Купити Twitter Маску допоміг фонд, пов'язаний з російськими олігархами

Купити Twitter Маску допоміг фонд, пов'язаний з російськими олігархами

25 Серпня 2024
2033
25 Серпня 2024
01:16

Купити Twitter Маску допоміг фонд, пов'язаний з російськими олігархами

Артур Колдомасов
Аналітик «Детектора медіа»
2033
Сини президента «Альфа-груп» Петра Авена та колишнього члена Ради Федерації РФ Вадима Мошковича є працівниками фонду 8VC, який став найбільшим інвестором платформи Х.
Купити Twitter Маску допоміг фонд, пов'язаний з російськими олігархами
Купити Twitter Маску допоміг фонд, пов'язаний з російськими олігархами

Денис Авен та Джек Мошкович виявились працівниками інвестиційного фонду 8VC, який своєю чергою входить до компаній, що фінансували купівлю Ілоном Маском соцмережі Twitter. 

Про це інформує «Економічна правда» з посиланням на документ The Washingon Post. Також про це повідомив NewsWeek.

Як уже повідомляв «Детектор медіа», на вимогу федерального суду власник соцмережі Х Ілон Маск представив перелік акціонерів X Holdings Corp., надаючи громадськості офіційну інформацію про інвесторів, які допомогли йому придбати платформу, раніше відому як Twitter, за 44 млрд доларів у жовтні 2022 року.

Згідно з документом, одним із найбільших інвесторів у купівлі Twitter є венчурний фонд 8VC. За даними Forbes, у ньому працюють сини російських олігархів Вадима Мошковича та Петра Авена.

Інформація про роботу Авена та Мошковича зацікавила американські медіа на тлі того, як минулого місяця Національний центр контррозвідки і безпеки США випустив бюлетень, де попередив стартапи Кремнієвої долини про те, що інші країни використовують американські інвестиційні компанії для доступу до конфіденційних даних і загрожують національній безпеці.

Як пише у своїй статті Forbes, у 2022 році фірма найняла Дениса Авена — сина Петра Авена, який є російським банкіром зі статками приблизно в 4,4 млрд доларів. На той час старший Авен перебував під санкціями Європейського Союзу та Великої Британії, а у 2023 році він потрапив під санкції Міністерства фінансів США через свою роль в управлінні одним з найбільших російських комерційних банків. Денис Авен виїхав з Москви, коли йому було 12 років, а також відвідував школу-інтернат у Великій Британії, перш ніж приїхати до США. Він навчався в Єльському університеті, а потім отримав ступінь магістра з бізнесу та управління в Гарварді у 2022 році. 

Джек Мошкович є сином російського олігарха-мільярдера Вадима Мошковича, який заснував сільськогосподарський конгломерат «Русагро». Після вторгнення Росії в Україну у 2022 році старший Мошкович потрапив під санкції ЄС, Великої Британії, Швейцарії, Канади та Австралії через його ймовірні зв'язки з Кремлем і президентом Росії Володимиром Путіним. За даними Forbes, Мошкович приєднався до фірми у 2018 році як аналітик, завершуючи навчання в Стенфордському університеті, куди він приїхав після того, як виріс у Москві та навчався в школі-інтернаті у Великій Британії. Під час навчання в Стенфорді він повернувся до Москви, щоб виконати кілька літніх аналітичних завдань в офісі McKinsey в російській столиці, як зазначено на його сторінці в LinkedIn. Згідно з матеріалом Forbes, він не був залучений до жодних оборонних угод компанії.

У відповідь на запит Forbes про інтерв'ю на цю тему керуючий партнер і співзасновник 8VC Джо Лонсдейл опублікував допис на 950 слів у своєму акаунті в Х, в якому зазначив: «8VC суворо дотримується правових рамок і завжди намагається поважати і дотримуватися закону. Ми не брали грошей у їхніх батьків або друзів їхніх батьків і не потребуємо їх». Також Лонсдейл охарактеризував цю історію як «жалюгідну жовту пресу... з метою виставити двох наших російських колег з 8VC як “скандал”». Він назвав Мошковича «суперзіркою», а Авена — «талантом» і сказав, що батько Мошковича, який перебуває під санкціями, є «успішним сільськогосподарським лідером», зазначивши, що «якщо ви бізнесмен у Росії, і їхній лідер пропонує вам зустрітися, ви підете, незалежно від ваших поглядів». Згідно з дописом Лонсдейла, він найняв Авена після того, як дізнався, що той втратив потенційну можливість працевлаштування в приватній інвестиційній фірмі через побоювання щодо санкцій проти його батька. Лонсдейл також написав, що, хоча він ненавидить Путіна, він «не згоден з тим, що ізолювати розумних, заможних росіян — це хороша стратегія для нас». У день повномасштабного вторгнення у 2022 році, як зазначає Forbes, і Авен, і Мошкович зустрічалися з Путіним та іншими бізнес-лідерами. 

8VC інвестує в різні галузі, але найбільше — в оборонні технології, на рівні з іншими великими фірмами, такими як Andreessen Horowitz та General Catalyst. Інвестувавши в компанії Palantir та Anduril, які в сукупності отримали мільярдні державні контракти від американського уряду, 8VC розширила свій портфель за рахунок інших військово-орієнтованих «єдинорогів», включаючи компанію Saronic, що займається виробництвом безпілотних катерів, та стартап Epirus, що займається системами протидії безпілотникам.

Нагадаємо, за даними The Wall Street Journal, кредит на 13 млрд доларів, який отримав мільярдер Ілон Маск для купівлі компанії Twitter у жовтні 2022 року, став одним із найпроблемніших для банків з часів фінансової кризи 2008–2009 років.

Видання Financial Times спрогнозувало, що соцмережа Х може збанкрутувати у 2024 році через невдалі спроби створити нові джерела доходу та втрату великих рекламодавців. 

Колаж: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2033
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Rostyslav
1 дн. тому
Маск авантюрист або курить щось не те.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду