Сербія заборонила в’їзд російському журналісту-«іноагенту» на вимогу Кремля, — RSF

Сербія заборонила в’їзд російському журналісту-«іноагенту» на вимогу Кремля, — RSF

24 Червня 2024
892
24 Червня 2024
13:10

Сербія заборонила в’їзд російському журналісту-«іноагенту» на вимогу Кремля, — RSF

892
В аеропорті Белграда позаштатному журналісту Current Time TV повідомили, що він становить «загрозу для національної безпеки» Сербії.
Сербія заборонила в’їзд російському журналісту-«іноагенту» на вимогу Кремля, — RSF
Сербія заборонила в’їзд російському журналісту-«іноагенту» на вимогу Кремля, — RSF

«Репортери без кордонів» (RSF) стривожені явними ознаками того, що рішення Сербії заборонити в’їзд російському журналісту Роману Перлу, який проживає в Ізраїлі, а в Росії зарахований до «іноземних агентів», було ухвалене під впливом Росії. Про це повідомляється на сайті RSF.

Роман Перл проживає в Ізраїлі і працює позаштатним співробітником Current Time TV — російськомовного телеканалу, заснованого американськими телекомпаніями «Голос Америки» і «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода». У Росії в 2021 році його зарахували до числа «іноземних агентів».

8 червня, коли Перл прибув до Белграда з приватним візитом, співробітники аеропорту надали йому документ з переліком усіх статей закону, за якими йому відмовили у в’їзді під приводом «загрози для національної безпеки».

Перл переконаний, що сербська влада внесла його в «чорний список» на вимогу Кремля.

Його підозри підтверджують декілька розслідувань ЗМІ про причетність віцепрем’єр-міністра Сербії Александара Вуліна, колишнього керівника Агентства безпеки та інформації Сербії, у шпигунстві за російськими громадянами в Сербії, пишуть RSF.

Міністерства внутрішніх справ та інформації Сербії не відповіли на запити RSF про пояснення.

Торік Перла ненадовго затримували біля російського посольства в Белграді на прохання персоналу посольства після того, як він брав інтерв’ю для документального фільму в чоловіка, який ніс український прапор.

«Яким чином російський журналіст, переслідуваний у Росії, загрожує конституційному порядку та безпеці Сербії? Неприйнятно, щоб країна-кандидатка на вступ до Європейського Союзу йшла шляхом Кремля у переслідуванні незалежних ЗМІ. Ми закликаємо владу Сербії припинити всі депортації та видворення російських журналістів, які втекли зі своєї країни, і протистояти російському впливу в уряді», — заявила керівниця відділу Східної Європи та Центральної Азії RSF Жанна Кавельє.

«Репортери» відзначають, що останнім часом у Сербії посилилися переслідування журналістів і правозахисників, у тому числі з російським і білоруським громадянством. Зокрема, колишню редакторку російської студентської газети DOXA Наташу Тишкевич, яка втекла з Росії і зараз живе в Європі, у серпні 2023 року затримали в аеропорту Белграда майже на два дні, а потім відправили назад на Мальту.

Як пишуть RSF, після вторгнення в Україну Росія посилила тиск на країни, які вона вважає своєю сферою впливу, щоб переслідувати російські медіа в еміграції.

Нагадаємо, зараз сербська влада утримує білоруського журналіста й активіста Андрія Гньота за політично мотивованими звинуваченнями режиму Олександра Лукашенка.

Гньота заарештували одразу після прибуття до Сербії 30 жовтня на підставі міжнародного ордеру на арешт, який видав Інтерпол на запит влади Білорусі за звинуваченнями в «ухиленні від сплати податків». Вищий суд Белграда зараз розглядає питання екстрадиції Гньота до Білорусі.

Андрій Гньот також працював фрилансером на незалежному російськомовному телеканалі Current Time TV в Празі, який є частиною медіакорпорації RFE/RL.

Фото: Роман Перл / BigBookName

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
892
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду