Видання «Куншт» видалило на своєму сайті матеріали одного з авторів через виявлений плагіат

Видання «Куншт» видалило на своєму сайті матеріали одного з авторів через виявлений плагіат

5 Червня 2024
1087
5 Червня 2024
19:50

Видання «Куншт» видалило на своєму сайті матеріали одного з авторів через виявлений плагіат

1087
Головна редакторка «Куншту» Олеся Павлишин у коментарі «Детектору медіа» зазначила, що після цього інциденту команда видання оновила свою редакційну політику — запровадила додаткову автоматизовану перевірку текстів, додала до стандартів для авторів чітку вказівку щодо запозичень та оприлюднила принципи своєї роботи на сайті.
Видання «Куншт» видалило на своєму сайті матеріали одного з авторів через виявлений плагіат
Видання «Куншт» видалило на своєму сайті матеріали одного з авторів через виявлений плагіат

Науково-популярний журнал «Куншт» видалив на своєму сайті низку матеріалів одного з авторів після того, як виявив у них плагіат. Про це видання повідомило на своїй фейсбук-сторінці. 

«Після зауваження читачів ми ретельно перевірили деякі тексти на нашому сайті і виявили низку недоброчесних запозичень у статтях авторства Вадима Яненка. Зважаючи на обсяги та формат цих запозичень (як з Вікіпедії різних мов, так і з інших джерел), ми змушені припинити співпрацю з автором статей і видалити всі його тексти на нашому сайті, зокрема з метою недопущення порушення авторських прав», — ідеться в повідомленні.

Виданню довелося прибрати такі матеріали: 

  • «Життя в тіні динозаврів, ссавці мезозою на шляху до панування»;
  • «Як кити опинились у воді»;
  • «Зірки в камені: тварини минулого, названі на честь рок-музикантів»;
  • «Інтимні подробиці життя динозаврів»;
  • «Карликові динозаври з Румунії та їх дослідник: палеонтолог, шпигун, ексцентричний авантюрист — барон Франц Нопча»;
  • «Шаблезубість — це зручно, практично, сексуально чи модно?»;
  • «Бестіарій. Як люди вигадували собі єдинорогів та чупакабр. Частина 2»;
  • «Бестіарій: як люди вигадували єдинорогів та чупакабр. Частина 1»;
  • «Чи можна клонувати динозаврів та інших тварин минулого і чи варто це робити?»;
  • «Чому вимерли птахи-гіганти»;
  • «Як ми з колегою “описали” новий іхновид гризуна за кістками черепахи»;
  • «Чи була б робота ветеринарам в часи льодовикового періоду, або Чим хворіли герої славнозвісного “Ice Age”?»;
  • «“На що скаржитеся?“, або У ветеринарів часів динозаврів було б не менше роботи, ніж нині»;
  • «Homo naledi — вид, що перевернув еволюцію людини з ніг на голову».

Головна редакторка «Куншту» Олеся Павлишин у коментарі «Детектору медіа» розповіла, що cпершу на одне із запозичень у тексті Вадима Яненка звернув увагу їхній читач. Тоді ж редакція побачила формальні ознаки копіювання з «Вікіпедії» в його матеріалах.

«Через це ми почали ретельніше ставитися до статей Вадима і помітили дослівні запозичення і з “Вікіпедії”, і з деяких інших джерел. Цілковито випадково мені трапилася книжка, з якої також виявився запозичений один із текстів. Ми перевіряли тексти вибірково, оскільки на це йшло чимало часу, однак знайшли достатньо доказів, щоб розірвати відносини з автором. Наша співпраця тривала близько восьми місяців», — поділилася редакторка. 

Вона також зауважила, що редакція сконтактувала з видавництвом «Віхола», у якому опублікована книга Вадима Яненка «Прикладна палеонтологія», перевірила її на наявність плагіату та не знайшла запозичень.

Після цього інциденту «Куншт» оновив редакційну політику та працює над упровадженням більш ретельної антиплагіатної перевірки.

«Наразі ми додали автоматизовану перевірку текстів (що, звісно, не захищає на сто відсотків, проте зменшує ймовірність людської помилки і довіри до авторитету), додали до наших стандартів, які надсилаємо авторам, чітку вказівку щодо запозичень із “Вікіпедії”. Також ми додали редакційну політику у загальний доступ на нашому сайті», — сказала Олеся Павлишин.

Медіа перепросило за свою помилку та висловило вдячність читачам, які звернули на це увагу.

Нагадаємо, «Куншт» — науково-популярний журнал, який висвітлює теми фізики, хімії, біології, технологій, космосу і медицини та створює проєкти «на межі науки та мистецтва». Видання засноване у 2015 році Кирилом Безкоровайним та однодумцями.

У 2021 році «Куншт» було відзначено в категорії «Якісний регіональний/нішевий медійний проєкт» Національної премії «Високі стандарти журналістики».

Фото: «Куншт»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1087
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду