск висловив побоювання щодо закону про заборону російської церкви в Україні

613
Папа Франциск під час недільної молитви висловив занепокоєння щодо ухваленого в Україні закону, який стосується заборони російської церкви. Він підкреслив важливість релігійної свободи та наголосив на необхідності дозволити вірянам молитися у своїх храмах.
Папа Франциск висловив побоювання щодо закону про заборону російської церкви в Україні
Папа Франциск висловив побоювання щодо закону про заборону російської церкви в Україні

Папа Франциск під час недільної зустрічі з паломниками висловив занепокоєння щодо нещодавно прийнятого в Україні закону про заборону російської церкви. У своїй промові після молитви «Ангел Господній» Понтифік зазначив, що закон може створити загрозу для релігійної свободи.

Про це пише Vatican News.

«Я і далі з болем стежу за бойовими діями в Україні та Російській Федерації. Роздумуючи над нещодавно ухваленим в Україні законом, відчуваю побоювання щодо свободи тих, хто молиться, бо той, хто по-справжньому молиться, завжди молиться за всіх. Ніхто не чинить зла через те, що молиться. Якщо хтось чинить зло проти свого народу, він буде винен у цьому, але не можна вважати за зло те, що він молився. Тож нехай тим, хто хоче молитися, буде дозволено молитися в тій Церкві, яку вони вважають своєю. Будь ласка, нехай жодна християнська Церква не буде скасована прямо чи опосередковано: Церкви не слід чіпати», — заявив Папа Франциск. 

Папа також закликав не припиняти молитви за мир у всьому світі, зокрема в Україні, і висловив свою солідарність з тими, хто страждає від війни.

Нагадаємо, 24 серпня, у День Незалежності України, Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №8371, який забороняє діяльність в Україні релігійних організацій, що мають керівний центр у Росії.

У березні 2024-го Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити цей законопроєкт у другому читанні та в цілому

19 жовтня 2023 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні проєкт закону № 8371 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій», який Кабінет Міністрів подав до парламенту ще в січні 2023 року. Він передбачає заборону діяльності релігійних організацій, керівний центр яких розташований у державі, що здійснює збройну агресію проти України.

У листопаді 2023-го низка нардепів від «Слуги народу» і колишньої «ОПЗЖ» збирали підписи до спікера Руслана Стефанчука із закликом відправити цей законопроєкт до Венеційської комісії, щоб зірвати його подальше просування.

У 2023 році Служба безпеки України ініціювала законопроєкт про розширення переліку підстав для заборони релігійних організацій. Зокрема, СБУ запропонувала припиняти діяльність релігійних організацій, уповноважені особи яких засуджені за злочини проти національної безпеки України, пропаганду війни й участь у ній на боці агресора, порушення рівноправності громадян, участь у терористичних актах тощо.

Фото: Vatican News.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
613
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду