Верховна Рада прийняла закон про штрафи за образливі повідомлення сексуального характеру

Верховна Рада прийняла закон про штрафи за образливі повідомлення сексуального характеру

28 Травня 2024
2607
28 Травня 2024
00:40

Верховна Рада прийняла закон про штрафи за образливі повідомлення сексуального характеру

2607
За надсилання принизливих повідомлень сексуального характеру в месенджері можна отримати штраф від 1 360 до 2 720 гривень або виправні чи громадські роботи.
Верховна Рада прийняла закон про штрафи за образливі повідомлення сексуального характеру
Верховна Рада прийняла закон про штрафи за образливі повідомлення сексуального характеру

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук підписав 27 травня закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) та інших законів України у зв’язку з ратифікацією Стамбульської конвенції. 

За цим законом КУпАП доповнено новою статтею 173-7. Тепер за сексуальне домагання, тобто образливі, принизливі дії сексуального характеру, виражені вербально або невербально (словами, жестами, рухами тіла), у тому числі з використанням електронних комунікацій, передбачені штрафи або виправні чи громадські роботи. На нові норми закону звернула увагу Судово-юридична газета. 

За надсилання таких повідомлень у месенджерах можна отримати штраф від 1 360 до 2 720 грн або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин, або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням 20% заробітку.

Також покарання передбачене за насильство за ознакою статі, тобто дії фізичного, психологічного чи економічного характеру проти людини через її належність до певної статі чи стереотипні уявлення про соціальні ролі жінки або чоловіка в суспільстві. Якщо через такі дії була завдана шкода фізичному (без спричинення тілесних ушкоджень) або психічному здоров’ю людини,  правопорушника можуть оштрафувати на суму від 1 700 до 3 400 грн або призначити громадські роботи від 20 до 40 годин, або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням 20% заробітку.

Нагадаємо, Верховна Рада України 20 червня 2022 року ратифікувала Стамбульську конвенцію. Конвенція визначає засади рівності і недискримінації жінок та заходи недопущення насильства щодо жінок. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2607
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
xl
32 дн. тому
"... в т.ч. з використанням електронних комунікацій" смішні, бо в "електронних комунікаціях" ледве шось розуміють. перше, шо приходить в голову як захиститися від будь-якого домагання (а не лише сексуального, як це виключно розуміють особливо "попаяні"): 1) в "електронних комунікаціях" завжди була функція бану; 2) а ше в "електронних комунікаціях" не завжди можна ідентифікувати відправника, тому банхаммер в руки. але шо від них всіх хотіти, якшо елементарна комп'ютерна грамотність майже у всіх поголовно низька? відповіді не потребую
Не той
32 дн. тому
О-оо! Дебіли не спиняються. У кого які проблеми.... Просто ради сміху "стереотипні ролі жінок і чоловіків" - наступний штраф чоловікам ща пісяння стоячи, а жінкам з вістрочкою за пісяння сидячи? Треба Рєзнікова назад "не бачу угрупувань здатних захопити Київ", бо від страху дебіли допомагають москалям треш влаштовувати в Україні.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду