У Білорусі політв'язень та журналіст Денис Івашин досі перебуває в ШІЗО

У Білорусі політв'язень та журналіст Денис Івашин досі перебуває в ШІЗО

10 Червня 2024
496
10 Червня 2024
14:57

У Білорусі політв'язень та журналіст Денис Івашин досі перебуває в ШІЗО

496
Формальною причиною покарання є непокора адміністрації.
У Білорусі політв'язень та журналіст Денис Івашин досі перебуває в ШІЗО
У Білорусі політв'язень та журналіст Денис Івашин досі перебуває в ШІЗО

У Білорусі журналіста і політв’язня Дениса Івашина, який перебуває в СІЗО №8 у Жодино в Мінській області, помістили до ШІЗО. З ним уже майже три тижні немає зв'язку. Про це повідомив активіст Вітовт Сівчик.

За словами Сівчика, Івашина помістили до штрафного ізолятора 21 травня 2024 року на 10 діб. Термін покарання мав закінчитися 31 травня, але зв’язку з політв’язнем досі немає. Тому Вітовт Сівчик зазначає, що журналіст досі залишається в ШІЗО і, ймовірно, 6 червня святкував там своє 45-річчя.

Активіст повідомляє, що формальною причиною покарання є непокора адміністрації.

«Насправді журналіста-політв'язня намагалися перевести в іншу камеру, де, з великою ймовірністю, перебувала особа з “низьким статусом”. Денис відмовився туди йти. Причиною переведення нібито стало розформування СІЗО-1 на Володарського та етапування частини ув'язнених із Піщаловського замку до Жодино. Але в камері, в якій досі перебував Денис Івашин, нових “мешканців” немає. Можна зробити висновок, що тему переведення просто використали, щоб відправити Дениса до штрафного ізолятора напередодні дня народження», — пояснює Сівчик.

Раніше дружина Дениса Ольга Івашина повідомила, що листи від чоловіка перестали приходити 20 травня.

«Схоже, що нашого воїна намагаються психологічно вивести з рівноваги, зламати черговими тортурами», — повідомила вона, передає БАЖ.

Денис неодноразово потрапляв у ШІЗО Могильовської колонії, а у 2021 році під час перебування в камері Городенського СІЗО у політв’язня стався серцевий напад.

За професійну діяльність журналіста засудили до 13 років і 1 місяця позбавлення волі.

Денис Івашин публікував розслідування у виданнях InformNapalm та «Новы час». Серед іншого, він розповів, як ідентифікували колишніх українських «беркутівців», що брали участь у розгоні протестів у Білорусі. Івашина затримали 12 березня 2021 року, згодом у нього почалися проблеми з серцем. Суд над ним тривав протягом місяця у закритому режимі. Журналіст відмовився писати прохання про помилування.

Також Івашин був учасником першої «Школи якісних медіа», яку громадська організація «Детектор медіа» запустила в грудні 2018 року. 

МЗС України висловлювало занепокоєння з приводу затримання Івашина та закликало білоруську владу неупереджено розглядати його справу. Європейська федерація журналістів також вимагає звільнення Івашина та інших журналістів, ув'язнених у Білорусі. Правозахисники визнали Івашина політв'язнем.

Читайте також: 

Фото: Вітовт Сівчик / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
496
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду