Росія на окупованих територіях поширює антиукраїнську пропаганду через освіту, — звіт HRW

Росія на окупованих територіях поширює антиукраїнську пропаганду через освіту, — звіт HRW

20 Червня 2024
890
20 Червня 2024
10:59

Росія на окупованих територіях поширює антиукраїнську пропаганду через освіту, — звіт HRW

890
Окупаційна влада мститься всім, хто критикує вторгнення, зокрема й у закладах освіти.
Росія на окупованих територіях поширює антиукраїнську пропаганду через освіту, — звіт HRW
Росія на окупованих територіях поширює антиукраїнську пропаганду через освіту, — звіт HRW

Російські окупанти  забороняють українську мову та навчальну програму, нав’язують російську систему освіти, поширюють антиукраїнську пропаганду та впроваджують російську мову викладання в навчальних закладах на окупованих Росією територіях України. Про це йдеться в оприлюдненому звіті «Навчання в окупації: примусова русифікація системи освіти на окупованих територіях України» міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch.

«Російська окупаційна влада примусово змінює навчальну програму та вживає репресивних заходів до працівників закладів освіти, які відмовляються вносити ці зміни: погрожує їм, тримає під вартою та навіть застосовує тортури. Правозахисники також встановили, що окупаційна влада погрожувала батькам, чиї діти продовжують навчатися за українською освітньою програмою дистанційно», — йдеться у звіті Human Rights Watch.

Дослідники з’ясували, що окупаційна влада мститься всім, хто критикує вторгнення, зокрема й у закладах освіти. Крім того, щоб примусити українських учителів працювати, окупанти  застосовували щодо них примусові заходи й тортури, затримували їх та жорстоко з ними поводилася.

У звіті задокументований факт тижневого утримання в жахливих умовах директора школи в селі Борівське Харківської області, якого силовики неодноразово катували за відмову надати інформацію про школу, де він працював.

Для навчання за впровадженою на окупованих територіях України російською освітньою програмою використовуються підручники з історії, які виправдовують російське вторгнення та зображують Україну за нинішньої влади як «неонацистську державу».

Також за цією програмою суворо обмежено викладання українською мовою.

У HRW зауважують, що серед іншого, нав’язувані Росією зміни в системі освіти на окупованих територіях порушують інші міжнародні стандарти прав людини, зокрема заборону пропаганди війни, право дитини здобувати освіту рідною мовою та право батьків мати вибір щодо освіти своїх дітей.

«Росія не повинна позбавляти українських дітей права на освіту, що гарантована їм міжнародним правом. Вона має негайно припинити русифікацію системи освіти та її використання для ведення політичної пропаганди на окупованих територіях України», — заявив заступник директора відділу прав дітей Human Rights Watch Білл Ван Есвельд.

Під час дослідження опитали 42 викладачів, працівників закладів освіти Харківської області після того, як частину її території деокупували у вересні 2022 року, а також провели інтерв’ю з учителями, які були змушені переїхати або втекти з окупованих територій Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей.

За оцінками експертів, на окупованих Росією територіях досі перебуває близько мільйона українських дітей шкільного віку.

За даними Міністерства освіти і науки України, понад 62 400 дітей на окупованих територіях продовжують здобувати освіту в українських загальноосвітніх навчальних закладах дистанційно.

Нагадаємо, росіяни планують випустити для шкіл на тимчасово окупованих територіях посібник під назвою «Історія Новоросії: від давніх-давен до наших днів». У ньому, за інформацією Центру національного спротиву, ворожа пропаганда доводитиме «існування якоїсь окремої російської цивілізації та її права на захоплені землі. В традиціях нацистів, існування інших народів буде відкидатись».

Читайте також: 

Фото: ЦНС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
890
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду