НАЗЯВО взяло паузу, щоб вирішити, чи продовжувати пошук плагіату в дисертації міністра Оксена Лісового

НАЗЯВО взяло паузу, щоб вирішити, чи продовжувати пошук плагіату в дисертації міністра Оксена Лісового

14 Червня 2023
1537
14 Червня 2023
17:03

НАЗЯВО взяло паузу, щоб вирішити, чи продовжувати пошук плагіату в дисертації міністра Оксена Лісового

1537
Своєю добровільною відмовою від ступеня кандидата наук очільник Міносвіти створив прецедент, не передбачений в українському законодавстві.
НАЗЯВО взяло паузу, щоб вирішити, чи продовжувати пошук плагіату в дисертації міністра Оксена Лісового
НАЗЯВО взяло паузу, щоб вирішити, чи продовжувати пошук плагіату в дисертації міністра Оксена Лісового

Перевірку дисертації міністра освіти і науки Оксена Лісового на наявність плагіату призупинили. Про це повідомляє видання «УП. Життя», яке отримало коментар голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) Андрія Бутенка

Дії агенції визначені постановою про присудження та скасування наукових ступенів, пояснив виданню очільник НАЗЯВО. Тобто агентство не може перевіряти дисертацію в людини, яка не має наукового ступеня. Однак перевірку розпочали ще до того, як Оксен Лісовий оголосив, що відмовляється від ступеня кандидата наук. 

«Зараз не зупинка, а пауза для визначення, що ми робимо далі: чи ми рухаємося, чи ми призупиняємо перевірку взагалі. 

Наша мета перевіряти на плагіат, і єдина дія після цього скасовувати науковий ступінь. 

План дій в разі добровільної відмови людини від наукового ступеня законодавством не передбачений», — пояснив Андрій Бутенко. 

По роз’яснення НАЗЯВО звернулося до чотирьох юридичних установ, щоб ті дали свою позицію щодо подальших дій. На цей період розгляд дисертації поставили на паузу.  

«Перевірка зупинилася на стадії технічного розгляду, який би закінчився на найближчих вихідних», — сказав керівник НАЗЯВО. 

Як він уточнив, імовірно, пауза триватиме кілька тижнів і в разі, якщо спливе 90 днів, передбачених на процедуру перевірки, термін розгляду дисертації буде продовжено. 

За інформацією NV, Оксен Лісовий народився 21 липня 1972 року на Київщині в сім'ї дисидентів Василя і Віри Лісових. За два тижні до його народження радянська влада заарештувала батька, який виступив з відкритим листом на захист шістдесятників, а матір за це звільнили з роботи в Інституті педагогіки. Василь Лісовий провів у таборах та засланні 11 років — до липня 1983-го.

Оксен Лісовий з 2010 року обіймає посаду директора Національного центру «Мала академія наук України» (МАН). За даними НАНУ, він має ступінь кандидата філософських наук (філософська антропологія, філософія культури), а у 2015 році отримав учене звання доцента.

У 2012 році Лісовий став лауреатом Державної премії України в галузі освіти, у 2021-му отримав почесне звання «Заслужений працівник освіти України».

У вересні 2020 року спільно з президентом Малої академії наук Станіславом Довгим ініціював створення першого в Україні Музею науки, який відкрили на ВДНГ у Києві.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну долучився до Збройних сил України.

Нагадаємо, у березні цього року Верховна Рада призначила Оксена Лісового на посаду міністра освіти і науки.

Невдовзі після цього новопризначеного очільника Міносвіти, який мав ступінь кандидата наук, запідозрили у плагіаті. За даними «УП. Життя», вперше інформація про те, що в науковій роботі Лісового міститься плагіат, була опублікована на сторінці «Українського руху пацифістів».

Реагуючи на ці звинувачення, Оксен Лісовий заявив, що подав свою дисертацію на перевірку до Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. Міністр пообіцяв оприлюднити результати перевірки, щойно їх отримає. Він також подав на розгляд Кабміну пропозиції щодо змін у нормативній базі, які дозволятимуть будь-якому громадянину добровільно відмовитися від наукового ступеня і, відповідно, від усіх надбавок.

У травні стало відомо, що Лісовий добровільно відмовився від ступеня кандидата наук. Міністр також повідомив, що уряд уже затвердив механізм добровільної відмови від наукового ступеня. Наступним кроком має стати відповідний закон, який ще доопрацьовується.

Фото: Оксен Лісовий / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1537
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду