Прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо голови окупаційної  Кримськотатарської ГО, який підтримує війну

Прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо голови окупаційної Кримськотатарської ГО, який підтримує війну

18 Липня 2024
361
18 Липня 2024
12:58

Прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо голови окупаційної Кримськотатарської ГО, який підтримує війну

361
Чоловік заперечував поширення суверенітету України на півострові та закликав іноземних лідерів до визнання окупованого Криму частиною Росії.
Прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо голови окупаційної  Кримськотатарської ГО, який підтримує війну
Прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо голови окупаційної  Кримськотатарської ГО, який підтримує війну

Прокуратура АР Крим та м. Севастополя передала до  суду обвинувальний акт щодо окупаційного голови громадської організації «Регіональна національно-культурна автономія кримських татар Республіки Крим», якому інкримінують, зокрема, виправдовування збройної агресії РФ. Про це йдеться в повідомленні прокуратури АР Крим та м. Севастополя.

За даними слідства, у квітні 2022 року громадянин України виступив в одному з пропагандистських медіа на тему «присутності Росії на світовій арені». Зокрема, він заперечував поширення суверенітету України на півострові та закликав іноземних лідерів до визнання окупованого Криму частиною Росії.

Також у фейсбуку він опублікував відеозапис, у якому схвалював політичний режим Росії та розповідав про «підтримку кримськотатарським народом національного лідера Росії та ініційованої ним СВО».

Крім того, у 2022-2023 роках у соцмережі обвинувачений публікував інформацію про збір та передачу «допомоги» окремим підрозділам держави-агресорки, що беруть участь у бойових діях на території України. Зокрема, «810-й окремій гвардійській бригаді морської піхоти» та добровольчому підрозділу із Санкт-Петербурга передано тактичний одяг, матеріальні ресурси, комп’ютерну техніку тощо.

Йому інкриміновано:

  • колабораційну діяльність (ч. 1 ст. 111-1 КК України);
  • пособництво державі-агресорці (ч. 1 ст. 111-2 КК України);
    виправдовування, визнання правомірною, заперечення
  • збройної агресії Росії проти України (ч.1 ст. 436-2 КК України).

За вказані дії фігуранту загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що прокуратура АР Крим та Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт стосовно ведучої програми пропагандистського кримського телеканалу «Міллет», що мовить в окупованому Криму.

Раніше «Детектор медіа» писав, що прокуратура АР Крим повідомила про підозру окупаційній посадовиці та головній редакторці пропагандистського інформаційного агентства «Крим сьогодні» в публічному виправдовуванні агресії Росії проти України. 

Крім того, про підозру в колабораціонізмі повідомили редакторці пропагандистської газети «Панорама» Тетяні Третьяковій. За даними правоохоронців, після захоплення Харцизька Донецької області у 2014 році головна редакторка газети готувала антиукраїнські публікації, а нині популяризує думку про «покращення» життя після приходу російських окупантів.

Читайте також: 

Фото: прокуратура АР Крим та м. Севастополя

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
361
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду