Ексголові МВС Віталію Захарченку оголосили ще одну підозру

Ексголові МВС Віталію Захарченку оголосили ще одну підозру

17 Липня 2024
706
17 Липня 2024
11:13

Ексголові МВС Віталію Захарченку оголосили ще одну підозру

706
За даними ДБР, у 2022 році Захарченко схиляв окремих українських посадовців до зради, а також публікував низку відеозаписів з виправданням збройної агресії Росії.
Ексголові МВС Віталію Захарченку оголосили ще одну підозру
Ексголові МВС Віталію Захарченку оголосили ще одну підозру

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру колишньому міністру внутрішніх справ України Віталію Захарченку. Про це повідомляється на сайті ДБР.

За даними слідства, одразу після російського повномасштабного вторгнення в Україну Захарченко телефонував посадовцям України з пропозицією підписати договір з Росією про так звану «дружбу і захист», що означало добровільну здачу ворогу територій взамін отримання «високих посад». При цьому він наголошував, що діяв від імені керівництва Росії. 

Надалі, відзначають правоохоронці, Захарченко брав участь у створенні та публікаціях низки відеозаписів, дайджестів з метою сформувати в українському суспільстві антивладні настрої і допомогти РФ у її підривній діяльності проти України. У своїх виступах ексміністр виправдовує та визнає правомірною збройну агресію Росії і прославляє представників збройних формувань РФ, пише ДБР.

Захарченку висунули підозру у діях проти основ національної безпеки України, а також проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку (ч. 1, 2 ст. 111, ч. 3 ст. 436-2 КК України). Максимальне покарання за цими статтями — 15 років позбавлення волі. 

Слідство клопотатиме про обрання відносно підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, колишнього міністра внутрішніх справ часів Януковича Віталія Захарченка заочно судутимуть у справах «Майдану». Захарченка звинувачують в організації перевищення влади та службових повноважень працівниками правоохоронних органів та розтрати майна МВС України в особливо великих розмірах (ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 365, ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України). 

За даними слідства, Захарченко та його підлеглі в січні 2014 року організували поставку на озброєння підрозділів МВС України понад 13 тисяч гранат російського виробництва і застосування цих спецзасобів проти мітингувальників 18 та 19 лютого 2014 року у Києві. Внаслідок цього заподіяно тілесні ушкодження 127 особам.

Крім того, ексміністра та його оточення підозрюють у відмиванні понад 10,3 млрд грн через Смартбанк (Київ). 

У лютому 2014 року, після перемоги Революції Гідності, Захарченко втік до Росії, де отримав російське громадянство. За словами ДБР, він сприяв введенню російських військ на територію України та помагав у підривній діяльності проти України.

У 2019 році Печерський суд заочно заарештував колишнього керівника МВС Віталія Захарченка.

У лютому 2023 року президент Володимир Зеленський позбавив українського громадянства низку держслужбовців часів експрезидента Януковича, зокрема й Віталія Захарченка.

Раніше журналісти пов'язували Віталія Захарченка з телеканалом «112 Україна». Однак на каналі заявляли, що не мають стосунку до екскерівника МВС.

Фото: МВС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
706
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду