Антикорупційна прокуратура завершила розслідування проти посадовців Держспецзв’язку

Антикорупційна прокуратура завершила розслідування проти посадовців Держспецзв’язку

15 Липня 2024
360
15 Липня 2024
16:23

Антикорупційна прокуратура завершила розслідування проти посадовців Держспецзв’язку

360
Їх підозрюють у заволодінні 62 млн грн.
Антикорупційна прокуратура завершила розслідування проти посадовців Держспецзв’язку
Антикорупційна прокуратура завершила розслідування проти посадовців Держспецзв’язку

Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершила слідство у справі щодо заволодіння понад 62 млн грн коштів Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України (Держспецзв’язку). Про це САП повідомила на своїй сторінці у фейсбуку.

Розслідування проводилось проти п’яти учасників організованої групи, серед яких колишні голова, його заступник, колишній керівник держпідприємства, що перебувало у віданні Держспецзв’язку, інші службові особи та організатор. Їхні дії кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ)відкрили матеріали справи стороні захисту для ознайомлення.

Як повідомляє САП, у межах досудового розслідування встановлено, що у 2021 році Держспецзв’язку провело закупівлю програмного забезпечення для створення системи захищених реєстрів даних. Переможцем закупівлі визначено компанію підконтрольну організатору злочинної організації, яка поставила програмне забезпечення ДП «Українські спеціальні системи», що належить до сфери Держспецзв’язку, за завищеною вартістю

«За умовами договорів на постачання відповідного програмного забезпечення та послуг та державне товариство перерахувало у 2021-2022 роках понад 285 млн грн. Проте реальна вартість ПЗ, яке компанія придбали в іноземного виробника, становила 223 млн грн.

Різницю цих коштів, а саме понад 62 млн грн, учасники злочинної схеми вивели на рахунки підконтрольних компаній за кордоном для подальшого розподілення між членами організованої групи», — йдеться в повідомленні САП.

Також прокуратура звертає увагу, що матеріали стосовно ще одного підозрюваного, який перебуває у розшуку, виділені в окреме провадження.

«Детектор медіа» звернувся до Держспецзв’язку з запитанням про зміни у структурі держоргану після призначення нового керівника, результати аудиту, план розвитку. Чекаємо на відповіді.

Нагадаємо, 20 листопада 2023 року Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура тим часом повідомили про викриття схеми заволодіння державними коштами на суму понад 62 мільйони гривень через закупівлі програмного забезпечення у Держспецзв’язку. Тоді ж голову Держспецзв'язку Юрія Щиголя звільнив уряд.  Детективи Національного антикорупційного бюро оголосили йому, його заступнику Вікторові Жорі та ще чотирьом службовим особам підозру в заволодінні понад 62 мільйонами гривень через схему закупівлі обладнання та програмного забезпечення. 24 листопада Юрій Щиголь вийшов з-під варти через день після обрання йому запобіжного заходу, оскільки було внесено заставу.

1 грудня 2023 року Кабмін призначив нового голову Держспецзв’язку. Ним став військовослужбовець, командир ударної роти БпЛА Юрій Мироненко.

 

Фото: Спеціалізована антикорупційна прокуратура

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
360
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду