Єврокомісія відстежує поширення дезінформації про замах на Роберта Фіцо

Єврокомісія відстежує поширення дезінформації про замах на Роберта Фіцо

17 Травня 2024
976
17 Травня 2024
08:35

Єврокомісія відстежує поширення дезінформації про замах на Роберта Фіцо

976
На платформи, які не спроможуться боротися з дезінформацією, можуть накласти штрафи.
Єврокомісія відстежує поширення дезінформації про замах на Роберта Фіцо
Єврокомісія відстежує поширення дезінформації про замах на Роберта Фіцо

Європейська комісія повідомила, що активно відстежує поширення фейкових новин про замах на прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо. На платформи, які не спроможуться боротися з дезінформацією, можуть накласти штрафи. Про це пише Bloomberg. 

Єврокомісія заявила в листі, який отримала редакція, що регулятор «наділений широкими слідчими та наглядовими повноваженнями, зокрема повноваженнями накладати санкції та засоби правового захисту».

Покарання можливе в межах Закону про цифрові послуги ЄС, який зобов'язує великі платформи боротися з протиправним вмістом і дезінформацією, відстоювати права користувачів і захищати їхнє здоров’я та добробут.

Відповідно до Закону, торік Євросоюз виділив кілька онлайн-платформ і пошукових систем як такі, що заслуговують на увагу. Це X, Meta (Facebook та Instagram), Alphabet Inc. (Google) та інші, які мають понад 45 млн активних користувачів у ЄС.

Нагадаємо, 15 травня прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо поранили пострілами в місті Гандлова біля будівлі, де відбулося засідання кабінету міністрів країни. Після замаху він перебував у небезпечному для життя стані. Куля влучила у живіт та руку Фіцо, зачепивши важливі органи.

Підозрюваного в замаху одразу затримали правоохоронці. За даними місцевих медіа, нападником може бути 71-річний мешканець міста Левіце, член Асоціації словацьких письменників Юрай Цинтула. 

Згодом словацький журналіст-розслідувач Саболча Паньї повідомив, що Юрай Цинтула міг бути пов'язаний із проросійською воєнізованою групою Slovenskí Branci. У своєму твітері (X) журналіст виклав два скриншоти дописів з фейсбук-cторінки Slovenskí Branci, на яких видно того ж чоловіка, який стріляв у Фіцо.

Словацькі медіа та соцмережі поширили відео, на якому чоловік, схожий на письменника Юрая Цинтулу, стверджує, що вчинив замах на Фіцо, бо не згоден з політикою уряду, зокрема з тиском на медіа та спробою ліквідувати суспільний мовник RTVS.

Президент України Володимир Зеленський засудив замах на прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо і закликав не допуститищоб «насильство стало нормою в жодній країні, у жодній формі та в жодній сфері».

Зранку 16 травня віцепрем'єр-міністр Словаччини Томас Тараба повідомив, що операція Роберта Фіцо минула успішно, а прем’єр більше не перебуває в небезпечному стані.

Віцеспікер словацького парламенту від керівної партії Smer Любош Блага звинуватив опозиію та ліберальні медіа, які роками буцімто ширили «ненависть» до прем'єра, у провокуванні замаху на Роберта Фіцо.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
976
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду