Державний контроль телевізійного простору підтримується власниками комерційних медіагруп, — Лигачова

Державний контроль телевізійного простору підтримується власниками комерційних медіагруп, — Лигачова

27 Травня 2024
1402
27 Травня 2024
11:22

Державний контроль телевізійного простору підтримується власниками комерційних медіагруп, — Лигачова

1402
Шефредакторка «Детектора медіа» також підкреслила, що навіть під час війни в Україні не відбулось повної монополізації державою інформаційного простору.
Державний контроль телевізійного простору підтримується власниками комерційних медіагруп, — Лигачова
Державний контроль телевізійного простору підтримується власниками комерційних медіагруп, — Лигачова

Навіть під час війни в Україні не відбулось повної монополізації державою інформаційного простору, свобода слова в Україні існує. Однак держава зробила зараз усе, щоб найпопулярнішим майданчиком був телеграм. Про це заявила шефредакторка «Детектора медіа» Наталія Лигачова під час заходу «Правозахисний вимір євроінтеграції / Правозахисні діалоги — 2024». 

«У нас залишаються олігархічні медіа. Але якщо раніше дуже часто олігархи впливали на владу, то зараз, навпаки, влада більше впливає на олігархів. Під час війни влада та олігархи злились у єдиному пориві, й ми це бачимо перш за все в телемарафоні. У цьому є об’єктивні та суб'єктивні причини. Об'єктивні — яким чином створився телемарафон, бо альтернативою була націоналізація олігархічних телеканалів і завдяки цьому держава дуже легко ініціювала та створила марафон. Вони кажуть, що це була ініціатива самих телеканалів. Можливо, навіть це і була їхня ініціатива, але саме під тиском того, що вони розуміли, що інакше телеканали просто націоналізують. І держава одразу не хотіла, щоб туди увійшло Суспільне мовлення. Це коштувало наглядовій раді Суспільного певних зусиль, щоб все-таки у марафон увійшло Суспільне мовлення», — сказала Лигачова. 

За її словами, ситуація небезпечна саме тим,  що великий контроль за телевізійним інформаційним простором з боку держави підтримується самими власниками медіагруп. Оскільки держава виплачує олігархічним телеканалам гроші за участь у марафоні. 

«Розв'язання ситуації до кінця війни я не бачу. Я не бачу того, щоб держава перехотіла мати такий інструмент впливу на свідомість громадян як єдиний телемарафон, а олігархам це дуже зручно поки що. Принаймні поки що в них немає ані бажання, ані можливості вести активну політичну боротьбу. І ситуація з Суспільним тільки підкреслює, що держава таким чином посилює монопольний вплив на телевізійний ефір», — пояснила шефредакторка «ДМ». 

Вона зазначила, що водночас є хороша новина, що навіть під час війни в Україні не відбулось повної монополізації державою інформаційного простору. 

«Є велика кількість онлайн-медіа, є велика кількість ютуб-проєктів, тобто свобода слова в нас існує. У нас немає того, щоб хтось не міг сказати те, що він хоче, на якомусь майданчику. Інша справа, наскільки цей майданчик розкручений, і тут друга проблема — це те, що держава зробила зараз усе, щоб був найпопулярнішим майданчиком телеграм», — сказала Лигачова. 

Шефредакторка «ДМ» додала, що на думку більшості експертів, Telegram пов'язаний так чи інакше з російською владою, хоча абсолютних доказів цього немає. 

«З іншого боку те, що найбільш популярні — це анонімні телеграм-канали, якими знову ж таки користується та ж держава, і більш брутально, ніж це вона робить через телемарафон. В анонімному телеграмі можна дозволяти собі все, і держава цим користується. Цим користуються і політичні опоненти влади, але ми зараз бачимо, що в держави більше телеграм-каналів, якими вона оперує так чи інакше», — підсумувала Наталія Лигачова.

Нагадаємо, раніше  представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов заявив, що платформу «Телеграм» дуже часто використовують як легалізований darknet, а також для поширення російського ІПСО, а тому анонімні телеграм-канали потрібно деанонімізувати.

Читайте також: 


Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1402
Читайте також
23.04.2024 10:46
Наталя Трухіна, для «Української правди»
813
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду