Офіс генпрокурора: Яхта Медведчука перебуває під безстроковим арештом

Офіс генпрокурора: Яхта Медведчука перебуває під безстроковим арештом

23 Липня 2024
243
23 Липня 2024
19:38

Офіс генпрокурора: Яхта Медведчука перебуває під безстроковим арештом

243
Протягом усього терміну арешту яхти ОГП докладав зусиль для розробки механізмів, які б дозволили АРМА реалізувати майно, що перебуває за кордоном
Офіс генпрокурора: Яхта Медведчука перебуває під безстроковим арештом
Офіс генпрокурора: Яхта Медведчука перебуває під безстроковим арештом

Яхта колишнього народного депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука Royal Romance перебуває під безстроковим арештом. Про це йдеться у повідомленні Офісу генпрокурора.

«На сьогодні яхта перебуває під арештом у двох провадженнях щодо вказаного екснардепа», — зазначає ОГП.

За даними Офісу генпрокурора, з 2022 року у суді розглядається обвинувальний акт за фактами держзради та порушення ексдепутатом законів і звичаїв війни. Окрім цього, завершено досудове розслідування у провадженні за фактами сприяння діяльності терористичним організаціям «Л/ДНР».

У відомстві зауважують, що інституціям та уповноваженим особам ЄС була передана інформація, необхідна для ухвалення рішення про накладення санкцій на активи ексдепутата, включно з яхтою Royal Romance. Тож 27 травня 2024 року ЄС запровадив персональні санкції щодо підозрюваного та його дружини.

«Наразі яхта Royal Romance перебуває під арештом на основі безстрокових санкцій — затримана у порту м. Трогір (Хорватія) згідно з рішенням Постійно діючої санкційної групи та не може залишити територію ЄС. Триває спільна робота з українським МЗС та міжнародними партнерами щодо напрацювання механізму її конфіскації та реалізації», — заявили в ОГП.

Та нагадали, що у квітні 2022 року прокурори та слідчі у співпраці з партнерами зі США розшукали цю яхту та здобули докази, що вона належить фігуранту. 23 травня 2022 року Окружний суд м. Спліт (Хорватія) ухвалив рішення про накладення арешту на це судно на максимально можливий строк, передбачений хорватським законодавством, — 2 роки.

«Завдяки ефективній співпраці Офісу Генпрокурора з компетентними органами Хорватії яхта утримувалася ще протягом місяця», — зазначає ОГП.

Протягом усього терміну арешту ОГП докладав зусиль для розробки механізмів, які б дозволили АРМА реалізувати майно, що перебуває за кордоном. Зокрема, спільно з Кабінетом міністрів у травні 2023 року напрацьовано проєкт змін до відповідних нормативно-правових актів.

«Однак... лише 20 березня 2024 року, майже через 2 роки після арешту, АРМА розпочала процедуру реалізації яхти. Розуміючи, що терміни спливають, Офіс генпрокурора ініціював процес арешту цього активу за допомогою санкційних механізмів ЄС з метою недопущення виходу яхти з акваторії Хорватії та для забезпечення можливості її подальшої конфіскації та реалізації»,— заявили в ОГП.

Нагадаємо, що раніше народний депутат Ярослав Железняк оприлюднив щомісячний аналіз результатів діяльності Національного агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА), у якому йдеться про те, що Окружний суд хорватського міста Спліт ухвалив рішення про скасування арешту на яхту Royal Romance Віктора Медведчука.

92-метрова Royal Romance є однією з п’яти найбільших яхт у світі, які використовують виключно для потреб її власників. Щорічне обслуговування, ремонт та витрати на пальне такої яхти становлять від 15 до 20 млн доларів.

У січні 2024 року Окружний суд м.Спліт (Хорватія) ухвалив рішення передати судно Royal Romance Україні. 

15 травня 2024 року у пресслужбі АРМА повідомили, що арештована 92-метрова яхта Royal Romance, яка раніше належала екснардепу від «ОПЗЖ» Віктору Медведчуку, отримала свідоцтво про право плавання під державним прапором України. Відповідні зміни внесли до Міжнародної морської організації. 

Фото: V.Karuza/novilist.hr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
243
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду