Через обстріл харківської друкарні видавничий ринок України може скоротитися на 40%

Через обстріл харківської друкарні видавничий ринок України може скоротитися на 40%

24 Травня 2024
755
24 Травня 2024
16:04

Через обстріл харківської друкарні видавничий ринок України може скоротитися на 40%

755
«Фактор-друк» стверджує, що друкував до 50% усіх підручників, кожну десяту газету і кожну третю книгу в Україні.
Через обстріл харківської друкарні видавничий ринок України може скоротитися на 40%
Через обстріл харківської друкарні видавничий ринок України може скоротитися на 40%

Через ракетний удар по харківській друкарні «Фактор-Друк» 23 травня потужність видавничого ринку в Україні може скоротитися на 40%. Про це заявив власник друкарні Сергій Політучий в ефірі «Радіо Свобода».

Загалом, за його словами, більшість поліграфічних потужностей країни зосереджені саме в Харкові. За його оцінками, приблизно 85–90% всіх книг, які видаються в Україні, друкуються у Харкові, зокрема  — на «Фактор-Друці» та інших друкарнях. «Як це будемо робити завтра, я на зараз не знаю», — сказав Політучий.

Він зазначив, що відновлення роботи друкарні може зайняти чимало часу, приблизно кілька місяців. Релокація ж до більш безпечних регіонів дуже дороговартісна. «Навіть якщо б ми з чиєюсь допомогою переїхали до Львова наприклад, чи до Івано-Франківська, то ми б зіткнулися з проблемою людей. Не всі люди схотіли б переїхати у ці регіони. А знайти спеціалістів у цих регіонах практично неможливо», — пояснив Політучий.

Тому, за його словами, вчорашній обстріл «Фактор-Друку» можна сприймати як удар по видавничій галузі загалом.

Політучий додав, що його компанія друкувала до 50% всіх підручників в Україні. Як стверджується на сайті «Фактор-Друку», виробничий потенціал підприємства дає змогу випускати за рік понад 100 млн журналів, 300 млн газет і 50 млн книг. За статистикою це означає, що кожна десята газета і кожна третя книга випускаються на друкарні «Фактор-Друк», пишуть у підприємстві.

Нагадаємо, 23 травня під час ракетної атаки на Харків росіяни вдарили по друкарні видавництва Vivat «Фактор-Друк».

Пізніше Харківська обласна прокуратура повідомила, що на підприємстві загинуло семеро людей, ще 16 — травмовані. Наступного дня правоохоронці встановили особи всіх загиблих в результаті атаки.

Внаслідок обстрілу у друкарні «Фактор-Друк» згоріли 50 тисяч книжок.

Міжнародний фонд «Відродження» оголосив, що надасть видавництву Vivat терміновий грант для допомоги після російського обстрілу.

Фото: наслідки російського удару по типографії «Фактор-Друк» / Олег Синєгубов

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
755
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду