Комісія з журналістської етики припинила вести свій телеграм-канал

Комісія з журналістської етики припинила вести свій телеграм-канал

22 Липня 2024
473
22 Липня 2024
18:34

Комісія з журналістської етики припинила вести свій телеграм-канал

473
Рішення закрити канал КЖЕ прийняла через загрози, які може нести Telegram — зокрема, наскрізне шифрування в месенджері не відбувається за замовчуванням, а частина його серверів розташована в Росії.
Комісія з журналістської етики припинила вести свій телеграм-канал
Комісія з журналістської етики припинила вести свій телеграм-канал

Комісія з журналістської етики оголосила, що припиняє вести свій телеграм-канал Pro Media. Про це КЖЕ написала на цьому ж каналі та на своїй фейсбук-сторінці.

Своє рішення зупинити ведення каналу Комісія пояснила загрозами, які Telegram може нести Україні. У цьому вона послалась на аргументи, які Cyber Division й Інститут дослідження кібервійни ICWR навели у статті «Ризики Telegram».

Зокрема, пише КЖЕ, у Telegram наскрізне шифрування повідомлень не відбувається за замовчуванням, як в інших месенджерах Signal, Threema чи WhatsApp. 

Крім того, за даними OSINT, частина серверів Telegram розташовані у Росії. 

Врешті, Telegram використовує для передачі мережевого трафіку лише російські компанії — RETN і LLC GlobalNet.

Комісія запросила читачів свого каналу доєднуватись до сторінок КЖЕ на інших платформах — сайті, Facebook і YouTube-канал.

КЖЕ закликала колег з інших організацій також перевірити платформи, на яких вони комунікують, і пошукати альтернативи.

Нагадаємо, раніше громадянська мережа «Опора» також заявила, що припиняє використовувати телеграм та радить зробити це іншим. Громадська організація Brand Ukraine вирішила більше не використовувати телеграм. Керівниця команди Марія Липяцька пояснила це рішення питанням безпеки, адже в телеграмі немає наскрізного шифрування повідомлень, він має російське походження та зв’язок із ФСБ й ГРУ РФ, а основний домен та один із серверів телеграму розташовані в Санкт-Петербурзі.

Як писав «ДМ», в Держдумі РФ визнали, що Telegram співпрацює з російськими «силовиками» та спецслужбами. Заступник секретаря РНБО Сергій Демедюк  вважає, що російські спецслужби контролюють Telegram і мають доступ до його акаунтів.

Згідно з дослідженням ІМІ, найпопулярніші в українському сегменті телеграм-канали поширюють фейки та маніпулюють на темі мобілізації, яка є чутливою для українців. Крім того, анонімні телеграм-канали поширюють фейки в тіктоку для залучення аудиторії.

Втім, телеграм в Україні є настільки популярним, що українське суспільство фактично стало «заручником» цього застосунку. А на основі анонімних телеграм-каналів існує ціла інформаційна «армія» для війни з внутрішніми опонентами чинної влади або її критиками. Все дійшло до того, що ці анонімні телеграм-канали влаштовують «розіграші» професійним журналістам і вважають себе конкурентами журналістів. Чому це не так, читайте в аналітичній колонці Олександра Морського для «Детектора медіа».

Читайте також: 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
473
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду