Кремль створив мережу організацій, які просувають у Білорусі та країнах Балтії російські наративи, — «Бюро»

Кремль створив мережу організацій, які просувають у Білорусі та країнах Балтії російські наративи, — «Бюро»

1 Серпня 2024
3404
1 Серпня 2024
20:35

Кремль створив мережу організацій, які просувають у Білорусі та країнах Балтії російські наративи, — «Бюро»

3404
Журналісти отримали від джерел у розвідці документи, які свідчать, що управління прикордонного співробітництва в Кремлі контролює низку організацій і ресурсів у сусідніх країнах і виписує їм методички, що і як висвітлювати.
Кремль створив мережу організацій, які просувають у Білорусі та країнах Балтії російські наративи, — «Бюро»
Кремль створив мережу організацій, які просувають у Білорусі та країнах Балтії російські наративи, — «Бюро»

Адміністрація президента Росії контролює низку організацій і ресурсів у Білорусі та країнах Балтії, які просувають російські наративи. Про це йдеться в розслідуванні журналістів білоруського проєкту «Бюро», підготовленому в партнерстві з Delfi Estonia і LRT.

Журналісти дослідили кілька документів, які отримали від джерел у європейській розвідці. Вони свідчать, що за просування російських інтересів на європейському напрямку відповідає Управління прикордонного співробітництва Адміністрації президента Росії.

Як свідчить звіт, підготовлений для цього Управління, російські наративи в Білорусі, Молдові та країнах Балтії просуває мережа організацій. Це Російська асоціація прибалтійських досліджень (РАПД) і Фонд «Історична пам’ять» (ФІП), а також портали Ru.Baltic і «Евразия.Эксперт».

Якщо РАПД і Ru.Baltic більше орієнтовані на країни Балтії, то російський порядок денний у Білорусі активно опрацьовують ФІП і «Евразия.Эксперт».

Видання «Евразия.Эксперт» було запущене в 2016 році за підтримки Російського державного академічного гуманітарного університету. Кореспондентські пункти розташовані у всіх країнах Євразійського економічного союзу: Вірменії, Білорусі, Казахстані, Киргизстані та Росії.

Головним редактором «Евразия.Эксперт» є член Ради з зовнішньої та оборонної політики Росії Олександр Насович. До складу редакційної колегії входить генеральний директор Національної бібліотеки Білорусі Вадим Гігін, відомий своїми проросійськими поглядами.

Крім того, журналісти отримали в розпорядження «медіаплан», розроблений у Росії, з прямою інструкцією, які події яким чином потрібно висвітлювати в Білорусі з 10 по 16 липня 2023 року.

Журналісти порівняли публікації на порталі «Евразия.Эксперт» із кремлівською методичкою і виявили близько десятка статей, де видання слово у слово повторює кремлівські наративи. Ключові тези з кремлівської методички використала в кількох статтях навіть газета адміністрації Лукашенка «СБ. Беларусь сегодня».

Фонд «Історична пам’ять» заснований у 2008 році, щоб «протидіяти фальсифікації історії на шкоду інтересам Росії». Його матеріально та публічно підтримують російські державні структури.

Директором фонду є одіозний історик та публіцист Олександр Дюков. У розмові з «Бюро» він сказав, що вперше чує про кремлівські методички, що фонд давно стикається з дискредитацією спецслужб країн Балтії, заперечував зв'язки з управлінням прикордонного співробітництва Кремля і назвав цю інформацію «черговою спробою дискредитації» фонду.

Як ідеться у звіті фонду за 2008–2018 роки, «Історична пам’ять» створила розгалужену мережу підконтрольних неурядових організацій у різних країнах. В Білорусі такими організаціями є асоціація істориків «Союзна ініціатива пам’яті та злагоди» та інформаційний портал IMHOclub.by. Фонд також співпрацює з білоруським товариством «Знання», яке очолює Вадим Гігін.

Крім того, 2022 року фонд уклав угоду про співпрацю з Генеральною прокуратурою Білорусі, щоб дослідити «факти геноциду цивільного населення СРСР у роки Великої Вітчизняної війни та післявоєнний період».

У звіті фонд хвалиться одним із успішних кейсів з дискредитації ідеї створення меморіалу жертвам сталінських репресій у Куропатах. Іншою успішною кампанією російського фонду в Білорусі експерти назвали дегероїзацію керівника повстання 1863–1864 років Кастуся Калиновського. Фонд просував наратив, що Калиновський був поляком і не має жодного стосунку до Білорусі, а повстанці займалися терором проти мирного населення Білорусі.

Як пише «Бюро», діяльність проросійських сил у Білорусі курує Управління прикордонного співробітництва Адміністрації президента РФ. Воно створене у 2018 році для просування національних інтересів Росії на території колишнього СРСР. Три роки тому його перепрофілювали на європейський напрямок — країни Балтії, Молдову та Білорусь.

У 2021 році управління розробило план посилення російського впливу в Білорусі до 2030 року. Серед цілей — забезпечити військову присутність у Білорусі, спростити процедуру видачі білорусам російських паспортів, запровадити єдину валюту для двох країн.

Управління прикордонного співробітництва очолює Олексій Філатов. Відомство підзвітне напряму заступнику голови адміністрації Путіна Дмитру Козаку.

Читайте також:

Колаж: Mart Nigola / Delfi Estonia

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3404
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду