СБУ оголосила підозру священнику УПЦ МП через публічне виправдовування збройної агресії Росії

СБУ оголосила підозру священнику УПЦ МП через публічне виправдовування збройної агресії Росії

21 Серпня 2024
279
21 Серпня 2024
17:30

СБУ оголосила підозру священнику УПЦ МП через публічне виправдовування збройної агресії Росії

279
За даними слідства, у спілкуванні з вірянами настоятель храму Калинівського благочиння на Вінниччині вихваляв російського диктатора Володимира Путіна, закликав до підтримки ворога, а також поширював прокремлівські наративи серед прихожан релігійної громади через телеграм.
СБУ оголосила підозру священнику УПЦ МП через публічне виправдовування збройної агресії Росії
СБУ оголосила підозру священнику УПЦ МП через публічне виправдовування збройної агресії Росії

Служба безпеки повідомила про підозру клірику Вінницької єпархії УПЦ МП, який публічно виправдовував збройну агресію Росії та очікував на прихід окупантів. Про це повідомила пресслужба СБУ.

За даними слідства, у спілкуванні з вірянами настоятель храму Калинівського благочиння вихваляв російського дактатора Володимира Путіна та закликав до підтримки ворога. Окрім цього, він поширював прокремлівські наративи серед прихожан релігійної громади через телеграм.

Під час обшуків у його помешканні правоохоронці вилучили мобільний телефон та комп’ютерну техніку, яку священник використовував для поширення ворожої пропаганди.

Клірику оголосили підозру за чч. 1, 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Наразі чоловік перебуває під цілодобовим домашнім арештом, йому загрожує до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, напередодні Верховна Рада прийняла в цілому доопрацьований законопроєкт №8371 про заборону діяльності релігійних організацій, керівний центр яких розташований у країні-агресорі. Закон набирає чинності через 30 днів з моменту його офіційного опублікування. Громади Української православної церкви Московського патріархату матимуть дев'ять місяців на розірвання зв'язків з Російською православною церквою.

Раніше також Служба безпеки України ініціювала законопроєкт про розширення переліку підстав для заборони релігійних організацій. Зокрема, СБУ запропонувала припиняти діяльність релігійних організацій, уповноважені особи яких засуджені за злочини проти національної безпеки України, пропаганду війни й участь у ній на боці агресора, порушення рівноправності громадян, участь у терористичних актах тощо. 

За даними СБУ, від початку повномасштабної війни до жовтня 2023 року в Україні відкрили 68 кримінальних проваджень щодо представників УПЦ МП, з яких 14 — митрополити церкви. Серед викритих злочинів — 20 фактів держзради, колабораціонізму та пособництва країні-агресору, 18 проваджень щодо публічної агітації до релігійної ненависті, продажу вогнепальної зброї та поширення дитячої порнографії. 26 фігурантам-представникам УПЦ МП повідомлено про підозру, а 19 зловмисників уже отримали судові вироки.

За результатами соціологічного дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (у квітні, в Україні 83% опитаних громадян вважають, що держава тією чи іншою мірою має втрутитися в діяльність Української православної церкви Московського патріархату, зокрема 63% підтримують повну заборону УПЦ МП. 

Читайте також:

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
279
Читайте також
16.06.2024 14:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
1 453
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду