Окупаційний суд у Криму затвердив штраф журналістці Лутфіє Зудієвій за дописи про учасників «Білогірської групи»

Окупаційний суд у Криму затвердив штраф журналістці Лутфіє Зудієвій за дописи про учасників «Білогірської групи»

5 Червня 2024
909
5 Червня 2024
15:09

Окупаційний суд у Криму затвердив штраф журналістці Лутфіє Зудієвій за дописи про учасників «Білогірської групи»

909
Лутфіє Зудієва як приватна особа у приватному каналі опублікувала інформацію про судові засідання у справі «Білогірської групи»
Окупаційний суд у Криму затвердив штраф журналістці Лутфіє Зудієвій за дописи про учасників «Білогірської групи»
Окупаційний суд у Криму затвердив штраф журналістці Лутфіє Зудієвій за дописи про учасників «Білогірської групи»

Окупаційний Київський районний суд Сімферополя розглянув апеляційну скаргу на штраф правозахисниці та журналістки Лутфіє Зудієвої та залишив рішення про притягнення її до адміністративної відповідальності в силі. Про це повідомив адвоката Зудієвої Еміль Курбедінов, передає Кримська солідарність.

Адвокат назвав рішення апеляційної інстанції «очікуваним» та зауважив, що разом з підзахисною вони оскаржуватимуть його у касації.

«Я розумію, виходячи із судових засідань, матеріалів справи, що суд спирається на щось інше, але не на закон та чіткі порядки, встановлені у правовідносинах про публікації засобами масової інформації», – заявив Курбедінов.

Він нагадав, що Лутфіє Зудієва як приватна особа у приватному каналі опублікувала інформацію про судові засідання у справі «Білогірської групи».

«Це великий нонсенс. Я розумію, з огляду на судові засідання, матеріали справи, що суд спирається на щось інше, але не на закон і чіткі порядки, встановлені у правовідносинах про публікації засобами масової інформації. Вона як приватна особа в приватному каналі опублікувала інформацію про судові засідання (у справі «Білогірської групи» - ред.). Держава в особі правоохоронних органів і судової інстанції, що підіграє їм, просто має намір зробити так, щоб ніякої інформації для народу про такі гучні політичні судові процеси не було оголошено. Щоб люди мовчали і не говорили навіть факти, без жодного забарвлення», - заявив Курбедінов.

Адвокат також додав, що, якщо касаційний суд також не змінить рішення щодо правозахисниці, та журналістки, він має намір звернутися в міжнародні інстанції.

Нагадаємо, раніше Комітет захисту журналістів (CPJ) заявив, що окупаційна влада Криму має припинити залякувати журналістку, кореспондентку «Кримської солідарності» Лутфіє Зудієву та дозволити представникам медіа працювати на півострові вільно.

Нещодавно Лутфіє Зудієва отримала «застереження про недопустимість організації мітингів» від окупаційного Центру з протидії екстремізму в тимчасово окупованому Криму. Напередодні додому до журналістки приходив уповноважений з відділу карного розшуку МО МВС Росії «Джанкойський» і намагався опитати за дорученням Центру.

У квітні окупаційний Мировий суд №10 Сімферополя оштрафував її на 2 тисячі російських рублів за «зловживання свободою масової інформації». 

До цього 22 лютого 2024 року в Джанкої російські силовики провели обшук у журналістки та правозахисниці Лутфіє Зудієвої. Її звинуватили у «зловживанні свободою масової інформації» за поширення матеріалів «Радіо Свобода» без маркування медіа як «іноагента». Наприкінці березня стало відомо, що підконтрольний Росії Київський районний суд у Сімферополі оштрафував Зудієву на 2500 рублів.

Ми також писали, що російські силовики затримували Зудієву і в липні 2023 року. В такий спосіб окупаційна влада перешкодила їй висвітлювати судове засідання у так званому Верховному суді Криму щодо справи заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла та братів Ахтемових, яких російська влада обвинувачує в диверсії. Пізніше її відпустили та оштрафували на 12 тисяч рублів (приблизно 5 000 грн). 

Читайте також: 
Фото: Антон Наумлюк / «Ґрати»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
909
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду