Нацполіція не знайшла підстав для відкриття кримінальної справи через темники в Укрінформі

Нацполіція не знайшла підстав для відкриття кримінальної справи через темники в Укрінформі

16 Липня 2024
276
16 Липня 2024
15:30

Нацполіція не знайшла підстав для відкриття кримінальної справи через темники в Укрінформі

276
Про це київського управління поліції повідомило у відповідь на депутатське звернення голови комітету свободи слова Ярослава Юрчишина.
Нацполіція не знайшла підстав для відкриття кримінальної справи через темники в Укрінформі
Нацполіція не знайшла підстав для відкриття кримінальної справи через темники в Укрінформі

Головне управління Національної поліції України у Києві не знайшло підстав для відкриття кримінального провадження щодо поширення темників колишнім керівництвом державного інформагентства «Укрінформ». Про це свідчить відповідь київського управління поліції на депутатське звернення голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослава Юрчишина, яку має в розпорядженні «Українська правда»

«Згідно зі статтею 214 КПК України підстав для внесення відомостей, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення за фактами, зазначеними у вашому зверненні (йдеться про звернення народного депутата Юрчишина – УП), не виявлено», — йдеться у відповіді.

Фото: «УП»

У червні голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин направив запит до Офісу генпрокурора з приводу можливого кримінального правопорушення у зв'язку з поширенням темників в Укрінформі. Цей запит Офіс генпрокурора спершу скерував до Київської міської прокуратури, а Київська міська прокуратура згодом перенаправила його до столичної поліції.

Нагадаємо, 29 травня «Українська правда» оприлюднила статтю «Всі свої. Як Офіс президента бере під контроль Укрінформ», у якій повідомила, що колишній генеральний директор державного інформаційного агентства «Укрінформ» Олексій Мацука, призначення якого пов'язують з людьми з Офісу президента, поширював серед співробітників темники, тиснув на працівників, щоб ті звільнялися, і планував переформатувати структуру агенції, щоб призначити на окремі посади «потрібних» людей.

За кілька днів до оприлюднення розслідування, 24 травня 2024 року, генеральний директор Укрінформу Олексій Мацука повідомив, що йде з посади, а новим генеральним директором агентства призначили колишнього речника Східного угруповання військ ЗСУ полковника Сергія Череватого.

30 травня кореспондент Укрінформу в Чернігівській та Черкаській областях Юрій Стригун повідомив Суспільному, що в грудні 2023 року справді отримав від свого редактора темник з бажаними та небажаними спікерами. 

Вже наступного дня 57-річний Юрій Стригун повідомив, що отримав повістку. У коментарі «Детектору медіа» він припустив, що між тим, що він отримав повістку і вголос сказав про темники в Укрінформі, може бути зв’язок. Гендиректор Укрінформу Сергій Череватий пояснив, що підписав розпорядження про звірку даних п’ятьом працівникам Укрінформу, серед них і Стригуну, а розпорядження про необхідність цим працівникам прибути до ТЦК було відправлене ще 22 травня. 1 травня Юрій Стригун звільнився з Укрінформу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
276
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду