ISW: Кремль хоче цензурувати й переслідувати іноземні організації

ISW: Кремль хоче цензурувати й переслідувати іноземні організації

12 Червня 2024
801
12 Червня 2024
10:15

ISW: Кремль хоче цензурувати й переслідувати іноземні організації

801
11 червня Держдума РФ у першому читанні прийняла законопроєкт, покликаний кодифікувати право російського уряду визнавати «будь-яку» іноземну організацію «небажаною».
ISW: Кремль хоче цензурувати й переслідувати іноземні організації
ISW: Кремль хоче цензурувати й переслідувати іноземні організації

Кремль намагається кодифікувати правові акти та репресивні заходи, спрямовані на застосування цензури щодо іноземців та іноземних організації в РФ. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Як зазначили аналітики, 11 червня Держдума РФ у першому читанні прийняла законопроєкт, покликаний кодифікувати право російського уряду визнавати «будь-яку» іноземну організацію «небажаною». У першому читанні також ухвалили додатковий законопроєкт, який вводить кримінальне покарання, зокрема штрафи і позбавлення волі, за участь у «будь-яких» організаціях, класифікованих як «небажані».

«Новий законопроєкт поширює класифікацію небажаних на будь-які іноземні та міжнародні організації, тим самим розширюючи свободу дій Кремля щодо переслідування та цензури широкого кола іноземних організацій, які діють на території Росії», — переконані в ISW.

Окрім цього, призначена Кремлем уповноважена з прав людини Тетяна Москалькова закликала до створення правового механізму, який дозволить російському уряду переслідувати іноземців за «русофобію як прояв екстремізму». В ISW зауважили, що російська влада використовує звинувачення в «русофобії», щоб підірвати будь-яку небажану політику чи риторику, яку вони вважають «антиросійською».

Нагадаємо, раніше генпрокуратура Росії внесла до списку «небажаних організацій» видання Sota Media. Редакція заявила, що продовжить роботу в РФ, попри «небажаний» статус. Такий статус в Росії також мають німецький медіапроєкт Dekoder, український Фонд компетентної допомоги армії «Повернись живим», розслідувачі Conflict Intelligence Team, видання «Новая газета. Европа», видання «Медуза», корпорація «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» та інші.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
801
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду