Видавництва «Основи» та Stretovych перевидали культову працю Соломії Павличко

Видавництва «Основи» та Stretovych перевидали культову працю Соломії Павличко

8 Серпня 2024
361
8 Серпня 2024
13:14

Видавництва «Основи» та Stretovych перевидали культову працю Соломії Павличко

361
«Дискурс модернізму в українській літературі», який свого часу мав ефект вибуху в українському літературознавстві, перевидається вперше за понад як два десятиліття
Видавництва «Основи» та Stretovych перевидали культову працю Соломії Павличко
Видавництва «Основи» та Stretovych перевидали культову працю Соломії Павличко

Видавництво «Основи» спільно з видавництвом «Stretovych» видали культову працю Соломії Павличко «Дискурс модернізму в українській літературі». Книга вже доступна до передзамовлення. Про це повідомили команди видавництв.

У видавницві додають, що «Дискурс модернізму в українській літературі» — перевидання ключової монографії засновниці видавництва «Основи», чиє імʼя воно тепер носить.

«Дискурс…», який свого часу мав ефект вибуху в українському літературознавстві, перевидається вперше за понад як два десятиліття.

У книзі авторка ретельно препарує та аналізує зразки українського модернізму — від творчості Лесі Українки, Ольги Кобилянської, Гната Хоткевича, Михайла Яцкова до представників «Молодої Музи» й «Української хати», письменників 20-х років, найрепрезентативніших постатей еміграційної літератури 40-х років, а також Нью-Йоркської групи 60-х і 70-х років.

«Свого часу «Дискурс…» став не просто визначним дослідженням про українську літературу — його найважливіше значення у тому, що він започаткував ширшу суспільну дискусію про цінності, модернізацію та постмодерний поступ української нації на зламі історичних епох, — відзначає директор Видавництва «Основи» Андрій Вишневський. — Завдяки виразності, глибині та свіжості висловлювання у цій роботі постать Соломії Павличко стала іконічною для української гуманітаристики ще за життя. А сьогодні сміливість, свобода та гідність Соломії, перед інтелектом якої схиляли голову чи корчились від заздрощів сучасники, стають поведінковим прикладом для нової генерації українців, спраглих знання, краси та прогресу».

Текст до перевидання готувала головна редакторка видавництва «Stretovych» Світлана Стретович, за редактуру та коректуру відповідала Анастасія Ковалишин, передмову написав літературний критик та літературознавець Євгеній Стасіневич, а дизайн обкладинки створив український художник Сергій Майдуков.

«Дискурс модернізму в українській літературі» Соломії Павличко — це хардкор літературознавства. Відвертий аналіз про хвилю успіхів і невдач української літератури, з інтерпретацією її через постмодерні стратегії. При відповіді на запитання, чому модернізм у нашій літературі був фрагментарний, несподівано можна зʼясувати питання модерности українського суспільства. Must read кожного, хто мислить українську літературу як площину для безкінечних інтелектуальних інтерпретацій. Сучасна відверта розмова про літературу починалася саме з праці Соломії Павличко. Тоді це були провокація, скандал, обурення.

Зараз — це звична методика інтерпретації текстів. Сексуальність і українська література. Фемінізм чи фройдизм і українська література… Важливо знати, звідки ця сміливість аналізу, яка дає змогу говорити не лише про культуру. А розуміти, хто ми є», — розповідає Світлана Стретович.

Книга доступна до передзамовлення на сайтах обох видавництв:

Нагадаємо, що раніше «Український інститут книги» спільно з Міністерством інформаційної політики та цифровою платформою для проактивної молоді U-Report розпочали онлайн-опитування про те, як і скільки читає українська молодь.

Фото: Видавництво «Основи»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
361
Читайте також
08.06.2024 14:20
Мар'яна Зінченко
«Детектор медіа»
882
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду