Стало відомо, в яких умовах утримують журналіста «Радіо Свободи» Ігоря Лосіка у Білорусі

Стало відомо, в яких умовах утримують журналіста «Радіо Свободи» Ігоря Лосіка у Білорусі

25 Червня 2024
700
25 Червня 2024
16:50

Стало відомо, в яких умовах утримують журналіста «Радіо Свободи» Ігоря Лосіка у Білорусі

700
Ігор перебуває за ґратами вже рівно чотири роки
Стало відомо, в яких умовах утримують журналіста «Радіо Свободи» Ігоря Лосіка у Білорусі
Стало відомо, в яких умовах утримують журналіста «Радіо Свободи» Ігоря Лосіка у Білорусі

Журналіста «Радіо Свободи» Ігаря Лосіка затримали вранці 25 червня 2020 року в його будинку в Барановичах у Білорусі, пише Радыё Свабода.


Як зазначає видання, виправна колонія (ШИЗА) та приміщення камерного типу (ПКТ) у Новополоцькій колонії Білорусі розташовані в окремій будівлі, куди заборонено входити всім іншим, крім охорони. Всього 14 камер. З них 5 віднесено до ПКТ: один малий і 4 великих.

За словами колишніх ув'язнених, Віктора Бабарику утримують у камері №5 , він постійно сидить один. Ця камера маленька, вона єдина з лівого боку. Згідно з тими ж свідченнями, Ігор Лосік зазвичай сидить у камері №4. Камера № 1 (вона велика, на 9 місць) призначена для звичайних ув'язнених, у камері 2 перебувають звичайні в'язні та частина політв'язнів.

«Різниця між ШИЗА та ПКТ несуттєва. Всі камери облицьовані білою керамічною плиткою, стеля також біла. Зовні нібито гарно, але... Я потрапила туди в серпні, коли надворі було жарко. А в камері влітку постійно прохолодно (15, максимум 18 градусів). Але в іншу пору року холодно. Коли йдеш на прогулянку, після цього білого кольору важко зосередити зір на інших кольорах», – розповідає колишній в’язень Новополоцької колонії.

За його словами, ПКТ, на відміну від ШИЗА, має виходи. Правда, працюють вони не постійно, а лише пару годин на день. Наприклад, електрочайником можна користуватися з 10 до 11 ранку, з 15 до 16 і з 18 до 19. Також в ПКТ є додаткові полички і дзеркало з нержавіючої сталі. З речей тільки найнеобхідніше: зубна щітка, зубна паста, мило, рушник. Проносити на ПКТ продукти з передачі, привезені родичами, забороняється. Теоретично ув'язненим дозволяється робити «атаварку» в тюремному магазині за 1 базову величину на місяць (з 1 січня 2024 року це 40 рублів. — РС).

«Ігор розповів, що на одну базову суму його змушували купувати ганчірки для чищення камери та миючі засоби. У колонії їх не видають, оплачувати їх ув'язнені мають із власних коштів. Вони спеціально довели до того, що в Ігоря не було туалетного паперу. Принаймні в січні 2024 року. Ну, він здебільшого сидить один і іноді йому не дають можливості купити найнеобхідніше. Це просто знущання», – каже колишній політв’язень колонії.

Усі адвокати Ігоря Лосіка (а їх було щонайменше 4) були або змушені покинути країну, або втратили адвокатські ліцензії. Остання, п’ята захисниця з адвокатського бюро «Наваполат» сама запропонувала батькам Ігоря розірвати договір, коли дізналася, хто її підзахисний і який термін йому призначили. Зараз Ігор не має адвоката.

Відомо, що в колонії Ігор спочатку працював на так званій «промці», на ділянці з очищення дроту зі старих кабелів від ізоляції. Серед ув'язнених така робота вважається важкою і шкідливою. Після цього адміністрація почала карати Лосіка шляхом поміщення його в ШІЗО та ШІЗО. Останній лист від Лосіка був ще 20 лютого 2023 року. Відтоді зв'язку з ним немає.

Зрідка відомості про Ігоря Лосика надходять від колишніх в’язнів. За їхніми словами, він знаходиться в кімнаті камерного типу «без одягу». Про це «Свабоді» розповів колишній політв’язень Георгій , якого цього травня звільнили з Новополоцької виправної колонії №1.

«Ігоря ніколи не «виводили в загін» (не поміщали в загальну кімнату з іншими в'язнями. — РС). Випустити з ПКТ — і відразу за відмову чистити туалети знову туди садять. Зараз він, здається, четвертий термін у ПКТ. Ігор дуже засмучений ситуацією з дочкою та дружиною (Дар’ю Лосік засудили за інтерв’ю про Ігоря у 2022 році, вона перебуває в Гомельській жіночій колонії, донькою Пауліною опікуються батьки Дар’ї. — РС). У нього важкий психологічний стан, він сильно схуд. Кажуть, йому дають антидепресанти. Його бачили «в коридорах» у другій половині квітня. Я знаю, що до Ігоря приходили міліціонери, хтось із них, змушували його записати зізнання, але він не погоджувався», – розповідає колишній політв’язень Георгій.

Розміщеним у ПКТ, дозволена одна прогулянка на день. Кожну камеру виводять окремо на 15-20 хвилин у закритий двір з «небом у камері». Харчування в ПКТ і ШИЗА набагато гірше, ніж у загоні, кажуть колишні в'язні.

«У загоні одна норма, в «стаціонарі» трохи краще – дієтичне харчування, навіть масло дають. А в ПКТ і ШИЗА пайок зменшений вдвічі порівняно з загоном. Перші 10 днів ще терпиш, а потім важко...

Уявіть собі: перший прийом їжі в 6 ранку (пуста каша і чай), обід в 11:30 (суп і в основному капуста або макарони і компот), вечеря в 16:00 (рідке пюре з двох чашок) і все! Постійно думаєш про їжу і швидко худнеш, потім просто висихаєш», – згадує колишній в’язень.

Нагадаємо, Ігоря Лосіка затримали 25 червня 2020 року в Білорусі. Міністр внутрішніх справ Білорусі Юрій Караєв сказав, що телеграм-канали та стріми «Радіо Свобода» «стали засобом управління і організації вуличних акцій протесту».

Блогер 25 грудня 2020-го мав вийти на свободу, оскільки термін його арешту завершувався. Однак 15 грудня йому висунули нове звинувачення — за ст. 13 ч. 2 ст. 293 («приготування до участі в масових заворушеннях») КК РБ. Санкція статті передбачає позбавлення волі від трьох до восьми років.

Через це Лосік оголосив безстрокове голодування. Стан блогера почав значно погіршуватися після місяця голодування, його перевели в камеру з цілодобовим відеоспостереженням.

25 січня 2021 року Лосік за власним бажанням зупинив голодування на 42-му дні. 

11 березня 2021 року консультанту «Радіо Свобода», блогеру та адміністратору телеграм-каналу «Білорусь головного мозку» Ігорю Лосіку висунули нове обвинувачення. На знак протесту він спробував порізати руки й оголосив сухе голодування, яке тримав чотири дні та припинив 15 березня.

3 грудня 2021 року Центральний районний суд Мінська визнав «екстремістськими матеріалами» інформаційну продукцію телеграм-каналу Радіо Свобода — Білорусь, його аналоги в соціальних мережах та на відеохостингу YouTube.

У місцях позбавлення волі перебуває і дружина Ігоря Лосіка — Дар’я Лосік, яку засудили до двох років колонії. Дар’ю затримали вранці 18 жовтня 2022 року після обшуку в неї вдома, звинувативши у «сприянні екстремістській діяльності» за інтерв’ю про чоловіка телеканалу «Белсат» навесні 2022 року.

Батьки Дар’ї Лосік повідомили, що подають документи на опіку над чотирирічною донькою Лосіків Пауліною.

США закликали до негайного та безумовного звільнення Дар’ї Лосік. Президент «Радіо Свобода» Джеймі Флай, засудивши затримання дружини ув’язненого журналіста, також вимагав її негайного звільнення.

Правозахисний центр «Вясна» визнав подружжя Ігоря та Дар’ї Лосіків політв’язнями.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
700
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду