Зростає кількість замовних матеріалів в онлайн-медіа, — дослідження ІМІ

Зростає кількість замовних матеріалів в онлайн-медіа, — дослідження ІМІ

28 Червня 2024
722
28 Червня 2024
15:24

Зростає кількість замовних матеріалів в онлайн-медіа, — дослідження ІМІ

722
Лідерами з розміщення матеріалів з ознаками джинси лишаються сайти Оbozrevatel, УНІАН, «РБК-Україна».
Зростає кількість замовних матеріалів в онлайн-медіа, — дослідження ІМІ
Зростає кількість замовних матеріалів в онлайн-медіа, — дослідження ІМІ

На 20% зросла кількість джинси в популярних онлайн-медіа України, порівняно з березнем 2024 року, що є тривожним сигналом збільшення впливу джинси на інформаційний простір України. Співвідношення між політичними замовниками та комерційними становить 32% до 68% відповідно. Про це свідчить дослідження ІМІ, проведене в червні 2024 року в 22 загальнонаціональних онлайн-медіа. 

Перше місце серед вигодоотримувачів матеріалів з ознаками замовності розділили між собою Рінат Ахметов, його фонди й компанії (25%) та інші комерційні компанії (25%). На другому місці — лобізм комерційних інтересів (12% матеріалів з ознаками замовлення). На третьому місці — чорний піар і негативні матеріали проти політиків, чиновників і комерційних компаній (11%).

На думку аналітикині ІМІ Олени Голуб, велика кількість чорного піару політичного характеру свідчить про наявність політичного протистояння в країні.

«Незважаючи на те, що наразі політичні замовні матеріали кількісно значно поступаються комерційним, наявність значної кількості чорного PR політичного характеру свідчить про наявність політичних процесів у країні. Безумовно, такі матеріали є вкрай негативним явищем, оскільки свідчить про нечесні політичні баталії і безпринципність медіа, які їх розміщують», — зазначила Олена Голуб.

Вперше з моніторингової вибірки зникли матеріали з ознаками замовності на користь грального бізнесу, які раніше були на третьому місці. Експерти ІМІ пов’язують таке очищення ринку з тим, що Кабмін заборонив рекламу азартних ігор в інтернеті. На медіаринку лишились одиниці, які досі мають «інформаційні бюлетені» з бібліотеками фриспінів, і ризикують отримати за це мільйонні штрафи.

Матеріали на користь політичних замовників, як і раніше, онлайн-видання не маркують жодним чином. Серед політиків найактивніше піариться Віталій Кличко — 8% матеріалів з ознаками замовних спрямовано на його користь.

Лідерами з розміщення матеріалів з ознаками джинси лишаються сайти Оbozrevatel, УНІАН, «РБК-Україна». Від них трохи відстають «Гордон», ТСН і Telegraf.

У моніторинговий період не зафіксовано джинси серед новин онлайн-видань «Суспільне», «Громадське», «Бабель», ZN.ua, «Укрінформ», «Українська правда», Liga.net, «Еспресо», Zaхid.net, «Цензор», NV. Втім, на деяких із цих сайтів було виявлено матеріали з неналежним маркуванням реклами.

Моніторинг проведено 12–14 червня 2024 року у 22 популярних інтернет-медіа: «Бабель», «Суспільне», «Громадське», ZN.UA, «Українська правда», «Еспресо», «Укрінформ», Liga.net, NV, LB.ua, «РБК-Україна», «Цензор.НЕТ», «Інтерфакс-Україна», ТСН, «Кореспондент.net», Zaxid.net, «Фокус», УНІАН, «24 канал», «Гордон», Telegraf, Obozrevatel. Вибірка охоплює всі новини поспіль, що вийшли на сайтах протягом зазначеного періоду.

Фото: Karolina Grabowska from Pexels

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
722
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду