Видавництво «Атлант» відповіло на розслідування  NGL.media про друк підручників за завищеними цінами

Видавництво «Атлант» відповіло на розслідування NGL.media про друк підручників за завищеними цінами

9 Серпня 2024
1155
9 Серпня 2024
19:51

Видавництво «Атлант» відповіло на розслідування NGL.media про друк підручників за завищеними цінами

1155
В «Атланті» вважають, що журналісти нібито не врахували «реальну ситуацію на ринку», а реальну вартість підручників не можливо з’ясувати суто за тиражем та типом паперу, адже для них існують спеціальні нормативи та стандарти.
Видавництво «Атлант» відповіло на розслідування  NGL.media про друк підручників за завищеними цінами
Видавництво «Атлант» відповіло на розслідування  NGL.media про друк підручників за завищеними цінами

Видавництво «Атлант» відреагувало на розслідування журналістів NGL.media про продаж шкільних підручників за завищеними цінами. Свою позицію видавництво висловило в листі до «УП. Життя».

Видавництво вважає, що в розслідуванні журналісти «не врахували ситуації на ринку», яка нібито вплинула на створення компанії, укладення договорів та цінову політику.

В «Атланті» вважають, що вартість підручників, які створили на державне замовлення Інституту модернізації змісту освіти (ІМЗО), відповідає ринковим цінам, а автори розслідування нібито не враховують «реальну ситуацію на ринку».

Чинниками підвищення вартості послуг називають:

  • сезонне навантаження на літній період;
  • руйнацію друкарні «Фактор-Друк», що вплинула на завантаженість;
  • змінність цін від накладу видання;
  • терміновість замовлення;
  • технічну складність виконання підручників;
  • відключення світла, через які в друкарні довелося купувати генератори, а працівникам – працювати понаднормово.

У видавництві також вважають, що реальну вартість підручників не можливо було з’ясувати, маючи інформацію виключно про кількість тиражу та тип паперу, адже існують спеціальні нормативи та стандарти, яких потрібно дотримуватися під час друку підручників.

Ці дані не зазначаються в угодах, що опубліковані на Prozorro чи в інших реєстрах, але вони є в наказах і стандартах Міносвіти, кажуть у видавництві.

У видавництві пояснили, що чинне законодавство, зокрема особливості здійснення публічних закупівель на період дії воєнного стану, не вимагає обов’язкового проведення тендерів.

«У законодавстві про публічні закупівлі вказано, що укладання договорів на замовленням товарів із необхідністю захисту авторських прав можна проводити без відкритих торгів. Підручники, а тим паче підручники для осіб з особливими потребами, підпадають під цей критерій. Тож тут ніяких порушень немає», — сказав генеральний директор видавництва «Ранок» та один із засновників «Атланта» Віктор Круглов.

У своєму листі видавництво також пояснило, чому «Атлант» виник лише рік тому, чому уклав договори з видавництвами своїх власників. А також заявило, що вибір підручників, на які роблять державне замовлення, робить не Міністерство освіти чи ІМЗО, а українські вчителі за результатами конкурсних відборів.

Нагадаємо, 5 серпня NGL.media опублікувало розслідування, в якому з’ясувало, що державний Інститут модернізації змісту освіти замовив у київського видавництва «Атлант» підручників на 180 млн гривень без оголошення тендерів і за завищеною вартістю примірника.

Зокрема, журналісти підрахували, що навіть враховуючи додаткові витрати, гонорар і рентабельність, вартість одного підручника, оплаченого бюджетним коштом, могла б скласти 109 грн, а не 455 грн, як передбачала укладена угода.

У відповідь на публікацію у МОН оголосили, що проведуть службове розслідування щодо завищених цін на підручники. Там наголосили, що Інститут модернізації змісту освіти — окрема юридична особа, що займається організацією конкурсу та закупівлею підручників і посібників для шкіл.

Фото: depositphotos

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1155
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду