Нові умови роботи журналістів у Раді: переакредитація, робота лише на третьому поверсі, не більше 30 людей

Нові умови роботи журналістів у Раді: переакредитація, робота лише на третьому поверсі, не більше 30 людей

8 Травня 2024
1195
8 Травня 2024
16:20

Нові умови роботи журналістів у Раді: переакредитація, робота лише на третьому поверсі, не більше 30 людей

1195
Допуск до парламенту отримають виключно медіа, зареєстровані відповідно до закону, які систематично висвітлюють роботу Ради. Акредитація дозволяє працювати виключно у пресцентрі Ради, тобто в кулуарах на третьому поверсі. Одночасно до засідання допускаються максимум два представники від одного ЗМІ.
Нові умови роботи журналістів у Раді: переакредитація, робота лише на третьому поверсі, не більше 30 людей
Нові умови роботи журналістів у Раді: переакредитація, робота лише на третьому поверсі, не більше 30 людей

Журналістам повернули доступ до будівлі Верховної Ради. Сьогодні більше двадцяти медійників працювали в парламенті.

Як повідомив голова Комітету Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин, враховуючи обмеження воєнного стану, Рада була змушена змінити правила акредитації та порядок роботи медійників.

Зокрема, допуск до парламенту можуть отримати виключно медіа, зареєстровані відповідно до Закону України «Про медіа» і систематично висвітлюють роботу Ради. Журналістам потрібно переакредитуватися.

Інформація про акредитацію буде опублікована на сайті ВРУ в розділі «Прес-центр». Там же буде перелік даних, які кореспондент мусить вказати.

Телеканали можуть отримати акредитацію на шістьох людей — два журналісти і чотири оператори. Друковані медіа — на двох журналістів та двох фотокореспондентів. Онлайн-медіа — на двох журналістів та двох фотокореспондентів чи телеоператорів.

При цьому одночасно до засідання допускаються максимум два представники від одного ЗМІ — журналіст і фотограф/оператор.

Акредитація дозволяє працювати виключно у пресцентрі Ради, тобто на третьому поверсі. Максимум у приміщенні можуть перебувати 30 осіб, з урахуванням загальної кількості місць у найближчому укритті.

Акредитованим журналістам заборонено поширювати інформацію щодо початку засідання, його перебігу та прийнятих ініціатив, допоки засідання триває. Публікувати інформацію можна через годину після закінчення. Також не можна вести прямі трансляції з пресцентру і робити фото та відео за межами пресцентру.

Під час повітряної тривоги пресцентр припиняє роботу, а журналісти мають пройти до найближчого укриття. Пресцентр продовжить працювати після повідомлення про відбій тривоги.

Нагадаємо, сьогодні, 8 травня, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до парламенту в умовах дії воєнного стану. 

Раніше Стефанчук запропонував журналістам, які висвітлюють роботу парламенту, об’єднатися в єдиний пул.  На думку спікера, це допоможе вирішити багато питань з висвітленням діяльності ВР, у тому числі пов’язаних з акредитацією журналістів у парламенті. При цьому представниця Управління державної охорони Валентина Савіцька заявила про необхідність належним чином верифікувати тих представників медіа, які будуть допущені до будівлі Верховної Ради.

З 24 лютого 2022 року, від початку повномасштабного вторгнення Росії до України, журналісти не мають доступу до роботи в будівлі Верховної Ради з міркувань безпеки. 6 вересня 2022 року парламент прийняв постанову щодо заборони трансляцій засідань на період воєнного стану. Найактивніше за це проголосували депутати з колишньої «ОПЗЖ». Відео засідань з міркувань безпеки з відстроченням викладають на ютубі.

У вересні  2023 року перший віцеспікер Ради Олександр Корнієнко розповів, що Апарат Верховної Ради планує запустити процес переакредитації парламентських журналістів. Крім того, за словами високопосадовця, після внутрішніх дискусій депутати погодилися на трансляції окремих засідань на каналі «Рада».

У грудні 2023-го новопризначений голова Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин повідомив, що в Апараті Верховної Ради готують переакредитацію представників медіа, що надалі сприятиме покращенню їхнього доступу до роботи в парламенті. Він зазначив, що деякі обмеження в умовах війни необхідні, утім, вони мають бути логічними та ефективними.

Читайте також:

Фото: пресцентр Верховної Ради

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1195
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду