З початку повномасштабного вторгнення 82 медійники були вбиті, а 14 зникли безвісти, — Лубінець

З початку повномасштабного вторгнення 82 медійники були вбиті, а 14 зникли безвісти, — Лубінець

26 Червня 2024
588
26 Червня 2024
18:56

З початку повномасштабного вторгнення 82 медійники були вбиті, а 14 зникли безвісти, — Лубінець

588
Агресор розуміє, що медіа — це люди, які показують правду на лінії фронту, на тимчасово окупованих територіях і на території України.
З початку повномасштабного вторгнення 82 медійники були вбиті, а 14 зникли безвісти, — Лубінець
З початку повномасштабного вторгнення 82 медійники були вбиті, а 14 зникли безвісти, — Лубінець

Росія вчинила вже понад 600 злочинів проти українських журналістів та медіа з початку повномасштабного вторгнення. 82 медійники були вбиті, 34 поранені, 14 журналістів зникли безвісти, а 25 незаконно утримуються Росією. 

Про це під час заходу «Журналісти мають значення: Заклик до звільнення українських журналістів, утримуваних у полоні Російською Федерацією» у ПАРЄ заявив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

За його словами, у 2022 році Росія почала повномасштабне вторгнення. Дуже багато українців втратили свої домівки через війну, дуже багато людей втратили життя або були поранені Росією,  на тимчасово окупованих територіях зникли понад 14 тисяч цивільних.

«Ви бачити фото журналіста Макса Левіна, його вбили російські окупанти у Київській області під час виконання професійних обов’язків. Ми знаємо, що Росія вчинила понад 600 злочинів проти українських журналістів та медіа в Україні з початку повномасштабного вторгнення. 82 медійники були вбиті, 34 поранені, 14 журналістів зникли безвісти, 25 незаконно утримуються Росією. Ці цифри не є остаточними. кількість жертв може бути набагато вищою», — сказав український омбудсман.

Лубінець розповів, що на ТОТ окупанти затримували журналістів через те, що ті називають речі своїми іменами. Росіяни піддають медійників тортурам. Журналістка Ірина Данилович, яку заарештували російські окупанти в окупованому Криму у 2022 році, журналіст і письменник Сергій Цигіпа був незаконно затриманий росіянами у 2022 році в Херсонській області. 

«Не просто російський  агресор викрадає наших громадян. Ми також знаємо випадки, коли російські солдати викрали фіксера “Радіо Франс” у 2022 році. 5 днів його піддавали тортурам електричним струмом, йому не давали їсти та принижували. Це не єдиний випадок. Російська тоталітарна політика забороняє свободу слова. Тому Росія незаконно утримує журналістів і робить це цілеспрямовано: коли росіяни бачать напис “Преса”, то це додаткова ціль для окупантів», — розповів Лубінець. 

Він також додав, що є дуже багато прикладів, коли журналісти з написом «Преса» були вибиті російським снайпером. Агресор розуміє, що медіа — це люди, які показують правду на лінії фронту, на тимчасово окупованих територіях і на території України. 

Вони фіксують російські злочини, і потім це можуть бути докази, щоб притягнути до відповідальності за ці злочини. 

Права воєнних кореспондентів та цивільних журналістів Росія не поважає, особливо тих, хто незаконно перебуває на її території, а також на окупованих українських землях. Вони, за словами Лубінця, перебувають під серйозною загрозою життю, умови їх утримання неналежні й вони порушують міжнародне гуманітарне право.

«Ми можемо говорити про верховенство міжнародного права, але чи є у нас реальний механізм, як ми можемо реагувати, якщо це стосується країни, яка не дотримується міжнародного гуманітарного права? Коли ми бачимо, що росіяни думають, що дуже багато міжнародних резолюцій, офіційних документів, для росіян це просто шматок паперу», — сказав Лубінець.

Він застеріг, що якщо не буде реального механізму, як цьому запобігти, як захистити право журналістів, і також реальних дій, реакцій на всі ці дії Росії, наступними цілями можуть журналісти з європейських країн, з міжнародних організацій.

«Україна закликає міжнародну громаду підсилити дипломатичний і політичний тиск на Росію та звільнити всіх українських журналістів, яких вони незаконно утримують», — сказав омбудсман.

Також він закликав працювати над формулою миру, а саме пунктом 4, який засуджує атаку Російської Федерації на незалежних журналістів на тимчасово окупованих українських територіях, включно з убивством, викраденням, тортурами та переслідуванням журналістів. А також представити перед судом усіх, хто несе відповідальність за злочини проти людства, особливо тих, що стосуються злочинів проти журналістів. Також посилити санкції проти Росії.

Під час заходу «Журналісти мають значення: Заклик до звільнення українських журналістів, утримуваних у полоні Російською Федерацією» (фото Світлани Остапи, «Детектор медіа»)

Захід «Журналісти мають значення: Заклик до звільнення українських журналістів, утримуваних у полоні Російською Федерацією» відбувся під час сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) у Страсбурзі, Франція. На заході були, зокрема, присутні новообраний генсек Ради Європи Ален Берсе, постійний представник України при Раді Європи Борис Тарасюк, Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, народна депутатка Євгенія Кравчук, голова Наглядової ради Суспільного, заступниця шефредактора «Детектора медіа» Світлана Остапа, керівниця відділу моніторингу свободи слова Інституту масової інформації (ІМІ) Катерина Дячук, дружина Владислава Єсипенка Катерина, колега Дмитра Хилюка Наталія Богута.

Захід організувала група ALDE в ПАРЄ в кооперації із програмою Ради Європи «Захист свободи слова та свободи медіа в Україні».

Нагадаємо, за даними ІМІ з початку російсько-української війни з 2014 року заручниками Росії побували понад 100 українських журналістів. Станом на зараз у полоні перебувають щонайменше 30 медійників. 

Фото Світлани Остапи, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
588
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду