«Репортери без кордонів» засудили насильство поліції проти журналістів під час протестів у Вірменії

«Репортери без кордонів» засудили насильство поліції проти журналістів під час протестів у Вірменії

22 Травня 2024
434
22 Травня 2024
17:40

«Репортери без кордонів» засудили насильство поліції проти журналістів під час протестів у Вірменії

434
Напади на щонайменше п'ять журналістів сталися під час акцій протесту з 19 квітня проти плану уряду передати частину території Азербайджану.
«Репортери без кордонів» засудили насильство поліції проти журналістів під час протестів у Вірменії
«Репортери без кордонів» засудили насильство поліції проти журналістів під час протестів у Вірменії

Під час протестів у Вірменії проти територіальних поступок Азербайджану правоохоронні органи атакували кількох журналістів. «Репортери без кордонів» (RSF) закликають припинити навмисне насильство з боку поліції проти репортерів, йдеться на сайті міжнародної організації.

Напади на щонайменше п'ять журналістів сталися під час акцій протесту з 19 квітня проти плану уряду передати частину території Азербайджану згідно з угодою, яка була завершена 16 травня.

Зокрема, у Єревані 13 травня поліцейські штовхнули на землю відеорепортера опозиційного медіа ABCmedia.am Мгера Давтяна, а репортера іншого опозиційного видання Mediahub.am Наре Геворгяна того ж дня збив поліцейський автомобіль на пішохідному переході.

29 квітня під час протесту в північній провінції поліцейський штовхнув репортерку опозиційного Oragir News Лорі Ані Неркарарян, унаслідок чого вона травмувала ногу.

Оператора новинного сайту Newday.am Джанібека Хачатряна жорстоко затримали поліцейські в масках, коли він перебував у машині сина одного з лідерів протесту в північно-східній провінції Тавуш 27 квітня. Окрім цього, 23 квітня репортер незалежної щоденної газети Aravot.am Гарік Мелконян висвітлював акцію протесту в тій же провінції, коли один з правоохоронців відібрав його телефон і кинув на землю, щоб не дати йому зняти спроби поліції зрушити з місця автомобіль.

«На фоні історичного конфлікту з Азербайджаном те, як поліція впорається з протестами, підвищує небезпеку для репортерів, які їх висвітлюють. Окрім того, що журналісти іноді стають мішенню поліції, журналісти також часто зазнають нападів на вулицях і з боку політиків, які мають гарантувати свободу преси. Ми закликаємо владу Вірменії негайно припинити це насильство та боротися з безкарністю, провівши незалежні та прозорі розслідування нападів, які мали місце», — заявила керівниця відділу Східної Європи та Центральної Азії RSF Жанна Кавельє.

Мешканці провінції Тавуш почали протести 19 квітня після того, як було оголошено, що уряди Вірменії та Азербайджану досягли угоди про повернення контролю над чотирма селами в регіоні Азербайджану. На чолі з архієпископом Багратом Галстаняном та іншими вони почали похід на столицю 4 травня. Відтоді до них приєдналися десятки тисяч прихильників, вони продовжують регулярно влаштовувати протести на площі Республіки в Єревані.

Як зауважили в RSF, посідаючи 43 місце серед 180 країн у Всесвітньому індексі свободи преси за 2024 рік, Вірменія зараз переживає «безпрецедентний рівень дезінформації та розпалювання ненависті», зокрема у зв’язку з постійною загрозою війни з сусіднім Азербайджаном через Нагірний Карабах.

Фото: RSF

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
434
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду