Ukraїner видасть англомовну книгу про те, як Херсонщина долала наслідки підриву Каховської ГЕС

Ukraїner видасть англомовну книгу про те, як Херсонщина долала наслідки підриву Каховської ГЕС

6 Червня 2024
1051
6 Червня 2024
21:02

Ukraїner видасть англомовну книгу про те, як Херсонщина долала наслідки підриву Каховської ГЕС

1051
Її автор, Євген Лір, розповість про події річної давнини через історії волонтерів, військових та місцевих мешканців.
Ukraїner видасть англомовну книгу про те, як Херсонщина долала наслідки підриву Каховської ГЕС
Ukraїner видасть англомовну книгу про те, як Херсонщина долала наслідки підриву Каховської ГЕС

Видавництво Ukraїner готується надрукувати нову книгу. Вона називатиметься «The Flood» і розповідатиме про підрив російськими військами Каховської ГЕС та подолання наслідків цієї трагедії. Про це «Детектору медіа» повідомив засновник та керівник проєкту Ukraїner Богдан Логвиненко.

За його словами, книгу пише український письменник, перекладач, музикант і військовослужбовець Євген Лір, відомий також своєю волонтерською діяльністю. У січні 2023 року він отримав почесний знак «За сприяння війську» від уже колишнього головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, а згодом долучився до війська.

«Євген пише книгу англійською, також вона вийде й українською. Можливо, це буде перша книга про ті події», — зазначив Логвиненко.

Як розповів «ДМ» сам автор, ідея книги народилась з поїздок його волонтерської команди на Херсонщину у дні, коли її жителі потерпали від наслідків підриву окупантами Каховської ГЕС. «Нам тоді вдалося зібрати гроші і передати представникам ДСНС, ТрО і ССО човни, мотори, помпи для відкачування води, генератори та інші потрібні речі. Навіть бус бійцям передали. Через два тижні після того, як зійшла вода, приїхали ще раз — допомогти розчистити завали і передати ще більше допомоги місцевим бійцям. І тоді ж я спостерігав злочинну німоту міжнародних організацій у відповідь на цей акт безперечного екоциду. Сотні будинків зруйновано — а ООН вітає з днем російської мови», — згадує Євген Лір.

Євген Лір

Тоді, каже він, і прийшло розуміння, що цю історію необхідно розповісти для усього світу, і саме англійською. Мати Євгена, викладачка англійської мови в університеті, вчила його англійської з чотирьох років, тож, по суті, для нього вона друга мова. «Я зібрав команду з десяти фахівців (фіксерка, фотографка, фахівці СММ), і ми взялися за роботу зі свідками. Вдалося випросити у командира задачу на Херсонщині, аби поєднати службу з написанням книги», — розповів Лір.

За словами автора, він пише книгу, виходячи з любові — любові херсонців до своєї землі, до своєї спільноти, любові українців до цього регіону. «Ми всі травмовані війною і транслюємо це нашим друзям з інших країн, але, крім співчуття, викликаємо відчуття жаху і бажання закритися від теми. Я ж хочу закохати читачів у ці землі. Бо під час підготовки матеріалів ми з командою побачили стільки любові — до людей, до землі, — що вмістити її в одну книгу украй складно. Але я спробую», — обіцяє письменник.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що спільнота Ukraїner випустила документальний фільм «Бізнес під час війни». У фільмі поєднують історії українських підприємців, які успішно розвивають свою справу попри повномасштабне вторгнення Росії.  

Також ми писали про те, що Ukraїner видав книжку-архів про два роки повномасштабного вторгнення «Як ми назвемо цю війну?».

Про роботу команди Ukraїner у перші пів року повномасштабної війни «Детектору медіа» розповів засновник і керівник проєкту Богдан Логвиненко.

Також ми писали про те, що творець Ukraїner Богдан Логвиненко отримав премію імені Георгія Гонгадзе.

Фото: фейсбук Євгена Ліра

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1051
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду