WSJ: У проханні про помилування Еван Гершкович запитав про можливість взяти інтерв'ю в Путіна

WSJ: У проханні про помилування Еван Гершкович запитав про можливість взяти інтерв'ю в Путіна

2 Серпня 2024
799
2 Серпня 2024
13:46

WSJ: У проханні про помилування Еван Гершкович запитав про можливість взяти інтерв'ю в Путіна

799
За даними The Wall Street Journal, перед звільненням від репортера Евана Гершковича вимагали написати офіційне прохання про президентське помилування на ім'я російського диктатора Володимира Путіна.
WSJ: У проханні про помилування Еван Гершкович запитав про можливість взяти інтерв'ю в Путіна
WSJ: У проханні про помилування Еван Гершкович запитав про можливість взяти інтерв'ю в Путіна

Репортер The Wall Street Journal Еван Гершкович у проханні про помилування, яку від нього вимагали в Росії для остаточного оформлення звільнення, попросив про інтерв'ю з диктатором Володимиром Путіним. Про це повідомило видання The Wall Street Journal.

За даними журналістів, згідно з протоколом, Еван Гершкович повинен був подати офіційне прохання про президентське помилування на ім'я Володимира Путіна. 

«Форма включала довге порожнє місце, яке в’язень міг за бажанням заповнити або залишити порожнім. Репортер журналу заповнив сторінку формальною російською мовою, яку він відточив за 16 місяців ув’язнення. Останній рядок містив власну пропозицію, чи після звільнення Путін матиме бажання дати інтерв’ю», — пише WSJ.

Наразі невідомо, чи відповів Кремль на запитання журналіста.

WSJ також не уточнює, чи вимагалося офіційне прохання про помилування, адресоване Путіну, від інших політв'язнів, яких внесли у список на обмін.

Нагадаємо, 2 серпня журналіст The Wall Street Journal Еван Гершкович, журналістка Татаро-башкирської служби «Радіо Свобода» Алсу Курмашева та американський морський піхотинець Пол Вілан прибули до США після обміну ув'язненими. Їх привітали президент США Джо Байден та віцепрезидентка Камала Гарріс

Раніше агентство Bloomberg з посиланням на джерела повідомило, що Росія звільнила Гершковича та Вілана в рамках великого обміну ув’язненими із США. У межах угоди зі США Кремль також звільнить російського політика та журналіста Володимира Кара-Мурзу, якого раніше засудили до 25 років колонії. 

За даними російського видання The Insider, до списку на обмін загалом внесли 16 політв’язнів. Натомість до Росії повернуть кілера з ФСБ Вадима Красікова, шпигунів та шахраїв.

На початку липня минулого року The Washington Post повідомило, що представники влади США й Росії попередньо обговорили потенційний обмін Гершковича, а також інших в'язнів Кремля.

Російський диктатор Володимир Путін на пресконференції 14 грудня 2023-го дав зрозуміти, що Росія арештувала та звинуватила у шпигунстві Евана Гершковича заради обміну. В інтерв’ю ексведучому Fox News Такеру Карлсону Путін натякнув, що готовий обміняти Евана Гершковича. 

Евана Гершковича затримали в Єкатеринбурзі 30 березня 2023 року. ФСБ РФ заявила, що він нібито «збирав відомості про підприємство російського ВПК». Це стало першим з 1986 року випадком арешту американського журналіста в Росії за таким звинуваченням. Покарання за цей злочин в РФ передбачає позбавлення волі терміном до 20 років.

19 липня цього року суд у Росії засудив Евана Гершковича до 16 років колонії у справі про шпигунство.

Редакція The Wall Street Journal заперечила звинувачення ФСБ та заявила про вимогу негайно звільнити журналіста. 11 квітня Держдепартамент США визнав Гершковича «неправомірно затриманим». 

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
799
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду