Росія поширює фейки про «відсутність» фортифікацій на Харківщині та «український слід» у замаху на Фіцо, — Лещенко

Росія поширює фейки про «відсутність» фортифікацій на Харківщині та «український слід» у замаху на Фіцо, — Лещенко

16 Травня 2024
1255
16 Травня 2024
10:26

Росія поширює фейки про «відсутність» фортифікацій на Харківщині та «український слід» у замаху на Фіцо, — Лещенко

1255
Радник голови ОПУ заявив, що твердження про відсутність фортифікаційних споруд на Харківщині чи Сумщині є маніпулятивними і мають на меті посіяти паніку серед українців та зневіру в Україні серед західних партнерів.
Росія поширює фейки про «відсутність» фортифікацій на Харківщині та «український слід» у замаху на Фіцо, — Лещенко
Росія поширює фейки про «відсутність» фортифікацій на Харківщині та «український слід» у замаху на Фіцо, — Лещенко

Російська пропаганда поширює наративи про нібито відсутність фортифікаційних споруд у Харківській області та причетність України до замаху на прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо. Про це на брифінгу розповів радник керівника Офісу президента Сергій Лещенко.

Російські пропагандисти наповнили інформаційний простір наративами про те, що нібито відсутність фортифікаційних споруд на Харківщині робить цей регіон та обласний центр «легкою здобиччю» для російської армії. Цей наратив, за словами Лещенка, росіяни намагаються посилити вкидом про те, що начебто фортифікаційні споруди відсутні через корумпованість і стали приводом для збагачення українських чиновників. Про це повідомляє безліч російських телеграм-каналів та інших медіа.

«Цей вкид має під собою дуже зрозумілу мету. По-перше, посіяти паніку, по-друге, розсварити українське військове керівництво із місцевими адміністраціями з українською політичною владою, а також посіяти зневіру щодо спроможності України обороняти свою територію очах західних партнерів», — сказав Лещенко.

Радник голови ОПУ заявив, що твердження про відсутність фортифікаційних споруд на Харківщині є маніпулятивними. Аналогічний наратив, за його словами, поширюється й щодо Сумської області.

Він пояснив, що на підступах до Харкова, як і в решті прикордонних та прифронтових областей, зводиться ешелонована система фортифікацій, яка складається з кількох оборонних рубежів. Відсутність фортифікацій у так званій «сірій» зоні, за словами Лещенка, пояснюється тим, що кожен метр тієї землі перебуває під щільним російським артилерійським вогнем і зведення будь-яких споруд там неможливе ні зараз, ні рік-два тому. «Ті лінії, які були збудовані, були розбудовані далі і сьогодні є рубежем української оборони», — сказав Лещенко.

Водночас російська пропаганда намагається «здійснити традиційний для себе фінт — покласти на Україну відповідальність за дії, які не мають нічого спільного з Україною, а часом є справою рук самих росіян», каже Лещенко. Йдеться про спроби звинуватити Україну в замаху на прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, «причому під абсолютно надуманими, фейковими, приводами, не маючи на це жодних підстав і жодних доказів».

«Спроби покласти відповідальність за напад на Фіцо на Україну є просто частиною класичної російської брехливої ІПСО і не має нічого спільного з правдою», — сказав Лещенко.

Радник голови Офісу президента також звернув увагу на заяви колаборанта, ватажка угруповання «ДНР» Дениса Пушиліна, який стверджує, що «звільнення «російських» міст» є «відновленням історичної справедливості».

«Це доводить, що Росія не збирається зупинятися у своїх агресивних діях і здійснюватиме подальші атаки на українські міста, використовуючи для цього всі наявні види озброєнь і знищуючи цивільну інфраструктуру, ставлячи під загрозу існування Української держави як такої. Це є приводом усім, хто закликає до переговорів, намагається знайти у Путіна раціональні слова, заклики щодо припинення вогню, вкотре зрозуміти — його це не цікавить, а його метою є знищення України як незалежного проєкту в корені для того, щоб мати тут повністю контрольований із Москви режим», — заявив Лещенко.

Фото: Сергій Лещенко / скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1255
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Випадковий українець
40 дн. тому
Лешенко ще не в тюрмі і не втік з країни на машині Тахоє? Нащо його рекламують доручивши говорити дурниці? При чому тут росія? Фортифікацій на самому кордоні справді нема що видно на багатьох відео боїв бо під обстрілами і не маючи змоги власної зброї прикрити такі роботи - бити по території росії, укріплень беттоних і не могло бути. Люди памятають емоційним шрамом 22-й рік коли ні Порошенко ні Зеленський без обстрілів не побудували укріплень непідготувались і значна частина опинилачь в окупації - тому і звертають увагу, переживають. А що городить Лещенко: все це москалі, укріплення є? Ну й свита у Зеленського... Схоже один нормальний, який тексти пише, якщо звісно вірить у написане Зеленському для промов.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду