Ярослав Юрчишин: «Якби у нас не було журналістів, ми б не вистояли в цій війні»

Ярослав Юрчишин: «Якби у нас не було журналістів, ми б не вистояли в цій війні»

6 Червня 2024
708
6 Червня 2024
20:48

Ярослав Юрчишин: «Якби у нас не було журналістів, ми б не вистояли в цій війні»

708
Голова Комітету з питань свободи слова подякував українським медійникам за професійне висвітлення подій війни та зазначив, що без свободи слова та незалежної журналістики не існує демократії.
Ярослав Юрчишин: «Якби у нас не було журналістів, ми б не вистояли в цій війні»
Ярослав Юрчишин: «Якби у нас не було журналістів, ми б не вистояли в цій війні»

Голова Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин вважає, що Україна не вистояла би у війні, якби не було журналістів. Про це він сказав під час панельної дискусії «Роль медіа як інституту громадянського суспільства» в межах заходу до Дня журналіста, яку організували ІМІ, «Репортери без кордонів» та Представництво ЄС в Україні. 

«Без свободи слова та незалежної журналістики демократії немає. Це бачимо, аналізуючи Росію. Один з чотирьох стовпів, ми кажемо "четверта влада", і це не для красивого слова. Якби у нас не було журналістів, ми б не вистояли в цій війні, я в цьому просто переконаний. Це не лише про те, що ми точно знаємо, що відбувається на фронті, а відповідно можемо реалістично оцінювати наші перспективи. Це й про те, що ви не дозволили, щоб яйця для війська були по 17 грн, а відповідно ми не розчарували ні суспільство, ні наших міжнародних партнерів», — зазначив Юрчишин.

Він також висловив вдячність за «самоконтроль» та те, як професійні журналісти висвітлюють події війни: «Бо, на жаль, в соціальних мережах нам ще в цьому напрямку доводиться працювати та фіксувати дуже часто висвітлення тієї інформації, яка може нашкодити як військовим, так і цивільним».

Нардеп зауважив, що ключовий принцип роботи Комітету з питань свободи слова — «нічого для журналістів без журналістів». Відомство продовжує стежити за тим, як просуваються розслідування справ щодо перешкоджання професійній роботі журналістів, а також працювати над налагодженням взаємодії медійників з військовими і допуску журналістів до кулуарів Верховної Ради. 

«А також повертаємо формати підзвітності, бо це те, що критично необхідно. Жодна влада, яка не підзвітна, не є демократичною, тому що влада — це завжди спокуса», — додав Ярослав Юрчишин.

Читайте також:

Фото: Максим Полищук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
708
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду