Росія призупинила участь у роботі Парламентської асамблеї ОБСЄ

Росія призупинила участь у роботі Парламентської асамблеї ОБСЄ

4 Липня 2024
881

Росія призупинила участь у роботі Парламентської асамблеї ОБСЄ

881
Згідно зі спільною заявою Держдуми і Ради Федерації РФ, «останньою крапкою» для такого рішення стала відмова Румунії у видачі віз членам російської делегації для участі в щорічній сесії ПА ОБСЄ в Бухаресті 2024 року.
Росія призупинила участь у роботі Парламентської асамблеї ОБСЄ
Росія призупинила участь у роботі Парламентської асамблеї ОБСЄ

Держдума і Рада Федерації РФ ухвалили спільну заяву про припинення участі російської делегації в роботі Парламентської асамблеї Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ПА ОБСЄ). Про це повідомив російський «Интерфакс».

У заяві стверджують, що, попри звернення російської делегації, пріоритети керівництва ПА ОБСЄ нібито «свідчать про те, що наразі замість створення умов для конструктивного обміну думками та формування об'єднавчого порядку денного цей майданчик використовують як політизований інструмент для цілеспрямованої реалізації антиросійського курсу».

«Протягом багатьох років ПА ОБСЄ ігнорує проблеми, пов'язані з порушенням прав національних меншин в Україні та в державах Балтії, свободи спілкування та навчання рідною мовою, не звертає уваги на блюзнірську героїзацію нацистів та їхніх поплічників, утиски й убивства журналістів, які виступають із позицією, відмінною від сформованої у Брюсселі та Вашингтоні», — переконані росіяни.

У заяві також згадали про те, що делегацію Федеральних зборів РФ у ПА ОБСЄ позбавляли можливості для «продовження діалогу, повноцінної та рівноправної участі» в роботі пленарних засідань і керівних органів Асамблеї.

«Недопуск російської делегації на зазначені заходи зумовив ухвалення єдино можливого рішення про припинення виплат до бюджету ПА ОБСЄ. Це призупинення було використане для позбавлення її членів права голосувати, що не дає змоги представникам нашої країни брати участь в ухваленні рішень», — зазначили в Держдумі та Раді Федерації РФ.

За їхніми словами, «останньою крапкою» стала відмова Румунії у видачі віз членам російської делегації для участі в щорічній сесії ПА ОБСЄ в Бухаресті 2024 року. Тому сенатори РФ і депутати Держдуми вирішили призупинити участь їхньої делегації в ПА ОБСЄ, а також сплату внесків Росії до бюджету.

Російська делегація відмовлялася брати участь у двох сесіях ПА ОБСЄ — восени 2023 року в Єревані та взимку 2024 року у Відні. Вона також не була присутня на сесіях у Великій Британії та Канаді у 2022-му та 2023 роках через відсутність віз.

Нагадаємо, нещодавно Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію, у якій визнала дії Росії геноцидом українського народу та необхідність деколонізації Російської Федерації. Документ закликає 53 країни-учасниці ОБСЄ докладати зусиль для деокупації Криму та всіх окупованих територій України шляхом підтримки Формули миру та Кримської платформи.

4 липня 2023 року Парламентська асамблея Організації з безпеки та співробітництва в Європі у підсумковій Ванкуверській декларації визнала Росію державою — спонсором терористичної групи «Вагнер».

13 жовтня 2022 року Парламентська асамблея Ради Європи також ухвалила резолюцію, в якій Росія названа терористичним режимом. Резолюція була ухвалена одностайно, за неї проголосували 99 депутатів, присутніх у залі, один утримався.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
сь
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
881
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду