Уряд дозволив не публікувати інформацію про оборонні закупівлі протягом воєнного стану

Уряд дозволив не публікувати інформацію про оборонні закупівлі протягом воєнного стану

9 Липня 2024
935

Уряд дозволив не публікувати інформацію про оборонні закупівлі протягом воєнного стану

935
Згідно з рішенням Кабміну, закупівлі за нагальною потребою для ЗСУ, військових формувань, ДСНС, правоохоронних органів, а також «Укрзалізниці» (ремонти та відновлення техніки) зможуть відбуватися без застосування відкритих торгів або електронного каталогу.
Уряд дозволив не публікувати інформацію про оборонні закупівлі протягом воєнного стану
Уряд дозволив не публікувати інформацію про оборонні закупівлі протягом воєнного стану

Кабінет міністрів України на засідання 5 липня 2024 року дозволив не публікувати інформацію про закупівлі на потреби оборони протягом воєнного стану. Про це повідомили у пресслужбі Мінекономіки України.

Згідно з рішенням уряду, закупівлі за нагальною потребою для Збройних сил України, військових формувань, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, правоохоронних органів, а також  закупівлі «Укрзалізниці», спрямовані на ремонти та відновлення техніки, зможуть відбуватися без застосування відкритих торгів.

Замовникам також можна буде не вказувати населений пункт, де розташоване підприємство. В Мінекономіки переконані, що це ускладнить пошук його місцезнаходження для ворога та покращить безпеку замовників, постачальників та виконавців.

«Закупівлі замовників для нагальних оборонних потреб за рахунок місцевих та інших публічних бюджетів буде проводитись без застосування відкритих торгів або електронного каталогу. Такі договори будуть оприлюднені в електронній системі закупівель через 90 днів з дня припинення або скасування правового режиму воєнного стану», — додала заступниця міністра економіки України Надія Бігун. 

Водночас замовників зобов'язали формувати перелік документів, які подаються учасником процедури закупівлі, у вигляді двох окремих додатків до тендерної документації.

«Раніше такі вимоги могли бути в будь-якій частині тендерної документації й учасникам торгів було складно їх знайти. Такі зміни унеможливлять зловживання щодо вимог до документації з боку замовників, сприятимуть добросовісній конкуренції серед учасників процедури закупівлі та покращать ефективність проведення закупівель», — пояснили в Мінекономіки.

Нагадаємо, у травні Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №7033-д про запобігання розголошенню окремих відомостей у текстах судових рішень. Він пропонує на час воєнного стану та рік після його скасування обмежити доступ до судових рішень у справах про правопорушення проти основ національної безпеки, у сфері охорони державної таємниці, недоторканності державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації або проти встановленого порядку несення військової служби.

Раніше українські журналісти, медіа та медійні організації, які є учасниками Медіаруху, закликали Верховну Раду не голосувати за цей законопроєкт.

Його також розкритикували правозахисники, оскільки він значно обмежує доступ до відкритої інформації в реєстрі судових рішень та надає суддям необмежені повноваження для цього. На думку експертів, у разі ухвалення цієї законодавчої ініціативи громадськість буде позбавлена інформації про рішення у справах, пов’язаних із війною, військом та мобілізацією — таких, що становлять значний суспільний інтерес. 

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
935
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду